Dom Naroda FBiH
- jeza u ledja
#1 Dom Naroda FBiH
Moze li mi neko objasniti kako se TACNO biraju predstavnici u Domu Naroda FBiH?
Da li postoji neka formula ili nesto slicno?
Koliko ja vidim u njega idu odredjeni kantonalni skupstinari, ali po kojem principu ne mogu skontati? Vecina tih skupstinara su izabrani na prethodnim izborima, ali ima onih koji su bili ispod crte.
U stvari najvaznije pitanje je kako se odredjuje koji kanton daje koliko predstavnika i koja stranka daje koliko predstavnika.
Ovo pitam iz razloga sto se spominje isti kao kocnica formiranju vlasti na nivou veceg entiteta bez HDZ. Da bi pitanje vitalnog nacionalnog interesa proslo kroz isti za njega mora glasati vecina iz svakog naroda. Kako se odredjuje koja stranka ce recimo dati Hrvate u tom Domu i koliko njih?
Recimo da je u proslom sazivu Doma Naroda FBiH nesto komotno moglo "proci kroz Hrvate" i bez da se pita HDZ, koji je od 17 Hrvata imao samo 7 svojih ljudi. Ostatak su bili HDZ1990 (3), SDP (1), HSP (2), HSS (2), SDU (1), cak i DNZ (1).
Da dodam i to da je u tom domu (zbog Srba) SDP uz SDA imao najvise zastupnika u proslom sazivu.
Uglavnom, pitanje je kako to fercera. Pretpostavljam da svaka stranka predlozi svoje i onda ko kome... Ali kako se TACNO odredi kome pripada koliko to je misterija.
Koliko ja vidim u njega idu odredjeni kantonalni skupstinari, ali po kojem principu ne mogu skontati? Vecina tih skupstinara su izabrani na prethodnim izborima, ali ima onih koji su bili ispod crte.
U stvari najvaznije pitanje je kako se odredjuje koji kanton daje koliko predstavnika i koja stranka daje koliko predstavnika.
Ovo pitam iz razloga sto se spominje isti kao kocnica formiranju vlasti na nivou veceg entiteta bez HDZ. Da bi pitanje vitalnog nacionalnog interesa proslo kroz isti za njega mora glasati vecina iz svakog naroda. Kako se odredjuje koja stranka ce recimo dati Hrvate u tom Domu i koliko njih?
Recimo da je u proslom sazivu Doma Naroda FBiH nesto komotno moglo "proci kroz Hrvate" i bez da se pita HDZ, koji je od 17 Hrvata imao samo 7 svojih ljudi. Ostatak su bili HDZ1990 (3), SDP (1), HSP (2), HSS (2), SDU (1), cak i DNZ (1).
Da dodam i to da je u tom domu (zbog Srba) SDP uz SDA imao najvise zastupnika u proslom sazivu.
Uglavnom, pitanje je kako to fercera. Pretpostavljam da svaka stranka predlozi svoje i onda ko kome... Ali kako se TACNO odredi kome pripada koliko to je misterija.
- Control panel
#2 Re: Dom Naroda FBiH
dom naroda broji po 17 iz svakog naroda i 7 ostalih. ukupno 58. nisam ni ja nasao kako se tacno popunjava. koliko iz kojeg kantona.jeza u ledja wrote:Moze li mi neko objasniti kako se TACNO biraju predstavnici u Domu Naroda FBiH?
- jeza u ledja
#3 Re: Dom Naroda FBiH
Mislim da velicina kantona ne igra ulogu, jer recimo TPK daje manje mandatara od recimo Livanjskog Kantona.
- heckler
#4 Re: Dom Naroda FBiH
I ja sam prelistavao sve moguce dokumente, izborni zakon, poslovnik, pravilnik i nigdje nisam nasao formulu. Nevjerovatno. Lafo CIK izbaci formulu nakon svakih izbora i lafo imajuci u vidu popis stanovnistvsa!?
Ja samo znam da od petricevih amandamana svi glasaju za sve umjesto da samo hrvati glasaju za hrvate, bosnjaci za bosnjake itd i da bar teoretski postoji mogucnost da koalicija SDP-XXX moze da popune dovoljno poslanika i u DN.
Ja samo znam da od petricevih amandamana svi glasaju za sve umjesto da samo hrvati glasaju za hrvate, bosnjaci za bosnjake itd i da bar teoretski postoji mogucnost da koalicija SDP-XXX moze da popune dovoljno poslanika i u DN.
- vivaldi
#5 Re: Dom Naroda FBiH
Evo dio nekog teksta iz Nezavisnih http://www.nezavisne.com/komentari/kolu ... 69885.html
Situacija u kojoj se našao lider pobjedničkog SDP-a neodoljivo podsjeća na onu staru narodnu poslovicu po kojoj dobro treba paziti šta želiš jer bi to mogao i dobiti. Zlatko Lagumdžija i njegova partija jesu dobili najviše glasova za Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Vodeći su i u četiri od deset kantona, slično je i sa državnim parlamentom. Samo primjer Federacije BiH dovoljan je da se vidi kako je sve relativno pa i trijumf SDP-a. Većinu u pet kantona ima HDZ BiH što znači da će ova stranka imati aspolutnu većinu u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH. Ovaj dom predlaže predsjednika i potpredsjednike FBiH i nemoguće je da prođu kandidati koje ne ljube delegati iz Čovićevog HDZ-a. Bez izbora čelnika FBiH opet nema imenovanja premijera ovog entiteta i tako ukrug. Sve dok neko od pobjednika ne prizna da niko ne može dobiti sve. Budemo li predugo čekali da se samouvjerene vođe spuste iz pobjedničkih visina u ustavne odredbe o konstituisanju vlasti, izgubićemo svi puno dragocjenog vremena i živaca. Taj nam gubitak niko neće moći nadomjestiti taman da nam sutra sve zemlje svijeta ukinu vizni režim, a ne samo onih 28 članica Šengen zone
Ocigledno ima neke veze sa rezultatima po kantonima, ali nema ni ovde objasnjenja kako.
Situacija u kojoj se našao lider pobjedničkog SDP-a neodoljivo podsjeća na onu staru narodnu poslovicu po kojoj dobro treba paziti šta želiš jer bi to mogao i dobiti. Zlatko Lagumdžija i njegova partija jesu dobili najviše glasova za Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Vodeći su i u četiri od deset kantona, slično je i sa državnim parlamentom. Samo primjer Federacije BiH dovoljan je da se vidi kako je sve relativno pa i trijumf SDP-a. Većinu u pet kantona ima HDZ BiH što znači da će ova stranka imati aspolutnu većinu u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH. Ovaj dom predlaže predsjednika i potpredsjednike FBiH i nemoguće je da prođu kandidati koje ne ljube delegati iz Čovićevog HDZ-a. Bez izbora čelnika FBiH opet nema imenovanja premijera ovog entiteta i tako ukrug. Sve dok neko od pobjednika ne prizna da niko ne može dobiti sve. Budemo li predugo čekali da se samouvjerene vođe spuste iz pobjedničkih visina u ustavne odredbe o konstituisanju vlasti, izgubićemo svi puno dragocjenog vremena i živaca. Taj nam gubitak niko neće moći nadomjestiti taman da nam sutra sve zemlje svijeta ukinu vizni režim, a ne samo onih 28 članica Šengen zone
Ocigledno ima neke veze sa rezultatima po kantonima, ali nema ni ovde objasnjenja kako.
- DrugaGimnazija
#6 Nacin dodjele mandata u Domu Naroda FBiH
U svakom kantonu se glasa za odredjeni broj Srba, Hrvata i Bosnjaka. Ti brojevi se dodijeljuju prema popisu, dakle, najvise Srba ce doci iz K9, najvise Hrvata iz K6 i K7, a najvise Bosnjaka opet iz K9, a najmanje iz K8 i K10 (nijedan), itd.
Sve stranke u klubovima prave liste za koje se onda glasa u skupstini kantona. Ocdje stranke koje imaju apsolutnu vlast mogu progurati svoju listu, a u kantonima gdje je vlast podijeljena prave se kompromisi - ja cu glasati za tvoju listu, ako ti glasas za moju.
Sve stranke u klubovima prave liste za koje se onda glasa u skupstini kantona. Ocdje stranke koje imaju apsolutnu vlast mogu progurati svoju listu, a u kantonima gdje je vlast podijeljena prave se kompromisi - ja cu glasati za tvoju listu, ako ti glasas za moju.
- heckler
#7 Re: Dom Naroda FBiH
Interesantno je kako se konstantno potencira ta "pobjeda" HDZa u SBK, iako "stranke sa hrvatskim predznakom" sve skupa nece imati ni 40% poslanika. (Ono smece od Vecernjih novina vec dize paniku kako nece biti ni trecina ali mislim da se to nece desiti ovaj put)
Ali nejse, ima li ko bar da iskopa broj poslanika za DN po kantonu koji je bio 2006te. Kako nije bio novi popis vjerovatno bi trebalo stanje ostati isto?
Ali nejse, ima li ko bar da iskopa broj poslanika za DN po kantonu koji je bio 2006te. Kako nije bio novi popis vjerovatno bi trebalo stanje ostati isto?
- Socijalista
#8 Re: Dom Naroda FBiH
Ovako izgleda sad sastav doma naroda FBiH, ali odakle su delegirani stvarno...ne znam.heckler wrote:Interesantno je kako se konstantno potencira ta "pobjeda" HDZa u SBK, iako "stranke sa hrvatskim predznakom" sve skupa nece imati ni 40% poslanika. (Ono smece od Vecernjih novina vec dize paniku kako nece biti ni trecina ali mislim da se to nece desiti ovaj put)
BOŠNJACI
01 . BEGOVIĆ ALIJA
02 . ČAUŠEVIĆ SEAD
03 . ČEVRA OMER
04 . HOZAN EDIN
05. IMAMOVIĆ BESIM
06 . IMAMOVIĆ ZAIM-KAZE
07 . ISAK RAMO
08 . KAMBER ASIM
09 . KANANOVIĆ SENAD
10 . OSMIĆ MUHAMED
11 . PINDŽO MIRSAD
12 . SKOPLJAK FAHRUDIN
13 . SPAHIĆ BESIM
14 . TUFEKČIĆ JASENKO
15 . TVICA ZIJAD
16 . ZLATAR DŽENANA
17 . ZVIZDIĆ DENIS
HRVATI
01 . ABDIĆ-JELENOVIĆ ELVIRA
02 . ASIĆ ŽELJKO
03 . BANDUR MILENKO
04 . BILIĆ ANTO
05 . BRADARA LIDIJA
06 . BUDIMIĆ ZORAN
07 . ĆULAP NADA
08 . JUKIĆ PERO
09 . KOMŠIĆ IVO
10 . KREŠIĆ STJEPAN
11 . MIKULIĆ ANĐELKO
12 . PERIĆ JOSIP
13 . SUČIĆ MISLAV
14 . TADIĆ IVO-IVA
15 . VIDOVIĆ RADOJE
16 . VIDOVIĆ TOMO
17 . ZOVKO LJUBO
SRBI
01 . BILIĆ DRAGOMIR
02 . BOŠNJAK BOJAN
03 . BROĆETA VANJA
04 . JURIĆ MIRA
05 . LAZOVIĆ MIRO
06 . LEŠIĆ MIKA
07 . LONIĆ MLADEN
08 . LJUBIJANKIĆ MIRA
09 . MAGAZINOVIĆ SAŠA
10 . MILAVIĆ SNJEŽANA
11 . MILOVIĆ DALIBORKA
12 . PUDARIĆ SVETOZAR
13 . PUZIGAĆA DRAGO
14 . RODIĆ SLOBODAN-SRBO
15 . SIMIĆ NIKOLA
16 . TOMIĆ SLOBODAN
17. ZIVLAK SLOBODAN-BAĆA
OSTALI
01 . FRAŠTO EMIR
02 . IMAMOVIĆ ISMET
03 . KESEROVIĆ KENAN
04 . PAPO EDINA
05 . RAJNER IGOR
06 . SERBEZOVSKI MUHAREM
07 . TAFRO HASAN
- Socijalista
#9 Re: Dom Naroda FBiH
Dom naroda Federacije BiH (trenutni) po stranackoj strukturi

- heckler
#10 Re: Dom Naroda FBiH
Da to sam i ja nasao i cak sam pokusao po imenima da idem na indivudalne stranice poslanika PS FBiH sajtu da vidim odakle dolazi ali nemaju svi oznaceno iz kojeg kantona dolaze.
- jeza u ledja
#11 Re: Dom Naroda FBiH
Imaju, evo ovdje. Mislio sam da sam vec postavio...
Ovo je po kantonima, imate stranacku i nacionalnu pripadnost.
Obratite paznju na cak 3 Imamovica iz Stranke za Fotelje, te na to da imaju 2 poslanika iz Trnova, bastiona ove stranke (i u ovim izborima) (I. Imamovic i Pindzo).
USK
---------
Mira Ljubijankic (SDP) S
Mladen Lonic (SDP) S
Asim Kamber (SDA) B
Senad Kananovic (SBiH) B
Elvira Abdic Jelenovic (DNZ) H
Kenan Keserovic* (DNZ) O
PK
---------
Zijad Tvica (SBiH) B
Nada Culap (HDZ) H
Zoran Budimic (HSS) H
Mika Lesic (SDP) S
TK
---------
Igor Rajner (SDP) O
Sead Causevic (SDP) B
Tomo Vidovic (SDP) H
Besim Imamovic (SBiH) B
Fahrudin Skopljak (SDA) B
ZDK
---------
Zaim Imamovic (SBiH) B
Muhamed Osmic (SDA) B
Besim Spahic (SDA) B
Pero Jukic (HDZ) H
Ivo Tadic (HDZ) H
Bojan Bosnjak (NSRB) S
Ramo Isak (BPS) B
BPK
---------
Emir Frasto (SDP) O
Dragomir Bilic (SDP) S
Hasan Tafro (SDA) O
Alija Begovic (SDA) B
Daliborka Milovic (NSRB) S
SBK
----------
Nikola Simic (SDP) S
Edin Hozan (SDA) B
Radoje Vidovic (HDZ) H
Lidija Bradara (HDZ) H
Anto Bilic (HDZ1990) H
HNK
-----------
Snjezana Milavic (SBiH) S
Omer Cevra (SDA) B
Stjepan Kresic (HDZ1990) H
Zeljko Asic (HSP) H
Ljubo Zovko (HDZ) H
ZHK
-----------
Andjelko Mikulic (HDZ) H
Milenko Bandur (HDZ1990) H
Slobodan Tomic (NSRB) S
KS
-----------
Svetozar Pudaric (SDP) S
Edina Papo (SDP) O
Mira Juric (SDP) S
Sasa Magazinovic (SDP) S
Ivo Komsic (SDU) H
Miro Lazovic (SDU) S
Mirsad Pindzo (SBiH) B
Ismet Imamovic (SBiH) O
Dzenana Zlatar (SDA) B
Denis Zvizdic (SDA) B
Muharem Serbezovski (SBiH) O
LK
-----------
Jasenko Tufekcic (SDA) B
Drago Puzigaca (SNSD) S
Srbo Rodic (SNSD) S
Vanja Broceta-Krnjeta (SNSD) S
Slobodan Baca-Zivlak (SNSD) S
Mislav Sucic (HSS) H
Josip Peric (HSP) H
A evo nasao sam i kako se tacno racuna, sudeci po izbornom zakonu. Posto ne znamo ko je sve poimence izabran u ovim novim izborima, ne znamo koliko ima pripadnika koje nacionalnosti, pa stoga i ne mozemo skontati ko moze ici u Dom Naroda sve dok se ne konstituisu kantonalne skupstine.
Potpoglavlje B
DOM NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
Ĉlan 10.10
Kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, 17 iz reda bošnjačkog, 17 iz reda srpskog, 17 iz reda hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.
Ĉlan 10.11
(1) Predstavnici iz reda bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i reda ostalih u svakoj skupštini kantona biraju delegate iz svog konstitutivnog naroda u tom kantonu.
(2) Svaka stranka koja je zastupljena u odgovarajućim klubovima konstitutivnih naroda i ostalih ili svaki član jednog od tih klubova ima pravo nominirati jednog ili više kandidata na listi za izbor delegata tog odreĎenog kluba iz tog kantona.
(3) Svaka lista moţe sadrţavati više kandidata od broja delegata koji se biraju, pod uslovom da zakonodavno tijelo kantona ima veći broj delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i ostalih, od broja delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i iz reda ostalih koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.
Ĉlan 10.12
(1) Broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz zakonodavnog tijela svakog kantona je proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu. Centralna izborna komisija BiH odreĎuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona.
(2) Za svaki kanton, broj stanovnika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih se dijeli brojevima 1, 3, 5, 7, itd. sve dok je to potrebno za raspodjelu. Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda se reĎaju zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih stavlja na prvo mjesto. Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu. Najveći količnik za svaki konstitutivni narod u svakom kantonu se briše sa liste količnika tog konstitutivnog naroda. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi.
Ĉlan 10.13
Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora u skladu s članom 5.32 ovog Zakona.
Ĉlan 10.14
(1) Svaki delegat u kantonalnoj skupštini daje jedan glas za listu na kojoj je njegov odgovarajući klub.
(2) Izbor se vrši tajnim glasanjem.
56
Ĉlan 10.15
Rezultat glasanja se dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH za konačnu raspodjelu mjesta. Mandati se raspodjeljuju jedan po jedan po listama ili kandidatu sa najvišim količnicima koji su rezultirali iz formule za proporcionalnu raspodjelu utvrĎenu u članu 9.5 ovog Zakona. Kada lista dobije mandat, mandat se rasporeĎuje s vrha liste.
Ĉlan 10.16
(1) Kada se ne izabere potreban broj delegata koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda svakog konstitutivnog naroda ili iz reda «ostalih» u datom zakonodavnom tijelu kantona, preostali broj delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda ili ostalih bira se iz drugog kantona, dok se ne izabere potreban broj delegata iz reda svakog konstitutivnog naroda.
(2) Centralna izborna komisija BiH vrši ponovnu raspodjelu mjesta koja se ne mogu popuniti iz jednog kantona odmah po završetku prvog kruga izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u svim kantonima. Centralna izborna komisija vrši preraspodjelu tog mjesta neizabranom kandidatu koji ima najviši količnik na svim listama koje se kandidiraju za odgovarajući konstitutivni narod ili za grupu ostalih u svim kantonima.
Ĉlan 10.17
(1) Ukoliko neko mjesto ostane upraţnjeno usljed smrti, ostavke ili trajne onesposobljenosti delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, to mjesto popunjava sljedeći kvalificirani kandidat na istoj listi na kojoj je bio delegat koji je umro, dao ostavku ili je trajno onesposobljen.
(2) Ukoliko na listi nema preostalih kandidata, mandat se dodjeljuje neizabranom kandidatu sa najvišim količnikom s druge liste koji se kandidira za odgovarajući konstitutivni narod ili za grupu ostalih u istom kantonu.
(3) Ukoliko nema takvog kandidata, Centralna izborna komisija BiH vrši preraspodjelu tog mjesta u skladu s članom 10.16 stav (2) ovog Zakona.
Ĉlan 10.18
(1) Mandat delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH traje četiri godine.
(2) U slučaju raspuštanja kantonalne skupštine, mandati delegata koje je imenovala ta kantonalna skupština ističu po imenovanju novih delegata koje bira nova kantonalna skupština nakon novih izbora. Mandat tih novih delegata traje do narednih redovno zakazanih izbora.
Ovo je po kantonima, imate stranacku i nacionalnu pripadnost.
Obratite paznju na cak 3 Imamovica iz Stranke za Fotelje, te na to da imaju 2 poslanika iz Trnova, bastiona ove stranke (i u ovim izborima) (I. Imamovic i Pindzo).
USK
---------
Mira Ljubijankic (SDP) S
Mladen Lonic (SDP) S
Asim Kamber (SDA) B
Senad Kananovic (SBiH) B
Elvira Abdic Jelenovic (DNZ) H
Kenan Keserovic* (DNZ) O
PK
---------
Zijad Tvica (SBiH) B
Nada Culap (HDZ) H
Zoran Budimic (HSS) H
Mika Lesic (SDP) S
TK
---------
Igor Rajner (SDP) O
Sead Causevic (SDP) B
Tomo Vidovic (SDP) H
Besim Imamovic (SBiH) B
Fahrudin Skopljak (SDA) B
ZDK
---------
Zaim Imamovic (SBiH) B
Muhamed Osmic (SDA) B
Besim Spahic (SDA) B
Pero Jukic (HDZ) H
Ivo Tadic (HDZ) H
Bojan Bosnjak (NSRB) S
Ramo Isak (BPS) B
BPK
---------
Emir Frasto (SDP) O
Dragomir Bilic (SDP) S
Hasan Tafro (SDA) O
Alija Begovic (SDA) B
Daliborka Milovic (NSRB) S
SBK
----------
Nikola Simic (SDP) S
Edin Hozan (SDA) B
Radoje Vidovic (HDZ) H
Lidija Bradara (HDZ) H
Anto Bilic (HDZ1990) H
HNK
-----------
Snjezana Milavic (SBiH) S
Omer Cevra (SDA) B
Stjepan Kresic (HDZ1990) H
Zeljko Asic (HSP) H
Ljubo Zovko (HDZ) H
ZHK
-----------
Andjelko Mikulic (HDZ) H
Milenko Bandur (HDZ1990) H
Slobodan Tomic (NSRB) S
KS
-----------
Svetozar Pudaric (SDP) S
Edina Papo (SDP) O
Mira Juric (SDP) S
Sasa Magazinovic (SDP) S
Ivo Komsic (SDU) H
Miro Lazovic (SDU) S
Mirsad Pindzo (SBiH) B
Ismet Imamovic (SBiH) O
Dzenana Zlatar (SDA) B
Denis Zvizdic (SDA) B
LK
-----------
Jasenko Tufekcic (SDA) B
Drago Puzigaca (SNSD) S
Srbo Rodic (SNSD) S
Vanja Broceta-Krnjeta (SNSD) S
Slobodan Baca-Zivlak (SNSD) S
Mislav Sucic (HSS) H
Josip Peric (HSP) H
A evo nasao sam i kako se tacno racuna, sudeci po izbornom zakonu. Posto ne znamo ko je sve poimence izabran u ovim novim izborima, ne znamo koliko ima pripadnika koje nacionalnosti, pa stoga i ne mozemo skontati ko moze ici u Dom Naroda sve dok se ne konstituisu kantonalne skupstine.
Potpoglavlje B
DOM NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
Ĉlan 10.10
Kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, 17 iz reda bošnjačkog, 17 iz reda srpskog, 17 iz reda hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.
Ĉlan 10.11
(1) Predstavnici iz reda bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i reda ostalih u svakoj skupštini kantona biraju delegate iz svog konstitutivnog naroda u tom kantonu.
(2) Svaka stranka koja je zastupljena u odgovarajućim klubovima konstitutivnih naroda i ostalih ili svaki član jednog od tih klubova ima pravo nominirati jednog ili više kandidata na listi za izbor delegata tog odreĎenog kluba iz tog kantona.
(3) Svaka lista moţe sadrţavati više kandidata od broja delegata koji se biraju, pod uslovom da zakonodavno tijelo kantona ima veći broj delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i ostalih, od broja delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i iz reda ostalih koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.
Ĉlan 10.12
(1) Broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz zakonodavnog tijela svakog kantona je proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu. Centralna izborna komisija BiH odreĎuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona.
(2) Za svaki kanton, broj stanovnika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih se dijeli brojevima 1, 3, 5, 7, itd. sve dok je to potrebno za raspodjelu. Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda se reĎaju zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih stavlja na prvo mjesto. Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu. Najveći količnik za svaki konstitutivni narod u svakom kantonu se briše sa liste količnika tog konstitutivnog naroda. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi.
Ĉlan 10.13
Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora u skladu s članom 5.32 ovog Zakona.
Ĉlan 10.14
(1) Svaki delegat u kantonalnoj skupštini daje jedan glas za listu na kojoj je njegov odgovarajući klub.
(2) Izbor se vrši tajnim glasanjem.
56
Ĉlan 10.15
Rezultat glasanja se dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH za konačnu raspodjelu mjesta. Mandati se raspodjeljuju jedan po jedan po listama ili kandidatu sa najvišim količnicima koji su rezultirali iz formule za proporcionalnu raspodjelu utvrĎenu u članu 9.5 ovog Zakona. Kada lista dobije mandat, mandat se rasporeĎuje s vrha liste.
Ĉlan 10.16
(1) Kada se ne izabere potreban broj delegata koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda svakog konstitutivnog naroda ili iz reda «ostalih» u datom zakonodavnom tijelu kantona, preostali broj delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda ili ostalih bira se iz drugog kantona, dok se ne izabere potreban broj delegata iz reda svakog konstitutivnog naroda.
(2) Centralna izborna komisija BiH vrši ponovnu raspodjelu mjesta koja se ne mogu popuniti iz jednog kantona odmah po završetku prvog kruga izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u svim kantonima. Centralna izborna komisija vrši preraspodjelu tog mjesta neizabranom kandidatu koji ima najviši količnik na svim listama koje se kandidiraju za odgovarajući konstitutivni narod ili za grupu ostalih u svim kantonima.
Ĉlan 10.17
(1) Ukoliko neko mjesto ostane upraţnjeno usljed smrti, ostavke ili trajne onesposobljenosti delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, to mjesto popunjava sljedeći kvalificirani kandidat na istoj listi na kojoj je bio delegat koji je umro, dao ostavku ili je trajno onesposobljen.
(2) Ukoliko na listi nema preostalih kandidata, mandat se dodjeljuje neizabranom kandidatu sa najvišim količnikom s druge liste koji se kandidira za odgovarajući konstitutivni narod ili za grupu ostalih u istom kantonu.
(3) Ukoliko nema takvog kandidata, Centralna izborna komisija BiH vrši preraspodjelu tog mjesta u skladu s članom 10.16 stav (2) ovog Zakona.
Ĉlan 10.18
(1) Mandat delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH traje četiri godine.
(2) U slučaju raspuštanja kantonalne skupštine, mandati delegata koje je imenovala ta kantonalna skupština ističu po imenovanju novih delegata koje bira nova kantonalna skupština nakon novih izbora. Mandat tih novih delegata traje do narednih redovno zakazanih izbora.
- heckler
#12 Re: Dom Naroda FBiH
Laicki gledano ako su imali dovoljno zastupnika u kantonalnim skupstinama gdje su SDP -XXX koalicija uzeli vecinu mogli bi teoretski do 8 poslanika u DN izabrati. To pod uslovom da prosta vecina bira. U ovom dijelu izbornog zakona ne pise da li treba prosta vecina ili dvotrecinska da se potvrde kandidati iz datih kantonalnih skupstina.
- heckler
#13 Re: Dom Naroda FBiH
Jos jedno pitanje oko doma naroda.
Ako zakon ne prodje u domu naroda. Je li automatski "pada" ili ide na ustavni sud FBiH na provjeru ugrozenosti "vitalnih nacionalnih interesa".
Ima li ko clan zakona koji regulise ovo?
Ako zakon ne prodje u domu naroda. Je li automatski "pada" ili ide na ustavni sud FBiH na provjeru ugrozenosti "vitalnih nacionalnih interesa".
Ima li ko clan zakona koji regulise ovo?
- heckler
#14 Re: Dom Naroda FBiH
Ovo Agatha Cristie nebi mogla zapetljati bolje
Nije mi jasno koji principi pri izglasivanju su vazeci ukoliko zakon nije proglazen vitalnim nacionalnim interesom.
Kljucno bi moglo biti da li SDP ima dovoljno hrvatskih poslanika u kantonima gdje su uzeli vecinu sa koalicijom i da li se delegiranje u DN iz SBK vrsi prostom vecinom ili treba dvotrecinska vecina.
Znaci za proglasenje nekog zakona kao vitalni nacionalni interes HDZu bi trebao jedan od predsjedavajucih ili podpredsjedavajucih PLUS 2/3 zastupnika u klubu hrvata.c) Procedura za zakone u vezi sa vitalnim interesom,
kako je to definirano u listi iz člana 115. Poslovnika
Član 117.
1. Ukoliko više od jednog predsjedavajućeg ili potpredsjedavajućeg Doma naroda smatra da zakon spada u pitanja od vitalnog nacionalnog interesa definiran u članu 115. ovog poslovnika, zakon će biti uvršten u dnevni red Doma naroda kao pitanje od vitalnog interesa.
2. Ako samo jedan predsjedavajući ili potpredsjedavajući tvrdi da zakon spada u pitanja od vitalnog interesa, 2/3 većina odgovarajućeg kluba može proglasiti da je riječ o pitanju sa liste vitalnih interesa. U tom slučaju će se slijediti procedura opisana u članu 118. ovog poslovnika.
3. Predsjedavajući i potpredsjedavajući moraju donijeti odluku u roku od jedne sedmice.
4. Ukoliko većina svakog kluba koji ima delegate u Domu naroda glasa za takve zakone ili druge propise ili akte, smatrat će se da su oni usvojeni.
5. Ukoliko se u Domu naroda postigne saglasnost o amandmanima, takav zakon, propis ili akt se ponovo podnosi Predstavničkom domu na odobravanje.
6. Ukoliko saglasnost nije moguća u Domu naroda ili ukoliko se na prijedlog amandmana ne dobije saglasnost, formirat će se zajednička komisija od predstavnika Predstavničkog doma i Doma naroda. Zajednička komisija je sastavljena na paritetnom osnovu i odluke donosi koncenzusom. Zajednička komisija usaglašava tekst zakona. Ukoliko se tekst zakona usaglasi zakon se smatra usvojenim.
7. Ukoliko se ne postigne saglasnost, zakon neće biti usvojen, te se isti vraća predlagaču na novi postupak. U tom slučaju predlagač ne može ponovo podnijeti isti tekst zakona, propisa ili akta.
d) Procedure za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni
interes, ukoliko je odlučeno 2/3 većinom jednog od
klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda
Član 118.
1. U slučaju da 2/3 jednog od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda odluči da se zakon, drugi propis ili akt odnosi na vitalni interes, zakon će razmatrati Dom naroda.
2. Ukoliko većina svakog kluba zastupljenog u Domu naroda glasa za taj zakon, drugi propis ili akt isti se smatra usvojenim.
3. Ukoliko se Dom naroda usaglasi o amandmanima, zakon, propis ili akt se ponovo dostavlja na odobrenje Predstavničkom domu.
4. Ukoliko Zajednička komisija iz člana 117. ovog poslovnika ne postigne saglasnost, pitanje se proslijeđuje Ustavnom sudu Federacije BiH da donese konačnu odluku da li se predmetni zakon odnosi na vitalni interes jednog od konstitutivnih naroda.
5. Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine odlučuje o prihvatljivosti takvih slučajeva 2/3 većinom u roku od jedne sedmice, a u roku od mjesec dana odlučuje o meritumu slučajeva koji se smatraju prihvatljivim.
6. U slučaju da proceduru prema ovom članu pokrene 2/3 većina jednog od klubova, potreban je glas najmanje dvojice sudija da bi Sud odlučio da se radi o vitalnom interesu.
7. Ukoliko Sud donese pozitivnu odluku o vitalnom interesu taj zakon se smatra neusvojenim, te se dokument vraća predlagaču koji treba pokrenuti novu proceduru. U tom slučaju predlagač ne može ponovo dostaviti isti tekst zakona, propisa ili akta.
8. U slučaju da Sud odluči da se predmetni zakon ne odnosi na vitalni interes, smatra se da je zakon usvojen/bit će usvojen prostom većinom.
Nije mi jasno koji principi pri izglasivanju su vazeci ukoliko zakon nije proglazen vitalnim nacionalnim interesom.
Kljucno bi moglo biti da li SDP ima dovoljno hrvatskih poslanika u kantonima gdje su uzeli vecinu sa koalicijom i da li se delegiranje u DN iz SBK vrsi prostom vecinom ili treba dvotrecinska vecina.
- Lakat Jebić
#15 Re: Dom Naroda FBiH
a divi ostalih, rodila ih majkajeza u ledja wrote: Kenan Keserovic* (DNZ) O
Igor Rajner (SDP) O
Emir Frasto (SDP) O
Hasan Tafro (SDA) O
Edina Papo (SDP) O
Ismet Imamovic (SBiH) O
-
klixober
#16 Re: Dom Naroda FBiH
Nacionalisti idu na to da ce uskoro multietnickim strankama kao sto je SDP zabranjivati da delegiraju zastupnike u Dom naroda,jer prema njihovom misljenju,samo nacionalne stranke imaju pravo da predstavljaju narode.
- MuaDib
#18 Re: Dom Naroda FBiH
Kako trenutno stvari stoje, u klubu hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH, HDZ neće imati većinu, jer po procjenama strukturu ovog kluba će činiti 8 delegata iz HDZBiH, 4 iz SDP, 3 iz HDZ 1990, i po 1 delegat iz HSP i NSRzB. Što otvara mogućnost za formiranje stabilne kolaicije na nivou FBiH.
- jeza u ledja
#19 Re: Dom Naroda FBiH
A ovvvvaj, po cijim procjenama?MuaDib wrote:Kako trenutno stvari stoje, u klubu hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH, HDZ neće imati većinu, jer po procjenama strukturu ovog kluba će činiti 8 delegata iz HDZBiH, 4 iz SDP, 3 iz HDZ 1990, i po 1 delegat iz HSP i NSRzB. Što otvara mogućnost za formiranje stabilne kolaicije na nivou FBiH.
Kako su dosli do te racunice?
- heckler
#20 Re: Dom Naroda FBiH
I mene interesuje ko je i kako to proracunao.
Za sada je to i dalje jednacina sa dvije neznane i kao sto rekoh u zadnjem postu gore kljucno bi moglo biti da li SDP ima dovoljno hrvatskih poslanika u kantonima gdje su uzeli vecinu sa koalicijom i da li se delegiranje u DN iz SBK vrsi prostom vecinom ili treba dvotrecinska vecina.
Takodjer nije mi posve jasan mehanizam donosenja odluka u DN. U jednom od ratnohuskackih clanaka vecernjeg lista sam vidio ovaj paragraf.
Interesatno je da pored ovoliko "stratega" na foroumu vrlo malo zna kako se bira vlast uopste a evo do sada bas niko nezna kako se ova instanca vlasti bira i kako odlucuje. Valjda cu morati trznuti nekog profesora ustavnog prava na kraju.
Za sada je to i dalje jednacina sa dvije neznane i kao sto rekoh u zadnjem postu gore kljucno bi moglo biti da li SDP ima dovoljno hrvatskih poslanika u kantonima gdje su uzeli vecinu sa koalicijom i da li se delegiranje u DN iz SBK vrsi prostom vecinom ili treba dvotrecinska vecina.
Takodjer nije mi posve jasan mehanizam donosenja odluka u DN. U jednom od ratnohuskackih clanaka vecernjeg lista sam vidio ovaj paragraf.
Ovo je vjerovatno poluistina koju ovaj ratnohuskacki pro-ustaski pamflet koristi za sirenje straha i panike jer se nigdje u tom clanku ne spominje institut "vitalnog nacionalnog interesa".Za takvu matematiku važno im je, prema sadašnjem Ustavu FBiH, među Hrvatima u Domu naroda u kojemu se nalazi po 17 predstavnika Srba, Hrvata i Bošnjaka, osiguraju šest ruku. Ukoliko to imaju, u prvome krugu im može pasti lista s prijedlozima za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.
No pri sljedećem krugu glasovanja dovoljno je samo da takav izbor podrži Zastupnički dom i mogu izabrati predsjednika i dva dopredsjednika te nakon toga Vladu bez ijedne hrvatske stranke.
Interesatno je da pored ovoliko "stratega" na foroumu vrlo malo zna kako se bira vlast uopste a evo do sada bas niko nezna kako se ova instanca vlasti bira i kako odlucuje. Valjda cu morati trznuti nekog profesora ustavnog prava na kraju.
- Diogen_iz_Sinope
#21 Re: Dom Naroda FBiH
Ovo je itekako istina. Amandman XLII Ustava FBiH opisuje proceduru i načelno potvrdjuje ono gore napisano. Institut vitalnog nacionalnog interesa u tom slucaju nema uticaja jer ce jedan od ta tri clana biti Hrvat, ali npr iz SDPa. Ali je Hrvat. A kako mislis stititi vitalni nacionalni interes pod izgovorom da je on "nepodobni Hrvat"?heckler wrote:I mene interesuje ko je i kako to proracunao.
Ovo je vjerovatno poluistina koju ovaj ratnohuskacki pro-ustaski pamflet koristi za sirenje straha i panike jer se nigdje u tom clanku ne spominje institut "vitalnog nacionalnog interesa".Za takvu matematiku važno im je, prema sadašnjem Ustavu FBiH, među Hrvatima u Domu naroda u kojemu se nalazi po 17 predstavnika Srba, Hrvata i Bošnjaka, osiguraju šest ruku. Ukoliko to imaju, u prvome krugu im može pasti lista s prijedlozima za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.
No pri sljedećem krugu glasovanja dovoljno je samo da takav izbor podrži Zastupnički dom i mogu izabrati predsjednika i dva dopredsjednika te nakon toga Vladu bez ijedne hrvatske stranke.
- heckler
#22 Re: Dom Naroda FBiH
Interesatno. Znas li kako se potrvrdjuju poslanici za DN iz kantonalnih skupstina, nadpolovicnom ili dvotrecinskom vecinom?
- jeza u ledja
#23 Re: Dom Naroda FBiH
Ne znam da se ista u Bosni mora potvrdjivati dvotrecinskom vecinom.heckler wrote:Interesatno. Znas li kako se potrvrdjuju poslanici za DN iz kantonalnih skupstina, nadpolovicnom ili dvotrecinskom vecinom?
- heckler
#24 Re: Dom Naroda FBiH
Kantonalne vlade u SBK i HNK moraju koliko znam.jeza u ledja wrote:Ne znam da se ista u Bosni mora potvrdjivati dvotrecinskom vecinom.heckler wrote:Interesatno. Znas li kako se potrvrdjuju poslanici za DN iz kantonalnih skupstina, nadpolovicnom ili dvotrecinskom vecinom?
Ako je samo do nadpolovicne vecine onda SDP-XXX kolicija imaju kapacitet da delegiraju clanove DN iz USK, TK, USK, KS, ZDK i SBK sto ako ostane raspored iz 2006te( a nevidim zasto nebi jer popis nije odrzan u medjuvremenu) imali potencijal da imenuju 8 hrvatskih clanova DN u slucaju da imaju toliko broj hrvatskih poslanika u tim kantonalnim skupstinama iz koalicionih stranaka.
- Diogen_iz_Sinope
#25 Re: Dom Naroda FBiH
Koliko ja vidim pri izboru delegata za dom naroda nema nadpolovicne niti 2/3 vecine. Jednostavno se primjenjuje izborni zakon ito nekoako ovako:heckler wrote:Interesatno. Znas li kako se potrvrdjuju poslanici za DN iz kantonalnih skupstina, nadpolovicnom ili dvotrecinskom vecinom?
Uzecu za primjer Kanton Sarajevo.
Koliko delegata ide u Dom naroda i iz kojeg naroda odredjureizborni zakon i to po posljednjem popisu. Kako je kod zadnji popis bio '91. Broj delegata po tom popisu (uzimajuci procentualnu zastupljenost naroda u kantonu) je sljedeci:
Iz Kantona Sarajevo bira se 11 delegata it 3 Bosnjaka, 1 Hrvat, 5 Srba i 2 delegata iz reda ostalih.
Na konstituirajucoj sjednici se prvo oforme klubovi za svako narod. Onda Stranke predlazu svoje liste za izbor a svaki od delegata iz tog odgovarajuceg kluba glasa (isto ko mi kad glasamo na izborima). Rezultati se salju izbornoj komisiji koja onda prodlasava delegate na osnovu broja glasova kako je ko dobio. Po istom onom clanu 9.6 izbornog zakona.
U prevodu Klubovi u kantonu predstavljaju biracko tjelo koje "izlazi na izbore" i glasa za jednu od ponudjenih stranackih lista. Isto kao sto smo mi, stanovnici kantona birali njih sa stranackih lista sad na izborima.
Onda izborna komisija ide onim sistemom dijeljenja 1,3,5,7,9, itd odabiru se delegati.
Ono sto smo mi biraci kantonalnim delegatima na izborima to su Delegati u kantonalnim klubovima za kandidate za izbor u dom naroda.