DOBAR POTEZ HARISE!!

popajic

Post by popajic »

Judge_Dread wrote:
xyz2007 wrote:
Judge_Dread wrote: Ima mali problem a to je da brisanje clana nije dovoljno jer mora ici i izmjena Ustava. Da bi se isti izmjenio on se prvo mora usvojiti da vise nije Aneks nekog mirovnog sporazuma. Ako ga usvojis priznao si RS.
Eh ovo nije tacno. Do 2010 zakon o drzavljanstvu se mora rijesiti. Znaci zakon je promjenjljiv.

Naravno kao i ime, prezime, religija, papirologija, drustveno uredjenje pa i Ustav!

Sto znaci, kad gradjani ustanove da zakon ne stiti interese maticnih drzavljana a kreiran je u tu svrhu i kad se dodje do spoznaje da zakon vrsi diskriminaciju prema istim, ili da je kontradiktoran - onda po zakonu se rade amandmani ili ukidaju stavke/clanovi da se usavrsi takav zakon.

Ukidanje clana, jedne stavke, kao i sve izmjene, promjene, popravke ili ukidanja skroz sasvim su legalna i omogucena.
Kao sto obecah clan I 7 d

d. Citizens of Bosnia and Herzegovina may hold the citizenship of another state, provided that there is a bilateral agreement, approved by the Parliamentary Assembly in accordance with Article IV(4)(d), between Bosnia and Herzegovina and that state governing this matter. Persons with dual citizenship may vote in Bosnia and Herzegovina and the Entities only if Bosnia and Herzegovina is their country of residence.

Dakle jeste Ustav itekako, a ne samo zakon. Oprostices sto sam copy paste engleski jer kao sto sigurno znas jos ga nismo preveli, a ja ljen da to uradim za ovu priliku Smile))

"Bošnjački su zastupnici istodobno podržali Silajdžićevu inicijativu da se u Domu naroda Parlamenta BiH pokrene postupak izmjene postojećeg Zakona o državljanstvu BiH odnosno ukidanja članka 17. tog zakona. "
Kao sto vidis ne spominje se izmjena ustava.Ne kontam !Ko je sad u pravu?
ero_sa_onog_svijeta

Post by ero_sa_onog_svijeta »

po meni OVO JE ŠOVINISTIČKA ODLUKA Harisa Silajdžića.

Ne mogu da vjerujem, kome bi to smetalo postojanje dva državljanstva?
Na ovaj način, većina Hrvata će odabrat hrvatsko državljanstvo ili će vjerovatno naći rupu u zakonu na način da će se prijaviti u Hrvatskoj.

Ja imam dvojo državljanstvo, putovnicu i BH pasoš, i nebvidim uopće razlog zbog čega bi to predstavljalo prijetnju za bošnjački narod?

'Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države'

Zbog čega je problem bilateralni sporazum da se napravi? Ustalom, mislim da je ovo jako sebičan potez bošnjačkog člana predsjednišptva koji uskraćuje isključivi prava Hrvatima u BiH. SRAMOTA!

I KAD BIH VEĆ MORAO DA BIRAM , SIGURNO BI IZABRAO PUTOVNICU!!
Maraschino

Post by Maraschino »

ero_sa_onog_svijeta wrote:po meni OVO JE ŠOVINISTIČKA ODLUKA Harisa Silajdžića.

Na ovaj način, većina Hrvata će odabrat hrvatsko državljanstvo ili će vjerovatno naći rupu u zakonu na način da će se prijaviti u Hrvatskoj.

Ja imam dvojo državljanstvo, putovnicu i BH pasoš, i nebvidim uopće razlog zbog čega bi to predstavljalo prijetnju za bošnjački narod?

'Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države'

Zbog čega je problem bilateralni sporazum da se napravi? Ustalom, mislim da je ovo jako sebičan potez bošnjačkog člana predsjednišptva koji uskraćuje isključivi prava Hrvatima u BiH. SRAMOTA!

Ti si procitao naslov i 'drito' na kraj da das svoj komentar.

Ovo nije nikakva sovinisticka odluka nego nesto sto bi trebalo sve drzavljane BiH da dovede u jedan ravnopravan polozaj. Ti ne gubis nista ali tvoje komsije/susedi Bosnjaci bi gubili. Ili se ukinuo clan 17 ili ti potpisivao bilateralni sporazum sa Hrvatskom , tebi je isto samo sto Bosnjaci koji zive u nekim zemljama koje ne zele taj sporazum, automatski gube BH drzavljanstvo.
ero_sa_onog_svijeta

Maraschino wrote:

Ovo nije nikakva sovinisticka odluka nego nesto sto bi trebalo sve drzavljane BiH da dovede u jedan ravnopravan polozaj. Ti ne gubis nista ali tvoje komsije/susedi Bosnjaci bi gubili. Ili se ukinuo clan 17 ili ti potpisivao bilateralni sporazum sa Hrvatskom , tebi je isto samo sto Bosnjaci koji zive u nekim zemljama koje ne zele taj sporazum, automatski gube BH drzavljanstvo.
što se tiče mene, nek svaki moj susjed bio bošnjak, bio srbin ostvari svoj interes, gdje god bio u Švedkoj, BiH ....

Zbog specifične situacije , odnosno zbog BiH kakva jest gdje 99 % Hrvata u BiH ima i hrvatsko državljanstvo, ovakva odluka će definitivno štetiti jedino BiH.
Zašto bi bošnjaci bili stavljeni u neravnopravan položaj? nisam čitao temu pa ako može objašnjenje.
kekec

Post by kekec »

[quote="ero_sa_onog_svijeta"]po meni OVO JE ŠOVINISTIČKA ODLUKA Harisa Silajdžića.
I KAD BIH VEĆ MORAO DA BIRAM , SIGURNO BI IZABRAO PUTOVNICU!![/quote]

Ero, malo si nervozan jer si direktno pogodjen Harisovom reakcijom.
Razmisli i vidjeti ces da je Haris u pravu. Siguran sam da on nema nista protiv potpisivanja bilateralnog sporazuma sa Hrvatskom, kako ti mislis.
On hoce da se problem dvojnog drzavljanstva rijesi za sve gradjane BiH. Moras imati na umu da neke drzave ne potpisuju takve sporazume (npr. SAD), a dodjeljuju svoje drzavljanstvo gradjanima BiH koji u njima zive.
To znaci da nasi gradjani koji zive npr. u SAD, po sadasnjem zakonu, gube BiH drzavljanstvo, ako dobiju americko. Haris hoce da se izbrise clan 17. cime bi se dobilo da svako onaj koji uzme drzavljanstvo druge drzave NE moze izgubiti drzavljanstvo BiH. Ja licno nisam pravnik, ali mislim da je oduzimanje BiH drzavljanstva, na ovaj nacin, nezakonito.
Druga je stvar ako neka drzava uslovljava davanje svog drzavljanstva, brisanjem (ispisivanjem) iz BiH drzavljanstva. To je slucaj sa Njemackom. Daju ti drzavljanstvo, ali se moras ispisati iz svog maticnog.
S obzirom da ima mnogo nasih koji zive od Amerike do Australije, a da mnoge drzave ne potpisuju bilateralne sporazume, desilo bi se da bi mnogi gradjani izgubili (po pomenutom Zakonu) drzavljanstvo BiH. Time bi izgubili pravo glasa, a mozda i jos neka privatna prava (jer si sada tretiran kao stranac). Gubljenjem prava glasa, postojeca etnicka rasporedjenost bi se ucvrstila i time bi dobili oni koji na izborima racunaju na nacionalno glasacko tijelo. Znaci u rep.srpskoj Bosnjaci i Hrvati iz dijaspore ne bi mogli glasati, a do sada oni ipak koliko toliko uticu na izborne rezultate. Ovo zadnje je logika stranaka i vodstva istih, iako mi se cini, prema broju glasova iz dijaspore, da bi rezultati bili isti, mozda sa par procenata gore ili dole.
Znaci ovdje je stvar principa. Haris zeli da svi koji zele i mogu dobiti dvojno drzavljanstvo, isto i dobiju, bez straha da ce mu BiH oduzeti maticno i da se to potvrdi Zakonom, na nacin da se clan 17. jednostavno izbrise.
Maraschino

Post by Maraschino »

ero_sa_onog_svijeta wrote:
Maraschino wrote:

što se tiče mene, nek svaki moj susjed bio bošnjak, bio srbin ostvari svoj interes, gdje god bio u Švedkoj, BiH ....

Zbog specifične situacije , odnosno zbog BiH kakva jest gdje 99 % Hrvata u BiH ima i hrvatsko državljanstvo, ovakva odluka će definitivno štetiti jedino BiH.
Zašto bi bošnjaci bili stavljeni u neravnopravan položaj? nisam čitao temu pa ako može objašnjenje.
xyz2007,

Ukidanjem clana 17. bi slijedilo da svi koji su rodjeni u BH i imaju maticno BH drzavljantsvo ne mogu izgubiti BH drzavljanstvo samo zato sto su stekli drzavljanstvo neke druge zemlje.

Dosada Hrvati i Srbi ta dvojna drzavljanstva nisu mogli izgubiti a Bosanci jesu jer samim sticanjem recimo americkog ili kanadskog drzavljanstva Bosanci bi izgubili svoje maticno BH drzavljanstvo
evo probaj ovako da shvatis

svako ti dobro
ero_sa_onog_svijeta

mislim da je u većini zemalja propisano da se dvojno državljanstvo regulira bilateralnim sporazumima.

Ukoliko je cilj Harisa da se omogući stjecanje dvojnog državljanstva svim građanima BiH to je po meni za svaku pohvalu.

Međutim, vijest je da je Haris protiv bilateralnog sporazuma između Hrvaske i BiH.
Sasvim pogrešna odluka, i neznam u čemu je problem da se bilateralni sporazum potpiše a ako bude promjene Zakona to opet ništa ne mjenja između dvije zemlje.

Ne radi se o nikakvoj diskriminaciji, kamo sreće da SAD žele da sklope bilateralni sporazum sa BiH.
meni odluka Harsia liči na izbor ili BiH ILI hRVATSKO DRŽAVLJANSTVO
ero_sa_onog_svijeta

Ukidanjem clana 17. bi slijedilo da svi koji su rodjeni u BH i imaju maticno BH drzavljantsvo ne mogu izgubiti BH drzavljanstvo samo zato sto su stekli drzavljanstvo neke druge zemlje.

Dosada Hrvati i Srbi ta dvojna drzavljanstva nisu mogli izgubiti a Bosanci jesu jer samim sticanjem recimo americkog ili kanadskog drzavljanstva Bosanci bi izgubili svoje maticno BH drzavljanstvo

Pojam ''Bosanac'' nije isto što i pojam ''Hrvat'' i Srbin''.

Ne znam , ukoliko ja kao Hrvat imam isključivo BiH državljanstvo i dobijem američko državljanstvo, onda i ja automatski gubim BiH DRŽAVLJANSTVO, JER AMERIČKI ZAKON NE MA BILATERALNI SPORAZUM SA sad.

A
kekec

Post by kekec »

Ne znam , ukoliko ja kao Hrvat imam isključivo BiH državljanstvo i dobijem američko državljanstvo, onda i ja automatski gubim BiH DRŽAVLJANSTVO, JER AMERIČKI ZAKON NE MA BILATERALNI SPORAZUM SA sad.
Tacno, gubis ako ovi nasi saznaju da imas i americko. A kako ce saznati, ja ne znam. Ko zna kakve su te diplomatske razmjene podataka.
ero_sa_onog_svijeta

i tu nevidim još jednu logiku.

Zemlje koje nežele da potpišu bilateraln sporazum recimo sa BiH, mislim da neće dopustiti osobi da stekne recimo kanadsko državljanstvo a bez da se odrekne BH državljanstva
Maraschino

Post by Maraschino »

ero_sa_onog_svijeta wrote:Ukidanjem clana 17. bi slijedilo da svi koji su rodjeni u BH i imaju maticno BH drzavljantsvo ne mogu izgubiti BH drzavljanstvo samo zato sto su stekli drzavljanstvo neke druge zemlje.

Ne znam , ukoliko ja kao Hrvat imam isključivo BiH državljanstvo i dobijem američko državljanstvo, onda i ja automatski gubim BiH DRŽAVLJANSTVO, JER AMERIČKI ZAKON NE MA BILATERALNI SPORAZUM SA sad.[/b]
A

Ne brini se ti nista ne gubis,

a ovo boldirano znaci da bi ti automatski ostao bez BH drzavljanstva zato sto izmedju BiH i SAD nema takvog sporazuma a clan 17 ako bi se ukinuo, bez obzira bilo ili ne bilo sporazuma ti nebi gubio BH drzavljanstvo.
kekec

Post by kekec »

ero_sa_onog_svijeta wrote:i tu nevidim još jednu logiku.

Zemlje koje nežele da potpišu bilateraln sporazum recimo sa BiH, mislim da neće dopustiti osobi da stekne recimo kanadsko državljanstvo a bez da se odrekne BH državljanstva
Hoce ako ispunjavas njihove uslove za sticanje (stalni boravak X godina i jos kojesta).
Imas dosta nasih sa kanadskim pasosem (drzavljanstvom). Imaju dvojno i ako se Zakon ne promjeni, mogu izgubiti
drz. BiH, ali tek 2012 godine, ako se ne varam, jer je tu godinu odredio, valjda bivsi Visoki predstavnik.
ero_sa_onog_svijeta

Maraschino wrote:
ero_sa_onog_svijeta wrote:Ukidanjem clana 17. bi slijedilo da svi koji su rodjeni u BH i imaju maticno BH drzavljantsvo ne mogu izgubiti BH drzavljanstvo samo zato sto su stekli drzavljanstvo neke druge zemlje.

A
Ne brini se ti nista ne gubis,

a ovo boldirano znaci da bi ti automatski ostao bez BH drzavljanstva zato sto izmedju BiH i SAD nema takvog sporazuma a clan 17 ako bi se ukinuo, bez obzira bilo ili ne bilo sporazuma ti nebi gubio BH drzavljanstvo.
onda se radi o dobrom prijedlogu, iako po meni sa tim ukidanjem postigli svrhu, jer opet zemlje koje ne dopuštaju dvojno državljanstvo tražit će od stjecatelja da se odrekne BH državljanstva.
kekec

Post by kekec »

ero_sa_onog_svijeta wrote: onda se radi o dobrom prijedlogu, iako po meni sa tim ukidanjem postigli svrhu, jer opet zemlje koje ne dopuštaju dvojno državljanstvo tražit će od stjecatelja da se odrekne BH državljanstva.
Tacno, ali to je do tebe da izaberes njemacko ili BiH. Nema mnogo zemalja koje te na taj nacin uslovljavaju. Njemacka, Austrija...
Ovdje se radi o onima koji dobrovoljno uzimaju drugo drzavljanstvo a drzava koja ga daje nema nista protiv da imas jos jedno ili cak i vise.
Judge_Dread

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:22, edited 1 time in total.
xyz2007

Post by xyz2007 »

Judge_Dread wrote:
xyz2007 wrote:
Judge_Dread wrote: Ima mali problem a to je da brisanje clana nije dovoljno jer mora ici i izmjena Ustava. Da bi se isti izmjenio on se prvo mora usvojiti da vise nije Aneks nekog mirovnog sporazuma. Ako ga usvojis priznao si RS.
Eh ovo nije tacno. Do 2010 zakon o drzavljanstvu se mora rijesiti. Znaci zakon je promjenjljiv.

Naravno kao i ime, prezime, religija, papirologija, drustveno uredjenje pa i Ustav!

Sto znaci, kad gradjani ustanove da zakon ne stiti interese maticnih drzavljana a kreiran je u tu svrhu i kad se dodje do spoznaje da zakon vrsi diskriminaciju prema istim, ili da je kontradiktoran - onda po zakonu se rade amandmani ili ukidaju stavke/clanovi da se usavrsi takav zakon.

Ukidanje clana, jedne stavke, kao i sve izmjene, promjene, popravke ili ukidanja skroz sasvim su legalna i omogucena.
Kao sto obecah clan I 7 d

d. Citizens of Bosnia and Herzegovina may hold the citizenship of another state, provided that there is a bilateral agreement, approved by the Parliamentary Assembly in accordance with Article IV(4)(d), between Bosnia and Herzegovina and that state governing this matter. Persons with dual citizenship may vote in Bosnia and Herzegovina and the Entities only if Bosnia and Herzegovina is their country of residence.

Dakle jeste Ustav itekako, a ne samo zakon. Oprostices sto sam copy paste engleski jer kao sto sigurno znas jos ga nismo preveli, a ja ljen da to uradim za ovu priliku Smile))
Pa evo pise vam.

Drzavljani Bosne i Hercegovine mogu zadrzati drzavljanstvo druge drzave ako postoji bilateralan ugovor u skladu sa clanom 4d, izmedju BH i te drzave. ( upotrijebili su pogresan naziv za 'drzavu' ovdje ako su mislili na drzavu kao sto je Francuska recimo trebali su reci "country" jer 'state' se vise odnosi na unutrasnju drzavu kao naprimjer Vasington je "State" jedna od 50 Americkih drzava a nikako "country" ( neka druga zemlja ))

Dalje, osobe sa dvojnim ( dual ) drzavljanstvom mogu glasati u BH i "entitetima" samo ako je Bosna drzava njihovog prebivalista.

( Evo opet pominje se "Entitet' znaci tacno se zna da je BH drzava i da ima entitete, a nikako Republiku u svom sastavu jer Srbi su htjeli da se njihov entitet zove "Srpska Republika" ali posto vecina ljudi bi se zbunilo oko uredjenja misleci da je ovo kompletno nova drzava to im je onemoguceno i dati im je naziv "entitet u sastavu BH" - republika srpska.

Ovdje je Karadzic isao na manipulaciju rijecima da ubaci "republiku" u naziv kako bi eventualno trazio osamostaljenje - to sve mi znamo vec ali pogledajte kakvim se sve taktikama ovaj ratni zlocinac sluzio! )

Zasto se moze stavka Ustava promjeniti?

Zato sto je nije narod vecinski ni izglasao. Nemojte mi samo reci da bi Bosanci kojima je BH maticna drzava oduzeli sami sebi maticno drzavljanstvo a dodijelili to isto Srbima i Hrvatima? :lol:

Pa sasvim je jasno je ovaj clan nedemokratski nametnut. Samim cinom sto je namtenut, nije legalan! :D

Osim toga, bileteran sporazum se sklapa samo sa drzavama koje inace ne nude dvojna drzavljanstva vec ih nude samo ako se napravi ugovor sa tom drzavom.

Posto je vecina Bosanaca izbjeglo u zapadne drzave koje daju dvojna drzavljanstva i stoga im nije potreban biletaralan ugovor - jer drzavljanstva sa svoje strane daju i bez ugovora ti gradjani BH su zrtve ovakvog clanka 17. jer im se na silu oduzima maticno drzavljanstvo samo zato sto imaju drzavljanstva drzava u kojima se nalaze.

Maticno drzavljanstvo niko ne moze oduzeti jer osoba je rodjena na tlu Bosne i Hercegovine i ne postoji taj zakon koji bi mogao da uzem maticno drzavljanstvo jer takav zakon ne stiti interese drzavljana.

Ako zakon ne stiti interese onda se postavlja pitanje zasto je tu uopste?

Cinjenica je da Srbija i Hrvatska imaju interesa da sklope sporazum jer onda i njihovi gradjani mogu komotno ako imaju BH drzavlajnstvo a mogu ga imati i ako zive u BH cak imaju pravo da glasaju i odlucuju o BOSNI.

Dok Bosanci koji su u zapadnim drzavama nemaju pravo da glasaju i odlucuju o svojoj sopstvenoj drzavi!

Pitanje glasi, zasto bi Bosanci sami sebi oduzimali pravo glasa i pravo odlucivanja o svojoj drzavi?

Naravno sasvim je jasno, da Bosanci ne bi imali clan 17 zakona jer to ide protiv samih njih, stoga se moze zakljuciti ponovo da je clan 17 bio nedemokratski i stoga nelegalan.

Svaka drzava u svijetu daje drzavljanstvo svojim maticnim gradjanima a cak i djeci njihovih drzavljana bez obzira na mjesto rodjenja.

Bosna trenutno ima zakon u kojem je Bosanac, maticni drzavljanin fakticki stranac u sopstevnoj drzavi. Znaci ova stavka je totalno nedolicna cak uvredljiva!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

taj O"hare je napravio toliko dobrih poteza da se čudim kako ne živimo u švicarskoj do sada
pita

Post by pita »

komi wrote:taj O"hare je napravio toliko dobrih poteza da se čudim kako ne živimo u švicarskoj do sada
:D :D :D ...hhmmm sad ce on to realizirati..da ce svicarti dolaziti kod nas na privremeni rad... zar ne vidis da je na dobrom putu...samo da Brankovic izgradi autoceste :-) :-)
:x :x :x :x :x
xyz2007

Post by xyz2007 »

A
Kad kazem "Bosanac" mislim na Bosanske drzavljane. :D

Bosanac je osoba koja je rodjena na tlu Bosne i Hercegovine i ima bh drzavljanstvo.

Vi mozete biti katolik recimo i reci za sebe da ste "hrvat - tj pripadnik hrvatskog naroda i nacije" ili "hrvatski drzavljanin" ali kad ulazite sa BH pasosom i ako ste BH drzavljanin , ljudi vide BH pasos i vama se obracaju kao :

Bosnian National.

Znaci Bosanac, nikako Croatian National.

Da bi se reklo vi ste Hrvatski drzavljanin morate uci sa Hrvatskim pasosem i imati hrvatsko drzavljanstvo.

Ako imate oba, onda ste dvojni drzavljanin. :)

Ali Ustav ( dejtonski ) ne daje Bosancima legitimnost. :D Koja kontradikcija!

Bosance svijet priznaje samo ih ne priznaje trenutna Bosna i Hercegovina! Tj njihova domovina ih ne priznaje.
suncokret13

Post by suncokret13 »

amerika,kanada,francuska ...dozvoljavaju DVOJNA drzavljanstva.

postoje zemlje a a la Austrija,Svedska ( ili Norveska ) koje ne dozvoljavaju dvojna drzavljanstva i da bi neko postao npr. Austrijski drzavljanin,a rodom je iz BiH ,mora se odreci BiH drzavljanstva.

( ne Internetu,vjerovatno postoji statistika,mjesta najucestalijih zahtjeva za ispis iz drzavljanstva BiH )

BiH ( bi ) je mogla rjesiti probleme POTPISUJUCU biletalarni ugovor s svim zemljama ( odnosno s zemljama s kojim to zeli ),kako bi svojim drzavljanima omogucila stjecanje i imanje DVOJNOG drzavljanstva tj. s zemljama koje u svom zakonu imaju mogucnost DVOJNOG drzavljanstava.

haris ne zeli s hrvatskom da potoise biletarni ugovor ??
znaci da ce i ono malo BiH hrvata biti u dilemi sta odabrati ?
pasos ili putovnicu ??? ,mogucnost putovanja po evropi ili mogucnost putovanja po BiH :-).

a uz to i dobar dio muslimana imaju putovnice.

e sad ostaju drzavljani srbije.

oni iz djela crne gore ili srbije koji su u BiH ? A koji isto imaju i BiH drzavljanstvo
sta s njima ?
da li ce i njima biti ponudjena alternativa,potpisivanja biletarnog ugovra s srbijom Ili crnom orom,da li ce se onda ONI MORATI ODRECI svoji DRZAVLJANSTAVA koje su stekli po rodjenju i mjesti zivljenja,pa ce se ISPISATI ( isto kao upis-ispis iz ''BIBLIOTEKE'' ) i ostati na BiH drzavljanstvu i konacno zavrsiti TOTALNO ETNICKO ciscenje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

pita wrote:
komi wrote:taj O"hare je napravio toliko dobrih poteza da se čudim kako ne živimo u švicarskoj do sada
:D :D :D ...hhmmm sad ce on to realizirati..da ce svicarti dolaziti kod nas na privremeni rad... zar ne vidis da je na dobrom putu...samo da Brankovic izgradi autoceste :-) :-)
:x :x :x :x :x
država u govnimakriminal
korpupcija
poskupljenja
postajemo rupe europe

a političke partije se samo hvale uspjesima :-?
pita

Post by pita »

suncokret13 wrote:amerika,kanada,francuska ...dozvoljavaju DVOJNA drzavljanstva.

postoje zemlje a a la Austrija,Svedska ( ili Norveska ) koje ne dozvoljavaju dvojna drzavljanstva i da bi neko postao npr. Austrijski drzavljanin,a rodom je iz BiH ,mora se odreci BiH drzavljanstva.

( ne Internetu,vjerovatno postoji statistika,mjesta najucestalijih zahtjeva za ispis iz drzavljanstva BiH )

BiH ( bi ) je mogla rjesiti probleme POTPISUJUCU biletalarni ugovor s svim zemljama ( odnosno s zemljama s kojim to zeli ),kako bi svojim drzavljanima omogucila stjecanje i imanje DVOJNOG drzavljanstva tj. s zemljama koje u svom zakonu imaju mogucnost DVOJNOG drzavljanstava.

haris ne zeli s hrvatskom da potoise biletarni ugovor ??
znaci da ce i ono malo BiH hrvata biti u dilemi sta odabrati ?
pasos ili putovnicu ??? ,mogucnost putovanja po evropi ili mogucnost putovanja po BiH :-).

a uz to i dobar dio muslimana imaju putovnice.

e sad ostaju drzavljani srbije.

oni iz djela crne gore ili srbije koji su u BiH ? A koji isto imaju i BiH drzavljanstvo
sta s njima ?
da li ce i njima biti ponudjena alternativa,potpisivanja biletarnog ugovra s srbijom Ili crnom orom,da li ce se onda ONI MORATI ODRECI svoji DRZAVLJANSTAVA koje su stekli po rodjenju i mjesti zivljenja,pa ce se ISPISATI ( isto kao upis-ispis iz ''BIBLIOTEKE'' ) i ostati na BiH drzavljanstvu i konacno zavrsiti TOTALNO ETNICKO ciscenje.
Hrvati imaju manje vise svi HR drzavljanstvo. Srbi imaju manje vise svi Srpsko drzavljanstvo. Bar 50% Muslimani imaju drzavljanstva eu ili hr.
Zato ako uzmu pravo na dvojno drzavljansvo svi drayvljani BiH mogu stati u drzavu velicine Vatikana... :D :D :D :D
Jesus ....ovaj kur...Slijdzic dok gradi vilu u londonu i ima americko drzavljanstvo...soli pamet
xyz2007

Post by xyz2007 »

Njemacka daje dvojna drzavljanstva i ne trazi ukidanje jednog ili drugog osim ako osoba nije naturalizovana.

Recimo ako je osoba porijeklom Spanac a dosla u Njemacku 1992, ta osoba mora biti naturalizovana da bi eventualno imala Njemacko drzavljanstvo. U tom slucaju je uslovljeno.

Medjutim svojim maticnim drzavljanima kojima su oba roditelja Njemci, Njemacka nudi dvojna drzavljanstva automatski.

Zasto? Zato sto stiti svoje maticne drzavljane i njihovu djecu! To su Njemci. Oni vole svoje maticne drzavljane i ne zele da ih gube.

Kod nas u Bosni sa ovim clanom 17, maticni drzavljanin koji je rodjen u BH cak i djeca kome su oba roditelja rodjena u BH i bh drzavljani gube maticno drzavljanstvo ako su u zapadnim drzavama koje nude dvojna drzavljanstva automatski ( tj drzave kojima nije potreban biletaralni ugovor jer nude drzavljanstvo i bez ugovora )

Kako moze jedan rodjeni Bosanac da izgubi maticno drzavljanstvo ako je zakon o drzavljanstvu stvaran upravo da se njime zastiti njegovo maticno drzavljanstvo? :D

Drzavljanstvo se prvenstveno daje svojim maticnim drzavljanima i oni su na prvom mjestu.

Kod nas ne, kod nas je drzavljanstvo maticnog drzavljanina uslovljeno..

Drzavljanstvo se uslovljava strancima i ljudima koji nisu rodjenu u BH - a ne maticnim drzavljanima.

Svom sopstvenom BH narodu koji cini tu drzavu nikako se BH drzavljanstvo ne smije uslovljavati jer taj narod cini tu drzavu!

To vam je krace receno ovako, ova kuca je vasa samo u vazduhu a na papiru mi smo osigurali da vi na nju pa i nemate nikakva prava.

U svakom slucaju, mi cemo usvojiti stavku koja vam nece dati da odlucujete o sopstevnoj kuci, ali dacemo mi tu mogucnost onima s kojima mi napravimo sporazum.

I gle cuda, igrom slucaja vecina BH izbjeglih ukucana radi rata naslo se na zapadu. A mi naravno koliko nam je stalo do njih, imamo zakon kojima oduzimamo njihova drzavljanstva.

Oni su glupi i to nece nikad skontati a mi smo pametni i mi cemo ih folirati dokle oni ne izgube drzavu.

a kad izgube drzavu onda nije ni vazno jer kad su glupi nek je i gube. :lol:

Mi sve sto imamo sve smo zasluzili. :roll: Zasto ljudi ne protestuju radi ovoga? Pa ovo je vaznije nego besplatne sekcije nakon skole. :lol:
Last edited by xyz2007 on 29/02/2008 12:20, edited 2 times in total.
rimac

#99 nije ugrozena

Post by rimac »

Pita Luka, moj kolega iz kancelarije, kolegicu Azru je li ona ugrožena zato što on ima domovnicu i putovnicu. On se zamisli i kaže da nije. Logično, kako bi bila i zašto. Kao što nisam ni ja zato što Aida ima tursko državljanstvo.

Mislim da je ovaj Silajdžićev potez jedan od najpodmuklijih udaraca na Hrvate u BiH. Oni mu to ne bih nikad trebali oprostiti i oni u vlasti bi trebali stopirati svaku njegovu inicijativu.

Sadašnja rješenja ustavna i zakonska kažu kojim putem ići prema dvojnom državljanstvu. Silajdžić se toga ne drži nego predlaže nešto novo. Doduše, Hrvati pristaju i na to, ali eto Silajdžić njih kažnjava.

Ovo se može na Ustavnom sudu oboriti jer očito Azri nije ugrožen interes zbog Lukinog državljanstva.

Bruka i sramota od Siladžića i bošnjačkih parlamentaraca. Koji je ovo udarac na BiH. Dodik je mala maca prema njemu... Sve u ime BiH razbija BiH. To je najveći apsurd njegove politike.
xyz2007

Post by xyz2007 »

Gospodine ili gospodjo niste dobro shvatili.

I Zeljko i Haris su za ukidanje clana 17.

Procitajte temljito prethodne 4 strane jer ocigledno da govorite na osnovu netacnih informacija.
Post Reply