Egipcani protestuju protiv serijata
- drug_profi
#201 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Islam se sve vise radikalizira. Dovesce na kraju do gradjanskih ratova, narocito u drzavama gdje je sekularnost vec bila uspostavljena. Islam i sekularnost ne mogu u istu recenicu, jos uvijek. Ko god zatrazi sekularnost i u BiH, brzo postane islamofob, kao sto ocekujem da cu i ja dobiti tu etiketu.
Dapace paradoksalno, sto me vise nazivaju islamofobom, to vise ja to i postajem, jer me lijepo strah tih ljudi koji ne daju rec da ne moze onako kako su oni namislili.
Dapace paradoksalno, sto me vise nazivaju islamofobom, to vise ja to i postajem, jer me lijepo strah tih ljudi koji ne daju rec da ne moze onako kako su oni namislili.
- htcxone
#202 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
izolacija? jel ti znas sta je taj pojam ? pa i ameriku da izolujes i oni bi crkli, dosta toga njima fali sto uzimaju "sa strane"cindrlimindrli wrote:Ti si pomenuo izolaciju i sad opet turizam, gas, nafta...El_comadante wrote:ta nafta i "pokreće" svijet i koliko bi dugo svijet tu uspio izdržati. dalje tu je i turizam pa gas itd![]()
Ovo su gluposti, oni se ne mogu izolovati sve kad bi htijeli, uostalom to su praktikovali vijekovima i nikom nisu
bili zanimljivi sve do pronalska zaliha nafte. Rezultate izolacije znamo, danas ih `ebe kako ko hoce, poruse im
kompletne drzave za dva dana a oni ruke na guzove i gledaj u nebesa. Njihova jedina sansa za buducnosti je da
kako ubijede Amere da predju na Islam, otherwise, najebali su.
a arapi su u doba kada je evropa gusila se u smradu i neznanju, palila ljude na lomaci itd gradili javne WC-ove, ulicne rasvjete, bili godinama ispred u ekonomijii, astrologiji, matematici medicini da ne priča, javne bolnice u kojima suu se ljudi lijecili BESPPLATNO... i ti kazes da taj narod bi crkao... pa prije cemo mi crknuti jer iako imamo idealne prirodne resurse umiremo od gladi
-
sumirprimus
#203 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
izvini ali moramhtcxone wrote:izolacija? jel ti znas sta je taj pojam ? pa i ameriku da izolujes i oni bi crkli, dosta toga njima fali sto uzimaju "sa strane"cindrlimindrli wrote:Ti si pomenuo izolaciju i sad opet turizam, gas, nafta...El_comadante wrote:ta nafta i "pokreće" svijet i koliko bi dugo svijet tu uspio izdržati. dalje tu je i turizam pa gas itd![]()
Ovo su gluposti, oni se ne mogu izolovati sve kad bi htijeli, uostalom to su praktikovali vijekovima i nikom nisu
bili zanimljivi sve do pronalska zaliha nafte. Rezultate izolacije znamo, danas ih `ebe kako ko hoce, poruse im
kompletne drzave za dva dana a oni ruke na guzove i gledaj u nebesa. Njihova jedina sansa za buducnosti je da
a arapi su u doba kada je evropa gusila se u smradu i neznanju, palila ljude na lomaci itd gradili javne WC-ove, ulicne rasvjete, bili godinama ispred u ekonomijii, astrologiji, matematici medicini da ne priča, javne bolnice u kojima suu se ljudi lijecili BESPPLATNO... i ti kazes da taj narod bi crkao... pa prije cemo mi crknuti jer iako imamo idealne prirodne resurse umiremo od gladi
koliko pogrešnih dijelova jednostavno ne bih znao odakle početi
-
cindrlimindrli
#204 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Prvo citaj o cemu se razgovara, nisam ja pominjao izolaciju jer znam da je to budalastina. Ja sam samo napisaohtcxone wrote:izolacija? jel ti znas sta je taj pojam ? pa i ameriku da izolujes i oni bi crkli, dosta toga njima fali sto uzimaju "sa strane"
SBBKBB moguci scenario kad bi se to nekako desilo.
Ameri ne bi pocrkali, oni su jedna od rijetkih drzava koje mogu svoje stanovnistvo prehraniti bez da im treba
pomoc sa strane.
Tacno, samo ovo o cemu pises je davno proslo vrijeme, danas je 04. Decembar, 2012.htcxone wrote:a arapi su u doba kada je evropa gusila se u smradu i neznanju, palila ljude na lomaci itd gradili javne WC-ove, ulicne rasvjete, bili godinama ispred u ekonomijii, astrologiji, matematici medicini da ne priča, javne bolnice u kojima suu se ljudi lijecili
- GAU8
#205 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Biće ovako i u BiH, samo malo... 
- htcxone
#206 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
tačno, isto tako, ali tada oni nisu imali naftu pa su bili ispred "evropske civilizacije"cindrlimindrli wrote:Prvo citaj o cemu se razgovara, nisam ja pominjao izolaciju jer znam da je to budalastina. Ja sam samo napisaohtcxone wrote:izolacija? jel ti znas sta je taj pojam ? pa i ameriku da izolujes i oni bi crkli, dosta toga njima fali sto uzimaju "sa strane"
Ameri ne bi pocrkali, oni su jedna od rijetkih drzava koje mogu svoje stanovnistvo prehraniti bez da im treba
pomoc sa strane.Tacno, samo ovo o cemu pises je davno proslo vrijeme, danas je 04. Decembar, 2012.htcxone wrote:a arapi su u doba kada je evropa gusila se u smradu i neznanju, palila ljude na lomaci itd gradili javne WC-ove, ulicne rasvjete, bili godinama ispred u ekonomijii, astrologiji, matematici medicini da ne priča, javne bolnice u kojima suu se ljudi lijecili
zasto to sada ne bi mogli uraditi?
- drug_profi
#207 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
zato sto to nisu u stanju ni sa naftom.
-
VjecitiStudent
#208 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Pitaj Grke, i njih slicne misli more.htcxone wrote:tačno, isto tako, ali tada oni nisu imali naftu pa su bili ispred "evropske civilizacije"cindrlimindrli wrote:Prvo citaj o cemu se razgovara, nisam ja pominjao izolaciju jer znam da je to budalastina. Ja sam samo napisaohtcxone wrote:izolacija? jel ti znas sta je taj pojam ? pa i ameriku da izolujes i oni bi crkli, dosta toga njima fali sto uzimaju "sa strane"
pomoc sa strane.Tacno, samo ovo o cemu pises je davno proslo vrijeme, danas je 04. Decembar, 2012.htcxone wrote:a arapi su u doba kada je evropa gusila se u smradu i neznanju, palila ljude na lomaci itd gradili javne WC-ove, ulicne rasvjete, bili godinama ispred u ekonomijii, astrologiji, matematici medicini da ne priča, javne bolnice u kojima suu se ljudi lijecili![]()
- htcxone
#209 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
bao Bog da ja živim kao oni...eto... policajac sa 13 000 dolara plate ... "jebo" taj životdrugi profil wrote:zato sto to nisu u stanju ni sa naftom.
Pitaj Grke, i njih slicne misli more.[/quote]
grci su drugi par cipela
- Optimus Prime
#210 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Valjda ti jasno da u Saudijskoj Arabiji danas zivi preko 30 miliona ljudi, dok je za vrijeme "zlatnog doba" islama na prostoru danasnje S. Arabije zivjelo manje od milion ljudi. Koliko god je zapad ovisan o uvozu njihove nafte, ovi su jos vise ovisni o uvozu hrane.htcxone wrote:tačno, isto tako, ali tada oni nisu imali naftu pa su bili ispred "evropske civilizacije"cindrlimindrli wrote:Prvo citaj o cemu se razgovara, nisam ja pominjao izolaciju jer znam da je to budalastina. Ja sam samo napisaohtcxone wrote:izolacija? jel ti znas sta je taj pojam ? pa i ameriku da izolujes i oni bi crkli, dosta toga njima fali sto uzimaju "sa strane"
pomoc sa strane.Tacno, samo ovo o cemu pises je davno proslo vrijeme, danas je 04. Decembar, 2012.htcxone wrote:a arapi su u doba kada je evropa gusila se u smradu i neznanju, palila ljude na lomaci itd gradili javne WC-ove, ulicne rasvjete, bili godinama ispred u ekonomijii, astrologiji, matematici medicini da ne priča, javne bolnice u kojima suu se ljudi lijecili![]()
Taj narod je toliko nesposoban da i za 70 godina koliko primaju ogromne prihode od nafte, jos nisu uspjeli da iskorjene nepismenost i da izgrade znacajniju industriju. Simptomaticno je to da ucesce nafte u izvozu S. Arabije i danas iznosi skoro 94%.
- htcxone
#211 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
izvini, znas li da onaj ko ima saudisjko porijeklo (tj njihov pasoš. što ne mogu dobiti ni ja ni ti niti bilo ko ko nema njihovu lozu , isto kao u UAE gdje mi prijatelj (Iz jemena) zivi kao i njegov otac i praotac tj djed... koji se doselio u UAE nekad .... 1930 i nek ili 40 i neke, nemaju drzavljanstvo UAE ...oni su iako vec dva koljena se rađaju u UAE i dalje JEMENNCI ... a ko ima pasoš UAE ILI S.A. jarane moj, poslije osnovne ili srednje, zaposli se u
voojsci, policiji, vatrogasac isl. i ima mjesecni prihod od oko 13-15 milja dolara, dok, oni sa fakultetom, inžinjeri i doktori imaju vrtoglave iznose plaća koje ti nećeš nikad zaraditi... elem, to je kada si NJIHOV i jako je tesko natjerati nekoga od njih da uči... ali zato oni KUPUJU pamet, i dovode strucnjake da rade
kao sto i hranu uvoze, da ne mogu da je uvoze, napravili bi postrojenja i pravili bi....
voojsci, policiji, vatrogasac isl. i ima mjesecni prihod od oko 13-15 milja dolara, dok, oni sa fakultetom, inžinjeri i doktori imaju vrtoglave iznose plaća koje ti nećeš nikad zaraditi... elem, to je kada si NJIHOV i jako je tesko natjerati nekoga od njih da uči... ali zato oni KUPUJU pamet, i dovode strucnjake da rade
- seln
#212 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Porodica Saud drzi tu zemlju i narod kao svoj privatni posjed (jedina zemlja nazvana po nekoj porodici) i cini sve da stanovnici ostanu nepismeni, jer se tako mogu odrzati na vlasti. U tu svrhu i retrogardna forma islama, vehabizam...sto tuplje, to bolje.Optimus Prime wrote:
Valjda ti jasno da u Saudijskoj Arabiji danas zivi preko 30 miliona ljudi, dok je za vrijeme "zlatnog doba" islama na prostoru danasnje S. Arabije zivjelo manje od milion ljudi. Koliko god je zapad ovisan o uvozu njihove nafte, ovi su jos vise ovisni o uvozu hrane.
Taj narod je toliko nesposoban da i za 70 godina koliko primaju ogromne prihode od nafte, jos nisu uspjeli da iskorjene nepismenost i da izgrade znacajniju industriju. Simptomaticno je to da ucesce nafte u izvozu S. Arabije i danas iznosi skoro 94%.
- Optimus Prime
#213 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
naravno i ovo je kompletno netacno.htcxone wrote: bao Bog da ja živim kao oni...eto... policajac sa 13 000 dolara plate ... "jebo" taj životsocijala ko naši direktori najvecih kompanija
bas su IDIOTI a i loše im je
![]()
Tih 13000 $ je vjerovatno godisnja plata. Nemoj da te zavara luxus u kojem zivi jedan odredjeni broj njihovih gradjana. Tu se radi najvise o 5% ljudi. Obicni gradjani ne zive bolje od onih u Ceskoj na primjer.
S.A i pored svih prihoda od nafte imaju manji dohodak po stanovniku od Slovenaca.
Jedine islamske zemlje koje imaju stvarno visok zivotni standard su Katar, Emirati, Kuvajt i Bruneji, ali njihovo stanovistvo cini manje od 1% ukupnog muslimanskog zivlja.
- htcxone
#214 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
pročitaj nastavak STA TI MORA BITI U PASOŠU I DRZAVLJANSTVU da bi imao ove benificijie.. do njihovog ddrzavljanstva mogu doci samo LIČNOSTI KOJE PROMOVIŠU ZEMLJU kao sto su neki fudbaleri koji su pristali da igraju za S.A. ILI UAEOptimus Prime wrote:naravno i ovo je kompletno netacno.htcxone wrote: bao Bog da ja živim kao oni...eto... policajac sa 13 000 dolara plate ... "jebo" taj životsocijala ko naši direktori najvecih kompanija
![]()
Tih 13000 $ je vjerovatno godisnja plata. Nemoj da te zavara luxus u kojem zivi jedan odredjeni broj njihovih gradjana. Tu se radi najvise o 5% ljudi. Obicni gradjani ne zive bolje od oni u Ceskoj na primjer.
S.A i pored svih prihoda od nafte imaju manji dohodak po stanovniku od Slovenaca.
Jedine islamske zemlje koje imaju stvarno visok zivotni standard su Katar, Emirati, Kuvajt i Bruneji, ali njihovo stanovistvo cini manje od 1% ukupnog muslimanskog zivlja.
ili doktori od iznimne značajnosti za drzavu.... smrtnici nemaju sanse
- drug_profi
#215 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Hajd da stavimo na stranu razlog zasto je policajac tako visoko placen (ako je istina). Odanost se kupuje, to nije tema nase emisije.htcxone wrote:bao Bog da ja živim kao oni...eto... policajac sa 13 000 dolara plate ... "jebo" taj životdrugi profil wrote:zato sto to nisu u stanju ni sa naftom.socijala ko naši direktori najvecih kompanija
![]()
Sta ce biti kad nestane tih dolara? Hoce li taj policajac raditi za vladara ili za sebe? Jesu li arapi u ovom stanju kad su ni tamo ni vamo sa halifatima i serijatom, bez demokratske kulture, industrije, poljoprivrede sposobni da organizuju iole napredno drustvo sa rigidnim zakonima i vladavini straha - drugim rjecima bezakonju.
Pricamo o serijatu u arapskim zemljama. Jel to rjesenje za njih? Jel to rjesenje za bilo koga? Jel tvrdis da bi po serijatskim pravilima drustvo cvjetalo, i privreda se razvijala? Daj kakvu projekciju.
- Optimus Prime
#216 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Ti si pobrkao Katar i S. Arabiju.htcxone wrote:pročitaj nastavak STA TI MORA BITI U PASOŠU I DRZAVLJANSTVU da bi imao ove benificijie.. do njihovog ddrzavljanstva mogu doci samo LIČNOSTI KOJE PROMOVIŠU ZEMLJU kao sto su neki fudbaleri koji su pristali da igraju za S.A. ILI UAEOptimus Prime wrote:naravno i ovo je kompletno netacno.htcxone wrote: bao Bog da ja živim kao oni...eto... policajac sa 13 000 dolara plate ... "jebo" taj životsocijala ko naši direktori najvecih kompanija
![]()
Tih 13000 $ je vjerovatno godisnja plata. Nemoj da te zavara luxus u kojem zivi jedan odredjeni broj njihovih gradjana. Tu se radi najvise o 5% ljudi. Obicni gradjani ne zive bolje od oni u Ceskoj na primjer.
ili doktori od iznimne značajnosti za drzavu.... smrtnici nemaju sanse
U S.Arabiji procentualno ima tek oko 20% stranaca. Dakle 80 % stanovnika su "gradjani".
Cak i ako hipoteticki pretopstavis da stranci ne zaradjuju nista, to jest da ovih 80% gradjana imaju pristup kompletnom Bruto Socijalnom dohotku, i u tom slucaju BDP po glavi stavnonika ne bi iznosi vise od 25000 $ po glavi stanovnika sto je opet u rangu Slovenije. Dakle policajci u S.Araiji mogu u najboljem slucaju imati platu kao i policajac u Slovenij (nekih 1100$ mjesecno iliti 13000 $ godisnje)
- drug_profi
#217 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
I ovo sto si rekao samo dokazuje kad nestane para od nafte, oni su humanitarna katastrofa....htcxone wrote:izvini, znas li da onaj ko ima saudisjko porijeklo (tj njihov pasoš. što ne mogu dobiti ni ja ni ti niti bilo ko ko nema njihovu lozu , isto kao u UAE gdje mi prijatelj (Iz jemena) zivi kao i njegov otac i praotac tj djed... koji se doselio u UAE nekad .... 1930 i nek ili 40 i neke, nemaju drzavljanstvo UAE ...oni su iako vec dva koljena se rađaju u UAE i dalje JEMENNCI ... a ko ima pasoš UAE ILI S.A. jarane moj, poslije osnovne ili srednje, zaposli se u
voojsci, policiji, vatrogasac isl. i ima mjesecni prihod od oko 13-15 milja dolara, dok, oni sa fakultetom, inžinjeri i doktori imaju vrtoglave iznose plaća koje ti nećeš nikad zaraditi... elem, to je kada si NJIHOV i jako je tesko natjerati nekoga od njih da uči... ali zato oni KUPUJU pamet, i dovode strucnjake da radekao sto i hranu uvoze, da ne mogu da je uvoze, napravili bi postrojenja i pravili bi....
nit znaju - nit hoce....
-
El_comadante
#218 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
prijatelju a jeli oninebi mogli trgovati naftom plinom medjusobom. jeli nebi moglo biti turzima medju njima da npr. Alžirac ide u Egipat a egipčanin u Maroko etc. jeli Arabiaj može prodavati naftu Maroku a oni od njih nešto drugo. jer arapi danas žive u 21 državi. itekako se medjusobno može razviti mnogo opcija na koej sam ja misliocindrlimindrli wrote:Ti si pomenuo izolaciju i sad opet turizam, gas, nafta...El_comadante wrote:ta nafta i "pokreće" svijet i koliko bi dugo svijet tu uspio izdržati. dalje tu je i turizam pa gas itd![]()
- htcxone
#219 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
istina je, imam dosta kontakata sa ljudima iz UAE, tako da ti je ovo 100%drugi profil wrote:Hajd da stavimo na stranu razlog zasto je policajac tako visoko placen (ako je istina). Odanost se kupuje, to nije tema nase emisije.htcxone wrote:bao Bog da ja živim kao oni...eto... policajac sa 13 000 dolara plate ... "jebo" taj životdrugi profil wrote:zato sto to nisu u stanju ni sa naftom.socijala ko naši direktori najvecih kompanija
![]()
Sta ce biti kad nestane tih dolara? Hoce li taj policajac raditi za vladara ili za sebe? Jesu li arapi u ovom stanju kad su ni tamo ni vamo sa halifatima i serijatom, bez demokratske kulture, industrije, poljoprivrede sposobni da organizuju iole napredno drustvo sa rigidnim zakonima i vladavini straha - drugim rjecima bezakonju.
Pricamo o serijatu u arapskim zemljama. Jel to rjesenje za njih? Jel to rjesenje za bilo koga? Jel tvrdis da bi po serijatskim pravilima drustvo cvjetalo, i privreda se razvijala? Daj kakvu projekciju.
Evo inžinjer (ne znam kojeg smjera) ima mjesečni prihod od 29 000 dolara... naravno inžinjer koji je korijenom iz UAE i ima njihovo drzavljanstvo... a npr isti inzinjer istog znanja koji je porijeklom iz jemena ili sirije, ima platu oko 5-6 hiljada dolara...
sa pasošem imaš npr obezbjeđeno 60% sresdstava za gradnju "kuće" .... ovi sve moraju sami... itd...
E sad , sta kad nestane para ?
tesko da ce nestati jer su im zalihe novca i bogatstva zaista nevjerovatne...
ali evo, i da nestane, ka ti kazem, imaju novca dovoljno da u kratkom roku skoluju ljude i naprave tvornice i pokernu 100% sopstvenu industriju... SVEGA... samo sto im to sada nije potrebno i jednostavnije im je da "kupuju znanje" nego da sami uce... sa novcem, nije problem kupiti par aemrickih-japanskih-ruskih-evropskih naucnika da prenesu znanje...
MOGUCE DA JE S.A. drugacija od UAE I KATARA, ali da je ovako, to je 100% i da imaju enormne zalihe novca isto je tačno, i zato se ne brinu ni 5%
gore je nama sa demokratijom koja je unistila pola zemalja eu... od španije, italije do grčke... mi smo sami od sebe unisteni
da li je serijatsko uređenje pogodno za razvoj ekonomije? ako ga se pridrzavas naravno da jeste..
PRVA RECENICA
UČI! u Kuranu kao temelj šerijata ... jasno kaze da se uci....
isti šerijat ne dopusta kamattu koja je glavno oruzje cionizma koji tako uzimaju zemlje u svoju nemilostm jer sta ce jedna bosna koja je bez ikakve inndustrije duzna lupam 20 milijardi eura? a SVJETSKA banka trazi da se kredit vrati... naravno slijedi ili novi kredit ili bankrot.... toga u serijatu nema, ekonomija je u serijatsko.islamskom svijetu jednostavno bez toga i čistiji je put prema razvijanju, naravno, nama ovaj amrican world izgleda mnogo bolji... al kao sto je pao komunizam i socijalizam i demokratija ce pasti
- Optimus Prime
#220 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Pa znas li ti kolika je potreba za uvoz nafte u svim tim zemljama zajedno?El_comadante wrote:prijatelju a jeli oninebi mogli trgovati naftom plinom medjusobom. jeli nebi moglo biti turzima medju njima da npr. Alžirac ide u Egipat a egipčanin u Maroko etc. jeli Arabiaj može prodavati naftu Maroku a oni od njih nešto drugo. jer arapi danas žive u 21 državi. itekako se medjusobno može razviti mnogo opcija na koej sam ja misliocindrlimindrli wrote:Ti si pomenuo izolaciju i sad opet turizam, gas, nafta...El_comadante wrote:ta nafta i "pokreće" svijet i koliko bi dugo svijet tu uspio izdržati. dalje tu je i turizam pa gas itd![]()
Jedno 3% kompletne proizvodnje OPEC-a. Zanci ostali bi bez 97% prihoda koje danas imaju.
- drug_profi
#221 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Uh, ja se trosim na ovo, jbt.
Eto kao sto ti pise u kuranu - uci. Ali daj uci nesto i o ekonomiji pa onda malo razmisli.
Eto kao sto ti pise u kuranu - uci. Ali daj uci nesto i o ekonomiji pa onda malo razmisli.
- Optimus Prime
#222 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Opet jedan mit koji nema veze sa realnoscu!htcxone wrote:
da li je serijatsko uređenje pogodno za razvoj ekonomije? ako ga se pridrzavas naravno da jeste..
Pa i vise je nego ocigledno da su zemlje koje imaju sisteme nalik serijatu, potpuno neuspjesne da ekonomski stanu na noge. Ovih par primjera bogatih naftnih zemalja nisu reprezentativni, jer im novac trenutno pada s "neba", i cine mali postotak ukupnog islamskog stanovnistva.
U vremenu globalizacije te drzave ne mogu ama bas nista ponuditi svjetskom trzistu. Rigidni zakoni, zabrana kamate i vjeroucitelji kao krajnja instanca u sudskim procesima sprecavaju dotok stranog kapitala (cak vode ka odlivu kapitala, jer je simptomaticno da Arapi ulazu novac u industriju ali vecinom u zemljama zapada). Nejednakost spolova vodi do unistavanja proizvodne baze, dok koncentrisanje na duhovno umjesto na materijalno sprijecava bilo kakavu inventivnost i tehnoloski progres.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#223 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Pakistan je najbolji primjer koji je domet islamske države bez nafteOptimus Prime wrote:Opet jedan mit koji nema veze sa realnoscu!htcxone wrote:
Pa i vise je nego ocigledno da su zemlje koje imaju sisteme nalik serijatu, potpuno neuspjesne da ekonomski stanu na noge. Ovih par primjera bogatih naftnih zemalja nisu reprezentativni, jer im novac trenutno pada s "neba", i cine mali postotak ukupnog islamskog stanovnistva.
U vremenu globalizacije te drzave ne mogu ama bas nista ponuditi svjetskom trzistu. Rigidni zakoni, zabrana kamate i vjeroucitelji kao krajnja instanca u sudskim procesima sprecavaju dotok stranog kapitala (cak vode ka odlivu kapitala, jer je simptomaticno da Arapi ulazu novac u industriju ali vecinom u zemljama zapada). Nejednakost spolova vodi do unistavanja proizvodne baze, dok koncentrisanje na duhovno umjesto na materijalno sprijecava bilo kakavu inventivnost i tehnoloski progres.
- Optimus Prime
#224 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Slazem se, i ono sto je tragicno je to da od kako islamski fundamentalisti imaju vise utjecaja na politiku u Pakistanu, to vise raste jaz izmedju njih i Indije na primjer. Indijci su zadnjih godina bili mnogo uspjesniji kada je u pitanju ekonomski rast, izvoz, edukacija, smanjivanje siromastva,smanjenje stope prisrast stanovnistva itd. Dohodak po stanovniku je danas skoro 50% veci nego u Pakistanu a bili su otprilike izjednaceni prije 20 godina.JoseMujica wrote:Pakistan je najbolji primjer koji je domet islamske države bez nafteOptimus Prime wrote:Opet jedan mit koji nema veze sa realnoscu!htcxone wrote:
- Chisum
#225 Re: Egipcani protestuju protiv serijata
Upravo.....sumirprimus wrote:izvini ali moramhtcxone wrote: izolacija? jel ti znas sta je taj pojam ? pa i ameriku da izolujes i oni bi crkli, dosta toga njima fali sto uzimaju "sa strane"
a arapi su u doba kada je evropa gusila se u smradu i neznanju, palila ljude na lomaci itd gradili javne WC-ove, ulicne rasvjete, bili godinama ispred u ekonomijii, astrologiji, matematici medicini da ne priča, javne bolnice u kojima suu se ljudi lijecili BESPPLATNO... i ti kazes da taj narod bi crkao... pa prije cemo mi crknuti jer iako imamo idealne prirodne resurse umiremo od gladi![]()
![]()
![]()
koliko pogrešnih dijelova jednostavno ne bih znao odakle početi
Ne bih da uvrijedim nekoga, ali.... Kakvo neznanje, haveru......
Sam se covjek iskljuci iz bilo kakve smislene rasprave i to ne na prekidacu, nego onako, komplet, sa sve produznim kablom, iz zida.
Fali jos samo kakva Generaliceva mazarija pa da do kraja zaokruzimo naivu.
Zaista mi nikada nije bilo jasno kako ljudi mogu posmatrati nesto tako slojevito, kompleksno, sa bezbroj tih "kauzalnih lanaca", uzrocno-posljedicih veza koje se nikada ne prekidaju - kao sto je ljudska istorija, na jedan ovako naivan i djetinjast nacin, ne uzimajuci u obzir ni sam kontekst, ni ono sto je prethodilo, a ni ono sto je slijedilo kao neodvojiv dio stvarnosti i istine, kategorija koje nisu su ogranicene vremenom - a jos manje prostorom.
Last edited by Chisum on 04/12/2012 17:03, edited 2 times in total.