Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

esso_sa

#76 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by esso_sa »

Ženski Dr.Med wrote:
esso_sa wrote:800 maraka da se odjavis i registra drzavljana BiH. Zalosno ! Pravo ogledalo ove zemlje.... :x
Umjesto da drzava moli i stimulise svoje gradjane da se ne odricu njenog drzavljanstva, ona jos uzima pare za to...
Fuj !
sta si htjeo reci ??? jeli da im ne uzima pare???
Upravo tako !
semi75

#77 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by semi75 »

Da li ti nasi ljudi koji imaju Austrijsko ili Njemacko drzanvljanstvo mogu kupiti kucu ili stan u Bosni.
Posto nemaju BH drzanvljanstvo.
mO k3

#78 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by mO k3 »

semi75 wrote:Da li ti nasi ljudi koji imaju Austrijsko ili Njemacko drzanvljanstvo mogu kupiti kucu ili stan u Bosni.
bas sam imo jednu diskusiju nekidan ...
Ubjedjenj sam u to ako se odreknes BiH drzavljanstva da auomatski gubis svu nekretninu i sve sto posjedujes u BiH
Da li je to istina??
semi75

#79 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by semi75 »

Ženski Dr.Med wrote:
semi75 wrote:Da li ti nasi ljudi koji imaju Austrijsko ili Njemacko drzanvljanstvo mogu kupiti kucu ili stan u Bosni.
bas sam imo jednu diskusiju nekidan ...
Ubjedjenj sam u to ako se odreknes BiH drzavljanstva da auomatski gubis svu nekretninu i sve sto posjedujes u BiH
Da li je to istina??
Ma ako nemaju nista i zele da kupe, kako to ide...
Liska

#80 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Liska »

jag_bosnier wrote:
Treba samo imati Bosansku licnu kartu,i onda moze. :mrgreen:
Ja je nemam
Pošto Austrija ili Njemačka ne prave pravne prepreke državljanima BiH u kupovini imovine, isto tako recipročno državljani Austrije nemaju nikakvih problema u kupovini i uživanju imovine u BiH. Dakle, ne treba ti BH osobna karta da bi kupio ili imao imovinu u BiH, ako si državljanin Austrije i Njemačke. Isto vrijedi i za većinu članica EU.
Jack Be Nimble

#81 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Jack Be Nimble »

Ženski Dr.Med wrote:
Jack Be Nimble wrote:@simpozijum

Ima to sve svoje sto si ti napisao. Lakse je voliti Hrvatsku sa ljepim plazama nego Bosnu sa granatama. Uostalom mozda i moja djecu dobiju tu ljubav prema Bosni, jer ce im biti egzoticna ta daleka zemlja odakle su im korjeni.
daj nemoj biti smijesan.... hrvatska mene i moje nista ne veze ko bosna :)

Osim toga mora se i priznati da je nasa ratna dijaspora postala gospoda kada dojdu u bosnu lome nesto jezik prave se amerikanci,njemci niko od njih ne prica (ne zeli) da prica Bosanski a skoro citav zivot proveli u Bosni
Neki postali gospoda a neki ne, pa sta? Neces ih sada kriviti za to. I sta fali ako lome jezik? Lomim ga i ja, gdje ne bi, vise zivota sam proveo govoreci Engleski nego nas.
mO k3

#82 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by mO k3 »

Pa i ja sam i zivjeo i dole i vamo proveo sam 24 godina moga zivota vamo ,skoro 10 dole pa opet ne lomim....
Ta opaska postala ''gospoda'' se odnosi na jezik ;)
semi75

#83 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by semi75 »

Liska wrote:
jag_bosnier wrote:
Treba samo imati Bosansku licnu kartu,i onda moze. :mrgreen:
Ja je nemam
Pošto Austrija ili Njemačka ne prave pravne prepreke državljanima BiH u kupovini imovine, isto tako recipročno državljani Austrije nemaju nikakvih problema u kupovini i uživanju imovine u BiH. Dakle, ne treba ti BH osobna karta da bi kupio ili imao imovinu u BiH, ako si državljanin Austrije i Njemačke. Isto vrijedi i za većinu članica EU.
Jeli to sigurna informacija ili nagadanje.Treba mi 100% informacija.Hvala
Erzsebet

#84 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Erzsebet »

Semi75, takve informacije se ne traže na forumu. I ja mislim da je tako, barem u slučaju moje djevojke i mene, a mi smo u Holandiji, ali raspitaj se to kod nekog pravnika, advokata, notara i sl.
freebih

#85 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by freebih »

Ženski Dr.Med wrote: bas sam imo jednu diskusiju nekidan ...
Da li je to istina??
Pustite sta vam dejtonske vlasti kazu to je sve nelegalno. Po medjunarodnom pravu se treba samo pozivati na drzavjanstvo RBiH, clanice UN-a od 22.5.1992. Sve ostalo je nelegalno. Mi treba da strahujemo za svoje drzavljanstvo dok u genocidnim tvorevinama postoji i drzavljanstvo entiteta! Mozete misliti dravljanin BiH-RS???
Milorad Norris

#86 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Milorad Norris »

Najbolje bi bilo da Republika Srpska bude nezavisna drzava jer nevole bosnu i hercegovninu.
Zasto ljude tjerati da zive u bih kad ljudi nece , nije bih to uspjela ni uz pomoc handzar a ni sa nato savezom da ih natjera , oni ce za par godina napraviti referendum i nek idu.
jel tako?
osa

#87 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by osa »

Milorad Norris wrote:Najbolje bi bilo da Republika Srpska bude nezavisna drzava jer nevole bosnu i hercegovninu.
Zasto ljude tjerati da zive u bih kad ljudi nece , nije bih to uspjela ni uz pomoc handzar a ni sa nato savezom da ih natjera , oni ce za par godina napraviti referendum i nek idu.
jel tako?
milorade, da li si ti to ukucao krivo prezime....
Edin H.

#88 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Edin H. »

Parlament BiH: Bez saglasnosti o Prijedlogu zakona o državljanstvu

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... nstvu.html
blackwizard

#89 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by blackwizard »

Milorad Norris wrote:Najbolje bi bilo da Republika Srpska bude nezavisna drzava jer nevole bosnu i hercegovninu.
jel tako?
Nije.

Ako određeni ljudi ne vole BiH, a u njoj žive, ima mnogo jednostavnije i bezbolnije rješenje - opanke na noge, kupi prnje i marš preko Drine. U Pančevo i Smrderevo. Nitko ih ne tjera da žive u BiH, to se slažem.

Referendum? Buahahahahahahahahahahahahahahaha! Kamo sreće da bude što prije jer bi on značio konačan obračun kao i konačno rješenje za sve one parazitske nakupine koje su se nataložile na Bosni i time je slabe. Malo insekticida i gotova stvar.

Nego, hoćel' taj referendum, ooooj Milorade?
CuraDrugogSistema

#90 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by CuraDrugogSistema »

zudno iscekujem ishod ovog glasanja.

http://www.radiosarajevo.ba/novost/8293 ... avljanstvo

moze li mi neko reci sa kojim zemljama BiH ima bileteralni dogovor o dvojnom drzavljanstu?
Edin H.

#91 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Edin H. »

CuraDrugogSistema wrote:zudno iscekujem ishod ovog glasanja.

moze li mi neko reci sa kojim zemljama BiH ima bileteralni dogovor o dvojnom drzavljanstu?

Pola miliona građana BiH gubi državljanstvo?

Zar odluka Ustavnog suda nije obavezujuca? :shock:
muzicar_iz_parka

#92 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by muzicar_iz_parka »

Ženski Dr.Med wrote: bas sam imo jednu diskusiju nekidan ...
Da li je to istina??
Jedino kao strani državljanin ne možeš kupiti poljoprivredno zemljište, a posjedovati samo u slučaju naslijedstva.
Za ostalo ne postoji nikakvo ograničenje.
To za gubljenje nekretnina je glupost i nema veze sa istinom.
muzicar_iz_parka

#93 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

CuraDrugogSistema wrote:zudno iscekujem ishod ovog glasanja.

Hrvatska, Srbija, Crna Gora (nisam siguran, valjda bi trebao biti potpisan).
karanana

#94 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by karanana »

mislim da imaju i sa svedskom i to je to.
u svakom slucaju jos jedan pametan potez bosnjackih politicara , glavnih rusitelja BiH. nek je njima bitno da se 100-200 vogoschanskih nana i vidjenijih "sarajevskih faca" prijavi u srebrenici za glasanje a sto ce drzavljanstvo izgubiti pola miliona ljudi to nije bitno. a dozvolili su da se to ne desi srbima i hrvatima.
Edin H.

#95 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by Edin H. »

karanana wrote:mislim da imaju i sa svedskom i to je to.
u svakom slucaju jos jedan pametan potez bosnjackih politicara , glavnih rusitelja BiH. nek je njima bitno da se 100-200 vogoschanskih nana i vidjenijih "sarajevskih faca" prijavi u srebrenici za glasanje a sto ce drzavljanstvo izgubiti pola miliona ljudi to nije bitno. a dozvolili su da se to ne desi srbima i hrvatima.
Nova runda etnickog ciscenja Bosnjaka, ali ovaj put u rukavicama.

Ovo je izgleda Paddy Ashdown shvatio svojevremeno, prije deset godina, zato je i proglasio moratorij.
Nasim politcarima valjda treba vremena, pale se ko golf diesel na Jahorini.
karanana

#96 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by karanana »

garant ponovo kontaju da ce to visoki predstavnik ponovo produziti.
graue_maus

#97 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by graue_maus »

je li neko vadio ovih dana pasos u njemackoj , cujem da se bez licne nemoze izvaditi , jer im treba maticni broj...ja nisam nikada imala licnu od nastanka bih ...ali imam maticni broj od stare juge ....
muzicar_iz_parka

#98 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

graue_maus wrote:je li neko vadio ovih dana pasos u njemackoj , cujem da se bez licne nemoze izvaditi , jer im treba maticni broj...ja nisam nikada imala licnu od nastanka bih ...ali imam maticni broj od stare juge ....
Nije mi cilj da te kritikujem zbog bilo čega, ali kao punoljetna osoba obavezna si imati ličnu kartu.

Što se tiče vađenja pasoša u Njemačkoj i neposjedovanja lične karte, na sajtu ambasade Berlin stoji sledeće:
Lice koje nema važecu licnu kartu BiH potrebno je prije podnošenja zahtjeva za pasoš izvršiti evidenciju JMB-a u centralnoj evidenciji podnošenjem zahtjeva na obrascu JMB-7, uz zahtjev je potrebno priložiti:
- izvod iz MKR-ih iz BiH ne stariji od 6 mjeseci
- uvjerenje o državljanstvu iz BiH ne starije od 6 mjeseci

NAPOMENA: gradanima se skrece pažnja da posjedovanje JMB-a u pasošu ili izvodu iz MKR-ih ne znaci da je postojeci JMB i evidentiran u centralnoj evidenciji (samo odgovarajucom potvrdom nadležnog organa i važecom licnom karta se može potvrditi da je JMB evidentiran).
Ne znam do kad ti važi pasoš i kad si ga izvadila, ali ako ti nije žurba iz nekih razloga, bolje dođi u BiH, izvadi ličnu kartu u mjestu boravka i podnesi zahtjev za pasoš (vrijeme čekanja 2 do maksimalno tri sedmice).
Stari pasoši koji nisu biometrijski važe do isteka, a sa obzirom da živiš u Njemačkoj, nemaš nikakvih prednosti sa novim pasošom prilikom putovanja bilo gdje po EU u odnosu na kombinaciju "stari BiH pasoš" i njemačka boravišna viza.
graue_maus

#99 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

Post by graue_maus »

kritikovao ili ne meni pun kufer tog pasosa , od neljubaznog osoblja , zvanja po pola dana i niko ne dize slusalicu u konzulatu , do pogresni informacija...sto se tice licne sto ce mi cijelo vrijeme sam vani imovine u bosni nemam...a da se guram po bosanskim salterima i cekam satima nije mi potrebno .. dovoljno mi je kad vadim rodni list tu se nacekam ko blesava,i nagledam onog natpisa dolazim odma....
muzicar_iz_parka

#100 Re: Državljanstva BiH odreklo se skoro 50.000 građana!

graue_maus wrote:kritikovao ili ne meni pun kufer tog pasosa , od neljubaznog osoblja , zvanja po pola dana i niko ne dize slusalicu u konzulatu , do pogresni informacija...sto se tice licne sto ce mi cijelo vrijeme sam vani imovine u bosni nemam...a da se guram po bosanskim salterima i cekam satima nije mi potrebno .. dovoljno mi je kad vadim rodni list tu se nacekam ko blesava,i nagledam onog natpisa dolazim odma....
Od familije sam čuo da je izdavanje u konzulatima sporo, jer navodno sva procedura ide preko sjedišta CIPS-a u BL, kao i štampanje pasoša, tako da ukoliko ne postoji nužna potreba nebi predlagao vađenje tamo ukoliko dolaziš redovno u BiH na godišnji odmor, praznike, itd.

U zadnje vrijeme se popravilo stanje u BiH po pitanju vađenja pasoša, ja sam u aprilu čekao 2 sedmice na izdavanje, sama procedura predavanja zahtjeva i slikanja nije trajala duže od 10-15 minuta.
U BiH takođe imaš mogunost eksprenog vađenja pasoša za 48-72 sati, košta 200 KM, obični 45 Km (40 uplata +5 taksa).
Lična karta traje 10 godina kad se izvadi, košta oko 15 KM, izdavanje je takođe relativno brzo kao i sa pasošom.
Post Reply