Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post Reply
KENJAC

#1 Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by KENJAC »

Lajčak: Veliki potencijal Foto: Arhiv
Dijaspora treba da lobira za put BiH ka EU
Građani BiH koji žive vani mogu dati veliki doprinos u procesu pridruživanja BiH Evropi...
18.05.2008. 09:15
Građani BiH koji žive u dijaspori mogu pomoći veoma snažno i na puno načina svojoj zemlji u procesu evropskih integracija. Ovo je odgovor visokog predstavnika Miroslava Lajčaka na portalu reci.ba, u kojem naglašava da dijaspora predstavlja za svaku zemlju jedan ogroman potencijal.

- Vi imate svoje ideje, vi imate svoje znanje, vi imate svoje kontakte, vi imate svoje iskustvo, vi imate svoje preporuke. Znači, u ovoj etapi, ja mislim da dijaspora treba prije svega pomoći da građani u BiH shvate šta treba da se uradi da se ovdje živi tako kako svi žele da žive u jednoj politički stabilnoj, uređenoj, prosperitetnoj, bezbjednoj, demokratskoj zemlji. Vi svi koji u takvim zemljama živite imate puno toga da kažete. Onda, vi možete da donosite svoje znanje, svoje iskustvo, svoje kontakte u proces evropskih integracija koji će biti jako potrebni BiH - navodi Lajčak.

Također ukazao je na još jedan važan segment u kojem građani BiH koji žive vani mogu dati veliki doprinos.

- Svi koji imaju dobre kontakte u političkim i privrednim krugovima u zemljama gdje žive, trebaju postati jedan pozitivan lobi za BiH, jer saveznici su jako potrebni da bismo bili uspješni u tom poduhvatu. Znači, aktivna, dobronamjerna dijaspora je jedan od važnih elemenata u uspješnom procesu pridruživanja Evropi - poručio je Lajčak.
Ja to radim moj dobri Miroslave gdje got mogu i kako got mogu, i nije problem stranac, najveci mi je problem Bosanac! Onaj sto na svaku moju kaze:" De mi malo pametuj,eto ja nista ne znam" Bosna bi htjela da joj ja donesem mojih i tudjih para a da nista ali ama bas nista ne mogu da odlucim. E pa nece moci!! Svi bi htjeli da imaju pasos sto se moze putovat, svi bi na rijecima htjeli mnogo toga a kad je konkretno..... bolje dzamija na Ciglanama ili crkva na nekom cuviku iznad "Teherana"
glavutan

#2 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by glavutan »

Akademik Muhamed Filipović wrote:Čija ste vi dijaspora? Jeste li dijaspora one BiH koju su nam ostavili naši preci? Vi niste sa sobom ponijeli Bosnu, vi živite po drugim zakonima. Vi ste bosanskohercegovačka - emigracija! Vaše priče o dostavljanju 12 milijardi dolara starom kraju su iluzija, pa bi vam bilo bolje da ovoj zemlji pomažete stvaranjem ugleda, statusa i uticaja nas i vas u svijetu, kao državljana BiH. Zao mi je što sam se odazvao pozivu za učešće
Sarajevo, juli 2007,
Dani BiH dijaspore
WizzardFromBOZ

#3 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by WizzardFromBOZ »

glavutan wrote:
Akademik Muhamed Filipović wrote:Čija ste vi dijaspora? Jeste li dijaspora one BiH koju su nam ostavili naši preci? Vi niste sa sobom ponijeli Bosnu, vi živite po drugim zakonima. Vi ste bosanskohercegovačka - emigracija! Vaše priče o dostavljanju 12 milijardi dolara starom kraju su iluzija, pa bi vam bilo bolje da ovoj zemlji pomažete stvaranjem ugleda, statusa i uticaja nas i vas u svijetu, kao državljana BiH. Zao mi je što sam se odazvao pozivu za učešće
Sarajevo, juli 2007,
Dani BiH dijaspore
spuco ga alzheimer. :skoljka:
zrikavac48

#4 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by zrikavac48 »

KENJAC wrote:Lajčak: Veliki potencijal Foto: Ar

Također ukazao je na još jedan ....

- Svi koji imaju dobre kontakte u političkim i privrednim krugovima u zemljama gdje žive, trebaju postati jedan pozitivan lobi za BiH, jer saveznici su jako potrebni da bismo bili uspješni u tom poduhvatu. Znači, aktivna, dobronamjerna dijaspora je jedan od važnih elemenata u uspješnom procesu pridruživanja Evropi - poručio je Lajčak.
Ja to radim moj dobri Miroslave gdje got mogu i kako got mogu, i nije problem stranac, najveci mi je problem Bosanac! Onaj sto na svaku moju kaze:" De mi malo pametuj,eto ja nista ne znam" Bosna bi htjela da joj ja donesem mojih i tudjih para a da nista ali ama bas nista ne mogu da odlucim. E pa nece moci!! Svi bi htjeli da imaju pasos sto se moze putovat, svi bi na rijecima htjeli mnogo toga a kad je konkretno..... bolje dzamija na Ciglanama ili crkva na nekom cuviku iznad "Teherana"
Sve je to tako i jos gore.
zrikavac48

#5 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by zrikavac48 »

WizzardFromBOZ wrote:
glavutan wrote:
Sarajevo, juli 2007,
Dani BiH dijaspore
spuco ga alzheimer. :skoljka:
Kako pricati o pozitivnim stvarima u tvojoj domovini kada se danas u sekundi po svijetu raspu vijesti o kradji, korupciji i drugim ruznim stvarima koje se dogadjaju u Bosni i Hercegovini i kada oni koji su placeni i zaduzeni da rade na tome da u drzavi se popravi stanje cine suprotno. Puno puta dolazis u situaciju da ni kriv ni duzan se samo zacrvenis od srama.
Soul_Sista

#6 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by Soul_Sista »

Kaze Meho Kodro da nema plodnog tla za uspjeh.
To je sve sto imam da kazem na ovu temu.
pengpeng

#7 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by pengpeng »

Problem je u tome, da se preko kafana, te raznih klubova ne moze postici zeljeni cilj.
Vecina dijaspore nam je nepismena, kako ocekivati od njih da lobiraju za nesto?
osa

#8 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by osa »

ma njihovo je da šalju pare, kakvo lobiranje.
Vodenjak

#9 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by Vodenjak »

osa wrote:ma njihovo je da šalju pare, kakvo lobiranje.

:D :D :D
zgembo_sa

#10 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by zgembo_sa »

Popisham se ja na tvoje pare, mislis da treba da ti gladimo muda sto saljes babi i majci koji dinar da prezive!
Vodenjak

#11 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by Vodenjak »

zgembo_sa wrote:Popisham se ja na tvoje pare, mislis da treba da ti gladimo muda sto saljes babi i majci koji dinar da prezive!
Cijih si se ti to para dokopao kad tako socno po njima shoras? :-)
:D :D
osa

#12 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by osa »

zgembo_sa wrote:Popisham se ja na tvoje pare, mislis da treba da ti gladimo muda sto saljes babi i majci koji dinar da prezive!
sirotinjo i bogu si teška.
Madame de Pompadour

#13 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by Madame de Pompadour »

Da bi dijaspora lobirala za BiH u svijetu, prije toga dijapsorino misljenje se treba saslusati u Bosni ;-)
Madame de Pompadour

#14 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

pengpeng wrote:Problem je u tome, da se preko kafana, te raznih klubova ne moze postici zeljeni cilj.
Eto ti si pismen :lol: vidimo dokle je BiH dogurala :-)
laku noć

#15 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by laku noć »

Madame de Pompadour wrote:Da bi dijaspora lobirala za BiH u svijetu, prije toga dijapsorino misljenje se treba saslusati u Bosni ;-)
Dođi vamo pa ćemo te slušati,a ti prditi iz vana...ne ide
CLIO

#16 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by CLIO »

pengpeng wrote:Problem je u tome, da se preko kafana, te raznih klubova ne moze postici zeljeni cilj.

Koliki je procenat "Pismene" dijaspore i da li se mozemo osloniti na njih da lobiraju za nas. :?
CLIO

#17 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by CLIO »

Madame de Pompadour wrote:
Eto ti si pismen :lol: vidimo dokle je BiH dogurala :-)
Pretpostavljam da je mislio da nemaju visoke skole i da se vecina bavi "fizikom". Sta se odmah palis.
CLIO

#18 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by CLIO »

laku noć wrote:
Madame de Pompadour wrote:Da bi dijaspora lobirala za BiH u svijetu, prije toga dijapsorino misljenje se treba saslusati u Bosni ;-)
Dođi vamo pa ćemo te slušati,a ti prditi iz vana...ne ide
Previse prdimo i mi iznutra. :D
vox-populi

#19 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by vox-populi »

Ja nisam u mogucnosti da lobiram za BiH. A sve i da jesam, ne znam da li bih to radio. Nisam siguran da je BiH spremna za EU i mislim da je dobro sto jos nece uci. Znam da ce poslije ovoga biti milion napada al hajd. Ako neko misli da ce EU rijesiti sve probleme BIH, grdno se vara. Da bi zemlje bila uspjesna, u EU mora uci spremna, inace EU ce biti samo kontra efekat. Ako neko misli da EU znaci eh ja sad mogu putovato koliko hocu, nema vise viza, nek procita neke stvari.
Madame de Pompadour

#20 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

CLIO wrote:

Koliki je procenat "Pismene" dijaspore i da li se mozemo osloniti na njih da lobiraju za nas. :?
Zavisi kako sa koje tacke stanovista to gledas, ako uzmemo u obzir pismenost dijaspore koja je otisla tokom i odmah poslije rata onda taj procenat pismenosti je manji, (recimo vecina je radnicka dijapsora) a ako uzmemo u obzir sadasnju pismenost onda je to vec na zavidnom nivou jer je od pocetka rata proslo vec 16 godina i jedna nova generacija je odrasla i iskolovala se vani. Prema nekim izvorima da u USA je sad 500 pravnika bosanskog porijekla :-D

Druga cinjenica je da 5% obrazovane dijaspore koja zivi i radi u svijetu moze dorinijeti vise BiH nego svi lobisti iz BiH, a te prednosti su da bosanci vani rade i zive po evropskim (usa, kanada...) demokratskim zakonima, poznaju ustrojstva tih drzava i mentalitet ophodjenja u sredinama gdje zive i rade...

Iz BiH mi os uvijek saljemo 60-godisnjake po evropsko-parlamentarnim sjednicama sa prevodiocima itd...duga prica.

Da dijapsora lobira za Bosnu, Bosna treba pozvati dijapsoru i stvoriti uslove za otvoreni dijalog...inace mi necemo trositi vrijeme dzabe.

Pozdrav
zrikavac48

#21 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by zrikavac48 »

Cinjenica je da ima dosta polupismenih, ali oni koji su malo vise od polupismenih i misle svojim mozgom su ipak obrazovaniji od polijep broj onih sto pokupovase diplome ili zavrsise nekakve "brzinske" fakultete. O plagijatima magistarskih radova i doktorskih disertacija ne treba ni spominjati.
Vodenjak

#22 Re: Dijaspora treba da lobira za Evropsku BiH! Jes aha!

Post by Vodenjak »

Madame de Pompadour wrote:
CLIO wrote:

Zavisi kako sa koje tacke stanovista to gledas, ako uzmemo u obzir pismenost dijaspore koja je otisla tokom i odmah poslije rata onda taj procenat pismenosti je manji, (recimo vecina je radnicka dijapsora) a ako uzmemo u obzir sadasnju pismenost onda je to vec na zavidnom nivou jer je od pocetka rata proslo vec 16 godina i jedna nova generacija je odrasla i iskolovala se vani. Prema nekim izvorima da u USA je sad 500 pravnika bosanskog porijekla :-D

Druga cinjenica je da 5% obrazovane dijaspore koja zivi i radi u svijetu moze dorinijeti vise BiH nego svi lobisti iz BiH, a te prednosti su da bosanci vani rade i zive po evropskim (usa, kanada...) demokratskim zakonima, poznaju ustrojstva tih drzava i mentalitet ophodjenja u sredinama gdje zive i rade...

Iz BiH mi os uvijek saljemo 60-godisnjake po evropsko-parlamentarnim sjednicama sa prevodiocima itd...duga prica.

Da dijapsora lobira za Bosnu, Bosna treba pozvati dijapsoru i stvoriti uslove za otvoreni dijalog...inace mi necemo trositi vrijeme dzabe.

Pozdrav
Svaka ti je zlatna! :thumbup:
Ja bih samo dodao, cisto da dolijem malo ulja na vatru zbog obozavalaca dijaspore, :D da je vrlo bitno da se shvati da svakim danom koji prolazi postaje jasno da ce Bosni vise faliti dijaspora nego dijaspori Bosna..
To je tako ne zato sto ja tako mislim vec zato sto je, na zalost, mojoj djeci BiH domovina SAMO onoliko koliko sam im je ja uspio pribliziti! A jedan sin mi je vec na fakultetu sto znaci da je prakticno vec svoj covjek, neopterecen nasim glupostima i okrenut ka buducnosti. Hoce li u toj buducnosti biti mjesta i za BiH, zavisi prije svega od toga kakav ce interes ce naci u istoj. Jezik zna savrseno, svake godine provede minimum mjesec dana u BiH, ima veliki broj poznanika i prijatelja ali, to nista ne znaci ako sutra, kao svoj covjek, ne bude vidio BiH kao zemlju za koju vrijedi raditi i u koju vrijedi ulagati.
Istina je da i on moze nastaviti sa slanjem sadake Bosni i Hercegovini kao sto mu otac radi, ali rijec, pamet, poznanstva, iskustva mladih ljudi iskolovanih na zapadu, njihova potencijalna volja da pomognu domovini svojih predaka je ono sto bi cinilo i njima a vala i Bosni i Hercegovini mnogo vise koristi!
Jer, u koristi je sve! Onaj koji shvati da sve skupa po pitanju dijaspore treba okrenuti naopako pa umjesto traziti od iste pomoc, nuditi istoj projekte na kojima moze zaraditi, pocece vrlo brzo brati plodove takvog razmisljanja. A i masa onih koji danas u svojoj 25. hodaju bosanskim ulicama s rukama u dzepovima i pljuckaju po coskovima...

Mnogi smatraju da je EU prica iz bajke i da ce nas spasiti gotovo svih problema.
Ono sto ja ocekujem je da nas problemi tek cekaju kad udjemo u tu istu zajednicu!
Mi smo ljudi koji nismo navikli na zapadnjacki nacin zivota (kod SVOJE kuce!), na pravila i zakone, postivanje svih tih pravila do u sitnice i tu ce nas docekati mali milion iznenadjenja kad su norme u svim mogucim segmentima zivota u pitanju.
O tome koliko svaka drzava izgubi od svog suvereniteta necu ni da pricam. To ce se samo reci ali, s obzirom na nasa shvatanja patriotizma, nece bojim se biti dobro... :(
Ono sto nam treba, ono sto nam je NEOPHODNO kad se vec dovoljno priblizimo Evropi su prije svega pametni i mudri lideri ali isto tako i ljudi koji ce unutar te iste Evrope i u svim njenim coskovima pokusati izvuci korist za BiH.

Uvjeren sam da ni nas narod u Bosni a ni sama dijaspora nisu svjesni koju sansu svi skupa imamo kad je buducnost u pitanju, samo ako se rijesimo nasih malogradjanskih prepucavanja i netrpeljivosti!

Nek nam je sa srecom.... :zoka:
Post Reply