dokaz da je do naroda....

Post Reply
The Nightwatchman

#1 dokaz da je do naroda....

Post by The Nightwatchman »

pogledajte u gornjem linku duhovit prikaz politčke strukture trenutne situacije u Belgiji. Sve je do ljudi.... najvjerovatnije da nema komplikovanijeg politickog ustroja, a opet uspjesna zemlja i koliko toliko uspjesna ekonomija.....
albertaferetti

#2 Re: dokaz da je do naroda....

Post by albertaferetti »

svidja mi se ovaj video :)
samo da je BiH jos sto puta komplikovanija...a uz to svi govorimo i istim jezikom
Mali_Vuk

#3 Re: dokaz da je do naroda....

Post by Mali_Vuk »

To ih ipak ne spriječava da se prave malo bosanci. Mislim, Flandrija, i to.

p.s.

2-4

0-2

:dance:
nellington

#4 Re: dokaz da je do naroda....

Post by nellington »

Neobično, mi nismo ni svjesni kolika je podjela u zvaničnim stvarima unutar Belgije. Npr pokrajinski (nacionalni) ključ pri izboru pjesme za Eurosong, pokrajinski (nacionalni) ključ pri slanju ekipe na Matematičku olimpijadu i još hiljadu sličnih primjera.
Mali_Vuk

#5 Re: dokaz da je do naroda....

Post by Mali_Vuk »

nellington wrote:Neobično, mi nismo ni svjesni kolika je podjela u zvaničnim stvarima unutar Belgije. Npr pokrajinski (nacionalni) ključ pri izboru pjesme za Eurosong, pokrajinski (nacionalni) ključ pri slanju ekipe na Matematičku olimpijadu i još hiljadu sličnih primjera.
Naravno. Upitaj francusku manjinu u Flandriji, naprimjer, kako doživljavaju slobodu svojih zajamčenih prava. Doći ćete vrlo brzo do tema kao što su nacizam, Hitler, drugi svjetski rat :)
Ali da ipak nekako guraju, guraju. Nema stotinu Dodika na svijetu, samo je jedan. :skoljka:
pionir47

#6 Re: dokaz da je do naroda....

Post by pionir47 »

Ocigledno da vi nemate pojma sta se desava u Belgiji. Ja zivim u Nizozemskoj i znam vrlo dobro trenutnu situaciju u Belgiji.

Kao prvo; Belgija se nalazi vec dvije godine u politickoj krizi. Prvo su Vlamci (to su Belgijanci koji govore Nizozemskim jezikom) rekli prije dvije godine da zele da se odcjepe od Belgije. Nikako ne uspjevaju formirati vladu evo vec dvije godine.

A prije 2 mjeseca su rekli i Walonci (Belgijanci koji govore Francuskim jezikom) da bi bilo bolje da se Belgija raspadne.

U Belgiji ne postoji neki narod koji je apsoluitno za Belgiju. Belgija je podjeljena zemlja a Belgijska nacija je vjestacka. Belgija je stvorena kada je u ratu izmedju Nizozemske i Francuske; kada su velike sile (prije 300 godina) napokon odlucili da se taj rat zavrsi i da se izmedju mocne kraljevine Nizozemske i mocne kraljevine Francuske stvori jedna nova drzava: Belgija.

Od tada do danas nikada nije postojala jaka Belgijska nacioanlna svijest. Imaju svoga kralja i drzavu i sve ali nema naroda koji je apsolutno za Belgiju. Sve funkcionise dok ima para. Uvijek kada se desi neka ekonomska kriza; Belgija postaje upitna i stvaraju se ogromne grupe ljudi koji zele raspad Belgije.

U Belgiji su partije koje zele raspad Belgije trenutno u vecini! Sta se tu treba jos dodati?
michio

#7 Re: dokaz da je do naroda....

Post by michio »

Uspješnu ekonomiju u odnosu na BiH ima i Libanon a ne bih rekao da im je politička situacija bolja.
Mislim da u našem slučaju nije do naroda već do socijalizma koji je bio jedina sigurnost.
osa

#8 Re: dokaz da je do naroda....

Post by osa »

zanimljivo je da flamanci kojih ima više a nastanjuju manji dio teritorija u principu žele razlaz, a razlog je vrlo realan, novac, naime njihov dio je daleko bogatiji i uspješniji i po njihovoj procjeni bolje bi funkcionirao bez valonskog balasta...
Aphex_

#9 Re: dokaz da je do naroda....

Post by Aphex_ »

Problem je i uvijek bio u nama samima. Nista drugo.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#10 Re: dokaz da je do naroda....

Post by PipiDugaDevetka »

pionir47 wrote:Ocigledno da vi nemate pojma sta se desava u Belgiji. Ja zivim u Nizozemskoj i znam vrlo dobro trenutnu situaciju u Belgiji.

Kao prvo; Belgija se nalazi vec dvije godine u politickoj krizi. Prvo su Vlamci (to su Belgijanci koji govore Nizozemskim jezikom) rekli prije dvije godine da zele da se odcjepe od Belgije. Nikako ne uspjevaju formirati vladu evo vec dvije godine.

A prije 2 mjeseca su rekli i Walonci (Belgijanci koji govore Francuskim jezikom) da bi bilo bolje da se Belgija raspadne.

U Belgiji ne postoji neki narod koji je apsoluitno za Belgiju? Belgija je podjeljena zemlja a Belgijska nacija je vjestacka. Belgija je stvorena kada je u ratu izmedju Nizozemske i Francuske; kada su velike sile (prije 300 godina) napokon odlucili da se taj rat zavrsi i da se izmedju mocne kraljevine Nizozemske i mocne kraljevine Francuske stvori jedna nova drzava: Belgija.

Od tada do danas nikada nije postojala jaka Belgijska nacioanlna svijest. Imaju svoga kralja i drzavu i sve ali nema naroda koji je apsolutno za Belgiju. Sve funkcionise dok ima para. Uvijek kada se desi neka ekonomska kriza; Belgija postaje upitna i stvaraju se ogromne grupe ljudi koji zele raspad Belgije.

U Belgiji su partije koje zele raspad Belgije trenutno u vecini! Sta se tu treba jos dodati?
Kakvu ulogu u ''spašavanju'' Belgije i belgijske ekonomije imaju bivše kolonije? Recimo, prirodnim resursima prebogati DR Kongo koji je velik kao cijela Zapadna Evropa?

Mislim da su tu, i Valonci, i Flamanci ujedinjeni da izvuku što više koristi iz bivše kolonije DR Konga u kojem kao da je vrijeme stalo 1962. godine nakon što je J.F. Kenedi ubio legalnog predsjednika Vlade, Patrisa Lumumbu.
ssmmiilleeyy

#11 Re: dokaz da je do naroda....

Post by ssmmiilleeyy »

Jok eto do Svemiraca je

oni su sve zakuhali

Samo mi nije jasno kako se uvijek pojave u Americi :D
Post Reply