Državna imovina i patriJote

Post Reply
kiky

#126 Re: Državna imovina i patriJote

Post by kiky »

jel se čulo da je dodole zabranio ulazak službenicima američke ambasade koji su trebali biti posmatrači na toj jadnoj, specijalnoj sjednici ...
navodno nisu bili propisno obučeni ... ( uniforme nato-a ) ...
na istoj sjednici je normalno učestvovao tip obučen u crnog gruju ...
:D
i još pitanjce, za one galamđije i mangupe ...
jel uknjižio ...
i hočel skoro knjižit ...
a i sasvim je jasno zašto ohr a ni bilo ko drugi iz države ne pravi problem oko ovih jadnih odluka te jošjadnije sjednice ..
neče normalan svijet da miloradu pravi reklamu za izbore i pušu mu u jedra ...
osa

#127 Re: Državna imovina i patriJote

Post by osa »

da li je voda državna imovina ili entitetska...

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković i generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić potpisali su danas u Vladi Srbije Sporazum o saradnji na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju hidroenergetskih postrojenja na srednjoj Drini, čija će ukupna vrednost biti oko 820 miliona evra.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić, ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Slobodan Pupavac i državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja Italije Stefano Salja.

Hidroelektrane na srednjoj Drini biće izgrađene na tri lokacije - Rogačica, Dubravica i Tegare, ukupna instalisana snaga hidrocentarala iznosiće više od 300 megavata, a godišnje će moći da proizvode oko 1.200 gigavat sati električne energije.

Na konferenciji je istaknuto da se očekuje da će prvi kilovat sati biti proizvedeni tek 2016. godine.

Sporazum o saradnji na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju hidroenergetskih postrojenja na srednjoj Drini predstavlja nastavak aktivnosti i prethodne saradnje između Srbije, Republike Srpske i Italije, radi zajedničke realizacije projekata na Drini, koja se smatra jednim od najplemenitijih hidropotencijala u Evropi za proizvodnju čiste energije.

Strateški partneri u oblasti proizvodnje električne energije iz Srbije, Italije i Republike Srpske, koji će realizovati zajedničke projekte su EPS, preduzeće Seči energija i Elektroprivreda Republike Srpske.

.
kv99

#128 Re: Državna imovina i patriJote

Post by kv99 »

osa wrote:da li je voda državna imovina ili entitetska...

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković i generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić potpisali su danas u Vladi Srbije Sporazum o saradnji na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju hidroenergetskih postrojenja na srednjoj Drini, čija će ukupna vrednost biti oko 820 miliona evra.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić, ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Slobodan Pupavac i državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja Italije Stefano Salja.

Hidroelektrane na srednjoj Drini biće izgrađene na tri lokacije - Rogačica, Dubravica i Tegare, ukupna instalisana snaga hidrocentarala iznosiće više od 300 megavata, a godišnje će moći da proizvode oko 1.200 gigavat sati električne energije.

Na konferenciji je istaknuto da se očekuje da će prvi kilovat sati biti proizvedeni tek 2016. godine.

Sporazum o saradnji na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju hidroenergetskih postrojenja na srednjoj Drini predstavlja nastavak aktivnosti i prethodne saradnje između Srbije, Republike Srpske i Italije, radi zajedničke realizacije projekata na Drini, koja se smatra jednim od najplemenitijih hidropotencijala u Evropi za proizvodnju čiste energije.

Strateški partneri u oblasti proizvodnje električne energije iz Srbije, Italije i Republike Srpske, koji će realizovati zajedničke projekte su EPS, preduzeće Seči energija i Elektroprivreda Republike Srpske.

.
Ako te zanima da te informisem jer vidim da te kao pandura iz Siska svasta zanima:

1) Po zakonu Entiteti imaju pravo upravljanja energetskim sredstvima.
2) Krkan je davno potpisao "ugovore " i za termocentrale ( CES), autoputeve ( Strabag), za aerodrome samo sto nije, obecao je da ce finansirati film i o ustaskom klanju civila po Jasenovcu ...I sta bi ? Cekaju svi kao sto i ti cekas da ti ispuni ono sto citavo vrijeme zagovaras moj Osa iz Siska. Mozda je to samo njegov stav da samo laprda i laprda, kada se uhvati u lazi pocne da se vrda i izvlaci, sta ces to je njegov "stav" zar nije tako Osa ;-) Tako to rade ovi koji lazima pokusavaju da nametnu svoju propagandu, uvijek se mogu opravdati da je to njihov "stav " kada se ukazu na sve rupe u propagandi i lazi otkriju :lol:
kiky

#129 Re: Državna imovina i patriJote

Post by kiky »

osa wrote:da li je voda državna imovina ili entitetska...

.
bit če struje ...
i to čirilicom ...
neznam samo kako če se takva konzumirat u italiji ili tamo imaju konvertore koji čiriličnu struju pretvaraju u latiničnu ...
a i kad se o tom razglabalo ja sam konto da je to več gotovo ...
hercegovac_pravi

#130 Re: Državna imovina i patriJote

Post by hercegovac_pravi »

osa wrote: ja ti pomoći ne mogu, preciznije ne znam, nisam kvalificiran, traži dalje....
Možeš li nam pomoći bar sa ovim?
hercegovac_pravi wrote:
osa wrote: čuj nametnem, pa kome možeš nametnuti stav, nekom maloumnom, da li možeš zamisliti da ti meni nametneš nekakav stav s kojim se ja nre slažem, teško. što se tiče odgovornosti za protjerivanje hrvata, nemoj me nasmijavati, zar ti stvarno vjeruješ da je desetine tisuća ljudi protjeralo par neodgovornih i neorganiziranih pojedinaca, neozbiljno čak i za tebe, ti vjerojatno još vjeruješ da partizani nisu počinili a kamoli organizirali niti jedan zločin, jer eto nisu osuđeni, isto tako pretpostavljam vjeruješ da atomska na hirošimu nije zločin, jer nitko nije osuđen za njega, a s kim ja raspravljam....
Zbogom pameti :-) ...jel ti ikada padne na pamet da pročitaš ponešto prije već što se provališ? Koji ti je ovo put i kako ti više ne dosadi? Ili je to jednostavno jače od tebe?
Jesi li mislio da se ja zezam kada sam ti napisao ovo?
Re: Državna imovina i patriJote

PostPostao/la hercegovac_pravi dana 15/09/2010 16:12

Pogrešno misliš. Kao dio procesa UZP-a koji se vodi protiv hrvatskog vojno-političkog rukovodstva u haškom tribunalu, jasno se navodi dio optužnice koji tereti hrvatski vojno-politički vrh bivše tzv. "hzhb" za iseljavanje Hrvata iz srednje Bosne ili da pojednostavim, Hrvatsko vojno političko rukovodstvo iz BiH je optuženo za etničko čišćenje vlastitog naroda. Dakle, pogrešno misliš baš kao i bezbroj puta do sada.
Usporedba sa Banja Lukom, Prijedorom i sl., nema nikave osnove jer se protiv vladajućih struktura BiH iz ratnog perioda ne vodi sudski proces UZP-a za etničko čišćenje vlastitog naroda. Čak šta više, za ta etnička čišćenja je optuženo (i presuđeno) vojno-političko rukovodstvo srpskog naroda u BiH. Dakle, čist promašaj
Pošto je očigledno da ti je i ova tvrdnja u istom nivou kao i ona o "Aliji i Ravnom", "školskom programu u Stocu", "međunarodnom pravu na odbranu" itd..itd... evo ti i dokaz.
Direktno iz optužnice protiv hrvatskog vojno-političkog vrha..
Organi vlasti Herceg-Bosne/HVO-a su se u isto vrijeme angažovali na naporima da se tokom cijele 1993. godine hiljade bosanskih Hrvata iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, a posebno iz srednje Bosne, premjeste (ili da se dovede do njihovog premještanja) u zapadnu Hercegovinu.

39. U sklopu i tokom tih radnji, koje su obuhvatale etnicko cišcenje na rasprostranjenoj i sistematskoj osnovi, i u provodenju udruženog zlocinackog poduhvata, JADRANKO PRLIC, BRUNO STOJIC, SLOBODAN PRALJAK, MILIVOJ PETKOVIC, VALENTIN CORIC i BERISLAV PUŠIC, zajedno s drugim celnicima i pripadnicima organa vlasti i snaga
Herceg-Bosne/HVO-a

http://www.icty.org/x/cases/prlic/ind/b ... 51116b.pdf
Da ne bi bilo zabune evo i linka koji te vodi do cjelopkupnog dokumenta (slobodno ga pročitaj, nučit ćeš mnogo stvari).
http://www.icty.org/x/cases/prlic/ind/b ... 51116b.pdf

Dalje, hajde sada ti nama lijepo objasni na koji način je ABiH odgovorna za iseljavanje Hrvata iz srednje Bosne, kada je očigledno da je akcija etničkog čišćenja Hrvata srednje Bosne planirana, inicirana i provedena od strane Tuđmana, HDZ, i HDZ BiH-a? (prije već što poletiš da kažeš kako se Tuđman ovdje ne spominje, sugerišem ti da odeš na početak optužnice i vidiš ko je sve učesnik UZP-a)
DakleM, gosn' poborniče etničke podjele, čekamo na "odgovore" pa da se vratimo na temu.:dance:
Toliko o tzv. etničkom čišćenju Hrvata od strane Armije BiH.
luckypot

#131 Re: Državna imovina i patriJote

Post by luckypot »

BarbaDue wrote:
luckypot wrote:Ma kakav Dodik i konfrontacija. Pa iznervira ga emisija na FTV-u, cuj da se s nekim konfrontira. Nego ima li ko da ga jos iznervira i isprovocira, ili da ovu cijelu navodnu 'konfrontaciju' prepustimo podsmijehu i okrenemo se mjestima gdje se prave stvari desavaju, npr. Sandzak?
Grdno se varas ako mislis da je Sandzak veci problem od Bosne...Ovaj zakon nije nikakvo tamburanje u prazno...ovo je korak do rata, a problem u Sanzaku je napravljen samo da bi se produbila kriza u regionu i napravila dobra osnova za sukobe.

Daj boze da grijesim...
Grijesis. Ovo je dokaz samo koliko se srpska politika mora nisko spustiti jer vise nema cime da ucjenjuje (od 'Karlovac Karlobag Virovitica' i 'Velike Srbije' do 'ne osporavamo BiH ali da se zna da su zgrade u Sekovicima snase i sve nas staraca sto je ostalo da zivi ovdje cemo se do zadnjeg boriti da tako i ostane' dalek je put). Plus ovo je dokaz da je Dodik totalno bez para, jer su pare od Telekoma otisle, a od 'investicija' Kineza, Austrijanaca, Ceha, aerodroma, Houstona i slijetanja na mjesec nema nista. Dakle Dodik moze napraviti rat ako mu bude trebalo da pobjegne za Beograd i javi se preko radio stanice, ali u tom ratu i on zna ko je odmah donji i pravno (Medjnarodni Sud Pravde: RS=Sjeverni Kipar) i vojno (da te podsjetim na Dodikovu slavnu izjavu 'dva dana ne mozemo izdrzati s puskom'). Tako da vjeruj niko ama bas niko se vise tog 'sukoba' ne boji ni vojno, ni pravno, ni moralno, ni na nivou medjunarodne zajednice i njene podrska, mnogi sukkob cak i prizeljkuju.
Bosnolog

#132 Re: Državna imovina i patriJote

Post by Bosnolog »

luckypot wrote:
BarbaDue wrote:
luckypot wrote:Ma kakav Dodik i konfrontacija. Pa iznervira ga emisija na FTV-u, cuj da se s nekim konfrontira. Nego ima li ko da ga jos iznervira i isprovocira, ili da ovu cijelu navodnu 'konfrontaciju' prepustimo podsmijehu i okrenemo se mjestima gdje se prave stvari desavaju, npr. Sandzak?
Grdno se varas ako mislis da je Sandzak veci problem od Bosne...Ovaj zakon nije nikakvo tamburanje u prazno...ovo je korak do rata, a problem u Sanzaku je napravljen samo da bi se produbila kriza u regionu i napravila dobra osnova za sukobe.

Daj boze da grijesim...
Grijesis. Ovo je dokaz samo koliko se srpska politika mora nisko spustiti jer vise nema cime da ucjenjuje (od 'Karlovac Karlobag Virovitica' i 'Velike Srbije' do 'ne osporavamo BiH ali da se zna da su zgrade u Sekovicima snase i sve nas staraca sto je ostalo da zivi ovdje cemo se do zadnjeg boriti da tako i ostane' dalek je put). Plus ovo je dokaz da je Dodik totalno bez para, jer su pare od Telekoma otisle, a od 'investicija' Kineza, Austrijanaca, Ceha, aerodroma, Houstona i slijetanja na mjesec nema nista. Dakle Dodik moze napraviti rat ako mu bude trebalo da pobjegne za Beograd i javi se preko radio stanice, ali u tom ratu i on zna ko je odmah donji i pravno (Medjnarodni Sud Pravde: RS=Sjeverni Kipar) i vojno (da te podsjetim na Dodikovu slavnu izjavu 'dva dana ne mozemo izdrzati s puskom'). Tako da vjeruj niko ama bas niko se vise tog 'sukoba' ne boji ni vojno, ni pravno, ni moralno, ni na nivou medjunarodne zajednice i njene podrska, mnogi sukkob cak i prizeljkuju.
:thumbup: ;-)
Hemel

#133 Re: Državna imovina i patriJote

Post by Hemel »

Inzko: PIC će ponovo razmatrati Zakon o državnoj imovini u RS-u

Inzko je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio da su članovi Upravnog odbora PIC-a jučer osudili usvajanje tog zakona, te da će i nakon sutrašnjeg razmatranja uslijediti nova izjava, zbog čega on to pitanje nije želio preciznije komentirati.

16.09.2010. u 23:32
Banja Luka
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je u Banjoj Luci će se o Zakonu o statusu državne imovini koja se nalazi na tertoriji RS i koja je pod zabranom raspolaganja, usvojenim prije dva dana u Narodnoj skupštini RS-a, sutra ponovo baviti ambasadori Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Inzko je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio da su članovi Upravnog odbora PIC-a jučer osudili usvajanje tog zakona, te da će i nakon sutrašnjeg razmatranja uslijediti nova izjava, zbog čega on to pitanje nije želio preciznije komentirati.

Osvrćući se na izjavu bivšeg američkog državnog sekeratara Henrija Kisindžera da je BiH vještačka i neodrživa tvorevina, Inzko je kazao da je Kisindžer to već rekao i 1995. i 1996. godine.

“Jadan moj austrijski kolega mu je napiso javno pismo, u kojem je konstatirao da imaju samo dvije države u Evropi koje nisu mijenjale granice unazad 200 godina, a da je jedna Švajcarska, a druga BiH. Ja kao visko predstavnik imam zadatak da čuvam Dejtonski sporazum, koji je važan zato što je uspostavio mir, a drugi je da se čuva suverenitet i integritet BiH kao cjeline”, rekao je visoki predstavnik.
Komentairajući tok predizborne kampanje i dominatne retorike, Inzko je rekao da nije zadovoljan nekim izjavama.

“Mislim da su neke i nepotrebne. Neke stranke možda misle da će na taj način dobiti više glasova, ali ja to ne vjerujem. Ljudi će, ipak, pitati sebe da li sam dobio posao, da li sam ostao na poslu, da li se moje dijete školovalo u posljednjih četiri godine, da li sam dobio asfalt do moje kuće i drugo, a ova retorika im neće pomoći”, konstatirao je on.

Inzko je rekao da je on Austijanac, ali da od austrijanstva ne može da živi, kao što se mnogi ljudi pitaju da li mogu da žive od srbstva ili bošnjastva.

“Ne mogu. Ali mogu ako se otvori neka fabrika u njihovo općini. Ja mislim da je ta retorika nepotrebna, ali navodno je to i dio i neke ovdašnje civilizacije ili folklora. Nadam se da će stranke koje pobjede na izborima konstruktivno raditi za dobrobit svih građana u BiH”, ocjena je visokog predstavnika.

Na pitanje da prokomentira 19-todnevni štrajk glađu bivšeg direktora policije RS-a Dragmira Andana ispred banjalučkog Ureda OHR-a, Inzko je rekao da je slučaj Andan jedan od mnogih slučajeva koje ima OHR.

“Vi znate da su se bonska ovlaštenja koristila protiv 190 pojednaca. Mi u redovnom postupku još od veremana Kristijana Švarc-Šilinga imamo reviziju tih slučajeva i revizija još oko 100 preostalih slučajeva nastavit će se poslije izbora”, kazao je Inzko.

On je potvrdio i da neće posjetiti Andana.

Regirajući na konstataciju da je, ipak napravio reviziju za devet policjaca RS-a prošle sedmice, Inzko je naveo da je i u augustu imao neke slučajeve, ali da ove dvije nedjelje prije izbora neće biti nekih odluka ni za druge slučajeve, ni za Andana.

„Ja mislim da njegova argumetacija nije baš sto-posto sigurna, jer kaže da neme dokumente i da ne može da posjeti svoju porodicu u Beogradu, a mi znamo da je tamo bio više puta i da ima srbijanske dokumente. Ali to za mene nije bitno. Za mene je bitno da se ova akcija ‘Feniks’, rehabilaticaija i drugih postupaka nastavlja poslije izbora”, zaključio je Inzko.

Visoki predstavnik je večeras na Evropskoj akademiji, koja djeluje u sklopu Banjalučke biskupije, održao predavanje o temi "Evropska budućnost BiH".

LJILJAN.BA
BarbaDue

#134 Re: Državna imovina i patriJote

Post by BarbaDue »

Mijenja se Ustav.

-Posljednji put kada smo ga mijenjali došlo je do rata!
bicebolje

#135 Re: Državna imovina i patriJote

Post by bicebolje »

dupli
Student Exchange

#136 Re: Državna imovina i patriJote

Post by Student Exchange »

Bosnolog wrote:
Student Exchange wrote: Ja... a jese li ti ij jarani tvoji pravili topovsko meso od Gorazdaka?

Ti si vidim jako frustriran sto Gorazde njie dozivjelo sudbinu Srebrenice,.....velikosrpska politika je prekodrinske Srbe iskoristila za svoj projekat u ratu protiv svojih komsija na isti nacin kao sto je to uradila u Hrvatskoj preko Martica i Babica,......Posto je Gorazde odbranjeno,tebi i slicnima ostaje da kevcete i zivite u frustracijama,....http://www.youtube.com/watch?v=mT10nO286hQ
Stani malo jarane! Jesam li ja izabro Pelama i Nasera. Taj monstrum Naser je vise zla Bosnjacima nanio i vise ih ponizio nego da su ga cetnici smisljali. On je tvoj komandant, cuo sam od Srebrenicana kako je i u Tuzli pasa skoro ko u Srebrenici. Jeste li ga kaznili eto vas 15 godina na vlasti sto ga ne strjeljate?
Dobro ti je drustvo Bosnolog Saja i Naser.
heckler

#137 Re: Državna imovina i patriJote

Post by heckler »

Student Exchange wrote:
Bosnolog wrote:
Student Exchange wrote: Ja... a jese li ti ij jarani tvoji pravili topovsko meso od Gorazdaka?

Ti si vidim jako frustriran sto Gorazde njie dozivjelo sudbinu Srebrenice,.....velikosrpska politika je prekodrinske Srbe iskoristila za svoj projekat u ratu protiv svojih komsija na isti nacin kao sto je to uradila u Hrvatskoj preko Martica i Babica,......Posto je Gorazde odbranjeno,tebi i slicnima ostaje da kevcete i zivite u frustracijama,....http://www.youtube.com/watch?v=mT10nO286hQ
Stani malo jarane! Jesam li ja izabro Pelama i Nasera. Taj monstrum Naser je vise zla Bosnjacima nanio i vise ih ponizio nego da su ga cetnici smisljali. On je tvoj komandant, cuo sam od Srebrenicana kako je i u Tuzli pasa skoro ko u Srebrenici. Jeste li ga kaznili eto vas 15 godina na vlasti sto ga ne strjeljate?

Jesil ti fakat otisao na studentsku razmjenu u ameriku? Ako jesi imali kakve sanse da ta razmjena ostane permanenta? Koga god da su nam poslali za tebe nemoze biti toliko naopak. Primam ga ne nevidjeno. :shock:
Bosnolog

#138 Re: Državna imovina i patriJote

Post by Bosnolog »

Student Exchange wrote:
Bosnolog wrote:

Sada vec gazis u fasizam i zasluzujes sikterisanje.Naser je bio u Hagu i osloboden optuznice,On se nije skrivoa po pecinama i misijim rupama kao gotovo svi Karadzicevi idelozi i glavnokomandujuci jursnici ,Oric nikada mi nije bio drustvo a da sam se pitao Saja bi prvi cistio minska polja i to bez detektora samo sa ubodnim stapom i lopaticom i to u prugastom odijelu kao i vecina stranackih krimosa za ono sto su uradili a posebno nakon rata,....

Ti pokusavas da opravdas genocid na Bosnjacima Srebrenice prozivajuci Orica,...ti bi tako i prcao za komadanta odbrane gorazda rahmetli Imamovica da je Gorazde dozivjelo sudbinu Srebrenice,Moj ti je savjet da ne gudis vrijeme na ovom forumu jer si odavno rekao sto imas,otidi na ravogorske forume i predlozi im da posalju Mladica u sti Hag gdje je bio Oric,Posljeratni kriminal Orica je stvar pravosuda ali i slika SDA i onih koji su na vlasti sto su tolerisali privredni kriminal Orica,......

Rat u odbrani BiH i doprinos Orica je jedna stvar ali ga to ne lisava odgovornosti niti mu daje za pravo da u miru proganja i reketira gradane BiH,...... Sta ce mo sa hiljadama zlocinaca koji setaju istocnom Bosnom a mnoge hapse i po Americi i Evropi a da ne kazem za one sto pobjegose u Srbiju,....Sta se ja imam s tobom raspravljati kada je sve receno samo citaj,..... :!:
Student Exchange

#139 Re: Državna imovina i patriJote

E moj Bosnolog-Ajanovicu....
Najmanje sto je Naser radio je reketiranje, i ti to dobro znas ako si IKAD prico i s kim iz Srbrenice. Zato ohani i uzmi vazduha... Nemoj meni te suplje nego se izvini Srebreicanima ako im to ikad spomenes. Kakve to veze ima s cetnicima i genocidom? Nikakve. To ko fol si ti branitelj od genocida?!Kako ofirno ti meni kao nesta za genocid. Vidjeli smo vas (ako si stvarno bio u komandi TG) kako ste "vodili", opet ti kazem da nije bilo Zaima i da je do vas bilo ko mrave bi nas zgazili.
Sad ko fol Saja bi cistio minska polja :lol: Sto ti ih nije cistio dok je s tbom na Igmanu bio?
Student Exchange

#140 Re: Državna imovina i patriJote

Nego reci mi jesi bio u komandi kad ste odlucivali kad i kako ce Naser da se izvuce i da povuce sta hoce i ko mu jos treba? Jesi ti u tom ucestvovo?
Bosnolog

#141 Re: Državna imovina i patriJote

Post by Bosnolog »

Student Exchange wrote:E moj Bosnolog-Ajanovicu....
Najmanje sto je Naser radio je reketiranje, i ti to dobro znas ako si IKAD prico i s kim iz Srbrenice. Zato ohani i uzmi vazduha... Nemoj meni te suplje nego se izvini Srebreicanima ako im to ikad spomenes. Kakve to veze ima s cetnicima i genocidom? Nikakve. To ko fol si ti branitelj od genocida?!Kako ofirno ti meni kao nesta za genocid. Vidjeli smo vas (ako si stvarno bio u komandi TG) kako ste "vodili", opet ti kazem da nije bilo Zaima i da je do vas bilo ko mrave bi nas zgazili.
Sad ko fol Saja bi cistio minska polja :lol: Sto ti ih nije cistio dok je s tbom na Igmanu bio?
Kao prvo Srebrenica je bila u zoni odgovornosti Tuzlanskog Korpusa.Pa zar nas nisi ubjedivoa na drugim temam kako si bio dijete od deset godina a BABO ti branio Gorazde a sada se odade konacno samo nam ne rece na koga je BABO pucao,.....Svakako da je ot tvog Babe i slicnih Zaim branio Gorazde, koji je dobijao logisticku i vojnu pomoc i podrsku preko prvog Korspusa.Nama su bili rat sa cetnicima prioritet a i crni davo je bio saveznik u odbrani od Karadzicevih,fasista,......Ti si jedan najobicniji isfrustrirani provokator koji sanja ono sto i vecina Dabicevaca,........
Student Exchange

#142 Re: Državna imovina i patriJote

Bosnolog wrote:
Student Exchange wrote:E moj Bosnolog-Ajanovicu....
Kao prvo Srebrenica je bila u zoni odgovornosti Tuzlanskog Korpusa.Pa zar nas nisi ubjedivoa na drugim temam kako si bio dijete od deset godina a BABO ti branio Gorazde a sada se odade konacno samo nam ne rece na koga je BABO pucao,.....Svakako da je ot tvog Babe i slicnih Zaim branio Gorazde, koji je dobijao logisticku i vojnu pomoc i podrsku preko prvog Korspusa.Nama su bili rat sa cetnicima prioritet a i crni davo je bio saveznik u odbrani od Karadzicevih,fasista,......Ti si jedan najobicniji isfrustrirani provokator koji sanja ono sto i vecina Dabicevaca,........
Aaaa Bosnolog jarane nikako da cujemo da bi Nasera zbog nekih stvari (a namjerno necu da spominjem) koje nemaju veze s cetnicima - strjeljat i to odavno. Znas ti dobro sta Srebrenicani pricaju o njima, nisam bio sluso od njih. A ko ga brani znaci da je s njim. I sta tu ima vise da se prica. Kakvi korpusi sta sanjas. Jesi sam reko da si ti "organiziro" odbranu a kad sam reko da sam bio tamo i da vas niej nogo bilo reko si da si ti Zaima "poslo". A ja znam kakvu je on pomoc poslo. I pito sam e fino i za Turcala, i za Mrsa i za Pelama ali ignoriras ko kakva hinja.

Zato Bosnolog.... dobar covjek Naser ha?
luckypot

#143 Re: Državna imovina i patriJote

Post by luckypot »

Hemel wrote:
Inzko: PIC će ponovo razmatrati Zakon o državnoj imovini u RS-u

16.09.2010. u 23:32
Banja Luka
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je u Banjoj Luci će se o Zakonu o statusu državne imovini koja se nalazi na tertoriji RS i koja je pod zabranom raspolaganja, usvojenim prije dva dana u Narodnoj skupštini RS-a, sutra ponovo baviti ambasadori Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Osvrćući se na izjavu bivšeg američkog državnog sekeratara Henrija Kisindžera da je BiH vještačka i neodrživa tvorevina, Inzko je kazao da je Kisindžer to već rekao i 1995. i 1996. godine.

“Jadan moj austrijski kolega mu je napiso javno pismo, u kojem je konstatirao da imaju samo dvije države u Evropi koje nisu mijenjale granice unazad 200 godina, a da je jedna Švajcarska, a druga BiH. Ja kao visko predstavnik imam zadatak da čuvam Dejtonski sporazum, koji je važan zato što je uspostavio mir, a drugi je da se čuva suverenitet i integritet BiH kao cjeline”, rekao je visoki predstavnik.
Komentairajući tok predizborne kampanje i dominatne retorike, Inzko je rekao da nije zadovoljan nekim izjavama.

“Mislim da su neke i nepotrebne. Neke stranke možda misle da će na taj način dobiti više glasova, ali ja to ne vjerujem. Ljudi će, ipak, pitati sebe da li sam dobio posao, da li sam ostao na poslu, da li se moje dijete školovalo u posljednjih četiri godine, da li sam dobio asfalt do moje kuće i drugo, a ova retorika im neće pomoći”, konstatirao je on.

Inzko je rekao da je on Austijanac, ali da od austrijanstva ne može da živi, kao što se mnogi ljudi pitaju da li mogu da žive od srbstva ili bošnjastva.

“Ne mogu. Ali mogu ako se otvori neka fabrika u njihovo općini. Ja mislim da je ta retorika nepotrebna, ali navodno je to i dio i neke ovdašnje civilizacije ili folklora. Nadam se da će stranke koje pobjede na izborima konstruktivno raditi za dobrobit svih građana u BiH”, ocjena je visokog predstavnika.

Na pitanje da prokomentira 19-todnevni štrajk glađu bivšeg direktora policije RS-a Dragmira Andana ispred banjalučkog Ureda OHR-a, Inzko je rekao da je slučaj Andan jedan od mnogih slučajeva koje ima OHR.

“Vi znate da su se bonska ovlaštenja koristila protiv 190 pojednaca. Mi u redovnom postupku još od veremana Kristijana Švarc-Šilinga imamo reviziju tih slučajeva i revizija još oko 100 preostalih slučajeva nastavit će se poslije izbora”, kazao je Inzko.

On je potvrdio i da neće posjetiti Andana.

Regirajući na konstataciju da je, ipak napravio reviziju za devet policjaca RS-a prošle sedmice, Inzko je naveo da je i u augustu imao neke slučajeve, ali da ove dvije nedjelje prije izbora neće biti nekih odluka ni za druge slučajeve, ni za Andana.

„Ja mislim da njegova argumetacija nije baš sto-posto sigurna, jer kaže da neme dokumente i da ne može da posjeti svoju porodicu u Beogradu, a mi znamo da je tamo bio više puta i da ima srbijanske dokumente. Ali to za mene nije bitno. Za mene je bitno da se ova akcija ‘Feniks’, rehabilaticaija i drugih postupaka nastavlja poslije izbora”, zaključio je Inzko.

Visoki predstavnik je večeras na Evropskoj akademiji, koja djeluje u sklopu Banjalučke biskupije, održao predavanje o temi "Evropska budućnost BiH".

LJILJAN.BA

Ovo s nemijenjanjem granice je tacno. Kada sam prvi put procitao historijski atlas centralne i istocne evrope na engleskom, u dijelu o BiH to je bila prva recenica "BiH je zemlja s nevjerovatno stabilnim granicama, jedina zemlja na Balkanu i jedna od dvije u Evropi koja u 200 godine nije promjenila granice. Nevjerovatno je da se to nije desilo u turbulentnom 20 stoljecu kada su bukvalno sve zemlje Evrope promjenile granice, neke i 5 ili 6 puta."
Student Exchange

#144 Re: Državna imovina i patriJote

luckypot wrote: Ovo s nemijenjanjem granice je tacno. Kada sam prvi put procitao historijski atlas centralne i istocne evrope na engleskom, u dijelu o BiH to je bila prva recenica "BiH je zemlja s nevjerovatno stabilnim granicama, jedina zemlja na Balkanu i jedna od dvije u Evropi koja u 200 godine nije promjenila granice. Nevjerovatno je da se to nije desilo u turbulentnom 20 stoljecu kada su bukvalno sve zemlje Evrope promjenile granice, neke i 5 ili 6 puta."
O cemu ti?
bicebolje

#145 Re: Državna imovina i patriJote

Post by bicebolje »

PIC održao sjednicu, izjave nema

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) održao je danas najavljenu sjednicu, ali informacija o čemu su razgovarali i čime je ona rezultirala nema. Iako najavljena, nova izjava Upravnog odbora o Zakonu o državnoj imovini koji je usvojila Narodna Skupština Republike Srpske nije objavljena.

Sve je ostalo iza zatvorenih vrata, pa i uprkos najavi visokog predstavnika Valentina Inzka da će nakon sjednice uslijediti nova izjava Upravnog odbora PIC-a o Zakonu o državnoj imovini usvojenom u NSRS-u, javila je Federalna televizija.

U ranijem saopćenju, osim da je usvajanje Zakona o državnoj imovini na području RS-a u NSRS-u jednostran čin, nije izrečena ni osuda takvog poteza. Doda li se tome da su tu prvu izjavu podržale sve članice Upravnog odbora PIC-a osim Rusije, ne ostaje drugo nego zaključiti da se ni danas nije dogodila nikakva promjena.

Sjednica s koje baš nikakva informacija nije objavljena javnosti pokazuje kako će teško i OHR i Upravni odbor PIC-a poduzeti išta protiv ovakvog poteza vlasti RS-a. Tek svjesnost da to dodatno udaljava državu od ispunjavanja programa pet ciljeva i dva uvjeta nužnih za zatvaranje OHR-a i daljnji napredak ka evroatlanskim integracijama.
Bosnolog

#146 Re: Državna imovina i patriJote

Post by Bosnolog »

Student Exchange wrote: Aaaa Bosnolog jarane nikako da cujemo da bi Nasera zbog nekih stvari (a namjerno necu da spominjem) koje nemaju veze s cetnicima - strjeljat i to odavno. Znas ti dobro sta Srebrenicani pricaju o njima, nisam bio sluso od njih. A ko ga brani znaci da je s njim. I sta tu ima vise da se prica. Kakvi korpusi sta sanjas. Jesi sam reko da si ti "organiziro" odbranu a kad sam reko da sam bio tamo i da vas niej nogo bilo reko si da si ti Zaima "poslo". A ja znam kakvu je on pomoc poslo. I pito sam e fino i za Turcala, i za Mrsa i za Pelama ali ignoriras ko kakva hinja.

Pa ti postiras iste stvari na vise tema,......imas vec dobijen odgovor ,...... :idea:
Student Exchange

#147 Re: Državna imovina i patriJote

Bosnolog wrote:
Student Exchange wrote: Aaaa Bosnolog jarane nikako da cujemo da bi Nasera zbog nekih stvari (a namjerno necu da spominjem) koje nemaju veze s cetnicima - strjeljat i to odavno. Znas ti dobro sta Srebrenicani pricaju o njima, nisam bio sluso od njih. A ko ga brani znaci da je s njim. I sta tu ima vise da se prica. Kakvi korpusi sta sanjas. Jesi sam reko da si ti "organiziro" odbranu a kad sam reko da sam bio tamo i da vas niej nogo bilo reko si da si ti Zaima "poslo". A ja znam kakvu je on pomoc poslo. I pito sam e fino i za Turcala, i za Mrsa i za Pelama ali ignoriras ko kakva hinja.

Pa ti postiras iste stvari na vise tema,......imas vec dobijen odgovor ,...... :idea:
De mi reci gdje si postiro odgovor za Nasera ako sam ga propustioo, osim onog u kom se pozitivno izrazavas o njegovoj ulozi (govorimo samo o ratnom vremenu, mada si ti reko da bi mu sudi zbog reketiranja, ali SAMO poslje rata).
Saju jesi popljuvo to je u dure.
luckypot

#148 Re: Državna imovina i patriJote

Post by luckypot »

Drzavna imovina i pozadina
DANAK RECESIJI
„Bolji dio bih“ pred kolapsom
PRIVREDA REPUBLIKE SRPSKE U DUŽNIČKOM ROPSTVU
Nasuprot pozitivnom privrednom trendu u okruženju, privreda Republike Srpske ubrzano klizi u bezdan nelikvidnosti i prezaduženosti; „Slobodna Bosna“ otkriva podatke o realnoj zaduženosti privrede RS-a i analizira uzroke nepovoljnih ekonomskih trendova u RS-u

Preduzeća iz RS-a duguju više od 8,8 milijardi KM
FOTO: Mario Iličić

Prezaduženoj privredi Republike Srpske ozbiljno prijeti „grčki sindrom“: samo u posljednjih šest mjeseci dugovi preduzeća u RS-u povećani su za 651 milion KM, odnosno osam procenata, i dostigli su zabrinjavajuću razinu od 8,8 milijardi KM. Dugovi preduzeća premašili su razinu bruto domaćeg proizvoda manjeg bh. entiteta koji se procjenuje na oko 8,5 milijardi KM. Analiza finansijskih izvještaja 1.854 privredna društva u RS-u, koja su Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) dostavila polugodišnje bilanse, pokazuje da su kratkoročne obaveze preduzeća povećane za 9 posto -na oko 5,8 milijardi KM, te da su dugoročne obaveze porasle za 6 posto - na oko 3 milijarde KM!
Istovremeno, razina depozita u bankama koje posluju u Republici Srpskoj smanjena je za 3 posto u odnosu na kraj prošle godine, što je prije svega rezultat značajnog pada oročenih sredstava vladinih insitucija i preduzeća. Polugodišnji izvještaj Agencije za bankarstvo Republike Srpske pokazuje da je zbir svih depozita u bankama (štednja građana, depoziti vladinih institucija, depoziti preduzeća) pao na svega 4 milijarde KM, što je za oko 120 miliona KM manje od depozita iz januara ove godine. Najveći pad registriran je kod depozita vladinih insituicija koji su pali za rekordnih 20 posto i trenutno iznose svega 791 milion KM. Strmoglavo su pali i depoziti preduzeća - 17 posto - sa 570 miliona KM na svega 472 miliona KM, što je najniža razina zabilježena u posljednjih pet godina.

SUMORNA SLIKA PRIVREDE
Istovremeno, u Federaciji BiH, koja se također ne može pohvaliti ekonomskim uspjehom, razina depozita svih sektora povećana je za oko 220 miliona KM i na kraju šestog mjeseca dostigla je razinu od 11,26 milijardi KM.
Izuzev depozita privatnih preduzeća koji su u Federaciji BiH pali za 6 posto, depoziti svih ostalih sektora povećani su u rasponu od 8 (štednja građana) do 20 posto (depoziti javnih preduzeća).
Sumorna privredna slika Republike Srpske donekle je zamagljena upumpavanjem novca zarađenog prodajom Telekoma Srspke, ali te su se novčane zalihe opasno istanjile. Lavovski dio novca zarađenog od prodaje telekoma vlada premijera Milorada Dodika potrošila je u akciji svojevrsne privredne reetatizacije - kupovine udjela u već privatiziranim preduzećima - koja je okončana potpunim fijaskom. Nijedno privatno preduzeće u kojem je Vlada RS-a kupila dio vlasničkih dionica nije napravilo značajnije poslovne rezultate. Naprotiv, novac je potrošen na saniranje tekuće nelikvidnosti, zapravo na privremenu kupovinu socijalnog mira.

DRAMATIČAN RAST NELIKVIDNOSTI
Nekoliko ekonomskih analitičara s kojima smo razgovarali o ekonomskim trendovima u dva entiteta slaže se u zaključku da je cijela privreda BiH suočena s problemom nelikvidnosti, ali i s ocjenom da privredna nelikvidnost u RS-u poprima dramatične razmjere.
Profesor sarajevskog Ekonomskog fakulteta Fikret Čaušević za Slobodnu Bosnu kaže da korijene nelikvidnosti prvenstveno traba tražiti u Vladi RS-a.
„Konsolidirani budžetski deficit RS-a za 2009. godinu iznosio je oko 650 miliona KM i bio je za stotinjak miliona veći od budžetskog deficita Federacije BiH. Jednostavno, svi troše više nego što zarađuju, a taj se privid blagostanja ne može beskrajno održavati“, kaže profesor Čaušević.
Sličnu ocjenu nedvno je iznio i Ranko Milić, predsjednik Unije poslodavaca RS-a.
„Privreda se guši u nedostatku novca pa je prinuđena smanjiti sredstva u bankama kako bi pokrila nagomilane tekuće obaveze nastale smanjenim obimom poslovne aktivnosti. Mnogo fabrike su pod udarom ekonomske krize redukovale proizvodnju, a nisu otpuštale radnike, čime su gomilale obeveze po osnovu plata i drugih naknada zaposlenima“, kaže Milić, koji napominje da su na lošu situaciju u privredi djelimično uticale i banke, kako kaže, „svojom pogrešnom strukturom kredita“. Milić misli na kredite koji su usmjereni na potrošnju a nauštrb proizvodnje.
„Time su banke sjekle granu na kojoj sjede, a situacija bi bila još gora da nije bilo kreditnih plasmana Investiciono-razvojne banke RS-a“, zaključak je Ranka Milića. Da je Milić posve u pravu, potvrđuje i izjava ministra finansija u Vladi RS-a Aleksandra Džombića, koji se javno pohvalio da je u posljednje dvije godine preko Investiciono-razvojne banke RS-a plasirano više od 467 miliona KM te da je na taj način sačuvano 18.500 radnih mjesta. Ovo priznanje otkriva činjenicu da je dobar dio privrede RS-a ostao na nogama zahvaljujući vladinoj finansijskoj infuziji, što opet znači da će teško preživjeti kada vladina finansijska infuzija presuši.

Dodatni problem za posrnulu privredu RS-a predstavlja činjenica da je tokom posljednjih petnaestak mjeseci osjetno reduciran priliv direktnih stranih investicija u cijelu BiH, a osobito u Republiku Srpsku. U protekloj godini obilježenoj globalnom recesijom direktne strane investicije pale su sa 700 na 452 miliona eura, a tokom prvih šest mjeseci tekuće godine pad je bio još i veći - sa 225 na svega 121 miliona eura. Samo 12 posto ovog iznosa investirano je u „bolji dio BiH“, što je dodatno doprinijelo padu likvidnosti privrede RS-a koja trenutno prolazi kroz najteže razdoblje nakon rata.

Dužničke obaveze preduzeća iz RS-aDUG PREDUZEĆA PREMAŠIO BDP
Ukupna visina BDP-a: 8,49 milijardi KM
Ukupna dugovanja preduzeća: 8,824 milijarde KM
Krediti: 3,130 milijardi KM (povećanje 14%)
Dug prema dobavljačima: 2,466 milijardi KM (povećanje 4%)
Poreska dugovanja: 380 miliona KM
Avansi i kaucije: 368 miliona KM
Dug prema uposlenima: 318 miliona KM (povećanje 18%)

Lider PDP-a Mladen Ivanić:„SVAKA PETA MARKA U BUDŽETU IZ KREDITA MMF-A“Univerzitetski profesor, lider PDP-a Mladen Ivanić jedan je od najboljih poznavalaca ekonomskih trendova u Republici Srpskoj.
Ivanić kaže da je „RS danas u velikoj recesiji i nije ni blizu nekom 'privrednom čudu' kako to vlast predstavlja. Naprotiv, RS je pred kolapsom“.
Ivanić smatra da je realna slika ekonomskog stanja prilično zamagljena „jer je danas svaka peta marka u budžetu iz kredita MMF-a“.
Situacija će biti puno jasnija za koju godinu kada na naplatu budu dospjeli olako podignuti krediti.
Ko ima sakrivenog kesa i kapitala, neka se spremi za rasprodaje, bit ce svega pojeftino. Moze se i opstina kupitivi obveznicama.
heckler

#149 Re: Državna imovina i patriJote

Post by heckler »

Ma to je sve maslo i laz teheranske "secije". Prava istina je sad kad je dodo ekonomski unistio federaciju sad prelazi na regionalni nivo da poharai ponizi regionalne ekonomije svojim ekonomskim cudom od entiteta. A onda... ko zna... dobicete razglednicu iz africke zemlje safari... zbogom zohari. :thumbup:
Student Exchange

#150 Re: Državna imovina i patriJote

heckler wrote:
Student Exchange wrote: Stani malo jarane! Jesam li ja izabro Pelama i Nasera. Taj monstrum Naser je vise zla Bosnjacima nanio i vise ih ponizio nego da su ga cetnici smisljali. On je tvoj komandant, cuo sam od Srebrenicana kako je i u Tuzli pasa skoro ko u Srebrenici. Jeste li ga kaznili eto vas 15 godina na vlasti sto ga ne strjeljate?

Jesil ti fakat otisao na studentsku razmjenu u ameriku? Ako jesi imali kakve sanse da ta razmjena ostane permanenta? Koga god da su nam poslali za tebe nemoze biti toliko naopak. Primam ga ne nevidjeno. :shock:
Nisam, ali da jesam valjda bi makar provjerili da li znam da napisem "ne moze", a ne "nemoze".
Ne mere to tako drug moj, moras neke pragove preskocit prvo.
Hebo mater ali ja bih uveo neki test i pri prijavljivanju na ovaj forum :lol:
Post Reply