Dodik na RTRS - SMS poruke
-
Šandor
Dodik investira tako što prodaje firme Srbiji. To je sve. Ostalo je samo priča. Uključujući i i valjanje šuplje o jačanju RS-a. RS nije ništa jači nego što je bio '96. Ono što su im dali u Dejtonu imaju i sad i to je to (skoro pa nezavisna država - samo formalno u sastavu BiH - termin država se već ustalio u RS-u, kako među običnim ljudima tako i na TV). Što se tiče bijede, nisu se mnogo popravili. Radi se o tome da Dodik kontroliše sve medije koji valjaju neviđene nebuloze na koje neki padaju.
-
Šandor
Mnogi (i na ovom forumu) ne žele priznati da kod Srba pali samo četnička priča. Zato se vazda drže priče da je islamizacija presudila (kao da bi Srbi ubili Radovana da smo bili 100% sekularni).
Prosurfajte malo po arhivi Dana i vidjet ćete kako je govorio Dragan Čavić dok je bio predsjednik RS-a. On je kao provjereni četnik bio konstruktivan i uopšte nije dizao tenzije.
SDS je izgubio samo zbog slabih retoričara. Dodik je preuzeo ulogu četnika prošlog ljeta u kampanji.
Prosurfajte malo po arhivi Dana i vidjet ćete kako je govorio Dragan Čavić dok je bio predsjednik RS-a. On je kao provjereni četnik bio konstruktivan i uopšte nije dizao tenzije.
SDS je izgubio samo zbog slabih retoričara. Dodik je preuzeo ulogu četnika prošlog ljeta u kampanji.
-
Šandor
Vjerovatno će ovi ublehaši sad pomislit da podržavam SDA i da mi je drag SDS pa da se objasnim. 
Dakle, sjećam se Dragana Čavića još iz polovine 90-ih kad sam bio mali. Smijao se na pomen zločina ljudima u lice pred TV kamerama. Škripao zubima od muke i zbijao šale na račun ubijenih. Tada je bio jedan od najpopularnijih Srba u BiH. Međutim, kad je pobijedio na izborima 2002. godine promijenio se. Nije se više zezao na račun zločina i čak je postao konstruktivan. To ge je ukopalo. Nije dizao tenzije a Srbi od toga žive htjeli priznati ili ne.
Treba istaći i da su Draganu Čaviću bile vezane ruke jer veći dio njegove vladavine nije se ni moglo tako lako zajebavati.
Dodik je skonto dobitnu kombinaciju. Šuplja o investicijama i neprestano provociranje Bošnjaka i ismijavanje zločina. Dobro mu je došla i presuda kao i ignorancija međunarodne zajednice. Jednoumlje u medijima je također jedan od faktora.
Bošnjak u Sarajevu bi teško mogao napraviti nešto slično jer ovdje nije takva situacija. Zamislite da se neko počne zajebavat sa ubijenim Srbima...da se smije u lice žrtvama....proda BH Telekom, Elektroprivredu....stavi pod kontrolu sve medije...likvidira sve rivale.....i onda ubija s pričom mi jačamo BiH...mi nećemo sa Srbima...ko jebe Srbe....oni hoće samo crkve.... (kopiram Dodika
:D:D ). A svi mediji ga kuju u zvijezde.
Niko da se zapita zašto ovo Srbima prolazi? I da li bi isto prošlo Bošnjacima?
Dakle, sjećam se Dragana Čavića još iz polovine 90-ih kad sam bio mali. Smijao se na pomen zločina ljudima u lice pred TV kamerama. Škripao zubima od muke i zbijao šale na račun ubijenih. Tada je bio jedan od najpopularnijih Srba u BiH. Međutim, kad je pobijedio na izborima 2002. godine promijenio se. Nije se više zezao na račun zločina i čak je postao konstruktivan. To ge je ukopalo. Nije dizao tenzije a Srbi od toga žive htjeli priznati ili ne.
Treba istaći i da su Draganu Čaviću bile vezane ruke jer veći dio njegove vladavine nije se ni moglo tako lako zajebavati.
Dodik je skonto dobitnu kombinaciju. Šuplja o investicijama i neprestano provociranje Bošnjaka i ismijavanje zločina. Dobro mu je došla i presuda kao i ignorancija međunarodne zajednice. Jednoumlje u medijima je također jedan od faktora.
Bošnjak u Sarajevu bi teško mogao napraviti nešto slično jer ovdje nije takva situacija. Zamislite da se neko počne zajebavat sa ubijenim Srbima...da se smije u lice žrtvama....proda BH Telekom, Elektroprivredu....stavi pod kontrolu sve medije...likvidira sve rivale.....i onda ubija s pričom mi jačamo BiH...mi nećemo sa Srbima...ko jebe Srbe....oni hoće samo crkve.... (kopiram Dodika
- Motokultivator
Odlicno gledanje na situaciju. Mozda zvuci grubo i besmisleno, al kad se malo razmisli, fakat je tako.Šandor wrote:Vjerovatno će ovi ublehaši sad pomislit da podržavam SDA i da mi je drag SDS pa da se objasnim.
Bošnjak u Sarajevu bi teško mogao napraviti nešto slično jer ovdje nije takva situacija. Zamislite da se neko počne zajebavat sa ubijenim Srbima...da se smije u lice žrtvama....proda BH Telekom, Elektroprivredu....stavi pod kontrolu sve medije...likvidira sve rivale.....i onda ubija s pričom mi jačamo BiH...mi nećemo sa Srbima...ko jebe Srbe....oni hoće samo crkve.... (kopiram Dodika:D:D ). A svi mediji ga kuju u zvijezde.
-
AbU_JamaL_MovE
Šandor wrote:Vjerovatno će ovi ublehaši sad pomislit da podržavam SDA i da mi je drag SDS pa da se objasnim.
Bošnjak u Sarajevu bi teško mogao napraviti nešto slično jer ovdje nije takva situacija. Zamislite da se neko počne zajebavat sa ubijenim Srbima...da se smije u lice žrtvama....proda BH Telekom, Elektroprivredu....stavi pod kontrolu sve medije...likvidira sve rivale.....i onda ubija s pričom mi jačamo BiH...mi nećemo sa Srbima...ko jebe Srbe....oni hoće samo crkve.... (kopiram Dodika:D:D ). A svi mediji ga kuju u zvijezde.
Pametno napisano...Svaka cast... RESPECT
- vaca
Lupas gluposti prijatelju!!! Ali ako si ti sredinom 90-tih bio mali, mozda ti nije ni zamjeriti... Iskustvo donosi mudrost...vidjeces!Šandor wrote:Vjerovatno će ovi ublehaši sad pomislit da podržavam SDA i da mi je drag SDS pa da se objasnim.
-
rashid
Mozes li ti reci, zasto su to gluposti?vaca wrote:Lupas gluposti prijatelju!!! Ali ako si ti sredinom 90-tih bio mali, mozda ti nije ni zamjeriti... Iskustvo donosi mudrost...vidjeces!Šandor wrote:Vjerovatno će ovi ublehaši sad pomislit da podržavam SDA i da mi je drag SDS pa da se objasnim.
-
MUNAFIK
upravo tako!!!Šandor wrote:Vjerovatno će ovi ublehaši sad pomislit da podržavam SDA i da mi je drag SDS pa da se objasnim.
-
zavrzlama
...Šandor wrote:Vjerovatno će ovi ublehaši sad pomislit da podržavam SDA i da mi je drag SDS pa da se objasnim.
Srpski politicari u BIH se ponasaju u skladu za zahtjevima domacih cetnika i velikosrba i centrale u Beogradu....sutra da Srbija okrene list Dodik bi bio veci zagovarac cjelovitosti i suzivota u BIH nego mnogi bosnjacki politicari...
Ideja velike srbije i podjele BIH je glavni cilj svakog srpskog politicara u BIH kojeg Srbija progura na vlast....onda kada isti politicari ne odrade zadatak kako su im naredili oni iz Srbije..obicno budu smijenjeni ili ako se vise bune zavrse u potoku ili saobracajnom udesu...Cavic je jedan od tih koji je malo vise pametan pa jos drzi glavu zivu....razlog sto je Dodik veci cetnik od ostalih cetnika je u cinjenici da velikosrbi u BIH imaju samo jos jedan adut i sansu da pokusaju secesiju od BIH a to je Kosovo...ako Kosovo dobije nezavisnost a oni do tada ne izazovu desavanje naroda ili neki neustavni referendum(balvan revoluciju) zauvijek ce biti izgubljena nada za podjelu BIH i kapitalizaciju etnickog ciscenja...
-
korto_malteze
osnovni problem citavog 'fenomena dodik' (koji, btw, nije nikakav politicki fenomen, nego samo uspjesno provedena predizborna kampanja i postiborna platofrma kreirana na osnovu jednostavne matematike: cetnicka retorika za rs mase + ekspresna privatizacija za kolonijaliste + 'moja prcija je moja a tvoja je tvoja' za partnerske sbih i sda + 'evo mene za lidera svih srba kraj mlohavog kostunice i glupog tadica' za sve srbe = najmociniji srpski politicar) je nepostojanje pro-bosanski orijetisanog oponenta, dovoljno sposobnog, pametnog i hrabrog da se sa dodikom uhvati u kostac. silajdzic, koji se relativno uspjesno prodaje za takvog a ustvari je jedino pro-silajdzic u svojoj orijentaciji, je dobio izbore sa dodikom i on mu je glavni partner. fahro radoncic ima slican odnos s njim. o sda i sdp ne treba trositi rijeci. njihova zajednicka odrednica je da nista ne mogu sami, osim kuknjave strancima od kojih (kao) ocekuju da strasnog milorada opale lenjirom po prstima i nama lijepo vrate republiku bosnu i hercegovinu, prokockanu bespovratno.
treba prihvatiti da je dodik u ovom trenutku najmocnija politicka licnost u bosni i hercegovini. kako on kaze tako ce biti. ili, tacnije, nece biti. i valja ga trpiti, kao sto smo naucili da trpimo, ko stoka. trpili smo tolike, istrpicemo i njega, to je nas mentalitet, mentalitet 'bosanske kafane'. no, treba imati muda pa priznati da dodikova moc ne porizilazi iz njegovih mentalnih, politickih ili organizacionih sposobnosti; toga sto, eto, stranci pustaju njega i srbe da rade sta hoce a nas jadne bosnjake bi odmah u prah stucali; silnih nepostojecih para sto ih je mile zaradio privatizacijom; naklonjenosti zvijezda i naocitog izgleda. njegova moc je direktan proizvod utucenosti i apatije (pro) bosanskog drustva koje je na koljenima, pretvoreno u bezlicnu masu zeljnu humanitarne pomoci, frustriranu nepravdom a nespremnu da ucini bilo sta da ostvari pravdu, opijenu zvucima koketovih slagera i zabavljenu tracevima iz avaza. to je likovima iz vasingtona, koji su radili na formulaciji miletove kampanje i odabiru savjetnika, bio jedan takav lak plijen da je s te, bizarno-mazoihsiticke tacke gledista, zanimljivo gledati kako nam krkan iz laktasa je*e majku.
treba prihvatiti da je dodik u ovom trenutku najmocnija politicka licnost u bosni i hercegovini. kako on kaze tako ce biti. ili, tacnije, nece biti. i valja ga trpiti, kao sto smo naucili da trpimo, ko stoka. trpili smo tolike, istrpicemo i njega, to je nas mentalitet, mentalitet 'bosanske kafane'. no, treba imati muda pa priznati da dodikova moc ne porizilazi iz njegovih mentalnih, politickih ili organizacionih sposobnosti; toga sto, eto, stranci pustaju njega i srbe da rade sta hoce a nas jadne bosnjake bi odmah u prah stucali; silnih nepostojecih para sto ih je mile zaradio privatizacijom; naklonjenosti zvijezda i naocitog izgleda. njegova moc je direktan proizvod utucenosti i apatije (pro) bosanskog drustva koje je na koljenima, pretvoreno u bezlicnu masu zeljnu humanitarne pomoci, frustriranu nepravdom a nespremnu da ucini bilo sta da ostvari pravdu, opijenu zvucima koketovih slagera i zabavljenu tracevima iz avaza. to je likovima iz vasingtona, koji su radili na formulaciji miletove kampanje i odabiru savjetnika, bio jedan takav lak plijen da je s te, bizarno-mazoihsiticke tacke gledista, zanimljivo gledati kako nam krkan iz laktasa je*e majku.
-
Šandor
Odličan post!korto_malteze wrote:osnovni problem citavog 'fenomena dodik' (koji, btw, nije nikakav politicki fenomen, nego samo uspjesno provedena predizborna kampanja i postiborna platofrma kreirana na osnovu jednostavne matematike: cetnicka retorika za rs mase + ekspresna privatizacija za kolonijaliste + 'moja prcija je moja a tvoja je tvoja' za partnerske sbih i sda + 'evo mene za lidera svih srba kraj mlohavog kostunice i glupog tadica' za sve srbe = najmociniji srpski politicar) je nepostojanje pro-bosanski orijetisanog oponenta, dovoljno sposobnog, pametnog i hrabrog da se sa dodikom uhvati u kostac. silajdzic, koji se relativno uspjesno prodaje za takvog a ustvari je jedino pro-silajdzic u svojoj orijentaciji, je dobio izbore sa dodikom i on mu je glavni partner. fahro radoncic ima slican odnos s njim. o sda i sdp ne treba trositi rijeci. njihova zajednicka odrednica je da nista ne mogu sami, osim kuknjave strancima od kojih (kao) ocekuju da strasnog milorada opale lenjirom po prstima i nama lijepo vrate republiku bosnu i hercegovinu, prokockanu bespovratno.
-
AbU_JamaL_MovE
Dodik samo prica ono sto srpski narod zeli cuti.
Nesto Kontam (i neka me neko ispravi ako grijesim) ali nekako mi se cini kao da su se sad srbi sa dodikom osilili pa sve se vise napada desava na nesrbe i njihove vjerske objekte?!
Pogledajte ovaj linkove i sve ce biti jasno...
http://www.24sata.info/6557
http://www.sarajevo-x.com/clanak/070712074
Meni se cini da je ovih sranja prije bilo puno manje. I, usput, dodik nije politicar on je diktator. On polako skida sve nacelnike opcina u kojima snsd nema vlast. On voli da je on glavni...
Nesto Kontam (i neka me neko ispravi ako grijesim) ali nekako mi se cini kao da su se sad srbi sa dodikom osilili pa sve se vise napada desava na nesrbe i njihove vjerske objekte?!
http://www.24sata.info/6557
http://www.sarajevo-x.com/clanak/070712074
Meni se cini da je ovih sranja prije bilo puno manje. I, usput, dodik nije politicar on je diktator. On polako skida sve nacelnike opcina u kojima snsd nema vlast. On voli da je on glavni...
-
spongebob
sutra navece se treba organizovat i postavit natpis "VELIKA BOSNA"...i majicu.. (svijetlo-bijele boje).nije da ljudima prisjedam na muku...al de ba malo pismenosti `bem mu...Na oskrnavljeni vrh munare Hajrija džamije, nepoznati počionioci su postavili natpis "VELIKA SRBIJA" i majicu (tamno-crne boje).
dodik je krkan u klasicnom smislu i o njegovu karakteru ne treba trositi rijeci.slika i prilika srpskog naroda danas. primitivne seljacine pa hajde. al ni maslo njegovog antipoda kod bosnjaka sigurno nije za ramazana.stalno upiruci prstom u one druge se gubi samokriticnost i jasan pogled. skoro niko ne postavlja pitanje, kako se to moglo desiti da bosnjake, btw. ubjedljivom vecinom osvojenih glasova predstavlja tip koji bi u funkcionalnom pravosudnom sistemu kojeg mi nemamo davno crtao reske po zidu i pazio da ne izgubi saFun....
-
Krugman
Upravo to - fokusiranje samo na Dodikov krkanluk bez uzimanja u obzir drustvenih i ekonomskih rezultata koje on u RS postize odvlaci paznju od cinjenice da u Federaciji nema strategije koja moze odgovoriti na njegove prijetnje prema BiH i nema politicara sposobnih koji mogu narodu obezbjediditi napredak. Silajdzic i ostali kriminalci iz SBiH i SDA vole da se raspravlja o Dodikovom krkanluku i seljakluku, jer dok se god o tome prica, onda se ne prica o njihovoj nesposobnosti da postignu isto.spongebob wrote:sutra navece se treba organizovat i postavit natpis "VELIKA BOSNA"...i majicu.. (svijetlo-bijele boje).nije da ljudima prisjedam na muku...al de ba malo pismenosti `bem mu...Na oskrnavljeni vrh munare Hajrija džamije, nepoznati počionioci su postavili natpis "VELIKA SRBIJA" i majicu (tamno-crne boje).
dodik je krkan u klasicnom smislu i o njegovu karakteru ne treba trositi rijeci.slika i prilika srpskog naroda danas. primitivne seljacine pa hajde. al ni maslo njegovog antipoda kod bosnjaka sigurno nije za ramazana.stalno upiruci prstom u one druge se gubi samokriticnost i jasan pogled. skoro niko ne postavlja pitanje, kako se to moglo desiti da bosnjake, btw. ubjedljivom vecinom osvojenih glasova predstavlja tip koji bi u funkcionalnom pravosudnom sistemu kojeg mi nemamo davno crtao reske po zidu i pazio da ne izgubi saFun....
Prije sest mjeseci kada je Dodik prodao telekom Srbiji za 1.2 milijarde, bila je suplja na ovom forumu od raznih probisvjetova kako nikada pare nece stici, kako je to samo politicka igra itd. A evo danas imamo situaciju gdje RS ne samo ima 1.2 milijarde na racunu nego i odlican plan kako da ih preusmjeri u opstinske projekte koji ce dalje poboljsavati uvjete zivota i investicije. Oronulu rafineriju u konkurentnom regionu Dodik je vjesto prodao Rusima za skoro milijardu (i to velikim dijelom preko nasih ledja sa odlukom o naftnim derivatima). Spremanje investicija u Istocnoj Hercegovini mjerene milijardama je u punom zamahu. Specijalno tuzilastvo RS-a radi punom parom na rasvjetljavanju privrednog kriminala - svaki mjesec barem par SDS glavesina padne. I niko se tamo ne buni jer je ocigledno da su ti sto su pohapseni, pohapseni pravnim a ne politickim motivima.
Na nasoj strani, kreten Silajdzic je najveceg proizvodjaca celika na Balkanu, Zeljezaru u Zenici, poklonio svojim ahbabima iz Kuvajta skoro dzab-dzabe, da bi se oni onda okrenuli i prodali ga Indijcima za skoro 100 miliona. O prodavanju banaka za 1 marku uopste ne treba ni govoriti. Za Aluminij se nadaju da ce Federacija dobiti pisljivih 250 miliona. Nedo Bog da lopov i ustasa Brajkovic nije u njega usao za rata, i to bi danas propalo. Cinjenica da jedan lopov i fashista kao Brajkovic bolje predstavlja interese gradjana u federaciji nego vlast, dovoljno govori kakve mi budale imamo na celnim pozicijama. Korupcija, nepotizam, i ostale nemoralnosti koje su SDA i SBiH uvele u drustvo su neizbjezni na svakom koraku.
Ovoj zemlji je ostalo jos vrlo malo vremena (ako vec nije kasno) i nema svrhe gubiti ga na suplju pricu.
-
Krugman
Vrlo, vrlo interesantna misao. Bolju odavno nisam procitao na ovom forumu.korto_malteze wrote:no, treba imati muda pa priznati da dodikova moc ne porizilazi iz njegovih mentalnih, politickih ili organizacionih sposobnosti; toga sto, eto, stranci pustaju njega i srbe da rade sta hoce a nas jadne bosnjake bi odmah u prah stucali; silnih nepostojecih para sto ih je mile zaradio privatizacijom; naklonjenosti zvijezda i naocitog izgleda. njegova moc je direktan proizvod utucenosti i apatije (pro) bosanskog drustva koje je na koljenima, pretvoreno u bezlicnu masu zeljnu humanitarne pomoci, frustriranu nepravdom a nespremnu da ucini bilo sta da ostvari pravdu, opijenu zvucima koketovih slagera i zabavljenu tracevima iz avaza. to je likovima iz vasingtona, koji su radili na formulaciji miletove kampanje i odabiru savjetnika, bio jedan takav lak plijen da je s te, bizarno-mazoihsiticke tacke gledista, zanimljivo gledati kako nam krkan iz laktasa je*e majku.
Slazem se potpuno da je nas narod totalno propao i da je katastrofalna situacija u zemlji velikim dijelom rezultat apatije i moralnog sunovrata njenih gradjana. Medjutim, zato postoji vodstvo - da vodi ovce nesposobne sami neke stvari da shvate u ispravnom pravcu. Mi na lokalnom nivou u odredjenim krajevima imamo dobre ljude: npr. Hamdija Lipovaca u Bihacu ili Jasmin Imamovic u Tuzli koji su nazalost ogranicenih svojim pozicijama, ali na vecini lokanih, i entitetskom i drzavnom nivou su sve goli lopovi, nesposobnjakovici, egoisti, interesdzije (vecinom iz SDA i SBiH). Ti ljudi su ovaj moralni sunovrat o kojem govoris ne samo prouzrokovali vec ga non-stop svojim postupcima ojacavaju.
U RS-u je bilo jos gore sa SDS-om, ali oni sada imaju ljude na celu sa Dodikom koji ocigledno znaju prioritete. I ne radi se tu samo o promidzbi kako ti pokusavas predstaviti. Lik je neupitno sposoban - pogledaj kako je samo sastavio ovaj deal sa Rafinerijom - 1milijardu za oronulu rafineriju u regionu postojecih rafinerija, zaposliti ce 3,000+ ljudi, privuci znacajne dodatne investicije - i usput nas je dobro iz*ebao odlukom o naftnim derivatima. Ali slazem se da je njegova sposobnost dodatno uvecana nesposobnoscu nasih politicara.
Uglavnom, dragocijeno vrijeme istice, nesto se pod hitno mora u Sarajevu mjenjati.
-
korto_malteze
krugman, mozda nije najjasnije iz onoga sto sam ja napisao - moja tvrdnja je da je dodikk sam, na nivou licnih sposobnosti, jedan prosjecan, istina vispren, krkan iz laktasa. no, politika koju vodi i odluke koje donosi su neupitno superiorne bilo cemu sto dolazi iz 'probosanskog' (citaj bosnjackog, jer su hrvati do te mjere marginalizirani na drzavnom nivou da je to za plakanje) vrha. ono sto znam je da je njegova politika plod rada savjetnika od kojih je odredjen broj stranaca koji djeluju iz sjene, a koji su unajmljeni za debele pare. retorika je plod rada marketinskog tima iz vasingtona (makar bila za predizborne kampanje, a nije se nista ne promijenila do danas). na kraju - apsolutno se slazem s tobom, bez promjene, radikalne promjene u politickom djelovanju ovih govana sto stoluju u sarajevu (u sta cisto sumnjam) ili promjene na politickoj sceni (sto je moguce, ali nema nekih indicija koje bi na to ukazale), dodik ce da nastavi da ucvrscuje rs, nastavice se erozija bosne i hercegovine, a mi cemo da trpimo ko marva i cekamo da mu vidimo ledja. samo sto on nece otici bez pola drzave.
-
zavrzlama
Interesantna razmisljanja....
Meni neko udje sa puskom u ruci u kucu..siluje zenu i kcerku...ubije brata....mene strpa u logor a zenu i djecu onako izmaltretiranu posalje u izbjeglistvo..poslije rata neko(DODIK) uzeo moju imovinu(traktor,auto,zemlju) i pravi biznis...a ja kao izbjeglica bez kuce i alata sad trebam da dokazujem kako cu sa volovima i konjima bolje ekonomski parirati tom Dodiku koji mi je oduzeo sve(telekom,Rafineriju,silne fabrike itd u kojima su nesrbi prije rata radili,a danas samo jedan narod uziva u svim tim bogatstvima)....teritorija sadasnjeg manjeg entiteta je bila u 80% slucajeva nepogodjena ratom i razaranjem,dok je u danasnjoj teritoriji federacije porusenost i opljackanost tokom rata bila na oko 70%.....kakvi Dodikovi ekonomski uspjesi i bakraci...on krcmi BIH imovinu oduzetih od etnicki ocisceong nesrpskog stanovnistva i daje u bezcjenje Srbiji i bratskoj Rusiji da im sutra pomognu kad izazove desavanje naroda/secesiju od BIH....kad ode Kosovo mnogi ce ovdje na forumu shvatiti Dodikovu ekonomiju....on je cetnik koji je preuzeo ulogu posljednjeg diktatora koji ce pokusati izvrsiti puc i secesiju od BIH...bice mu to i prvi i posljednji put....
Meni neko udje sa puskom u ruci u kucu..siluje zenu i kcerku...ubije brata....mene strpa u logor a zenu i djecu onako izmaltretiranu posalje u izbjeglistvo..poslije rata neko(DODIK) uzeo moju imovinu(traktor,auto,zemlju) i pravi biznis...a ja kao izbjeglica bez kuce i alata sad trebam da dokazujem kako cu sa volovima i konjima bolje ekonomski parirati tom Dodiku koji mi je oduzeo sve(telekom,Rafineriju,silne fabrike itd u kojima su nesrbi prije rata radili,a danas samo jedan narod uziva u svim tim bogatstvima)....teritorija sadasnjeg manjeg entiteta je bila u 80% slucajeva nepogodjena ratom i razaranjem,dok je u danasnjoj teritoriji federacije porusenost i opljackanost tokom rata bila na oko 70%.....kakvi Dodikovi ekonomski uspjesi i bakraci...on krcmi BIH imovinu oduzetih od etnicki ocisceong nesrpskog stanovnistva i daje u bezcjenje Srbiji i bratskoj Rusiji da im sutra pomognu kad izazove desavanje naroda/secesiju od BIH....kad ode Kosovo mnogi ce ovdje na forumu shvatiti Dodikovu ekonomiju....on je cetnik koji je preuzeo ulogu posljednjeg diktatora koji ce pokusati izvrsiti puc i secesiju od BIH...bice mu to i prvi i posljednji put....
-
Krugman
Klasicna suplja prica SDA/SBiH nesposobnjakovica kojom oni nastoje "oprati" svoj kriminal, nesposobnost, i moralni trulez vec 12 godina. Rat i ratna stradanja su im isprike za svaku propast i povod za neprestanu kuknjavu. Umjesto da su iskoristili rat da motivisu ljude i usmjere u borbu za BiH, oni su izabrali da ga koriste za demagogiju, kradju, korupciju, malogradjanstvo i sve druge vrste poriva koji unistavaju ovu zemlju i narod vec 12 godina.zavrzlama wrote:Interesantna razmisljanja....![]()
Vecina industrijske proizvodnje u BiH je na teritoriji Federacije, i u zemlju je uslo dovoljno novca da se sve ratne stete u proizvodnim kapacitetima saniraju. Ali nasim poglavicama nije bilo vazno rad, zaposlenje ljudi, i oporavak zemlje. Njima je puno vaznije bilo licno bogacenje, unistavanje firmi za povoljnu privatizaciju, i bacanje para na ideoloske projekte. Nisu ti Srbi i Dodik za to krivi, krivi su idioti za koje si glasao.
-
zavrzlama
Nisam simpatizer ovih navedenih stranaka.....tvoj pokusaj relativizacije agresije,etnickog ciscenja i genocida, lopovlukom kao sto kazes SDA/SBIH je krajnje providan i nemoralan....kradja i lopovluk probosanskih stranaka i politicara nije razlog da ja svoju snagu i borbu za BIH usmjerim na njih dok se ubijaju povratnici,cetnici sa majicama r&r marsiraju manjim entitetom,dodik prijeti secesijom i udaljava BIH od EU....bilo je lopovluka i prije rata i bice ga i narednih 1000 godina...lose politicatre se na svakim izborima ima sansa zamijeniti i postaviti druge...ali se lako ne mijenja ideologija...Krugman wrote:Klasicna suplja prica SDA/SBiH nesposobnjakovica kojom oni nastoje "oprati" svoj kriminal, nesposobnost, i moralni trulez vec 12 godina. Rat i ratna stradanja su im isprike za svaku propast i povod za neprestanu kuknjavu. Umjesto da su iskoristili rat da motivisu ljude i usmjere u borbu za BiH, oni su izabrali da ga koriste za demagogiju, kradju, korupciju, malogradjanstvo i sve druge vrste poriva koji unistavaju ovu zemlju i narod vec 12 godina.zavrzlama wrote:Interesantna razmisljanja....![]()
-
Nancy Drew
-
Krugman
Ja ne relativiziram rat i agresiju, sta vise insistiram da se sranje kroz koje smo prosli najbolje postuje tako sto cemo imati uredjeno drustvo. Ljudi koji najvise relativiziraju nas bol i patnju su ovi iz SDA i SBiH u vlasti koji vec 12 godina koketiraju sa SDS-om/SNDS-om i promovisu kriminal i korupciju. Nisu se ljudi bolan gladni, zedni, i bosi borili da bi hrpa prijeratnih anonimusa i nesposobnjakovica mogla akumulirati ogromno bogatsvo i uticaj. Zbog toga ti je iz zemlje nakon rata otislo visestruko ljudi nego tokom rata. SDA i SBiH su iz Bosne otjerali vise ljudi svojim bezobrazlukom i kriminalom nego Radovan Karadzic.zavrzlama wrote:Nisam simpatizer ovih navedenih stranaka.....tvoj pokusaj relativizacije agresije,etnickog ciscenja i genocida, lopovlukom kao sto kazes SDA/SBIH je krajnje providan i nemoralan....kradja i lopovluk probosanskih stranaka i politicara nije razlog da ja svoju snagu i borbu za BIH usmjerim na njih dok se ubijaju povratnici,cetnici sa majicama r&r marsiraju manjim entitetom,dodik prijeti secesijom i usdaljava BIH od EU....bilo je lopovluka i prije rata i bice ga i narednih 1000 godina...lose politicatre se na svakim izborima ima sansa zamijeniti i postaviti druge...ali se lako ne mijenja ideologija...Krugman wrote:Klasicna suplja prica SDA/SBiH nesposobnjakovica kojom oni nastoje "oprati" svoj kriminal, nesposobnost, i moralni trulez vec 12 godina. Rat i ratna stradanja su im isprike za svaku propast i povod za neprestanu kuknjavu. Umjesto da su iskoristili rat da motivisu ljude i usmjere u borbu za BiH, oni su izabrali da ga koriste za demagogiju, kradju, korupciju, malogradjanstvo i sve druge vrste poriva koji unistavaju ovu zemlju i narod vec 12 godina.zavrzlama wrote:Interesantna razmisljanja....![]()
U tom kontekstu price o napadima na povratnike (za koje gornja garnitura absolutno nista nije ni uradila) i cetnicima je potpuno sekundarna. Da smo mi u ratu i poslije rata ina celu mali sposobne i postene ljude umjesto ovih kretena koji nas jasu vec 12 godina, danas bi situacija bila potpuno drugacija. RS vjerovatno nebi ni postojala, odnosno bila bi svedena na neki zanemariv minimum. Najefikasnija borba protiv nepravde koja nas je zadesila je posten rad, trud, zalaganje, odricanje a ne kuknjava - ali to ljudi kao Haris Silajdzic ili Alija Izetbegovic nikada nisu mogli ni shvatiti - kako ce shvatiti kada dana u zivotu nisu posteno odradili.
A ti se samo tjesi tom njihovom supljom pricom - dobro ces trehnuti od pod kad se otrijeznis.
-
zavrzlama
Nisi shvatio poentu mog pisanja....ti koje ti navodis su meni samo dodatna smetnja u borbi za BIH i normalno drustvo.....glavna smetnja su velikosrbi i cetnicka ideologija olicena u ideji velike Srbije....sutra nek pobijedi bilo koja stranka u federaciji nece uopste uticati na raspolozenje i cilj velikosrba u BIH....ne mogu ja radi lopovluka pojedinaca u SDA/SBIH reci nek Dodik radi to sto radi i svu snagu usmjeriti na politicare u federaciji a pustiti Dodika da komada BIH....da sam ja 92-e gledao ko sta krade i ko je na vlasti,nisam trebao ni ratovati za BIH..posteni gradjani BIH su ratovali protiv fasizma i komadanja drzave a ne zato sto su imali dobro i posteno rukovodstvo.....ako danasnje rukovodstvo nije dobro i posteno to ne znaci da trebam se pomiriti sa cinjenocom da priznam rezultate rata...Krugman wrote:Ja ne relativiziram rat i agresiju, sta vise insistiram da se sranje kroz koje smo prosli najbolje postuje tako sto cemo imati uredjeno drustvo. Ljudi koji najvise relativiziraju nas bol i patnju su ovi iz SDA i SBiH u vlasti koji vec 12 godina koketiraju sa SDS-om/SNDS-om i promovisu kriminal i korupciju. Nisu se ljudi bolan gladni, zedni, i bosi borili da bi hrpa prijeratnih anonimusa i nesposobnjakovica mogla akumulirati ogromno bogatsvo i uticaj. Zbog toga ti je iz zemlje nakon rata otislo visestruko ljudi nego tokom rata. SDA i SBiH su iz Bosne otjerali vise ljudi svojim bezobrazlukom i kriminalom nego Radovan Karadzic.zavrzlama wrote:Nisam simpatizer ovih navedenih stranaka.....tvoj pokusaj relativizacije agresije,etnickog ciscenja i genocida, lopovlukom kao sto kazes SDA/SBIH je krajnje providan i nemoralan....kradja i lopovluk probosanskih stranaka i politicara nije razlog da ja svoju snagu i borbu za BIH usmjerim na njih dok se ubijaju povratnici,cetnici sa majicama r&r marsiraju manjim entitetom,dodik prijeti secesijom i usdaljava BIH od EU....bilo je lopovluka i prije rata i bice ga i narednih 1000 godina...lose politicatre se na svakim izborima ima sansa zamijeniti i postaviti druge...ali se lako ne mijenja ideologija...Krugman wrote: Klasicna suplja prica SDA/SBiH nesposobnjakovica kojom oni nastoje "oprati" svoj kriminal, nesposobnost, i moralni trulez vec 12 godina. Rat i ratna stradanja su im isprike za svaku propast i povod za neprestanu kuknjavu. Umjesto da su iskoristili rat da motivisu ljude i usmjere u borbu za BiH, oni su izabrali da ga koriste za demagogiju, kradju, korupciju, malogradjanstvo i sve druge vrste poriva koji unistavaju ovu zemlju i narod vec 12 godina.
U tom kontekstu price o napadima na povratnike (za koje gornja garnitura absolutno nista nije ni uradila) i cetnicima je potpuno sekundarna. Da smo mi u ratu i poslije rata ina celu mali sposobne i postene ljude umjesto ovih kretena koji nas jasu vec 12 godina, danas bi situacija bila potpuno drugacija. RS vjerovatno nebi ni postojala, odnosno bila bi svedena na neki zanemariv minimum. Najefikasnija borba protiv nepravde koja nas je zadesila je posten rad, trud, zalaganje, odricanje a ne kuknjava - ali to ljudi kao Haris Silajdzic ili Alija Izetbegovic nikada nisu mogli ni shvatiti - kako ce shvatiti kada dana u zivotu nisu posteno odradili.
A ti se samo tjesi tom njihovom supljom pricom - dobro ces trehnuti od pod kad se otrijeznis.
-
klif
Posmatramo li rezultate srpske velikodržavne politike u periodu od kraja 80-tih prošlog vijeka do danas, vidjećemo jako malo pozitivnih rezultata. Hrvatska i Crna Gora su za Srbe izgubljeni. Kosovo, kao "kolijevka srpstva" visi na svilenom koncu i jasno je svakom da bi osamostaljenje te pokrajine Srbiji donijelo mnogo više pozitivnog nego negativnog. Ni uz najveće napore nisam uspio da dokučim, šta bi Srbija uradila sa Kosovom ukoliko ono ostane u njenom sastavu. Nekako mi je teško u današnjoj Srbiji zamisliti 30-40 albanskih poslanika u srbijanskoj skupštini, pet-šest ministara Albanaca u vladi, ili 15-20% albanskog komandnog kadra u vojsci Srbije... ili investicijski paket Beograda u pravcu Kosova težak par stotina miliona eura...
Svoje najveće domete je ova politika ostvarila upravo u BiH, iznuđivanjem RS-a. Normalno je da kreatori i trenutni izvršioci te politike očajnički pokušavaju da spasu bilo šta od ostvarenih rezultata, jer će se – kad-tad – srpsko društvo morati zapitati, da li je uloženi napor i podnesena žrtva za objedinjavanje srpskih zemalja bila u srazmjeri sa postignutim i da li je na putu tog ostvarenja zbilja došlo do povrede demokratskih načela, te prava drugih. Taj momenat će nastupiti onda kada Srbija postane istinski demokratska država, jer u istinski demokratskoj državi se, primjera radi, negiranje genocida i skrivanje bilo kakvih zločinaca, a pogotovo ratnih, procesuira od strane pravne države, a poštivanje prava manjina podrazumijeva. Koliko dugo će trajati proces demokratizacije Srbije je pitanje za sebe.
Istinski demokratska Srbija si – zbog sopstvene potrebe poštovanja elementarnih demokratskih principa – neće moći priuštiti luksuz danjeg održavanja i produbljivanja paternalističkih odnosa sa sebi podređenim i od nje zavisnim nacionalističkim vođama susjedne joj zemlje, s ciljem otimanja teritorija BiH, kao što je to danas slučaj. Onog momenta kada zvanična Srbija iskreno osudi genocid i politički se založi za ukidanje njegovih rezultata, kada pošalje jasnu poruku da ne podržava separatizam bosanskih Srba, te zločine vojske RS-a nazove pravim imenom, odustajući od ispoljavanja autističke potrebe da u istoj rečenici spomene i tuđe, ne bi li barem malo relativizirala sopstvene, te podvuče da je upotreba sile i političke opstrukcije kao načina rješavanja političkih problema neprihvatljiv put, biće razgolićena i do apsurda dovedena oružana borba bosanskih Srba za etnički čiste teritorije. To može prouzrokovati tektonske poremećaje u ovoj, naizgled, monolitnoj geopolitičkoj tvorevini, bez obzira na njene ekonomske uspjehe ili "uspjehe" i trenutnu političku ofanzivu, baziranu na suzbijanju ili dobrovoljnom odustajanju od svake druge misli koja bi bila u suprotnosti sa voždovom.
S druge strane je najveći domet bošnjačkih političara bila i ostala borba za slobodno prakticiranje Islama, a cjelokupna poratna strategija se svodila na političko i ekonomsko (sic!) maksimiranje pozicije žrtve, bez istinske želje i sposobnosti da postanu stvarni državotvorni faktor u BiH. S takvom bošnjačkom politikom bez vizije bi i mnogo slabije osovine od banjalučko-beogradske imale relativno lagan zadatak.
BiH je na žalost talac Srbije i ne budu li se istinski Bosanci i Hercegovci tipa Komšića i društva, odnosno oni Srbi, Hrvati i Bošnjaci koji BiH smatraju jedinom domovinom dozvali pameti i na neki način preuzeli stvar u svoje ruke, biće to vjerovatno još dugo vremena.
Lajčak je došao da bi otišao. Ko će ostati?
Svoje najveće domete je ova politika ostvarila upravo u BiH, iznuđivanjem RS-a. Normalno je da kreatori i trenutni izvršioci te politike očajnički pokušavaju da spasu bilo šta od ostvarenih rezultata, jer će se – kad-tad – srpsko društvo morati zapitati, da li je uloženi napor i podnesena žrtva za objedinjavanje srpskih zemalja bila u srazmjeri sa postignutim i da li je na putu tog ostvarenja zbilja došlo do povrede demokratskih načela, te prava drugih. Taj momenat će nastupiti onda kada Srbija postane istinski demokratska država, jer u istinski demokratskoj državi se, primjera radi, negiranje genocida i skrivanje bilo kakvih zločinaca, a pogotovo ratnih, procesuira od strane pravne države, a poštivanje prava manjina podrazumijeva. Koliko dugo će trajati proces demokratizacije Srbije je pitanje za sebe.
Istinski demokratska Srbija si – zbog sopstvene potrebe poštovanja elementarnih demokratskih principa – neće moći priuštiti luksuz danjeg održavanja i produbljivanja paternalističkih odnosa sa sebi podređenim i od nje zavisnim nacionalističkim vođama susjedne joj zemlje, s ciljem otimanja teritorija BiH, kao što je to danas slučaj. Onog momenta kada zvanična Srbija iskreno osudi genocid i politički se založi za ukidanje njegovih rezultata, kada pošalje jasnu poruku da ne podržava separatizam bosanskih Srba, te zločine vojske RS-a nazove pravim imenom, odustajući od ispoljavanja autističke potrebe da u istoj rečenici spomene i tuđe, ne bi li barem malo relativizirala sopstvene, te podvuče da je upotreba sile i političke opstrukcije kao načina rješavanja političkih problema neprihvatljiv put, biće razgolićena i do apsurda dovedena oružana borba bosanskih Srba za etnički čiste teritorije. To može prouzrokovati tektonske poremećaje u ovoj, naizgled, monolitnoj geopolitičkoj tvorevini, bez obzira na njene ekonomske uspjehe ili "uspjehe" i trenutnu političku ofanzivu, baziranu na suzbijanju ili dobrovoljnom odustajanju od svake druge misli koja bi bila u suprotnosti sa voždovom.
S druge strane je najveći domet bošnjačkih političara bila i ostala borba za slobodno prakticiranje Islama, a cjelokupna poratna strategija se svodila na političko i ekonomsko (sic!) maksimiranje pozicije žrtve, bez istinske želje i sposobnosti da postanu stvarni državotvorni faktor u BiH. S takvom bošnjačkom politikom bez vizije bi i mnogo slabije osovine od banjalučko-beogradske imale relativno lagan zadatak.
BiH je na žalost talac Srbije i ne budu li se istinski Bosanci i Hercegovci tipa Komšića i društva, odnosno oni Srbi, Hrvati i Bošnjaci koji BiH smatraju jedinom domovinom dozvali pameti i na neki način preuzeli stvar u svoje ruke, biće to vjerovatno još dugo vremena.
Lajčak je došao da bi otišao. Ko će ostati?