EU i Turska

Post Reply
nexo

Post by nexo »

.........
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:17, edited 1 time in total.
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

nexo wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
uozo wrote: .ebiga, samo treba otici u Hakkari ili Mus pa ce ti se sve samo reci! Ne smije se zaboraviti da se u Turskoj ne putuje samo prostorno nego i vremenski. Iz jednog kraja u drugi otidjete i kao da ste u razlicitim vremenskim periodima! :roll:
bijo ja na jugoistoku TR....
da hhocel ko napisat sta konstruktivno ovdje :-D
Bilo je dosta konstruktivnih i poucnih postova iz kojih smo naucili, da je Turska 16. sila u svijetu, da bi u slucaju pristupa EU imali apsolutnu vecinu u parlamentu, da se drustveni razvoj mjeri diskotekama, zatim da imaju kako sam razumio jednu od najjacih automobilskih industrija u svijetu, jako priznate i kvalitetne univerzitete, vrhunski naucno-tehnicki kadar i stosta jos.
Evropa a i svijet su bezbroj puta pokazali svoju dvolicnost licemjernost a bilo bi dobro da imaju dupe arsine oni imaju tone i tone arsina i uvjek navode vodu samo na svoj mlin...

bezveze pametovanja svakom je jasno da je kad je u pitanju Turska i EU najveci problem sto je to što ima 71 milion stanovnika od kojih su 99% muslimani. Dakle kad bi Turska usla u EU bila bi to jedna MUSLIMANSKA zemlja i to po broju stanovnika odmah iz Njemacke sto znaci VELIKI BROJ MJESTA U PARLAMENTU, A sa ovakvim prirodnim prirestajem ubrzo ce postati i zemlja sa najvise stanovnika u EU to su cinjenice....

Dakle Muslimanska zemlja i veliki broj stanovnika sto znaci VELIKI BROJ MJESTA U PARLAMENTU EU i eto ga glavni problem radi cega Tutska ne moze u EU....
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

nexo wrote:
uozo wrote: .ebiga, samo treba otici u Hakkari ili Mus pa ce ti se sve samo reci! Ne smije se zaboraviti da se u Turskoj ne putuje samo prostorno nego i vremenski. Iz jednog kraja u drugi otidjete i kao da ste u razlicitim vremenskim periodima! :roll:
bijo ja na jugoistoku TR....
da hhocel ko napisat sta konstruktivno ovdje :-D
Bilo je dosta konstruktivnih i poucnih postova iz kojih smo naucili, da je Turska 16. sila u svijetu, da bi u slucaju pristupa EU imali apsolutnu vecinu u parlamentu, da se drustveni razvoj mjeri diskotekama, zatim da imaju kako sam razumio jednu od najjacih automobilskih industrija u svijetu, jako priznate i kvalitetne univerzitete, vrhunski naucno-tehnicki kadar i stosta jos.
je sve je to tacno
a de mi reci kako ti definises sta je to evropljanin? :roll:
topcam
Vozim: uzbrdo

Post by topcam »

Turska je trebala uci prije Slovenije u EU i bilo koje bivse JugoRepublike
osim naravno Juge u komadu (s gledista jedinih pravih Jugovica iz srca Bosne/YU) kako Tito rece. Nonsanlantna emocija :D
Bosanac sa dna kace

uozo wrote: Bio! Odlicno! Kol'ko li je baslik parasi za jednu mladu od jedno 17 godina u Musu? Koji asiret je sad glavni u Vanu i Hakkariju? :roll: Kad ce dozvoliti da crkva ima svoju sopstvenu zemlju u Antakyi? I ja,
sta je sa Van Göl Canavarom? :D
e jes ti ovo konstruktivno do jaja :D
sta ja znam kolko je baslik za mladu, nit mi u dzeo nit iz dzepa
neg de sta konstruktivnije
ninja-san

Post by ninja-san »

Ma ja opet kazem...Nek se napravi Islamska unija, evo od mene i skracenica IU i neka brate uzivaju blagodeti svog slobodnog trzista, jakog GDP-a, i napredne kulure, nauke, bankarstva i ekonomije...
nexo

Post by nexo »

.........
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:19, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

ninja-san wrote:Ma ja opet kazem...Nek se napravi Islamska unija, evo od mene i skracenica IU i neka brate uzivaju blagodeti svog slobodnog trzista, jakog GDP-a, i napredne kulure, nauke, bankarstva i ekonomije...
pa bi mnogi muslimani vrlo rado al ne ide to tek tako.........
ninja-san

Post by ninja-san »

Ma da ,

Nema u turskoj ni Aldi, ni Philips, ni Mercedes, ni VW ni Zara, ni max mara, ni HM, ali bice insalllah, 2035 kad dodju marsovci....ali zato ima prevare, korupcije, manipulacije...k'o u prici...
Bosanac sa dna kace

nexo wrote:Evropljanin kao pripadnik jedne od evropskih etnickih grupa koje naseljavaju evropsko geografsko podrucje, a medju kojima su Juzni Slaveni (za bosance koji se nesmatraju evropljanima). Takodje, sto nigdje ranije nisam osporavao, odredjena turska plemena koja naseljavaju evropski dio Turske su evropljani, a ima ih da procjenim ne vise od 15% od ukupne populacije koja naseljava Tursku.
ne kontam sta hoces rec sa ovim podebljanim
znaci dovoljno je zivjeti na odredjenom komadu zamlje koji se zove Evropa da bi bio prozvat Evropljaninom i nista vise
jel?
onda po toj logici dodje da i bjelci ciji su preci naseljeni sirom Afrike za vrijeme kolonijalizma doju jel cisti Afrikanci
da li imas jos neku definiciju rijeci evropljanin, ili je to sve? :roll:
Bosanac sa dna kace

ninja-san wrote:Ma da ,

Nema u turskoj ni Aldi, ni Philips, ni Mercedes, ni VW ni Zara, ni max mara, ni HM, ali bice insalllah, 2035 kad dodju marsovci....ali zato ima prevare, korupcije, manipulacije...k'o u prici...
:? :shock: :roll: nema, jesi siguran/a? :roll:
nexo

Post by nexo »

.......
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:20, edited 1 time in total.
cyprus

Post by cyprus »

Bosanac sa dna kace wrote:znaci dovoljno je zivjeti na odredjenom komadu zamlje koji se zove Evropa da bi bio prozvat Evropljaninom i nista vise
jel?
onda po toj logici dodje da i bjelci ciji su preci naseljeni sirom Afrike za vrijeme kolonijalizma doju jel cisti Afrikanci
da li imas jos neku definiciju rijeci evropljanin, ili je to sve? :roll:
Pitanja nisu meni upućena, ali odgovor i na jedno i da drugo bi bio: da! :)
uozo

Post by uozo »

uozo wrote: Bio! Odlicno! Kol'ko li je baslik parasi za jednu mladu od jedno 17 godina u Musu? Koji asiret je sad glavni u Vanu i Hakkariju? :roll: Kad ce dozvoliti da crkva ima svoju sopstvenu zemlju u Antakyi? I ja,
sta je sa Van Göl Canavarom? :D
e jes ti ovo konstruktivno do jaja :D
sta ja znam kolko je baslik za mladu, nit mi u dzeo nit iz dzepa
neg de sta konstruktivnije
.ebiga zemo. Tarihin merkezinde oturuyorsun ve birsey ogrenmedin.
Tebi ni iz dzepa ni u dzep sto se tamo jos moze za 10 milja kupiti 17.godisnja mlada koja nije nikad vidila onog za koga se udaje! :(
Napredno, mashala!
Orhan Pamuk ne dolazi kuci jer ce ga onakvi, ko oni sto Hranta sbubashe, sbubat'.
Nikad cuo za "burasi Turkiye, hersey olur"!
Konstruktivno je ovako,
kad bude u Vanu i Musu upola makar kako je u Izmiru i Antalyi, onda se moze pricati o nekom clanstvu, a dotada nema sanse!
ninja-san

Post by ninja-san »

Ma pricao sam sa vise ljudi koji su tijekom rata bili izbjeglice u Turskoj. I svima je prica ista :" Zaletili se mi mislili nasa braca, ima posla, ima svega...kad tamo standard nizak, nema uslova, vadili nas rodjaci koji su u Njemackoj.. posalju ti 100 DM i mozes se u Turskoj hranit mjesec dana...
Bosanac sa dna kace

nexo wrote: Svakao da ima jos toga sto bi neupitno eliminiralo veliku vecinu stanovnika Turske kao evropljana.
predpostavimo da Turci uopste ne postoje, kako bi definisao samu rijec Evropljanin. imas jos neki kriterij sem geografije?
cyprus

Post by cyprus »

nexo wrote: Svakao da ima jos toga sto bi neupitno eliminiralo veliku vecinu stanovnika Turske kao evropljana.
predpostavimo da Turci uopste ne postoje, kako bi definisao samu rijec Evropljanin. imas jos neki kriterij sem geografije?
Opet upadam nepozvan. Osim geografskog nijedan drugi parametar se ne bi trebao vezat za Evropu. Vezanje nakavih drugih parametara ne kažem da ne postoji, ali je dosta nedefinisano, neodređeno, te samim tim pomeni i nepravilno.

Samo se kroz geografiju može precizno reći šta je Evropa, zato meni ova sva rasprava djeluje besmisleno.
Bosanac sa dna kace

cyprus wrote:
Opet upadam nepozvan. Osim geografskog nijedan drugi parametar se ne bi trebao vezat za Evropu. Vezanje nakavih drugih parametara ne kažem da ne postoji, ali je dosta nedefinisano, neodređeno, te samim tim pomeni i nepravilno.

Samo se kroz geografiju može precizno reći šta je Evropa, zato meni ova sva rasprava djeluje besmisleno.
samo bujrum sto se mene tice
dobro, a da li Romi ili Cigani spadaju u Evropljane? :roll:
cyprus

Post by cyprus »

cyprus wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: predpostavimo da Turci uopste ne postoje, kako bi definisao samu rijec Evropljanin. imas jos neki kriterij sem geografije?

samo bujrum sto se mene tice
dobro, a da li Romi ili Cigani spadaju u Evropljane? :roll:
Oni koji žive u Evropi: da. Tvrdit drugačije, po meni je rasizam. :roll:

Jer, ako se Romima ospori pripadnost evropi, zašto se to ne bi moglo uradit u prvom redu ugrofincima, a zatim i ostalim barbarskim plemenima sa početka srednjeg vijeka: raznoraznim Slavenima, Germanima i inima koji su ovamo nahrlili iz srednje Azije ili u najboljem slučaju naperifernijih dijelova onoga što se danas zove Evropa.
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

ninja-san wrote:Ma ja opet kazem...Nek se napravi Islamska unija, evo od mene i skracenica IU i neka brate uzivaju blagodeti svog slobodnog trzista, jakog GDP-a, i napredne kulure, nauke, bankarstva i ekonomije...
a hoce li moci onda ta unija uzetu puno kontrolu nad mnogobrojnim prirodnim resorsima recimo npr nad naftom???
e hajde sada malo razmisli o tome pa povezi malo sta i kako... zavadi pa vladaj. ko je zavadzen a ko vlada i gdje lova ide....
uozo

Post by uozo »

Moruk, iste link!
:D
http://europa.eu/index_en.htm
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ti k'o papagaj, pet puta jedno te isto bez smisla. Da se manje ponavljas znao bi da bilo kakva vrsta islamske unije ne odgovara interesima zapada i Izraela.
cyprus

Post by cyprus »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ti k'o papagaj, pet puta jedno te isto bez smisla. Da se manje ponavljas znao bi da bilo kakva vrsta islamske unije ne odgovara interesima zapada i Izraela.
Pa postoje i OPEC i Arapska liga. Ne kažem da su oni organizacijski blizu EU-a, ali i oni sami snose većinsku odgovornost zašto to nije tako. Da Arapska liga ima organizacijske volje i kapaciteta da postane bar približan ekvivalent Evropskoj Uniji, bojim se zapad i Izrael ne bi mogli puno učiniti na destrukciji pretpostavljene jake unije, iako ne sumnjam da bi bilo pokušaja za takvo šta.
adore

Post by adore »

Ako nesta ne znas pitaj, googlaj, citaj ili putuj. Turska je sekularna zemlja, za njih je ulazak u bilo kakvu Islamsku zajednicu nemoguc. Jedina je zemlja osim Francuske u kojoj je zabranjeno studirati pokrivenim zenama (ovo ne opravdavam jer se postize suprotan efekat).
Misliti da se Turska ne prima u EU zbog Kipra, Ermenije, Kurda, zbog neravnoteze razvijenosti istoka i zapada, ili zbog nestanka struje u Alanyi je isto kao i misliti da je terorista gavrilo zapoceo prvi svjetski rat ili ubistvo svata na carsiji razlog za nas rat.

MUNAFIK :thumbup:
cyprus

Post by cyprus »

adore wrote: ...Misliti da se Turska ne prima u EU zbog Kipra, Ermenije, Kurda, zbog neravnoteze razvijenosti istoka i zapada, ili zbog nestanka struje u Alanyi je isto kao i misliti da je terorista gavrilo zapoceo prvi svjetski rat ili ubistvo svata na carsiji razlog za nas rat...
Istina da postoje razlozi o kojima se šuti, tj. ne govori naglas u evropskim krugovima, ali se ne bih se baš 100% složio s tobom, kao ni minorizirao probleme koji si naveo.
Post Reply