Efendija Muamer Zukorlic?

Locked
ultima_palabra

#801 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by ultima_palabra »

Muamer Zukorlić o predstojećim izborima
Izbori će biti referendum u Sandžaku
e-Novine

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da će predstojeći lokalni izbori definitivno biti svojevrstan referendum na kome će građani birati između dve političke opcije u Sandžaku - beogradske i sandžačke

On je izrazio uverenje da će sandžačka opcija pobediti sa 70 odsto glasova građana.

Komentarišući najavu lidera Socijaldemokratske partije Srbije i osnivača Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, da će ta manjinska stranka na naredne izbore u Sandžaku izaći zajedno sa Strankom demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, muftija je kazao da je to bilo "potpuno očekivano".

"Ono što je teško progutati je koliko su Ljajić i Ugljanin brzo zaboravili na ljude koji su zbog njih ginuli ili postali invalidi, koliko je to bilo njihovo jeftino potkusurivanje. I kada im je Beograd rekao spajajte se jer postoji veće zlo - muftija, oni su se spojili", kazao je Zukorlić na tribini o ulozi medija, održanoj u ponedeljak organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice.

Zukorlić je pozvao stranke sandžačke orijentacije da se priključe Bošnjačkoj demokratskoj zajednici, stranci koja je proizašla iz Bošnjačke kulturne zajednice nakon izbora za Bošnjačko nacionalno veće u leto 2010. godine.

Upitan šta će biti u slučaju da neko pokuša da pokrade izborne glasove, muftija je kazao da je krađe izbora bilo i ranije i da, ako je bude opet ne može se pokrasti više od 10 odsto glasova, što znači da "sandžačka opcija" opet pobeđuje sa 60 odsto glasova.

"Aplutna većina, posebno Bošnjaka prihvata ovaj kurs i spremna je da politički ostvari pobedu i politički se odbrani od porobljavanja koje dolazi od Beograda", naveo je on.

Zukorlić je rekao i da u Beogradu znaju da muftija nije secesionista jer, kako je rekao, da sam hteo da zapalim Srbiju učinio bih to mnogo ranije kada je ona bila "kao soba puna plina, jednim pikavcem".

"Nije nam cilj rat, ali njima ne odgovara to što govorimo istinu, jer onda njihova neistina pada u vodu", naveo je Zukorlić.

Sandžački muftija je negirao nagađanja da će odustati od sadašnje funkcije i posvetiti se političkom delovanju.

"Ovo što ja radim je mnogo skuplje od politike, jer predstavlja vođenje celokupnog pokreta i sa ove pozicije mi je lakše da se bavim politkom, ali i naukom i kulturom, sportom. I zato nema potrebe da se posebno određujem", kazao je Zukorlić dodavši da bi to zapravo značilo "pasti s konja na magarca".

O pozivu na pomirenje upućenom u subotu imamima koji su ga pre četiri i po godne napustili i priklonili se Rijasetu Islamske zajednice Srbije koju predvodi Adem Zilkić, Zukorlić je rekao da je taj poziv upućen "iz taktičkih razloga" iako su, podsetio je „oni Islamska zajednica Srbije odmah rekli da ne prihvataju ponudu“.

"To je njihov izbor, to je bliže njihovom stanju u kome se nalaze. Mi smo ostvarili još jedan veliki sevap i ne teramo ni kapric ni inat. Ako prihvate, dobrodšli su, ali treba da znaju da ne može sve u životu da bude slatko, već da mora da bude i grko", naveo je muftija.

On je kazao da kako god da pozvani imami urade Islamska zajednica će pobediti.

"Sačekajte da mesec prođe, pa ćemo onda suditi, da se ne zalećemo", rekao je Zukorlić i dodao da je Islamska zajednica, na čijem je on čelu, tim pozivom "korak bliže cilju". Muftija je kritikovao analitičare koji su njegov poziv imamima shvatili kao ultimatum.
Čuj Ljajić i Ugljanin na zajedničkoj listi... koja komedija :-)
Teea

#802 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Teea »

Unutar Islamske zajednice kojom rukovodi Muamer Zukorlić već duže vrijeme vlada veliko nezadovoljstvo načinom na koji on obnaša funkciju glavnog, najviše zbog njegovog bahatog ponašanja, isključivosti, arogancije, rada na svoju ruku - van normativnih akata, jednostavno rad bez određenih odluka, koje ne prolaze kroz organe Islamske zajednice. On određene odluke sam donosi, a kasnije se sa tom odlukom saglasi nekoliko ljudi iz okruženja (koji su mu krajnje lojalni).

Od 2009. godine, ta zajednica funkcioniše kao privatna kompanija na čelu sa generalnim direktorom Muamerom Zukolićem, menadžerom Muhamedom Zukorlićem (brat), finansijskim direktorom Elmom Zukorlić (jedna od supruga), političkim direktorom Emirom Elfićem (šurak), i predsjednikom mladih Usamom Zukorlićem (sin).

Kompanija u svom sastavu ima više lokala u Novom Pazaru, Sarajevu, Beogradu, Kruševcu i drugdje. Najatraktivniji su svakako ugostiteljski objekti u zgradi Islamskih ustanova "Gazija" i "Meydan", hotel na Igmanu u BiH, privatne firme u Austriji i Ujedinjenim Araspskim Emiratima.

Zahvaljući ovoj kompaniji (Islamskoj zajednici) on je danas jedan od najbogatijih ljudi u Sandžaku, pa i Srbiji. Od provincijalaca, podstanara, koji je na službu stupio iz klupe sa par godina fakulteta, jedinstven je primjer kako se preko noći postaje bogat preko Islamske zajednice, koja se, inače, finansira od članarine, vakufske kirije, dobrovoljnih priloga, zekata i sadekatul fitra.

Jedan od dokaza da se radi o privatnoj organizaciji je i struktura funkcionera i zapošljenih u istoj. Dakle, radi se o klasičnoj i neviđenoj, nepotističkoj tvorevini, što će potvrditi i spisak upošljenih rođaka:

1. Zukorlić Muhamed, menadžer ______________ brat
2. Zukorlić Elfić Elma, menadžer za finansije_____jedna od supruga
3. Zukorlić Usame ,____________"BKZ"________sin
4. Zukorlić Mahmud, imam i profesor u medresi __brat od amidže
5. Zukorlić Edib, imam _____________________ brat od amidže
6. Zukorlić Zuhdija imam ____________________brat od amidže
7. Zukorlić Hazim , muezin___________________brat od amidže
8. Zukorlić Hamid, muezzin __________________brat od amidže
9. Zukorlić Mehmed _______________________ brat od amidže
10. Zukorlić Kasum, pomoćni radnik ____________rođak
11. Zukorlić Fikret,__________________________rođak
12. Fetić Muhamed, ured za hadž _______________zet
13. Fetić Mustafa, koordinator za "BG-NS muftijstvo"_zetov brat
14. Fetić Adela, vaspitačica __________________Mustafe Fetića žena
15. Fetić Emira, supruga Muhameda Fetića, kuharica _sestra od hale
16. Fetić Salahudin, novinar____________________sin Muhameda Fetića
17. Fetić Abduselam, imam_ ___________________sin Muhameda Fetića
18. Fetić Dženana, službenica __________________kćerka Muhameda Fetića
19. Mavrić Džemail, imam _ ____________________brat od rođ. hale
20. Preljević Džavid, imam ____________________ brat od hale
22. Bulić Ferid, službenik ______________________brat od hale
23. Senad Saračević, sekretar fakulteta ___________brat od hale
24. Hadrović Kenan, obezbjeđenje _______________brat od hale
25. Eminović Enver, imam _____________________ brat od rođ. hale
26. Eminović Izudin, imam _____________________brat od rođ. hale
27. Fejzović Meho, blagajnik ___________________ brat od rođ. tetke
28. Smailović Nerko, menadžer _________________ brat od rođ. tetke
29. Latifović Muhedin, imam ___________________brat od amidžinice i halin djever
30. Pramenković Becirovović Misala, direktor ženske medrese __sestra od daidže
31. Becirović Mirsad , direktor "Hajrata "__________brat od daidže
32. Bećirović Esko, vozač ______________________brat od daidže
33. Saračević Bećirović, vaspitačica ______________sestra od daidže
34. Bačićanin Zukorlić Edina, vaspitačica __________sestra od amidže
35. Hadžić Hidajet, sekretar medrese _____________daidžin sin
36. Hadžić Haris , vaspitač _____________________ daidžin sin
37. Hot Aldin, imam ___________________________zet
38. Bulić Iljaz, vozač __________________________ zet
39. Pramenković Almir, dekan fakulteta ___________ zet
40. Malić Irfan, prof i direktor škole Kur'ana _______ zet
41. Vragić Mirsad, vozač ___________________ ____zet
42. Midović Ramiz, internac. univerzitet ___________zet
43. Demirović Harun, imam _____________________ snahin brat

Ovo nije kompletan spisak.

Ovakvo stanje logično nameće i posljedice: slijepa i bezpogovorna poslušnost vođi, a u širem smislu; duboka podijeljenost, govor mržnje, nepravda i brojne druge negativnosti koje opterećuju vjerske, društvene i druge relacije unutar Islamske zajednice i van nje.
Ponašanje prema službenicima zavisilo je, u stvari, od rodbinskih, ili prijateljskih odnosa sa Zukorlićem. Sam Zukorlić obnaša nekoliko funkcija, (akumulacija funkcija i sukob interesa).

Gaze se osnovna prava i dostojasnstvo imama i vjerskih službenika. Prema potčinjenim. Zukorlić se ophodi kao prema robovima. Zloupotrebljava imame, učenike i učenice medresa, studente i njihove porodice u političke svrhe, kao i u svoje lične interese. Naređivanjem da sa minbera, i na vjerskim skupovima šire mržnju i govore o navodnim neprijateljima islama, islamske zajednice, vakufske imovine i bošnjaštva, želi sebe predstaviti u očima javnosti i okruženju kao velikog borca za očuvanje tih vrijednosti, a uz to utvrditi i ojačati svoju poziciju neprikosnovenog vođe.

Nerodbini i neistomišljenicima se mjesecima kasni sa platom, a o doprinosima za penzijsko osiguranje da se i ne govori, inače, i kada bi se uplatilo, onda se to čini po najnižoj stopi osiguranja.

Kada su u pitanju finansije, niko u islamskoj zajednici, pa čak i njegovi bliži saradnici, ne znaju koliko je donacija došlo u islamsku zajednicu, u koje svrhe i kako su utrošene.
Islamska zajednica koju predvodi Zukorlić postala je privatna porodična, interesna zajednica pojedinaca, ortačko društvo sa neograničenom neodgovornošću, čiji je cilj bahato prisvajanje vakufske imovine, pljačkanje sandžačke dijaspore zarad ličnog bogaćenja, i to sve u ime Islama.
Rimad

#803 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Rimad »

Teea wrote:Unutar Islamske zajednice kojom rukovodi Muamer Zukorlić već duže vrijeme vlada veliko nezadovoljstvo načinom na koji on obnaša funkciju glavnog, najviše zbog njegovog bahatog ponašanja, isključivosti, arogancije, rada na svoju ruku - van normativnih akata, jednostavno rad bez određenih odluka, koje ne prolaze kroz organe Islamske zajednice. On određene odluke sam donosi, a kasnije se sa tom odlukom saglasi nekoliko ljudi iz okruženja (koji su mu krajnje lojalni).
...
...
Islamska zajednica koju predvodi Zukorlić postala je privatna porodična, interesna zajednica pojedinaca, ortačko društvo sa neograničenom neodgovornošću, čiji je cilj bahato prisvajanje vakufske imovine, pljačkanje sandžačke dijaspore zarad ličnog bogaćenja, i to sve u ime Islama.
Mislim da je onaj, ko je sastavljao ovaj spisak, sam sebe diskreditovao:
- piše se mujezin, a ne muezzin (muezzin je na engleskom);
- "brat od amidže" je "amidža" ili "otac" (znači, onaj ko je sastavljao spisak ne zna šta je "amidža").

Ovo je što sam uočio preletom preko teksta. Ne tvrdim ništa o tačnosti navoda, ali mislim da je jasno sa kojeg izvora potiče ovaj tekst.

Nevjerovatno je kako se uvijek izdaju. Podsjeti me na navodnu ratnu naredbu nekog komadanta ARBiH. Na kraju te naredbe je pisalo alah-u-ekber :lol: . Svjedok, koji je svjedočio o toj naredbi, je rekao kako je očigledno da to nije pisao Bošnjak, jer nijedan Bošnjak ne bi napavio takvu grešku.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#804 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by -LIBERO- »

Pa koliko to Zukorlic ima zena???
Teea

#805 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Teea »

zagazaga wrote: :? _________brat od hale
turcizam hala - oceva sestra
Teea

#806 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Teea »

Rimad wrote: Mislim da je onaj, ko je sastavljao ovaj spisak, sam sebe diskreditovao:
- piše se mujezin, a ne muezzin (muezzin je na engleskom);
- "brat od amidže" je "amidža" ili "otac" (znači, onaj ko je sastavljao spisak ne zna šta je "amidža").

Ovo je što sam uočio preletom preko teksta. Ne tvrdim ništa o tačnosti navoda, ali mislim da je jasno sa kojeg izvora potiče ovaj tekst.

Nevjerovatno je kako se uvijek izdaju. Podsjeti me na navodnu ratnu naredbu nekog komadanta ARBiH. Na kraju te naredbe je pisalo alah-u-ekber :lol: . Svjedok, koji je svjedočio o toj naredbi, je rekao kako je očigledno da to nije pisao Bošnjak, jer nijedan Bošnjak ne bi napavio takvu grešku.
Sastavljali su imami koji rade za muftiju tj IZ.
ocito ne poznajes sandzaklije dovoljno, u Sandzaku se ne koristi rijec amidzic vec bas kako pise brat od amidze bar u narodu.To se mozes i raspitati kod sandzaklija tj. pazaraca jer oni imaju specifican govor.Neispravno ali istinito.A vijest je sa sandzackog udarnog portala,nisam sve kopirala.A mogu staviti i link ako administracija dozvoljava nije problem.A u ostalom pisalo kako pisalo lista vladavine Zukorlica je tacna. Doduse da mu zena Elma kasira 4 place jer obavlja 4 funkcije nije navedeno .
Vares City

#807 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Vares City »

Teea wrote:
Tetka? :-?
Teea

#808 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Teea »

Vares City wrote:
Teea wrote:
Tetka? :-?
aha tetka samo se u Sandzaku za ocevu sestru kaze hala a za majcini tetka ;teyze (turski) - tetka (majcina sestra).Mislim da je u arapskom isti slucaj. Dok u Bosni se za obe strane kaze tetka.
Rimad

#809 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Rimad »

Teea wrote: Sastavljali su imami koji rade za muftiju tj IZ.
ocito ne poznajes sandzaklije dovoljno, u Sandzaku se ne koristi rijec amidzic vec bas kako pise brat od amidze bar u narodu.To se mozes i raspitati kod sandzaklija tj. pazaraca jer oni imaju specifican govor.Neispravno ali istinito.A vijest je sa sandzackog udarnog portala,nisam sve kopirala.A mogu staviti i link ako administracija dozvoljava nije problem.A u ostalom pisalo kako pisalo lista vladavine Zukorlica je tacna. Doduse da mu zena Elma kasira 4 place jer obavlja 4 funkcije nije navedeno .
Dobro, šta im je onda amidža? :?

Kod nas je amidžić sin od amidže. Ovo me već počinje podsjećati na "Nečistu krv" :lol: .
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#810 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by independer »

Rimad wrote:
Teea wrote: Sastavljali su imami koji rade za muftiju tj IZ.
Dobro, šta im je onda amidža? :?

Kod nas je amidžić sin od amidže. Ovo me već počinje podsjećati na "Nečistu krv" :lol: .
Amidza = ocev brat
Brat od amidze = amidzic ili sin od ocevog brata
hala = oceva sestra
teyza = majcina sestra
daidza = majcin brat
brat od daidze = sin od majcinog brata iliti daidzic

:D :D :D
Rimad

#811 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Rimad »

independer wrote:
Rimad wrote: Dobro, šta im je onda amidža? :?

Amidza = ocev brat
Brat od amidze = amidzic ili sin od ocevog brata
hala = oceva sestra
teyza = majcina sestra
daidza = majcin brat
brat od daidze = sin od majcinog brata iliti daidzic

:D :D :D
Amidza = ocev brat , Brat od amidze =sin od ocevog brata
=>
brat od amidže =sin od amidže |:(od amidže)
=>
brat = sin

:D
sinuhe

#812 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by sinuhe »

Kod nas u BL amidzic je nerodjeni brat :D
kratak_spoj

#813 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by kratak_spoj »

Teea wrote:

29. Latifović Muhedin, imam ___________________brat od amidžinice i halin djever

ovaj spisak ne dokazuje ništa ! mislim šta bi ovo trebalo predstavljati ? kakve dokaze ?? :-)
independer

#814 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by independer »

kratak_spoj wrote:
Teea wrote:

ovaj spisak ne dokazuje ništa ! mislim šta bi ovo trebalo predstavljati ? kakve dokaze ?? :-)
Dokazuje da Mufty ima veliku familiju. I svi onako lijepo obrazovani, i da u familiji ima puno imama, da puno ljudi u familiji zna klanjat i da to znanje prenosi na druge i tako to.
kratak_spoj

#815 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by kratak_spoj »

@"independer"
Dokazuje da Mufty ima veliku familiju. I svi onako lijepo obrazovani, i da u familiji ima puno imama, da puno ljudi u familiji zna klanjat i da to znanje prenosi na druge i tako to.
eh da, upravo to ! :thumbup:

mislim kakav je dokaz za nepotizam to što su mu amidžići imami !? :-) ljudi završili medresu, eventualno možda neki islamski fakultet, i šta bi sada trebali raditi ? kopati kanale kako bi dokazali da kod Muftije nema nepotizma !? :-)

ali najjači dokazi za nepotizam su ovi

12. Fetić Muhamed, ured za hadž __________________zet
16. Fetić Salahudin, novinar_______________________sin Muhameda Fetića
:lol: :-)

sin od tetke, amidžine strinea a bratovog punca,sa ženine strane od badžine zaove unuk radi u komunalnom ! nepotizam ! :lol:
independer

#816 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by independer »

kratak_spoj wrote:@"independer"
eh da, upravo to ! :thumbup:

mislim kakav je dokaz za nepotizam to što su mu amidžići imami !? :-) ljudi završili medresu, eventualno možda neki islamski fakultet, i šta bi sada trebali raditi ? kopati kanale kako bi dokazali da kod Muftije nema nepotizma !? :-)

ali najjači dokazi za nepotizam su ovi

12. Fetić Muhamed, ured za hadž __________________zet
16. Fetić Salahudin, novinar_______________________sin Muhameda Fetića
:lol: :-)

sin od tetke, amidžine strinea a bratovog punca,sa ženine strane od badžine zaove unuk radi u komunalnom ! nepotizam ! :lol:
Ili ovi sto su navedeni bez funkcije, bice da su nezaposleni ali to u ovom kontekstu izgleda kao povlastica. Ali nejse. Ovo se spinuje da bi se skrenula paznja sa onog bitnog. Ko ne razmislja dublje pocme mislit kako je Mufty zbrino porodicu pa mu je lahko se sad bavit politikom. A ne konta da su ovi navedeni prvi za odstrel kad bi se zakuhalo ko u Bosni 92 uge. Sa tim saznanjem, pitam se, bi li se iko mjenjo sa ovde gore navedenim ljudima? Sumnjam.
Camil_Prasevic

#817 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Camil_Prasevic »

Tacno za hala(haala, prvo a je dugo a), medjutim, sve se cesce koristi tetka za obje strane (oceva i majcina), tezye ili tejza, prvi put cujem. Amidzic, dajidzic, tetkic, sestric, bratic ili bratanac... a sve redje brat od ovoga ili onoga ili puno rijetko .U N.Pazaru je brutalna asimilacija... Sve je cesce prisutnija ekavica, nekakvi srpski obicaji, govor, pisanje, tako da i brat od onoga ili ovoga je tipicno srpsko... Za razliku N.Pazara, ruralnija mjesta, su jos puno toga sacuvali. N.Pazar, sjeverni dio opstine Tutin i juzni i jugoistocni dio opstine Sjenica, imaju isti dijalekt, dok ostali dio Sandzaka govori sasvim drugacije. Teritorijalno, nije ni 20% a dok je tu preko 40% stanovnistva.
Moj amidzic :-D , radi kao redovni profesor na univerzitetu u N.Pazaru (i jos na par univerziteta po svijetu) kaze, da bez Zukorlica bi Sandzak bio veliko nista... Jedino sto mu zamjera, je to sto je u poligamiji :) Kaze, da je vise on uradio za Sandzak,( kulturno, duhovno,obrazovno...), nego li svi od 45 pa do danas...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#818 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by PipiDugaDevetka »

Camil_Prasevic wrote:Tacno za hala(haala, prvo a je dugo a), medjutim, sve se cesce koristi tetka za obje strane (oceva i majcina), tezye ili tejza, prvi put cujem. Amidzic, dajidzic, tetkic, sestric, bratic ili bratanac... a sve redje brat od ovoga ili onoga ili puno rijetko .U N.Pazaru je brutalna asimilacija... Sve je cesce prisutnija ekavica, nekakvi srpski obicaji, govor, pisanje, tako da i brat od onoga ili ovoga je tipicno srpsko... Za razliku N.Pazara, ruralnija mjesta, su jos puno toga sacuvali. N.Pazar, sjeverni dio opstine Tutin i juzni i jugoistocni dio opstine Sjenica, imaju isti dijalekt, dok ostali dio Sandzaka govori sasvim drugacije. Teritorijalno, nije ni 20% a dok je tu preko 40% stanovnistva.
Moj amidzic :-D , radi kao redovni profesor na univerzitetu u N.Pazaru (i jos na par univerziteta po svijetu) kaze, da bez Zukorlica bi Sandzak bio veliko nista... Jedino sto mu zamjera, je to sto je u poligamiji :) Kaze, da je vise on uradio za Sandzak,( kulturno, duhovno,obrazovno...), nego li svi od 45 pa do danas...
Iskreno se nadam da će muftija, ef. Zukorlić M. = Zmaj Od Sandžaka uspjeti u namjeri da ostvari kulturnu autonomiju + prekograničnu autonomiju sa namjerno podijeljenim Sandžakom u BiH i u Crnoj Gori ne odvajajući se od Srbije definisane još još na zasjedanju AVNOJ-a.

Iako sam munafik-nevjernik samo da dodam, INŠALAH!

Kasnije, kada odradi obećano, neka se smiri u IZ koja se nalazi u BiH, ili tamo negdje u Sandžaku koji on neizmjerno voli kako sam mu čuo priču u nekim intervjuima.
Fakat, ne priliči miješati religiozne stvari sa svjetovnim. Za sada nemamo boljeg političara od njega tamo na Sandžaku.
kiky

#819 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by kiky »

muamer je zakon ...
Bosnolog

#820 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Bosnolog »

07. 02. 2012. 12:01h | D. N. Petrović veličina teksta:+-
Ratnom huškaču nagrada za mir

Image
Povodom odluke italijanske "Fondacije Duči" da ovogodišnju nagradu za mir dodeli reis-ul-ulemi Islamske zajednice u BiH dr Mustafi Ceriću, reagovala je Aida Ćorović, predsednica NVO Urban-in iz Novog Pazara i dobitnica nagrade Fonda "Maja Maršićević Tasić" iz Beograda Osvajanje slobode. Ćorovićeva smatra da Cerić nije zaslužio ovakvo priznanje, "jer se nije ni zalagao za mir".

Zašto mislite da Cerić nije prava adresa za italijansku nagradu?

- Zato što svojim ratno-huškačkim stavovima, brutalnim odnosom prema neistomišljenicima i destruktivnom politikom prema Sandžaku zaslužuje kritike, a ne priznanje. Izlazeći iz okvira funkcije reisa, Cerić je ozbiljno napadao ugledne itelektualce u BiH. Njegovi pozivi da se pravi nekakva bošnjačka država su bezumni i dovoljno opasni da bi ga kvalifikovali za bilo kakvu nagradu, pogotovu za mir. Zalaganje za stvaranje nekakve bošnjačke države protivno je svim evropskim modernim standardima i demokratskim procesima, to može da šteti svima na ovim prostorima, Bošnjacima najviše.

Takva politika delimično ima podršku i na Sandžaku?

- Cerićeva ratno-huškačka politika, koja ga je svojevremeno dovela na mesto gde je sada, propala je u Bosni, pa sada takvom istm politikom pokušava da pomogne svom istomišljeniku u Sandžaku Muameru Zukorliću. Ne može se Cerić tako odnositi prema susednoj državi, on ne živi ovde i ne zna kako se Srbija odnosi prema Bošnjacima. To što mu njegov telal Zukorlić tumači i prenosi nije tačno i nije uopšte relevantno. Umesto da smiruje strasti u podeljenoj Islamskoj zajednici Sandžaka i Srbije Cerić ih je, stavljanjem na jednu stranu, Zukorlićevu, dodatno potpirivao.

Da li verujete Zukorliću kad se zalaže za dijalog i pomirenje?

Zukorlić samo postavlja ultimatume, njega dijalog ne zanima, on je čovek monologa. Da je hteo istinsko pomirenje Zukorlić bi odavno našao mesto i način da razgovara sa drugom stranom. Da se drugačije ponašao možda, bez obzira na političke pritiske i nezadovoljstvo jednog broja imama, ne bi ni došlo do podele u Islamskoj zajednici. Njegov poslednji cinični poziv na pomirenje i nuđenje nekakvog oproštaja i amnestije samo je trik i bahatost sa ciljem da stalno bude prisutan u medijima i da do stvarnog dijaloga ne dođe.

Po nagradu u Rim
U objašnjenju odluke o dodeli nagrade za mir dr Ceriću se, između ostalog, navodi:

"Uzimajući u obzir Vaše razumno zalaganje za promovisanje dijaloga među religijama i kulturama, Naučni komitet Fondacije odlučio je da Vam dodeli Naradu za mir". Nagrada će Vam biti uručena 20. marta na svečanosti u Rimu.
I Sandzak ima svoje Galijesevice,placene sluge Beograda,....ne pada snijeg da prekrije brda i planine nego da svaka zvijer pokaze svoje tragove,....
independer

#821 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by independer »

Tacno Bosnolog i ona je ko i taj navedeni "expert".
kiky

#822 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by kiky »

večeras gledam neku šunjavu emisiju na rtrs o nekim istorijskim dešavanjima i jasno se iza voditelja i gosta vidi karta balkana pred balkanske ratove i čista slika srbije u njenim prirodnim granicama ...
sanđak, kao ni vojvodina nisu dio te zemlje ...
čisto, jasno, logično, i jedino pravedno ....
ako neko može to da postavi ...
interesantno, ali prema navodima gosta emisije i tada su velike sile prijetile da neče priznati promjene granica ...
:-)
Bosnolog

#823 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Bosnolog »

Licimjer, otkrio jos jednom sebe, Srbiji je u interesu podjeljna IZ kao i Bosnjaci,u Sandzaku je govorio drugacije prije izbora kada su mu trebali bosnajcki glasovi,.... ;-)
kratak_spoj

#824 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by kratak_spoj »

Ne može se Cerić tako odnositi prema susednoj državi, on ne živi ovde i ne zna kako se Srbija odnosi prema Bošnjacima
mi u Bosni fakat ne znamo kako se Srbija odnosila i još uvijek odnosi prema Bošnjacima ! :-)
koja kretenkuša !

a valjda je Cerić trebao da bude svjedok odbrane Miloševiću tokom suđenja u Hagu kao četnički hodža Jusufspahić kako bi time dokazao da nije ratnohuškač i da je za mir i toleranciju
:zzzz:
Dževad Galijašević je teški amater u poređenju sa ovom beogradskom kuravom .... :x
Bosnolog

#825 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Bosnolog »

Pa nisu doticnu slugu bez razloga nagradili,sluga radi odlicno posao za dzelata vlastitog naroda,.... ;-)
Locked