Edward Snowden epopee

Challenger__

#1 Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

Image

- Edvard Snouden (Edward Snowden), rođen 21. juna 1983 godine (Elizabeth City, North Carolina, USA). Roditelji, državni službenici; otac je bio oficir Obalne straže, a majka sudski službenik;

- bivši uposlenik CIA i NSA ( National Security Agency) koji je svijetu predočio dokumenta kojim su argumentovani tajni projekti masovnog nadziranja (PRISM i Boundless informant, npr) i kontrole komunikacija, te serije hakerskih napada u organizaciji američkih vladinih organizacija;

- dokumente o radnjama američkih vladinih organizacija je predao novinarima britanskog "Gardijana" ("The Guardian") i američkog "Vašington Posta" ( "The Washington Post") a sam se odlučuje na bjeg iz zemlje. Odlazi prvo u Hong Kong, pa potom za Moskvu, letom "Aeroflota", 23. juna ove, 2013 godine.

- preko noći je postao državni neprijatelj No.1 za aktuelnu američku administraciju, dok za većinu američkih građana predstavlja heroja koji se suprotstavlja totalitarnom, protivustavnom djelovanju sopstvene vlade;

Image

- američka administracija vrši pritisak na Kremlj da ga izruči, istovremeno vršeći veliki pritisak na sve zemlje svijeta da mu ne dozvole politički azil, a idu toliko daleko da preko evropskih marioneta prisiljavaju avion bolivijskog predsjednika Eva Moralesa da prinudno sleti, sumnjajući da je Snouden sa njim u avionu, što izaziva ogorčenje ne samo u Ekvadoru, nego širom Latinske Amerike;

- kako saopštava Moskva, Edvard Snouden je svo vrijeme boravio u tranzitnoj zoni Moskovskog aerodroma "Šeremetjevo", a zvanično je, preko svog ruskog advokata, podnio zahtjev za "privremeni" politički azil.

Image

- "slučaj" Snouden je postao planetarni fenomen svoje vrste, a kako stoje stvari, dodatno je zaoštrio odnose na relaciji aktuelna američka administracija - Kremlj.

_______

video prilozi:

1. obraćanje Edvarda Snoudena u Pekingu:

2. obraćanje Edvarda Snoudena u Moskvi, aerodrom Šeremetjevo

_______

Otvaram temu i raspravu o svim aspektima sage Snouden. Izvolite.
Challenger__

#2 Re: Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

- podršku za svoj čin je dobio od bivšeg senatora Gordon Humphreya, koji mu je poslao pismo podrške: "Senator to Snowden: 'You have done the right thing'"

Image

- evo izvoda prevoda pisma:
"Služio sam 12 godina u američkom Senatu kao član Vijeća o Vanjskim Poslovima, Vijeća Oružanih Snaga i Pravosudnog Vijeća, te smatram da imam dovoljan kredibilitet da iznesem svoj zaključak. Želim ti sreću u tvojem naporu da dobiješ azil i želim ti da ustraješ"
ostatak teksta

- Snouden se zahvalio bivšem senatoru koji je prvi visoki dužnosnik SAD koji ga je javno podržao.

LINK
bosanceros_

#3 Re: Edward Snowden epopee

Post by bosanceros_ »

Ja volim svakog ko se na bilo koji nacin odrekne amerike ili ucini nesto protiv nje,ali msm da ce ga "progutati" mrak :D :D
i bit ce ono tresla se gora rodio se mis :run:
Rob_Atl

#4 Re: Edward Snowden epopee

Post by Rob_Atl »

A jarane zivio na Havajima imao platu 200 000$ godisnje nije mu ovo trebalo :D
Challenger__

#5 Re: Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

bosanceros_ wrote:Ja volim svakog ko se na bilo koji nacin odrekne amerike ili ucini nesto protiv nje...
Ne, ne, krivo si shvatio Snoudenove motive. Evo šta je Ed odgovorio bivšem senatoru koji ga je podržao:
"Volio bih da ima više zakonodavaca poput Vas koji dijele Vaše principe. Da je tako, ono što sam ja napravio ne bi bilo potrebno", poručio je Snowden te istaknuo kako mediji od njega prave "negativca". "Izgleda kako svaka moderna priča mora imati negativca. Možda je tako. Možda, u ovim vremenima, voljeti svoju zemlju znači da će vas mrziti njena vlada", poručio je Edward Snowden istaknuvši kako je spreman živjeti život s tom "mržnjom".

Ljubav prema zemlji nije isto što i ljubav prema bolesnim aspiracijama administracija, vlada. Edvard voli svoju zemlju, ali ne voli totalitarne, protivustavne postupke administracije.
_mufljuz_

#6 Re: Edward Snowden epopee

Post by _mufljuz_ »

po meni je onaj mali sto je radio elektronske podatke veci heroj jer je konkretne podatke objavio nego ova ubleha a nigdje ga vise nema....

sto se mene tice ovo je svaka budala na svijetu trebala da zna.... samo glupi svijet i "saveznici" - sad su tek nadosli retardi da su im tehnologije i projekti mogli/ce biti pokradeni pa su se uzjogunili.... a u sustini sve je lakko skontat samo se drzat "always follow the flow of money" i doci ces do zakljucka....

ne znam da li iko od vas zna ali "snajka" je jos davno instalirala takav trojanski centar u Zagrebu na Cernomercu, kasnije zbog valjda i geografskog polozaja se nesluzbeno tvrdilo da joj je centar u onoj plavoj staklenoj zgradi na Grbavici - a kad sam vidio koliko kopaju u dubinu ispod "marsalke" shvatio sam otprilike u cemu je americki interes u BIH - a to je da smo njihova obavejstajna baza a vrlo moguce i isturena tacka sistema za obavjestavanje (I rano upozoravanje)....

nejse - ako nista nanio je tiranijskoj drzavi prilicnu politicku stetu ako nista s druge strane cak i kad bih pozelio americki slom prljave diktature - ni "alternative" nisu nista bolje u vidu kineske ili pak ruske velesile.... docim taj americki kapitalizam jos i nesto daje obicnom covjeku....

sto se tice snowdena - on je mrtav covjek koji hoda - krepace od nenadane suncanice, visokog holesterola, srcanog udara i tromboze - sve samo niko ziv nece znat ko ga je i kad hekn'o...

sto se tice njegove izjave u njoj lezi sav jad americkog naroda - niko ameriku i americki narod ne mrzi ali je vojnoobavjestajni i politicki establisment iskoristen za ostvarenje interesa uskog kruga ljudi iza zavjese koji broje drzavne milijarde na kraju godine u dzepovima...
Challenger__

#7 Re: Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

Kukala ti majka, vidi ovo... :-) Na temi o slučaju čije posljedice mogu imati dalekosežniji značaj od 9/11 samo dva (brojem 2) upisa... Gdje ja pišem, sačuvaj me Bože.
udrch

#8 Re: Edward Snowden epopee

Post by udrch »

to dovoljno govori o tebi, ne o nama..nisu svi zaluđeni cionističko-imperijalističko-komunističkim zavjerama..
Gojeni H

#9 Re: Edward Snowden epopee

Post by Gojeni H »

Challenger__ wrote: - preko noći je postao državni neprijatelj No.1 za aktuelnu američku administraciju, dok za većinu američkih građana predstavlja heroja koji se suprotstavlja totalitarnom, protivustavnom djelovanju sopstvene vlade;
Na zalost ne mislim da je tako. Dobar broj ljudi mozda vide u Snowden-u "mucenika slobode informacija" ali, na zalost danas su vecina Amerikanaca bezlicna masa potrosackog drustva, uostalom kao i veci dio onoga sto se nekada zvalo "slobodni svijet".

Nakon Bradley-a Manning-a i sada Snowden-a, nikome vise na pamet nece pasti da upozorava na posljedice kojekakvih zakona o sigurnosti.
Challenger__

#10 Re: Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

Gojeni H wrote: Na zalost ne mislim da je tako. Dobar broj ljudi mozda vide u Snowden-u "mucenika slobode informacija" ali, na zalost danas su vecina Amerikanaca bezlicna masa potrosackog drustva, uostalom kao i veci dio onoga sto se nekada zvalo "slobodni svijet".

Nakon Bradley-a Manning-a i sada Snowden-a, nikome vise na pamet nece pasti da upozorava na posljedice kojekakvih zakona o sigurnosti.
:thumbup:

Aferim, Gojeni! Ne moraju nam se mišljenja podudarati, ali imaš moje poštovanje za više nego relevantan upis koji odiše karakterom i kičmom! BTW, što se tiče druge rečenice tvog upisa, moguće je da si sasvim u pravu, ali, zapazio sam da je u slučaju Snowden američka većina uz njega, a ne uz vladu:

LINK

Lijep pozdrav!
Challenger__

#11 Re: Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

- Nakon izjave da ne želi da napusti Rusiju, da želi da u njoj stekne status azilanta, te da se u njoj nastani i zaposli, došla je vijest da je Edwardu Snowdenu dozvoljen ulazak u Rusiju;

- Ruska administracija nije popustila pred pritiskom Bijele kuće, te je pitanje momenta kada će Snowden proći carinsku kontrolu i napustiti aerodrom.

Image

- LINK 1
- LINK 2
Challenger__

#12 Re: Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

komentari, izvod:
What we are witnessing is a major shift in international relations. I am happy to be alive today!
Great news!
GO SNOWDEN!!!
Best wishes from Canada, Mr. Snowden.
Ignore negatvity posted. Let nothing take away from russias glory, or Snowdons good fortune.
at this very moment netanyahu and obama are seething!
How I see it, Snowden hasnt done anything wrong and USA should stop trying to get him.
Thanks Russia.
I will add to this, Russia is a GODLY nation. Thanks for understanding. I feel Russian myself even with my EU pasport.
Thanks for showing freedom, let this be an example how this should be. VIVA RUSSIA, VIVA PUTIN, VIVA the free nation, support for your president.
This is why I am proud to be Russian. I cant wait till I go back to my country. I love Russia better then America. I love putin
Respect Russia !
Thank you Russia! Best wishes to all freedom loving people from Australia.
Well done Russia. Respect!
Russia: Has more balls than all of Europe combined.
Russia rock!
Russian rule - if you don't know what choice to make - do the most ethical move
He will get free food and drinks anywhere he goes in Russia :)

LINK
Djubre_

#13 Re: Edward Snowden epopee

Post by Djubre_ »

Ne znam za vas i vase misljenje. Ali zasto je ovaj idiot toliko popularan u medijima da se pise o njemu?

Evo imam avazovu aplikacijui svaki dan uletim citam.. i svaki dan ovaj idioti neki clanak o njemu.. zar nije pretjerano sto pisu toliko o njemu. Pojede me majke mi.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Gojeni H

#14 Re: Edward Snowden epopee

Post by Gojeni H »

andr0id wrote:Ne znam za vas i vase misljenje. Ali zasto je ovaj idiot toliko popularan u medijima da se pise o njemu?

Evo imam avazovu aplikacijui svaki dan uletim citam.. i svaki dan ovaj idioti neki clanak o njemu.. zar nije pretjerano sto pisu toliko o njemu. Pojede me majke mi.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Ne mozemo znati stvarne motive ovog "idiota", ali ono sto je "ovaj idiot" uradio je mozda i zadnji put (barem za naseg zivotnog vijeka) da covjek tako blizak obavjestajnim agencijama da konkretne podatke na koji nacin vlada SAD-a spijunira vlastite gradjane zarad "sigurnosti" istih.
Vecina stvari se znala ili je barem postojala sumnja, medjutim Snowden je u konkretnom slucaju pokazao i kako i ko je saucesnik jedne od najambicioznijih pokusaja instaliranja stvarnog Velikog Brata.

S obzirom da se svaka promjena sigurnosno-obavjestajne strategije vlade SAD-a itekako odrazi, sa manjim ili vecim intenzitetom, na ostatak svijeta, ovaj covjek je veoma interesantna licnost i za nas (mada to vecina nikada nece razumjeti), a jos interesantnije ce biti vidjeti kako ce na kraju zavrsiti. Moja pretpostavka - totalno iskompromitiran, nakon cega sve ono sto je dao nece biti fokus interesa. Prica ce se prebaciti na drugi kraj igralista, te vjerovatno pricu o "veleizdaji" ili slicno tome.

Ko je koga izdao ostaje normalnim i slobodnim ljudima da razluce; covjek koji upozorava gradjane na koji nacin agencije legalno zloupotrebljavaju zadate duznosti, ili vlada koja laze narodu da ih spijunira i ogranicava njihove slobode "radi njih i njihove sigurnosti".

Eto ne znam da li sam uspio objasniti za ovog "idiota", ali cini mi se da je ovo razlog za paznju svjetskih medija posebno iz zemalja ciju su gradjani daleko svjesniji od nas o opasnosti ogranicavanja individualnih ljudskih sloboda.
Challenger__

#15 Re: Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

Ni dodati, ni oduzeti.
husein_kapetan

#16 Re: Edward Snowden epopee

Post by husein_kapetan »

Dali će pomenuti biti zadnji ili ne ostaje da se vidi( ja ne bih tako lahko napravio sličnu konstataciju iz milion razloga).. međutim ovim činom koji možemo u našem karakterisati po vlastitom nahođenju,Snowden je neupitno otvorio pandorinu kutiju zakulisnih stvari koje su oduvijek bile daleko od očiju običnih smrtnika. In primis mislim da ovakav "izvor" informacija u ovom vremenu za nekoga može biti vrlo dragocijen. Koliko je kompleksna ova situacija govori i nedavni (gore pomenuti) diplomatski incident sa Moralesom kao protagonistom koji nema presedana u recentnoj statalnoj memoriji.
Ova tema sigurno zaslužuje veliku pažnju i podrobnu analizu svega onoga što kruži oko ovog slučaja.
Pozdrav mom prijatelju Challengeru.
Challenger__

#17 Re: Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

Tvoje ponovno pojavljivanje je radost mojoj duši. Dobro došao, Gazijo!
malsal

#18 Re: Edward Snowden epopee

Post by malsal »

Evo je danas ministar pravde Eric Holder obecao rusima da USA nece Snowdena ni mucit ni na smrt osudit ako ga vrate u Ameriku.
Svjet je stvarno naopak kad se ljudi sto otkriju zlocine (Manning, Assange, Snowden) tretiraju kao kriminalci, dok pocinioci zlocina ostaju nedirnuti.
Challenger__

#20 Re: Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

Snowden case, last summary:

- 25. 07; SAD posredno prijete sankcijama Rusiji, nagovještavajući sankcije "prema zemljama koje pomažu Snowdena";

- 26. 07; Američki državni zastupnik poslao pismo ruskim vlastima sa zahtjevom da ga izruče i obećanjem da ga američke vlasti "neće mučiti, niti ubiti (osuditi na smrtnu kaznu) LINK;

- 26. 07; ruske službe - "nečemo izručiti Snowdena"

- 27.07. ; američke službe, "ne morate ga izručiti, samo ga vratite u SAD";

- 27. 07; ruski pravnici: "ljudi iz tranzitne zone se ne mogu prisiljavati da je napuste, a ruski zakoni ne ograničavaju boravak u tranzitnoj zoni"...

Image

Epopeja se nastavlja...
Challenger__

#21 Re: Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

- Ruska Pravoslavna Crkva pohvaljuje rusku Vladu što nije izručila Snowdena koga vidi kao heroja "koji je zadao udarac globalnom elektronskom logoru";

Image

- Zvaničnik Crkve je rekao da "ohrabruje nezavisan stav Vlade u odnosu na velike pritiske da se izruči Snowden";

- istovremeno je upućen poziv vlastima da bespogovorno zaštite Snowdena i da se odupru globalnom ideološkom diktatu i "elektronskom logoru".

LINK
Challenger__

#22 Re: Edward Snowden epopee

Post by Challenger__ »

Otac Edwarda Snowdena, Lon Snowden: "Moj sin neće imati fer suđenje u SAD. Poručujem mu da ostane u Rusiji"

Image

"Bio sam iznenađen, kao i ostatak Amerike. Jednostavno nikada nismo pričali o njegovom poslu. Kao oca, boli me to što je učinio. Volio bih da moj sin i dalje živi na Havajima, uz dobru plaću, s prekrasnom djevojkom i da i dalje uživa u tom raju. No, kao američkom stanovniku, apsolutno mi je drago da je učinio to što je učinio. Ako se vrati u SAD, postupati će strašno prema njemu. Baciti će ga u rupu. Neće mu više dopustiti da govori", rekao je Lon.

LINK 1
LINK 2
uzgajivac

#23 Re: Edward Snowden epopee

Post by uzgajivac »

Intelektualci i prosvjednici - cestitam - nasjeli ste.

Snowden nije heroj vec con-man. Cijela kampanja je psiholoska akcija zastrasivanja (PsyOp), udar na opoziciju, spletka protiv anti-americkih vlada, patka za novinare i neobavijestene duznosnike.

http://www.youtube.com/watch?v=9q2G-5xfFrA

http://www.tomatobubble.com/snowden_fake.html
ljetna kiša

#24 Re: Edward Snowden epopee

Post by ljetna kiša »

uzgajivac wrote:Intelektualci i prosvjednici - cestitam - nasjeli ste.
:lol: :lol: :lol: Malo morgen.

NAPUSTIO AERODROM: Snouden dobio azil od Rusije

http://www.telegraf.rs/vesti/795606-nap ... -od-rusije
ioannes

#25 Re: Edward Snowden epopee

Post by ioannes »

koliko ja sam ja shvatio ,on nije dobijo azil u rusiji nego je samo dobije papire da moze dalje.....
Post Reply