Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post Reply
chuchumbamayumbe

#101 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by chuchumbamayumbe »

pomoo wrote:
callmethebreeeze wrote:meni je ovaj pomooo strasan. znaci kritika neke pojave u drustvu ce biti ozbiljno shvacena samo u slucaju da je "kriticar" pripadnik podobnog tora. aferim. :-) :run:
Strasan si i ti meni, a jos strasniji zakljucci koje izvlacis zanemarujuci sve ostalo.

U slucaju za Islamsku zajednicu "zabrinutog" forumasa ne radi se ni o kakvoj kritici, vec o najgorim malicioznostima iza kojih stoji, tvrdim, nista drugo nego netrpeljivost i to cesto perfidno skrivena iza nekoliko uobicajenih stitova koje koriste ovakvi likovi.

I za tebe isto pitanje, jer jos nisam dobio odgovor, kao sto necu ni na ova ostala. Kako ti gledas na ovu tezu "da nije bilo krscana"? Mozes li ti pretpostaviti sta bi bilo da nas ne spasavaju od "zaostalog" islama, ali i kako gledas na tvrdnju da nam za razliku od "krscana" sa Srbijom kao najvecim investitorom na celu, citav islamski svijet nije pomogao ni u cemu izuzev u gradnji dzamija, pa im s toga "hvala na nicemu"? Nemoj mi samo reci da je Dodik magarac.
I nisam ja zabrinut za IZ, daleko od toga. IZ treba da se zabrine za sebe i za svoje članove, i sa sve Bošnjake, a zašto ne i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.
Međutim, pametnije je ulagati milione u Reisove dvore i graditi džamije (mani se sada priče o prilozima vjernika i da oni to finansiraju). Onim što IZ i većina bošnjačkih političara radi, samo idu na ruku daljnjim podjelama i rasparčavanju Bosne i Hercegovine. Njihove pajdaše u vjeri i na vlasti ne bih ni spominjao, o njima se sve zna i oni bar kažu što misle, oni su za podjelu i to je to.
A ti podastri činjenice o "najgorim malicioznostima" (koliko god riječ malicioznost bila upotrebljena u skroz neprimjerenom kontekstu), navedi moju netrpeljivost (osim ako smatraš da neko drugačiji nema pravo da kaže ono što želi i što misli da je ispravno/neispravno i navedi mi kakve štitove koriste ovakvi likovi?!
A što se tiče "da nije bilo kršćana", to je, ponavljam ti po ko zna koji put, ironično napisano.
Nije u pitanju da kršćani spašavaju BiH od zaostalog islama, nego je u pitanju koliko su zemlje koje su u islamskom svijetu tretiraju kao kršćanske imale direktnih investicija i ulaganja u BiH u poređenju sa islamskim zemljama. Čisti fakt i činjenica, a to kako neko na to gleda, to nije moj problem. Ja bih najviše volio da ovdje dođe bogati šeik i uloži milijarde, da poteče med i mlijeko, ali nigdje ni šeika, niti para. Gdje su se to sakrili?
Znači, čiste sirove činjenice o direktnim ulaganjima pojedinih zemalja. I šta sada? U čemu je problem? I ja sam bio zabezeknut kada vidjeh te cifre, ali onda razmislim...uzeli kuvajćani Željezaru za marku, kako da se takmiče sa ostalima. Malezijci grade Bosmal skoro deceniju.
Islamskom svijetu hvala na pomoći tokom ratnog perioda, i hvala im na obnovi pojedinih domova zdravlja i škola. Uzgred, mislim da je USAID uložio minimum 10 puta više para u održivi povratak nego sve islamske zemlje zajedno, a da ne spominjem IZ (vjerovatno će neko sada reći da povratak i briga o povratnicima nije posao IZ). Istočna Bosna je praznija nego ikada, a u Sarajevu se milioni krše na nekakve rezidencije. Kako ih samo nije stid Boga i naroda?
iz dna duše

#102 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by iz dna duše »

Znala sam da će se na kraju završiti optuživanjima da je ovaj ili onaj "islamofob", da će se početi prebrojavati "nacionalna krvna zrnca", da će "problem" postati oni koji nisu se svrstali ni u jedan naš bosanski nacionalni tor.
I zaista ne vidim kakve sve to ima veze sa temom: "društvena odgovornost Islamske zajednice u BiH".
Ja bih voljela da mi oni koji smatraju da IZ jeste društveno-odgovorna, to pokušaju argumentovati.
Pročitah jutros ove komentare i jako sam se ružno osjećala nakon toga.
Imam osjećaj da niko ne čita komentare do kraja, nego vadi izvan konteksta par riječi koje nečijem postu daju sasvim suprotan smisao od onoga što je neko htio da kaže. A posebno je ogavno kada se počnemo vrijeđati na nacionalnoj osnovi.
Last edited by iz dna duše on 01/11/2009 13:36, edited 1 time in total.
arzuhal

#103 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by arzuhal »

chuchumbamayumbe wrote: Nije u pitanju da kršćani spašavaju BiH od zaostalog islama, nego je u pitanju koliko su zemlje koje su u islamskom svijetu tretiraju kao kršćanske imale direktnih investicija i ulaganja u BiH u poređenju sa islamskim zemljama. Čisti fakt i činjenica, a to kako neko na to gleda, to nije moj problem. Ja bih najviše volio da ovdje dođe bogati šeik i uloži milijarde, da poteče med i mlijeko, ali nigdje ni šeika, niti para. Gdje su se to sakrili?
Znači, čiste sirove činjenice o direktnim ulaganjima pojedinih zemalja. I šta sada? U čemu je problem? I ja sam bio zabezeknut kada vidjeh te cifre, ali onda razmislim...uzeli kuvajćani Željezaru za marku, kako da se takmiče sa ostalima. Malezijci grade Bosmal skoro deceniju.
Islamskom svijetu hvala na pomoći tokom ratnog perioda, i hvala im na obnovi pojedinih domova zdravlja i škola. Uzgred, mislim da je USAID uložio minimum 10 puta više para u održivi povratak nego sve islamske zemlje zajedno, a da ne spominjem IZ (vjerovatno će neko sada reći da povratak i briga o povratnicima nije posao IZ). Istočna Bosna je praznija nego ikada, a u Sarajevu se milioni krše na nekakve rezidencije. Kako ih samo nije stid Boga i naroda?
Dobro sročeno. Pitaš u čemu je problem? Pa jest, ono kada tako postaviš stvari, stvarno se valja pitati: u čemu je problem...
Problem i jest u tom tretiranju zemalja na kršćanske (od strane islamskih zemalja, kako ti reče) i islamske zemlje. Evo ja, na primjer, nigdje ne vidim nikakvu islamsku zemlju, ma kako ta zemlja sebe prozvala ili je drugi tretirali. Ono što vidim jesu muslimanske zemlje, npr. A muslimansko i islamsko su , nažalost prečesto, dijametralno različite stvari. Meni je, kao muslimanu, islam stalno pomagao, dok su me muslimani znali zajebat ko nikog, da se razumijemo.
Ako dođe neki kršćanin ili vlada neke kršćanske zemlje u BiH, sa namjerom da izgrade dio porušene infrastrukture, bolnicu, školu ili ulaže, investira u proizvodnju, poljoprivredu naše zemlje, itsl. onda taj kršćanin ili bilo koji nemusliman, ustavri, djeluje islamski jer radi onako kako to islam i traži. Obrnuto, ukoliko to neki šeik (kojeg često povezujemo sa islamom jer nosi galabiju i ima ime Rašid Al-Aghra i slično) ne radi, već doplovi do Dubrovnika sa jahtom u vrijednosti da bi mogla kupit pola Banja Luke, onda se tu ne radi o pripadniku islamske zemlje, već bogatom muslimanu kojem je ćeif zajebavat se i postupati apsolutno neislamski.
Rasipništvo, letargija, nesposobnost, nezainteresovanost, radikalizam, diktatura, ugrožavanje slobode, bezosjećajnost, itd. - sve neke osobine koje krase tzv. islamske zemlje, a u stvari ispravno je reći zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom - ništa od toga islam ne propisuje, odnosno, u svom nastajanju islam se žestoko borio protiv svih tih stvari. Treba pogledati postupke Poslanika islama, alejhi-selam, i prve generacije i njihova djela i zanos, pa komparirati sa današnjom situacijom.
Još je Said Nursi davao odgovore začuđenim muslimanima: Ukoliko vidite da neko zapadno, neislamsko društvo ili država uspjeva i jača, a islamske zemlje stagniraju u svakoj vrsti razvoja i napretka onda znajte da te zapadne zemlje primjenjuju islam u svom životu, u praksi, dok se muslimanske zemlje udaljavaju od islama.
Svaki nemusliman koji se koristi islamskim sredstvima uspjet će. Dakle, ukoliko je neki takav biznismen, investitor, vlasnik kompanije: pošten, poštuje ugovore, ulaže u razvoj, zapošljava ljude, brine o radničkim pravima, plaća ih redovno, itd. taj postupa islamski. Svaki musliman koji postupa obrnut ima da propadne, ma kako se zvao, ma odakle bio, makar bio i šejhul-islam.
Dakle, zapadne, kršćanske zemlje djeluju u nekim temeljnim stvarima - islamski. Tzv. islamske zemlje i šeici - ne djeluju nikako ili djeluju kontra islama.
To je moj odgovor na pitanje: u čemu je problem?
mladoliki

#104 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by mladoliki »

U BiH ne postoji ničija društvena odgovornost za bilo šta, pa tako ne postoji ni odgovornost IZ za društvo u kojem ezgistira. Kada bi postojala odgovornost IZ onda se ne bi moglo dogoditi da se džamija pravi na igralištu i među zgradama van svake, a ne samo urbanističke pameti, da se ne obnavlja obdanište na Grbavici, već se na tom mjestu gradi džamija (tako da sada ni nema prostora za obdanište sa dvorištem), da na Č.Vili džamija samo što nije u dnevnom boravku stanovništvu jedne zgrade itd. IZ samo želi ojačati svoju poziciju u društvu, a za društvo kao cjelinu boli IZ kurac, kao što i druge vjerske zajednice gledaju i nastoje proširiti svoj uticaj, a za sve ostalo ih nije briga. Na taj način čelnici IZ pokazuju kako su oni iznad društva u kojem žive, jer ne postoji objašnjenje za hiperprodukciju vjerskih objekata, osim onog laičkog da zapišavaju svoju teritoriju. Kažu "vjernici" da je super kada duž cijelog grada mogu gdje hoće svratiti na namaz i ja se slažem ako time nije ugrožen opći interes, ako nije napravljeno urbanističko ruglo isl., ali gdje da svrate oni koji hoće zelenu površinu na kojoj je izgrađena džamija, zašto da djeca nemaju obdanište u svojoj mahali, a djeca su pripadnici svih konfesija, zašto da mi prvi komšija do prozora bude minaret, zašto je vjersko važnije od ljudskog i zašto bilo ko treba tolerirati "vjernike", a vjernici ne toleriraju ništa što je zajedničko?
Odgovor je kao i svemu drugom u BiH, zato što nas kao segment društva brinemo samo mi i ništa drugo oko nas, jer mi smatramo da smo mi najvažniji, da je sve tu zbog nas, da smo mi ti koji treba da se pitaju i da svi drugi treba da se prilagođavaju, k`o što reče prvi među "vjernicima", nama .
Moje mišljenje je da svi novoizgrađeni vjerski objekti u BiH koji narušavaju izgled urbanog trebaju biti srušeni, i sve drugo treba vratiti u prvobitno stanje, a da se stari vjerski objekti obnavljaju i da se novi grade tamo gdje neće ugrožavati normalan život svih građana. Seljaci su navikli imati džamiju i crkvu u svakom zaseoku, pa i kad dođu u grad kontaju da to treba tako i u gradu...Žalosno je što ovu zemlju vode sami seljaci i papci, a mi samo šutimo!!!
pustopoljina

#105 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by pustopoljina »

" nek' si im rek'o!"
:lol:
Penicilin

#106 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by Penicilin »

arzuhal wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Nije u pitanju da kršćani spašavaju BiH od zaostalog islama, nego je u pitanju koliko su zemlje koje su u islamskom svijetu tretiraju kao kršćanske imale direktnih investicija i ulaganja u BiH u poređenju sa islamskim zemljama. Čisti fakt i činjenica, a to kako neko na to gleda, to nije moj problem. Ja bih najviše volio da ovdje dođe bogati šeik i uloži milijarde, da poteče med i mlijeko, ali nigdje ni šeika, niti para. Gdje su se to sakrili?
Dobro sročeno. Pitaš u čemu je problem? Pa jest, ono kada tako postaviš stvari, stvarno se valja pitati: u čemu je problem...
Problem i jest u tom tretiranju zemalja na kršćanske (od strane islamskih zemalja, kako ti reče) i islamske zemlje. Evo ja, na primjer, nigdje ne vidim nikakvu islamsku zemlju, ma kako ta zemlja sebe prozvala ili je drugi tretirali. Ono što vidim jesu muslimanske zemlje, npr. A muslimansko i islamsko su , nažalost prečesto, dijametralno različite stvari. Meni je, kao muslimanu, islam stalno pomagao, dok su me muslimani znali zajebat ko nikog, da se razumijemo.
Ako dođe neki kršćanin ili vlada neke kršćanske zemlje u BiH, sa namjerom da izgrade dio porušene infrastrukture, bolnicu, školu ili ulaže, investira u proizvodnju, poljoprivredu naše zemlje, itsl. onda taj kršćanin ili bilo koji nemusliman, ustavri, djeluje islamski jer radi onako kako to islam i traži. Obrnuto, ukoliko to neki šeik (kojeg često povezujemo sa islamom jer nosi galabiju i ima ime Rašid Al-Aghra i slično) ne radi, već doplovi do Dubrovnika sa jahtom u vrijednosti da bi mogla kupit pola Banja Luke, onda se tu ne radi o pripadniku islamske zemlje, već bogatom muslimanu kojem je ćeif zajebavat se i postupati apsolutno neislamski.
Rasipništvo, letargija, nesposobnost, nezainteresovanost, radikalizam, diktatura, ugrožavanje slobode, bezosjećajnost, itd. - sve neke osobine koje krase tzv. islamske zemlje, a u stvari ispravno je reći zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom - ništa od toga islam ne propisuje, odnosno, u svom nastajanju islam se žestoko borio protiv svih tih stvari. Treba pogledati postupke Poslanika islama, alejhi-selam, i prve generacije i njihova djela i zanos, pa komparirati sa današnjom situacijom.
Još je Said Nursi davao odgovore začuđenim muslimanima: Ukoliko vidite da neko zapadno, neislamsko društvo ili država uspjeva i jača, a islamske zemlje stagniraju u svakoj vrsti razvoja i napretka onda znajte da te zapadne zemlje primjenjuju islam u svom životu, u praksi, dok se muslimanske zemlje udaljavaju od islama.
Svaki nemusliman koji se koristi islamskim sredstvima uspjet će. Dakle, ukoliko je neki takav biznismen, investitor, vlasnik kompanije: pošten, poštuje ugovore, ulaže u razvoj, zapošljava ljude, brine o radničkim pravima, plaća ih redovno, itd. taj postupa islamski. Svaki musliman koji postupa obrnut ima da propadne, ma kako se zvao, ma odakle bio, makar bio i šejhul-islam.
Dakle, zapadne, kršćanske zemlje djeluju u nekim temeljnim stvarima - islamski. Tzv. islamske zemlje i šeici - ne djeluju nikako ili djeluju kontra islama.
Halo ba ovde se kao igramo gluhih telefona. Poenta je u licemjernoj politici IZ koja se ponaša kao da je jedini cilj muslimana u BiH da imaju što više džamija i objekata IZ i da je prioritet svih prioriteta prikupljati novac za njihovu izgradnju. Poenta je što IZ pri tome nema nikakve društvene odgovornosti, prema stvarnim prioritetima muslimana u BiH, kao što je borba protiv siromaštva, održivi povratak iz područja sa kojih su protjerani, ekonomski oporavak, obrazovanje (osim vjeronauke) itd. Umjesto toga IZ svoj autoritet stalno koristi za prikupljanje sredstava i realizaciju milionskih projekata koji jednostavno predstavljaju besmislen luksuz i bezobrazluk u ovom trenutku. Drugo forsiranje izgradnje islamskih vjerskih objekata u glavnom gradu BiH je vrlo kratkovida politika koja će se kao bumerang vratiti i razbiti o glavu opet bosanskim muslimanima. Kakvu poruku mi time šaljemo našim sugrađanima nemuslimanima i hrišćanskom svijetu U KOJEM ŽIVIMO? O kakvoj multietničkoj BiH mi govorimo i gdje je naša tolerancija prema drugima? Osim toga šta je sa pravima večine sekularnih i ne pretjerano religioznih muslimana? Što to mi svi treba da tolerišemo furke onih koji su kao religijozni? Dokle? Dok na svakom ćošku ne bude džamija? Pa ko hoće da kljanja može klanjat i kod kuće, a ne samo u safu na džumi da ga svi vide kako je on veliki vjernik. Mislim da mi kao društvo jednostavno moramo podvući liniju dokle seže tolerancija i razumna vjera, a gdje počinje pretvaranje sekularnog društva u vjersko i to je vrlo ozbiljno pitanje obzirom na agresivnu politiku IZ.
A priča o ulaganjima islamskih zemalja (kako oni sami sebe zovu) samo pokazuje koliko je njima stalo do Bosne i bosanskih muslimana i koliko se možemo osloniti na njih u planiranju svoje budučnosti. Kada treba dati pare za izgradnju džamije odriješiće kesu jer to je valjda Alahu milo djelo, a kad treba investirati da braća imaju gdje raditi i od čega hraniti svoju djecu onda je to već malo teži i braća Arapi će radije svoje milijarde ulagati po Americi i Evropi. Za to vrijeme (hrišćanska) Evropa i zemlje našeg okruženja vođene ekonomskim, a i političkim interesima, ulažu u BiH bez da nas ubjeđuju kako smo nesposobni i kako nemamo dobrih projekata. Takvom politikom IZ i njihovi sponzori iz islamskih zemalja samo prave više i više džamija i uzdižu našu islamsku svijest a zapad što direktno što preko zemalja iz regiona ovladava svim ekonomskim resursima koje imamo u ovoj zemlji. I tako vremenom će nam ostati samo džamije i vjera u Alaha i onda nam opet neće biti jasno što nas to mrze samo zato što smo muslimani i šta im smetaju naše lijepe džamije itd. Da jesam ja sam islamofob i da jesu mi i otac i majka i žena i komplet familija muslimani iz Bosne. Jednostavno počinjem da imam strah od onog čemu nas ovakva politika IZ (čitaj Mustafe Cerića) vodi.
Last edited by Penicilin on 01/11/2009 10:45, edited 1 time in total.
policy

#107 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by policy »

@arzuhal

Hvala. Dalje nema. Jedno je islam, a posve drugo muslimani.

Sto se tice odgovornosti IVZ i muslimana, dragi moji vjernici muslimani, latite se posla, knjige, discipline, da nesto promijenite kod sebe. Jer kako ce IVZ biti drustveno odgovorna, ako vi niste drustveno odgovorno?! Promijenimo sebe da bi promijenili IVZ. Usput se i uclanimo u IVZ, pa da promijenimo nesto iznutra.

Pozdrav nasoj krscanskoj braci i sestrama...

P.S. Arzuhal, pokrenimo magazin pod naslovom "Islamska misao i praksa", gdje cemo na islamski nacin kritikovati misao i praksu danasnjih muslimana. :-D
Klodovik

#108 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by Klodovik »

Nezbilj wrote:Dok naša "braća" izgleda nama daju hedije za džamije...
Od 95-2008. strana ulaganja u BiH (izvještaj Ministarstva vanjske trgovine)

1. Srbija 1,5 milijardi KM (23,8%);
2. Austrija 810,8 miliona KM (12,5%);
3. Hrvatska 784,9 miliona KM (12,1%);
4. Slovenija 566,7 miliona KM ( 8,7%);
5. Rusija 522,0 miliona KM ( 8,1%);
6. Litvanija 493,7 miliona KM ( 7,6%);
7. Švajcarska 471,7 miliona KM ( 7,3%);
8. Njemačka 283,0 miliona KM ( 4,4%);
9. Italija 153,8 miliona KM ( 2,4%);
10. Holandija 129,4 miliona KM ( 2,0%)

Ukupna ulaganja svih Islamskih zemalja BiH iznosila su 209,4 milion KM. Tursku 60,2 miliona KM ili 0,9%, UAE 44,4 miliona KM ili 0,7% Saudijska Arabija 44,3 miliona KM illi 0,7% od ukupnih ulaganja u BiH.
Ima li kakva tabela za ratna "ulaganja"? Indirektna i direktna?
MAD

#109 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by MAD »

Neka vjernika, ne smetaju nikome pravi vjernici. Problem je kad se to pocne zloupotrebljavati, ali najbolje je kad se nadju oni koji to brane, ne objektivno, vec subjektivno. Ali sta ces valjda je to u ljudskoj krvi biti neobjektivan :shock:
Penicilin

#110 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by Penicilin »

Klodovik wrote:

Ukupna ulaganja svih Islamskih zemalja BiH iznosila su 209,4 milion KM. Tursku 60,2 miliona KM ili 0,9%, UAE 44,4 miliona KM ili 0,7% Saudijska Arabija 44,3 miliona KM illi 0,7% od ukupnih ulaganja u BiH.
Pa ako misliš na vrijednost humanitarne pomoći uključujući UN, UNHCR, Crveni krst, razne humanitarne organizacije, donacije država i pojedinaca opet mislim da su Evropa i Amerika najveći kontributori kao i pomoć iz dijaspore i izbjeglica koji su slali pare i pakete familiji. Vrijednost pomoći iz islamskih zemalja sigurno je tu opet iza zapadne.
Islamske zemlje jesu u određenim ključnim trenutcima poslale nešto naoružanja i municije, ali to je opet bilo u dogovoru sa zapadom, jer drugačije nikada ne bi ni jedan metak mogao proći do ABiH. Dakle zapad je time ipak na neki način u jednom trenutku olabavio embargo na oružije, ali nisu bili spremni da ga sami dostave ABiH već je dogovoreno da to učine islamske zemlje. Predpostavljam da se i mudžahedini koje su nam također poslali mogu računati kao investicija..
Naravno, treba biti zahvalan za ono što su učinili u ratu, ali mislim da se ipak generalno precjenjuje njihov interes za BiH uopšte i to se najbolje vidi kroz njihov angažman poslije rata.
Klodovik

#111 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by Klodovik »

Penicilin wrote:
Klodovik wrote:

Pa ako misliš na vrijednost humanitarne pomoći uključujući UN, UNHCR, Crveni krst, razne humanitarne organizacije, donacije država i pojedinaca opet mislim da su Evropa i Amerika najveći kontributori kao i pomoć iz dijaspore i izbjeglica koji su slali pare i pakete familiji. Vrijednost pomoći iz islamskih zemalja sigurno je tu opet iza zapadne.
Islamske zemlje jesu u određenim ključnim trenutcima poslale nešto naoružanja i municije, ali to je opet bilo u dogovoru sa zapadom, jer drugačije nikada ne bi ni jedan metak mogao proći do ABiH. Dakle zapad je time ipak na neki način u jednom trenutku olabavio embargo na oružije, ali nisu bili spremni da ga sami dostave ABiH već je dogovoreno da to učine islamske zemlje. Predpostavljam da se i mudžahedini koje su nam također poslali mogu računati kao investicija..
Naravno, treba biti zahvalan za ono što su učinili u ratu, ali mislim da se ipak generalno precjenjuje njihov interes za BiH uopšte i to se najbolje vidi kroz njihov angažman poslije rata.

Procjenjuje se da samo u Sarajevu ratna šteta iznosi 14 milijardi dolara. Mislim na takva "ulaganja", posebno Srbije.
pustopoljina

#112 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by pustopoljina »

sto ste tice brojki,
mislim da bi bilo lijepo da je nezbilj postavio link za citav .pdf:
http://at.wrs.yahoo.com/_ylt=A1f4bVjjZe ... /%3Fid=677
Penicilin

#113 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by Penicilin »

Klodovik wrote:
Procjenjuje se da samo u Sarajevu ratna šteta iznosi 14 milijardi dolara. Mislim na takva "ulaganja", posebno Srbije.
Nisam siguran da razumio kakve to veze ima sa temom. Jel hočeš da kažeš ko je rušio taj nek i investira? Ne kontam..
nosara

#115 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by nosara »

Sve vjerske zajednice treba izopcit iz drustva i vratit ih u poluilegalu, da narod odahne i prodise slobodno kao prije... :)

Kad god su izmilili iz svojih rupica, hvatali smo se za vratove, a oni i njihovi slugani su se tovili i bogatili... :-)

Vjerske zajednice nemaju osjecaj nizakakvu odgovornost... Da imaju, dijelili bi nase siromastvo...
pomoo

#116 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by pomoo »

chuchumbamayumbe wrote:

Prelijepo, a nadam se da je i istinito.
Da nije "kršćana", ovaj dio BiH pod upravom Reisa&co bi bio ubjedljivo najzaostaliji dio Evrope, a i ovako je prkno žešće.
Hvala Saudija, hvala majko Turska, hvala Malezija i čitav islamski svijet...na ničemu, osim na džamijama.
Ti mene nakon ovoga i mnogih drugih slicnih ispada optuzujes da nekog razvrstavam brojeci mu krvna zrnca?
Kako ono rece?
Ironija? :run:
chuchumbamayumbe

#117 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

pomoo wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

Prelijepo, a nadam se da je i istinito.
Da nije "kršćana", ovaj dio BiH pod upravom Reisa&co bi bio ubjedljivo najzaostaliji dio Evrope, a i ovako je prkno žešće.
Hvala Saudija, hvala majko Turska, hvala Malezija i čitav islamski svijet...na ničemu, osim na džamijama.
Ti mene nakon ovoga i mnogih drugih slicnih ispada optuzujes da nekog razvrstavam brojeci mu krvna zrnca?
Kako ono rece?
Ironija? :run:
Da, razvrstavaš po krvnim zrncima.
I kakve to veze ima sa mojim gore citiranim postom?!
Visiš li ti čovječe navodnike pod kojima je riječ kršćani.
Shvataš li ironiju?
Je li tebi treba da se nacrta da bi bolje razumio suštinu mojih riječi, ili ne vrijedi niti crtati? Do kada ćeš izvlačiti iz konteksta samo ono što tebi odgovara?
Ajde se ti mene fino okani ako nemaš šta pametnije da dodaš u raspravi, važi?
chuchumbamayumbe

#118 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Penicilin wrote:
arzuhal wrote:
Halo ba ovde se kao igramo gluhih telefona. Poenta je u licemjernoj politici IZ koja se ponaša kao da je jedini cilj muslimana u BiH da imaju što više džamija i objekata IZ i da je prioritet svih prioriteta prikupljati novac za njihovu izgradnju. Poenta je što IZ pri tome nema nikakve društvene odgovornosti, prema stvarnim prioritetima muslimana u BiH, kao što je borba protiv siromaštva, održivi povratak iz područja sa kojih su protjerani, ekonomski oporavak, obrazovanje (osim vjeronauke) itd. Umjesto toga IZ svoj autoritet stalno koristi za prikupljanje sredstava i realizaciju milionskih projekata koji jednostavno predstavljaju besmislen luksuz i bezobrazluk u ovom trenutku. Drugo forsiranje izgradnje islamskih vjerskih objekata u glavnom gradu BiH je vrlo kratkovida politika koja će se kao bumerang vratiti i razbiti o glavu opet bosanskim muslimanima. Kakvu poruku mi time šaljemo našim sugrađanima nemuslimanima i hrišćanskom svijetu U KOJEM ŽIVIMO? O kakvoj multietničkoj BiH mi govorimo i gdje je naša tolerancija prema drugima? Osim toga šta je sa pravima večine sekularnih i ne pretjerano religioznih muslimana? Što to mi svi treba da tolerišemo furke onih koji su kao religijozni? Dokle? Dok na svakom ćošku ne bude džamija? Pa ko hoće da kljanja može klanjat i kod kuće, a ne samo u safu na džumi da ga svi vide kako je on veliki vjernik. Mislim da mi kao društvo jednostavno moramo podvući liniju dokle seže tolerancija i razumna vjera, a gdje počinje pretvaranje sekularnog društva u vjersko i to je vrlo ozbiljno pitanje obzirom na agresivnu politiku IZ.
A priča o ulaganjima islamskih zemalja (kako oni sami sebe zovu) samo pokazuje koliko je njima stalo do Bosne i bosanskih muslimana i koliko se možemo osloniti na njih u planiranju svoje budučnosti. Kada treba dati pare za izgradnju džamije odriješiće kesu jer to je valjda Alahu milo djelo, a kad treba investirati da braća imaju gdje raditi i od čega hraniti svoju djecu onda je to već malo teži i braća Arapi će radije svoje milijarde ulagati po Americi i Evropi. Za to vrijeme (hrišćanska) Evropa i zemlje našeg okruženja vođene ekonomskim, a i političkim interesima, ulažu u BiH bez da nas ubjeđuju kako smo nesposobni i kako nemamo dobrih projekata. Takvom politikom IZ i njihovi sponzori iz islamskih zemalja samo prave više i više džamija i uzdižu našu islamsku svijest a zapad što direktno što preko zemalja iz regiona ovladava svim ekonomskim resursima koje imamo u ovoj zemlji. I tako vremenom će nam ostati samo džamije i vjera u Alaha i onda nam opet neće biti jasno što nas to mrze samo zato što smo muslimani i šta im smetaju naše lijepe džamije itd. Da jesam ja sam islamofob i da jesu mi i otac i majka i žena i komplet familija muslimani iz Bosne. Jednostavno počinjem da imam strah od onog čemu nas ovakva politika IZ (čitaj Mustafe Cerića) vodi.
Penicilin, hvala na postu.
Arzuhal, kada kažem "islamske zemlje", mislim na Organizaciju islamske konferencije, čija je i Bosna i Hercegovina član (u statusu posmatrača, čini mi se).
A ako neko ne vidi problem u stanju u kojem se danas nalaze muslimani Bosne i Hercegovine, na čelu sa IZ, onda stvarno nema razloga da dalje polemišemo.
chuchumbamayumbe

#119 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

policy wrote:@arzuhal

Hvala. Dalje nema. Jedno je islam, a posve drugo muslimani.

Sto se tice odgovornosti IVZ i muslimana, dragi moji vjernici muslimani, latite se posla, knjige, discipline, da nesto promijenite kod sebe. Jer kako ce IVZ biti drustveno odgovorna, ako vi niste drustveno odgovorno?! Promijenimo sebe da bi promijenili IVZ. Usput se i uclanimo u IVZ, pa da promijenimo nesto iznutra.

Pozdrav nasoj krscanskoj braci i sestrama...

P.S. Arzuhal, pokrenimo magazin pod naslovom "Islamska misao i praksa", gdje cemo na islamski nacin kritikovati misao i praksu danasnjih muslimana. :-D
Svaka čast!
pomoo

#120 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by pomoo »

chuchumbamayumbe wrote: Da, razvrstavaš po krvnim zrncima.
Shvataš li ironiju?
Je li tebi treba da se nacrta da bi bolje razumio suštinu mojih riječi, ili ne vrijedi niti crtati? Do kada ćeš izvlačiti iz konteksta samo ono što tebi odgovara?
Oprosti gospodine suptilna Ironijo, nisam te odmah prepoznao, iako si mi odavno poznat kroz svoje "suptilno-ironicne" komentare. :lol:

Svoje zle namjere i perfidni nacionalizam skriven iza "ironija", u tvom slucaju jako promjenjive kategorije "ostalih" i slicnih maski, prodaji nekom drugom. Meni ne mozes.
chuchumbamayumbe

#121 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

pomoo wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Da, razvrstavaš po krvnim zrncima.
Shvataš li ironiju?
Oprosti gospodine suptilna Ironijo, nisam te odmah prepoznao, iako si mi odavno poznat kroz svoje "suptilno-ironicne" komentare. :lol:

Svoje zle namjere i perfidni nacionalizam skriven iza "ironija", u tvom slucaju jako promjenjive kategorije "ostalih" i slicnih maski, prodaji nekom drugom. Meni ne mozes.
Tvoje su namjere zle i perfidne.
Niti sam te zvao da se javljaš niti sam tebi šta pokušavao prodati.
Ako ti nije dobro valjaj se, pusti mene.
Ahmmed

#122 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by Ahmmed »

arzuhal wrote:

arzuhal :thumbup:
Ali, ovo što si napisao, nije dovoljno ....Nekima ;-) ....Trebaš prihvatiti "dobronamjerne" prijedloge o potrebi da se, kao što vidjesmo i džuma u kući klanja, jerbo će nam se komšije naći uvrijeđenim....Treba prihvatiti prijedloge o prevođenju ezana na bosanski, ili njegovom potpunom uklanjanju iz "javnog diskursa" jerbo budi pošten svijet iz pravednoga sna ( ne bih sada o decibelima i netalentiranim mujezinima, zbog kojih bi-a potpuno sam ozbiljan- organizirao ozbiljnu provjeru vokalnih sposobnosti prije početka bavljenja ovim časnim poslom)....Trebaš postati hamzevija da bi bio dobar....

A Islamska zajednica BiH....Ma, neću... :-) Ne da mi se više, pored ovih silnih dušebrižnika , salonaca i rukavičara.....
callmethebreeeze

#123 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by callmethebreeeze »

pomoo wrote:
callmethebreeeze wrote:meni je ovaj pomooo strasan. znaci kritika neke pojave u drustvu ce biti ozbiljno shvacena samo u slucaju da je "kriticar" pripadnik podobnog tora. aferim. :-) :run:
Strasan si i ti meni, a jos strasniji zakljucci koje izvlacis zanemarujuci sve ostalo.

U slucaju za Islamsku zajednicu "zabrinutog" forumasa ne radi se ni o kakvoj kritici, vec o najgorim malicioznostima iza kojih stoji, tvrdim, nista drugo nego netrpeljivost i to cesto perfidno skrivena iza nekoliko uobicajenih stitova koje koriste ovakvi likovi.

I za tebe isto pitanje, jer jos nisam dobio odgovor, kao sto necu ni na ova ostala. Kako ti gledas na ovu tezu "da nije bilo krscana"? Mozes li ti pretpostaviti sta bi bilo da nas ne spasavaju od "zaostalog" islama, ali i kako gledas na tvrdnju da nam za razliku od "krscana" sa Srbijom kao najvecim investitorom na celu, citav islamski svijet nije pomogao ni u cemu izuzev u gradnji dzamija, pa im s toga "hvala na nicemu"? Nemoj mi samo reci da je Dodik magarac.
ja ne mislim recenzirati druge forumase. pogotovo mi citanje misli nije jaca strana, vidim samo ono sto pise i na osnovu toga donosim zakljucke, a kod CH nisam procitao nista sto bi meni smetalo.

sto se tice zemalja sa muslimanskim stanovnistvom; mislim da je bosna imala puno vise koristi od "krscanskih", ako cemo vrstiti takvu klasifikaciju. pogledaj samo koliko je zapad primio bosnjaka i kako, a kako ostali. sto se tice investicija, sasvim je logicno da zemlje iz regiona ulazu vise od katara. mi konacno moramo shvatiti da u modernoj ekonomiji igra samo profit.

sto se ti ce pomoci, djelomicno sam odgovorio na to pitanje, ali naravno da mislim da su i muslimanske zemlje ucestvovale, i siguran sam da su nas ljudi iskreno zalili i pomgali jer su se mnogi identifikovali s nama.

posto ti ocito imas drugo misljenje daj nam konkretne primjere kako su nam muslimanske zemlje pomogle vise od ovih drugih. ili jos bolje, otvori drugu temu.
callmethebreeeze

#124 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by callmethebreeeze »

pomoo wrote:

ja ne mislim recenzirati druge forumase. pogotovo mi citanje misli nije jaca strana, vidim samo ono sto pise i na osnovu toga donosim zakljucke, a kod CH nisam procitao nista sto bi meni smetalo.

sto se tice zemalja sa muslimanskim stanovnistvom; mislim da je bosna imala puno vise koristi od "krscanskih", ako cemo vrstiti takvu klasifikaciju. pogledaj samo koliko je zapad primio bosnjaka i kako, a kako ostali. sto se tice investicija, sasvim je logicno da zemlje iz regiona ulazu vise od katara. mi konacno moramo shvatiti da u modernoj ekonomiji igra samo profit.

sto se ti ce pomoci, djelomicno sam odgovorio na to pitanje, ali naravno da mislim da su i muslimanske zemlje ucestvovale, i siguran sam da su nas ljudi iskreno zalili i pomgali jer su se mnogi identifikovali s nama.

posto ti ocito imas drugo misljenje daj nam konkretne primjere kako su nam muslimanske zemlje pomogle vise od ovih drugih. ili jos bolje, otvori drugu temu.
Nezbilj

#125 Re: Drustvena odgovornost Islamske Zajednice u BiH

Post by Nezbilj »

Ahmmed wrote: Ali, ovo što si napisao, nije dovoljno ....Nekima ;-) ....Trebaš prihvatiti "dobronamjerne" prijedloge o potrebi da se, kao što vidjesmo i džuma u kući klanja, jerbo će nam se komšije naći uvrijeđenim....Treba prihvatiti prijedloge o prevođenju ezana na bosanski, ili njegovom potpunom uklanjanju iz "javnog diskursa" jerbo budi pošten svijet iz pravednoga sna ( ne bih sada o decibelima i netalentiranim mujezinima, zbog kojih bi-a potpuno sam ozbiljan- organizirao ozbiljnu provjeru vokalnih sposobnosti prije početka bavljenja ovim časnim poslom)....Trebaš postati hamzevija da bi bio dobar....

A Islamska zajednica BiH....Ma, neću... :-) Ne da mi se više, pored ovih silnih dušebrižnika , salonaca i rukavičara.....
Niko nije ni rekao da je Islam loš. Svaka religija je u osnovi plemenita ideologija, ali u praksi se pokazalo pogubnim za svako društvo pretjerano mješanje religije u svjetovni život. Nije ni komunizam loš u teoriji ali se u praksi pokazao katastrofalnim kao i mnoge druge ideologije. Religija je prije svega privatna stvar pojedinca i njegov odnos sa samim sobom, ljudima i bogom. Svjetovni izražaj religije kroz propovjedanje, nametanje načina života, morala, mješanje u politiku i vlast je nespojiva sa funkcionisanjem demokratske države pogotovo na zapadu odnosno u Evropi gdje se i mi ubrajamo. Naročito je jačanje svjetovnih funkcija IZ u multireligijskoj državi kao što je BiH pogubno za samo društvo i državu. Proučavanje i praktikovanje islamske religije kao i svake druge nauke treba biti kanalisano putem obrazovnih i vjerskih institucija i to nema nikakve veze sa stvaranjem džamijske imperije i dnevnopolitičkim angažmanom i medijskim nastupima vjerskih lidera. A što se tiče ironije o uvrijeđenim komšijama zvuči mi isto kao kad je kardinal izjavio da mu nije jasno kome smeta križ simbol mira na Humu u Mostaru. U multietničkom Sarajevu izgrađeno je barem dvadeset novih džamija na mjestima na kojima ih nikada nije bilo i ni jedna crkva (osim one na mojmilu koju prave već deset godina). Ako se mi tako ponašamo tamo gde smo većina kako ćemo onda držati predavanja Srbima i Hrvatima o njihovom šovinizmu tamo gdje su oni većina. Ispada da smo svi isti. Pa što onda nismo i mi potrali sve crkve u Sarajevu tokom rata i istjerali sve nemuslimane? Valjda zato što je tada bila drugačija svijest nego danas i nismo na druge i drugačije komšije gledali sa ironijom. Uticaj religije, nacionalizma i politike izgleda da čini svoje. Ja još uvijek ne vidim u čemu je poenta popularizacije religija naročito ako ona nema praktičnu razvojnu orjentaciju kao što je to već opisano već isključivo ideološku. Možda zato što sam odrastao u drugo vrijeme.
Post Reply