Efendija Muamer Zukorlic?

Locked
AliceInChains

#276 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by AliceInChains »

Ljudi Sandzaka podrzavaju vecinski Zukorlica.....i zna se sto!
Milorad Dodik želi formirati Islamsku zajednicu Republike Srpske koja neće imati ništa s IZBiH?!
Autor F. VELE 2011-06-03 13:14:00

Postoji i spisak imama u RS-u koji su spremni da prihvate kontakt beogradske Islamske zajednice...
Predsjednik RS Milorad Dodik i njegov režim u tajnosti duže vrijeme rade na formiranju paralelne Islamske zajednice, koja bi djelovala na teritoriju njegovog entiteta, saznaje "Dnevni avaz".
Udar na IZ BiH, kako nam je potvrdilo više izvora, planira se po istom modelu kako je izvršena agresija na zvaničnu Islamsku zajednicu u Srbiji i glavnog muftiju Muamera ef. Zukorlića.

Na čelo paralelne IZ Srbije su, podsjetimo, postavljeni Adem Zilkić i Muhamed Jusufspahić, koji su danas potpuno lojalni srbijanskom režimom. Očito je takva vrsta manipulacije Bošnjacima danas potrebna i režimu Milorada Dodika, koji stalno prijeti kako dugoročno računa na samostalnost svog entiteta.

Ne čude takvi potezi. Posebno je poglavara IZ BiH, reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića i muftiju Zukorlića, ali i Islamsku zajednicu u cijelosti, u posljednjem zlokobnom intervjuu beogradskoj "Politici" kao glavne mete iscrtao i srpski "otac nacije" Dobrica Ćosić. On Islamsku zajednicu vidi kao glavni problem u odnosu s Bošnjacima, koji, očito, trebaju biti po njegovoj mjeri.

Prema neslužbenim informacijama, pojedinim službenicima IZ BiH već su nuđene visoke pozicije u Islamskoj zajednici koja bi imala sjedište u Banjoj Luci. Špekulira se i o vrijednim protuuslugama koje se nude za takav prljavi posao.

U izjavi za portal "Dnevnog avaza" muftija Zukorlić ističe da vjeruje da RS radi na projektu razbijanja IZ BiH i to još od početka 2008. godine kada je dobio prve informacije o tome.

- Isti model kao na Sandžaku trebao biti primijenjen i za BiH. Poučeni onim što se dešavalo tokom 19. i 20. stoljeća, dok ne dođe do ozbiljnije ideološke promjene u Beogradu, ne smislim da se od toga odustalo. Pouzdamo znamo da su i Adem Zilkić i Muhamed Jusufspahić danima boravili u RS-u tokom 2008. godine. Dobili smo i nezavanične informacije da postoji i spisak imama u RS-u koji su spremni da prihvate kontakt beogradske Islamske zajednice, a koji bi išao preko Banja Luke! To nama nije bilo teško povjerovati, jer smo prošli kroz agresiju na IZ Srbije. To je apsolutno beogradski projekt. Bez ikakve dileme. Tu bez Beograda nema ništa. Ali, to se ne može pokušati bez saveznika u imamskim redovima i bez ozbiljnog saveza među (bošnjačkim, op.a.) političkim faktorima – konstatira Zukrolić.

Formiranje paralelne Islamske zajednice u RS-u, pojašnjava Zukorlić, još uvijek nije realizirano, jer taj plan prethodno nije uspio na Sandžaku.

- To je ustvari trebao biti drugi korak. Računali su da će se na Sandžaku to završiti za nekoliko sedmica i da će onda IZ BiH u Sarajevu biti potpuno u obruču. Očito je da je to bio jedinstven program ovladavanja bošnjačkim nacionalnim korpusom. Računa se da je Islamska zajednica prosto posljednji branik ili ključni stožer nacionalnoga korpusa Bošnjaka. Nervoza u Beogradu, očito, jača. Može se to iščitati i u novom Memorandum SANU-a. Otud i napadi Dobrice Ćosića na mene i reisa Cerića u posljednjem intervjuu. IZ je, dakle, meta - uvjeren je naš sugovornik.

Uvjeren je da beogradski, ustvari antimuslimanski faktori, kao i njihovi partneri, neće odustati od destrukcije IZ BiH.

- To prosto tradicija njihove koncepcije. Izazivanje podjela je glavno sredstvo slabljenja muslimana i IZ. Vjerujem da BiH i njena IZ imaju kapacitet da to ne dopuste. Ovdje je ključni faktor kako će se ponašati naša politika. Koncept razbijanja IZ je mnogo stariji od posljednjih događaja. Udar na IZ na Sandžaku nije se mogao implementirati dok se nije desio savez između bošnjačkih političara iz Novog Pazara, s jedne, i Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, s druge strane. Tek tada, kada je došlo do tog saveza, onda je IZ brutalno napadnuta. Isto tako, u BiH to ne može ni započeti bez dominantnih bošnjačkih političara – upozorava Zukorlić.

Političke igre

Predsjednik Sabora IZ BiH Safet Softić tvrdi da nije dobio konkretne informacije o priprema formiranja paralelne Islamske zajednice u RS, ali "može naći političku logiku onih koji to rade".

- Mislim da je IZ BiH dovoljno jaka i da ima mehanizme koji su u stanju razriješiti svakog imama koji bi se upleo u to. S te strane, ne vidim neku posebnu opasnost za zajednicu. Izuzev što se Zajednica može uvući u određene političke igre. Dobrim dijelom onako kako to srbijanska politika radi na Sandžaku, odnosno da se pokuša takav jedan model primijeniti i na BiH. Mislim da je zajednica dovoljno jaka da se odupre takvim nasrtajima, koje smatram gnusnim. IZ BiH je jaka da se odupre takvim pokušajima i nisu to prvi takvi pokušaji. Bilo ih je i u prošlom sistemu. No, posljedice mogu biti zbunjujuće za narod koji IZ BiH smatraju temeljem opstanka – rekao je Softić za portal "Avaza".
Hajka pripremana u Beogradu

Po Zukorliću u kontekstu razbijanja IZ BiH treba promatrati i hajku na reisa Cerića s "nekoliko medijskih pozicija koja je potpuno orkestrirana".

- Ta kampanja traje već godinama i prosto je iznad svake pameti. Nezamisliva. Imamo jednu nedjeljnu novinu koja je objavila stotine fotomontaža reisa Cerića u vešu, bez odjeće... To priprema atmosfere za linč. Zna se i koji su to elektronski mediji to radili. Riječ je o orkestriranoj hajci, koja je bila inicirana iz Beograda, ali je imala saveznike u BiH. Često je to rađeno i iz sitnih interesa. Ali, svi oni su se naslanjali na beogradski koncept da bi ostvarili svoje interese ili se osvetili nekome koga su vidjeli kao prepreku za svoje interese – tvrdi Zuzkorlić.

Upozorenje ljudima iz IZ BiH

- Kampanja usmjerena na IZ BiH i njenog vrhovnog poglavara reisa Cerića odavno već prelazi granice dozvoljenog, pa i dobrog ukusa. Vjerske zajednice moraju imati mjesto primjereno ulozi koju obavljaju. Pokušaji podjele IZ BiH bi me zabrinjavali samo ako bi našli svoje saveznike unutar bošnjačkog naroda, odnosno unutar političkog miljea bošnjačkog naroda. Jer bi to onda moglo dobiti određenu dimenziju. Razdvajati Islamsku zajednicu po entitetskoj liniji bi bio prvi korak ka dugotrajnijoj i razornijoj destrukciji zajednice. Vjerujem čvrsto da Zajednica ima snage za to. Upozorio bi i sve čimbenike IZ BiH da se čuvaju te priče, jer na kraju ćemo svi biti gubitnici. Za takvu vrstu priče nema mjesta – upozorio je Softić.
Kad bi ovo proslo u BIH, ja bih naravno podrzavao kao AGNOSTIK i Cerica kao glavnog muftiju IZ Bosnjaka!....zna se sto. Ovo Cetnicko ponasanje prevazilazi svaku vjersku dimenziju :!:
zonbirile

#277 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by zonbirile »

[quote="carobnjak_iz_voza"]

ne pravi se nevješt i njegovim metodama zamagljuj realnost.Čovjek očito bolesno ambiciozan,uz put ogrezao u kriminalu,pa daj sam sebi odgovori,kako ima taj visoki standard i toliku porodicu.Budi iskren prema sebi i sve će ti se samo reći-
BiH-x

#278 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by BiH-x »

Komrad wrote:Muftija treba da skine vjersku odoru i prihvati se politike ... talenta ima a i postovalaca...
Nije bas dobro da Bosnjake u 21 vijeku predstavlja jedan efendija iako se slazem sa njegovim stavovima
:thumbup:
zonbirile

#279 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by zonbirile »

carobnjak_iz_voza wrote:
zonbirile wrote:@čarobnjak iz voza

pročitaj postove iznad,tobe došao 96g,kada je svako mogao lajati.Nego ne objasni kako se to onako lagodno živi,a komada 10 u kući.
pa šta fali ako je bogat?Da ga možda ne plaćamo mi iz budžeta ?Sve dok je tako uopće me ne zanima
----------------------------------------
pa fali mnogo.Lopov može biti Stanko Subotić,M.Đukanović,Blekić,Ceca i ini,,,ali efendija ne bi mogao.
AliceInChains

#280 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by AliceInChains »

BiH-x wrote:
Komrad wrote:Muftija treba da skine vjersku odoru i prihvati se politike ... talenta ima a i postovalaca...
Nije bas dobro da Bosnjake u 21 vijeku predstavlja jedan efendija iako se slazem sa njegovim stavovima
Vi mjesate babe i zabe. IZ u Sandzaku nije pocela da se mijesa u politiku, nego je Srbocetnicka politika pocela da se mijesa u sfere IZ Sandzackih Bosnjaka na celu sa Zukorlicem.

Sta bi vi radili, kad bi Dodik sutra nametnuo njegovog muftiju u Genocidnoj Republici? Dali bi vi to isto "misljenje" ovdje prosipali?
zonbirile

#281 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by zonbirile »

carobnjak_iz_voza wrote:
zonbirile wrote:
carobnjak_iz_voza wrote:
ne pravi se nevješt i njegovim metodama zamagljuj realnost.Čovjek očito bolesno ambiciozan,uz put ogrezao u kriminalu,pa daj sam sebi odgovori,kako ima taj visoki standard i toliku porodicu.Budi iskren prema sebi i sve će ti se samo reći-
aha ,sad je i krimos...znam pisalo je u Beogradskoj štampi...samo,zanimljivo da nemaju niti jedan dokaz za to inače bi ga srpski novinari i bivši udbaši iskopali i prezentirali tužilaštvu,ali eto nisu...žao im ga :lol:
--------------------------------
nema problema,vrijeme će pokazati ko je u pravu,on je olčiti primjer čovjeka koji ne zna stati,ne povuće granicu,umisli da je predodređen za velike stvari,a to je korak do greške i pad je neminovan,dubok i bolan.Ne bih ti pehirao,ali ne zanosi se puno,i onako intimno se pitaj zašto i kako ti to živiš i nemaš što i on.On jeste bogat,pitaj se kako,odakle.Nema dalje smisla... :-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#282 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by JoseMujica »

carobnjak_iz_voza wrote:Hajd da vas i ovo upitam .. . .da li bi ga podržali da se prebaci u visoku politiku tj da skine ahmediju ?Ima sve odlike vodje:inteligenciju,hrabrost,istrajnost,elokventan i nepobjediv u duelima,proračunat,hladan i sve što treba imati jedan jak političar na ovoj našoj stalno uzburkanoj beha sceni...aha i sandžaklija je da ne zaboravim
potpuno nebitno što je iz Sandžaka, ali je veoma bitno što je lopov koji se krije iz ahmedije i Kurana, što samo potvrđuje ono što sam prije napisao da vjerskim službenicima nije mjesto u politici jer:

1. prljaju vjeru

2. svode narod na vjersku skupinu

3. gubi se granica između ovozemaljskog i "božijeg", kako sami predstavnici tih političkih struja, a tako i sam narod gube moć razlučivanja između stvarnosti i slatkih "božijih" obećanja.

A bujrum nek fino skine ahmediju i osnuje političku stranku i izađe na izbore kao i svaki političar. Ako osvoji dovoljan broj glasova svaka čast. tad mi uopće neće biti bitno što je prije politike bio muftija, čak naprotiv biće mi pokazatelj da čovjek razmišlja o posljedicama politike.

a za ovaj forum što nađoh..uzmi brate pa listaj ima tačno 101 stranica ispisana o Mufty-u...a valjda ljudi iz Sandžaka bolje znaju lik i djelo dotičnog nego mi koji ga znamo sa TV-a. ja znam samo da smo jednom popušili populizam i dosta :dance: za sva vremena
AliceInChains

#283 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by AliceInChains »

JoseMujica wrote:
carobnjak_iz_voza wrote:Hajd da vas i ovo upitam .. . .da li bi ga podržali da se prebaci u visoku politiku tj da skine ahmediju ?Ima sve odlike vodje:inteligenciju,hrabrost,istrajnost,elokventan i nepobjediv u duelima,proračunat,hladan i sve što treba imati jedan jak političar na ovoj našoj stalno uzburkanoj beha sceni...aha i sandžaklija je da ne zaboravim
potpuno nebitno što je iz Sandžaka, ali je veoma bitno što je lopov koji se krije iz ahmedije i Kurana, što samo potvrđuje ono što sam prije napisao da vjerskim službenicima nije mjesto u politici jer:

1. prljaju vjeru

2. svode narod na vjersku skupinu

3. gubi se granica između ovozemaljskog i "božijeg", kako sami predstavnici tih političkih struja, a tako i sam narod gube moć razlučivanja između stvarnosti i slatkih "božijih" obećanja.

A bujrum nek fino skine ahmediju i osnuje političku stranku i izađe na izbore kao i svaki političar. Ako osvoji dovoljan broj glasova svaka čast.

a za ovaj forum što nađoh..uzmi brate pa listaj ima tačno 101 stranica ispisana o Mufty-u...a valjda ljudi iz Sandžaka bolje znaju lik i djelo dotičnog nego mi koji ga znamo sa TV-a.
Nego hajd' ti meni odgovori: Kad bi Dodik sutra u RS-u nametnuo svog muftiju, dali bi Ceric morao skinuti ahmediju, da bi se smio suprostaviti tom cinu, al' i Dodikovoj politici?

P.S.: Nije mi nesta naompalo, da su Sandzacki Bosnjaci postali vjerniji, otkad su poceli podrzavati Zukorlica. A i znaju se razlozi, sto je do te podrske doslo. AL' sigurno ne zbog nove tablice "MUFTY" na BMW-u Zukorlica.

Da se razumijemo, ja sam Agnostik i cisto mislim, da u jednoj normalnoj drzavi vjera treba biti apsolutno privatna stvar i van svake politicke rasprave. Posto mi ovdje pricamo o Srbiji.... :wink:
muha_sa

#284 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by muha_sa »

carobnjak_iz_voza wrote:Ma daj stipu ih ,znaš da su sarajevski piljari i slastičari oduvijek bili ljubomorni na čojstvo i junaštvo pa im sad eto kao smeta sve .....dajte onu sliku niste odavno postavili od muftijinog bmw ,baš mu je fin i stoji mu
-otkud ti ovo :?
GOLFER

#285 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by GOLFER »

muha_sa wrote:
carobnjak_iz_voza wrote:Ma daj stipu ih ,znaš da su sarajevski piljari i slastičari oduvijek bili ljubomorni na čojstvo i junaštvo pa im sad eto kao smeta sve .....dajte onu sliku niste odavno postavili od muftijinog bmw ,baš mu je fin i stoji mu
U sarajevu piljari i slasticari uglavnom Sandzosi i Aljbanosi :-) :-) :-) :-)

nego ne mogu da vjerujem da ovdje pojedini fakat vjeruju cetnickim medijima :-) :-) :-) :-)
JoseMujica

#286 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by JoseMujica »

ni hipotetički Dodik nemre nametnuti svog muftiju

Ali može bilo ko osnovati udruženje građana vjernika muslimana, koje bi bilo pandam IZ u BiH (jer se IZ i pravno zove Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini)

sad druga je strana priče što muslimani na ovim prostorima ( tipa branioca lika i djela Muftya) funkcionišu po principu moja vjera = moja politika, što ih čini podložnim ovakvim političkim igrarijama i uopće ne uviđaju opasnost takvog načina razmišljanja i vođenja politike. Sad se vjerovatno pitate što ja toliko kukam o tome? E pa zbog toga kad svako malo sami sebe dovedete gologuze pred koljače i ja najebem sa vama. Rado bih se i ja kurčio ko Mufty al nemam instrumenata, čega sam barem svjestan.

Sad da me ne bi opet napadali za ovo gologuze, podsjećam: Behmen 1992 govori narodu da se bore dovama protiv četnika, a isti njegovi stranački ahbabi prodaju narodu oružje nabavljeno za odbranu Bih, dok gore Ravno, B. Brod, Foča, Bijeljina, Višegrad itd a čete se ukopavaju na brdima, a firma ministra MUP-a BiH Delimustafića poklanja Mazdu Aci KOS-ovcu.

Kad bude stajao NATO iza Mufty guzice, onda skidam kapu meštre i ja bi srao na RTS ko i on, a do tad bolje tišu..ili da vam opet pišem onaj vic o Muji i papagaju u avionu?
muha_sa

#287 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by muha_sa »

GOLFER wrote:
muha_sa wrote:
U sarajevu piljari i slasticari uglavnom Sandzosi i Aljbanosi :-) :-) :-) :-)

nego ne mogu da vjerujem da ovdje pojedini fakat vjeruju cetnickim medijima :-) :-) :-) :-)
ja im odbijam na mladost i neznanje :-) da su na svojoj kozi osjetili fasisticku prpagandu razmislili bi prije nego povjeruju tim dokazanim lazovima.
AliceInChains

#288 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by AliceInChains »

JoseMujica wrote:ni hipotetički Dodik nemre nametnuti svog muftiju

Ali može bilo ko osnovati udruženje građana vjernika muslimana, koje bi bilo pandam IZ u BiH (jer se IZ i pravno zove Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini)

sad druga je strana priče što muslimani na ovim prostorima ( tipa branioca lika i djela Muftya) funkcionišu po principu moja vjera = moja politika, što ih čini podložnim ovakvim političkim igrarijama i uopće ne uviđaju opasnost takvog načina razmišljanja i vođenja politike. Sad se vjerovatno pitate što ja toliko kukam o tome? E pa zbog toga kad svako malo sami sebe dovedete gologuze pred koljače i ja najebem sa vama. Rado bih se i ja kurčio ko Mufty al nemam instrumenata, čega sam barem svjestan.

Sad da me ne bi opet napadali za ovo gologuze, podsjećam: Behmen 1992 govori narodu da se bore dovama protiv četnika, a isti njegovi stranački ahbabi prodaju narodu oružje nabavljeno za odbranu Bih, dok gore Ravno, B. Brod, Foča, Bijeljina, Višegrad itd a čete se ukopavaju na brdima, a firma ministra MUP-a BiH Delimustafića poklanja Mazdu Aci KOS-ovcu.

Kad bude stajao NATO iza Mufty guzice, onda skidam kapu meštre i ja bi srao na RTS ko i on, a do tad bolje tišu..ili da vam opet pišem onaj vic o Muji i papagaju u avionu?
Ja tvojue razmisljenje razumijem. ALI: Ovdje ne postoji opasnost, da ce se vecina Bosnjaka osloniti na vjeru. Kad to poslje ovog debilnog rata nije uspjelo, onda sigurno nece ni sad. I upravo kazem, ne osjeti se, da su Sandzacki Bosnjaci postali vjerniji.

Zukorlic je fino obrazlozio: Borim se za to to i to. I kad to ispunim, onda nema potrebe, da budem glasan i politicki aktivan. I ti njegovi zahtjevi nemaju veze sa islamizacijom. ALI, kad on u tome uspije, a i dalje ostane u politici, onda on gubi moju podrsku.

Ovdje smo totalno suprotnog misljenja, jer ja mislim, da je bas sad dobar trenutak, da se Bosnjaci izbore za njihova prava, dok Srbija tezi punom snagom ka EU
GOLFER

#289 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by GOLFER »

Ja koliko sam skontao, a to mnogi ignorisu vjerovatno pod ''bljeskom istine'' srbijanskih OBJEKTIVNIH medija nije MUFTY krenuo u akciju, nego se srpske vlasti i centri moci vec dugo dugo u akciji protiv bosnjaka kako Bosne tako i Sandzaka i predstavnici Bosnjaka politicari i ostali su ''pali'' i akcija je dosla do muftije i IZ-a i hvala Bogu ovaj muftija se zadesio na toj poziciji i covjek nece da padne, nego se Bogami dobro nosi sa velikosrpskim zlocincima...
JoseMujica

#290 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by JoseMujica »

Alice nismo mi toliko suprotnog mišljenja ali se ne slažemo oko instrumentarija i puta do nekog cilja. Nemam čak ništa protiv te autonomije. Ali sam realista.

btw Zukorlić nije političar, već muftija koji se bavi politikom udobno sakriven iza svoje pozicije vjerskog službenika, bez ikakve odgovornosti prema narodu (narod niti ga bira niti ima neki parlament kojem odgovara za svoju politiku) i to je jedini problem koji ja vidim u čitavoj priči, a koji je opasan za sam narod Sandžaka.
Palestinac1

#291 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Palestinac1 »

Milorad Dodik želi formirati Islamsku zajednicu Republike Srpske koja neće imati ništa s IZBiH?!

Predsjednik RS Milorad Dodik i njegov režim u tajnosti duže vrijeme rade na formiranju paralelne Islamske zajednice, koja bi djelovala na teritoriju njegovog entiteta, saznaje "Dnevni avaz".

Udar na IZ BiH, kako nam je potvrdilo više izvora, planira se po istom modelu kako je izvršena agresija na zvaničnu Islamsku zajednicu u Srbiji i glavnog muftiju Muamera ef. Zukorlića.

Na čelo paralelne IZ Srbije su, podsjetimo, postavljeni Adem Zilkić i Muhamed Jusufspahić, koji su danas potpuno lojalni srbijanskom režimom. Očito je takva vrsta manipulacije Bošnjacima danas potrebna i režimu Milorada Dodika, koji stalno prijeti kako dugoročno računa na samostalnost svog entiteta.

Ne čude takvi potezi. Posebno je poglavara IZ BiH, reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića i muftiju Zukorlića, ali i Islamsku zajednicu u cijelosti, u posljednjem zlokobnom intervjuu beogradskoj "Politici" kao glavne mete iscrtao i srpski "otac nacije" Dobrica Ćosić. On Islamsku zajednicu vidi kao glavni problem u odnosu s Bošnjacima, koji, očito, trebaju biti po njegovoj mjeri.

Prema neslužbenim informacijama, pojedinim službenicima IZ BiH već su nuđene visoke pozicije u Islamskoj zajednici koja bi imala sjedište u Banjoj Luci. Špekulira se i o vrijednim protuuslugama koje se nude za takav prljavi posao.

U izjavi za portal "Dnevnog avaza" muftija Zukorlić ističe da vjeruje da RS radi na projektu razbijanja IZ BiH i to još od početka 2008. godine kada je dobio prve informacije o tome.

- Isti model kao na Sandžaku trebao biti primijenjen i za BiH. Poučeni onim što se dešavalo tokom 19. i 20. stoljeća, dok ne dođe do ozbiljnije ideološke promjene u Beogradu, ne smislim da se od toga odustalo. Pouzdamo znamo da su i Adem Zilkić i Muhamed Jusufspahić danima boravili u RS-u tokom 2008. godine. Dobili smo i nezavanične informacije da postoji i spisak imama u RS-u koji su spremni da prihvate kontakt beogradske Islamske zajednice, a koji bi išao preko Banja Luke! To nama nije bilo teško povjerovati, jer smo prošli kroz agresiju na IZ Srbije. To je apsolutno beogradski projekt. Bez ikakve dileme. Tu bez Beograda nema ništa. Ali, to se ne može pokušati bez saveznika u imamskim redovima i bez ozbiljnog saveza među (bošnjačkim, op.a.) političkim faktorima – konstatira Zukrolić.

Formiranje paralelne Islamske zajednice u RS-u, pojašnjava Zukorlić, još uvijek nije realizirano, jer taj plan prethodno nije uspio na Sandžaku.

- To je ustvari trebao biti drugi korak. Računali su da će se na Sandžaku to završiti za nekoliko sedmica i da će onda IZ BiH u Sarajevu biti potpuno u obruču. Očito je da je to bio jedinstven program ovladavanja bošnjačkim nacionalnim korpusom. Računa se da je Islamska zajednica prosto posljednji branik ili ključni stožer nacionalnoga korpusa Bošnjaka. Nervoza u Beogradu, očito, jača. Može se to iščitati i u novom Memorandum SANU-a. Otud i napadi Dobrice Ćosića na mene i reisa Cerića u posljednjem intervjuu. IZ je, dakle, meta - uvjeren je naš sugovornik.

Uvjeren je da beogradski, ustvari antimuslimanski faktori, kao i njihovi partneri, neće odustati od destrukcije IZ BiH.

- To prosto tradicija njihove koncepcije. Izazivanje podjela je glavno sredstvo slabljenja muslimana i IZ. Vjerujem da BiH i njena IZ imaju kapacitet da to ne dopuste. Ovdje je ključni faktor kako će se ponašati naša politika. Koncept razbijanja IZ je mnogo stariji od posljednjih događaja. Udar na IZ na Sandžaku nije se mogao implementirati dok se nije desio savez između bošnjačkih političara iz Novog Pazara, s jedne, i Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, s druge strane. Tek tada, kada je došlo do tog saveza, onda je IZ brutalno napadnuta. Isto tako, u BiH to ne može ni započeti bez dominantnih bošnjačkih političara – upozorava Zukorlić.

Političke igre

Predsjednik Sabora IZ BiH Safet Softić tvrdi da nije dobio konkretne informacije o priprema formiranja paralelne Islamske zajednice u RS, ali "može naći političku logiku onih koji to rade".

- Mislim da je IZ BiH dovoljno jaka i da ima mehanizme koji su u stanju razriješiti svakog imama koji bi se upleo u to. S te strane, ne vidim neku posebnu opasnost za zajednicu. Izuzev što se Zajednica može uvući u određene političke igre. Dobrim dijelom onako kako to srbijanska politika radi na Sandžaku, odnosno da se pokuša takav jedan model primijeniti i na BiH. Mislim da je zajednica dovoljno jaka da se odupre takvim nasrtajima, koje smatram gnusnim. IZ BiH je jaka da se odupre takvim pokušajima i nisu to prvi takvi pokušaji. Bilo ih je i u prošlom sistemu. No, posljedice mogu biti zbunjujuće za narod koji IZ BiH smatraju temeljem opstanka – rekao je Softić za portal "Avaza".
Hajka pripremana u Beogradu

Po Zukorliću u kontekstu razbijanja IZ BiH treba promatrati i hajku na reisa Cerića s "nekoliko medijskih pozicija koja je potpuno orkestrirana".

- Ta kampanja traje već godinama i prosto je iznad svake pameti. Nezamisliva. Imamo jednu nedjeljnu novinu koja je objavila stotine fotomontaža reisa Cerića u vešu, bez odjeće... To priprema atmosfere za linč. Zna se i koji su to elektronski mediji to radili. Riječ je o orkestriranoj hajci, koja je bila inicirana iz Beograda, ali je imala saveznike u BiH. Često je to rađeno i iz sitnih interesa. Ali, svi oni su se naslanjali na beogradski koncept da bi ostvarili svoje interese ili se osvetili nekome koga su vidjeli kao prepreku za svoje interese – tvrdi Zuzkorlić.

Upozorenje ljudima iz IZ BiH

- Kampanja usmjerena na IZ BiH i njenog vrhovnog poglavara reisa Cerića odavno već prelazi granice dozvoljenog, pa i dobrog ukusa. Vjerske zajednice moraju imati mjesto primjereno ulozi koju obavljaju. Pokušaji podjele IZ BiH bi me zabrinjavali samo ako bi našli svoje saveznike unutar bošnjačkog naroda, odnosno unutar političkog miljea bošnjačkog naroda. Jer bi to onda moglo dobiti određenu dimenziju. Razdvajati Islamsku zajednicu po entitetskoj liniji bi bio prvi korak ka dugotrajnijoj i razornijoj destrukciji zajednice. Vjerujem čvrsto da Zajednica ima snage za to. Upozorio bi i sve čimbenike IZ BiH da se čuvaju te priče, jer na kraju ćemo svi biti gubitnici. Za takvu vrstu priče nema mjesta – upozorio je Softić.
:-)
AliceInChains

#292 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by AliceInChains »

JoseMujica wrote:Alice nismo mi toliko suprotnog mišljenja ali se ne slažemo oko instrumentarija i puta do nekog cilja. Nemam čak ništa protiv te autonomije. Ali sam realista.

btw Zukorlić nije političar, već muftija koji se bavi politikom udobno sakriven iza svoje pozicije vjerskog službenika, bez ikakve odgovornosti prema narodu (narod niti ga bira niti ima neki parlament kojem odgovara za svoju politiku) i to je jedini problem koji ja vidim u čitavoj priči, a koji je opasan za sam narod Sandžaka.
Pazi, svaka vjerska zajednica ima zadate granice, u kojima moze uputiti zahtjeve, izraziti misljenje i koje obuhvataju diverzna prava svih vjerskih zajednica u jednoj drzavi. Ko je zadao te granice? Republika Srbija. Ko se ne drzi na te granice? Republika Srbija. Dali podrzavaju Bosnjaci rusenje zadatih granica IZ u Srbiji? NE.

I ko tog "NE" svaka rasprava gubi smisao. Sto? Zato sto Zukorlic konkretno ima podrsku od naroda i on se ne bori za nista drugo, osim da se politicka vlast u Srbiji drzi na njihove zadate granice i u vezi IZ Srbije.

Znaci, Zukorlic kao poglavar IZ u Srbiji se ujedno bori i za negova prava. Islamizacija i posljedice po Bosnjacima.

Nisam nikad cuo, da su Zukorlicu bitne cijene krusaka i jabuka na trzistu. Covjek se bori za ona prava, koji imaju i druge vjerske zajednice u Srbiji, a i u Evropi.

Sami Bosnjaci i neka udruzenja, pa i neke poiticke stranke to ne mogu, jer to ne lezi u njihovoj domeni.
AliceInChains

#293 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by AliceInChains »

Znate, sto po mom misljenju Zukorlic ima pravo, da prica o autonomiji? Zato sto Srpska vlast mimo volje Bosnjaka hoce da podjeli Sandzak u dvije regije. ako u tome uspiju, onda cemo imati sljedeci problem: Zamislimo, da ce sutra Novi Pazar pripasti jednoj regiji, a Tutin drugoj. Poslje toga mu moze neki politicar "opravdano" reci: Koji qrac ti pricas iz Novog Pazara te regije u ime muslimana Tutina, koji ne pripada tvojoj regiji?

Znaci, dijeljenje kroz "ekonomske" regije ce samo jos vise podijeliti IZ Srbije....i to jeste u interesu i domeni poglavara IZ
Palestinac1

#294 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Palestinac1 »

carobnjak_iz_voza wrote:
JoseMujica wrote:Alice nismo mi toliko suprotnog mišljenja ali se ne slažemo oko instrumentarija i puta do nekog cilja. Nemam čak ništa protiv te autonomije. Ali sam realista.

dopusti ti da sandžaklije same odluče ko je za njih opasan ,a ti nama reci kakve to veze ima sa tobom jer se sve to dešava u drugoj državi? I dajte se odlučite jel trebao 90-ih da se gologuz qrči u sred Srbije ili je politički mudrije da pitanje autonomije potencira sad?Ne znam zašto to tebe smeta njegova ahmedija u političkim vodama druge zemlje i to zemlje koja je učinila puno zla nama...žao ti ih ili šta?Misliš da je on Beogradu i svekolikim pročetničkim medijima iratantniji u ahmediji koju stalno nosi pred kamerama ili bez nje?Kako i kad je to loše utjecao na bošnjake Sandžaka?Mensčini da je upravo obratno i da je poboljšao njihovu poziciju,ali naravno tebi to ne paše zbog -ahmedije.
Mnogo je tu pitanja i fakta koje ti iz nekog razloga nastojiš omalovažiti,pa zar je to toliko sporno ,pa neće napraviti nikakvu vjersku državu ,pa politika ne bira sredstva i sve je u njoj dozvoljeno da se dodje do cilja.Nemojte biti takvi bolan..
P.S . Naravno šala je bilo ono za sarajlije i to samo zbog pojedinih koji su počeli sa tom malogradjanskom furkom
JoseMujica

#295 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by JoseMujica »

pametan se uči na svojim greškama, a budala na tuđim

mi izgleda nismo u stanju ni iz svojih učiti....neću više ništa pisati na ovoj temi da ne budem ko neka tica zlosutnica.

haj živi bili pa vidjeli kako će ta Mufty avantura skončati...nek je običnom narodu sa srećom
poznanik

#296 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by poznanik »

carobnjak_iz_voza wrote:dopusti ti da sandžaklije same odluče ko je za njih opasan ,a ti nama reci kakve to veze ima sa tobom jer se sve to dešava u drugoj državi?...
Da, još kad bi se hodža Zukorlić htio zaustaviti na sandžačkim granicama... :oops: Za ideju, ideologiju i sopstveni interes, mnogi domicilni, a posebno nedavno integrisani BiH državljani, spremni su izbrisati granice, ujediniti teritorije, i ostvariti zacrtane planove dominacije jednih nad drugim, najviše pod izgovorom ugroženosti i ljudskih prava.

Hodža Zukorlić pliva u novcu i u svakom drugom blagostanju ne nedostaje mu ni ptičijeg mlijeka, a vjernik koji ga slijepo i frenetično slijedi i stvara mu prostor za vlast, nema hljeba da jede... :( Međutim, takav odnos pojedinaca na visokim društvenim položajima je već poznat na našim prostorima, evo nam ga u Sarajevu "pod prozorima", i hodža Zukorlić je samo dio tranzicijskog dekora, kao i svi ostali skorojevići.
Komrad

#297 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Komrad »

AliceInChains wrote: Vi mjesate babe i zabe. IZ u Sandzaku nije pocela da se mijesa u politiku, nego je Srbocetnicka politika pocela da se mijesa u sfere IZ Sandzackih Bosnjaka na celu sa Zukorlicem.

Sta bi vi radili, kad bi Dodik sutra nametnuo njegovog muftiju u Genocidnoj Republici? Dali bi vi to isto "misljenje" ovdje prosipali?
Apsolutno se slazem s tobom ... Medjutim mislim da je sad vrijeme da on skine vjersku odjecu i ukljuci se u politicki zivot jer Ugljanin i Ljajic nemaju hrabrosti da spomenu rijec "autonomija"
AliceInChains

#298 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by AliceInChains »

Komrad wrote:
AliceInChains wrote: Vi mjesate babe i zabe. IZ u Sandzaku nije pocela da se mijesa u politiku, nego je Srbocetnicka politika pocela da se mijesa u sfere IZ Sandzackih Bosnjaka na celu sa Zukorlicem.

Apsolutno se slazem s tobom ... Medjutim mislim da je sad vrijeme da on skine vjersku odjecu i ukljuci se u politicki zivot jer Ugljanin i Ljajic nemaju hrabrosti da spomenu rijec "autonomija"
Nije potrebno. Naci ce se neka alternativna politicka opcija. Moras samo zamisliti, da jedan sekularan narod u Srbiji vise stoji iza muftije :-)Dobro su osamarili aktuelne predstavnike sa nepovjerenjem. Politicka promjena kod Bosnjaka je vec isprogramirana
Komrad

#299 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Komrad »

AliceInChains wrote:
Nije potrebno. Naci ce se neka alternativna politicka opcija. Moras samo zamisliti, da jedan sekularan narod u Srbiji vise stoji iza muftije :-)Dobro su osamarili aktuelne predstavnike sa nepovjerenjem. Politicka promjena kod Bosnjaka je vec isprogramirana
Ja ne vidim jakog bosnjackog desnicarskog politicara ni u BiH ni u Sandzaku
Mislim da je Zukorlic prava osoba da bude prvi medju desnim
AliceInChains

#300 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by AliceInChains »

Komrad wrote:
AliceInChains wrote:
Ja ne vidim jakog bosnjackog desnicarskog politicara ni u BiH ni u Sandzaku
Mislim da je Zukorlic prava osoba da bude prvi medju desnim

Hehehe, pazi, ja malo puno vise dijelim socijalisticke ideje. :) ne trebaju oni desnicare. Ni sam Zukorlic se ne ponasa kao desnicar. I nije jedan. Ako bi to tako bilo, onda ja nebih imao nikakve simpatije prema njemu. Covjek je cist ko suza u njegovim zahtjevima i ne ganja nista drugo. A ti zahtjevi ne stete Srbima. To je to. Ne treba neko biti desnicar, da bi pokazao kicmu. Ugledaj se npr. na kadar SDP-a i kako oni brane interese drzave.....a nisu desnicari!

Ciao, kasnim na tekmu jedne i jedine :bih:
Locked