Diskriminacija u Sarajevu
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#326 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Diskriminacija sama potice od onih koji umisle diskriminaciju i nakraju je i prouzrokuju. Znam nekoliko hrvatskih porodica, koji žive u manjini, gdje na svakom koraku kritikuju naš narod, od djece pa do staraca i što god nije po njihovom misle da je to zato što su Hrvati. Međusobno su se slizali, slabo kontaktiraju sa Bošnjacima, samo zdravo za zdravo i usput nešto se žale, kupuju karlovačko pivo i ostale hrvatske proizvode, imaju hrvatske putovnice i mogu se svugdje kretati. Dok opet ima porodica koji smatraju da nema diskriminacije i da svi jednako trpimo nepravdu, druže se sa Bošnjacima, piju sarajevsku pivu i još nemaju ni putovnicu.
Uf koje ja samo diskriminacije kao Bošnjak doživljavam u ovom gradu, od opština sudova, pa do kliničkog centra. Ali to je zato što sam obični pošteni građanin. Ajoš koliku diskriminaciju imam od Evrope, jer za razliku od Hrvata u Sarajevu ja nemogu dalje od ovog našeg regiona. Pa ima situacija gdje mene kao bošnjaka diskriminišu, a ove druge nacionalnosti ne, samo zato da oni nebi pomislili da je to iz nacionalnih razloga.
Dovoljno je da samo 1% ljudi diskriminišu druge nacionalnosti to je ogromno.
Uf koje ja samo diskriminacije kao Bošnjak doživljavam u ovom gradu, od opština sudova, pa do kliničkog centra. Ali to je zato što sam obični pošteni građanin. Ajoš koliku diskriminaciju imam od Evrope, jer za razliku od Hrvata u Sarajevu ja nemogu dalje od ovog našeg regiona. Pa ima situacija gdje mene kao bošnjaka diskriminišu, a ove druge nacionalnosti ne, samo zato da oni nebi pomislili da je to iz nacionalnih razloga.
Dovoljno je da samo 1% ljudi diskriminišu druge nacionalnosti to je ogromno.
- felipe kajetano
#327 Re: Diskriminacija u Sarajevu
i ja znam ponekad popiti kafu sa komsijom, nekad se i rostilj zna raspaliti..i sta onda?...kafenisanje je dokaz ceganosara wrote:Jeste, bilo je komsija koji su se posrali na tu tradiciju, ali po Sarajevu, barem u mojoj okolini, ima komsiluka, itekako...felipe kajetano wrote: Bice da si prespavao mnogo stoŠta...nemam nista protiv komsiluka al' nemoj idealizovati ono sto se ne moze idealizovati..cestitost i tradiciju komsiluka smo POSLJEDNJI put vidjeli prije 15-20 godina..sto je bio samo nastavak tradicije i cestitosti iz nekih vremena kojih se mi ne sjecamo....to je jednostavno tako i ne vidim svrhu tog idealizovanja komsiluka pogotovo nakon desetina hiljada mrtvih i isto toliko raseljenih iz KOMSILUKA...tja..bice da su Marsovci stigli
Ja te obrede licno mrzim, ali vidim da ljudi bastine komsijska kafenisanja i slicne terevenke...
@pipi
meni se cini da si dovoljno star da kontash neke stvari, al' ponasas se kao unuk prvoborca koji se u slobodno vrijeme zanima likom i djelom pokojnog Che Gevare
- mO k3
#328 Re: Diskriminacija u Sarajevu
felipe kajetano wrote:i ja znam ponekad popiti kafu sa komsijom, nekad se i rostilj zna raspaliti..i sta onda?...kafenisanje je dokaz ceganosara wrote:Jeste, bilo je komsija koji su se posrali na tu tradiciju, ali po Sarajevu, barem u mojoj okolini, ima komsiluka, itekako...felipe kajetano wrote: Bice da si prespavao mnogo stoŠta...nemam nista protiv komsiluka al' nemoj idealizovati ono sto se ne moze idealizovati..cestitost i tradiciju komsiluka smo POSLJEDNJI put vidjeli prije 15-20 godina..sto je bio samo nastavak tradicije i cestitosti iz nekih vremena kojih se mi ne sjecamo....to je jednostavno tako i ne vidim svrhu tog idealizovanja komsiluka pogotovo nakon desetina hiljada mrtvih i isto toliko raseljenih iz KOMSILUKA...tja..bice da su Marsovci stigli
Ja te obrede licno mrzim, ali vidim da ljudi bastine komsijska kafenisanja i slicne terevenke...?...kafenisalo se i prije rata, islo se na pokrivanja kuca, vikalo sa krovova sa sve peskirima i priglavcima oko vrata pa su se isto tako te kuce sa ljubavi i palile
...ne shvatam poentu,,sta zelis da dokazes?....ako sam realan da sam fasista koji mrzi ostale?...iskustvo iz ne tako davne proslosti govori da je taj nash komsiluk obicna ubleha i glupo ga je idealizovati nakon 200 000 mrtvih i par stotina hiljada raseljenih...sad bi sa soljicom kafe i umrlicom iz "Oslobodjenja" dokazao suprotno
![]()
@pipi
meni se cini da si dovoljno star da kontash neke stvari, al' ponasas se kao unuk prvoborca koji se u slobodno vrijeme zanima likom i djelom pokojnog Che Gevare..o cemu ti trabunjas svo vrijeme.."rat je dosao iz Srbije"...ok...da sad ne sirim polemiku na to..sta ako sledeci put dodje iz Mađarske ili Madagaskara?...svi su krivi sem divnog bosanskog komsiluka koji gle cuda cine ne ljudi iz Srbije, Madjarske i sa Madagaskara vec ljudi koji su rodjeni u BiH..stanovnici BiH
.....jebo to, popijemo kafu, rakiju, malko zamezimo...komsiji uljudno jutrom nazovemo dobro jutro i oshini po prasini..samo da zavjesa ne bude vlazna..ima vatra da se vidi sa Jupitera!!!........ja ne zelim da imamo loshe komsijske odnose niti sam protiv toga..al' mojne muda pod bubrege..sa svojih cirka 60 godina bi to morao znati
Samo moramo poceti jedno drugima da vjerujemo... i prestanemo negirati genocid koji se desio u srebrenici....
za mene svako ko ne prizna ono sto je se desilo u srebrenici da kaze jeste desio se genocid i stid me to sto je se desilo .... svaka stunja je negiranja genocida i ne vodi nikuda...
- nosara
#329 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Dakle, ima multi-kulti komsiluka tamo gdje ima multi-kulti komsija... To ti i govorim... Brez veze sa temom ili bilo cim... Ima komsiluka, tacka...felipe kajetano wrote:i ja znam ponekad popiti kafu sa komsijom, nekad se i rostilj zna raspaliti..i sta onda?...kafenisanje je dokaz ceganosara wrote:Jeste, bilo je komsija koji su se posrali na tu tradiciju, ali po Sarajevu, barem u mojoj okolini, ima komsiluka, itekako...felipe kajetano wrote: Bice da si prespavao mnogo stoŠta...nemam nista protiv komsiluka al' nemoj idealizovati ono sto se ne moze idealizovati..cestitost i tradiciju komsiluka smo POSLJEDNJI put vidjeli prije 15-20 godina..sto je bio samo nastavak tradicije i cestitosti iz nekih vremena kojih se mi ne sjecamo....to je jednostavno tako i ne vidim svrhu tog idealizovanja komsiluka pogotovo nakon desetina hiljada mrtvih i isto toliko raseljenih iz KOMSILUKA...tja..bice da su Marsovci stigli
Ja te obrede licno mrzim, ali vidim da ljudi bastine komsijska kafenisanja i slicne terevenke...?...kafenisalo se i prije rata, islo se na pokrivanja kuca, vikalo sa krovova sa sve peskirima i priglavcima oko vrata pa su se isto tako te kuce sa ljubavi i palile
...ne shvatam poentu,,sta zelis da dokazes?....ako sam realan da sam fasista koji mrzi ostale?...iskustvo iz ne tako davne proslosti govori da je taj nash komsiluk obicna ubleha i glupo ga je idealizovati nakon 200 000 mrtvih i par stotina hiljada raseljenih...sad bi sa soljicom kafe i umrlicom iz "Oslobodjenja" dokazao suprotno
![]()
@pipi
meni se cini da si dovoljno star da kontash neke stvari, al' ponasas se kao unuk prvoborca koji se u slobodno vrijeme zanima likom i djelom pokojnog Che Gevare..o cemu ti trabunjas svo vrijeme.."rat je dosao iz Srbije"...ok...da sad ne sirim polemiku na to..sta ako sledeci put dodje iz Mađarske ili Madagaskara?...svi su krivi sem divnog bosanskog komsiluka koji gle cuda cine ne ljudi iz Srbije, Madjarske i sa Madagaskara vec ljudi koji su rodjeni u BiH..stanovnici BiH
.....jebo to, popijemo kafu, rakiju, malko zamezimo...komsiji uljudno jutrom nazovemo dobro jutro i oshini po prasini..samo da zavjesa ne bude vlazna..ima vatra da se vidi sa Jupitera!!!........ja ne zelim da imamo loshe komsijske odnose niti sam protiv toga..al' mojne muda pod bubrege..sa svojih cirka 60 godina bi to morao znati
Kod naske...
-
popajic
#330 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Netacno.GOLFER
Da se razumijemo ova tema je otvorena prvenstveno da bi se pricalo o nekakvoj diskriminaciji nad HRVATIMA I SRBIMA u Sarajevu. Sve ostalo je neka druga tema...
Ne vrti se svijet samo oko Hrvata , Bosnjaka , Srba.
I to je dokaz da najvise diskriminacije ima prema onih 5 dkg. kojim insistiranje na ovakvom svrstavanju nije prioritet.
Ovo se i na Sarajevo odnosi :
Pa, dvije skole i tri istorije pod jednim krovom.Ljudska prava u BiH su zagarantirana Konvencijom o zaštiti ljudskih prava. Ali, u praksi je sasvim druga situacija, jer se u BiH unatoč raznim deklaracijama kojima se BiH obavezala čuvati ljudska i druga prava, ona krše.
„Ne mogu vam ništa dobro reći o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, iako je 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava. Nekako bi prigodničarski trebalo reći nešto optimistično. Ali nažalost, u ovoj je, još gore nego u 2007. godini,“ kaže Branka Inić, pravna savjetnica u Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH.
Pa,insistiranje na tri vjeronauke za petogodisnjake cija je ocita namjera da zblizi, a ne da razdvoji malisane
Jeste, iritira sto po kilu cvaraka moram zapucati preko brda i sto vecina koji su ih se zajedno sa mnom najedali , sada dizu obrve u stilu - gluho bilo , kakvi cvarci
Iritira ( haj da ne eksploatisem rijec diskriminacija) kad pokusam s mirom popiti kafu pred Robotom , pa me kao grom pogodi milion decibela sa dzamije.Kome , zasto ti disko zvucnici ? Ezan koji bi i gluh cuo u Australiji.
Kritika ovog se odmah pogura pod islamofobiju ...e onda si nagraiso...bez diskusije
Iritira prljavstina duha koja insistira da joj se prilagodis , jer je iskljuciva u svom primitivizmu.
Licno mi se povraca kad cujem Srbin , Hrvat , Bosnjak , ne sto imam ista protiv konstitutivnih , nego zato njihova preseravanja zamagljuju mnogo bitnije stvari i diskriminiraju nas ostalih 5 dkg.
-
Nuclear Winter
#331 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Dakle, ima multi-kulti komsiluka tamo gdje ima multi-kulti komsija... To ti i govorim... Brez veze sa temom ili bilo cim... Ima komsiluka, tacka...
Kod naske...
Svaka čast nosara
Nakon 14 stranica BALJEZGANJA o Sarajevu ipak na kraju zaključak kakav treba,a za felipeov doboj, banjaluku,i ostale dijelove mordora da nas stignu trebaće jedno 15.000 godina a možda ni tad
Kod naske...
Svaka čast nosara
-
Nuclear Winter
#332 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Slažem se apsolutno popajiću sa tobom,osim za ovo boldano.Ne lagi popajiću ima čvaraka i u markalama,i u merkatoru zato ne lagipopajic wrote:Netacno.GOLFER
Da se razumijemo ova tema je otvorena prvenstveno da bi se pricalo o nekakvoj diskriminaciji nad HRVATIMA I SRBIMA u Sarajevu. Sve ostalo je neka druga tema...
Ne vrti se svijet samo oko Hrvata , Bosnjaka , Srba.
I to je dokaz da najvise diskriminacije ima prema onih 5 dkg. kojim insistiranje na ovakvom svrstavanju nije prioritet.
Ovo se i na Sarajevo odnosi :Pa, dvije skole i tri istorije pod jednim krovom.Ljudska prava u BiH su zagarantirana Konvencijom o zaštiti ljudskih prava. Ali, u praksi je sasvim druga situacija, jer se u BiH unatoč raznim deklaracijama kojima se BiH obavezala čuvati ljudska i druga prava, ona krše.
„Ne mogu vam ništa dobro reći o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, iako je 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava. Nekako bi prigodničarski trebalo reći nešto optimistično. Ali nažalost, u ovoj je, još gore nego u 2007. godini,“ kaže Branka Inić, pravna savjetnica u Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH.
Pa,insistiranje na tri vjeronauke za petogodisnjake cija je ocita namjera da zblizi, a ne da razdvoji malisane![]()
Jeste, iritira sto po kilu cvaraka moram zapucati preko brda i sto vecina koji su ih se zajedno sa mnom najedali , sada dizu obrve u stilu - gluho bilo , kakvi cvarci Iritira ( haj da ne eksploatisem rijec diskriminacija) kad pokusam s mirom popiti kafu pred Robotom , pa me kao grom pogodi milion decibela sa dzamije.Kome , zasto ti disko zvucnici ? Ezan koji bi i gluh cuo u Australiji.
Kritika ovog se odmah pogura pod islamofobiju ...e onda si nagraiso...bez diskusije
Iritira prljavstina duha koja insistira da joj se prilagodis , jer je iskljuciva u svom primitivizmu.
Licno mi se povraca kad cujem Srbin , Hrvat , Bosnjak , ne sto imam ista protiv konstitutivnih , nego zato njihova preseravanja zamagljuju mnogo bitnije stvari i diskriminiraju nas ostalih 5 dkg.
-
popajic
#333 Re: Diskriminacija u Sarajevu
ma, onih u markalam odgod dogod, a i sitni nekakvi...@nuclear winter
...Slažem se apsolutno popajiću sa tobom,osim za ovo boldano.Ne lagi popajiću ima čvaraka i u markalama,i u merkatoru zato ne lagiAli si zato upravu po pitanju ovih "aprilskih" muslimana kojima se diže kosa na glavi pri spomenu krmetine,a DAVILI su se sa istom do aprila 1992
Naravno, nisu cvarci bili u glavnoj ulozi u ovoj mojoj prici , nego nesto mnogo perfidnije.Nesto turbo ,nesto lazno i ljigavo, nesto sto je bilo strano "mom" Sarajevu.
(sto opet ne znaci da ga imalo manje volim
- ultima_palabra
#334 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Pa podrži njihovu odluku... hoće ljudi da smanje holesterolpopajic wrote:Jeste, iritira sto po kilu cvaraka moram zapucati preko brda i sto vecina koji su ih se zajedno sa mnom najedali , sada dizu obrve u stilu - gluho bilo , kakvi cvarci
-
popajic
#335 Re: Diskriminacija u Sarajevu
od svega sto rekoh zapamtise se cvarci@ultima_palabra
Pa podrži njihovu odluku... hoće ljudi da smanje holesterolA ovo prvo je u vezi sa drugim, manja tražnja - manja ponuda
ovdje izgleda samo superlativi karakterisu pravog lokal patriotu - onog ko voli i "brani" Rajvosa.
Ko biva - i kad Miljacka smrdi , reci da mirise. Zbog dusmana.
Evo, da iskazem odanost svog rodnom gradu ponasat cu se kao noj
-
Edge
#336 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Živim u Sarajevu čitav svoj život, tu sam i rođen i odrastao, prošao i rat i svakakva sranja. Mogu sa sigurnošću reći da je ovaj grad izuzetno tolerantan. Nikada se nije pitalo kako se ko zove ni u šta vjeruje. Sarajevo je nedostžan san za sve koji se brinu o njegovoj tolerantnosti, jer u njihovim gradićima i seocima je stvar drugačija. Sarajevo stoljećima prima razne nacije, religije, studente, izbjeglice i osim lokalnog klošarstva i mangupluka nikakvog nacionalizma nije bilo. Svi smo Bosanci, Sarajlije. Ponosan sam na svoj grad, jer me ne opterećuje neljudskim. Volim te Sarajevo!
-
somethings
#337 Re: Diskriminacija u Sarajevu
popajic wrote:Licno mi se povraca kad cujem Srbin , Hrvat , Bosnjak , ne sto imam ista protiv konstitutivnih , nego zato njihova preseravanja zamagljuju mnogo bitnije stvari i diskriminiraju nas ostalih 5 dkg.
-
nista novo
#338 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Da nema Srba, Hrvata i Bosnjaka, vjerovatno bi se izmedju tukli, sjetite se samo sukoba izmedju Bosnjaka u Kladusi.
Sukobljavaju se navijaci dva kluba iz istoga naroda, ma covjek je zivotinja i uvijek ce naci sa kim ce se sukobiti, pa makar se rodjena braca tukla zbog komadica zemlje...
Sukobljavaju se navijaci dva kluba iz istoga naroda, ma covjek je zivotinja i uvijek ce naci sa kim ce se sukobiti, pa makar se rodjena braca tukla zbog komadica zemlje...
- ultima_palabra
#339 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Ma ne moraš ništa govoriti, nemaš razloga njima da se pravdašpopajic wrote:od svega sto rekoh zapamtise se cvarci@ultima_palabra
Pa podrži njihovu odluku... hoće ljudi da smanje holesterolA ovo prvo je u vezi sa drugim, manja tražnja - manja ponuda
![]()
ovdje izgleda samo superlativi karakterisu pravog lokal patriotu - onog ko voli i "brani" Rajvosa.
Ko biva - i kad Miljacka smrdi , reci da mirise. Zbog dusmana.
Evo, da iskazem odanost svog rodnom gradu ponasat cu se kao noj
Sarajevo se jeste pretvorilo u malograđansku baruštinu koja suzbija kreativnosti i različitosti... al sve će to globalizacija da sapere
-
nihoniho
#340 Re: Diskriminacija u Sarajevu
e jedna od stvari koja mi je uvijek bila simpaticna u sarajevu je da smo se duhovito i britko suprostavljali snobizmu i pseudoavangardi.ultima_palabra wrote: Ma ne moraš ništa govoriti, nemaš razloga njima da se pravdaš![]()
Sarajevo se jeste pretvorilo u malograđansku baruštinu koja suzbija... al sve će to globalizacija da saperekreativnosti i različitosti
- ljubav_aha
#341 Re: Diskriminacija u Sarajevu
koliko je uospte ostalo jevreja u SA nakon zadnjeg rataPipiDugaDevetka wrote:Živa istina ovo nabrojano, međutim, postoji li ovakav pogled u Bgd-u ili u Du, Zg?Kristijana wrote: Kad razmišljaš shvatiš: sve je isto. Treba tolerisati sve što nikom ne čini zlo. I onda tolerišeš homoseksualce, ali ne i pedofile. Tolerišeš žene u nikabu ali ne i obrezivanje ženskih polnih organa. Tolerišeš one koji nose vjerska obilježja, ali ne tolerišeš ubistva zbog vjere, terorizam itd.
Dakle, homoseksualac ne ugrožava tebe ili tvoje dijete, pedofil da. Vrlo je važno da se to shvati i usvoji.
Ali tema je ''Diskriminacija u Sarajevu''.
Last edited by ljubav_aha on 10/12/2010 20:16, edited 1 time in total.
-
popajic
#342 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Zalosno da se Sarajevo u ovakvom kontekstu, a dobro da se vidi da se dio Sarajeva ipak usprotivio ovakvim stvarima (Wiki Leaks)
Santa Claus Didn't Come to Town
-------------------------------
¶6. (SBU) Even Bosniak children are not immune to political
efforts to shape the Bosniak identity. There has been a push
to introduce Islamic religious education in all
kindergartens, a move that one respected professor (known to
be an outspoken critic of the Reis) from the Faculty of
Islamic Sciences defined as a "crime against children."
Similarly, the director of Sarajevo's state-funded preschools
attempted to ban Djeda Mraz (Grandfather Frost) in 2007,
arguing that Sarajevo is predominantly Muslim and that Djeda
Mraz is not part of the Muslim tradition. (Note: Modeled on
Santa Claus, Djeda Mraz emerged in Yugoslavia after World War
II as a secular figure who gave gifts to children of all
religions. End Note) Secular-minded Sarajevo citizens saw the
snubbing of Djeda Mraz as an attempt to define for children
what it means to be "good" Muslims and organized protests and
petitions against the proposed ban. The outrage of Sarajevo
citizens was best captured in the editorial comment of FTV's
news program 60 Minutes. The show's host, Bakir
Hadziomerovic, characterized the director of the public
institution "Children of Sarajevo," Razija Mahmutovic, as the
fiercest opponent of Djeda Mraz. Taking on an ironic tone,
Hadziomerovic sarcastically proposed that Mahmutovic
introduce the figure of "Santa Alija," in reference to the
elder Izetbegovic. In both cases mentioned here (early
religious education and banning of Djeda Mraz), the secular
position lost out.
Santa Claus Didn't Come to Town
-------------------------------
¶6. (SBU) Even Bosniak children are not immune to political
efforts to shape the Bosniak identity. There has been a push
to introduce Islamic religious education in all
kindergartens, a move that one respected professor (known to
be an outspoken critic of the Reis) from the Faculty of
Islamic Sciences defined as a "crime against children."
Similarly, the director of Sarajevo's state-funded preschools
attempted to ban Djeda Mraz (Grandfather Frost) in 2007,
arguing that Sarajevo is predominantly Muslim and that Djeda
Mraz is not part of the Muslim tradition. (Note: Modeled on
Santa Claus, Djeda Mraz emerged in Yugoslavia after World War
II as a secular figure who gave gifts to children of all
religions. End Note) Secular-minded Sarajevo citizens saw the
snubbing of Djeda Mraz as an attempt to define for children
what it means to be "good" Muslims and organized protests and
petitions against the proposed ban. The outrage of Sarajevo
citizens was best captured in the editorial comment of FTV's
news program 60 Minutes. The show's host, Bakir
Hadziomerovic, characterized the director of the public
institution "Children of Sarajevo," Razija Mahmutovic, as the
fiercest opponent of Djeda Mraz. Taking on an ironic tone,
Hadziomerovic sarcastically proposed that Mahmutovic
introduce the figure of "Santa Alija," in reference to the
elder Izetbegovic. In both cases mentioned here (early
religious education and banning of Djeda Mraz), the secular
position lost out.
- kamen spoticanja
#343 Re: Diskriminacija u Sarajevu
reko da malo i ja na temuKristijana wrote: kamen spoticanja, ti istresaš iz sebe šejtana ilitiga istjeruješ đavla. Daj oladi malo, ili pažljivije čitaj o čemu je riječ. Niko ovdje nije rekao da mu smetaju žene u maramama, ezani, Ramazan, džamije... i šta svojataš grad i Bošnjake, kao ''Boli Bošnju je li vama smeta diskriminacija'', šta si ti, neki capo di tutti capi Bošnjaka? Budi uvjeren da ima Bošnjaka kojima se ne bi svidjele tvoje pisanije i smeta im kad se nepotrebno govori loše o Srbima/Hrvatima jer, da se podsjetimo, oni su rođaci, žene, muževi, prijatelji, kolege, komšije mnogim Bošnjacima.
.
student001 wrote:Ja imam rodbine hrvatske u Sarajevu i oni nemaju nikakvih problema. Žive u Sarajevu od prije rata, a u njemu su proživjeli i rat. Nisu Jugosloveni, nisu ostali, nisu Bosanci, mislim ne izjašnjavaju se tako, nego se striktno izjašnjavaju kao Hrvati i kao takvi nikad nisu imali problema. Rade u uglednim i profitabilnim tvrtkama u gradu, a vidi čuda nisu u SDA. Znači to je moj obiteljski osobni primjer, ali ČUO SAM da u Sarajevu ima diskriminacije i vidio sam kako se u Sarajevu proslavljala pobjeda Turske kad je izbacila Hrvatsku sa EURA. Stvarno nimalo prijateljska atmosfera prema domaćim Hrvatima. I Sarajevo se previše islamiziralo, nekako je to komunistička ateistička sekularna vlast držala pod "kontrolom" ali u današnjem Sarajevu islam se osjeti na svakom koraku. U BBI tržnom centru nema svinjetine i alkohola itd. Vehabija na svakom koraku. U čitavoj istočnoj Europi neonacisti i ultranacionalisti prave prosvjede kad su gay parade, samo u Sarajevu (jedini slučaj u istočnoj Europi) prosvjede prave vehabije. Volio bih da Sarajevom malo više odiše duh Zapada, srednje Europe, kao što taj duh odiše u Zagrebu, Beču. Znam da je Sarajevo stotinama godina bilo pod Turcima i da je utjecaj njihov prevelik. Ali Sarajevo je dolaskom Austro-Ugarske, kasnije dolaskom kraljevine SHS i socijalističke Jugoslavije išla dobrim putem, da bi od vremena Alije Izetbegovića opet skrenula na turski put. Ja se nikada neću osjećati ugodno u Sarajevu kao u Zagrebu, jer ja sam u duši pravi zapadnjak. A to što u Sarajevu nema Srba, ja ne krivim Sarajlije. Tih Srba nema jer su se 1992. godine ispalili iz Sarajeva i zato ih nema, ta nisu ih ostale Sarajlije protjerale. A zašto je sve manje Hrvata u Sarajevu, pa čuješ ljudi sele gdje im je bolje - sele na zapad, u Hrvatsku, Zagreb.
- kamen spoticanja
#344 Re: Diskriminacija u Sarajevu
kralju to elaboratepopajic wrote:Ma, nema elaboracije...@kamen spoticanja je postao kamen spoticanjaultima_palabra wrote:Care to elaborate?popajic wrote:ultima_palabra,
citajuci tvoje i tvojih istomisljenika postove , postane pomalo jasnije zasto ljudi uopste razgovaraju o diskriminaciji I u Sarajevu !Na njega sam mislio ! Sorry
Uzgred - i meni je Chomsky " lego"...valjda ne smeta, a nisam ni Srbin
- ljubav_aha
#345 Re: Diskriminacija u Sarajevu
super,dirkiminacija u sarajevu ne postoji,sto se desava u Srpskom Sarajevu 
- kamen spoticanja
#346 Re: Diskriminacija u Sarajevu
takvo ne postoji...more bit da mislis na istocno?ljubav_aha wrote:super,dirkiminacija u sarajevu ne postoji,sto se desava u Srpskom Sarajevu
- ljubav_aha
#347 Re: Diskriminacija u Sarajevu
naravno da ne postoji,ali kakva je situacija u Istocnom sarajevukamen spoticanja wrote:takvo ne postoji...more bit da mislis na istocno?ljubav_aha wrote:super,dirkiminacija u sarajevu ne postoji,sto se desava u Srpskom Sarajevu
da li je ralacija istocnog i zapadnog berlina pod kontrolom
- kamen spoticanja
#348 Re: Diskriminacija u Sarajevu
pa bacamo im smece preko zida ako to pitasljubav_aha wrote:naravno da ne postoji,ali kakva je situacija u Istocnom sarajevukamen spoticanja wrote:takvo ne postoji...more bit da mislis na istocno?ljubav_aha wrote:super,dirkiminacija u sarajevu ne postoji,sto se desava u Srpskom Sarajevu![]()
da li je ralacija istocnog i zapadnog berlina pod kontrolom
- ljubav_aha
#349 Re: Diskriminacija u Sarajevu
U Istočno Sarajevo spadaju dijelovi predratnih opština Novo Sarajevo, Ilidža, Novi Grad, Stari Grad, od čijih dijelova su formirane nove opštine - Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Istočni Stari Grad
Nastao je u ratnim danima od sarajevskih naselja koja su naseljavali Srbi
da li uopste pisete o diskriminaciji izmedju "dva" Sarajeva
- kamen spoticanja
#350 Re: Diskriminacija u Sarajevu
ma pisemo...sad cemo pisat o diskriminaciji postratnog sarajeva prema eskimskoj populaciji u istomljubav_aha wrote:U Istočno Sarajevo spadaju dijelovi predratnih opština Novo Sarajevo, Ilidža, Novi Grad, Stari Grad, od čijih dijelova su formirane nove opštine - Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Istočni Stari Grad