Događaji 90-tih i rešenje pitanja sadašnjice ?

Post Reply
seln

#476 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by seln »

obadan wrote:
seln wrote:Nisam sretan, ali bi bila osnova za pregovore. Jos dodati da se kantoni ne mogu povezivati po etnickoj osnovi i jos malo procaskati o nadleznostima: policija svakako drzavna.
Zašto zabraniti povezivanje kantona. Ne govori se o kontinuiranom prostoru nego banalnim povezivanjima koja nisu obvezna niti imaju državno-pravne posljedice.
Šta mene briga ako se napravi udruživanje KUD-ova bošnjačkih kantona i natjecanje tko bolje pleše neko bosansko kolo.
Nadležnosti trebaju biti logične i nisu problem ako su utemeljene na stvarnim potrebama. Znači današnje nadležnosti države BiH plus dio nadležnosti entiteta.
Policija - američki model FBI a šerife svi već imamo.
Pregovori dalje od ovoga teško. Ipak mislim da bi se vrijedilo potruditi jer su druge opcije sukobi i rapidno zaostajanje u svakom pogledu.

Dužan si mi:

jasan, terminski ograničen, prihvatljiv u sadašnjoj političkoj konstelaciji-stvarnosti plan poništavanja rezultata klanja i protjerivanja. Ne trebam spominjati "mirnim sredstvima".
To sto sam ja tebi duzan je kvadratura kruga. Ja sam od tebe trazio samo tvoju viziju, a ovo su prakticne stvari u uslovima opste stagnacije.
Odgovoricu ti, ali ako mi kazes kako se zove moja zena (da tjeramo malo ad absurdum).
Nemam ni ja nista protiv udruzivanja na kulturnoj ili privrednoj osnovi - govorio sam o etnickoj i organizacionoj. Ako se, pretpostavimo, 3 "hrvatska" kantona udruze na etnickoj i organizacionoj osnovi, sta je to nego treci entitet?
samo gost

#477 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by samo gost »

obadan wrote:
seln wrote:Nisam sretan, ali bi bila osnova za pregovore. Jos dodati
da se kantoni ne mogu povezivati po etnickoj osnovi i jos malo
procaskati o nadleznostima: policija svakako drzavna.
Zašto
zabraniti povezivanje kantona. Ne govori se o kontinuiranom prostoru
nego banalnim povezivanjima koja nisu obvezna niti imaju državno-pravne
posljedice.
Šta mene briga ako se napravi udruživanje KUD-ova bošnjačkih kantona i natjecanje tko bolje pleše neko bosansko kolo.
Nadležnosti
trebaju biti logične i nisu problem ako su utemeljene na stvarnim
potrebama. Znači današnje nadležnosti države BiH plus dio nadležnosti
entiteta.
Policija - američki model FBI a šerife svi već imamo.
Pregovori
dalje od ovoga teško. Ipak mislim da bi se vrijedilo potruditi jer su
druge opcije sukobi i rapidno zaostajanje u svakom pogledu.
Ovo boldirano nije isto. Mislim da je @seln pod 'etničkim povezivanjem kantona' mislio na nešto drugo, na potencijalno etničko uvezivanje radi majorizacije, ili? A to da se iz kantona mogu uvezivati firme, KUD-ovi i sl., pa to se podrazumijeva jer im je zajednička država i zašto bi to bilo ograničeno.

Što se nadležnosti države tiče, tu su danas najveći problemi. Jer ono što je jednima logično, drugima nije. Današnje ustavne nadležnosti BiH nisu dovoljne da bi to bila funkcionalna država, a neke stvari su u nadležnost države 'preuzete' nakon teške muke. To bi čini mi se bilo najvažnije regulisati, tako da država ne dođe u pitanje, a ovo unutar toga mi je manji problem. Država mora imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Pri tome, zakonodavna i izvršnu vlast bi bile mehanizmi izvršenja poslova iz nadležnosti koje država ima, dok bi sudska na nivou države morala biti povezana i hijerarjihski i funkcionalno sa onim u administrativnim jedinicama (namjerno ovaj izraz). Na državnom nivou pravo veta ne bi smjelo postojati ni za jedno pitanje koje je od interesa za suverenitet i teritorijalni integritet države.
obadan

#478 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by obadan »

To sto sam ja tebi duzan je kvadratura kruga. Ja sam od tebe trazio samo tvoju viziju, a ovo su prakticne stvari u uslovima opste stagnacije.
Odgovoricu ti, ali ako mi kazes kako se zove moja zena (da tjeramo malo ad absurdum).
Nemam ni ja nista protiv udruzivanja na kulturnoj ili privrednoj osnovi - govorio sam o etnickoj i organizacionoj. Ako se, pretpostavimo, 3 "hrvatska" kantona udruze na etnickoj i organizacionoj osnovi, sta je to nego treci entitet?
Ako nemaš rješenje za poništavanje (mirno, bez rata koji bi nas vratio jo 15 godina nazad) rezultata prošlog rata onda je postavljanje tog problema kao prepreke donošenju jasnog konsenzulanog uređenja BiH kao države (moje vizije) vrhunac apsurdnosti.
To ti je stav ovo tvoje ne može zbog "kvadrature kruga".

Mnoštvo drugih problema bi se rješilo automatizmom ako bi ti mogao doći u London i reći ja živim u državi koja funkcionira na konsenzusu onih koji je čine.

Banalno nakon ovog ustava index SASX 10 bi skočio 40% prvi dan.

Eh puste tlapnje.
1gorstak

#479 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by 1gorstak »

Tullius Iustinius wrote:Znam da su Srbi hteli da zadrze BiH u okrnjenoj Jugoslaviji
Netacno. Velikosrpskom vodjstvu uopste nije bilo interesantno Duvno, Livno, Capljina ....
bilo im je cudno zasto Muslimani hoce da se otcepe od Jugoslavije tj. ako im ne valja Juga znaci da im ne valjaju ni Srbi
Bosnjaci su svoju sudbinu vezali za postojanje BiH. Bez BiH, Bosnjaci su ili nacionalna manjina u Velikoj Srbiji, odnosno Velikoj Hrvatskoj, ili stjerani u dugorocno neodrziv rezervat. Valjda si se nekad stavio u poziciju Bosnjaka ?
za takav dogovor o mogucoj podeli nisam cuo,
Eto sad jesi. I to od covjeka koji je ucestvovao u tom.
samo mi nije jasno zasto su onda muslimani ratovali (izuzev na samom pocetku) na strani Hrvata i zasto bi Srbima bilo u interesu da ratuju protiv Hrvata ako je vec pao takav dogovor ? :idea:
Pa u BiH i nije bilo ozbiljnih vojnih sukoba izmedju Tudjmanovih i Milosevicevih pijuna. Ogradili su svoje torove odmah na pocetku, ti meni Posavinu, ja tebi srednju Bosnu, a Tudjmanovo odstupanje od dogovorenog, te ofanziva prema Manjaci je rezultat americkog pritiska i Vasingtonskog sporazuma. A to opet jer je plan od inace sekularnih Bosnjaka stvarao ocajnike koji pomoc traze od bilo koga, Iran, vehabije, svejedno ....
seln

#480 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by seln »

obadan wrote:
Ako nemaš rješenje za poništavanje (mirno, bez rata koji bi nas vratio jo 15 godina nazad) rezultata prošlog rata onda je postavljanje tog problema kao prepreke donošenju jasnog konsenzulanog uređenja BiH kao države (moje vizije) vrhunac apsurdnosti.
To ti je stav ovo tvoje ne može zbog "kvadrature kruga".

Mnoštvo drugih problema bi se rješilo automatizmom ako bi ti mogao doći u London i reći ja živim u državi koja funkcionira na konsenzusu onih koji je čine.

Banalno nakon ovog ustava index SASX 10 bi skočio 40% prvi dan.

Eh puste tlapnje.
Ti si inteligentan i nacitan, to je vidljivo. Hajde nam reci ko je kriv jer ovo nije provodivo?
Ko najvise blokira? I trebamo li prihvatiti raspad drzave ili vjecitu stagnaciju jer je to "realnost"?
obadan

#481 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by obadan »

Na državnom nivou pravo veta ne bi smjelo postojati ni za jedno pitanje koje je od interesa za suverenitet i teritorijalni integritet države.
Opet na početak. Ako se dogovori konsenzualni ustav onda veto funkcionira za promjene ustava, ustavnih zakona i još par pitanja nacionalnog interesa koja treba definirati.
Nemoj sad od mog prijedloga praviti administrativne regije. Danas imamo miks administrativnih regija, etničkih regja i nedefiniranih distrikta.
Onda bolje ne mijenjati.
cogni

#482 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by cogni »

obadan wrote:
praktična popuštanja – gubiš-dobivaš
Šta tu Srbi dobivaju u odnosu na današnje stanje?
Da li imamo ideju koliko RS znači BiH Srbima i šta bi bilo dovoljno da nadomjesti njeno gašenje?
obadan

#483 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by obadan »

seln
Ti si inteligentan i nacitan, to je vidljivo. Hajde nam reci ko je kriv jer ovo nije provodivo?
Ko najvise blokira? I trebamo li prihvatiti raspad drzave ili vjecitu stagnaciju jer je to "realnost"?
Nisam nešto inteligentan i načitan. Samo su mi sjebali naši očevi 15 godina života pa mi je kasno otpudlit negdje u Ameriku i otamo paliti narod pričama o pobjedi i novom ratu koji će sve vratiti na početak.
Ko blokira!!! Nemojmo sad o Dodiku kao crnom đavlu. Blokira činjenica da je sto izbora osvojeno na:

1. Bošnjaci – pozicija- unitarna građanska država
2. Srbi – pozicija - Republika Srpske - nacionalna država bosanskohercegovačkih Srba
3. Hrvati - pozicija - tri nacionalna entiteta

I sad s ovakvim biračkim tijelom ko prvi izađe s ovakvim prijedlogom puši izbore. To blokira. Lažni akademici, nacionalne paljevine, izmišljanja, prekrajanja, mitologiziranja, povjesničari, bojovnici. laži iz prošlosti. Indoktrinacija da će se strpljenjem ostvariti maksimalistički cilj. Kod svih jednako.
Nitko ne želi izdignut se iznad mitova i početi ekonomski i matematički sagledati budućnost države. Pojest gofno, reć da se sra... ali da sada treba uvuć glavu i napraviti pretpostavke za dosezanje češkog standarda.
1gorstak

#484 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by 1gorstak »

[quote="obadan"][/quote]

Potrebno je ogoliti problem do srzi, a problem je zelja za svojatanjem dijelova zajednicke BiH. Dominaciju se lako moze sprijeciti decentralizacijom, ali se ne moze pristati na ekskluzivitet jednog naroda nad teritorijalnim jedinicama BiH. Ako cemo zbog tog stagnirati jos 200 godina, stagniracemo. Nekada je i juznoafricki aparthejd bio "realnost", pa je srusen.
samo gost

#485 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by samo gost »

obadan wrote:
Na državnom nivou pravo veta ne bi smjelo postojati ni za jedno
pitanje koje je od interesa za suverenitet i teritorijalni integritet
države.
Opet na početak. Ako se dogovori konsenzualni
ustav onda veto funkcionira za promjene ustava, ustavnih zakona i još
par pitanja nacionalnog interesa koja treba definirati.
Nemoj sad od
mog prijedloga praviti administrativne regije. Danas imamo miks
administrativnih regija, etničkih regja i nedefiniranih distrikta.
Onda bolje ne mijenjati.
Pa mora se od početka :D Boldirano je glavno da bi se spriječile blokade države, a sumnjam da bi danas bilo lako dogovoriti tih 'par pitanja'. Kod nas je sve nacionalni interes, i to vitalni. :-) A ono 'administrativne jedinice' ne odnosi se na administrativne regije kako si ih shvatio, čisto sam htjela izbjeći pojmove 'kanton' ili 'entitet'. Mada moram priznati da mi na želudac teško padaju ovi etnički definisani kantoni, ali eto - pregovaramo po sistemu 'gubiš-dobijaš', jel' tako? :D

Vidi mene, ozbiljna- kao da me neko nešto fakat pita....
obadan

#486 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by obadan »

cogni wrote:
obadan wrote:
Da li imamo ideju koliko RS znači BiH Srbima i šta bi bilo dovoljno da nadomjesti njeno gašenje?
nemoj podcjeniti koliko bi i Srbima bilo bitno da je ovaj vječni sukob jedinstvena BiH - RS pomete pod tepih. I oni žive ovdje. Mi blokiramo njih, oni nas itd a svi 10 kerma u džepu
obadan

#487 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by obadan »

1gorstak wrote:
obadan wrote:
Potrebno je ogoliti problem do srzi, a problem je zelja za svojatanjem dijelova zajednicke BiH. Dominaciju se lako moze sprijeciti decentralizacijom, ali se ne moze pristati na ekskluzivitet jednog naroda nad teritorijalnim jedinicama BiH. Ako cemo zbog tog stagnirati jos 200 godina, stagniracemo. Nekada je i juznoafricki aparthejd bio "realnost", pa je srusen.
Nazalost fina ti priča za 89-tu. Ekskluzivitet već imaš a moj prijedlog ide da se umije i da niko ne naj.... zbog ekskluziviteta nego izvče korist iz nadzastupljenosti i pozitivne diskriminacije
1gorstak

#488 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by 1gorstak »

cogni wrote:Da li imamo ideju koliko RS znači BiH Srbima i šta bi bilo dovoljno da nadomjesti njeno gašenje?
Srbi koji zive u vecem entitetu i Distriktu nisu manje vrijedni od onih koji zive u manjem entitetu. Decentralizacija ne mora podrazumjevati gasenje manjeg entiteta, ali se castan covjek ne moze pomiriti sa etnickim zapisavanjem, Srpska ovo, Srpsko ono, Srpski Brod, Srpske sume ....
samo gost

#489 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by samo gost »

korist iz nadzastupljenosti i pozitivne diskriminacije
Samo pitanjce: šta je za tebe pozitivna diskriminacija? Nadam se da nije provođenje famozne 'konstitutivnosti' na ovaj današnji, nakaradni način.
seln

#490 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by seln »

obadan wrote:
cogni wrote:
obadan wrote:
nemoj podcjeniti koliko bi i Srbima bilo bitno da je ovaj vječni sukob jedinstvena BiH - RS pomete pod tepih. I oni žive ovdje. Mi blokiramo njih, oni nas itd a svi 10 kerma u džepu
Hmmm....pobili su i protjerali sve muslimansko i katolicko sa 49% teritorije BiH, od toga 150 000 Hrvata iz Posavine, najprosperitetnijeg dijela BiH.
Uveli su apsolutnu supremaciju na toj teritoriji, stvorenoj genocidom....
smijemo li im onako tiho, da se ne naljute, sapnuti da to nije bas u redu?
Heeeej, 150 000 posavskih Hrvata....u hercegovacke kamenjare, gdje uspjeva samo poskok i belladonna.
Miris li se ti sa ovim "realitetom"?
Tullius Iustinius

#491 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by Tullius Iustinius »

1gorstak wrote:
Tullius Iustinius wrote:Znam da su Srbi hteli da zadrze BiH u okrnjenoj Jugoslaviji
Netacno. Velikosrpskom vodjstvu uopste nije bilo interesantno Duvno, Livno, Capljina ....
bilo im je cudno zasto Muslimani hoce da se otcepe od Jugoslavije tj. ako im ne valja Juga znaci da im ne valjaju ni Srbi
Bosnjaci su svoju sudbinu vezali za postojanje BiH. Bez BiH, Bosnjaci su ili nacionalna manjina u Velikoj Srbiji, odnosno Velikoj Hrvatskoj, ili stjerani u dugorocno neodrziv rezervat. Valjda si se nekad stavio u poziciju Bosnjaka ?
za takav dogovor o mogucoj podeli nisam cuo,
Eto sad jesi. I to od covjeka koji je ucestvovao u tom.
samo mi nije jasno zasto su onda muslimani ratovali (izuzev na samom pocetku) na strani Hrvata i zasto bi Srbima bilo u interesu da ratuju protiv Hrvata ako je vec pao takav dogovor ? :idea:
Pa u BiH i nije bilo ozbiljnih vojnih sukoba izmedju Tudjmanovih i Milosevicevih pijuna. Ogradili su svoje torove odmah na pocetku, ti meni Posavinu, ja tebi srednju Bosnu, a Tudjmanovo odstupanje od dogovorenog, te ofanziva prema Manjaci je rezultat americkog pritiska i Vasingtonskog sporazuma. A to opet jer je plan od inace sekularnih Bosnjaka stvarao ocajnike koji pomoc traze od bilo koga, Iran, vehabije, svejedno ....
Da ali ocigledno da je i kod Muslimana postojo nacionalizam cim su hteli da stvaraju svoju drzavu kojoj bi sastav bio isti kao sto bi bio i u Jugoslaviji (samo u manjem obimu) ali tada se desilo sta se desilo i sada se ne moze promeniti. Samo je trebalo biti malo pametniji i sacekati da prodje haos u Hrvatskoj i da se makar malo smire tenzije u Bosni i za par godina bi BiH mogla da se mirno otcepi kao sto je to i Crna Gora uradila i nikom nista a za to prevremeno otcepljenje je najvise kriva Evropa, oni su bili ti koji su celu situaciju gledali sa strane i znali kakva je situacija bila kao i sta je moglo da nastane prevremenim referendumom koji se i dogodio... :(
1gorstak

#492 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by 1gorstak »

obadan wrote:
1gorstak wrote:
obadan wrote:
Nazalost fina ti priča za 89-tu. Ekskluzivitet već imaš......
Nemas. Ustavni sud je potvrdio ravnopravnost sva tri naroda na tlu citave BiH, na tom treba dalje graditi, a ne na "realnostima" zbog kojih se u Beogradu izvodi covjeka s autobusa gradskog prevoza i salje u Hag.
cogni

#493 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by cogni »

obadan wrote:
Ne možeš računati da Srbi dobivaju prestanak vječnog sukoba, jer to dobijaju svi podjednako, dakle to se podrazumijeva kao glavna motivacija za sva tri naroda da se nešto mijenja.

Osim ako smatramo da je jedino Srbima, ili barem najviše njima, stalo do normalne BiH. Ja sam mislio da vlada upravo suprotno uvjerenje, da je Srbima najmanje ili čak nimalo stalo do toga. Po meni se prestanak vječnog sukoba (pod tim smatram stvaranje normalne države kao ploda novog dogovora svih naroda) može staviti na tas samo onima kojima je to toga više stalo nego ostalima, mada ja to ne bih radio.
1gorstak

#494 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by 1gorstak »

Tullius Iustinius wrote:Samo je trebalo biti malo pametniji i sacekati da prodje haos u Hrvatskoj i da se makar malo smire tenzije u Bosni i za par godina bi BiH mogla da se mirno otcepi kao sto je to i Crna Gora uradila i nikom nista
A kako bi ti u medjuvremenu u okviru te "BiH" zadrzao hercegovacke opstine, ustaska legla u kojim po popisu iz 1991 nije zivjelo ni 20 Srba ? Pogotovo ako se uzme u obzir plan podjele kojeg ignorises ?
cogni

#495 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by cogni »

1gorstak wrote:
cogni wrote:Da li imamo ideju koliko RS znači BiH Srbima i šta bi bilo dovoljno da nadomjesti njeno gašenje?
Srbi koji zive u vecem entitetu i Distriktu nisu manje vrijedni od onih koji zive u manjem entitetu. Decentralizacija ne mora podrazumjevati gasenje manjeg entiteta, ali se castan covjek ne moze pomiriti sa etnickim zapisavanjem, Srpska ovo, Srpsko ono, Srpski Brod, Srpske sume ....
Srbi u većem entitetu i Brckom nisu manje vrijedni, osim u smislu da ih je manje, ali oni nemaju mogućnost da učestvuju u dogovoru kao ravnopravna strana, jer se sve može dogovoriti bez njih. Naravno da treba i njihove interese uzeti u obzir, barem u načelu je tako, ali kako ih oni ne mogu braniti, vrlo je moguće da isti budu zanemareni, pogotovo ako bi bili prepreka dogovoru.

Srpski Brod i ostali gradovi su sklonili te nazive, srecom postoji sud.
samo gost

#496 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by samo gost »

1gorstak wrote:
Tullius Iustinius wrote:Samo je trebalo biti malo pametniji i
sacekati da prodje haos u Hrvatskoj i da se makar malo smire tenzije u
Bosni i za par godina bi BiH mogla da se mirno otcepi kao sto je to i
Crna Gora uradila i nikom nista
Bogami ove 'tenzije' su ustvari bile pogibije ljudi i prije nego što je zvanično proglašeno ratno stanje (Ravno, npr.). Kako je trebalo sačekati u situaciji kad su JNA i srpske paravojske već krenule ubijati?
cogni

#497 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by cogni »

1gorstak wrote: ... ali se ne moze pristati na ekskluzivitet jednog naroda nad teritorijalnim jedinicama BiH. Ako cemo zbog tog stagnirati jos 200 godina, stagniracemo.
Sta tacno ti podrazumijevas pod "ekskluzivitet jednog naroda nad teritorijalnim jedinicama BiH", bilo bi jako lijepo da definišeš što konciznije i preciznije.
1gorstak

#498 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by 1gorstak »

cogni wrote:
1gorstak wrote: ... ali se ne moze pristati na ekskluzivitet jednog naroda nad teritorijalnim jedinicama BiH. Ako cemo zbog tog stagnirati jos 200 godina, stagniracemo.
Sta tacno ti podrazumijevas pod "ekskluzivitet jednog naroda nad teritorijalnim jedinicama BiH", bilo bi jako lijepo da definišeš što konciznije i preciznije.
Polumjesec na opstinskom obiljezju Hadzica, naziv "Srpska" kojeg nosi manji entitet, (samo) zastavu sa sahovnicom na opstinskoj zgradi u Livnu .....

Taj mi ekskluzivitet smeta. Kod Bosnjaka je to srecom (po drzavu i nas koji nismo Bosnjaci a volimo BiH) ograniceno na lokalne SDA komesare i lako ce se sanirati jednim pozivom iz centrale. Glavni problem je uniformnost u politickim tokovima manjeg entiteta da se dio BiH mora "Srpskom" zvati, kao manifestacija zelje za stvaranjem srpske drzave na tlu zajednicke BiH.
obadan

#499 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by obadan »

seln wrote: Hmmm....pobili su i protjerali sve muslimansko i katolicko sa 49% teritorije BiH, od toga 150 000 Hrvata iz Posavine, najprosperitetnijeg dijela BiH.
Uveli su apsolutnu supremaciju na toj teritoriji, stvorenoj genocidom....
smijemo li im onako tiho, da se ne naljute, sapnuti da to nije bas u redu?
Heeeej, 150 000 posavskih Hrvata....u hercegovacke kamenjare, gdje uspjeva samo poskok i belladonna.
Miris li se ti sa ovim "realitetom"?
cogni wrote:
obadan wrote:
Ne možeš računati da Srbi dobivaju prestanak vječnog sukoba, jer to dobijaju svi podjednako, dakle to se podrazumijeva kao glavna motivacija za sva tri naroda da se nešto mijenja.

Osim ako smatramo da je jedino Srbima, ili barem najviše njima, stalo do normalne BiH. Ja sam mislio da vlada upravo suprotno uvjerenje, da je Srbima najmanje ili čak nimalo stalo do toga. Po meni se prestanak vječnog sukoba (pod tim smatram stvaranje normalne države kao ploda novog dogovora svih naroda) može staviti na tas samo onima kojima je to toga više stalo nego ostalima, mada ja to ne bih radio.

Pa dobro. Idemo sad do kraja demistificirati poziciju RS-a. Njima je to ko dobro i uživaju u postojećoj situaciji. Istina je da je svima loše. Zašto Srbima ne bi bilo stalo. Šta mogu očekivati. Pripojenje Srbiji? Nagli ekonomski razvoj. Silicijsku dolinu u Han Pjesku? Ako priču postavljamo na emocije, fanatičnu odanost državi, da svakom Srbinu suza potekne kad čuje Jedina si jedina onda nema nekih očekivanja. Ako na tas stavimo odricanje svih da bi životu zajedničkoj državi bio kvalitetniji, višeg standarda, neopterećen sigurnosnim i nacional-političkim problemima onda nemoj potcjenjivati srpsku volju da se nešto promjeni. Vidi što je dosada s entiteta prenešeno na državu unatrag 6 godina!!!!!
1gorstak

#500 Re: Dogadjaji 90-tih i moguce resenje ?

Post by 1gorstak »

obadan wrote:Vidi što je dosada s entiteta prenešeno na državu unatrag 6 godina!!!!!
Dosadasnje jacanje drzave je rezultat djelovanja OHR-a, a ne dobre volje velikosrpskih agitatora. Oni javno govore da BiH nije odrziva.
Post Reply