Dešavanja u Sandžaku

Post Reply
medo28

#326 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by medo28 »

Srbi/Srbijanci još uvjek žive pod utiskom (koji je trajajo 80 godina) ex-yu gdje su mogli pod krinkom partizanstva i očuvanju SFRJ kao pripadnici večinskog naroda u toj istoj državi manjinama nadmetati svoje velikosrbske stavove kroz institucije, škole, umjetnost (prvenstveno filmovi), i naravno represivne organe (vojska, policija, KOS...) i nikako da skontaju da su ta vremena prošla pa se jim radikalne poteze vrate u glavu kao bumerang - par primjera: odabir da u državljanstvu piše srbin umjesto srbijanac odgovara najviše srbima (cilj je lakše je identificirati i ujediniti ostale srbe u regiji - prvenstveno bosanske), odabir himne... ko se to osim srba može poistovetiti s takvom himnom!? I recimo jedan detalj koji izgleda nebitan ali ipak...na dres fudbalske reprezentacije stavljaju krst - ko se osim pravoslavaca/krščana može dobro osječati u tom dresu, i to je samo par primjera radikalnih poteza koji definitivno ne donose slozi... i definitivno podupirem Zukorlića koji se stvarno dobro nosi sa vlastima srbije, hrabro a i pametno brez provociranja ali pokazuje i da ne postoji strah... samo se nadam da i kasnije kad se postignu neki ciljevi da bude imao toliko razuma da se pusti "vlast" i institucije drugim kompetentnim ljudima, jer vlast je ipak največi porok kako kaže M. Selimović.
Akadi

#327 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Akadi »

Amela Terzić juniorska šampionka Evrope u krosu

Image

Reprezentativka Srbije u atletici Amela Terzić osvojila je danas u Budimpešti titulu evropske juniorske prvakinje u krosu, u konkurenciji 95 takmičarki.

Ova Novopazarka je deonicu od 4.000 metara pretrčala za 13 minuta i 29 sekundi, ostvarivši u poslednjih 600 metara ubedljivu prednost nad prošlogodišnjem šampionkom Emelijom Goreckom iz Velike Britanije.

Drugoplasirana Gorecka je zabeležila vreme od 13 minuta i 37 sekundi, dok je Maja Rehberg iz Nemačke osvojila bronzanu medalju sa 13:43 minuta.

Terzićeva se tako oprostila od juniorskog uzrasta, gde je na najvećim evropskim i svetskim takmičenjima osvojila devet medalja.

Teodora Simović i Ana Sekulić, preostale dve juniorske reprezentativke Srbije su trku u Budimpešti završile na 53. i 82. mestu.

Muamer Hasanović, još jedan učenik Rifata Zilkića, osvojio je 63. mesto kod mlađih seniora na 8.050 metara, dok je njegov klupski drug Jasmin Ljajić u istoj trci odustao.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#328 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by PipiDugaDevetka »

Štrajk upozorenja gradske uprave u Novom Pazaru (link +video):
http://sandzakpress.net/odrzan-strajk-u ... novi-pazar
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#329 Re: Dešavanja u Sandžaku

http://sandzakpress.net/protest-mjestan ... vom-pazaru
Protest mještana Trnave zbog vode: Blokiran put ka Novom Pazaru

11. Decembar, 2012
Maverick78

#330 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

^ To ti je u NP normala, dobar dio grada i okolnih naselja ljeti skoro da nikako nema vode, mislim po cijelo ljeto im bude tako, a evo vidis i u drugo doba godine je muka. Mada to nemoguce da je do Rasima i njegovog SDP-a koji je na vlasti... oni bi to sredili i napravili novi vodovod, nego im je Muftija sigurno neke sihre bacio i zapise odradio, pa ne ide. 'odzini zapisi, sto bi rekli Srbi, cuda cine. Sve sto se desava ovdje, odmah njega okrive, pa sto da mu ne prikantarimo i vodovod :lol:
PipiDugaDevetka

#331 Re: Dešavanja u Sandžaku

Zlu netrebalo, neka ove vijesti i ovdje:
radostan dan wrote:
maverik druže, brinem se za dadu, je li pri svijesti, pravo pa u leglo fašizma. ma hajde što ne misli glavom, nego i hanumu, a hanuma još vjeroučitelj...

Oženio se Dado Polumenta!
Popularni pevač Dado Polumenta oženio se danas u Novom Pazaru sa svojom izabranicom Selmom Mekić
Pred venčanje, Dado nam je priznao da je uzbuđen:

- Pomešana su mi osećanja, ali sam srećan iznad svega i znam da radim pravu stvar - a potom je svima poželeo da pronađu svoje idealne polovine.
Dado Polumenta i njegova 22-godišnja supruga posle venčanja živeće u Beogradu, što je posebno pogodilo sve Selmine učenike, kojima više neće predavati, jer su se veoma vezali za nju i zavoleli je.

Image
PipiDugaDevetka

#332 Re: Dešavanja u Sandžaku

OLBG wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
OLBG wrote:Zavrzlama,pa slažem se. Krivci za genocid i ubijanje civila su već osudjeni na svim stranama.Ne znam dal imaš još neko na slobodi.Pazi,nemoj shvatati ovo kao neko ulizivanje.Ja smatram da je interese Bošnjaka na Balkanu da žive u istoj državi bez granica.Ako to nije vaš interes onda ništa.
Genocida nije bilo na svim stranama! Tačno se zna ko je učinio genocid.
To što su krivci osuđeni (ostali su još psihijatar i đeneral) daje za pravo da se traže traži poništenje rezultata presuđenog genocida.
A Bošnjaci u Sandžaku će svoja prava tražiti kroz autonomiju ili entitet kakav imaju Srbi u BiH.
Sa većinom vas je nemoguće komunicirati jer se vi borite za hrvatske interese a ne bošnjačke.

Sada po direktivama iz zagreba huškate Bošnjake iz Sandzaka da traže neku autonomiju. A oni žive tamo mirno i niko ih ne dira.Gadno je vidjeti jedan narod kako se bori za tudje interese.
@Maverick78, šta kažeš na ovo što sam copy/pastirao sa druge teme?
OLBG

#333 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by OLBG »

Naravno da će Dado Polumenta živjeti u BG.A ekstremisti neka se svadjaju do mile volje.I neka hakuju jedni drugima sajtove.Neće 99% Srba i Bošnjaka ispaštati zbog te bezvredne manjine.

Kao što reće Nele Karajlić,Beograd je najliberalniji grad u Evropi.U njemu i danas živi 50 000 Albanaca koji rade na gradjevinama i drže pekare.
Gradski

#334 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Gradski »

Neće da se smire i dođu pameti da je njihova Država Srbija i da tamo ostvaruju na taj način bolja prava. Zamisli ako hoćeš u Sjenici pecat ribu na rijeci lijepo Vapi moraš po dozvolu ići u Novu Varoš, tako je i za drva i za sve ostalo jer su neuki i bezvrijedni bakću se nebitnim stvarima,a velike im promiću ono od čega bi opština ta trebala živjeti i imati koristi to je ta neukost i zaluđenost.
Samir_01

#335 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Samir_01 »

Gradski wrote:Neće da se smire i dođu pameti da je njihova Država Srbija.
Ko nece da se smiri i dodje pameti?
OLBG wrote:Kao što reće Nele Karajlić,Beograd je najliberalniji grad u Evropi.
:lol: :lol: :lol:
U njemu i danas živi 50 000 Albanaca koji rade na gradjevinama i drže pekare.
To je sve cime se bave? :roll:

Cudo je zaboravio posljasticarnice :zzzz:
zambaklija

#336 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by zambaklija »

:shock: :shock:
Gradski wrote:Neće da se smire i dođu pameti da je njihova Država Srbija i da tamo ostvaruju na taj način bolja prava. Zamisli ako hoćeš u Sjenici pecat ribu na rijeci lijepo Vapi moraš po dozvolu ići u Novu Varoš, tako je i za drva i za sve ostalo jer su neuki i bezvrijedni bakću se nebitnim stvarima,a velike im promiću ono od čega bi opština ta trebala živjeti i imati koristi to je ta neukost i zaluđenost.
ako ti tursku smatraš svojom mazičnom državom onda te kontam napola,ako je sandžak otget od Bosne i ako se stanovnici Sandžaka neosjećaju srbijancima ,ša onda???stvarno si zvalio glupost milenijuma :zoka: jedino šo me buni kod njih je to šo pričaju ekavicom :-)
Gradski

#337 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Gradski »

zambaklija wrote::shock: :shock:
Gradski wrote:Neće da se smire i dođu pameti da je njihova Država Srbija i da tamo ostvaruju na taj način bolja prava. Zamisli ako hoćeš u Sjenici pecat ribu na rijeci lijepo Vapi moraš po dozvolu ići u Novu Varoš, tako je i za drva i za sve ostalo jer su neuki i bezvrijedni bakću se nebitnim stvarima,a velike im promiću ono od čega bi opština ta trebala živjeti i imati koristi to je ta neukost i zaluđenost.
ako ti tursku smatraš svojom mazičnom državom onda te kontam napola,ako je sandžak otget od Bosne i ako se stanovnici Sandžaka neosjećaju srbijancima ,ša onda???stvarno si zvalio glupost milenijuma :zoka: jedino šo me buni kod njih je to šo pričaju ekavicom :-)
Ne kontam te uopšte pa Sanđak je Srbija ne kontam šta ima Turska sa Sanđakom, da su znali vladati možda bi i bio njihov Sanđak ali su to proćerdali ko Turci, koji opet sa nama iz Bosne nemaju ama baš nikakve veze, bliži su na naše komšije pravoslavci i katolici ili smo jedno i to je upitno. Druga stvar i naravno da govore ekavicom i moraju se tome prilagoditi da su oni u Srbiji kao što i jesu geografski i da je srbija njihova majka, isto kao što je našim pravoslavcima i katolicima BIH majka.
Samir_01

#338 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Samir_01 »

Gradski wrote:Ne kontam te uopšte pa Sanđak je Srbija ne kontam šta ima Turska sa Sanđakom, da su znali vladati možda bi i bio njihov Sanđak ali su to proćerdali ko Turci, koji opet sa nama iz Bosne nemaju ama baš nikakve veze, bliži su na naše komšije pravoslavci i katolici ili smo jedno i to je upitno. Druga stvar i naravno da govore ekavicom i moraju se tome prilagoditi da su oni u Srbiji kao što i jesu geografski i da je srbija njihova majka, isto kao što je našim pravoslavcima i katolicima BIH majka.
Nemaju sa vama ali imaju sa nama Bošnjacima.

Tu jugonostalgičarsku priču prosipaj u Banjaluci i Širokom.

Sandžak je pripadao Bosni i za vrijeme kraljevine i za vrijeme Turskog carstva.

Sandžak je osvojen od strane Srbije za vrijeme Balkanskih ratova, isto kao što je Istočna Bosna osvojena od strane Srbije tokom 90-ih.

To je isto ko kad bi poručio Bošnjacima koji i dalje žive u manjem entitetu da je njihova majka sad Republika Srpska. :-)
Last edited by Samir_01 on 19/12/2012 15:32, edited 1 time in total.
Gradski

#339 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Gradski »

Samir_01 wrote:
To je isto ko kad bi poručio Bošnjacima koji i dalje žive u manjem entitetu da je njihova majka Republika Srpska. :-)
Zar nije ?, ko je tome kriv da je ukinuo RBIH, a dao naziv RS jesam li ja slučajno. ? Da se bogdom svi vrate na svoja predratna ognjišta možda bi se moglo i raditi na ukidanju iste RS.
Samir_01

#340 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Samir_01 »

Gradski wrote:
Samir_01 wrote:
To je isto ko kad bi poručio Bošnjacima koji i dalje žive u manjem entitetu da je njihova majka Republika Srpska. :-)
Zar nije ?, ko je tome kriv da je ukinuo RBIH, a dao naziv RS jesam li ja slučajno. ? Da se bogdom svi vrate na svoja predratna ognjišta možda bi se moglo i raditi na ukidanju iste RS.
Dobar si ti...

Sutra Japan da osvoji Bosnu ti bi se izjasnio ko Japanac.
Gradski

#341 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Gradski »

Samir_01 wrote:
Morao bi se prilagoditi mjestu kojem živim, i Ustavu te Države ako mislim tu bitisati, a ako sam već u toj Državi onda znači da je volim da ne volim sigurno bi tražio način da negdje drugo emigriram,preselim itd...
Samir_01

#342 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Samir_01 »

Gradski wrote:
Samir_01 wrote:
Morao bi se prilagoditi mjestu kojem živim, i Ustavu te Države ako mislim tu bitisati, a ako sam već u toj Državi onda znači da je volim da ne volim sigurno bi tražio način da negdje drugo emigriram,preselim itd...
Znaci po tebi Bosnjaci 90-ih su trebali da se isele iz Bosne jer je to bila Jugoslavija, nisu trebali da se bore za svoju slobodu ?

Hvala Bogu da nismo svi ko ti... ne bi nas bilo danas.
Gradski

#343 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Gradski »

Samir_01 wrote:
Otišlo Vas je milion i po van granica i sad imaju svi strane papire duškaju na socijalama, a ko šiša one koji su se borili za neku bezveznu stvar jelde, sam skontaj, i to izlaženje iz bivše juge se moglo riješiti na drugačiji način ne busanjem u prsa sa praćkama na tenkove.
OLBG

#344 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by OLBG »

Samir_01 wrote:
Gradski wrote:
Samir_01 wrote:
Znaci po tebi Bosnjaci 90-ih su trebali da se isele iz Bosne jer je to bila Jugoslavija, nisu trebali da se bore za svoju slobodu ?

A iskoro da vas nema osim oko Sarajeva.Za račun Hrvata ste masovno izginuli.I nisam četnik nego partizan i komunista.

Protiv vas niko ništa nije imao,osim što se zahtijevalo da ostanete u postojećoj državi.A vi ste na tenkove krenuli svim raspoloživim sredstvima protiv svoje vojske.
Samir_01

#345 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Samir_01 »

Gradski wrote:
Samir_01 wrote:
Otišlo Vas je milion i po van granica i sad imaju svi strane papire duškaju na socijalama, a ko šiša one koji su se borili za neku bezveznu stvar jelde, sam skontaj, i to izlaženje iz bivše juge se moglo riješiti na drugačiji način ne busanjem u prsa sa praćkama na tenkove.
Na koji drugaciji nacin?

I kad su se to Bosnjaci 90-ih "busali u prsa" ? :roll:

Polovina Bosnjaka nije ni znala da je rat dok granate nisu pocele da padaju oko njih.
OLBG

#346 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by OLBG »

...
Last edited by Anonymous on 19/12/2012 17:00, edited 1 time in total.
Reason: banned
Maverick78

#347 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

PipiDugaDevetka wrote: @Maverick78, šta kažeš na ovo što sam copy/pastirao sa druge teme?
Nema se sta komentarisati Pipi, gomilu gluposti je nepotrebno komnetarisati ;)

To je kvalifikacija koja je trebala biti upucena kome? Svi ovdje u Sandzaku su neuki i bezvrijedni ili...? :roll: Ako je tako, to onda vise govori o tebi.

Sto se tice ostvarivanja prava, pa ne ide to tako lako kad imas na drugoj strani drzavu kao sto je Srbija. Pitao bih te da si ovdje, pa bi shvatio o cemu govorim. Ali eto, mi smo ovdje svi neuki, nepismeni, bezvrijedni... ustvari postoji bolji nacin kako objasniti sta je takva grupa ljudi... niza vrsta, zar ne? Uklapa se u kvalifikacije koje si iznio. Kao sto su crnci bili u Americi ili crnci za vrijeme Aparthejda, kao Albanci uostalom. Eto kolega iznad, upravo banovani, je bas napisao nesto u cemu bi ste se slozili. Albanci mogu raditi jedino kao gradjevinari, poslasticari, pekari, pa valjda i mi ovdje kao neuki i bezvrijedni nismo za bolje od toga.
Gradski

#348 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Gradski »

Maverick78 wrote:
To je kvalifikacija koja je trebala biti upucena kome? Svi ovdje u Sandzaku su neuki i bezvrijedni ili...? :roll: Ako je tako, to onda vise govori o tebi.
Ne mogu svi ljudi u Sanđaku voditi politiku i obnašati vlast zna se dobro ko to radi i kome je moja opaska upućena.
Manite se ljudi SDA tamo nego se preusmjerite na druge stranke može biti i musliman u drugoj stranci kandidat za predsednika opštine ili nebitno, bitno je samo da se ostvaruje boljitak te Opštine u ovom slučaju Sjenice ja dođem da pecam ribu u rijeci Vapi iz Sarajeva i moram se vratiti u Novu Varoš da bi uzeo dozvolu za pecanje da li je to normalno. ?
Maverick78

#349 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Pa ne glasa se bas ovdje masovno za SDA :) Vidis da ne poznajes dovoljno prilike ovamo, a ulazis u diskusiju. To sto su pobjedili u Sjenici ne znaci da su svugdje jaki. Ali sve i da ostavimo po strani sandzacke politicare, ko god da bude tu na vlasti, ostvarivanje nekih prava ce ici tesko. To je zato sto imas na drugoj strani drzavu koja te ne vidi u potpunosti kao jednakog gradjanina. Na papiru to jesi, ali u ogromnim segmentima drustva nije tako. Eto recimo u Novom Pazaru ili kod mene tu u Prijepolju, apsolutna vecina zaposlenih u svim drzavnim poslovima su Srbi. Kao Bosnjak ces vrlo tesko da dobijes posao. Eto i ta dozvola koju pominjes, pa tako je za sve ovdje. Sve se usmjerava na opstine koje su vecinski srpske, pa cak i nesto tako manje bitno kao sto je dozvola za pecanje, a da ne pricam o ozbiljnijim stvarima. Ta Nova Varos je puno manji grad od Sjenice, ali moras tamo... Ja bilo sta da hocu u vezi posla ili bilo cega moram da idem u Uzice. Volio bih i ja da nije tako, ali tako je, drzava je tako odredila i tesko je to promjeniti. Pa sandzacke opstine su podjeljene na Uzicki i Raski okrug... Prijepolje konkretno pripada uzickom i zato ja za sve moram u Uzice. Nismo mi to zeljeli, ali nas strpalo tako.
Čitalac

#350 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Čitalac »

Realno gledano, nisu stvari u Sandžaku baš normalne. Evo samo jednog primera - nazivi osnovnih škola.
U Novom Pazaru u kojem Bošnjaci čine 76 odsto stanovništva, postoji 11 osnovnih škola koje se zovu: Bratstvo, Jovan Jovanović Zmaj, Rifat Burdžević Tršo, Vuk Karadžić, A.S. Leso, Đura Jakšić, Dositej Obradović, Desanka Maksimović, Stefan Nemanja, Rastko Nemanjić Sava i Jošanica.
U Sjenici gde živi 77 odsto Bošnjaka slična stvar: Svetozar Marković, Bratstvo-Jedinstvo, Jovan Jovanović Zmaj, Rifat Burdžević Tršo, Vuk Karadžić, Sveti Sava, Branko Radičević i 12. decembar.
Ako pogledamo neke druge regije, situacija je potpuno drugačija. Na primer, u Preševu gde Albanci čine većinu od 87 odsto, nazivi škola su sledeći: Abdulah Hrasnica, Zejmeli Hajdini, Skenderbeu, Mićeni, Seljam Halači, 22. decembar, 15. novembar, 9. maj i Vuk Karadžić.
U Subotici gde nijedna nacija ne predstavlja apsolutnu većinu (Mađari 33 odsto, Srbi 30, Hrvati 9, Bunjevci 8 itd) osnovne škole su: Vuk Karadžić, Hunjadi Janoš, Matija Gubec, Vladimir Nazor, Petefi Šandor, Miroslav Antić, Bosa Milićević, Pionir, Ivan Goran Kovačić, Zmaj, Kizur Ištvan itd.
Dakle, nije ovo sad najvažnije pitanje na svetu, ali svakako ukazuje na to da se država Srbija ne odnosi jednako prema svim narodima i regijama.
Post Reply