Državna obilježja Bosne i Hercegvine

Locked
mostar036

#1 Državna obilježja Bosne i Hercegvine

Post by mostar036 »

Sinoć gledam košarku i za vrijeme intonitanje (prave) himne BiH,navijači pjevaju Jedna si jedina,to je znak da ne poštuju ovu državu,čim ne poštuju njenu himnu.
Last edited by mostar036 on 23/08/2012 11:49, edited 1 time in total.
cyprus

#2 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by cyprus »

Reći ću ti da se slažem s tobom, ali opet nisam siguran da je tema dovoljno pametna da bi dugoročno ostala nezaključana...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#3 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by Velkoski »

mostar036 wrote:Sinoć gledam košarku i za vrijeme intonitanje (prave) himne BiH,navijači pjevaju Jedna si jedina,to je znak da ne poštuju ovu državu,čim ne poštuju njenu himnu.

suck it
Dide

#4 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by Dide »

leet wrote:
mostar036 wrote:Sinoć gledam košarku i za vrijeme intonitanje (prave) himne BiH,navijači pjevaju Jedna si jedina,to je znak da ne poštuju ovu državu,čim ne poštuju njenu himnu.

suck it
Uvijek bila i bit ce, jedna jedina.
Ako ikad novu himnu napisu, Jedna jedina ce i dalje da se pjeva, a tu novu mogu samo oni u parlamentu da blebecu ;-)
Skijaš

#5 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by Skijaš »

Dide wrote:Uvijek bila i bit ce, jedna jedina.
Ako ikad novu himnu napisu, Jedna jedina ce i dalje da se pjeva, a tu novu mogu samo oni u parlamentu da blebecu ;-)
Ko hoće da pjeva, nije problem jer kontinuitet države nije prekinut, ista je to zemlja. Ali kada dođe do definisanja novog teksta, ne treba praviti probleme i glupirati se. Jer država nije zastava s ljiljanima, država nije tekst himne pa da se promjenom dovodi u pitanje i opstanak zemlje.
brkoters

#6 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by brkoters »

Mislim da pretjerujes .....

Sadasnja himna nema teksta i moguce je prema njoj izraziti svoj osjecaj:

- cutanjem, ili
- pljeskanjem, ili
- zvizdanjem, ili
- igranjem kola ili nekim plesom, ili
- pjevanjem sa tekstom " Jedna si jedina ...."

Po meni ova zadnja opcija ( DOK SE NE NAPISE TEKST ) je najprihvatljivija i nije nikakvo izrazavanje nepostovanje prema drzavi ...
karanana

#7 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by karanana »

ima taktova koji se slazu
hary

#8 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by hary »

karanana wrote:ima taktova koji se slazu
Sekundu da ubrzaju pjevanje, taman bi se krajevi poklopili :lol:
ajvaz_dedo

#9 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by ajvaz_dedo »

Pogresan naslov teme uopste.
Trebala bi biti,kao nesto u smislu,drzavna obiljezja,i sl.
Jer kome se himna nesvidza,tako mu ni zastava,grb neodgovara...
Ovo sto sada imamo nam je nametnuto,i bez ikakve sumnje i rasprave treba izabrati,napisati,nacrtati,usaglasiti novo,i bolje!!!
karanana

#10 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by karanana »

ako snsd-ovci i slicni u parlamentu blokiraju uvodjenje teksta, onda ko ih jebe, bas mi je drago sto se pjeva ova. samo meni je vazda bilo smijesno kad probam da zamislim da sam ja recimo reprezentativac gruzije u skenderiji i cujem jednu muziku, drugi tekst koji pjevaci pjevaju, vidim na jarbolu jednu zastavu a drugu u rukama navijaca. da li se pitaju sta se desava?
mostar036

#11 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by mostar036 »

ajvaz_dedo wrote:Pogresan naslov teme uopste.
Trebala bi biti,kao nesto u smislu,drzavna obiljezja,i sl.
Jer kome se himna nesvidza,tako mu ni zastava,grb neodgovara...
Ovo sto sada imamo nam je nametnuto,i bez ikakve sumnje i rasprave treba izabrati,napisati,nacrtati,usaglasiti novo,i bolje!!!
Kako nametnuto kad su tu himnu izabrala sva 3 naroda (odnosni njihovi politički predstavnici).
cyprus

#12 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by cyprus »

karanana wrote:ako snsd-ovci i slicni u parlamentu blokiraju uvodjenje teksta, onda ko ih jebe, bas mi je drago sto se pjeva ova. samo meni je vazda bilo smijesno kad probam da zamislim da sam ja recimo reprezentativac gruzije u skenderiji i cujem jednu muziku, drugi tekst koji pjevaci pjevaju, vidim na jarbolu jednu zastavu a drugu u rukama navijaca. da li se pitaju sta se desava?
Ništa se ne brini, imaju i Gruzijci dvije zastave :mrgreen: Razumjeli bi oni to :mrgreen:

Image

Image

Doduše, oni više vole aktuelnu od bivše zastave :mrgreen: A također imaju i dvije himne, samo izgleda da im je nova također draža :mrgreen:
jasko_ba

#13 Re: Državna obilježja Bosne i Hercegvine

Post by jasko_ba »

lovci na ljiljane i himnu jedna si jedina - tema broj 5623562
i uvijek isti akteri :lol: :x
mostar036

#14 Re: Državna obilježja Bosne i Hercegvine

Post by mostar036 »

Image

Zašto zastava nije mogla ostati ovakva samo bez zastave SFRJ?
karanana

#15 Re: Državna obilježja Bosne i Hercegvine

Post by karanana »

znate, kada na forum dodju bivsi vojnici vrs i pricaju o ratnim dogadjajima, akcijama, borbama....sa velikom paznjom, pa mogu reci i respektom ih citam i diskutujem s njima, postavljam pitanja, a i branim kada uleti neki padobranac i pocne im jebati sve chetnichko u familiji.
ali kada ovako neki, da kazem hinjski provokatori, koji se ono ko fol prave ludi i slijepi na sva dogadjanja ovdje (ali KO FOL), i ono nesto ko fol laicki pocnu pisati i ko fol ga lagano spustati, e to covjeka pravo iznervira da vise uopste nema volju za diskusijom niti nekom raspravom, i molim boga za lock.
borcanin

#16 Re: Državna obilježja Bosne i Hercegvine

Post by borcanin »

Hadzija izvini bgt, znas kad cemo mi bosnjaci prestat pjevat himnu "jedna si jedina" i nositi i isticati zastavu sa ljiljanima, kad ovi u RS izbace orla i cetiri s i tako dalje a ovi iz tzv Herceg-Bosne sahovnice i tako to..... A znas li kada ce to biti, NIKAD... Pa nismo ni mi levati vise, vi tamo kacite orlove i sahovnice a nama hocete da zabranite da pjevamo nasu himnu, zastava sa ljiljanima je sklonjena a ovo bgm nece ici.... A u stvari mozda i hoce jer mi smo levati, levatine da ih na bijeli svijet nema vecih :lol: Jer vidim ovi bosnjaci, sto misle da su neki europljani, neka ljudska prava, neka multi kulti neka nesto, ce nam i dusu uzeti samo da udovolje drugima.... Selam
rookfash

#17 Re: Državna obilježja Bosne i Hercegvine

Post by rookfash »

mostar036 wrote:
Zašto zastava nije mogla ostati ovakva samo bez zastave SFRJ?
zato sto nema smisla...zato sto ova zastava simbolizuje nesto drugo, a to je rezim, komunisticko uredjenje zemlje (s crvenom bojom i petokrakom), a danas to nismo. zato sto je petokrake u vascijelom svijetu simbolizuju totalitarni rezim o kojem se da raspravljati, jer je ista petokraka u mnogim zemljama cak i zabranjena (kao zlo) a kod nas su komunisticki zlocini jos tabu (ne sporim dobre strane sfrj i tita uopce) i zato sto ovakav konept zastave je u heraldickom smislu glup, jer zastava jedne zemlje u cosku najcesce simbolizira kolonijalizam i protekciju i suverenitet nekoga nad nekim. s druge strane ljiljani su povijesni simbol bosne. u svakom slucaju svaka zastava moje zemlje u bilo kojem periodu (nebitno da li je tvrtkova, ili ova sr bih, ili ona iz doba austo-ugarske, ili cak ona iz doba huseina-kapetana, pa cak i ova sa zvjezdicama) mi je draga i postujem je, ali od svih tih zastaa kroz istoriju zaista nema nikakvog smisla niti rezona da sada aktuelna bude zastava iz perioda 1945-1992
Locked