Evropski ultimatumi
-
klif
#1 Evropski ultimatumi
Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku
Hapšenje bi omogućilo da pregovori budu brzo nastavljeni
BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Havier Solana prenio je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću poruku da bi hitno hapšenje Ratka Mladića omogućilo da pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) budu “vrlo brzo” nastavljeni, a da sam SSP bude zaključen do kraja godine.
“Solanina poruka vlastima i narodu Srbije je da je važno brzo reagovati i Mladića hitno uhapsiti kako bi pregovori mogli biti nastavljeni”, izjavila je u četvrtak Tanjugu u Briselu Solanina glasnogovornica Kristina Galah ističući da je Solana u srijedu navčer razgovarao telefonski s Tadićem.
Galah je također rekla kako “još ima vremena da se pregovori o SSP okončaju po planu, do kraja godine” i prenijela Solanino žaljenje što je sljedeća runda pregovora, zakazana za 11. maj, morala biti otkazana
Preneseno iz "Oslobodjenja".
Zna li mi ko reci sta se desava sa Karadzicem. Trazi li njega iko?
I kako tumaciti evropske ultimatume?
Hapšenje bi omogućilo da pregovori budu brzo nastavljeni
BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Havier Solana prenio je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću poruku da bi hitno hapšenje Ratka Mladića omogućilo da pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) budu “vrlo brzo” nastavljeni, a da sam SSP bude zaključen do kraja godine.
“Solanina poruka vlastima i narodu Srbije je da je važno brzo reagovati i Mladića hitno uhapsiti kako bi pregovori mogli biti nastavljeni”, izjavila je u četvrtak Tanjugu u Briselu Solanina glasnogovornica Kristina Galah ističući da je Solana u srijedu navčer razgovarao telefonski s Tadićem.
Galah je također rekla kako “još ima vremena da se pregovori o SSP okončaju po planu, do kraja godine” i prenijela Solanino žaljenje što je sljedeća runda pregovora, zakazana za 11. maj, morala biti otkazana
Preneseno iz "Oslobodjenja".
Zna li mi ko reci sta se desava sa Karadzicem. Trazi li njega iko?
I kako tumaciti evropske ultimatume?
-
Revolucionar
tragikomicno!!!klif wrote:Evo, preimenovao sam temu. Mozda ce sada biti interesantnija. Zbilja me zanima vase misljenje o strategiji EU po pitanju Balkana.
-
Revolucionar
Mislim na strategiju naravno.Sve padaju u vodu,i niko ne moze "nama "skrojiti nikakvu startegiju.Svi znaju sta ih koci,svi znaju sta nas ubija,svi znaju sta nas razdvaja,svi zbaju sta rusi mnostove,svi znaju zbog cega su gladni,zedni,vegetiraju ali opet svi vrste isti film.Kao u zacaranom krugu.Nema tu startegije treba da se dovedemo do toga da umiremo od gladi i zvimo kao u Biafri (ako oni do sad nisu uznapredovali,tesko je naci gori primjer od nas).Da bi poceli razmisljati svojom glavom,razmisljali o progresu,i boljem zivotu za buduce generacije.Sve je tako glupo i mizerno,ali ipak nastavljamo.Zbog cega,zasto,kome,cemu?Niko zapravo ne zna.Mi smo najpametniji,e pa neka nam.A Mladic,Karadzic to je stvarno stanje ovog naseg regiona,njihova sloboda najbolje ocrtava stanje svijesti cjelokupnog Balkana.Mrznja i nacionalizam zive,mi polagano tonemo.Mozda nam nje jedini izlaz da opet se svi naoruzamo,pokoljemo,pa kom obojci kom opanci,more bit bilo bi nam bolje,a definitivno izgleda da je to lakse nego ljudski harmonicno zivjeti.Nekako je blize i prirodnije nama.MOja startegija bi bila ovakva.Da sam ja neko pitao bih hocetel vi da NORMALNO zivite?Ne treba valjda objasnjavatis ta je normalno!Ili mozda treba podrobno otganizovati jednu veliku skolu,za sve stanovnike Balkana,i educirati ljude,da se stvarno ovdje moze normalno zivjeti,dati neke primjere normalnog zivota.Svaki stanovnik bi morao prisustvovati nek sve stane mjesec dana,ionako stojimo godinama.Ali dati do znanja da zivot nije mrznja,rat,protjerivanje,klanje,genocid.Da smo svi od krvi i mesa.A ako pak ni to ne upali,dati nam brate oruzje pa da stavimo tacku na i.DA se bratski pokloljemo,poubijamo.I oslobodimo prostor za ljude,koji su u stanju,normalno,civilizovano urediti i zivjeti kako dolikuje jednom ljudskom bicu.Eh da sam ja neko!!! 
- hepok
Najveci problem je sto moj mali buraz amir, tesko da ce zguziti neku anu, jovanu,... svejedno, ili obratno. Zbog cega, zbog toga sto ih nema u razredu, nema ih u skoli, zna da postoje negdje fine djevojke "cudnih" egzoticnih imena ali kako doci do njih, kako pricati sa "njima" ponašati se....kada ga uce kroz školu, obrazovnu instituciju, da su oni "drukciji",.. ne znam sjecate li se svojih skolskih dana i autoriteta ucitelja/ica, "pa zar moze biti pogresno nesto sto je sto je ucitelj/ica rekla kazala!!"...
Koje konflikte u svojim malim cistim mozgovima ta djeca dozivljavaju, i sta ih ceka kasnije.
Shvatate li da je skola nas najveci problem, ako ih obrazujemo i odgojimo tako da misle da je ovo normalna situacija i normalno samo po sebi razumljivo zivotno okruzenje, e onda jebiga dzaba nam i bosna i piramida i rakitnica, lupoglav, stari most sebilj voda plava pamciceva omorika triton meka(mekousna pastrmka)etc...... vise nemamo DUSU.
Dvojica prijatelja, oni su dobri druze se, ahmed i slavko, a istovremeno se zalazu da im djeca ne idu u istu skolu da se ne druze da se ne guze, ???? ko ovdje koga folira
PS: Svaka podudarnost sa imenima i slucajevima u stvarnom zivotu je namjerna
Sloboda nije božje sjeme pa da ti ga neko da
sloboda nije zahvalnica pročitana abecednim redom
sloboda nije krilatica reklamnog panoa
konstruktivna kritika postojećeg stanja
sloboda je žena
uzmi je
sloboda nije podmetanje ideološki zakržljale forme
sloboda nije pometanje ideološki bilo kakve norme
sloboda nije jednostavan domaći zadatak
ona je svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi
sloboda te čeka
uzmi je
datumi
sjećanja
kontrola lupa vratima
regularna predstava
ko ne pamti iznova proživljava
sloboda nije mizantropski odbačeno kukavičje jaje
sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava
sloboda nije referada staničnih šetača
sloboda je žena
uzmi je
Koje konflikte u svojim malim cistim mozgovima ta djeca dozivljavaju, i sta ih ceka kasnije.
Shvatate li da je skola nas najveci problem, ako ih obrazujemo i odgojimo tako da misle da je ovo normalna situacija i normalno samo po sebi razumljivo zivotno okruzenje, e onda jebiga dzaba nam i bosna i piramida i rakitnica, lupoglav, stari most sebilj voda plava pamciceva omorika triton meka(mekousna pastrmka)etc...... vise nemamo DUSU.
Dvojica prijatelja, oni su dobri druze se, ahmed i slavko, a istovremeno se zalazu da im djeca ne idu u istu skolu da se ne druze da se ne guze, ???? ko ovdje koga folira
PS: Svaka podudarnost sa imenima i slucajevima u stvarnom zivotu je namjerna
sloboda je žena
uzmi je
sloboda te čeka
uzmi je
datumi
sjećanja
kontrola lupa vratima
regularna predstava
sloboda je žena
uzmi je
Last edited by hepok on 09/05/2006 10:00, edited 1 time in total.
-
spongebob
ma koliko to nekom laicki i neuko zazvucalo, posto pratim politicku situaciju u Evropi preko raznih i razlicitih medija iz par EU drzava u vezi nase zemlje, naci ci se mrtav-hladan slobodnim ustvrditi da su nas oni ne samo u potpunosti otpisali nego im do nas nikad nije ni bilo stalo a razlozi su slijedeci:klif wrote:Evo, preimenovao sam temu. Mozda ce sada biti interesantnija. Zbilja me zanima vase misljenje o strategiji EU po pitanju Balkana.
- Evropska Unija je previse zabavljena sobom, da bi se brinula jos o nasem jadu
- Mi smo jako mala drzava sa oko 3,5 miliona stanovnika i jako slabom kupovnom mocu tako da nikome nismo pretjerano interesantni.
- Nemamo lobija a samim tim niti zastupnika nasih interesa u diplomatskim krugovima EU-a pa se o nama jako malo govori
- Nas geostrateski polozaj je zbog vladajuce politicke nomenklature minoran, RH je po pitanju geostrateskog polozaja puno privlacnija, jer je pravno puno uredjenija ali i SiCG jer je veca
- BIH je kompromitovana zbog postavljanja u vezu sa teroristickim organizacijama a takve negativne vijesti uvijek nadju veceg odjeka
- BIH vode diletanti i fasisti i varaju se oni koji misle da to Evropa ne primjeti
-i mozda manje ali i svakako razlog: u BIH vecinski zive muslimani. Na primjeru indiferentnosti prema egzodusu bosnjackog naroda u BIH za vrijeme agresije i kolebanju u slucaju primanja Turske pod okrilje zajednice "krscanskih" nacija se to najbolje vidi
Evropska zajednica miri svoju savjest preko funkcije Visokog predstavnika ali ni tu nije samostalna jer se i Ameri i Rusi nesto pitaju.
Ipak, ne treba suditi previse ostro: EU jos uvijek nije potpuni pravno-politicki subjekt i nema jedinstvenog stava.
-
Revolucionar
Jedno nam treba biti jasno,jer tesko da bilo koja strana startegija ,oze ureditio nase domace stvari.T.j ,i to sami urediti,pozatvarati,izotvarati,(kad kazem mi ,islim na sve nas koji smo osudjeni htjeli ili ne da zivimo na ovim prostorima).To ne hapsenje ratnih zlocinaca je ustvari ispitivanje "nase" zrelosti da udjemo u evropsku porodicu,a u porodicu se bas ne primaju ubice,ljudomrsci.Mogli su uhapsiti sadama i izvuci iz neke rupe,dakle mogu uhapsiti i ove nase mishice iz nekih rupica.Nazalost u pat poziciji nas drze neki losi ljudi,koje smo nazalost sami birali da nam kroje sudbinu.Dok sami ne vidimo da su oni negativci i dok ne pocnemo birati neke druge ljude.Jer ovi da su bolji,prvi bi vec davno truhnuli iza resetaka.Ako se boravak u Hagu moze nazvati truhljenjem.Stav je jasan ili cete se voliti,paziti,maziti ili truhnuti umjesto njih.Sto je fer i posteno.Ne kazem da je neko manje kriv,i da neko nepravedno ne "truhne" ali nazalost tako mora biti,tako je historija pisala i tolerancija.ljubav i zajednistvo su nam jedini izlaz.I jedino dugotrajno rjesenje i garant da se sutra nece roditi neki novi Mladic.Karadzic.
-
EI Presidente
Veoma interesantan komentar.hepok wrote:Najveci problem je sto moj mali buraz amir, tesko da ce zguziti neku anu, jovanu,... svejedno, ili obratno. Zbog cega, zbog toga sto ih nema u razredu, nema ih u skoli, zna da postoje negdje fine djevojke "cudnih" egzoticnih imena ali kako doci do njih, kako pricati sa "njima" ponašati se....kada ga uce kroz školu, obrazovnu instituciju, da su oni "drukciji",.. ne znam sjecate li se svojih skolskih dana i autoriteta ucitelja/ica, "pa zar moze biti pogresno nesto sto je sto je ucitelj/ica rekla kazala!!"...
PS: Svaka slucajnost sa stvarnim imenima i slucajevima u stvarnom zivotu je namjerna
sloboda je žena
uzmi je
sloboda te čeka
uzmi je
datumi
sjećanja
kontrola lupa vratima
regularna predstava
sloboda je žena
uzmi je
- Vodenjak
I uzgred, svakom svojom rijeci, prikazuje nasu surovu, morbidno surovu sadasnjost i jos goru buducnost!EI Presidente wrote:Veoma interesantan komentar.hepok wrote:Najveci problem je sto moj mali buraz amir, tesko da ce zguziti neku anu, jovanu,... svejedno, ili obratno. Zbog cega, zbog toga sto ih nema u razredu, nema ih u skoli, zna da postoje negdje fine djevojke "cudnih" egzoticnih imena ali kako doci do njih, kako pricati sa "njima" ponašati se....kada ga uce kroz školu, obrazovnu instituciju, da su oni "drukciji",.. ne znam sjecate li se svojih skolskih dana i autoriteta ucitelja/ica, "pa zar moze biti pogresno nesto sto je sto je ucitelj/ica rekla kazala!!"...
PS: Svaka slucajnost sa stvarnim imenima i slucajevima u stvarnom zivotu je namjerna
sloboda je žena
uzmi je
sloboda te čeka
uzmi je
datumi
sjećanja
kontrola lupa vratima
regularna predstava
sloboda je žena
uzmi je
Ejvala ti @hepok!
-
branimir_s
Strategija Evrope je slijedeća:
- za Stupni Do Ivica Rajic (HVO) dobija 12 godina zatvora. I ko nama ima postavljati ultimatume? Da li uopste i ici u takvu Evropu?
- za Stupni Do Ivica Rajic (HVO) dobija 12 godina zatvora. I ko nama ima postavljati ultimatume? Da li uopste i ici u takvu Evropu?
-
Mr_M
Kako je nekad govorio moj djed, "mi smo stoka sitnog zuba za njih".
Hebiga bez obzira na to, kakvi eventualni problemi postojali, pa nas satim ucjenivali iz EU, ne ucjenjuju oni, zato jer im je stalo do ispunjavanja nekih obaveza, nego zbog toga, jer im je potreban izgovor za odbijanje pocinjanja pregovora o prikljucenju EU.
Da i nema sadasnjih problema, oni bi nasli neke druge. Sa jedne strane hoce da postenski odhebu od svoje zajednice, sa druge ipak hoce da imaju u saci. To je politika, kako narod kaze: "Politika je kurva, ili ti nju ili ona tebe".
Hebiga bez obzira na to, kakvi eventualni problemi postojali, pa nas satim ucjenivali iz EU, ne ucjenjuju oni, zato jer im je stalo do ispunjavanja nekih obaveza, nego zbog toga, jer im je potreban izgovor za odbijanje pocinjanja pregovora o prikljucenju EU.
Da i nema sadasnjih problema, oni bi nasli neke druge. Sa jedne strane hoce da postenski odhebu od svoje zajednice, sa druge ipak hoce da imaju u saci. To je politika, kako narod kaze: "Politika je kurva, ili ti nju ili ona tebe".