MOSTAR- Predstavnici pet političkih stranaka u BiH u suradnji s međunarodnom zajednicom postigli su dogovor oko budućeg ustavnog uređenja BiH. Načelno je prihvaćen model podjele BiH na tri federalne jedinice isključivo po etničkom kriteriju, plus distrikt Sarajevo kojem bi pripale i Pale, odnosno Istočno Sarajevo. Dva HDZ-a, SDA, PDP i SNSD su pristali na ovakvu podjelu države, no uz određene ustupke sa sve tri strane, dok je Stranka za BiH i dalje žestoki protivnik podjele po etničkom principu.
Kompromis stranaka
Po dogovorenom modelu, kako smo doznali od izvora bliskih OHR-u, Srbi će ustupiti Istočno Sarajevo budućem distriktu, kao i Trebinje budućoj regiji Hercegovina. Zauzvrat, Hrvati su morali odustati od Posavine koja je prije rata bila naseljena većinskim Hrvatskim i Bošnjačkim stanovništvom. Bošnjaci, odnosno SDA, morala je napraviti najveći kompromis te dopustiti podjelu Federacije na dva dijela. Sve spomenuto dogovoreno je uz veliki angažman međunarodne zajednice.
Tako je i visoki predstavnik Miroslav Lajčak tijekom svog subotnjeg posjeta Mostaru dao snažnu potporu ideji da razgovori oko ustava budu prioritet tijekom svih budućih razgovora političkih stranaka, dok je na pitanja o federalnom uređenju zemlje kazao da će podržati sve što bude plod kompromisa domaćih političkih stranaka. Na taj je način i neizravno kazao kako OHR nema ništa protiv eventualnog federalnog uređenja zemlje.
SBiH koči otvaranje reforme
Što se tiče Stranke za BiH, koja ne prihvaća etničku podjelu države, naši izvori govore da se na lidera ove stranke Harisa Silajdžića već vrše određeni pritisci od međunarodnih krugova. Doznajemo da se Silajdžiću napominje da je bio jedan od aktivnih sudionika rata. A u prilog mu svakako ne ide i njegov nedavni razgovor s haaškim optuženikom, generalom Armije BiH Rasimom Delićem, kojem se usprotivio i sam Haaški tribunal.
Vodstvo SBiH je više puta istaknulo kako ne želi ulaziti u srž novog ustavnog uređenja zemlje dok se ne riječi status Kosova. Tezu da SBiH želi usporiti razgovore oko ustava potvrdili su nam iz HDZ-a BiH, no istaknuli su kako treba sačekati najavljeni sastanak u Širokom Brijegu kako bi se konačno vidjelo kako će Stranka za BiH reagirati na otvaranje prvog poglavlja oko ustroja zemlje. Otvaranje prvog poglavlja ustavnih promjena u Širokom Brijegu zasigurno će pratiti pomalo sukobljena mišljenja lidera HDZ-a BiH, SNSD-a, PDP-a, SBiH-a, SDA i HDZ-a 1990. No uz pomoć međunarodne zajednice, prvi pomak k novom uređenu zemlje sasvim je izvjestan.
Prva faza
U HDZ-u 1990. smatraju da će sastanak u Širokom Brijegu biti prva faza u kojoj se treba definirati načelo procesa donošenja novog ustava, a onda postići dogovor oko principa koji predlažu hrvatske strane. Martin Raguž, zamjenik predsjednika stranke, nije mogao potvrditi da je dogovor oko srednje razine vlasti već postignut, istaknuvši da nitko od Hrvata još nije odustao od Posavine, ali isto tako nitko od ostalih stranaka još nije prihvatio prijedlog dva HDZ-a.
Bez izdvajanja
Rajko Vasić iz SNSD-a smatra kako ne bi bilo dobro prekrajati RS ili mijenjati sadašnje granice tog entiteta. On je naglasio kako nijedna mjesna zajednica iz RS-a ne može biti izdvojena i pripojena nekoj drugoj federalnoj jedinici. D.P.
HDZ BiH: Ustav na prvom mjestu
Mišo Relota, glasnogovornik HDZ-a BiH, ističe kako se još uvijek nije govorilo o detaljnom prekrajanje srednje razine vlasti. Potvrdio je kako SBiH želi usporiti pregovore, ali je naglasio kako je HDZ-u BiH drago što je visoki predstavnik Miroslav Lajčak dao zeleno svjetlo za početak konkretnih razgovora oko novog ustava, te potvrdio da će u Širokom Brijegu i svim budućim sastancima biti razgovora oko te reforme.
„To je i zaključak sastanka u Banjoj Luci, gdje je definirano da će na svakom budućem sastanku prva točka dnevnog reda biti ustav“, naglasio je Relota, dodavši kako će hrvatske stranke inzistirati na tom pitanju.
Dogovorena Podjela BIH
-
_BosanaC
Sarajevo, 21. 01. 2008. Saopćenje za javnost
Demantujemo bilo kakav politički dogovor u kome je rješenje podjela Bosne i Hercegovine na tri federalne jedinice.
Stranka demokratske akcije nikada neće pristati na federalizaciju BiH i podjelu na tri federalne jedinice, gdje će jedini kriterij biti etnički sastav.
Dogovor o ustavnom uređenju tek predstoji i SDA će u svojim zahtijevima biti transparentna i javnost će o svemu biti upoznata.
-
Umjetnik a
_BosanaC wrote:Sarajevo, 21. 01. 2008. Saopćenje za javnost
Demantujemo bilo kakav politički dogovor u kome je rješenje podjela Bosne i Hercegovine na tri federalne jedinice.
Stranka demokratske akcije nikada neće pristati na federalizaciju BiH i podjelu na tri federalne jedinice, gdje će jedini kriterij biti etnički sastav.
Dogovor o ustavnom uređenju tek predstoji i SDA će u svojim zahtijevima biti transparentna i javnost će o svemu biti upoznata.
-
zagi51
Ma ovo je suplja prica.
Na ovo niko ne bi pristao, jedino mozda Hrvati.
Srbi nikad nece dati ni pedlja Republike Srpske kao ni njene preostale nadleznosti.
Ajd sto ovi sa Pala ne bi pristali biti u nekom distriktu sa federalnim Sarajevom al otkud nekom da bi Trebinje moglo biti u Hrvatskom entitetu.
Moguca je odredjena korekcija ustava ali samo u okviru dejtona gdje je odredjen polozaj Republike Srpske, njene teritorije i nadleznosti.
Republika Srpska dobro funkcionise.
Federacija je ta koja je nefunkcionalna i kojoj trebaju promjene zato Hrvati i Bosnjaci trebaju promjeniti Vasingtonski sporazum radi funkcionalnosti.
Takodje moze se donekle promjeniti, pojednostavniti i ojacati drzavni nivo BIH.
Sve drugo je osudjeno na propast tj. nece se dogoditi a ako se ne dogovorimo ostaje nam Dejton pa kome je on bolje nek trazi sve a dobice - NISTA.
Toliko od mene i mojih vidjenja.
Na ovo niko ne bi pristao, jedino mozda Hrvati.
Srbi nikad nece dati ni pedlja Republike Srpske kao ni njene preostale nadleznosti.
Ajd sto ovi sa Pala ne bi pristali biti u nekom distriktu sa federalnim Sarajevom al otkud nekom da bi Trebinje moglo biti u Hrvatskom entitetu.
Moguca je odredjena korekcija ustava ali samo u okviru dejtona gdje je odredjen polozaj Republike Srpske, njene teritorije i nadleznosti.
Republika Srpska dobro funkcionise.
Federacija je ta koja je nefunkcionalna i kojoj trebaju promjene zato Hrvati i Bosnjaci trebaju promjeniti Vasingtonski sporazum radi funkcionalnosti.
Takodje moze se donekle promjeniti, pojednostavniti i ojacati drzavni nivo BIH.
Sve drugo je osudjeno na propast tj. nece se dogoditi a ako se ne dogovorimo ostaje nam Dejton pa kome je on bolje nek trazi sve a dobice - NISTA.
Toliko od mene i mojih vidjenja.
-
Area_51
Kako jednom rekoh, jos cemo mi zaliti za fenomenom »Aprliski paket ustavnih promjena«
Sad je fol ko ce nas od vladajucih bolje prodati i za sta. SBiH je svjesna da joj prica oko Ustava i ono nesto 100% moze upaliti samo jednom, da raja bez obzira na sve, nisu bas toliko slijepa i glupa da ih dva puta na isti fazon uzmes. HDZ lovi okolo, pa sta ulovi, njima jasno je treba granica koju oni kontroliraju, da bi se koji sleper prebacio a da niko ne zna, tehnika koju je Dodik usavrsio do vrha price. SDA bi nesto sto je na tragu aprilskog paketa, samo nemaju koalicionig parntera, koji ih hoce saslusati, posebno posliej price oko Elektroprivreda. SNSD bi drzavu u drzavi, s tim da ovo »u drzavi« u dogledno vrijeme izbrise.
PDP i HDZ 1990, meni nisu ozbiljni takmaci, satelitske firme.
Neke kolacije izgleda skoro pucaju, evo nek _BosanaC napravi internu kladionicu da vidimo sta raja misli koja od njih ce prva otici u proslost PDP-SNSD ili SDA-SBiH ili svi zajedno SDA-SBiH-SNSD-PDP-HDZ-HDZ1990.
Sad je fol ko ce nas od vladajucih bolje prodati i za sta. SBiH je svjesna da joj prica oko Ustava i ono nesto 100% moze upaliti samo jednom, da raja bez obzira na sve, nisu bas toliko slijepa i glupa da ih dva puta na isti fazon uzmes. HDZ lovi okolo, pa sta ulovi, njima jasno je treba granica koju oni kontroliraju, da bi se koji sleper prebacio a da niko ne zna, tehnika koju je Dodik usavrsio do vrha price. SDA bi nesto sto je na tragu aprilskog paketa, samo nemaju koalicionig parntera, koji ih hoce saslusati, posebno posliej price oko Elektroprivreda. SNSD bi drzavu u drzavi, s tim da ovo »u drzavi« u dogledno vrijeme izbrise.
Neke kolacije izgleda skoro pucaju, evo nek _BosanaC napravi internu kladionicu da vidimo sta raja misli koja od njih ce prva otici u proslost PDP-SNSD ili SDA-SBiH ili svi zajedno SDA-SBiH-SNSD-PDP-HDZ-HDZ1990.
-
Umjetnik a
JE LI MISLITE DA BI DODIK DAO I METAR RS
PA SAM JE REKAO PRIJE NEKOLIKO DANA
SAMO NE ZNAM KAKO OVI HRVATSKI POLITIČARI MOGU BITI GLUPI, TO JE NEVJEROVATNO
NJIMA KAD JE DODIK SPOMENUO TREĆI ENTITET NJIMA DRAGO
A NE SHVATAJU DA DODIK NE DA METAR RS
PA GDJE BI BIO TAJ TREĆI ENTITET, SIGURNO KAD BI SE PODIJELIILA FBIH JEDINO TAKO
IDU PO NEKIM IMANJIMA PO RS SA SRPSKIM POLITIČARIMA
BOLJE IM JE DA PITAJU DODIKA GDJE SU HRVATSKI POVRATNICI NA TERITORIJI RS, KOLIKO IH SE VRATILO I TAKO TO
I ONDA SE PRAVE DA SU ZAŠTITNIVI SVOGA NARODA (HRVATSKOG)
MALO MORGEN
PA SAM JE REKAO PRIJE NEKOLIKO DANA
SAMO NE ZNAM KAKO OVI HRVATSKI POLITIČARI MOGU BITI GLUPI, TO JE NEVJEROVATNO
NJIMA KAD JE DODIK SPOMENUO TREĆI ENTITET NJIMA DRAGO
A NE SHVATAJU DA DODIK NE DA METAR RS
PA GDJE BI BIO TAJ TREĆI ENTITET, SIGURNO KAD BI SE PODIJELIILA FBIH JEDINO TAKO
IDU PO NEKIM IMANJIMA PO RS SA SRPSKIM POLITIČARIMA
BOLJE IM JE DA PITAJU DODIKA GDJE SU HRVATSKI POVRATNICI NA TERITORIJI RS, KOLIKO IH SE VRATILO I TAKO TO
I ONDA SE PRAVE DA SU ZAŠTITNIVI SVOGA NARODA (HRVATSKOG)
MALO MORGEN
-
Umjetnik a
Area_51 wrote:Kako jednom rekoh, jos cemo mi zaliti za fenomenom »Aprliski paket ustavnih promjena«
SVE VELIKI POTPIS
posebno ovo što si ti boldirao
a što se tiče koalicija
ne brini se čvrste su kao stijena