Događaji 90-tih i rešenje pitanja sadašnjice ?

Post Reply
Tullius Iustinius

#1 Događaji 90-tih i rešenje pitanja sadašnjice ?

Post by Tullius Iustinius »

Pitanje je jednostavno- Zasto ?
Hrvati su se otcepili zato sto su uvek imali veliku zelju za svojom drzavom, Slovenija zato sto je bila razvijenija i htela da se prikljuci EU sto je i ostvarila ali zasto se BiH odlucila na isti korak kad se u toj istoj BiH zivelo najlepse, najdrugarskije... ?
Sta bi bilo lose u drzavi koju bi cinile BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija, dali bi se time sprecio rat u BiH ?
(ova tema nije namenjena svadjama, ocekujem samo misljenje pojedinaca) :thumbup:
Last edited by Tullius Iustinius on 21/09/2008 23:53, edited 4 times in total.
cyprus

#2 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by cyprus »

Možda zato što su Srbi pokušali pretvoriti SFRY u Greater Serbia? :roll: Nije ti palo na pamet?
StLouis

#3 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by StLouis »

a joj, kosnica je otvorena... :dance:
NKVD

#4 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by NKVD »

Da pojednostavim, pa da se odmah tema i zatvori. Mi se NISMO otcijepili od SFRJ - mi smo pobjegli od onoga što se u toj državi dešavalo i onih koji su istom potpuno zagospodarili!!!

Da nabrajam ili nema potrebe?!

Bez ikakve sumnje, da se napravi ozbiljna anketa vidio bi da su u SFRJ, ali nikako ne onu 90-te, i dan danas zaljubljeni upravo Bosnanci.
klixober

#5 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by klixober »

Tullius Iustinius wrote:Pitanje je jednostavno- Zasto ?
Hrvati su se otcepili zato sto su ustvari to zeleli zato sto su uvek imali veliku, neobjasnjivu mrznju prema Srbima ali zasto se BiH odlucila na isti korak kad se u toj istoj BiH zivelo najlepse, najdrugarskije... ?
Sta bi bilo lose u drzavi koju bi cinile BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija, dali bi se time sprecio rat u BiH ?
(ova tema nije namenjena svadjama, ocekujem samo misljenje pojedinaca) :thumbup:
Sta mislis zasto su se Makedonci i Crnogorci otcijepili?
Zar mislis da je iko normalan htio da zivi sa fasistima koji su bili u to vrijeme glavni u Srbiji? Fasistima koji su srusili Vukovar i razarali Dubrovnik..A mora da si prespavao kada je Karadzic u skupstini zaprijetio da ce jedan narod nestati.
jeza u ledja

#6 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by jeza u ledja »

BiH se nije odcijepila od SFRJ, vec od neke krnje tvorevine koja je izgubila svoj smisao.

Jugoslavija bez Hrvatske i Slovenije nije vise Jugoslavija, vec Velika Srbija. A po meni smisao Yu je lezao na osovini Zagreb-Beograd.
BiH je svakako originalno prvo usla u zajednicu sa Hr i Slo, a tek onda sa Srbijom.

Ovo sve bez spominjanja fasizma iz Beograda koje je zatrovalo cijelu tadasnju zemlju. Dakle i bez toga BiH se svakako morala odcijepiti.
Tullius Iustinius

#7 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Hvala svima na odgovorima, mislim da su mi stvari sada ipak malo jasnije... ;-)
Ali ajd' da dodam i ja po nesto na postavljene odgovore:
Ja mislim da nije bila stvar u stvaranju velike Srbije nego u nemirima koji su poceli da se stvaraju u Hrvatskoj i vojsku koju neki nazivaju srpskom nije srpska nego JNA (vojska jugoslavije) tako da ne treba sve nabijati srbiji na nos, jedino u toj vojsci osudjujem pojedine srpske politicare koji su se stvarno ponasali kao osvajaci i podrazumevali teritorije u Hrvatskoj koje su naseljene Srbima, srpskom teritorijom ali do takvih ideja je doslo tek razvojem ratne situacije u haos. Dakle ne treba kriviti Srbe nego pojedine politicare koji su inace izabirani ne samo srpskim glasovima.
U ovoj recenici ima istine: "BiH se nije odcijepila od SFRJ, vec od neke krnje tvorevine koja je izgubila svoj smisao. "
Sve u svemu, slazem se sa svim komentarima ali samo bih dodao da nije korektno osudjivati samo Srbiju i Srpsku naciju za sve sto se dogodilo.
Sada vec ova tema postaje opasna tako da ne bih imao nista protiv da, ako dodje do neke svadje, bude zatvorena. :-?
I naravno idalje su dobrodosli komentari koji koji nece imati reci vredjanja i zestokog osudjivanja u sebi... :arrow:
Prpa.ba

#8 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by Prpa.ba »

Tullius Iustinius wrote:Hrvati su se otcepili zato sto su ustvari to zeleli zato sto su uvek imali veliku, neobjasnjivu mrznju prema Srbima

A vidi ja mislio da su Hrvati i izmislili jugoslavenski pokret, i da su Srbi odmah nakon sto su diplomatski pokorili Drzavu SHS i inkorporirali je u Kraljevinu SHS, poslali policiju i vojsku da bije Hrvate i da "uvede red i mir". Kasnije isto nekakvi atentati bili na Hrvatske politicare, pa unitarna kraljevina itd. itd. Bas neobjasnjivo. :roll:
homar

#9 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by homar »

BiH se nije otcijepila od SFRJ, BiH se osamostalila. Onog trenutka kada je R Srbija otjerala Sloveniju i Hrvatsku iz SFRJ, ukinula pokrajine Kosovo i Vojvodinu, bilo je jasno da Ustav SFRJ ne postoji, te je jedino rješenje za BiH bilo osamostalit se i poštovati Ustav R BiH. Na to ustavno uređenje R BiH nasrnula je Srbija i Crna Gora,agresijom pod Miloševićevom palicom i u suradnji sa domaćim izdajnicima okupljenim oko SDS i Radovana Karadžića.

Kada će jednom Srpski narod u R Srbiji i RS prihvatiti istorijsku činjenicu da je SFRJ razorio režim Slobodana Miloševića uz pomoć JNA, pod komandom generala Veljka Kadijevića. Ta dvoica likova su grobari SFRJ i najveći ratni zločinci od II svjetskog rata do danas, činjenice su nadam se svima poznate.
jefferson

#10 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by jefferson »

Tullius Iustinius wrote:Hvala svima na odgovorima, mislim da su mi stvari sada ipak malo jasnije... ;-)
Ja mislim da nije bila stvar u stvaranju velike Srbije nego u nemirima koji su poceli da se stvaraju u Hrvatskoj i vojsku koju neki nazivaju srpskom nije srpska nego JNA (vojska jugoslavije) tako da ne treba sve nabijati srbiji na nos, jedino u toj vojsci osudjujem pojedine srpske politicare koji su se stvarno ponasali kao osvajaci i podrazumevali teritorije u Hrvatskoj koje su naseljene Srbima, srpskom teritorijom ali do takvih ideja je doslo tek razvojem ratne situacije u haos. Dakle ne treba kriviti Srbe nego pojedine politicare koji su inace izabirani ne samo srpskim glasovima.
U ovoj recenici ima istine: "BiH se nije odcijepila od SFRJ, vec od neke krnje tvorevine koja je izgubila svoj smisao. "
Sve u svemu, slazem se sa svim komentarima ali samo bih dodao da nije korektno osudjivati samo Srbiju i Srpsku naciju za sve sto se dogodilo.
Sada vec ova tema postaje opasna tako da ne bih imao nista protiv da, ako dodje do neke svadje, bude zatvorena. :-?
I naravno idalje su dobrodosli komentari koji koji nece imati reci vredjanja i zestokog osudjivanja u sebi... :arrow:
Jel ti to hoces reci da je vojksa koja je 1991 u profesionalnom sastavu imala 90% srpskog kadra (i 10% onih kao sto su Rasim Delic) bila JNA???
De ba ne budali, meni se cini da sit ti bio previse mlad kada se to sve desavalo i kada je ta ista "JNA" rasporedjivala tenkove oko Sarajeva pod parolom da stiti bratstvo i jedinostvo!
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:43, edited 4 times in total.
ivannn

#12 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by ivannn »

BiH se odvojila od SFRJ tj. Srbije zbog.....................

..........nafte :D
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:43, edited 4 times in total.
Tullius Iustinius

#14 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

homar wrote:BiH se nije otcijepila od SFRJ, BiH se osamostalila. Onog trenutka kada je R Srbija otjerala Sloveniju i Hrvatsku iz SFRJ, ukinula pokrajine Kosovo i Vojvodinu, bilo je jasno da Ustav SFRJ ne postoji, te je jedino rješenje za BiH bilo osamostalit se i poštovati Ustav R BiH. Na to ustavno uređenje R BiH nasrnula je Srbija i Crna Gora,agresijom pod Miloševićevom palicom i u suradnji sa domaćim izdajnicima okupljenim oko SDS i Radovana Karadžića.

Kada će jednom Srpski narod u R Srbiji i RS prihvatiti istorijsku činjenicu da je SFRJ razorio režim Slobodana Miloševića uz pomoć JNA, pod komandom generala Veljka Kadijevića. Ta dvoica likova su grobari SFRJ i najveći ratni zločinci od II svjetskog rata do danas, činjenice su nadam se svima poznate.
Pa Srbija je trebala da "R Srbija otjerala Sloveniju i Hrvatsku iz SFRJ, ukinula pokrajine Kosovo i Vojvodinu" i tada bi se izbegla mnoga sr**a ali nije.
Narod je shvatio ko je i sta je bio Milosevic i hvala bogu skidosmo ga sa vlasti i oterasmo u ****** znate vec gde. Ipak, iako je Milosevic bio glavni faktor razjedinjavanja SFRJ mislim da niste zaboravili i faktore koji su bili u tadasnjim republikama Hrvatskoj i BiH.
Da se ova tema ne bi pretvorila u cistu svadju ja postavljam pitanje:
Kako bi izgledala i kako bi se zivelo u drzavi koju bi cinile BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija ?
Da li bi opstao drugarski duh medju ljudima i da li je BiH mogla da se odvoji referendumom malo kasnije kada bi se sve smirilo cime bi celokupna situacija bila sasvim drugacija, bolja za sve ljude na ovim prostorima?
popajic

#15 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by popajic »

@Tullius,
ta vojska koja je,izmedju ostalih,opkolila i rusila Sarajevo,nije imala ama bas nista zajednicko sa JNA,osim njenog oruzja.
Jna se svojevremeno itekako borila protiv fashista.U ovoj su samo takvi i bili.Ne Slovenci,ne vishe ni Hrvati ni Bosnjaci,nego Srbi.
Tebi je to ocito tesko shvatiti.Mislis da je nama bilo ista lakse shvatiti kako moze da te se ubija i rusi iz oruzja za koje smo tada svi odvajali lovu,a od koje se okrenulo protiv nas.
Niko nikad iz BiH nije imao velikobosanske apetite.Pa da krene preko granice svoje Republike u rushenje drugih.
Velikosrpski apetiti bili ogromni.Javno i glasno izricani.U praksi ih pokushali i ostvariti...
Kako je moguce da su ti ovakve stvari nejasne?
U svakom slucaju,nije Bosna zajebala Jugu.A od svih je bas Bosna najvise trpjela i jos trpi.
jeza u ledja

#16 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by jeza u ledja »

Tullius Iustinius wrote:Hvala svima na odgovorima, mislim da su mi stvari sada ipak malo jasnije... ;-)
Ne bih se slozio.
Misljenje sa ove strane Drine je da je Beograd na celu sa Milosevicem taj koji je razorio Jugoslaviju, a ne obratno. U trenutku kada je trend u istocnoj Evropi isao u suprotnom smjeru Milosevic je radio upravo suprotno. Kada su se zapadne republike zalagale za visepartijski sistem, za liberalniju ekonomiju i za konfederalizaciju zemlje Milosevic je malverzacijama saveznog budzeta i zloupotrebom komplikovanog sistema odlucivanja pokusavao da drzavu cetralizuje, a sve pod paskom ocuvanja Jugoslavije i onog sto ona predstavlja, a u stvarnosti zalagajuci se samo za jedan narod, a naustrb drugih. A ispod svega toga je stajala jedna mracna fasisticka ideologija.

Vidis, nije problem u cijepanju drzave, danas su drzave u Evropi ekonomski i politicki toliko integrisane da je pojam drzave poprilicno izgubio smisao. Cijela istocna Evropa se podjelila bez ijednog ispaljenog metka. I tamo neki to nisu htjeli, pa opet nisu zbog toga ratovali.
Mnogo, neusporedivo veci problem, je rat, razaranje, etnicko ciscenje i zlocini koji su nastali zbog svega toga. Danas se ni priblizno ne bi toliko mrzili, ne bi zemlje bile u kolapsu, da nije bilo tog rata onakvog kakav je bio.

Svi imaju svoju istinu o ratu i o krivcima za isti. Ali meni, nama ovdje, je kristalno jasno da su u BiH rat zapoceli Srbi uz pomoc Srbije i JNA (koja, kao sto rekoh nije vise bila u sluzbi 'SFRJ' jer ona vise nije postojala). I mnogi Srbi u BiH ce ti reci isto to, samo sto ce oni reci kako su Srbi zapoceli rat u BiH zato sto nisu htjeli da se odvajaju od Jugoslavije. U toj njihovoj konstataciji, s kojom hajde recimo da se slazem, razlika je u tome sto ja rat, odnosno prakticno agresiju, koju su oni zapoceli ja ne vidim kao legitimnu metodu rjesavanja svog pitanja unutar BiH (opet, da ne spominjem nacin na koji su oni taj rat poveli). Srbi su u BiH bili u manjini u svojoj zelji da ostanu u zajednici sa Srbijom, ali oni to nisu mogli da prihvate. Smatrali su da zbog njih - manjine, duplo veca vecina treba da ispasta. Odes pa ih pitas danas - oni ce reci eto njima je nametnuta BiH. A sta mi ostali kojih je bilo duplo vise smo trebali reci? Nama, vecini, je trebalo biti nametnuto rjesenje Srba - manjine?? I opet, da ne govorim da oni nisu samo htjeli da ostanu u toj zajednici, vec su imali namjeru silom napraviti uslove (etnicko ciscenje) pod kojim bi takvo nesto bilo moguce. BiH se, to je svima jasno, nije mogla podjeliti etnicki na medjusobno nezavisne teritorije, barem ne one koji bili ekonomski odrzivi. Dakle ja smatram da je nacin na koji su Srbi u BiH (isto tako u Hrvatskoj) htjeli sprovesti svoje zelje je NAMETANJEM rjesenja vecini. Da su Srbi u BiH i Hrvatskoj promovirali svoje politicke ciljeve na normalan nacin, danas bi svima nama bilo mnogo bolje. Ali ne, ono sto su oni uradili je tipicno siledzijsko rjesavanje problema, bez ikakvog kompromisa i bez ikakve sposobnosti shvatanja da ce i za 10, 20, 50 godina morati zivjeti pored tih komsija.
I ono sto je najbitnije - nista se od toga ne bi desilo da oni nisu imali podrsku iz Srbije, koja ih je prakticno 'nahuskala' na rat, u kojem su i oni na kraju izvukli najdeblji kraj.

Kao zakljucak, ja za svo sranje koje se desavalo u ratovima u devedesetim godinama, i sranje danas koje je proizaslo iz toga - iskljucivo krivim Srbiju na celu sa Milosevicem i sve one koji su ga podrzavali. A ko je kriv za Milosevica, ja vala nisam glasac u Srbiji.
Danas svi ispastamo zbog toga.
jeza u ledja

#17 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by jeza u ledja »

I samo da dodam da se velika vecina Bosanaca uopste nije htjela odvajati od Jugoslavije dok to nisu uradili Slo i Hr. U trenutku kad su se oni odvojili - to je bio kraj Jugoslavije, i bilo je vrijeme i za nas da kazemo vozdra.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#18 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by pape »

popajic wrote:@Tullius,
ta vojska koja je,izmedju ostalih,opkolila i rusila Sarajevo,nije imala ama bas nista zajednicko sa JNA,osim njenog oruzja.
Jna se svojevremeno itekako borila protiv fashista.U ovoj su samo takvi i bili.Ne Slovenci,ne vishe ni Hrvati ni Bosnjaci,nego Srbi.
Tebi je to ocito tesko shvatiti.Mislis da je nama bilo ista lakse shvatiti kako moze da te se ubija i rusi iz oruzja za koje smo tada svi odvajali lovu,a od koje se okrenulo protiv nas.
Niko nikad iz BiH nije imao velikobosanske apetite.Pa da krene preko granice svoje Republike u rushenje drugih.
Velikosrpski apetiti bili ogromni.Javno i glasno izricani.U praksi ih pokushali i ostvariti...
Kako je moguce da su ti ovakve stvari nejasne?
U svakom slucaju,nije Bosna zajebala Jugu.A od svih je bas Bosna najvise trpjela i jos trpi.
Moj @popajicu, ... sve to @Tullius zna bolje od nas, a covjek je imao dobre namjere, ... :zzzz: ... htio je samo da se privremeno zaboravi sta su nam cete uradile, a da malo `nako pljujemo u talu po Hrvatima zbog njihove "neobjasnjive mrznje prema Srbima". :dance:
Šeha

#19 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by Šeha »

"Ko nas ovo zavadi?!?" :D :D :D
jeza u ledja

#20 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by jeza u ledja »

Tullius Iustinius wrote: Kako bi izgledala i kako bi se zivelo u drzavi koju bi cinile BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija ?
Da li bi opstao drugarski duh medju ljudima i da li je BiH mogla da se odvoji referendumom malo kasnije kada bi se sve smirilo cime bi celokupna situacija bila sasvim drugacija, bolja za sve ljude na ovim prostorima?
Tacno je da smo mi nepotrebno pozurili da se izdvojimo, ali to nije opravdanje da te neko divljacki napadne. To je isto kao kad okrivis silovanu zensku sto se utegla kad je sama izasla u grad, umjesto onog ko ju je silovao.

Pored toga, s obzirom da su se i Makedonija i Crna Gora i Kosovo odvojili jer nisu mogli podnjeti da zive u zajednici sa Srbijom jasno je na sta bi licila ta zamisljena drzava koju spominjes.

(I uopste, zasto tebe, ako zivis u Srbiji, treba da interesuje sta ce i kako ce BiH, ili Makedonija, ili Crna Gora, vise nego nas koji zivimo u BiH? Valjda smo mi ti koji trebaju odlucivati o sopstvenoj sudbini i niko drugi?)
callmethebreeeze

#21 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by callmethebreeeze »

ma za sve je kriv zrikavac iz tunela.
:-)
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#22 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

Post by Dado dijasporitus »

Tullius Iustinius wrote:
homar wrote:BiH se nije otcijepila od SFRJ, BiH se osamostalila. Onog trenutka kada je R Srbija otjerala Sloveniju i Hrvatsku iz SFRJ, ukinula pokrajine Kosovo i Vojvodinu, bilo je jasno da Ustav SFRJ ne postoji, te je jedino rješenje za BiH bilo osamostalit se i poštovati Ustav R BiH. Na to ustavno uređenje R BiH nasrnula je Srbija i Crna Gora,agresijom pod Miloševićevom palicom i u suradnji sa domaćim izdajnicima okupljenim oko SDS i Radovana Karadžića.

Pa Srbija je trebala da "R Srbija otjerala Sloveniju i Hrvatsku iz SFRJ, ukinula pokrajine Kosovo i Vojvodinu" i tada bi se izbegla mnoga sr**a ali nije.
Narod je shvatio ko je i sta je bio Milosevic i hvala bogu skidosmo ga sa vlasti i oterasmo u ****** znate vec gde. Ipak, iako je Milosevic bio glavni faktor razjedinjavanja SFRJ mislim da niste zaboravili i faktore koji su bili u tadasnjim republikama Hrvatskoj i BiH.
Da se ova tema ne bi pretvorila u cistu svadju ja postavljam pitanje:
Kako bi izgledala i kako bi se zivelo u drzavi koju bi cinile BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija ?
Ima istine u oba ova komentara. Naime istina je da je Srbija "otjerala" Hrvatsku I Sloveniju preuzimanjem pokrajinskih I Crnogorskih vlasti na niviou SFRJ. Ipak nemoze se izuzeti da je u Hrvatskoj I djelomicno I u Sloveniji takodjer postojao nacionalizam jer nebi njih Srbija mogla otjerati nigdje gdje oni nisu htjeli da idu. Meni licno odlazak Hrvatske je bio vrlo tuzan cin jer sam se uvijek ponosio Jugoslavijom.

Odlazak BiH nakon Hrvatske je logican nastavak dogadjaja. Da je BiH kojim slucaj ostala u krnjoj Jugoslaviji, Hrvatski element BiH bi kad tad trazio odcjepljenje sto bi dalje vodilo u potpun raspad BiH. U takvom raspadu Bosnjaci bi ostali bez drzave I bili bi 2 miliona medju 11 miliona Srba koji su bili u nacionalistickom uzletu I vrlo friski od zadnjih ratovanja po Hrvatskoj. Na kraju krajeva znamo kako je zavrsila muslimanska manjina na Kosovu. Dakle za Bosnjake je nezavisnost BiH bila opcija opstanka drzave dok je Hrvatima u to vrijeme BiH bila manje zlo od "Velike Srbije".

Pitanje bi zapravo trebalo da bude zasto Srbija nije jednostavno dopustila da se svi mirno razidju. Vjerujem da bi danas bila daleko veca mogucnost da se ove zemlje ponovo ujedine kako po ekonomskom tako I po kulturnom planu sto po raznim manjinama koje zive u svim tim republikama. To je bila I najveca greska Srbije ali I greska koja ce po Srbiju I Srbe imati I najvise posljedica koje danas I vidimo (nema SAO Krajine, nema Kosova a I RS se pocinje tresti)
callmethebreeeze

#23 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

ma nicije maslo nije za ramazana, mislim tudjman, hdz, povratak ustaske emigracije, nije se to sve desilo u jednom danu.
ali da nije bilo slobe i snova o velikoj srbiji, sve bi bilo puno lakse.
Tullius Iustinius

#24 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

@pape
Ja da sve znam ja ovu temu ne bih otvarao nego poceo da solim pamet drugima...
Ja nisam niti cetnik niti komunista, daleko sam od oba... i nepljujem nipokome nego pricam ono sto sam cuo cak i od hrvata (verovali ili ne) o mrznji koja traje oduvek prema srbima i nije vezana samo za ovaj rat. :-?

@jeza u ledja
Bez obzira sto nemogu bas u svemu da se slozim sa tobom, hvala na jasnom objasnjenju i u 95% teksta se slazem. ;-)

@callmethebreeeze
da, taj film je stvarno dobro opisao celokupno sranje koje nas je zahvatilo niodkuda kao sto je zanimljiva i serija "Slozna braca" ako ste gledali, i u njoj se paketic izgubio i ostalo je samo pitanje (medju nasim narodima) zasto to uradismo ?
mnogi pametuju ali u tom filozofiranju nema niceg sto bi pogledom islo ka buducnosti i buducem stanju i odnosima naroda, dojucerasnje brace...
callmethebreeeze

#25 Re: Otcepljenje BiH od SFRJ

ja nisam ljubitelj teorije o zrikavcu iz tunela i slicnim glupostima koji pokusavaju opisati rat kao nesto sto se samo desilo...
toliki ratovi, toliko poginulih, raseljenih, to se ne desava iz neobjasnivog ludila. nije rijec o pijanki... vec o tragediji koja je razbila citavu jednu zemlju i o jadu zabavila milione ljudi.
Post Reply