Etno-Nacionalisticki potop...

Post Reply
detroit-mercy

#76 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by detroit-mercy »

webby-x wrote:Jasno da je potop, zato će nakon "potopa nacionalista" sa vlasti sići
SNSD i SDP (socijalisti), a na vlast doći SDS, SDA, HDZ (narodnjaci).

:roll:
Blago si ga nama :D ima da nas pravo krene :mrgreen:
madner

#77 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
madner wrote:Tako je, upravo ti.

Ne znam sta ti je cudno, kod nas je SDA stranka koja je za saradnju a SDP ganja principe. :D
Mene to uopste ne cudi, nego me cudi naivnost pojedinaca i nada kako ce eto opet sve biti ko nekada :-).
Jendostavno, cilj Srba je da zive u jednoj drzavi, poltika,crkva, akademici, naucnici, radnici, seljaci i postena inteligencija :D, kod svih je taj cilj u principu isti. Ako neko misli da je par flasa vode promijenilo nesto, onda se grdno vara. Btw, da neko ne pomisli da ja ne opravdavam ovakav vid saradanje i pomoci. Pogresno, pomoci u ovakvim moentima treba svakome bez obzira na nacinalnost, vjeroispovijest, pol, starost i sta vec. Ali voda ce se povuci ali nacinalne teznje ce ostati iste. Ovo je iznad obicnog covjeka, to je jednostavno stremljenje jednog kolektiviteta.
Btw, BiH je bila i biti ce dio geo-politickog interesa Srbije, a cim si dion necijeg geopolitickog interesa, to u principu ne moze biti dobro :mrgreen: .
Sada gledas stvari malo previse crno. Srbija je prihvatila da je trenutno ispuhala te se cijeli strateski interes svodi na ocuvanje RSa u nadi da ce Bosnjaci reci da ne zele vise skupa.
Dakle, posto je Deyton potpisan, mora se ostati dosljedan. Pomoc u ovakvim trenutcima je prvi korak ka nekom pragmaticnom rjesenju bez tenkova. Ne zato sto nas Bosic voli, ili neko Bosica, nego zato je bolje imati par stotina miliona godisnje nego nemati.

Srpski kolektiv je uvijek i vazda sizofrenican, te postoje dvije struje. :D
detroit-mercy

#78 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
detroit-mercy wrote:

Ne znam sta ti je cudno, kod nas je SDA stranka koja je za saradnju a SDP ganja principe. :D
Mene to uopste ne cudi, nego me cudi naivnost pojedinaca i nada kako ce eto opet sve biti ko nekada :-).
Jendostavno, cilj Srba je da zive u jednoj drzavi, poltika,crkva, akademici, naucnici, radnici, seljaci i postena inteligencija :D, kod svih je taj cilj u principu isti. Ako neko misli da je par flasa vode promijenilo nesto, onda se grdno vara. Btw, da neko ne pomisli da ja ne opravdavam ovakav vid saradanje i pomoci. Pogresno, pomoci u ovakvim moentima treba svakome bez obzira na nacinalnost, vjeroispovijest, pol, starost i sta vec. Ali voda ce se povuci ali nacinalne teznje ce ostati iste. Ovo je iznad obicnog covjeka, to je jednostavno stremljenje jednog kolektiviteta.
Btw, BiH je bila i biti ce dio geo-politickog interesa Srbije, a cim si dion necijeg geopolitickog interesa, to u principu ne moze biti dobro :mrgreen: .
Sada gledas stvari malo previse crno. Srbija je prihvatila da je trenutno ispuhala te se cijeli strateski interes svodi na ocuvanje RSa u nadi da ce Bosnjaci reci da ne zele vise skupa.
Dakle, posto je Deyton potpisan, mora se ostati dosljedan. Pomoc u ovakvim trenutcima je prvi korak ka nekom pragmaticnom rjesenju bez tenkova. Ne zato sto nas Bosic voli, ili neko Bosica, nego zato je bolje imati par stotina miliona godisnje nego nemati.

Srpski kolektiv je uvijek i vazda sizofrenican, te postoje dvije struje. :D
To je tvoje vidjenje situacije :mrgreen: , sto znaci da mozes biti i u pravu a i ne.
Mada, meni vise lici na promjenu strategije. Splet okolonosti je takav kakav je. Malo se primiriti, sacekati par decenija :mrgreen: pa onda opet probati :mrgreen: .
Samo kod Bosnja izgleda sve ide na ho ruk, bez plana i strategije. To se moze posebno vidjeti na iskustvu ovih velikih nesreca (ratovi, poplave, gladi), malo se trgnu pa opet na spavanje :D .
palermo

#79 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by palermo »

detroit-mercy wrote:

Ma mislim sve je to tačno što si napisao, ali i Hrvatska je bila njihov geopolitički interes pa šipak. Mislim, onog trenutka kada vidiš da ostvarenje interesa koji imaš postane isuviše nerealno mijenjaš i interese. Na nama je samo da ojačamo naše pozicije.

A duboko sam uvjeren da pomaganjem, i pokazivanjem da osjećamo da su i oni dio ove zemlje (makar neki od njih bili i oni policajci iz Doboja) samo jačamo nas i naše pozcije. Dugoročno
madner

#80 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by madner »

Normalno, sve to ide ciklicno.
Narod koji bira SDA ne treba da brine za svoju buducnost. :D
Uglavnom zato sto ce ga samo zaboliti glava.
detroit-mercy

#81 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by detroit-mercy »

palermo wrote:
detroit-mercy wrote:

Ma mislim sve je to tačno što si napisao, ali i Hrvatska je bila njihov geopolitički interes pa šipak. Mislim, onog trenutka kada vidiš da ostvarenje interesa koji imaš postane isuviše nerealno mijenjaš i interese. Na nama je samo da ojačamo naše pozicije.

A duboko sam uvjeren da pomaganjem, i pokazivanjem da osjećamo da su i oni dio ove zemlje (makar neki od njih bili i oni policajci iz Doboja) samo jačamo nas i naše pozcije. Dugoročno
Razlika je u "bila". Polozaj Srba u Hrvatskoj i BiH je dijametralno suprotan. Plus, fakticki Srbija ti vec vise od dvije decenije ima veliki uticaj na fakticki pola drzavne teritorije i trecinu vlasti na drzavnom nivou :mrgreen: . Uticaj Srbije na Hrvatsku je na nivou folklornih drustava :mrgreen: . Srbija- srpska politika se nece tek tako odreci takvog uticaja.
Realno, ne bi ni mi da smo u istom polozaju :mrgreen: .
palermo

#82 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by palermo »

detroit-mercy wrote: Razlika je u "bila". Polozaj Srba u Hrvatskoj i BiH je dijametralno suprotan. Plus, fakticki Srbija ti vec vise od dvije decenije ima veliki uticaj na fakticki pola drzavne teritorije i trecinu vlasti na drzavnom nivou :mrgreen: . Uticaj Srbije na Hrvatsku je na nivou folklornih drustava :mrgreen: . Srbija- srpska politika se nece tek tako odreci takvog uticaja.
Realno, ne bi ni mi da smo u istom polozaju :mrgreen: .
A šta sam ja rekao ??? Isto što i ti, da bila u Hrvatskoj. Dakle, imali su interes. Sad šipak.
Naravno da se neće odreći sve dotle dok taj interes mogu ostavrivati, ili dok pita ne postane skuplja od tepsije.

Na nama je da poskupimo pitu.
Alfons Kauders

#83 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Alfons Kauders »

Objektivni navijac wrote:
Alfons Kauders wrote:
Objektivni navijac wrote: Entiteti ,kao ni entitetske granice nisu u korist nijednoga naroda u BiH,ni srpskoga. Strah i nepovjerenje cuvaju entitete a strah i nepovjerenje su iracionalne kategorije.
Nego vidite,kako su flase vode i lanc paketi napravili pozitivan korak. Mali korak ali pozitivan. A sada zamislite da ovako saljete pomoc Srbima od Marta 1996. Neprestano,bez povoda i razloga. Samo ljudska pomoc,zblizavanje i pomirenje. Za proslih 20 godina !!! Ne znam bi li to izbrisalo RS ali bi sigurno,puno manje radikalne stranke i pojave bile na vlasti.
Ljude je lako kupiti,Srbe je jos lakse kupiti. :D :D
Ovi koji govore da su Bosnjaci naivni,da ne pamte i slican nacionalisticki trash,nisu svjesni svoje gluposti. Izgradnja funkcionalne,jedinstvene BiH je bosnjacki nacionalni interes par exellance a to se moze samo sa ublazavanjem srpskoga nacionalizma,njegovom deradikalizacijom i zajednickom izgradnjom drzave sa Srbima.
hehehehe na trenutke mi nije bilo jasno jel ovo sarkazam il sta? :-)

25 godina najcrnjeg sovinizma i sveopsteg ludila nije moguce izbrisati... nije ga moguce ublaziti... kako sovinizam usminkati ili prilagoditi nekim civilizacijskim normama koje vladaju na ovom kontinentu? kako pomiriti nacin na koji je nastala rs s tim normama?

ne, ne i ne

nisu moguci kompromisi takve vrste, nije moguca saradnja u cilju zajednickog progresa jer je vecini naroda u rs on potpuno nebitan, nije moguce izgraditi funkcionalnu i progresivnu drzavu koju zasluzuju sva tri naroda dok se taj sovinizam u potpunosti ne slomi i iskorijeni... jednostavno nije... to ne mogu uraditi ni bosnjaci, ni hrvati, ni medjunarodna zajednica, pa mozda cak ni srbija (kad su u hrvatskoj krenule promjene, s ove strane granice je cak krenula radikalizacija)

to moraju rjesavati srbi u rs... to mora poteci od njih, a ne vidim nijednu naznaku da cemo to gledati za mog zivota... jednostavno ne da nema kriticne mase, vec nema nicega, ni klice koja je potrebna da pokrene takav proces

dugorocno, ovo ce samo dodatno radikalizirati politicku scenu u rs... jer ce se saradnja s bosnjacima i hrvatima u ovim teskim vremenima vrlo brzo zaboraviti, a posljedice ove katastrofe nece... samo ce se vise igrati na nacionalnu kartu kako bi se nezadovoljstvo kanalisalo prema drugima

stoga glasajte za NVZ!
Jasta radi ,dobro si rekao,25 godina najcrnjega sovinizma ali sa svih strana a ne samo sa srpske. Evropskih civilizacijskih normi nema ni u Federaciji,ni u Sarajevu. Pitaj Rome,Jevreje,ostale manjine,homoseksualce pa i same Srbe.
Naravno da kod Srba nema kriticne mase,ni klice pomaka,jer nikada,cak ni na trenutke nije radjeno na poticanju i stvaranju te atmosfere. Samo mrznja i neprijateljstvo. No,sada kada se igrom slucaja odnijelo par flasa vode,nastaje cudjenje,pa i Srbi vole djecu i ne jedu ljude :shock:
Naravno ,da ce ovo oko poplave kratko potrajati,jer ce i srpske i bosnjacke politicke partije raditi na zavadjanju a ne na pomirenju naroda. Torizacija i podjela je model funkcionisanja bosanskih politickih partija. Recimo kod bosnjackih politickih partija,koje se prodaju pod probosanske,mada su u stvari totalno antibosanske ne postoji vizija djelovanja prema Bosanskim Srbima ili srpskom pitanju u BiH. Ne postoji plan djelovanja,osim pljacke vlastitoga tora,isti slucaj kao kod Srba.
Ko zeli bosansku drzavu,mora rijesiti srpsko pitanje,ko ne rjesava srpsko pitanje on radi protiv interesa BiH,kao i interesa bosnjackoga naroda.
Srpsko pitanje mozemo rijesiti na vise nacina.
1. Pobiti i protjerati. Najdraza opcija vecini forumasa :D Kada nismo uspjeli 95,kada nam je jasno od MZ stavljeno na znanje da od toga nema nista,ni do 99,kada je Srbija bila na koljenima,znaci da ovo mozemo zaboraviti. Na veliku zalost mnogobrojnih forumasa :D
2. Asimilirati Srbe,kulturno,nacionalno i vjerski,pretvoriti ih u Bosnjake pravoslavce i muslimane. Mislim kada imperije poput Turske i AU nisu uspjele u tome,nece ni Bosnjaci sigurno.
3. Rahat patnja. Pa po bilo kojem izracunu,prije ce nestati ove nesretne drzave,nego sto ce Srbi postati demografski beznacajna manjina.
4. Pribliziti im BiH drzavu,podkupiti ih i prikupiti. Jedina realna opcija. To se moze uraditi samo visedecenijskim planskim radom na pomirenju,ujedinjenju i integrisanju Srba u sve strukture bosanskoga drustva. Ponuditi im bolju i isplativiju opciju od RS-a. Bolji zivot,vise para,vecu zemlju,vise slobode,vise prava,vise svega.
Da ne ostane na teoretisanju. Sjecam se kao da je bilo danas a bilo je u rano proljece 97-e. Imala moja organizacija neke poslove na Sokocu. Sjedili kod domacina,dobrog Srbina,iznio on rakije,kafe i pive. Bio je on u VRS na Grbavici i okolo,da je koga ubio,il vojnika il civila sumnjam. Mada ima 2 metra,picka je u dusi. Helem,pricamo. Pita ga stranac sta misli o Sarajevu. Kao Sarajevo,to je leglo zla,trebao je to Ratko granatirati,dok kamen na kamenu ne ostane. Dobro, a pita ga sta mislis o Muslimanima. Veli : Muslimani,to nisu ljudi,to su zvijeri zakrvavljenih ociju,nikad vise sa njima.
Hajde dobro. Dodje zima 97,pred Bozic,stranci odlaze kuci. Sef ureda,pokupi mene,da odemo na Sokolac,sire se projekti,treba uposlenika vise. Otisli da domacinu ponudimo posao. Dosli mi,opet rakija i kafa. Drugi je lik,stranac ali zna za nase lokalne probleme. Pa ga pita,bil' ti radio u Sarajevu,plata 1500,to je onda bila cifra + auta,goriva i ostala zavrtanja. Kaze on : Kako ne bi ! Stranac pita : A znas,onda bi morao stanovati u Sarajevu. Sarajevo !! Pa to je moj grad,tu sam odrastao,zivio,volio. Sarajevo je pola mene :D Pa onda pita : kako bi podnio da zivis sa Muslimanima. Sa muslimanima,iz Sarajeva,pa to su moja braca,mi smo ista krv,isti ljudi. Nema boljih ljudi od Muslimana iz Sarajeva :D Lik danas ima stan u Sarajevu i kucu na Sokocu,uglavnom je u Sarajevu,djeca mu tu idu u skolu,u dobru skolu.
Sjecam se isto legendarnog intervjua prilikom reintegracije Sarajeva na RTRS sa Velimirom Milosevicem,komandantom Sarajevsko-Romanisjkoga korpusa VRS,prica on pametno ,posteno i objektivno,intervju zavrsava sa rijecima : Srbin bi za marku,prodao oca i majku :D Ne znam mozda bi,mozda ne bi ali ne mozemo znati dok mu tu marku ne ponudimo.
Ljudi su oportunisti,podkupljivi i slabi,kod Srba je to jos izrazenije.
ma ja ima na sve tri strane... ko nas bre zavadi... samo sto u okolini zenice, mostara i bihaca ne otkopaju svakih par sedmica masovnu grobnicu... sto u centru bijeljine ne stoji spomenik sa imenima 1600 ubijene djece i sto u orasju nema kuca u kojima su spaljivane citave porodice

mislim, osim toga jako smo slicni, priznajem
tandmand

#84 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by tandmand »

Oni koji su pocinili genocid i masovno raseljavanje su po prirodi predatori.
Samo je potreban rat i informativna blokada pa da krvavi pir krene.
Zar nista nismo naucili i na greskama nasih predaka, jer to se ponavlja i ponavlja kroz historiju.
Onoliki pokolj, gledano broj zrtava i teritorij, nisu moglu uraditi pojedinci. Za to je trebala politicka odluka, logistika i izvrsioci.
Nema kuce u RS_u da nema clana obitelji umijesana u genocid.
I sada bi Urbani Jugoslaveni da nekog ubijede da su predatori ovom poplavom dozivjeli transformaciju svijesti. Za bratsvo i jedinstvo je potrebno dvoje a za sada je jedno.
Makar neki znak dobre volje, npr. da nas ne zovu Muslimanima vec da verbalno priznaju da smo narod. Ali ne, radije bi jezik pregrizli nego izgovorili rijec Bosnjak.
I ko je taj novi Tito koji ce srpski narod RS_a povesti putem bratstva i jedinstva? Neka Urbani Jugoslaveni imenuju njega i njegovu stranku da znamo na cemu smo.
Sezam

#85 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Sezam »

Ova poplava je pokazala da je PC najtamniji vilajet u Evropi. :evil:
dudlov

#86 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by dudlov »

tandmand wrote:Oni koji su pocinili genocid i masovno raseljavanje su po prirodi predatori.
Samo je potreban rat i informativna blokada pa da krvavi pir krene.
Zar nista nismo naucili i na greskama nasih predaka, jer to se ponavlja i ponavlja kroz historiju.
Onoliki pokolj, gledano broj zrtava i teritorij, nisu moglu uraditi pojedinci. Za to je trebala politicka odluka, logistika i izvrsioci.
Nema kuce u RS_u da nema clana obitelji umijesana u genocid.
I sada bi Urbani Jugoslaveni da nekog ubijede da su predatori ovom poplavom dozivjeli transformaciju svijesti. Za bratsvo i jedinstvo je potrebno dvoje a za sada je jedno.
Makar neki znak dobre volje, npr. da nas ne zovu Muslimanima vec da verbalno priznaju da smo narod. Ali ne, radije bi jezik pregrizli nego izgovorili rijec Bosnjak.
I ko je taj novi Tito koji ce srpski narod RS_a povesti putem bratstva i jedinstva? Neka Urbani Jugoslaveni imenuju njega i njegovu stranku da znamo na cemu smo.
Od kako je glavni Baja na vlasti, za novog Tita nema mjesta.
banjaluka078

#87 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by banjaluka078 »

tandmand wrote: Nema kuce u RS_u da nema clana obitelji umijesana u genocid.
Ja ću tačno početi tražiti odštetu zbog gluposti koje pročitam na forumu!

'oš da ti sad sastavim spisak 10 porodica samo u BL sa sve imenima i adresama i pričama kako ne samo da nisu učestvovali u bilo čemu genocidnom, nego su čak možda navukli i nesimpatije svog naroda zbog toga što su su se družile i pomagale komšije nesrbe za vrijeme rata?!
Jbt, moj brat nijednu raciju i pretres nije dočekao u kući, jer je komšo Srbin dolazio po njega da ga odvede svojoj kući na spavanje, da se ne traumira. Ne, nije većina bila takva, ali nije tačno da je svaka kuća bila genocidna i baš zbog primjera kao što su moje komšije i prijatelji i cijeli moj razred koji nije htio na maturu ako ne idemo i nas troje "drugačijih", uvijek ulijećem u raspravu i pokazujem da je i tad bilo ljudi i da nemaju svi Radovanovu sliku u kući.
insomnia78

#88 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by insomnia78 »

Pa sto ne ostade kod kuce onda?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Straza

#89 Re: Nacionalisticki potop...

Post by Straza »

travnik wrote:Nacionalisti će pokušati i ovo iskoristiti. Međutim, među većinom ljudi, kada se ovo desilo i kada je u pitanju pomoć, nisam čuo nikoga da pita kome se šalje, zašto se šalje ovim, a ne ovim itd., već su ljudi uskočili u pomoć ljudima, a ne Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. To se vidi na terenu, Pomoć iz Širokog Brijega ide u Maglaj, iz Tešnja u Doboj, iz Usore u Doboj, iz Bihaća u Brčko, iz Gradačca u Šamac itd itd.... građani RH preko posebnog računa su uplatili više od 500.000,00 kuna za pomoć građanima u BiH, a za Srbiju više od 400.000,00 kuna...masa ljudi iz Srbije apleira i za pomoć BiH, a ne samo Srbiji.

Mnogo je primjera i to je pozitivno.
Da svi svima pomazu osim srbi drugima :wink:
tandmand

#90 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by tandmand »

banjaluka078 wrote:
tandmand wrote: Nema kuce u RS_u da nema clana obitelji umijesana u genocid.
Ja ću tačno početi tražiti odštetu zbog gluposti koje pročitam na forumu!

'oš da ti sad sastavim spisak 10 porodica samo u BL sa sve imenima i adresama i pričama kako ne samo da nisu učestvovali u bilo čemu genocidnom, nego su čak možda navukli i nesimpatije svog naroda zbog toga što su su se družile i pomagale komšije nesrbe za vrijeme rata?!
Jbt, moj brat nijednu raciju i pretres nije dočekao u kući, jer je komšo Srbin dolazio po njega da ga odvede svojoj kući na spavanje, da se ne traumira. Ne, nije većina bila takva, ali nije tačno da je svaka kuća bila genocidna i baš zbog primjera kao što su moje komšije i prijatelji i cijeli moj razred koji nije htio na maturu ako ne idemo i nas troje "drugačijih", uvijek ulijećem u raspravu i pokazujem da je i tad bilo ljudi i da nemaju svi Radovanovu sliku u kući.
"
Autor: Esad Krcić
SKORO SVAKA SRPSKA KUĆA U PODRINJU DALA JE UČESNIKA U GENOCIDU
Izvod iz teksta:
Uzmimo primjer Srebrenice i pokušajmo ga izolovati od ostalih zločina u Podrinju. Da bi se opkolila Srebrenica u julu 1995., potom okupirala, deportovale žene i djeca, te pohapsili, strijeljali i pokopali ubijeni muškarci, a potom nekoliko puta otkopavale i skrivale masovne grobnice, trebalo je uključiti veliki broj vojnika, ali i civila – najmanje njih 30.000. Šta to znači? Ako je u ovom dijelu Podrinja 1992. godine živjelo manje od 250.000 Srba, od toga manje od 100.000 muškaraca, od čega oko 60.000 vojno sposobnih, to znači da je svaki drugi vojno sposobni muškarac iz Podrinja (Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Han-Pijesak) bio direktno uključen u genocid u Srebrenici. Odnosno, skoro svaka kuća u Podrinju dala je učesnika u genocidu.
"
Alfons Kauders

#91 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Alfons Kauders »

bezze se prebacuje prica na narod - niko ne govori da je cijeli narod takav, cak bih se usudio reci da vecina nije takva, narocito po grdovima... ali zvanicna politika bila i ostala takva

to je cinjenica jbg

a tu politiku jedino moze iskorijeniti upravo srpski narod... konto sam da su dobre sanse da ce do toga i doci par godina nakon rata, kad se malo smire strasti, kada neke stvari izadju na vidjelo... nazalost prevario sam se, zestoko

ta struja ne samo da nije oslabila, vec jaca... to se nece promijeniti lako, jednostavno tamo ima barem 30-50% populacije koja se nikad nece promijeniti i koja je hajrovala u ratu, a dobar dio je ucestvovao u zlocinima, ili ih barem opravdava i podrzava... to su fanatici... da sutra u rs dodje do nekog pokusaja promjene iznutra, do podjele na one koji su za zapad i onih koji su za istok... poceo bi gradjanski rat, ukrajina, ubijali bi te ljude...
banjaluka078

#92 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by banjaluka078 »

insomnia78 wrote:Pa sto ne ostade kod kuce onda?

Hvala na pitanju, ja u svojoj kući iz koje niko od nas nije ni mrdnuo.
insomnia78

#93 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by insomnia78 »

Super

madner

#94 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by madner »

Sto se tice srpske psihologije i zasto nema pokajanja razlog je jednostavan: malo stid, malo strah od komsija. Vecina nije ginula za ideju Velike Srbije, nego zbog straha od Turaka.

Sad, to nije neka utjeha no...
Mister Yes

#95 Re: Nacionalisticki potop...

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote: bojim se da grijesis...

bijeda & siromastvo su najplodnije tlo za sovinizam, kojeg ruku na srcu u srpskoj politici nije falilo ni kad su cvjetale ruze

kao sve druge krize, i ova ce se iskoristiti samo da se podgriju tenzije i proizvede vise mrznje... nece moci ovih prvih nekoliko dana, ali u mjesecima koji predstoje cemo gledati sve i svasta... za pola godine prosjecni srbin u RS-u ne samo da nece imati nesto bolje misljenje o bosnjacima, vec ce ih kriviti za poplave... garantujem
Upravo tako. Krenut će priča tipa "nefunkcionalna zemlja, ne zna se ko pije ko plaća, državne agencije nisu radile svoj posao da upozore, itd"

A odmah iza njih sljede priče tipa "RS je duplo više stradala od Federacije pa su nas zato blokirali, blokirali dostavu pomoći, blokirali alarmiranje svjetske javnosti, pustili su da se ovo desi jer su znali da će RS duplo više stradati itd".

Mediji su čudo. Za nekoliko mjeseci prosječan Srbin će više mrziti Bošnjake nego prije poplava. Bez ikakve sumnje.
Sezam

#96 Re: Nacionalisticki potop...

Post by Sezam »

Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote: bojim se da grijesis...

bijeda & siromastvo su najplodnije tlo za sovinizam, kojeg ruku na srcu u srpskoj politici nije falilo ni kad su cvjetale ruze

kao sve druge krize, i ova ce se iskoristiti samo da se podgriju tenzije i proizvede vise mrznje... nece moci ovih prvih nekoliko dana, ali u mjesecima koji predstoje cemo gledati sve i svasta... za pola godine prosjecni srbin u RS-u ne samo da nece imati nesto bolje misljenje o bosnjacima, vec ce ih kriviti za poplave... garantujem
Upravo tako. Krenut će priča tipa "nefunkcionalna zemlja, ne zna se ko pije ko plaća, državne agencije nisu radile svoj posao da upozore, itd"

A odmah iza njih sljede priče tipa "RS je duplo više stradala od Federacije pa su nas zato blokirali, blokirali dostavu pomoći, blokirali alarmiranje svjetske javnosti, pustili su da se ovo desi jer su znali da će RS duplo više stradati itd".

Mediji su čudo. Za nekoliko mjeseci prosječan Srbin će više mrziti Bošnjake nego prije poplava. Bez ikakve sumnje.
Nekoliko dana, cim se Mile vrati iz Moskve sa direktivom sta i kako dalje.
Mister Yes

#97 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Mister Yes »

madner wrote: Ne bas, kada padne Bosnjacko Srbski zdogovor o tome da se krene ka EU, bice fine love. Jos kada Baja postane lopov i kriminalac, bice dovoljno prasine. Samo mi zao Hafisa. :(
:lol: :lol: Hrvati su ti koji blokiraju put prema EU. Naravno samo zato što im to EU dopušta to jest što nas EU i neće dok Hrvati ne dobiju svoje hise. U EU ćemo ući tek onda kada pristanemo da i Hrvati biraju jednog člana predsjedništva (Sejdić-Finci) i da se pitaju za sve (sistem koordinacije). Znači nikad. Kakav Bošnjačko Srbski zdogovor Allah ti se smilovao. :lol:
Lune

#98 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Lune »

Dozer wrote:Koliko god ove poplave jesu unesrecile obicne gradjane, izgleda da su jos vise unesrecile BH nacionaliste, tj. etnicarske stranke.
To je toliko ocito iz svih poteza i saopstenja koja stizu iz stranackih centrala, pa HDZ npr. salje pomoc u Posavinu, ali uz obavezni naglasak na tome da "oni nece zaboraviti Hrvate u Posavini".
Ocjena: pateticno.

Dodik, opet, salje generale u Doboj jer, zaboga, dobojlijama pomazu iz Tesnja, a to se ne smije dogoditi. Ni po koju cijenu se ne smije dozvoliti da se uvezu i povezu oni iz Federacije s onima iz RS, tj. saradnju izmedju muslimana i pravoslavaca, alijas Bosnjaka i Srba treba srezati u korijenu bez obzira sto se radi o cisto ljudskoj pomoci i solidarnosti. To je nesto sto je spram mrtve glave i Dodiku, ali i svim ostalim etnicarskim strankama.
Ocjena: imbecilno.

Bosnjaci ,opet, u sva ugrozena podrucja salju Merhamet, koji preuzima kontrolu nad raspodjelom pomoci, a sve kako bi se pokazalo da o Bosnjacima brine SDA. Malverzacije svim tim su, naravno, standardni dio "paketa".
Ocjena: odron.

SDP i njihov pulen Niksic umjesto da odmah od domacih proizvodjaca zatraze i kupe par desetina camaca i posalju ih u pomoc ugrozenima, oni uredno od raznih klubova traze da daju svoje camce i ukljuce se u pomoc. Nije problem, ljudi bi to uradili svakako, ali ovo samo pokazuje svu nesposobnost vladajucih garnitura.
Ocjena: fuj.

Ovo su samo neki primjeri "rada" vodecih politickih partija u BiH, a zajednicko svima njima jeste da i u ovakvim, po narod zaista teskim okolnostima, oni prvo razmisljaju o ocuvanju homogenih etnickih stada, a time i ocuvanju svojih pozicija na vlasti.

Na njihovu veliku zalost, narod, i to svaki posebno, a onda i medjusobno, sam se organizovao i solidarisao u pomoci jedni drugima, a za etno-nacionalisticke politicare je najporaznije sto tu niko nikoga ne pita za ime.
I tako i treba biti. I sad, i ubuduce.
A etno-nacionalisti nek' se napuse narodnog qrca.
:mrgreen: Ne znam šta da ti kažem,etnonacionalista nisam ali patriota Republike Srpske jesam.Jesam i za saradnju i za koordinaciju aktivnosti FBiH i RS i po pitanju poplava i inače gdje postoji interes samo ne treba iz takvih primjera izvlačiti neke neosnovane zaključke.
Mister Yes

#99 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Mister Yes »

palermo wrote: Ma mislim sve je to tačno što si napisao, ali i Hrvatska je bila njihov geopolitički interes pa šipak. Mislim, onog trenutka kada vidiš da ostvarenje interesa koji imaš postane isuviše nerealno mijenjaš i interese. Na nama je samo da ojačamo naše pozicije.
Dogovor Cvetković-Maček:

Image

Nije im Hrvatska geopolitički interes i kao što gornja karta jasno pokazuje odrekli su se i Knina i svega ostalog u Hrvatskoj još prije drugog svjetskog rata. Početkom devedesetih Milošević je napravio tu RSK samo da bi imao šta mijenjati kasnije. I baš je to i uradio. Dao je Franji RSK a zauzvrat je Franjo pomogao Srbima u BiH da se formira RS.
Bosna_ponosna

#100 Re: Etno-Nacionalisticki potop...

Post by Bosna_ponosna »

Objektivni navijac wrote: Hajde dobro. Dodje zima 97,pred Bozic,stranci odlaze kuci. Sef ureda,pokupi mene,da odemo na Sokolac,sire se projekti,treba uposlenika vise. Otisli da domacinu ponudimo posao. Dosli mi,opet rakija i kafa. Drugi je lik,stranac ali zna za nase lokalne probleme. Pa ga pita,bil' ti radio u Sarajevu,plata 1500,to je onda bila cifra + auta,goriva i ostala zavrtanja. Kaze on : Kako ne bi ! Stranac pita : A znas,onda bi morao stanovati u Sarajevu. Sarajevo !! Pa to je moj grad,tu sam odrastao,zivio,volio. Sarajevo je pola mene :D Pa onda pita : kako bi podnio da zivis sa Muslimanima. Sa muslimanima,iz Sarajeva,pa to su moja braca,mi smo ista krv,isti ljudi. Nema boljih ljudi od Muslimana iz Sarajeva :D Lik danas ima stan u Sarajevu i kucu na Sokocu,uglavnom je u Sarajevu,djeca mu tu idu u skolu,u dobru skolu.
Sjecam se isto legendarnog intervjua prilikom reintegracije Sarajeva na RTRS sa Velimirom Milosevicem,komandantom Sarajevsko-Romanisjkoga korpusa VRS,prica on pametno ,posteno i objektivno,intervju zavrsava sa rijecima : Srbin bi za marku,prodao oca i majku :D Ne znam mozda bi,mozda ne bi ali ne mozemo znati dok mu tu marku ne ponudimo.
Ljudi su oportunisti,podkupljivi i slabi,kod Srba je to jos izrazenije.
I to je tebi kao pozitivan primjer?
Eh, tako i ja znam jednog Srbina koji živi ovamo, nije nacionalista, majke mu, ali ne može da smisli Šiptare. i tu i tamo opsuje majku ustašku Hrvatima kad gleda utakmicu. Ali sa muslimanima je pravo raja i dobar. Osim što sam ga jednom načuo da je u prisustvu većinom nekih Hrvata, rekao "pu, balije" na činjenicu da je nešto bilo kalendarski pomaknuto radi Ramazana. Kad mi je idući put pokušao prodati priču kako je on s nama svima raja, pitao sam ga, pošto u našem prisustvu psuje mater Hrvatima, a u prisustvu Hrvata nama - kome psuje majku kad je sa svojima u Lukavici? Nije ništa odgovorio, ali odgovor je logičan -i jednima i drugima. :-D
Ne bih htio da generaliziram, ali izgleda da su Srbi razvili prijetvornost i neiskrenost kao sredstvo preživljavanju u turskome vaktu. Zato i danas imaju taj impuls u socijalnim kontaktima. Tako da što se tiče tvojeg jare sa Sokoca, ja bih bio rahatniji da kaže "svaka čast muslimanima, meni bolje s ove strane", nego to što je odjednom s "krvožednih balija" prešao na bratstvo i raju i šljego nama vamo. Da sad krene ko 92., ima li dileme šta bi od to dvoje prevladalo u mentalnom sklopu i na koju stranu bi pošo? Meni se čini da bi otišo malo da pripazi vikendicu :-D Mi smo se tu jednom opržili i mislim da ne bismo takve primjerke trebali nikako uvažavati.
Post Reply