velikosrbi su gori od nacista...nabroj dzamije i crkve koje su nacisti porusili u BIH za vrijeme ww2...velikosrbi su porusili sve do jedne i njos nakon rata sprecavali popravljanje i gradnju istih...ni ausvic nije imao kapcitet ubistava kao genocid u srebrenici za par dana..stari grad Visegrad wrote:tako su radili nacisti ....zavrzlama wrote:ukidanje diskriminacije najbolje odrade velikosrbi...
oni protjeraju sve koji su politicki,vjerski i ideoloski drugaciji nego oni i nema diskriminacije ,jer se nema prema kome ispoljavat....
Diskriminacija u Sarajevu
-
zavrzlama
#176 Re: Diskriminacija u Sarajevu
- Alfons Kauders
#177 Re: Diskriminacija u Sarajevu
gdje sam ja rekao da neko nema slobodu nositi ta obiljezja na ulici? naravno da ima, ali ne zasluzuje posebnu zastitu radi kriza ili polumjeseca koji nosi oko vrata... nose ljudi i dresove zelje i sarajeva, dinama i hajduka, partizana i zvezde, pa cuju socne psovke ili u ekstremnim slucajevima dobiju i batine, pa sta? sami su odlucili da isticu svoju pripadnost odredjenoj grupi, neka sami snose i odgovornosti... i ja sam imao neugodnosti kad sam imao duzu kosu, pa nisam cmizdrio kako sam ugrozen - njihov problem...Vitezanin wrote: Svatko vlastiti identitet vezuje uz nešto. Ti tvoji prijatelji ne vezuju uz križ, polumjesec itd, ali neki ljudi vezuju. Sekularna država znači da to ne možeš nametnuti u državnoj instituciji, ali si slobodan to nositi na ulici.
A ovdje se radi o tome da se kod nas negdje to ne može nositi i na ulici. Šta onda: trebamo usvojiti jednoumlje??
ne, ali ne vidim potrebu da se vehabijama koji nose dugu bradu ili ljudima koji nose krst od po kile oko vrata pruzaju prava koja ne uzivaju navijaci fk vrbanjusa... kao sto sam vec rekao, to je njihova odluka...
slazem se u potpunosti... ali tu smo gdje smo, nismo u amsterdamu...Razlog što će te netko na ulici danas-sutra napasti jer npr imaš vjerski simbol na sebi je izravna posljedica djelovanja političkog sistema u kojem živiš. Da je ovo normalna država mi se ne bismo ni okrenuli za tim niti bismo brojali krvna zrnca. Ali zaboravio sam da Balkan još živi u srednjem vijeku jbga.
meni su potpuno iste - i jedne i druge su stvorili ljudi kako bi kontrolisali masu i iskoristavali sirotinju... to je moje misljenje i ne vidim zasto uzimas za pravo da mi govoris sta trebam misliti... ovo je slobodna zemlja, kome se ne svidja moze lagano u saudiju, vatikan, na hilandar ili u sjevernu koreju, sve po vlastitim uvjerenjima...A nemoj miješati babe i žabe- spominješ religije i političke ideologije u istom kontekstu.
- atko
#178 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Ja plaha vakta za pogana insana ...
... ovo je vrijeme hulja i izgovora ... danas je mnogo profitablnije naci zigovor nego rjesenje ... a ugrozenost je hit decenije...
Kako god okrenes ... uvijek je neko ugrozen jer je:
zensko,
musko,
hrvat,
bosnjak,
srbin,
rom,
starac,
djete,
bosanac,
musliman,
katolik,
pravoslavac,
ateista,
agnostik
nacionalista
socijalista,
komunista,
demokrtra,
homoseksualac,
biseksualac,
heteroseksualac,
manjina,
radnik,
penzioner,
ratni invalid,
civilni invalid,
novinar,
pacijent,
doktor,
profesor,
nastavnik,
vojnik,
policajac ...
ma sta god da si mozes biti komotno ugrozen
... ovo je vrijeme hulja i izgovora ... danas je mnogo profitablnije naci zigovor nego rjesenje ... a ugrozenost je hit decenije...
zensko,
musko,
hrvat,
bosnjak,
srbin,
rom,
starac,
djete,
bosanac,
musliman,
katolik,
pravoslavac,
ateista,
agnostik
nacionalista
socijalista,
komunista,
demokrtra,
homoseksualac,
biseksualac,
heteroseksualac,
manjina,
radnik,
penzioner,
ratni invalid,
civilni invalid,
novinar,
pacijent,
doktor,
profesor,
nastavnik,
vojnik,
policajac ...
- Vitezanin
#179 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Ne govorim ti šta trebaš misliti bolanAlfons Kauders wrote:gdje sam ja rekao da neko nema slobodu nositi ta obiljezja na ulici? naravno da ima, ali ne zasluzuje posebnu zastitu radi kriza ili polumjeseca koji nosi oko vrata... nose ljudi i dresove zelje i sarajeva, dinama i hajduka, partizana i zvezde, pa cuju socne psovke ili u ekstremnim slucajevima dobiju i batine, pa sta? sami su odlucili da isticu svoju pripadnost odredjenoj grupi, neka sami snose i odgovornosti... i ja sam imao neugodnosti kad sam imao duzu kosu, pa nisam cmizdrio kako sam ugrozen - njihov problem...Vitezanin wrote: Svatko vlastiti identitet vezuje uz nešto. Ti tvoji prijatelji ne vezuju uz križ, polumjesec itd, ali neki ljudi vezuju. Sekularna država znači da to ne možeš nametnuti u državnoj instituciji, ali si slobodan to nositi na ulici.
Smiješno je stavljati u isti kontekst navijače , par stotina, i ljude koji pripadaju religiji koja ima xxxxxxxx pripadnika. U tome je razlika mada mi je više smiješno danas, u 2010. godini raspravljati o ovakvim temama. Kome se moli neka se moli, ali van institucija. DRžave u kojoj su vjera i politika ruku pod ruku su najgore. Mi smo tu negdje.
A ovdje se radi o tome da se kod nas negdje to ne može nositi i na ulici. Šta onda: trebamo usvojiti jednoumlje??
ne, ali ne vidim potrebu da se vehabijama koji nose dugu bradu ili ljudima koji nose krst od po kile oko vrata pruzaju prava koja ne uzivaju navijaci fk vrbanjusa... kao sto sam vec rekao, to je njihova odluka...
slazem se u potpunosti... ali tu smo gdje smo, nismo u amsterdamu...Razlog što će te netko na ulici danas-sutra napasti jer npr imaš vjerski simbol na sebi je izravna posljedica djelovanja političkog sistema u kojem živiš. Da je ovo normalna država mi se ne bismo ni okrenuli za tim niti bismo brojali krvna zrnca. Ali zaboravio sam da Balkan još živi u srednjem vijeku jbga.
meni su potpuno iste - i jedne i druge su stvorili ljudi kako bi kontrolisali masu i iskoristavali sirotinju... to je moje misljenje i ne vidim zasto uzimas za pravo da mi govoris sta trebam misliti... ovo je slobodna zemlja, kome se ne svidja moze lagano u saudiju, vatikan, na hilandar ili u sjevernu koreju, sve po vlastitim uvjerenjima...A nemoj miješati babe i žabe- spominješ religije i političke ideologije u istom kontekstu.
- Alfons Kauders
#180 Re: Diskriminacija u Sarajevu
atko wrote:Ja plaha vakta za pogana insana ...
zensko,
musko,
hrvat,
bosnjak,
srbin,
rom,
starac,
djete,
bosanac,
musliman,
katolik,
pravoslavac,
ateista,
agnostik
nacionalista
socijalista,
komunista,
demokrtra,
homoseksualac,
biseksualac,
heteroseksualac,
manjina,
radnik,
penzioner,
ratni invalid,
civilni invalid,
novinar,
pacijent,
doktor,
profesor,
nastavnik,
vojnik,
policajac ...
fakat...
ispade da je samo narkomanima dobro...
- Alfons Kauders
#181 Re: Diskriminacija u Sarajevu
ja ne vidim neku veliku razliku izmedju religije i politickih sistema, barem ne u historijskom smislu... danas, da... ali prije samo 100-200 godina religija je bila kljuci dio politickih sistema... kod nas je i danas, u nekim slucajevima cak i formalno (vidi pod krsne slave u rs)Vitezanin wrote:
Ne govorim ti šta trebaš misliti bolan![]()
, ali ti kažem činjenicu: religija je religija, a politička ideologija je politička ideologija. Kroz povijest su jedni druge tu i tamo podupirali i zajedno radili razna sr... Istina, ali ono sam to gore napisao tek da pojmovno razdvojiš to dvoje, to je to...
pojmovno odvojeno, ok... ali u ovom kontekstu, barem meni, potpuno isto... s fudbalskim klubovima sam mozda pretjerao, ali opet i to pije vode...
vidis, prije pola godine, kad je ono vehabijsko govno diglo u zrak stanicu u bugojnu i ubilo policajca... ja sam rekao da nikad vise necu marku ostaviti kod vehabija... isto tako necu ni kod ostalih vjerskih fanatika i degenerika... ne da mi se, kao covjeku, da ludjacima ostavljam pare... to sto oni isticu svoju vjeru kao neku odrednicu i dio njihovog identiteta mi olaksava moralnu duznost...
-
Nezbilj
#182 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Prvo mislim da treba odvojiti odnos i razmišljanje večine običnih ljudi Sarajlija od politike. Kada govorimo o stanju duha prema ovom pitanju u gradu to je ono što afektira pripadnike manjina u svakidašnjem životu u Sarajevu. To je onaj dio priče o tradiciji, komšiluku, poštovanju i toleranciji prema različitosti. Shodno tome ako posmatramo proces reintegracije Sarajeva i egzodusa Srba na poziv Krajišnika na kraju rata jasno je da je u ovom procesu večina Srba napustila Sarajevo i njegovu okolinu ali to pokazuje njihovo stanje duha a ne Sarajlija. Dakle bez obzira na brojno stanje večine i manjine u nekom gradu može se definisati stepen otvorenosti tolerancije i odnosa prema manjinama i različitostima. Dakle brojnostanje manjina ne mora biti pokazatelj stanja duha i potencijala odnosa.vivaldi wrote: Posto sam ti ja replicirao na temi o JP red da ti ovde odgovorim.
Kada se govori o diskriminaciji, obicno se ona pojednostavljuje i povrsno analizira po prinicipu nikog nikog ne dira, svima je jednako tesko i svi su ugrozeni sto svakako "na prvu" ima smisla, ali je problem puno kompleksniji.
Ali krenimo redom i malo drugacije.
Da li npr Bosnjaci diskriminisani danas u Banjaluci? Ti ces reci da jesu, ja cu isto tako reci da jesu, ali Banjalucki Srbin vjerovatno nece. Zasto?
Pa zato sto ce ti on reci da u BL ima ministar Omer, ima ministar Dzerard, pa ce ti reci (a to i sam mozes vidjeti ako nekad pogledas) da na RTRS-u radi ko urednica neka Lejla, da ima voditeljica Aida, da ima novinar Ajdin (sve informativni program), reci ce ti da je PR Mtela takodjer neka Aida, reci ce ti da su i dalje najbolji i najpoznatiji cevapi kod Muje, da neki drze privatne firme, da ima pokoji u entietskim instittucijama, da ih ima malo vise u drzavnim institucijama u BL, kapa im lova iz dijaspore, reci ce ti da ih niko vec godinama ne dira, da se dzamije obnavljaju, da je cak i za Ferhadiju Vlada RS-a dala 1,5 miliona KM...i onda ce ti reci da s obzirom koliko ih ima zive bolje od mnogih Srba u BL.
Sve ovo sto sam nabrojao je samo djelic opstepoznatih cinjenica, i sve je to tacno, ali zivot Bosnjaka u Banjaluci je puuuuno gori nego sto izgleda kad ovako poredam stvari, zar ne?
A sada se vratimo na Sarajevo pa cu ti kroz to objasniti zasto to nije tako kao sto se mnogima cini.
Najbolji i sto je jos vaznije najveci poslodavac u drzavi pa samim tim i u Sarajevu ti je drzavni aparat. Koliko taj aparat postuje manjinske narode, mislim da si vidio na onom linku sto sam ti ga ostavio na temi o JP.
Nakon toga, najveci poslodavci u Sarajevu su ti javna preduzeca. Sta ti mislis kakva je sansa nekome ko se zove Jovo da se zaposli u npt Telecomu? Nikakva!
Naravno, male sanse ima i Bosnjak, ali on ce bar pokusati preko amidze, daidze, tetka koji su u SDA ili bilo koga da dodje do nekog glavonje koji ce ga zaposliti. Da li ce uspjeti, nije ni vazno, ali zna se da tu firmu oduvijek kontrolise SDA i samim tim neki Jovo nema ama bas nikakve sanse da tu bilo sta, ma cak ni da se obrati.
Ako pak neki Bosnjak ne moze nista tu, onda ce probati takodjer preko amidze, daize, ili tetka koji je u SDA probat nestu u Fabrici duhana, gdje Jovo takodjer ama bas nema nikakvih sansi bez obzira koliko bio pametan, lijep i misicav.
Ako pak ne uspije ni tu, onda moze probati sa najjacom kompanijom u drzavi Elektrprivedom. Tu firmu kontrolise stranka koja ima moto 100% BiH, ali kada im odes na portal, vidjeces da upravljacku strukturu cini 17-18 ljudi koji su, gle cuda, 100% Bosnjaci. Onda ce Bosnjak tu probati preko drugog amidze, daidze, tetka, a Jovo ce ga naravno opet ispusiti.
Ovaj niz potom mozes nastaviti i ostala javna preduzeca, ali i vecinu privatnih jer svima nam je jasno da da ne moztes biti uspjesan privatnik ako nisi dobar sa vlastima sto u prevodu opet znaci SDA, SBiH...
Nakon tih ekonomskih problema onda ides na ostala zivotna pitanja.
Da li ces uspjeti dijete u zeljenu srednju skolu jer ti tamo opet treba neki amidza, daidza..Sve te to isto ceka i na fakultetu ili na upisu, ili na statusu redovan/vanredan ili prilikom sredjiavanja nekog ispita.
Sve to primjeni i na lijecenje. Ako imas daidzu u bolnici ili negdje drugo na jakom mjestu, ti ces sve nalaze rijesiti u par mjeseci - ako nemas, na svaki ces biti narucen "u drugoj polovini naredne godine".
I tako redom...
Kad sve saberes, u ovoj drzavi na svakom pedlju bar 80% osnovnih zivotnih stvari ti na ovaj ili onaj nacin kontrolisu nacionalne stranke (zaposljavanje, obrazovanje, lijecenje, sigurnost...).
Samim tim svako ko je u drugom toru U STARTU NEMA SANSE da bude ravnopravan odnosno biva zrtvom diskriminacije.
Činjenica da je večina Srba otišla iz Sarajeva i da ih danas nema puno u gradu ne znači da je Sarajevo netolerantan grad već u principu u večini slučajeva znači da ti Srbi nisu htjeli da ostanu među muslimanima. Dakle to ne zavisi od tih muslimana jer jedino što bi oni mogli učiniti da bi tim Srbima Sarajevo postalo grad u kojem bi živjeli jeste da se prekrste na pravoslavlje ili da se odsele i prepuste grad Srbima. Dakle tu ne govorimo o toleranciji već o budalaštinji.
Drugi dio priče je da li bi Sarajlije podržale zapošljavanje Srba i Hrvata po paritetu iz 91. ako se isto ne primjenjuje i u ostatku zemlje. Ako uzmemo pretpostavku da je zaposlenost Hrvata u Sarajevu procentualno veća u odnosu na ukupan prosjek, a mislim da jeste kakav bi efekat bio kada bi se sad još rezervisala mjesta za njih i u opštinskim i kantonalnim institucijama. Mislim da tu onda ipak opet govorimo o budalaštini i mazohizmu, a ne toleranciji. Pogotovo dok u Hrvatskim kantonima imamo 100% popunjenost Hrvatima kao i Srba u RSu.
Bošnjačka politika stalno se zalaže za ideju multietničkih regija u kojima bi onda po paritetu bila formirana vlast i administracija na svim nivoima tako da ne stoji priča o tome kako SDA i SBiH žele segregaciju i bošnjačku dominaciju. Stvar je u tome da politika RSa i hrvatska politika ne daju prostora za kretanje ovog pitanja u pozitivnom pravcu. Lično mislim da bi suprotna politika bila budalasta jer bi diskriminirala Bošnjake koji su također u vrlo nezavidnom položaju. Dakle pitanje je da li je takvo razmišljanje diskriminacija? Ako jeste zar onda ne bi bila diskriminacija Bošnjaka kada bi se za posao i državnim institucijama u Sarajevu preferirali Srbi i Hrvati tako da Bošnjaci nemaju preferencijalni status nigdje.
Rješenje pitanja zapošljavanja u svim državnim institucijama na svim nivoima treba tražiti na nivou cijele BiH i insistirati na tom zahtjevu kod bilo kakvih diskusija o teritorijalnom reustroju. Zato je bitno da se nikada ne pristane na etničku teritorijalnu podjelu po bilo koju cijenu i da se insistira na multietničkim regijama narednih 100 godina ako treba pa kome prije dosadi. A ako neko hoće nešto na silu nek izvoli. A Dodik i Čović nek slobodno pričaju o etničkim federalnim jedinicama i stolnim gradovima, dok god Sarajlije na to ne pristaju to se nikada neće desiti jer stav Sarajeva uvijek će imati odlučujuću ulogu u formranju bošnjačke politike. Zato je važno pitanje opšteg duha i odnosa prema ovom pitanju. Dakle ključna je volja i želja jer ona krči put, ispravlja i stavlja stvari na svoje mjesto.
Dakle vidimo da granice tolerancije kao što je i normalno prestaju tamo gdje tolerancija postaje vlastita šteta. Kada govorimo o prijeratnom Sarajevu činjenica je da je to Sarajevo bilo puno šarenije ali to nije bio samo proizvod tolerancije već također i namjenskog doseljavanja Srba u Sarajevo putem vojno sigurnosnog kadra za kojeg su se gradila čitava naselja poput Ciglana, dijelova Grbavice itd.Grad je imao svoje ulice Vojvode Stepe, Nemanjina, Jug Bogdana, Starine Novaka, Hajduk Veljke, Miloša Obilića, Vojvode putnika, park cara Dušana itd. Dakle sve same istorijske ličnosti koje nemaju ama baš nikakve veze sa Bosnom već isključivo sa Srbijom. Mislim da i ovo rječito govori o tome kakva je bila ta vlast, njena nacionalna struktura i ideologija. Mislim da je iluzorno govoriti o tome da je Sarajevo sve to tolerisalo zbog nekakve tolerancije već isključivo zato što je moralo. Sa druge strane porediti "zlatnu generaciju" Sarajevskih umjetnika s kraja 80. sa bilo čim je također pogrešan pristup jer takva zlatna generacija mora da se gradi jako dugo i da se poklopi jako puno okolnosti.
I na kraju još da kažem da je porediti BL i SA je besmisleno. U BL je za razliku od Sarajeva pobjedio fašizam. Nemoj zaboraviti da su u tom gradu u ratu sistemski srušene sve džamije svi islamski i osmanski objekti odnosno sve što fizički podsjeća na to da su tu nekada živjeli muslimani. Bošnjaci su sistemski ubijani protjerivani i odvođeni u logore tako da su do kraja rata u tom gradu Bošnjaci fizički iskorjenjeni zajedno sa građevinama, nazivima ulica itd. Sve to je drastično uticalo na Banja Luku i Banjalučane i takvo nešto pravi skoro nepovratnu štetu duhu i tradiciji jednog grada. U Sarajevu se to nikada nije desilo. Srbi i Hrvati u večoj ili manoj mjeri u raznim djelovima grada imali više ili manje problema. Bilo je pojedinačnih zločina ali nikada nije provedeno sistemsko etničko čišćenje, rušenje objekata i zatiranje kulture. BL se ne može oprati od svojih zločina time što Bošnjake više niko ne dira ili što poslije 15 godina konačno dozvoljavaju da se obnovi Ferhadija. Sjeti se samo četnikovanja i kamenovanja kod prvog pokušaja obnove Ferhadije. To je nešto sasvim drugo i ne može se nikako porediti sa Sarajevom.
-
zavrzlama
#183 Re: Diskriminacija u Sarajevu
treba odvojiti diskriminaciju ulice i diskriminaciju sitema....npr. u rs-u vlada diskriminacija cjelokupnog sistema u tom entitetu,pocevsi od imena,obiljezja,krsnih slava do prefiksa"srpski/srpska" u svim sferama zivota...
- dviceps
#184 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Alfons Kauders wrote:atko wrote:Ja plaha vakta za pogana insana ...
zensko,
musko,
hrvat,
bosnjak,
srbin,
rom,
starac,
djete,
bosanac,
musliman,
katolik,
pravoslavac,
ateista,
agnostik
nacionalista
socijalista,
komunista,
demokrtra,
homoseksualac,
biseksualac,
heteroseksualac,
manjina,
radnik,
penzioner,
ratni invalid,
civilni invalid,
novinar,
pacijent,
doktor,
profesor,
nastavnik,
vojnik,
policajac ...
fakat...![]()
ispade da je samo narkomanima dobro...navuces se na iglu i boli te kurac za sve...
- kurty
#185 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Klasican primjer diskriminacijeatko wrote:Ja plaha vakta za pogana insana ...
zensko,
musko,
hrvat,
bosnjak,
srbin,
rom,
starac,
djete,
bosanac,
musliman,
katolik,
pravoslavac,
ateista,
agnostik
nacionalista
socijalista,
komunista,
demokrtra,
homoseksualac,
biseksualac,
heteroseksualac,
manjina,
radnik,
penzioner,
ratni invalid,
civilni invalid,
novinar,
pacijent,
doktor,
profesor,
nastavnik,
vojnik,
policajac ...
Gdje su studenti
-
palermo
#186 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Ovo je po meni bitno. I u tom kontekstu bih još samo podvukao odgovornost Sarajeva kako prema kreiranju bošnjačke politike, ali i prema ukupnim smjerovima bosanskohercegovačkog društva. Sarajevo nije Široki brijeg, nije Šekovići, nije ni Banjaluka, nije ni Mostar, Sarajevo pretendira i ne samo što pretendira jednostavno mu je takva sudbina namijenjena da bude jedan od regionalnih centara moći, a moć podrazumjeva i odgovornost, koji oblikuje našu stvarnost. I tako treba da su ponaša.Nezbilj wrote:
Zato je bitno da se nikada ne pristane na etničku teritorijalnu podjelu po bilo koju cijenu i da se insistira na multietničkim regijama narednih 100 godina ako treba pa kome prije dosadi. A ako neko hoće nešto na silu nek izvoli. A Dodik i Čović nek slobodno pričaju o etničkim federalnim jedinicama i stolnim gradovima, dok god Sarajlije na to ne pristaju to se nikada neće desiti jer stav Sarajeva uvijek će imati odlučujuću ulogu u formranju bošnjačke politike. Zato je važno pitanje opšteg duha i odnosa prema ovom pitanju. Dakle ključna je volja i želja jer ona krči put, ispravlja i stavlja stvari na svoje mjesto.
.
P.S
iskoristio bih ovu priliku da podvučem ono što je već par ljudi na forumu reklo, nemoj da poistovjećuješ hercegovinu samo sa zapadnom hercegovinom i ondašnjim prevladavajućim stavom. Pretpostavljam da je to bila nesvjesna greška, ali kada se čita ona implicira zapravo neku vrstu odustajanja sarajeva od hercegovine, a to, ne samo što nije dobro, nego je u potpunoj suprotnosti i sa ovim što si gore napisao.
- muha_sa
#187 Re: Diskriminacija u Sarajevu
jutros vidjeh i procitah ovu temu---nedo bog nikom.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6&start=75
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6&start=75
- brzica
#188 Re: Diskriminacija u Sarajevu
breuer wrote:tOčnije, on poznaje argumentiranjemuha_sa wrote:a to ti ko znaš kako se živi u Sarajevubrzica wrote: A druga stvar, recimo ja nemam nikakve veze sa opsadom Sarajeva. Niti sam tad živio u Sarajevu, niti sam
ga držao u okruženju. Znači li to da ne smijem ništa reći o lošim stvarima koje se možda događaju. Naravno,
o tome ne treba pričati senzacionalistički nego argumentirano.![]()
samo nastavite guslat
Mislim da znam, pola sam života, sa prekidima, proveo tu...i sad sam opet doselio s obitelji, iz srca Hercegovine.
I nemojte mi reći da je problem mojih postova samo to što pišem "točno" ili "argumentirano" ili "tisuća".
Nije valjda da u Sarajevu ima ljudi kojima to smeta.
-
KENJAC
#189 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Joj ima li koja druga rijec za "ugrozenost", ja kad je cujem muka mi dodje!
-
metronom
#190 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Uuu nema djed mraza, kakva ugrozenost! Cim vide nekog obucenog kao djed mraz na ulici, vehabije mu skidaju gace da ga sunete. Pric'o mi jedan da mu je pric'o njegov prijatelj koji ima rodjaka koji kaze da je njegov poznanik to licno gled'o na sred Titove.
-
popajic
#191 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Ima - nedostatnost ljudskih prava i sloboda glede invazije turbo naerende kora i isisavanja sive mozdane mase kod pucanstvaKENJAC wrote:Joj ima li koja druga rijec za "ugrozenost", ja kad je cujem muka mi dodje!
Kratko i sazeto
-
metronom
#192 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Na uvrede se necu obazirati, nek se njima bavi administracija foruma, a tvojom kulturom tvoji roditelji koji su te naucili takvom izrazavanju.Sisoje wrote:Ti si stvarno ili glup ili senilan, ako si zaboravio samo kolika se haka digla protiv djeda mraza jebote pa manje ste ganjali Radovana od njega, to je samo jedan primjer, isto kao kretenizam oko uvodjenja vjeronauke u vrtice, pa treba nekoga radi takvi stvari streljati da drugom nesto tako nepadne napamet, ili koja se hajka dizala oko prodaje svinjskog mesa u pojedinim prodavnicama, boli nekoga neka stvar ako je ja jedem, ti nemoj ali nesmijes i nemozes meni braniti da to radim i da imam kupiti kada god ja hocu, to je cist primjer diskriminacije da jedan Konzum nedrzi svinjetinu jer to smeta nekim lafo muslimanima dojucerasnjim komunjarama, sve se ubili od vjere locu, kradu, kurvaju se a sve veci od veceg vjernik, jebes ti takvog vjernika bez obzira o kome je rijec.
Hajke protiv djeda mraza nema. Obuci se kao djeda mraz i budi djeda mraz, niko ti ne brani. Bude proslava djeda mraza koliko hoces po gradu i nikad nisam cuo da je ijedan napadnut ili bilo sta slicno. Ako neko ne zeli da slavi uz djeda mraza onda ga ne mozes natjerati, ali to nije diskriminacija.
Vjeronauka u vrticima nije uvedena samo u Sarajevu, ne znam sto to uopste spominjes kao primjer neke diskriminacije. Nema tu bas nikakve diskriminacije. Hoces na vjeronauku - ides na vjeronauku, a ako neces - ne moras.
A ne znam o kakvoj hajci oko prodaje svinjskog mesa ti pricas?! Ako mislis na BBI, tu se radi o privatnoj kompaniji koja prodaje ono sto ona zeli. Svako ima pravo da prodaje sto on zeli, ne mozes ga ti natjerat da prodaje nesto sto ne zeli. To bi bilo isto kao da se ja zalim sto u nekoj pekari ne mogu kupit suho meso. Nema bas logike. Gazda postavlja uvjete sta ce se prodavat. Ako ti se ne svidja, imas brate koliko hoces drugih mjesta u gradu gdje mozes nabavit pajceka.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#193 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Pajić prom firma iz Istočnog sarajeva ima prodavnicu na Pijaci Ilidža. Niko se nije bunio protiv ''haram'' prodavnice.Sisoje wrote:Ti si stvarno ili glup ili senilan, ako si zaboravio samo kolika se haka digla protiv djeda mraza jebote pa manje ste ganjali Radovana od njega, to je samo jedan primjer, isto kao kretenizam oko uvodjenja vjeronauke u vrtice, pa treba nekoga radi takvi stvari streljati da drugom nesto tako nepadne napamet, ili koja se hajka dizala oko prodaje svinjskog mesa u pojedinim prodavnicama, boli nekoga neka stvar ako je ja jedem, ti nemoj ali nesmijes i nemozes meni braniti da to radim i da imam kupiti kada god ja hocu, to je cist primjer diskriminacije da jedan Konzum nedrzi svinjetinu jer to smeta nekim lafo muslimanima dojucerasnjim komunjarama, sve se ubili od vjere locu, kradu, kurvaju se a sve veci od veceg vjernik, jebes ti takvog vjernika bez obzira o kome je rijec.
Čak je, čini mi se, bivši načelnik Opštine Ilidža, Mahmutović, molio gazdu Pajića da otvori prodavnicu.

- joint union
#194 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Sisoje wrote:Ti si stvarno ili glup ili senilan, ako si zaboravio samo kolika se haka digla protiv djeda mraza jebote pa manje ste ganjali Radovana od njega, to je samo jedan primjer, isto kao kretenizam oko uvodjenja vjeronauke u vrtice, pa treba nekoga radi takvi stvari streljati da drugom nesto tako nepadne napamet, ili koja se hajka dizala oko prodaje svinjskog mesa u pojedinim prodavnicama, boli nekoga neka stvar ako je ja jedem, ti nemoj ali nesmijes i nemozes meni braniti da to radim i da imam kupiti kada god ja hocu, to je cist primjer diskriminacije da jedan Konzum nedrzi svinjetinu jer to smeta nekim lafo muslimanima dojucerasnjim komunjarama, sve se ubili od vjere locu, kradu, kurvaju se a sve veci od veceg vjernik, jebes ti takvog vjernika bez obzira o kome je rijec.
Ti u Sarajevu nikad bio nisi!
Bolje bi ti odgovarao nik veslo sisoje!
- brzica
#195 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Mislim da kod nas ni diskriminacije nema onako kako je to vani, i tu smo posebni.
Kod nas se ona događa zbog stranačkih potreba. Obični narod se previše unio
u politiku umjesto da se bavi preživljavanjem, pa sluša gluposti koje valjaju
ovi mozgonje "gore". Pa mu krivi svi koji ne misle kao oni. Sve se to prenosi
i na odnose među ljudima.
Meni samo nije jasno (ustvari jeste, ovo je više retorički
)
kako neko odavde (mislim na BiH, pa i Sarajevo) može otići u npr. London,
Berlin i sl., i tamo normalno živjeti, raditi, izlaziti i šta sve ne sa Hrvatima,
Bošnjacima, Srbima, a kad se vrati svi ovi iz grupe kojoj ne pripada su mu najveći
neprijatelji. Tamo sluša sve moguće jezike, a ovdje smeta svaki onaj kojim on
ne govori.
Ili što je sad posebno upečatljivo, treba mi odjednom najveći prijatelj biti neko iz
Jemena, Italije, Rusije, a susjedi s kojima sam čitav život živio i dijelio sve probleme
više ne valjaju.
Mi smo, kao i uvijek, normalnom čovjeku nedokučivi.
Meni samo nije jasno (ustvari jeste, ovo je više retorički
Berlin i sl., i tamo normalno živjeti, raditi, izlaziti i šta sve ne sa Hrvatima,
Bošnjacima, Srbima, a kad se vrati svi ovi iz grupe kojoj ne pripada su mu najveći
ne govori.
Ili što je sad posebno upečatljivo, treba mi odjednom najveći prijatelj biti neko iz
Jemena, Italije, Rusije, a susjedi s kojima sam čitav život živio i dijelio sve probleme
više ne valjaju.
- muha_sa
#196 Re: Diskriminacija u Sarajevu
brzica-jedan savjet-ako hoceš prihavti, ako ne, nikom ništabrzica wrote:Mislim da kod nas ni diskriminacije nema onako kako je to vani, i tu smo posebni.
Meni samo nije jasno (ustvari jeste, ovo je više retorički)
ne govori.
više ne valjaju.
-samo u svoje ime piši.
- brzica
#197 Re: Diskriminacija u Sarajevu
Da želim prihvatiti ne bih niti došao živjeti ovdje.
Prihvatiti nešto što je glupo mogu samo glupani.
- muha_sa
#198 Re: Diskriminacija u Sarajevu
pardonbrzica wrote:Da želim prihvatiti ne bih niti došao živjeti ovdje.
mislio sam da prihvatiš moj savjet
samo u svoje ime piši--konkretne slucajeve navedi.........................kontaš
- brzica
#199 Re: Diskriminacija u Sarajevu
OK, do mene je.
Malo nezgodno napisano, u dva reda pa nisam skontao tako.
A savjete niti prihvaćam niti dajem...svatko po svom nahođenju.
Sorry na OT
A savjete niti prihvaćam niti dajem...svatko po svom nahođenju.
Sorry na OT
-
nihoniho
#200 Re: Diskriminacija u Sarajevu
fol je sto su sve sredine, pa i one najdemokratskije, sekularne, zapadnoevropske, svaki dan na udaru pojedinaca organizacija,inicijativa koje pokusavaju da nametnu diskriminaciju.
tolerancije ima onoliko koliko drustvo uspijeva da amortizuje pokusaje diskriminacije.
dobra stvar je sto je sarajevo pod lupom i sto mu se namecu visoki standardi tolerancije.
losa je sto se unutar 6toga vodi tendenciozna i podmukla kampanja nastavak agresije drugim sredstivima, ali izdrzali smo mi i gore
tolerancije ima onoliko koliko drustvo uspijeva da amortizuje pokusaje diskriminacije.
dobra stvar je sto je sarajevo pod lupom i sto mu se namecu visoki standardi tolerancije.
losa je sto se unutar 6toga vodi tendenciozna i podmukla kampanja nastavak agresije drugim sredstivima, ali izdrzali smo mi i gore