Dodik: Sarajevo je kao Teheran
-
basta sljezove boje
nema ovakvih brda oko Laktasa

ovo su gradska vrata, a iza njih snjezno bijeli vrhovi Elbursa. Jedini problem je
sto svakih 150 godina dodje do potresa, ali Laktasi se ionako tresu kad prolazi Mile
ovo su gradska vrata, a iza njih snjezno bijeli vrhovi Elbursa. Jedini problem je
sto svakih 150 godina dodje do potresa, ali Laktasi se ionako tresu kad prolazi Mile
- TareSA
Znas kako, jakom policijom koja ce ih po zubima opaliti kad god nesto ruzno kazu, ne samo oni nego i nasi, kad zatvori budu puni onih sto su im puna usta opanjkavanja i nepriznavanja tako bi im bilo, i lijepo haj ti mujo i vaso i igore na goli otok tucat kamen, pa bi se heroji koji nesto ne priznaju lako istrijebili.danas wrote:znam da im je to cilj. a sad mi ti reci kako ces ih ti, ili bilo ko drugi privoljeti (milom? silom?) da vide sarajevo kao glavni grad, ili da drzavu BH dozivljavaju kao svoju istinsku domovinu? da navijaju na utakmicama za nju a ne za srbiju; da sa ponosom polazu zakletvu zajednickoj himni a ne necijoj tudjoj. evo ovaj dodigov balo -- ni ne sjeca se rata, ali mu je sarajevo teheran. nece da zna za njega. cime ces ga ti, molim te lijepo, ubijediti da sarajevo nije teheran i da ga treba srcem dozivljavati kao svoj glavni grad?spongebob wrote:oni i hoce da tako mislis. to im je i ciljdanas wrote:ma ja sve nesto mislim, tu nema pomaka... treba ih pustiti da idu... jer njima nista drugo nije na pameti...
jer bolje je biti sretno razveden nego nesretno ozenjen za nekoga ko te mrzi i prezire, tuce, krade, vara sa komsinicom...
To je pola drzave ba!
- ovo_malo_duse
sarlo wrote:Srbi su odgojili generaciju vukova. Zednih krvi.mr__bosnjak wrote:dizZaster wrote:Piše: Gojko BERIĆ
24/08/06
Šta je novo u Teheranu
Nisam se više mislio baviti likom i djelom Milorada Dodika, ali kao što reče onaj hodža koga je zarobio hajduk, pustio bih ja njega, ali neće on mene. A Dodik me ne pušta tako što svojom nacionalističkom retorikom ne prestaje da mi “razvlači pamet”, nastavljajući posao koji je tokom opsade Sarajeva general Mladić obavljao granatama. Kako se bliže izbori, premijer Republike Srpske uzima sve duži zalet i podiže ljestvicu svojih političkih provokacija. U nedjelju, 20. avgusta, gostujući na TVX, prevazišao je i samog sebe.
Razgoropađen u svom cinizmu, i stalno ističući da “želi biti jasan”, Dodik je te večeri otkrio i one karte koje je držao u rukavu i na koje će igrati sve dok njegovi fanovi ne budu tražili nešto drugo. Bljedolika novinarka koja je vodila intervju i koja je već prošla Bunu i Bunicu svog zanata, nije ga u tome obuzdavala ni onda kad je bilo očito da njen sagovornik podstiče etničke i vjerske sukobe. Da Dodik ne doživljava Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine, te da je njegov glavni grad negdje drugdje - a zna se gdje - to smo čuli već mnogo puta. Sada, međutim, znamo da je od oca mnogo radikalniji njegov mlađani sin, koji “ne želi da čuje za Bosnu i Hercegovinu”. Kad se otac Milorad vrati iz Sarajeva, njegov sedamnaestogodišnji sin ga pita: “Šta ima novo u Teheranu?”
Sada, takođe, znamo da je raspad Bosne i Hercegovine neminovan i da će do toga doći “čim Srbija riješi neke svoje unutrašnje probleme”. Prema Dodiku, za takav rasplet je 99 odsto Srba u Republici Srpskoj. Evropa ga ne zanima jer su Srbi i dosad živjeli bez nje, pa mogu tako živjeti i narednih sto godina. Što se tiče reforme policije, nema tog boga koji će ukinuti policiju Republike Srpske, tačnije – podvesti je pod centralnu vlast. Dodik ne kaže zašto želi da ima svoju policiju. Odgovor bi, možda, trebalo potražiti u onim fingiranim, otužno-smiješnim potjerama za Radovanom Karadžićem, poput one kada je haški bjegunac “tražen” u muslimanskim selima nadomak Žepe, u nerasvijetljenim političkim ubistvima ili u banalnoj činjenici da srpski kriminalci prolaze pored srpske policije kao pored rođene braće.
Uzgred budi rečeno, Dodiku već idu na živce prizori masovnih grobnica koje gotovo svake večeri gledamo na televiziji, a naročito mu smeta opće mjesto u diskursu proteklog rata - da su, za razliku od ostalih, srpski zločini bili planirani. Istina, on je za to da svi odgovorni budu izvedeni pred sud, ali to govori tako kao da on, iako premijer, nema s tim nikakve veze. Dodik bi vjerovatno radije da taj “prljavi” posao, ako se već mora, obave ionako omraženi stranci.
Bilo bi naivno sve Dodikove pakosti spram Bosne i Hercegovine velikodušno otpisati i tretirati ih isključivo kao retoričku logistiku njegovim političkim ambicijama. Navedena anegdota o njegovom sinu, koji Sarajevo doživljava kao daleki i ničim uporedivi Teheran, nije nimalo bezazlena. “On tako misli i u tome nema ništa loše. Njega je tako edukovalo ovo vrijeme”, nonšalantno objašnjava Dodik, valjda videći u tome doprinos svog juniora demokratiji, ako već ne i socijaldemokratiji. Ali nije Dodikovog sina edukovalo “ovo vrijeme” samo po sebi, učinio je to politički, medijski i na mnoge druge načine ispoljavani velikosrpski nacionalizam, kojim su sistematski trovani mladi Srbi u Republici Srpskoj. Prve doze nacionalističkog otrova daju svojoj djeci roditelji, tretman se nastavlja u školama, a onda stvari idu same po sebi. Plodovi nacionalističkog gnjeva, u pravilu, sazrijevaju u svom nakaznom obliku - kao fašizam. Nastavak priče je poznat.
A evo kako izvjesni Predrag Kovačević, predsjednik Demokratske stranke Srpske (DSS), najavljuje krajnji ishod tog masovnog trovanja: “Stasala je generacija mladih ljudi, od 20 ili 25 godina, koja nosi takvu dozu nacionalizma da je to ponekad zastrašujuće. Garnitura aktuelnih političara vjerovatno neće moći da realizuje nezavisnost Republike Srpske, ali sam potpuno ubijeđen da će mlađe generacije forsirati priču o RS kao samostalnoj državi, naravno, bez puške i noža, već na jedan normalan način”, (“Novi reporter”, 5. juli 2006).
U cijeloj ovoj priči Dodik amnestira političare od bilo kakve odgovornosti pred istorijom: “Ne biramo mi sami sebe. Narod bira one koji žele i misle kao i on.” Beogradski psihijatar i satiričar Slobodan Simić, čiji su aforizmi objavljeni u blizu dvadeset svjetskih antologija, na neki način daje Dodiku za pravo. Jedan Simićev aforizam glasi: “Srbi su lud narod. A za vođe su izabrali svoje najbolje umove.” Simić se potom vraća na teren psihijatrije i u intervjuu za beogradski list “Danas” kaže: “Ako je veliki broj ljudi u jednoj zajednici poremećen, onda se i ta zajednica neminovno pretvara u poremećenu. Kakvi smo mi, takvi su i političari. Znači, iole pametniji glupak može da prevari ostale glupake.” Ne mogu da odolim iskušenju da navedem još jedan Simićev aforizam: “Rođen sam u Srbiji. Od toga ću i da umrem.”
Pa kud ćeš tamo, Milorade?!
preneseno iz oslobođenja.
Ovi stariji su se naklali i napljackali, i sad ih hvata nostalgija kad vide Bosnjaka. Vuku te za rukav da ti ponude pice.
U Federaciji su odgojene generacije debatanata. Dobri za supljiranje i feminizirani do kraja. Misle da ako je in biti "Komunista" u Sarajevu to vazi i za zemaljsku kuglu. Niko im nije javio da je zid pao. Oni bi da se ujedine sa Bjelorusijom. A svijetom hara "Sukob civilizacija" i predrasude. Ako se ne boris za sebe zgazice te. Nigdje nema elementarnog ljudskog ponosa na sebe i svoje. Samo frustracije.
Najbolji momci su izginuli prije nego sto su stigli da prenesu zdrav nacionalni i patriotski naboj.
I '92 sam bio skeptik, ali sam to krio.
-
šega
[U cijeloj ovoj priči Dodik amnestira političare od bilo kakve odgovornosti pred istorijom: “Ne biramo mi sami sebe. Narod bira one koji žele i misle
kao on"
Time je sve rekao MIČKO.
Jedno vrijeme, poslije rata, važio je za umjerenjaka i nikako da se dohvati njegove ljubavi VLASTI. I kako to biva poslušao glas naroda i otpočeo novu priču.I gle čuda dobi izbore glat.
Što hoču reči, puno je mržnje posijano treba to požnjeti.
kao on"
Time je sve rekao MIČKO.
Jedno vrijeme, poslije rata, važio je za umjerenjaka i nikako da se dohvati njegove ljubavi VLASTI. I kako to biva poslušao glas naroda i otpočeo novu priču.I gle čuda dobi izbore glat.
-
rihakm
E moj druze jos ce se sijati ovde u NASOJ Bosni i Hercegovini a ko žnjeti vidjet cemo!šega wrote:[U cijeloj ovoj priči Dodik amnestira političare od bilo kakve odgovornosti pred istorijom: “Ne biramo mi sami sebe. Narod bira one koji žele i misle
kao on"
Time je sve rekao MIČKO.
-
graciella
Radikalizacija na jednoj strani stvara radikalizaciju na drugoj ili trecoj strani.
Prozvati Sarajevo Teheranom je ekstremno, ali da je Sarajevo Muslimanski grad je potpuno jasno i pticama na grani.
Sve dok jedan narod bude birao izrazito pronacionalne vodje odgovor druge dvije strane ce biti isti i tu nema nikada napretka.
To je zacarani krug iz kojega ce tesko biti pronaci izlaz.
Prozvati Sarajevo Teheranom je ekstremno, ali da je Sarajevo Muslimanski grad je potpuno jasno i pticama na grani.
Sve dok jedan narod bude birao izrazito pronacionalne vodje odgovor druge dvije strane ce biti isti i tu nema nikada napretka.
-
jugoistocnjak
Naravoucenije:graciella wrote:Radikalizacija na jednoj strani stvara radikalizaciju na drugoj ili trecoj strani.
Napraviti ustav koji garantuje opstojnost drzave i sprecava majorizaciju naroda i strah od majorizacije, a onda glasati za nenacionalne stranke, a ove druge poslati u p.m.
-
graciella
Kod nas je problem sto je u narodima BiH uvrijedjeno misljenje 'svak za svoje'.jugoistocnjak wrote:Naravoucenije:graciella wrote:Radikalizacija na jednoj strani stvara radikalizaciju na drugoj ili trecoj strani.
Napraviti ustav koji garantuje opstojnost drzave i sprecava majorizaciju naroda i strah od majorizacije, a onda glasati za nenacionalne stranke, a ove druge poslati u p.m.
Desavalo mi se da sam razgovarala sa X ljudi i kada bih upitala za koga ces glasati odgovor je uvijek bio slican, a to je 'ne znam ali za nekoga od svojih', gdje 'svoji' aludira na stranke koje zastupaju prvenstveno interese svog naroda.
Covjek na tlu BiH vise ne gleda, niti ga zanimaju programi za prosperitet i dobrostanje u zemlji nego da'l ce se stranka zauzeti dovoljno za polozaj odredjenog naroda.
Upravo iz tog razloga najvise podrzavam SDP. Nazalost, ja uopce ne vidim da ce se situacija promijeniti narednih decenija.
-
rashid
Nesto sto nece nikad zazivjeti u BiH. Jer prvo da se ne pravi nacionalizacija, mora se narod osjecat kao jedan (sto u bih nije slucaj), mora pratiti zajednicke ciljeve (sto u bih nije slucaj), mora omladina pokazati vise interesovanja za politicke lidere i smaketi jih ako treba(sto u bih nije slucaj), ... etc. U ovoj zemlji je vazno biti Bosnjak,Srb,Hrvat a nekim cudnim nacinom zivjeti u Bosni i Hercegovini, gdje je dom bosansko-hercegovacke NACIJE!jugoistocnjak wrote:Naravoucenije:graciella wrote:Radikalizacija na jednoj strani stvara radikalizaciju na drugoj ili trecoj strani.
Dok ljudima nece to biti jasno, tu nema napredka i nikad ga nece biti!!! Pa vi govorili koliko je Dodik los, e isti je Haris Silajdzic. Ja mislim kad bi se njega pitalo moralo bi se pozdravljati "Selam Alejkum" a jezik u bih bi bio "Arabski"!
Kao sto je neko prije mog posta rekao ... nacionalizam se nacionalizmom vraca.
-
luciferino
#111 Re: Dodik: Sarajevo je kao Teheran
Kad se krmak vrati kući iz Teherana, Dodik junior ga pita kako mu je bilo. Eh ta omladina....Tada sam mislio da u BiH želimo da normalizujemo odnose, ali sada da nikada neće prihvatiti RS, a mi nećemo da se odreknemo RS. Pa, to je nemoguće. Ni moja deca to ne dozvoljavaju. Moj sedamnaestogodišnji sin ima daleko radikalniji politički stav nego što sam ga ja ikada imao. Njega Sarajevo apsolutno ne interesuje. Kada se vratim iz posete Sarajevu, on mene pita: "Tata, šta ima u Teheranu?" A u našoj kući nikada nije bilo priče o tome. Ta generacija misli tako.
-
erised traeh
1. Pripadnik određene vjerske skupine se piše malim slovomgraciella wrote:Radikalizacija na jednoj strani stvara radikalizaciju na drugoj ili trecoj strani.
2. Otkad je Sarajevo muslimanski grad? Sarajevo je primjer multikulturološkog društva - društva u kojem žive pripadnici tri religije, tri naroda, tri kulture. Možda se te religijske skupine ili narodi ponekad
-
erised traeh
Na koji način jedna stranka može zastupati interese bošnjačkog naroda, ali ne i Bosne i Hercegovine?graciella wrote:Kod nas je problem sto je u narodima BiH uvrijedjeno misljenje 'svak za svoje'.jugoistocnjak wrote:Naravoucenije:graciella wrote:Radikalizacija na jednoj strani stvara radikalizaciju na drugoj ili trecoj strani.
Desavalo mi se da sam razgovarala sa X ljudi i kada bih upitala za koga ces glasati odgovor je uvijek bio slican, a to je 'ne znam ali za nekoga od svojih', gdje 'svoji' aludira na stranke koje zastupaju prvenstveno interese svog naroda.
Covjek na tlu BiH vise ne gleda, niti ga zanimaju programi za prosperitet i dobrostanje u zemlji nego da'l ce se stranka zauzeti dovoljno za polozaj odredjenog naroda.
Upravo iz tog razloga najvise podrzavam SDP. Nazalost, ja uopce ne vidim da ce se situacija promijeniti narednih decenija.
-
luciferino
Mislim da je puno više kultura i naroda i religija izmješano i postoji u Sarajevu. Ali eto, šta ti ja znam...erised traeh wrote:1. Pripadnik određene vjerske skupine se piše malim slovomgraciella wrote:Radikalizacija na jednoj strani stvara radikalizaciju na drugoj ili trecoj strani.
2. Otkad je Sarajevo muslimanski grad? Sarajevo je primjer multikulturološkog društva - društva u kojem žive pripadnici tri religije, tri naroda, tri kulture. Možda se te religijske skupine ili narodi ponekadi ne slažu baš najbolje, ali u mnogim Sarajlijama još uvijek živi duh komšiluka - na komšiju se ne može (ko je mogao, otišao je iz grada). Je li u ratu srušena ijedna crkva? Ili sinagoga? Naravno da nije. I u ratu i poslije rata u Sarajevu žive i Bošnjaci, i Hrvati i Srbi i Jevreji. I to oni koji doživljavaju BiH kao svoju domovinu, a sebe vide ne kao pripadnike srpske ili hrvatske nacije, nego kao pripadnike bosanske, odnosno bosanskohercegovačke nacije.
-
erised traeh
I ja mislim da Željko Komšić ima homoseksualne sklonosti prema Nebojši Radmanoviću, pa ne iznosim to u javnost. Čudno ga gleda......rashid wrote:Nesto sto nece nikad zazivjeti u BiH. Jer prvo da se ne pravi nacionalizacija, mora se narod osjecat kao jedan (sto u bih nije slucaj), mora pratiti zajednicke ciljeve (sto u bih nije slucaj), mora omladina pokazati vise interesovanja za politicke lidere i smaketi jih ako treba(sto u bih nije slucaj), ... etc. U ovoj zemlji je vazno biti Bosnjak,Srb,Hrvat a nekim cudnim nacinom zivjeti u Bosni i Hercegovini, gdje je dom bosansko-hercegovacke NACIJE!jugoistocnjak wrote:Naravoucenije:graciella wrote:Radikalizacija na jednoj strani stvara radikalizaciju na drugoj ili trecoj strani.
Dok ljudima nece to biti jasno, tu nema napredka i nikad ga nece biti!!! Pa vi govorili koliko je Dodik los, e isti je Haris Silajdzic. Ja mislim kad bi se njega pitalo moralo bi se pozdravljati "Selam Alejkum" a jezik u bih bi bio "Arabski"!
Kao sto je neko prije mog posta rekao ... nacionalizam se nacionalizmom vraca.
P.S. Samo da se ne obrukaš negdje, ne kaže se Arabski, nego arapski.
-
erised traeh
Naravno da postoje, ali ove tri su (bile) u sukobuluciferino wrote:Mislim da je puno više kultura i naroda i religija izmješano i postoji u Sarajevu. Ali eto, šta ti ja znam...erised traeh wrote:1. Pripadnik određene vjerske skupine se piše malim slovomgraciella wrote:Radikalizacija na jednoj strani stvara radikalizaciju na drugoj ili trecoj strani.
2. Otkad je Sarajevo muslimanski grad? Sarajevo je primjer multikulturološkog društva - društva u kojem žive pripadnici tri religije, tri naroda, tri kulture. Možda se te religijske skupine ili narodi ponekadi ne slažu baš najbolje, ali u mnogim Sarajlijama još uvijek živi duh komšiluka - na komšiju se ne može (ko je mogao, otišao je iz grada). Je li u ratu srušena ijedna crkva? Ili sinagoga? Naravno da nije. I u ratu i poslije rata u Sarajevu žive i Bošnjaci, i Hrvati i Srbi i Jevreji. I to oni koji doživljavaju BiH kao svoju domovinu, a sebe vide ne kao pripadnike srpske ili hrvatske nacije, nego kao pripadnike bosanske, odnosno bosanskohercegovačke nacije.
-
graciella
Da, hvala na ispravci. Znam za to, ali je kroz naglasavanje odredjenih stvari putem velikog slova dan akcenat na tome sto je bitno.erised traeh wrote: 1. Pripadnik određene vjerske skupine se piše malim slovom
Mozes da zivis u zabludi, ali da cinjenice govore da su mnogi Hrvati i Srbi napustili Sarajevo, a da ga mnogi i napustaju.erised traeh wrote: 2. Otkad je Sarajevo muslimanski grad? Sarajevo je primjer multikulturološkog društva - društva u kojem žive pripadnici tri religije, tri naroda, tri kulture. Možda se te religijske skupine ili narodi ponekadi ne slažu baš najbolje, ali u mnogim Sarajlijama još uvijek živi duh komšiluka - na komšiju se ne može (ko je mogao, otišao je iz grada). Je li u ratu srušena ijedna crkva? Ili sinagoga? Naravno da nije. I u ratu i poslije rata u Sarajevu žive i Bošnjaci, i Hrvati i Srbi i Jevreji. I to oni koji doživljavaju BiH kao svoju domovinu, a sebe vide ne kao pripadnike srpske ili hrvatske nacije, nego kao pripadnike bosanske, odnosno bosanskohercegovačke nacije.
Osvrni se samo na izvrstan artikl Nevena Andjelica "Sarajevo je muslimanski grad' ili na Ivana Lovrenovica i potvrdjivanja gotovo istoga stava.
Onda nedavne odlaske Stojanova i Gertrude. Zabrana koncerta Thompsonu, prijetnji koncertu B.Dugmeta...?
Mozes lagati sebe izivjeti uzabludi, ali vjeruj mi da mnogi to vide potpuno drukcije od tebe ukljucujuci i mene.
-
klixober
Treba primitivca poslati da malo vidi svijeta,a posebno kolijevku civilizacija.Sta je Teheran prema Laktasima
http://www.worldisround.com/articles/98910/
http://www.worldisround.com/articles/98 ... ize=medium
http://www.worldisround.com/articles/98 ... o1881.html
http://www.worldisround.com/articles/98 ... o1805.html
http://www.worldisround.com/articles/98 ... o1534.html
http://www.worldisround.com/articles/98910/
http://www.worldisround.com/articles/98 ... ize=medium
http://www.worldisround.com/articles/98 ... o1881.html
http://www.worldisround.com/articles/98 ... o1805.html
http://www.worldisround.com/articles/98 ... o1534.html
-
IMME
tako jaH ... nek idumuha_sa wrote:Treba da idu a zemljicu Bosnu sa sobom ponijet ne mogu jer je nisu ni donijeli na opancima svojim.danas wrote:ma ja sve nesto mislim, tu nema pomaka... treba ih pustiti da idu... jer njima nista drugo nije na pameti...
jer bolje je biti sretno razveden nego nesretno ozenjen za nekoga ko te mrzi i prezire, tuce, krade, vara sa komisnicom...
- Drvosjeca iz Dejcica
Ne znam da li si u toku rata bila u SA, vjerovatno nisi cim tako govoris. Sarajevo je za razliku od gradova u R.S-u i teritorija kojeg je kontrolisao HVO bio pod opsadom. Onaj cetnik kada je ispljivao granate sa cuke nije birao samo Bosnjake vec i ostale, tako je bilo sa vodom, strujom i hranom. Ono sto ti pokusavam ovim reci je da su ljudi u velikom broju slucajeva izasli zbog nemogucih uslova zivljenja uzrokovanih stalnim ratnim dejstvima od strane cetnika, ucjenama strujom, vodom i plinom. Da li imas podatak koliko je Bosnjaka recimo u toku rata izaslo iz Sarajeva? Nemas? Pa pokusaj naci taj podatak pa uporedi sa brojem Hrvata i Srba koji su napustili grad.graciella wrote:Mozes da zivis u zabludi, ali da cinjenice govore da su mnogi Hrvati i Srbi napustili Sarajevo, a da ga mnogi i napustaju.erised traeh wrote: 2. Otkad je Sarajevo muslimanski grad? Sarajevo je primjer multikulturološkog društva - društva u kojem žive pripadnici tri religije, tri naroda, tri kulture. Možda se te religijske skupine ili narodi ponekadi ne slažu baš najbolje, ali u mnogim Sarajlijama još uvijek živi duh komšiluka - na komšiju se ne može (ko je mogao, otišao je iz grada). Je li u ratu srušena ijedna crkva? Ili sinagoga? Naravno da nije. I u ratu i poslije rata u Sarajevu žive i Bošnjaci, i Hrvati i Srbi i Jevreji. I to oni koji doživljavaju BiH kao svoju domovinu, a sebe vide ne kao pripadnike srpske ili hrvatske nacije, nego kao pripadnike bosanske, odnosno bosanskohercegovačke nacije.
Cekaj jel' ovo o zabrani koncerta Thompsonu ozbiljno ili je ovo samo tebi znana sala? Koncert nije zabranjen vec je otkazan od strane organizatora, ako cemo govoriti o cinjenicama. Drugo, sigrno da Lovrenovic i Andjelic mogu iznjeti svoje misljenje o odredjenoj pojavi ali to nije dokaz ni za obrisati *uzicu. Naravno ti mozes imati svoje misljenje ali sve one neporusene bogomolje drugih konfesija, ne samo u Sarajevu, u najmanju ruku te demantuju.graciella wrote: Osvrni se samo na izvrstan artikl Nevena Andjelica "Sarajevo je muslimanski grad' ili na Ivana Lovrenovica i potvrdjivanja gotovo istoga stava.
Onda nedavne odlaske Stojanova i Gertrude. Zabrana koncerta Thompsonu, prijetnji koncertu B.Dugmeta...?
Mozes lagati sebe izivjeti uzabludi, ali vjeruj mi da mnogi to vide potpuno drukcije od tebe ukljucujuci i mene.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 19/06/2007 14:36, edited 2 times in total.
-
graciella
Gdje sam to ja govorila o ratnom vremenu?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ne znam da li si u toku rata bila u SA, vjerovatno nisi cim tako govoris. Sarajevo je za razliku od gradova u R.S-u i teritorija kojeg je kontrolisao HVO bio pod opsadom. Onaj cetnik kada je ispljivao granate sa cuke nije birao samo Bosnjake vec i ostale, tako je bilo sa vodom, strujom i hranom. Ono sto ti pokusavam ovim reci je da su ljudi u velikom broju slucajeva izasli zbog nemogucih uslova zivljenja uzrokovanih stalnim ratnim dejstvima od strane cetnika, ucjenama strujom, vodom i plinom. Da li imas podatak koliko je Bosnjaka recimo u toku rata izaslo iz Sarajeva? Nemas? Pa pokusaj naci taj podatak pa uporedi sa brojem Hrvata i Srba koji su napustili grad.
Ne bacaj prasinu oci govoreci o stvarima koje ja nisam navela.
Ja mislim na poratno vrijeme, jednonacionalnu rukovodstva u svim bitnim elementima grada Sarajeva, sikaniranja (D.Stojanov koji je bio jedan sigurno od najuglednijih ekonomista i profesor na tri fakulteta u Sarajeu je otisao zbog sikaniranja, uvreda i omalovazavanja na nacionalnoj osnovi), provociranje i uglednog profesora Borisa Tihog i svih nemuslimana u gradu.
Koliko mi je poznato je otkazan upravo iz gore navedenih razloga i atmosfere koja je mirisala na linc, a uzgred je koncert bio rasprodan.graciella wrote:
Cekaj jel' ovo o zabrani koncerta Thompsonu ozbiljno ili je ovo samo tebi znana sala? Koncert nije zabranjen vec je otkazan od strane organizatora, ako cemo govoriti o cinjenicama. Drugo, sigrno da Lovrenovic i Andjelic mogu iznjeti svoje misljenje o odredjenoj pojavi ali to nije dokaz ni za obrisati *uzicu. Naravno ti mozes imati svoje misljenje ali sve one neporusene bogomolje drugih konfesija, ne samo u Sarajevu, u najmanju ruku te demantuju.
Lovrenovic i Andjelic nisu dokaz, ali kao oni misle gotovo svi nemuslimani grada Sarajeva. I ja ne govorim ovdje o netaknutim vjerskim objektima nego o nemuslimanima koji napustaju grad.
-
erised traeh
Ma jok ba, u Sarajevu su ostali samo Bošnjaci, parod muslimani, a oni koji se ne izjašnjavaju tako su "politički Bošnjaci"Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne znam da li si u toku rata bila u SA, vjerovatno nisi cim tako govoris. Sarajevo je za razliku od gradova u R.S-u i teritorija kojeg je kontrolisao HVO bio pod opsadom. Onaj cetnik kada je ispljivao granate sa cuke nije birao samo Bosnjake vec i ostale, tako je bilo sa vodom, strujom i hranom. Ono sto ti pokusavam ovim reci je da su ljudi u velikom broju slucajeva izasli zbog nemogucih uslova zivljenja uzrokovanih stalnim ratnim dejstvima od strane cetnika, ucjenama strujom, vodom i plinom. Da li imas podatak koliko je Bosnjaka recimo u toku rata izaslo iz Sarajeva? Nemas? Pa pokusaj naci taj podatak pa uporedi sa brojem Hrvata i Srba koji su napustili grad.graciella wrote:Mozes da zivis u zabludi, ali da cinjenice govore da su mnogi Hrvati i Srbi napustili Sarajevo, a da ga mnogi i napustaju.erised traeh wrote: 2. Otkad je Sarajevo muslimanski grad? Sarajevo je primjer multikulturološkog društva - društva u kojem žive pripadnici tri religije, tri naroda, tri kulture. Možda se te religijske skupine ili narodi ponekadi ne slažu baš najbolje, ali u mnogim Sarajlijama još uvijek živi duh komšiluka - na komšiju se ne može (ko je mogao, otišao je iz grada). Je li u ratu srušena ijedna crkva? Ili sinagoga? Naravno da nije. I u ratu i poslije rata u Sarajevu žive i Bošnjaci, i Hrvati i Srbi i Jevreji. I to oni koji doživljavaju BiH kao svoju domovinu, a sebe vide ne kao pripadnike srpske ili hrvatske nacije, nego kao pripadnike bosanske, odnosno bosanskohercegovačke nacije.
Cekaj jel' ovo o zabrani koncerta Thompsonu ozbiljno ili je ovo samo tebi znana sala? Koncert nije zabranjen vec je otkazan od strane organizatora, ako cemo govoriti o cinjenicama. Drugo, sigrno da Lovrenovic i Andjelic mogu iznjeti svoje misljenje o odredjenoj pojavi ali to nije dokaz ni za obrisati *uzicu. Naravno ti mozes imati svoje misljenje ali sve one neporusene bogomolje drugih konfesija, ne samo u Sarajevu, u najmanju ruku te demantuju.graciella wrote: Osvrni se samo na izvrstan artikl Nevena Andjelica "Sarajevo je muslimanski grad' ili na Ivana Lovrenovica i potvrdjivanja gotovo istoga stava.
Dalje, za razliku od RS-a i Kantona 10, u Sarajevu su najnormalnije zaosleni i Hrvati i Srbi, i u privredi, i u administraciji, i u zdravstvu, i u obrazovanju..... Vrlo su rijetki slučajevi (ne mogu reći da ih nema jer nisam siguran u taj podatak) da je neko odbijen zato što nije Bošnjak. Da li je neko napadnut zato što nije Bošnjak? Naravno da ne, za razliku od RS-a gdje policija gotovo svakodnevno maltretira povratnike nesrpske nacionalnosti. Ja se družim i sa Matejom i sa Nemanjom, obojica su zaposleni, fino rade i niko ih ne dira. Jedan je katolik, a jedan pravoslavac, a ja sam musliman. Svako se moli na svoj način i mi si međusobno obavezno čestitamo praznike, poštujemo se. Nisu nikad imali problema u Sarajevu - cijeli rat su bili ovdje, i poslije rata su ostali tu. Prema tome, ako neki Hrvat ili Srbin napusti grad to nije zato što mu je srušena crkva, što je otpušten s posla jer nije Bošnjak ili zato što ga je policajac premlatio (opet zbog nacionalnosti). Moja komšinica je 2001. otišla za Kanadu, a bila je i Bošnjakinja i muslimanka. I ona nije jedini slučaj, mnogi su napustili grad, ali ne zato što su bili diskriminirani, nego prvenstveno zbog loše ekonomske situacije. (govorim o postratnom periodu)
- Drvosjeca iz Dejcica
Cekaj, ti o jednonacionalnim rukovodstvima u svim bitnim elementima grada govoris kao da je to pojava samo u Sarajevu a ne problem citave BiH pa i sire? Prebroj koliko imas nemuslimana u kantonalnim i opstinskim sluzbama pa uporedi sa drugim gradovima, kantonima i opstinama u BiH pa ces vidjeti sta znaci nacionalna diskriminacija.graciella wrote: Gdje sam to ja govorila o ratnom vremenu?
Ja mislim na poratno vrijeme, jednonacionalnu rukovodstva u svim bitnim elementima grada Sarajeva, sikaniranja (D.Stojanov koji je bio jedan sigurno od najuglednijih ekonomista i profesor na tri fakulteta u Sarajeu je otisao zbog sikaniranja, uvreda i omalovazavanja na nacionalnoj osnovi), provociranje i uglednog profesora Borisa Tihog i svih nemuslimana u gradu.
Dakle nije zabranjen, vec otkazan a to je bitna razlika. Koncert nije bio raspordat vec nije bilo dovoljno interesovanja i to se na kraju ispostavilo. Udruzenja i ljudi su sa pravom reagovali i trazili zabranu koncerta. Zar Thomsonovi koncerti nisu zabranjivani u Holandiji i Njemackoj, po tebi i to su nekakve dzamahirije.graciella wrote:
Koliko mi je poznato je otkazan upravo iz gore navedenih razloga i atmosfere koja je mirisala na linc, a uzgred je koncert bio rasprodan.
Daj nam molim te statisticke podatke o masovnom napustanju Sarajeva iz nacionalnih razloga. Evo ja tebi dajem linkove da vidis statistiku tzv. manjiskog povratka, imas sve poredano po godinama pa ces vidjeti da Kanton Sarajevo i F.BiH, upravo Bosnjacki dio, prednjaci po manjiskim povratku. Pusti se suplje rekla kazala.graciella wrote:
Lovrenovic i Andjelic nisu dokaz, ali kao oni misle gotovo svi nemuslimani grada Sarajeva. I ja ne govorim ovdje o netaknutim vjerskim objektima nego o nemuslimanima koji napustaju grad.
http://www.unhcr.ba/return/2001.htm
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 19/06/2007 15:21, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
Cekaj, ti o jednonacionalnim rukovodstvima u svim bitnim elementima grada govoris kao da je to pojava samo u Sarajevu a ne problem citave BiH pa i sire? Prebroj koliko imas nemuslimana u kantonalnim i opstinskim sluzbama pa uporedi sa drugim gradovima, kantonima i opstinama u BiH pa ces vidjeti sta znaci nacionalna diskriminacija.graciella wrote: Gdje sam to ja govorila o ratnom vremenu?
Dakle nije zabranjen, vec otkazan a to je bitna razlika. Koncert nije bio raspordat vec nije bilo dovoljno interesovanja i to se na kraju ispostavilo. Udruzenja i ljudi su sa pravom reagovali i trazili zabranu koncerta. Zar Thomsonovi koncerti nisu zabranjivani u Holandiji i Njemackoj, po tebi i to su nekakve dzamahirije.graciella wrote:
Koliko mi je poznato je otkazan upravo iz gore navedenih razloga i atmosfere koja je mirisala na linc, a uzgred je koncert bio rasprodan.
Daj nam molim te statisticke podatke o masovnom napustanju Sarajeva iz nacionalnih razloga. Evo ja tebi dajem linkove da vidis statistiku tzv. manjiskog povratka, imas sve poredano po godinama pa ces vidjeti da Kanton Sarajevo i F.BiH, upravo Bosnjacki dio, prednjaci po manjiskim povratku. Pusti se suplje rekla kazala.graciella wrote:
http://www.unhcr.ba/return/2001.htm