Diskriminacija u Sarajevu

Locked
detroit-mercy

#126 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by detroit-mercy »

vivaldi wrote:
Nezbilj wrote:Dakle moje pitanje je kakvo je stvarno stanje duha današnjeg Sarajeva. Da li ovaj grad zaista diskriminira, mrzi, smatra uljezima one koji nisu u većini odnosno Bošnjaci. Da li mi svojim odnosom, činjenjem ili propuštanjem nečega činimo život naših sugrađana koji nisu muslimani, Bošnjaci, Bosanci, Sarajlije ili nešto drugo, nepodnošljivim.

Bilo bi lijepo kada bi čuli malo direktnih iskustava i razmišljanja ljudi koji ovdje žive, kako onih iz večinskog tako i onih iz manjinskog "tora".
Posto sam ti ja replicirao na temi o JP red da ti ovde odgovorim.

Kada se govori o diskriminaciji, obicno se ona pojednostavljuje i povrsno analizira po prinicipu nikog nikog ne dira, svima je jednako tesko i svi su ugrozeni sto svakako "na prvu" ima smisla, ali je problem puno kompleksniji.

Ali krenimo redom i malo drugacije.

Da li npr Bosnjaci diskriminisani danas u Banjaluci? Ti ces reci da jesu, ja cu isto tako reci da jesu, ali Banjalucki Srbin vjerovatno nece. Zasto?

Pa zato sto ce ti on reci da u BL ima ministar Omer, ima ministar Dzerard, pa ce ti reci (a to i sam mozes vidjeti ako nekad pogledas) da na RTRS-u radi ko urednica neka Lejla, da ima voditeljica Aida, da ima novinar Ajdin (sve informativni program), reci ce ti da je PR Mtela takodjer neka Aida, reci ce ti da su i dalje najbolji i najpoznatiji cevapi kod Muje, da neki drze privatne firme, da ima pokoji u entietskim instittucijama, da ih ima malo vise u drzavnim institucijama u BL, kapa im lova iz dijaspore, reci ce ti da ih niko vec godinama ne dira, da se dzamije obnavljaju, da je cak i za Ferhadiju Vlada RS-a dala 1,5 miliona KM...i onda ce ti reci da s obzirom koliko ih ima zive bolje od mnogih Srba u BL.

Sve ovo sto sam nabrojao je samo djelic opstepoznatih cinjenica, i sve je to tacno, ali zivot Bosnjaka u Banjaluci je puuuuno gori nego sto izgleda kad ovako poredam stvari, zar ne?

A sada se vratimo na Sarajevo pa cu ti kroz to objasniti zasto to nije tako kao sto se mnogima cini.

Najbolji i sto je jos vaznije najveci poslodavac u drzavi pa samim tim i u Sarajevu ti je drzavni aparat. Koliko taj aparat postuje manjinske narode, mislim da si vidio na onom linku sto sam ti ga ostavio na temi o JP.

Nakon toga, najveci poslodavci u Sarajevu su ti javna preduzeca. Sta ti mislis kakva je sansa nekome ko se zove Jovo da se zaposli u npt Telecomu? Nikakva!
Naravno, male sanse ima i Bosnjak, ali on ce bar pokusati preko amidze, daidze, tetka koji su u SDA ili bilo koga da dodje do nekog glavonje koji ce ga zaposliti. Da li ce uspjeti, nije ni vazno, ali zna se da tu firmu oduvijek kontrolise SDA i samim tim neki Jovo nema ama bas nikakve sanse da tu bilo sta, ma cak ni da se obrati.

Ako pak neki Bosnjak ne moze nista tu, onda ce probati takodjer preko amidze, daize, ili tetka koji je u SDA probat nestu u Fabrici duhana, gdje Jovo takodjer ama bas nema nikakvih sansi bez obzira koliko bio pametan, lijep i misicav.

Ako pak ne uspije ni tu, onda moze probati sa najjacom kompanijom u drzavi Elektrprivedom. Tu firmu kontrolise stranka koja ima moto 100% BiH, ali kada im odes na portal, vidjeces da upravljacku strukturu cini 17-18 ljudi koji su, gle cuda, 100% Bosnjaci. Onda ce Bosnjak tu probati preko drugog amidze, daidze, tetka, a Jovo ce ga naravno opet ispusiti.

Ovaj niz potom mozes nastaviti i ostala javna preduzeca, ali i vecinu privatnih jer svima nam je jasno da da ne moztes biti uspjesan privatnik ako nisi dobar sa vlastima sto u prevodu opet znaci SDA, SBiH...

Nakon tih ekonomskih problema onda ides na ostala zivotna pitanja.

Da li ces uspjeti dijete u zeljenu srednju skolu jer ti tamo opet treba neki amidza, daidza..Sve te to isto ceka i na fakultetu ili na upisu, ili na statusu redovan/vanredan ili prilikom sredjiavanja nekog ispita.

Sve to primjeni i na lijecenje. Ako imas daidzu u bolnici ili negdje drugo na jakom mjestu, ti ces sve nalaze rijesiti u par mjeseci - ako nemas, na svaki ces biti narucen "u drugoj polovini naredne godine".

I tako redom...

Kad sve saberes, u ovoj drzavi na svakom pedlju bar 80% osnovnih zivotnih stvari ti na ovaj ili onaj nacin kontrolisu nacionalne stranke (zaposljavanje, obrazovanje, lijecenje, sigurnost...).
Samim tim svako ko je u drugom toru U STARTU NEMA SANSE da bude ravnopravan odnosno biva zrtvom diskriminacije.
To sto si opisao ima vise veze sa korupcijom nego diskriminacijom. Jer znaci da Jovo u nekom slucaju sjedi u UO Elktroprivrede onda bi u Elektro imao i Mitra i Doku i Peru.
Je li ikada ikome receno da ne moze da se upise na fax/zaposli/ ostvari penziono samo zato sto je Srbin/Hrvat u Sarajevu.
popajic

#127 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by popajic »

detroit-mercy wrote: Je li ikada ikome receno da ne moze da se upise na fax/zaposli/ ostvari penziono samo zato sto je Srbin/Hrvat u Sarajevu.
Ne vjerujem da ce to igdje biti RECENO.Ni u Sarajevu, ni u BL, ni u MOstaru...
stari grad Visegrad

#128 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by stari grad Visegrad »

Iako nisam sarajlija, mislim da ste vi svi ljubomorni na sarajlije. Kad sam bio u Sarajevu na 2 sedmice, nije mi bilo lose.

Cudi me da ne pisete o diskriminaciji u npr. Visegradu, banjojLuci, Zvornbiku, Bijeljinji, Sirokom, Livnu.
Tamo diskriminacija prelazi diskrimiinaciju, i prelazi u ponizavanje.
Ali se ovdje pljuje po Sarajevu. Sto ne ootvorite temu: Crna BAnjoLuka. Crni Visegrad. Tamo nije diskriminacije vec daleko gore, gazenje po jednom narodu, gazenje kulture, istorije, svega bosanskog. Tamo zivi najniza nekulturna naci onancija, jadne im majke....
iceman2010

#129 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by iceman2010 »

Ja znam momka kojem je otac umro, a radio je u BH Telecomu. Momak se nakon njegove smrti zaposlio u BH Telecomu. Nije jos ni pripravnicki odradio. Nije Bosnjak. Znam jos koliko hocete nebosnjaka koji su sa mnom zavrsavali ETF i zaposlili se nakon studija u BH Telecom-u. Zbog poznanstva sa ljudima sa fakulteta koji rade u telecom-u znam da ovakve konstatacije ne vaze barem za ovo JP-ce. Ostalo necu komentarisati jer ne znam kakva je situacija.
GOLFER

#130 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by GOLFER »

Za ove teme vazi ona narodna....
ko o cemu, kurva o postenju
smjesno je citati kako neki, Bog samo zna odakle, pisu o diskriminaciji u Sarajevu, u kojem vjerovatno nikad nisu ni bili, a ako su bili onda su na svojoj kozi osjetili i licno se uvjerili da veliku vecinu 99,999% ljudi u Sarajevu i ne interesuje ni ko su ni sta su ni odakle su, dakle ni dlaka sa glave im nije zafalila...
Jadni su ti ljudi koji sami sebe lazu i pisu lazi po forumima :(
5 0 5

#131 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by 5 0 5 »

@GOLFER:
Je li se to odnosi i na homoseksualce, starce, invalide?
Risto Kuglarić

#132 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Risto Kuglarić »

Alfons Kauders wrote:
Risto Kuglarić wrote:
Alfons Kauders wrote: fol je sto se svaki mjesec otvori par slicnih tema...

a niko nikad ne da primjer te diskriminacije... vjerovatno zato jer mnogi koji ih otvore nikad i nisu bili u sarajevu...
evo ti primjer: u firmi u državnom vlasništvu u sarajevu, radnici katolici ne mogu da rade za bajram (firma zaključana), te samim tim ako hoće slobodno za božić i uskrs uzimaju od godišnjeg.
kao prvo, da se mene pita, i bozic i bajram bi bili radni u drzavnim institucijama jer smo sekularna drzava, a ujedno imamo 'sareno' stanovnistvo...

ja opet tu ne vidim diskriminaciju vec ekonomsku logiku - nikad nisam radio u firmi koja moze funkcionisati bez 70-90% zaposlenih, tako da sumnjam da bi katolici u tim firmama mogli uopste raditi dok nema kolega...

i kod nas je u srednjoj bila slicna situacija - 80% djece slavi bajram i ne isplati se organizovati nastavu za preostalih 20%... a kada dodje bozic, opravda im se izostanak - i u javnim firmama je isto...

ja doduse radim kod privatnika, tako da su svi drzavni i vjerski praznici radni, pa ko voli nek izvoli... ne smatram da sam zrtva bilo kakve diskriminacije, kao ni ostale kolege koje takodjer odrade svoj dio posla mada npr. isti dan slave bajram ili bozic
ne radi se o instituciji, već o firmi u državnom vlasništvu, al nebitno.

To trebaju li božić i bajram biti radni ili ne radni, hm, pa ne bih sad ulazio u to, samo kažem da je činjenica da po zakonu svako ima pravo da neradno obilježi svoj praznik, a da je jednoj skupini to onemogućeno.

To može li firma funkcionisati sa određenim procentom zaposlenih je već problem svake firme. Po zakonu, firma je, ponovo, dužna da svima omogući da neradno obilježe svoj praznik i da im se to ne odbija od godišnjeg. Ti kako se osjećaš u svojoj firmi, to je opet tvoja stvar, al kako god, činjenica je da ako jednoj grupi ljudi nešto omogućiš, a drugoj ne, to je diskriminacija. U našem slučaju na vjerskoj osnovi.
Vitezanin

#133 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Vitezanin »

Diskriminacije ima i u Sarajevu kao i svugdje drugdje. Budući da se ovdje govori o diskriminaciji na nacional-vjerskoj osnovi rekao bih sljedeće: postoje stvari koje konkretno Hrvati i Srbi u Sarajevu mogu navesti kao diskriminaciju.
Npr ispit na Badnjak u 18:00 sati i nakon toga ti preostaje kako stići na Badnju večeru iako ne živiš u Sarajevu, ispit na Božić (drugi dan, ali Božić traje tri dana) 26.12 ujutro u 9:00 iako ne živiš u Sarajevu, a moraš doći, ispit na drugi Božić 8.1. Sve su ovo iskustva mojih kolega i mene također. MOgao sam napisati katolici i pravoslavci, ali pošto je to bukvalno kod nas isto, onda sam napisao ovako. Mada, ja bi iskreno volio da ljudi kod nas malo više posvete pozornosti radu, em ovaj blagdan, em onaj. NIje ni čudo što smo u banani. Vazda neke slave i praznici. :D
Neki će reći "Pa i za Bajram se dobije jedan dan". Budimo iskreni: na papiru jeste tako. Ali svi znamo da se za Bajram dobije tri dana slobodno. Treća sam godina i znam o čemu govorim.
Naravno, ja sam objektivan i znam da kolege muslimani/Bošnjaci ne bi bolje prošle ne Sveučilištu u Mostaru ili Banja Luci. Ali također ovi se i ne hvale da su multi-kulti kao što je to slučaj sa Sarajevom.
Volim Sarajevo. Zaista. Hrvat sam, mislim da ovdje ipak moram spomenuti. Ne družim se s ljudima koji me ugrožavaju po gore navednim osnovama i imam respekt prema većini ljudi čime smatram da sam uspio "maknuti" te ljude od sebe koji bi mi pokušali nabaciti nešto što bih mogao protumačiti kao diskriminaciju.
Ako izađem iz ovog "institucionalnog" dijela i ako govorim samo o sebi , onda mogu reći da sam i imao situaciju koja mi nije bila ugodna. Npr. verbalna provokaciju u jednom lokalu od strane nekog lika koji mi je rekao " da nosim taj križ s vrata ili će mi ga ščupati". Naravno, poslije toga nije mi palo na pamet da nosim bilo šta slično.
Od ostalih sam čuo da su ih neki manijaci ganjali po gradu jer su im čuli imena, pa sam onda čuo od jedne prijateljice, Sarajka , pravoslavka, Srpkinja da je imala sličan incident, ali u tramvaju. Naime, neki lik joj je vidio brojanicu na ruci. I tako...Ima toga. Mada je Sarajevo milijun puta zdravija sredina nego neki omanji grad koji je pritom još i podijeljen po etničkoj liniji.
A sebe mogu zamisliti da živim u Sarajevu, zašto da ne. Par detalja se može popraviti i na tome se treba raditi.
Možete vi pričati šta hoćete, ali kad ti u jednom trenutku grad napuste jedni, a dođu preko noći drugi ljudi mora doći do promjene. Ništa nije drukčije i u ostatku BIH.
Ja bih osobno volio vidjeti nazive ulica za početak, na latinici i ćirilici. To su te sitne stvari koje ljudi primjećuju. Dakako, ovo treba u cijeloj zemlji, ali od nečega se mora krenuti. Kažu, glavni grad je preslika stanja u državi. E ako je tako, krenimo na posao. Naravno, ovdje ima milijun ogromnih institucionalnih i drugih ograničenja, ali ako ne možemo riješiti veliki problem , riješimo ove manje.
Ali opet bih ponovio- Sarajevo je ipak daleko normalnija i zdravija sredina od ostatka BiH.
Last edited by Vitezanin on 07/12/2010 00:15, edited 1 time in total.
GOLFER

#134 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by GOLFER »

505sCrtom wrote:@GOLFER:
Da se razumijemo ova tema je otvorena prvenstveno da bi se pricalo o nekakvoj diskriminaciji nad HRVATIMA I SRBIMA u Sarajevu. Sve ostalo je neka druga tema...

Sto se tice homosexualaca, njih nikako ne bi stavio u istu ravan sa invalidima i starcima a bogami i mentalno zaostalim ljudima koji su VIDNO diskriminisani u Sarajevo i to ponajvise od vlasti koje moraju tim ljdima obezbijediti adekvatne uslove za normalan zivot...

Homosexalci svoj imidj grade na skandalima, sukobima, raspravama, senzacijama atrakcijama raznoraznih vrsta itd, To je njihova strategija kako da se prodaju na odredjenom prostoru i gdje god su oni tu je i vatrena rasprava sirom svijeta, a posebno ovom dijelu Evrope. Ovo spada u jednu posebn kategoriju i jos jednom ponavljam NIKAKO nemoze stati u isti kos sa pricom o diskriminaciji na rasnoj, etnickoj, nacionalnoj, vjerskoj pripadnosti ili sa pricom o diskriminaciji na invalidskoj, starosnoj, mentalnoj osnovi... eto samo nek se zna...
5 0 5

#135 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by 5 0 5 »

GOLFER wrote:
505sCrtom wrote:@GOLFER:
Da se razumijemo ova tema je otvorena prvenstveno da bi se pricalo o nekakvoj diskriminaciji nad HRVATIMA I SRBIMA u Sarajevu. Sve ostalo je neka druga tema...

Sto se tice homosexualaca, njih nikako ne bi stavio u istu ravan sa invalidima i starcima a bogami i mentalno zaostalim ljudima koji su VIDNO diskriminisani u Sarajevo i to ponajvise od vlasti koje moraju tim ljdima obezbijediti adekvatne uslove za normalan zivot...

Homosexalci svoj imidj grade na skandalima, sukobima, raspravama, senzacijama atrakcijama raznoraznih vrsta itd, To je njihova strategija kako da se prodaju na odredjenom prostoru i gdje god su oni tu je i vatrena rasprava sirom svijeta, a posebno ovom dijelu Evrope. Ovo spada u jednu posebn kategoriju i jos jednom ponavljam NIKAKO nemoze stati u isti kos sa pricom o diskriminaciji na rasnoj, etnickoj, nacionalnoj, vjerskoj pripadnosti ili sa pricom o diskriminaciji na invalidskoj, starosnoj, mentalnoj osnovi... eto samo nek se zna...

Znači slažeš se da su starci, invalidi i mentalno zaostali diskriminirani? I to je već nešto. Sad treba utvrditi kako su diskriminirani i to probati promjeniti.
Sa tvojim stavom o homosekualcima se ne slažem i smatram da Ti je stav jako plitak. Ali, svakako ih mogu staviti u isti skup sa gore navedenim kategorijama građana. A to je skup diskriminiranih. Vidim da se ovdje lako lijepe na nacionalne teme, pa tako i na temu o diskriminaciji. Mene jednako zanima i ostali vidovi diskriminacije a po naslovu teme sam zaključio da bi se i o tome moglo diskutovati. Neki su ovdje spominjali situacije u kojima su se osjećali diskriminirano, (u najmanju ruku uplašeno ili uvrjeđeno), na nacionalnoj osnovi. Nije se ni jedan homoseksualac javio sa svojim problemom/stavom. Zašto misliš da je to tako? Sigurno ne zbog toga jer se osjećaju sigurno i slobodno. Ili možda nemaju nikakvih problema sa svojom seksualnom orjentacijom pa ostavljaju ovakve teme (kao i sve druge u ovoj državi) Srbima, Bošnjacima i Hrvatima. Možda nemaju vremena od svih skandala i senzacija koje provode nad Sarajlijama.
Za invalide i penzionere je kriva vlast, za Hrvate i Srbe je kriva opsada grada od prije 15 godina, pa je to opravdanje za sve što im se dešava. Homoseksualci provociraju svojom nevidljivošću, pa kad ovako pogledaš onda u Sarajevu i nema nikakve diskriminacije ili ako je ima onda četiri tipa Bošnjaka diskriminiraju jedni druge. (Orginalni Bošnjaci, Sandžaklije, Dijaspora i Bosanci). A to nije diskriminacija, jer su svi iz jednog skupa. Sad shvaćam sve. Nema potrebe da se više ovdje uključujem. Pozdrav.
theTruePath

#136 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by theTruePath »

u Sarajevu i nema nikakve diskriminacije ili ako je ima onda četiri tipa Bošnjaka diskriminiraju jedni druge. (Orginalni Bošnjaci, Sandžaklije, Dijaspora i Bosanci)
zaboravio si hercegovce,podrinjce,krajisnike,sarajlije itd

bosnjaci se dijele na hiljadu nekih subgrupa
fakat

#137 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by fakat »

slobodni armirach wrote:e sarajlije sarajlije, cudna ste vi sorta ljudi,
imate visoku tacku paljenja, toliko poslijeratnih lazi su srucili na vas a vi nicim ne mrdate, sve nesto u inat trpite neznam kome. Svake godine vas trgaju na komadice a kao odgovor samo neka huka, nista konkretno.

Probali su vam prije par godina postaviti krst u ime zrtava koje ste 'pocinili', tu ste napravili neki pomak, ali onda opet isto, muk nikakva reakcija totalna letargija. I naravno ceka se pogodan trenutak da vam opet izlete sa ovakvim prijedlogom, mislite da ce odustat?

Fasisoidni umovi zarobljen u Hagu i oni koji su na slobodi prodaju vam pricu da ste zlocin na Markalama i ostale sami napravili,
Varate se ako su se oni umorili od iznosenja tih teza, oni ce to raditi vjecno dok vas ne uvjere da je to tako zaista i bilo.
Treba vam podsjetnik, Velikosrpski mit o Kosovu 500 godina zivi, milioni praznoglavih vjeruje u takve bajke.

Isto ce i biti sa Sarajevom, ponavljace LAZI nebrojeno puta dok ne postane 'ISTINA'. A vi kao da ste se umorili od odbrane,
Prvi uspjeh velkosrpske progande poslije rata je bio da su preko svojih poltrona u sarajevskoj vlasti, uspjeli izbrisati sve tragove nasilja sto pocinise nad ovim gradom. Poltroni ne ostavise ni jednu gradjevinu porusenu kao znak kao spomenik onome sto su vam radili 1435 dana.
Zgrada OSLOBODJENJA NIJE SMJELA BITI RENOVIRANA! Trebala je da vas podsjeca svaki dan na ono sto se desilo, trebala je svaki dan da vam djecu opominje da se NIKAD ne dopusti takvo razaranje nigdje i nikome. Jer kad vas jednog dana ne bude zli umovi i dalje da vrse ZAMJENU ZRTVE I AGRESORA.

Za pocetak PRESTANITE FINANCIRATI CENTRE IZ KOJIH DOLAZE STALNE LAZNE OPTUZBE NA VAS GRAD!
tako nekako jer napad je najbolja odbrana, takodjer pomaze i bacanje prasine u oci, razvlacenje pameti, zamjena teza, ...
muha_sa

#138 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by muha_sa »

guslanja nikad dosta :-) :D

Image
HAVANA

#139 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by HAVANA »

Mene muha disKriminira.
kockica_kockica

#140 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by kockica_kockica »

Ja jesam diskriminirana..
Papcima .. iha, njiha, vuden, ondlen, vudgore, vudole itd...
Hamšama ... na svom autu redovno nalazim njihov jelovnik od prethodnog dana jer hamša ne zna da se masna supa ne baca preko balkona ( nije prostor oko zgrade dvoriste njene kuce)...
Krkanima... koji ti psuje kada stanes i propustis pjesake na pjesackom....
Nepismenoscu ne samo odraslih vec i djece koju uce da budu sto nepismenija... pa jedna osoba koja radi na salteru opcine ne zna da je svibanj u stvari maj a ne juli mjesec... i sto nam djeca uce razne gluposti iz udzbenika koje pisu nepismeni doktori i magistri sumnjivog porijekla magistrata i doktorata...
Nekulturom i prljavstinom koja se ogleda u cijelom gradu...

I da ne zaboravim, da me diskriminira da kad udjem u prostoriju, a meni jedan sluzbenik ili sluzbenica nazove selam ni ne pitajuci me sta sam i ko sam.. I nije problem u tom selamu koliko u tom pogledu nakon sto procita moje ime i ime mog oca ...

I kad mi neko kaze vidis ti kako u xy mjestu sta se bunis... Ja ne zivim tamo u tom nekom xy mjestu vec ovdje i brine sto ce danas sutra moja djeca pricati vuden, donlen, ondlen i slicno, sto ce misliti da je normalno psovati i bacati supu preko balkona, da je sasvim ok ne pustiti pjesaka preko pjesackog ili uvrijediti nekoga samo jednim pozdravom jer nisi razmisljao da osoba koja stoji ispred tebe nije tvoje vjere, i da zbog jednog obicnog "dobar dan" glava ne pada s vrata niti te ubije grom i munja....

Sarajevo je postalo jedno veliko selo sa modernim zgradama i tramvajem...
HAVANA

#141 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by HAVANA »

kockica_kockica wrote:Ja jesam diskriminirana..
Hamšama ... na svom autu redovno nalazim njihov jelovnik od prethodnog dana jer hamša ne zna da se masna supa ne baca preko balkona ( nije prostor oko zgrade dvoriste njene kuce)...
Nepismenoscu ne samo odraslih vec i djece koju uce da budu sto nepismenija... pa jedna osoba koja radi na salteru opcine ne zna da je svibanj u stvari maj a ne juli mjesec... i sto nam djeca uce razne gluposti iz udzbenika koje pisu nepismeni doktori i magistri sumnjivog porijekla magistrata i doktorata...

I da ne zaboravim, da me diskriminira da kad udjem u prostoriju, a meni jedan sluzbenik ili sluzbenica nazove selam ni ne pitajuci me sta sam i ko sam.. I nije problem u tom selamu koliko u tom pogledu nakon sto procita moje ime i ime mog oca ...

I kad mi neko kaze vidis ti kako u xy mjestu sta se bunis... Ja ne zivim tamo u tom nekom xy mjestu vec ovdje i brine sto ce danas sutra moja djeca pricati vuden, donlen, ondlen i slicno, sto ce misliti da je normalno psovati i bacati supu preko balkona, da je sasvim ok ne pustiti pjesaka preko pjesackog ili uvrijediti nekoga samo jednim pozdravom jer nisi razmisljao da osoba koja stoji ispred tebe nije tvoje vjere, i da zbog jednog obicnog "dobar dan" glava ne pada s vrata niti te ubije grom i munja....

Ima i ova mjesta.
Moja djeca NEĆE. :twisted:
Nezbilj

#142 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by Nezbilj »

stari grad Visegrad wrote:Iako nisam sarajlija, mislim da ste vi svi ljubomorni na sarajlije. Kad sam bio u Sarajevu na 2 sedmice, nije mi bilo lose.

Cudi me da ne pisete o diskriminaciji u npr. Visegradu, banjojLuci, Zvornbiku, Bijeljinji, Sirokom, Livnu.
Tamo diskriminacija prelazi diskrimiinaciju, i prelazi u ponizavanje.
Ali se ovdje pljuje po Sarajevu. Sto ne ootvorite temu: Crna BAnjoLuka. Crni Visegrad. Tamo nije diskriminacije vec daleko gore, gazenje po jednom narodu, gazenje kulture, istorije, svega bosanskog. Tamo zivi najniza nekulturna naci onancija, jadne im majke....
Sarajevo se po kulturi tolerancije i suživota može eventualno porediti sa Tuzlom ali bilo bi besmisleno porediti se sa gradovima u kojima je pobjedio i vladao fašizam i teror iza kojeg nije ostalo ništa. Sarajevo se ne može porediti sa bilo kojim drugim gradom u široj regiji jer ovaj grad je jedinstven po svojoj istoriji i kulturi i njegovu bit i tradiciju čini multikonfesionalnost i duh tolerancije. Sarajevo se poredi sa samim sobom nekad i sad. Poredi se sa onim kakvo je i kakvo bi moglo i trebalo biti.
shin

#143 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by shin »

Jo sto raja pade na kvalitetnu suplju sa pejakovicem, frajer voza g-klasu mercedesa i jos par auta, vrti nekretnine po skenderiji, gluma ovo ono. A sada diskriminacija. Ko mu jebe mater, neka ide gdje misli da ce mu biti bolje.
nosara

#144 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by nosara »

To ti je diskriminacija na osnovu noznog zavrsetka... :lol:

Treba napravit analizu ko su bili ljudi na pozicijama sve ovo vrijeme, i odakle su... I to ce bit dovoljno...
muha_sa

#145 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by muha_sa »

:thumbup:

samo se s ovim što pocrnih ne bih složio :-) sve se iz kuce nosi--pa tako i odgoj.vjeruj Muhi :D
metronom

#146 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by metronom »

Da hoce Bosnjaci Bog d'o bit "diskriminisani" u RS ili u dijelovima Federacije koji pretenduju da ozive fasisoidnu tzv. HZHB, kao sto su Hrvati i Srbi diskriminisani u Sarajevu.

Slucajnost ili ne, ali ja ne poznajem nijednog punoljetnog Srbina ili Hrvata koji zivi u Sarajevu, a da je nezaposlen, dok Bosnjaka Boga mi ima koliko hoces. Ko je onda ovdje diskriminisan? Neko kome eto nazovu selam, a njemu se digne kosa na glavi ili onaj ko ne moze da nadje kakav takav posao da osigura zivotnu egzistenciju sebi i svojoj porodici...
brzica

#147 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by brzica »

duh_sa_sjekirom wrote:DakleN, ovako:
Dobro bi bilo da postavljač teme navede konkretan primjer, sa egzaktnim dokazima, kako je neko ugrožen ili diskriminiran (otjeran sa posla, ne dobija naknade, ne može registrovati firmu itd) ali SAMO ZATO ŠTO JE SRBIN, HRVAT ili ostali (pri tome ne navoditi slučajeve gdje se mora ispoštovati nacionalni balans)!!!
Tek tad se može pričati o sistemskoj diskriminaciji, a sve ostalo je čisto laprdanje!!!
I dopizdilo mi je da se svaki dan mi moramo kao nekome pravdati i dokazivati!!! Iako je 3 godine bilo u opsadi, Sarajevo se danas treba i dalje nekome pravdati!!! Zašto!??? Svako malo pa se javi nekakav "diskutant" sa temom o diskriminaciji u Sa, teškom položaju nebošnjaka bla bla :x Pa dokle više!???
Zašto se ljutiti na takva pitanja, ako je sve u redu onda su takva pitanja dobra prilika za
pobijanje takvih teza. A ako ima problema, onda je dobro da se priča o tome i to je jedini način da se
nešto riješi. Nema opravdanja u stilu " i u tom i tom gradu je tako, zašto se priča o Sarajevu".
Upravo to razdvaja (makar bi trebalo) Sarajevo od drugih gradova u BiH. Mora zaživjeti svijest da je
ovo glavni grad i lakmus za ostale dijelove zemlje.

A druga stvar, recimo ja nemam nikakve veze sa opsadom Sarajeva. Niti sam tad živio u Sarajevu, niti sam
ga držao u okruženju. Znači li to da ne smijem ništa reći o lošim stvarima koje se možda događaju. Naravno,
o tome ne treba pričati senzacionalistički nego argumentirano.
duh_sa_sjekirom

#148 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by duh_sa_sjekirom »

brzica wrote: A druga stvar, recimo ja nemam nikakve veze sa opsadom Sarajeva. Niti sam tad živio u Sarajevu, niti sam
ga držao u okruženju. Znači li to da ne smijem ništa reći o lošim stvarima koje se možda događaju. Naravno,
A o čemu sam ja pisao!?
O španskim selima!!!????
travnik

#149 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by travnik »

metronom wrote:Da hoce Bosnjaci Bog d'o bit "diskriminisani" u RS ili u dijelovima Federacije koji pretenduju da ozive fasisoidnu tzv. HZHB, kao sto su Hrvati i Srbi diskriminisani u Sarajevu.

Slucajnost ili ne, ali ja ne poznajem nijednog punoljetnog Srbina ili Hrvata koji zivi u Sarajevu, a da je nezaposlen, dok Bosnjaka Boga mi ima koliko hoces. Ko je onda ovdje diskriminisan? Neko kome eto nazovu selam, a njemu se digne kosa na glavi ili onaj ko ne moze da nadje kakav takav posao da osigura zivotnu egzistenciju sebi i svojoj porodici...
Ako već spominješ posao, onda primjer hrvatske "diskriminacije" nad drugima, može poslužiti Vitez. Vlanici svih objekata u PC 96 su Hrvati (Economic, Ecos, Fis, Kristal, Iva, GMS i itd.), a rade svi neovisno o imenu i prezimenu. To je odlično i normalno. Šta je bit? Kao što sam i ranije napisao, primjere diskriminacije drugih u vezi posla, u školi, u gradu i sl. ćeš naći svugdje u BiH, kao i pozitivne primjere gdje te diskriminacije nema. Eh sad,problem je što će malo tko uočiti, kritizirati i objaviti "svoje" negativne stvari, ali tuđe hoće. Uglavnom se svi diče svojom tolerancijom i navode pozitivne primjere. I kao što već rekoh, SA ne možemo izolirano gledati od BiH. Ne može SA biti, a i nije, multi-kulti oaza. Ili će biti cijela država normalna, ili barem veći dio, ili ništa. Teško da će samo jedan ili dva grada moći biti multi-kulti sredine.
muha_sa

#150 Re: Diskriminacija u Sarajevu

Post by muha_sa »

brzica wrote: A druga stvar, recimo ja nemam nikakve veze sa opsadom Sarajeva. Niti sam tad živio u Sarajevu, niti sam
a to ti ko znaš kako se živi u Sarajevu :?:

samo nastavite guslat :D
Locked