samo pitam wrote:zonbirile wrote:@samo pitam
pa podjednako teška ekonomska situacija je u sva 3 tora,ali je natalitet opet najveći u bošnjačkom,sic!.Nisi ti dobro razumio predavanje,žal je za natalitetom kosovara,za modelom kojim su prepravili srbe na Kosovu i to je već davno težnja i uzor nekih ovde.Ludi su i oni koji tvrde da je to to,i oni koji to priželjkuju ovde.
ali je natalitet opet najveći u bošnjačkom,sic!
nisam znao, ali ako je tako mašaAllah..

da,
mada mislim da to nije ni blizu kako bi trebalo biti...izgleda da dušamnima nije uspjelo
Kosovari to rade pametno..eh kad bismo mi bili kao oni

Natalitet jedne odredjene grupe ljudi je direktno determiniran lokalnom ekonomijom. Radi se o tome da natalitet direkno zavisi od nacina na koji lokalna zajednica ubire dobra. Kljucni faktori: prvenstveno klima, a u danasnjem modernom dobu da li je drustvo idustrijalizirano, a samim tim da li je ono proslo
demografsku traziciju, onda da li se radi o plodnom podneblju gdje odredjena grupa ljudi zivi, da li svoju ekonomiju zasnivaju prvenstveno na stocarstvu, gdje takodjer zavisi i od toga koja je stoka najzastupljenija, da li svoju ekonomiju zasnivaju na poljoprivredi. Ako nisu sjedioci onda da li su primarno lovci ili skupljaci ako ako se radi o kombinaciji onda u kojem omjeru, itd. I ne samo da je natalitet direktno determiniran ekonomijom na kojoj lokalna zajednica temelji svoj dohodak nego je i nacin nasljedstva taj koji direktno zavisi od nacina na koji lokalna zajednica crpi svoje resurse. Samim tim, od toga zavise i roditeljske preference o spolu djeteta.
Vidis,
svako ko prica o natalitetu u bilo kojem kontekstu, a da se ne koristi faktorima koje sam nabrojao je ili cisti ublehas ili maliciozan provokator.
Ukratko, sa aspekta drustva, koliko god da ono jeste u cjelini, natalitetom je jednostavno pa nemoguce manipulisati. Na primjer, spomenimo naciste i njihove bizarne i sveobuhvatne sistematske pokusaje ove vrste koji su bili daleko od uspjesnih.
Jos malo za razmisljanje