Tullius Iustinius wrote:Hvala svima na odgovorima, mislim da su mi stvari sada ipak malo jasnije...
Ali ajd' da dodam i ja po nesto na postavljene odgovore:
Ja mislim da nije bila stvar u stvaranju velike Srbije nego u nemirima koji su poceli da se stvaraju u Hrvatskoj i vojsku koju neki nazivaju srpskom nije srpska nego JNA (vojska jugoslavije) tako da ne treba sve nabijati srbiji na nos, jedino u toj vojsci osudjujem pojedine srpske politicare koji su se stvarno ponasali kao osvajaci i podrazumevali teritorije u Hrvatskoj koje su naseljene Srbima, srpskom teritorijom ali do takvih ideja je doslo tek razvojem ratne situacije u haos. Dakle ne treba kriviti Srbe nego pojedine politicare koji su inace izabirani ne samo srpskim glasovima.
U ovoj recenici ima istine: "BiH se nije odcijepila od SFRJ, vec od neke krnje tvorevine koja je izgubila svoj smisao. "
Sve u svemu, slazem se sa svim komentarima ali samo bih dodao da nije korektno osudjivati samo Srbiju i Srpsku naciju za sve sto se dogodilo.
Sada vec ova tema postaje opasna tako da ne bih imao nista protiv da, ako dodje do neke svadje, bude zatvorena.
I naravno idalje su dobrodosli komentari koji koji nece imati reci vredjanja i zestokog osudjivanja u sebi...

Ne bih se slozio.
Misljenje sa ove strane Drine je da je Beograd na celu sa Milosevicem taj koji je razorio Jugoslaviju, a ne obratno. U trenutku kada je trend u istocnoj Evropi isao u suprotnom smjeru Milosevic je radio upravo suprotno. Kada su se zapadne republike zalagale za visepartijski sistem, za liberalniju ekonomiju i za konfederalizaciju zemlje Milosevic je malverzacijama saveznog budzeta i zloupotrebom komplikovanog sistema odlucivanja pokusavao da drzavu cetralizuje, a sve pod paskom ocuvanja Jugoslavije i onog sto ona predstavlja, a u stvarnosti zalagajuci se samo za jedan narod, a naustrb drugih. A ispod svega toga je stajala jedna mracna fasisticka ideologija.
Vidis, nije problem u cijepanju drzave, danas su drzave u Evropi ekonomski i politicki toliko integrisane da je pojam drzave poprilicno izgubio smisao. Cijela istocna Evropa se podjelila bez ijednog ispaljenog metka. I tamo neki to nisu htjeli, pa opet nisu zbog toga ratovali.
Mnogo, neusporedivo veci problem, je rat, razaranje, etnicko ciscenje i zlocini koji su nastali zbog svega toga. Danas se ni priblizno ne bi toliko mrzili, ne bi zemlje bile u kolapsu, da nije bilo tog rata onakvog kakav je bio.
Svi imaju svoju istinu o ratu i o krivcima za isti. Ali meni, nama ovdje, je kristalno jasno da su u BiH rat zapoceli Srbi uz pomoc Srbije i JNA (koja, kao sto rekoh nije vise bila u sluzbi 'SFRJ' jer ona vise nije postojala). I mnogi Srbi u BiH ce ti reci isto to, samo sto ce oni reci kako su Srbi zapoceli rat u BiH zato sto nisu htjeli da se odvajaju od Jugoslavije. U toj njihovoj konstataciji, s kojom hajde recimo da se slazem, razlika je u tome sto ja rat, odnosno prakticno agresiju, koju su oni zapoceli ja ne vidim kao legitimnu metodu rjesavanja svog pitanja unutar BiH (opet, da ne spominjem nacin na koji su oni taj rat poveli). Srbi su u BiH bili u manjini u svojoj zelji da ostanu u zajednici sa Srbijom, ali oni to nisu mogli da prihvate. Smatrali su da zbog njih - manjine, duplo veca vecina treba da ispasta. Odes pa ih pitas danas - oni ce reci eto njima je nametnuta BiH. A sta mi ostali kojih je bilo duplo vise smo trebali reci? Nama, vecini, je trebalo biti nametnuto rjesenje Srba - manjine?? I opet, da ne govorim da oni nisu samo htjeli da ostanu u toj zajednici, vec su imali namjeru silom napraviti uslove (etnicko ciscenje) pod kojim bi takvo nesto bilo moguce. BiH se, to je svima jasno, nije mogla podjeliti etnicki na medjusobno nezavisne teritorije, barem ne one koji bili ekonomski odrzivi. Dakle ja smatram da je nacin na koji su Srbi u BiH (isto tako u Hrvatskoj) htjeli sprovesti svoje zelje je NAMETANJEM rjesenja vecini. Da su Srbi u BiH i Hrvatskoj promovirali svoje politicke ciljeve na normalan nacin, danas bi svima nama bilo mnogo bolje. Ali ne, ono sto su oni uradili je tipicno siledzijsko rjesavanje problema, bez ikakvog kompromisa i bez ikakve sposobnosti shvatanja da ce i za 10, 20, 50 godina morati zivjeti pored tih komsija.
I ono sto je najbitnije - nista se od toga ne bi desilo da oni nisu imali podrsku iz Srbije, koja ih je prakticno 'nahuskala' na rat, u kojem su i oni na kraju izvukli najdeblji kraj.
Kao zakljucak, ja za svo sranje koje se desavalo u ratovima u devedesetim godinama, i sranje danas koje je proizaslo iz toga - iskljucivo krivim Srbiju na celu sa Milosevicem i sve one koji su ga podrzavali. A ko je kriv za Milosevica, ja vala nisam glasac u Srbiji.
Danas svi ispastamo zbog toga.