adore wrote:cyprus wrote:adore wrote:Dobro slazem se i ja s tobom, ali moze i ovako; ako Turska vrati juzni dio Kipra, prizna genocid u Ermeniji (kojeg po meni i onome sto sam citao nije bilo), da Kurdima da dio svoje zemlje (bilo bi pravo glupo da to urade), premjeste svoje fabrike na istok, i nabave generator u hotelu u Alanyi na koji nam se kolega zalio, da li bi bili primljeni u EU? Ja mislim da ne, jer jos uvijek bi imali 70 miliona nehriscanskog stanovnista koje bi EU jako tesko svarila.
crveno: Turska drži sjeverni dio Kipra, ne južni, ali mislim da ti se ovdje radi o lapsusu
zeleno: hm, biće da je milion i kusur Armenaca pomrlo od ptičije gripe

.
plavo: Ako misliš pod ovim da daju Kurdima osnivanje države, i ja sam protiv toga. Ali pod rješenjem pitanja Kurda mislio sam da ti ljudi tamo stknu neka približno jednaka prava koje imaju i sami Turci.
Pa slažem se da i pored ovih stvari bi postojao i dalje otpor prema ulasku Turske u EU. Međutim, da postaim kontra pitanje: da je Turska kršćanska zemlja sa problemom okupacije dobrog dijela teritorije članice EU-a, zatim nepriznavanja genocida koji je za cijeli svijet okarakterisan upravo tako osim za njim, zatim katastrofalnim odnosom prema manjinama, te na kraju krajeva sa tolikim eto nek bude vala i kršćanskim stanovništvom, zatim i sa problemom granice sa najvećim kriznim žarištem na planeti - Irakom, da li misliš da bi Turska bila primljena u EU?
Odgovor: da, primjer Srbija. Neupitni genocid aprije 15 godina, katastrofalan odnos prema manjinama i jos puno, skoro nikakava saradnja sa Hagom sto je bio preduslov za EU pa bice primljeni bez ikakvih problema. Moje kontra pitanje

: Zasto srbija a zasto ne Turska?
1. lapsuz
2. genocid -
sistematsko, planirano iskorjenjivanje jedne nacije. Oni su se dobro poubijali tamo ali da je bio genocid ne vjerujem. U Turskoj ima jos jako puno Jermena, u samom Istanbulu su pravo jaki, ima ih i vojnom vrhu Turske vojske i znam dosta Jermena koji govore da genocida nije bilo
3. Kurda u Turskoj ima 15'tak miliona, terorista oko 6-7 hiljada, PKK je ulazio u Kurdska sela (koja im nisu davala podrsku) i ubijao sve sto hoda 80'tih godina. Turska i po meni pravi greske u odnosu prema Kurdima ali ne prema PKK.
Pozdrav

Mozda onaj POKOLJ Jermena nije bio izplaniran.....ALI....zato sve drugo sto su poduzeli nakon tog scenarija...vis-a-vis manjina....j
este. Strah od kemalista je TOLIKI....da same manjine vazda isticu....koliko su Turci....a po potrebi i tursko porijeklo. Nedavno sam se pridruzila jednoj grupi Turaka....rodom iz BiH....i zanimljivo je koliko oni isiticu turski element u BiH. Po njima...mi smo haman Turci...nesto ko balkanska Peta Kolona!
To sto ima Jermena u Istanbulu...i sto su $$$ nije nikakav dokaz o turskoj toleranciji. Ima i muslimana u Banja Luki...ali teren je manje-vise...OCISCEN!
Grka skoro nema...a i ono malo sto je ostalo (muslimani)...se boji sjenke svoje. I taj strah se ne ispoljava otvoreno, direktno.....nego....isticanjem svoje lojalnosti prema Turskoj, zanemarivanjem vlastitiog jezika i kulture...i odustajanjem od ikakvih aktivnosti koje bi doprinjele ocuvanju istih. A ljudi se takodjer boje....jer kako vidimo po ubistvima aktivista u Turskoj...mogu te brzo smaknut!
Kad je jedan Pontijski Grk...musliman (Omer Asan)...nedavno napisao knjigu o svojoj etnickoj zajednici sa obale Crnog Mora (narod koji je tu vec 3000+ godina)....slijedovalo ga je uobicajeno.....TUZBA i SUDNICA.
Valjda je kemalistima-desnicarima bilo krivo...KAKO se je usudio ista napisati o tom narodu....kad su vec odavno trebali nestati, biti posve asimilirani u Turke.
Na koncu...pokazite mi....molim vas bosanske skole u Turskoj! U Srbiji ljudi govore skoro isti jezik...pa Sandzaklije uce i isticu....da im je jezik bosanski. Imaju dvojicu mocnih politicara koji se zalazu za njihovu stvar! Kad ih je vec toliko....Zasto li Bosanci-Hercegovci u Turskoj nemaju svoje skole, svoje ustanove....i primjetila sam koliko mnogi otvoreno mrze Kurde. Valjda je mrznja prema Kurdima....mjerilo njihove lojalnosti prema Turcima i Turskoj!

Nesto...
ko kad smo mi nekad *ebavali Siptarima mater...sto nam razvaljuju nasu Jugoslaviju.