Diskriminacija u Sarajevu

Locked
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#51 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

-LIBERO- wrote:Ali najsmiesnije je sto neki parometar i vaganje naconalizma i diskriminacije u Sarajevu najcesce vrse ljudi i politicke opcije iz sredina gdje je jako ucestalo,da ne kazem bas sasvim uobicajeno,ponasanje gdje se sasvim normalno prelazi preko ocite diskriminacije ili se u neku ruku podupire i potencira "superiornost" vecinskog stanovnistva.

Iz takvih sredina se najvise vaga Sarajevo.Iz takvih sredina najcesce se Sarajevo proziva za svoj nacionalizam i netolerranciju.

Apsurd apsurda.

U Sarajevu naravno da nije sve med i mlijeko,niti je Sarajevo grad u kojema nema diskriminacije i netolerancije.
Ali je Sarajevo za te sredine odakle se ucestalo proziva i pljuje harmonicna hipi komuna :D

Da ima svega,IMA. Da se grade djamije u svakoj ulici po jedna,istina je. Da se desavaju incidenti ,desavaju se. Da i nije bas najtolerantnije ni prema toj queer skupini stanovnistva,ISTINA JE,cak se desi da neko i samar popije.

Jako sam protiv bilo kojeg vida diskriminacije,ali dajte mi navedite jedan grad na planeti u kojem nema slicnih stvari i reakcija na "manjinske" skupine (na zalost)

Moze biti bolje i tome treba teziti,naravno. Ali da se radi o smsljenoj i sistematskoj diskriminaciji i sikaniranju,to je smijesno tvrditi.
Nije istina da svaka ulica ima novoizgrađenu džamiju!
Kemal Zukić: "Pred agresiju je bilo 86 džamija u Sarajevu, napravljeno je novih 10 i u gradnji su još dvije.

Pogledati šta je napisao @slobodni armirach na prethodnoj stranici.
Last edited by PipiDugaDevetka on 06/12/2010 14:07, edited 1 time in total.
klixober

#52 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by klixober »

Ja sam diskriminisan pricom o diskriminaciji.Dosadila je vise ova prica,ne znam kako se ne umorite od 150. po redu iste teme.Na jednoj prijasnjoj temi sam rekao sta mislim o tome...a sada vec osjecam diskriminaciju ovim temama i pricama.
nino90

#53 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by nino90 »

kakva diskriminacija
postoji jedino diskriminacija tipa, dobices posao ako pripadas jednoj od rukovodecih stranaka i ako je u toj firmi/instituciji ta stranka glava XD
i slicne stele
kaze cekaju ih sa nozevima, cekaju oni svakoga boli njega briga koje si ti nacionalnosti oni samo gledaju da uzmu
missko

#54 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by missko »

Kako se borite protiv diskriminacije. Imao sam primjer diskriminacije na poslu. Radio sam u jednoj drzavnoj firmi i nisam po prezimenu odgovarao nadredjenima i nisam bio niciji ni rodjakk ni igrac i nisam imao povlastice kao podobni(ono sluzbena putovanja, koristenje sluzbenog auta itd.), al sam svojim radom odgovornoscu ,i mozgom ako smijem reci :D , vremenom dosao na nivo gdje sam bio u boljem polozaju od podobnih rodjaka. Mislim ako se vec neko osjeca diskrimiranim da bi trebao nesto poduzeti i interesuje me sta je ko poduzeo po tom pitanju.
5 0 5

#55 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by 5 0 5 »

@komeba:

Da se ne bi osjećao diskriminiran na ovoj temi evo ja ću Ti odgovoriti.
Ti bar imaš bar izbor da ne svraćaš na temu o diskriminaciji na forumu (ako već ne želiš podjeliti mišljenje). Tako ćeš se najlakše rijšiti "diskriminacije" nad sobom a i nećeš smetati onima koji pokušavaju o tome ozbiljno diskutovati. Neke Sarajlije nemaju tu sreću da mogu tako lako izbjeći diskriminaciju u gradu u kojem žive. Da se ne osjeća potreba za diskusijom o diskriminaciji u Sarajevu onda ove teme vjerovatno ne bi ni bilo. Ako te stvarno "diskriminira" razgovor nekih tamo drugih ljudi na ovu temu, onda bih ja rekao da Ti nisi stvarno "diskriminiran" nego razmažen.
Alfons Kauders

#56 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Alfons Kauders »

505sCrtom wrote:@komeba:

Ti bar imaš bar izbor da ne svraćaš na temu o diskriminaciji na forumu (ako već ne želiš podjeliti mišljenje). Tako ćeš se najlakše rijšiti "diskriminacije" nad sobom a i nećeš smetati onima koji pokušavaju o tome ozbiljno diskutovati. Neke Sarajlije nemaju tu sreću da mogu tako lako izbjeći diskriminaciju u gradu u kojem žive. Da se ne osjeća potreba za diskusijom o diskriminaciji u Sarajevu onda ove teme vjerovatno ne bi ni bilo. Ako te stvarno "diskriminira" razgovor nekih tamo drugih ljudi na ovu temu, onda bih ja rekao da Ti nisi stvarno "diskriminiran" nego razmažen.
fol je sto se svaki mjesec otvori par slicnih tema...

a niko nikad ne da primjer te diskriminacije... vjerovatno zato jer mnogi koji ih otvore nikad i nisu bili u sarajevu...
5 0 5

#57 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by 5 0 5 »

reni-90 wrote:kakva diskriminacija
postoji jedino diskriminacija tipa, dobices posao ako pripadas jednoj od rukovodecih stranaka i ako je u toj firmi/instituciji ta stranka glava
i slicne stele
Mislim da je ovo više korupcija nego diskriminacija.
5 0 5

#58 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by 5 0 5 »

Alfons Kauders wrote:fol je sto se svaki mjesec otvori par slicnih tema...

a niko nikad ne da primjer te diskriminacije... vjerovatno zato jer mnogi koji ih otvore nikad i nisu bili u sarajevu...
Ja sam zamolio na predhodnoj stranici one koji se osjećaju diskriminirano da podjele svoja iskustva ovdje. Na osnovu toga možemo početi diskutovati. Nisu građani Sarajeva diskriminirani samo na nacionalnoj, vjerskoj, seksualnoj osnovi, nego su diskriminirani i invalidi, starije osobe, žene, došljaci...
Risto Kuglarić

#59 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Risto Kuglarić »

Alfons Kauders wrote:

evo ti primjer: u firmi u državnom vlasništvu u sarajevu, radnici katolici ne mogu da rade za bajram (firma zaključana), te samim tim ako hoće slobodno za božić i uskrs uzimaju od godišnjeg.
theTruePath

#60 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by theTruePath »

Risto Kuglarić wrote:
Alfons Kauders wrote:

evo ti primjer: u firmi u državnom vlasništvu u sarajevu, radnici katolici ne mogu da rade za bajram (firma zaključana), te samim tim ako hoće slobodno za božić i uskrs uzimaju od godišnjeg.

I meni je tako za bajram u Svedskoj,sta cu kad su krscani preko 95%,isto tako sta ce oni kad su tu muslimani preko 95'%...to se radi o tome koliko je sta isplativo a ne o diskriminaciji
Risto Kuglarić

#61 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Risto Kuglarić »

theTruePath wrote:
Risto Kuglarić wrote:
Alfons Kauders wrote: fol je sto se svaki mjesec otvori par slicnih tema...

I meni je tako za bajram u Svedskoj,sta cu kad su krscani preko 95%,isto tako sta ce oni kad su tu muslimani preko 95'%...to se radi o tome koliko je sta isplativo a ne o diskriminaciji
Brate, ne znam kako je u švedskoj, al ovdje zakon kaže da imaš pravo na vjerski praznik po svom izboru. Isplativo je i žene kad zatrudne otpustit, pa je opet diskriminacija.
Alfa_Ze

#62 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Alfa_Ze »

Risto Kuglarić wrote: evo ti primjer: u firmi u državnom vlasništvu u sarajevu, radnici katolici ne mogu da rade za bajram (firma zaključana), te samim tim ako hoće slobodno za božić i uskrs uzimaju od godišnjeg.
da nije mozda Bosnjacima u Mostaru ili Banja Luci drugacije kad je bozic ?? :-)
palermo

#63 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by palermo »

theTruePath wrote:
P ovo što je Risto rekao jeste objektivan primjer diskriminacije, eto recimo čuh od jedne prijateljice da će katolici imati samo jedan dan za Božić ( u njenoj instituciji koja je u sarajevu) a ne dva kao muslimani što su imali za Bajram. I ne bi bilo loše početi od ovih sitnih (stvarno mislim da je to ipak sitnica) i lako rješivih stvari, naprosto nametati nešto kao standard ponašanja.
palermo

#64 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by palermo »

Alfa_Ze wrote:
Risto Kuglarić wrote: evo ti primjer: u firmi u državnom vlasništvu u sarajevu, radnici katolici ne mogu da rade za bajram (firma zaključana), te samim tim ako hoće slobodno za božić i uskrs uzimaju od godišnjeg.
što, hoćeš da budeš isti kao i oni ????????
Risto Kuglarić

#65 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Risto Kuglarić »

Alfa_Ze wrote:
Ne znam, živim u sarajevu, možda nije možda jeste. I?
ultima_palabra

#66 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by ultima_palabra »

Znam za neke institucije u SA u kojima katolici/pravoslavci rade za Bajram, pa su im Božić/U(Va)skrs slobodni dani.

U mojoj firmi se ne radi za Bajram nikako, a katolici/pravoslavci imaju slobodan dan za svoje praznike... i jare i pare 8-)
Alfa_Ze

#67 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Alfa_Ze »

Risto Kuglarić wrote:
Alfa_Ze wrote:
Ne znam, živim u sarajevu, možda nije možda jeste. I?
eto ko ti ''neznas'', ispade da su Mostar ili Banja Luka u nekim drugim drzavama ?? :-) :?
nihoniho

#68 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by nihoniho »

e jebi ga, pa necemo sad argumentovati. lakse je brate , onako , pausalno.
koliko je ono stotina hiljada srba protjerano iz sarajeva? a i plocnike smo u zeleni oserbetili.fuj
convict

#69 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by convict »

Mnogo se puta vodila diskusija o ovoj temi po različitim naslovima - od vjeronauke u vrtićima i Djeda mraza, preko prof. Dragoljuba Stojanova do posljednje o Josipu Pejkoviću. Priča se na kraju uvijek svela na to "da nije možda u Banja Luci ili Mostaru drugačije?"

Zar je toliko teško shvatiti da Sarajevu ne treba uzor da budu Pale ili Grude, Banja Luka ili Mostar? BiH je odbranjena i opstala na ideja suživota, na ideji multikulturalnosti, suživota jednih sa drugima, a ne jednih pored drugih.

Istina je da Srbi i Hrvati nisu ugroženi u bilo kojem sigurnosnom smislu, kad su poslovi u državnim institucijama u pitanju čak su i u prednosti, ali je li to dokaz da nema diskriminacije? Današnji odnos prema Srbima i Hrvatima u Sarajevu je gotovo kao pi rema crncima. Nema neonacista da ih tuku, svima su na neki način simpatični, ljudima koji se s njima poznaju je na neki način drago da se pozdrave s njima, ali ipak im ne bi bilo svejedno da im je crnac šef, doktor, pekar, da ne kažem zet/snaha.

Taj predratni duh Sarajeva o kojem se toliko priča postoji još samo kao legenda. I pri tome ne mislim samo na promjenu nacionalne strukture stanovništva. Evo pogledajte recimo muzičku scenu. Prije rata smo imali kvalitet gotovo kao ostatak Jugoslavije zajedno - Čola, Brega, Pušenje, Indexi... - sad su nam glavni Rizo Ruža i Selma Bajrami. Prije rata smo iznjedrili Nadrealiste i Audiciju - sad nam je Osman Džiho glavni humorista. Sad su "cool" i "in" neke sasvim druge stvari...
no_pasaran

#70 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by no_pasaran »

Što se tiče zapošljavanja problem je skroz drugog karaktera, ne zapošljava se po nacionalnosti nego po tetkama i stričevima. Znači zapošljava se šira i uža familija, a kako su Sarajevo iza rata masovno naselili papci protjerani sa brda Istočne Bosne, oni su se infiltrirali u institucije i tamo zapošljavaju svoje rođake. Da su ovi slučajno Srpske ili Hrvatske nacionalnosti, tako bi zapošljavali i svoje rođake te nacionalnosti...

Svakako se slažem da demografski Sarajevo nije ono što je bilo prije rata. Nije čak ni duhovno ono što je bilo prije rata i nije ta multietničnost tolika kao prije. Ali to nije do netrepeljivosti Sarajlija nego do papanskih manira koje su ovi slučajevi donjeli sa sobom. Vjerujem da nije puno drugačije ni u mjestimima u RS-u gdje su se masovno naselili Srbi sa sela iz Federacije, zar ne? :D

A tamo gdje se papci nisu mogli infiltrirati, situacija još uvijek nije ni blizu takva.

Evo primjer - Dekani fakulteta i direktori univerzitetskih ustanova:

Ekonomski fakultet - Prof. dr. Veljko Trivun,
Političke nauke - Prof. dr. Mirko Pejanović,
Filozofski fakultet - Prof. dr. Ivo Komšić,
Muzička akademija - Prof. dr. Ivan Čavlović,
Pravni fakultet - Prof. dr. Borislav Petrović,
Studentski radio - Urednik: Zoran Čatić,
Univerzitetsko sportsko društvo "Bosna" - Direktor: Slaven Kovačević ,
Centar za ljudska prava pri UNSA (HRC) - Direktor: Saša Madacki

Eto tu su recimo zastupljena četiri najutjecajnija fakulteta na Univerzitetu (Političke, Ekonomski, Filozofija i Pravo). Doduše, ruku na srce, i u fakultete su se počeli zavlačiti papci, polahko ali sigurno.

Ipak i pored papaka, mislim da ako pogledaš trenutni procenat etničke naseljenosti Sarajeva, nećeš naći veliko odstupanje od broja zaposlenih po etničkom principu. Mada to ne treba biti utjeha jer su papci alarmantna pojava.

A evo da se ja pitam uveo bih neophodnu etničku kvotu od 20% uposlenih u svim državnim institucijama - od škola i policije do opštinske administracije. Nažalost mnogi na forumu su rekli da je ovo previše ekstremno jer ima skoro potpuno monolitinih krajeva u BiH tako da bih se zadovoljio i sa kvotom procentualno srazmjernom predratnom popisu stanovništva. Mislim da bi to bio strašan poticaj za povratak.
5 0 5

#71 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by 5 0 5 »

@Risto Kuglarić:

Ovo što tvrdiš jeste primjer diskriminacije. Radnici u toj firmi bi trebali dići glas protiv ovakve prakse. Koliko znam i zakon je na njihovoj strani (i ako zakon nije uvijek najbitniji, bitna je ljudskost i suosjećajnost). A možda i kad bi krenuli od malih stvari kao, simbolično obilježavanje svih vjerskih praznika, podrška kolegama koji slave te iste praznike i sl.
Svakako mislim da bi trebao razgovarati sa svojim kolegama o tome i naglasiti da se osjećaš oštećen i diskriminiran ovakom praksom. Vidi šta oni misle o tome i na koji način Ti mogu pomoći (a i sebi) da se to promjeni. Kao što sam ranije rekao, mnogi koji diskriminiraju, nisu ni svjesni koliko to negativno utiče na one koji jesu diskriminirani.

@theTruePath:

Švedska je kršćanska zemlja izgrađena na takvoj tradiciji. Muslimani su tamo velika manjina i nemaju veliki uticaj. Never the less, i to jeste diskriminacija što navodiš, ali vjerujem da bi musliman u Švedskoj (lakše) našao razumjevanje kod svojih predpostavljenih ako bi tražio slobodne dane za svoj vjerski praznik.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#72 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

nihoniho wrote:
e jebi ga, pa necemo sad argumentovati. lakse je brate , onako , pausalno.
koliko je ono stotina hiljada srba protjerano iz sarajeva? a i plocnike smo u zeleni oserbetili.fuj
Zaboravio si dodati zelenog smaju!
:D
Inače, prilikom forumanja je potrebno nekim, ali samo nekim čitaocima nacrtati ''šta je pisac htio da kaže''.
Risto Kuglarić

#73 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Risto Kuglarić »

Alfa_Ze wrote: eto ko ti ''neznas'', ispade da su Mostar ili Banja Luka u nekim drugim drzavama ?? :-) :?
Pokušavam ti objasnit da nije to tema i da ne treba Mostar i Banja Luka da su ti referentne tačke, primjeri kako treba, i vadiona kad zatreba.
no_pasaran

#74 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by no_pasaran »

Na kraju krajeva, Sarajevo je i dalje najmulti-kulti i najtolerantniji grad u BiH. Doduše Tuzla strašno dobro parira ali joj fali još malo da postane dominantna u Široj regiji na način kako je Sarajevo u svojoj široj regiji.

Kritike su odlične i produktivne - mislim svakako na konkretne kritike, a ne prdimahovinu iz RS-a i Zapadne Hercegovine. Ako će neko kritikovati, neka to pokaže na djelu, neka to pokaže kroz Banjaluku, Bijeljinu, Mostar, Livno, itd.

Do tada čistite probleme u svojoj avliji, jer ova Sarajevska je sigurno i ponosno najsređenija a biće to, i mora biti, još mnogo mnogo bolje vremenom, dok nam iscuri iz vena otrov 1425 dana brutalne opsade.
(Ako uzmemo i tu opsadu u obzir, možemo reći da se ovolikoj toleranciji u Sarajevu ne bi nadala ni Majka Tereza)
nihoniho

#75 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by nihoniho »

od sarajeva se trazi dabude ideal tolerancije , dok je , istovremano, okruzeno morem fasizma. to je naprosto nemoguce. nisam jos ni jednom primijetio grupe sarajevskih srba i hrvata, koji vape za demokratijom i tolerancijom, da su otisli u banjaluku ili mostar i tamo prosetali sa bih zastavom.
sarajevo nije ideal tolerancije niti to moze biti, tome definitivno doprinosi i podmukla kampanja koja se protiv njega konstantno vodi.
vrlo je simptomaticno da, recimo, dodik ne propusta niti jednu priliku da sarajevo nazove teheranom i istakne da u njemu svakodnevno nikne nova dzamija, da je iz sarajewva protjerano 130 000 srba, da muszahedini haraju gradom i sl.,sto su notorne neistine koje ponavljanjem postaju istina.
i to je potpuno ocekivano , jer kada kompromitujete i unistite sarajevo , unistili ste bosnu.
a da diskriminacije ima, to je tacno i , nzalost, realno.
Last edited by nihoniho on 06/12/2010 15:05, edited 2 times in total.
Locked