Dešavanja u Sandžaku

Post Reply
Maverick78

#176 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Danas se navrsava 20. godina od otmice 17 Bosnjaka iz Sjeverina, mjesta u blizini Priboja. Odvedeni, brutalno pretuceni i kasnije ubijeni u Visegradu.

Dok su ih ubijali fotografisali ih – Bošnjaci Priboja (+18)

http://sandzakpress.net/dok-su-ih-ubija ... in-sandzak

Obeležena 20. godišnjica od otmice Bošnjaka u Sjeverinu

22. oktobra se navršilo 20 godina od otmice i ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti, državljana SR Jugoslavije iz mesta Sjeverin. Na mestu otmice u Mioču porodice otetih, predstavnici Islamske zajednice u Priboju, nevladinih organizacija i lokalne vlasti, odali su poštu otetim meštanima Priboja.

Porodice žrtava i dalje su nezadovoljne odnosom države prema ovom zločinu. Dževadu Koldžiću pre dvadeset godina na današnji dan odvedena je majka Mevlida. Za sve ove godine Dževad kaže da niko od porodica žrtava od države nije dobio nikakvu odšetu.

"Bilo je suđenje to svi znamo, i posle presude mi smo tražili odštetu, dobili smo odbijenicu, navodno zato što je to bila paravojna jedinica i zato što se to desilo na teritoriji druge države", kaže on.

Na pitanje kako se snalazio kroz život, s obzirom da je tada bio dečak, Koladžić odgovara:

"Ja sam tada imao 12 godina. Jednostavno tih nekih stvari tada nisam ni bio svestan. Odrastao sa babom i dedom. E, sad, kroz život bilo mi je teško. Ali sad, hvala bogu, dobro je, priča Dževad.

Ramiz Ćatović je ostao bez dva sina, Sabahudina i Ramahudina. Najveća želja ovog čoveka je da se pronađu posmrtni ostaci otetih i da im se podigne spomenik.

"Da odem da im samo imena pogledam kad već ne mogu svoje sinove da vidim, pa da i ja umrem", kaže Ramiz.

Pre 20 godina na posao u Poliester krenuo je i Medo Hodžić. Zajedno sa još 16 Bošnjaka izveden je iz autobusa u mestu Mioče. Bol porodice otetih je još veći priča Medov sin Omer.

"Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo Medredina Hodžića iz Sjeverina, ostali nisu pronađeni pa je bol porodica još veća, jer kosti tih ljudi nisu našli svoj smiraj i duše tih ljudi se dan-danas povređuju i maltene čini se još jedan zločin", rekao je on.

Po prvi put obeležavanju otmice prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti. Pripadnici srpske paravojne formacije. Osvetnici kojom je komandovao Milan Lukić, na današnji dan pre 20 godina iz autobusa koji je saobraćao na relaciji Priboj – Pljevlja u mestu Mioče Republika Srpska, izveli su 16 Bošnjaka muškaraca i jednu ženu. Ovi meštani Sjeverina krenuli su u Priboj na posao preko teritorije BiH. Pripadnici paravojne formacije Osvetnici kamionom su ih odveli u Višegrad u motel Vilina vlas gde su ih psihički i fizički mučili i nakon toga ubili.

Za ovaj zločin, Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na po 15 godina zatvora. Lukić je nakon što je uhapšen u Argentini u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.

http://www.slobodnaevropa.org/content/o ... 47398.html
kiky

#177 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by kiky »

svi mi to znamo, moj maverick ...
nažalost stanje u sandžaku je takvo kakvo je i mogu se samo nadat da ti ljudi mogu pomoć sami sebi kad do belaja dođe ...
:sad:
Diox

#178 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Diox »

muzicar_iz_parka wrote:Crnogorci baš poludili za tim da ispunjavaju želje muftije po pitanju "prekogranične" autonomije.
A Crnogorci inace svjetska sila.
Maverick78 wrote: NIje bas premalo s obzirom da Sandzak nema nesto puno stanovnika. Osim Novog Pazara koji je koliko toliko veci grad, ostalo su sve mali gradovi velicine recimo Konjica, a uz to moras racunati da ovdje ne zive samo Bosnjaci, vec i Srbi. Inace, da li si ti iz Sandzaka i jesi li bio nekad ovdje? Eto ja ti odgovorno tvrdim da jeste bilo i kradja i podmetanja i kupovine glasova. Ljudima su davali po 2000 dinara da se glasa za SDP, to dodje nesto manje od 20 eura. Po clanu toliko, pa ako u nekoj kuci ima vise glasaca, ljudi uzimali stotinjak eura. A sirotinju lahko kupis novcem, sta ces. Da su ovi Zukorlicevi to samo i pokusali, sigurno bi bili uhapseni momentalno. Znaci vjeruj mi zivim ovdje, ako si clan SDP-a ili imas veze sa tom strankom, ovdje mozes da radis sta hoces, ali bukvalno. To je tako jos od 2000. godine, a uz njih je tako i ako si u DS-u i sad evo SNS. Sandzak je na neki nacin privatni posjed Rasima Ljajica... vjeruj mi, ako si protiv njega i njegove stranke ima da te karaju na svaki moguci nacin. Posebno ako se bavis privatnim poslom, a mi Bosnjaci ne mozemo drugo, jer drzavni nas poslovi rijetko sljedjuju. Javno se deklarisi da si protiv Rasima i vrlo brzo mozes da ocekujes Trzisnu inspekciju u radnji. Inace kazne su Boze sacuvaj, lagano te klepi jedno 1500 eura, pa se ti kurci posle. To nekih 20% sto imas zaposlenih u drzavnoj sluzbi, to su sve simpatizeri i clanovi SDP-a i to se zna.

Sto se tice glasackih kutija, ljudi koje licno znam, a iz BDZ-a su, tvrde da su za mnoge izborne jedinice potpisali jedne zapisnike, a da su se posle toga pojavili drugi, tacnije pojavio se drugaciji broj glasova u odnosu na onaj koji su oni potpisali. A ne daju im uvid u te nove zapisnike. Vrlo vjerovatno da su promjenjene glasacke kutije kasnije i falsifikovani zapisnici. Istinu ne mozes da saznas jer ti ne daju, a izgleda da se i Evropi bas fucka, jer su se iz BDZ-a zalili i njima, ali ovi ni mukajet.

Ja sve vise mislim da je ovo Zukorlicu sve fino pripremljeno i da su ga ipak ovaj put navukli na tanak led. Pustili su regularno izbore za Nacionalne zajednice posle kojih se vidjelo sta narod misli, Zukorlic je tu pobijedio. Vjerovatno je mislio da ce tako isto biti i na izborima, sto bi logicno i trebalo da bude, jer je narod fakat tu uz njega. Ovi ga navukli, pripremili izobrnu kradju i sad mogu da ga prozivaju da nema podrsku u narodu. Inace, zaista bih volio kad bi bilo organizovano neko javno sakupljanje potpisa da se vidi koliko ljudi zaista podrzava Zukorlica, cjenim da bi podrska bila apsolutna. Da ne zivim ovjde i da ne vidim i ne osjetim to svaki dan, pa hajde. Ali opet evo, ne mora to biti ni on, nek se pojavi i neko drugi, isto ce da bude. Ne daju da se te ideje pokrenu ozbiljnije, drzava naravno preko Rasima Ljajica prvenstveno.
Nije Zukorlic imao izbora, morao je u politiku, htjeli su oteti Islamsku Zajednicu, a osim toga, vec je rekao jednom, "sta ce mi islamska zajednica bez naroda", drugim rijecima Srbi etnicki "ciste" Sandzak u miru i na taj nacin da su dali Sulji Izdajniku Drugom, i Rasimu po sluzbeni auto, sekretaricu i mobitel, a oni ama bas nista ne ulazu tamo jos iz doba Rankovica, pa tamo su ceste pravljene nakon II svjetskog rata, mnogi sandzacki gradovi nemaju ni asfaltirane ceste, infrastruktura je horor, tako da se narod seli i ide traziti kruha, sto je onda i Zukorlicu smanjilo broj vjernika i svakim danom ga sve vise i vise smanjuje. Tu je on morao reagirati ako je vjerski poglavar jer kao sto rece, sta ce mu islamska zajednica bez naroda.

Mogli bi po tom pitanju nesto uraditi i Bosnjaci Bosne, pa otvoriti tamo koji biznis i malo pomoci svom narodu, pogotovo u gradovima izvan Pazara, jer su oni horor prica. "Mi" (naravno ne ja) Bosnjaci Bosne znamo nekad biti ljuti na nasu bracu na Sandzaku pa ih "napadati", medjutim nije njima lako u Sandzaku, nije nikom lako koji se odluci seliti iz kraja gdje je rodjen, sto znaci nasim Bosnjama iz Sandzak treba pomoci koliko god mozemo, pa i malo je bolje nego nikako. Sandze trebaju ekonomsku i svakakvu pomoc, posebno od onih Sandzi koji su na neki nacin uspjeli u Bosni i napolju, recimo Radoncic, mogao je sklepati kakav Avaz u Sandzaku, prodavao bi tamo 50k primjeraka svaki dan jer bi to bile prve novine tamo pod bosnjackom kontrolom. Isto tako i Senad Face, i on je Sandzo, mogao je primiti kojeg Sandzu i obuciti ga da krene slicno u Sandzaku, ali nista i slabo.

Cak se pljuje i po Zuki, a da nije bilo Zuke, danas ne bi bilo 20% Bosnjaka Sandzaka, dobili bi opciju na popisu "Srbin muslimanske veroispovesti" i to bi morali zaokruziti.

Sve u svemu, dao bih sutra Zlaju, Princa i Sulju Poniznog za Zuku politicara u Bosni.
Diox

#179 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Diox »

Izetbegović, koji je u Podgoricu doputovao avionom crnogorskog predsjednika, navodi da je ova posjeta kontinuitet prijateljskih i bliskih odnosa dvije zemlje i da nema veze sa procesom dogovora o sastavljanju nove crnogorske vlade. Jer, nakon parlamentarnih izbora koji su u Crnoj Gori održani 14. oktobra/listopada Bošnjačka stranka (BS) je, na osnovu svog rezultata, postala praktično „tas na vagi“, odnosno od njezinog pozicioniranja će umnogome zavisiti sastav nove vladajuće koalicije u toj zemlji.
Da li ovo znaci da ce Milo napokon ispuniti ono sto je potpisao sa Bosnjama Crne Gore, sto ce u ostalom morati uraditi svi Balkanci ako zele u EU?

Upravo ono sto zahtjeva Zukorlic u Srbiji, radi se o prekogranicnim regijama. Recimo Njemacka i Francuska imaju jednu takvu koja funkcionise fantasticno.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#180 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.slobodnaevropa.org/content/v ... 95496.html
Što ga ne priupita kaće izgrditi ovaj spomenik Bošnjacima u HN?

Vilina vlas:
Image

Vilina vlas:
Image

Sve ostale slike se mogu vidjeti na ovoj web. stranici:

http://sandzakpress.net/dok-su-ih-ubija ... ment-48421
Maverick78

#181 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

@Diox, ovdje stanje jeste tesko, a narocito sto pored diskriminacije imamo i uzasno veliku nezaposlenost. Veci je procenat nezaposlenih Bosnjaka, ali ima i Srba koji su bez posla, tako da i oni napustaju ove krajeve. Eto ja sam bas pisao o tome da je u Sandzaku nezaposlenost i do 50%, pa ide i do 52%, uzas. Isto tako nesrazmjeran je broj zaposlenih Bosnjaka u drzavnim institucijama u odnosu na Srbe. Ima ovdje malo o tome, frski podaci o nezaposlenosti recimo, do 52%, ali i o nesrazmjernoj nacionalnoj zastupljenosti u drzavnim institucijama.
Stanje civilnog drustva i medija u Sandžaku ukazuju na specifične probleme u ostvarivanju manjinskih prava, dok su ostali problemi slični onima u drugim delovima zemlje, izjavila je danas predsednica Centra za spoljnu politiku iz Beograda Aleksandra Joksimović.

Nevladina organizacija Centar za spoljnu politiku uz podršku američkog USAID-a počela je danas u Novom Pazaru tematske razgovore sa ciljem da skrene pažnju domaće i međunarodne javnosti na moguće izazove u Sandžaku.

Predsednica te NVO rekla je za Sto plus da je prvi razgovor obavljen s predstavnicima civilnog sektora, medija i ekonomije.
Youtube Gallery - Free Version

"Utvrdili smo nekoliko grupa problema. U ekonomiji ovog kraja imamo 52 odsto nezaposlenih, što je duplo više od republičkog proseka" kazala je Joksimovićeva.

"Nevladine organizacije nemaju uticaj na adekvatne institucije kako bi ukazale na stanje, evidentan je problem nacionalne zastupljenosti u državnim organima i upotreba manjinskog jezika i pisma dok u medijskoj sferi registrujemo odsustvo podrške lokalne samouprave i probleme s pristupom informacijama od javnog značaja", navela je Joksimovićeva.

Ona je dodala da je, osim specifičnih manjinskih problema, veliki broj ostalih problema isti kao i u ostalim delovima Srbije, ali su oni u nekim sferama pojačani.

"Zanimljivo je da je Sandžak značajno zastupljen u republičkoj vladi, ali da takva vrsta proporcije ne postoji u državnim službama na terenu. Teško je i doznati kakav je tu i nacionalni odnos među zaposlenima. To su teme kojima se treba baviti u Sandžaku, ali i u Beogradu", rekla je Joksimović

Prema njenim rečima, evidentna je želja predstavnika lokalnih vlasti da sarađuju i govore o problemima u Sandžaku.

I.Slezović

http://www.radiostoplus.com/kultura1/it ... nd%C5%BEak
Inace, bilo bi dobro kad bi saradnja sa BiH bila na vecem nivou... iskreno, mi bi to ovdje najvise voljeli. Opet, znamo da je BiH kompleksna drzava i da ne moze puno da ucini, jer i sama ima svoje probleme. Dobro je da postoji ekonomska saradnja, jer mi Bosnjaci ovdje jedino mozemo da se bavimo privatnim poslovima, drzavno je skoro pa iskljucivo rezervisano za Srbe. Tako da ima dosta firmi koje saradjuju sa firmama iz BiH i dosta se BH proizvoda moze ovdje kupiti :thumbup: . Moj poznanik je recimo zastupnik za Ovako proizvode, a ima i Vispakovih proizvoda, Milkos, Lijanovici, pa FDS cigarete su tu za pusace itd. E jedino nam jos niko nije poceo uvoziti proizvode Sarajevske Pivare, ali valjda ce i to ubrzo :). Eto vjeruj mi da ja i moja porodica sta god da ima tu od BH proizvoda, prvo to kupujemo, jedino ono sto nema pa smo prinudjeni nesto drugo.
kiky

#182 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by kiky »

bosanske pijace su prepune robe prizvedene u sandžaku ...
uz, tursku, naravno ...
"arizona" je tipičan primjer ...
drugo je pitanje koliko toga legalnim putem ulazi u bosnu ...
uz to ...
mi smo zainteresovani za sjenički sir i slične stvari ...
Maverick78

#183 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Ima vise privatnih mljekara koje rade, pa me cudi da vec nema neko u BiH da sve to uvozi :). Inace znam da iz NP ide dosta dzinsa i obuce, jer oni imaju tamo tu proizvodnju. Iz BiH dolazi dosta robe ovamo, najvise prehrambeni proizvodi.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#184 Re: Dešavanja u Sandžaku

PipiDugaDevetka

#185 Re: Dešavanja u Sandžaku

Image
PipiDugaDevetka

#186 Re: Dešavanja u Sandžaku

Maverick78

#187 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Bajram Mubarek Olsun iz Sandzaka za sve koji slave :)
PipiDugaDevetka wrote:Živela Žuta kuća:
http://sandzakpress.net/elfic-vucicu-u- ... rent-video
Pa da, napomenuo je Vucica za dvostruke arsine. Sad su pokrenuli nesto protiv obje navijacke skupine, inace da se nije desio ovaj incident u NP, ovi raniji koje su izazvali navijaci Rada ili Zvezde ne bi bili ni procesuirani (bio je transparent na jednoj utakmici Zvezde i NP „Niste hteli popis, ali ste prvi na spisku" aludirajuci na bojkot popisa stanovnistva u Sandzaku). Ni u tom slucaju ni u slucaju rebusa vezanog za Srebrenicu javnost, policija i tuzilastvo nisu reagovali. Oni sad kao tvrde da je taj slucaj vec u tuzilastvu, ali cjenim da bi ostao negdje u fioci da se nije desilo ovo u Novom Pazaru prije par dana.

Meni je zanimljiv jedan drugi momenat koji se sada provlaci, a to je da Vucic tvrdi da se ovaj zlocin sa trgovinom organima zaista desio, a do prije nekoliko dana su govorili da je to jos neistrazeno da bi opravdali Dacicev sastanak sa Tacijem. Za Tacija tvrde da je duboko involviran u te zlocine, pa bi Vucicu trebalo sad postaviti pitanje zasto se Premijer Srbije nasao sa "ratnim zlocincem Tacijem", ako su se zlocini zaista i desili. Ili jesu ili nisu... ovi su se totalno pogubili, i Dacic i Nikolic i Vucic, danas pricaju jedno, sutra drugo...

S druge strane, transparent koji su istakli Ekstremi je za svaku osudu. Nebitno da li je zlocin jos uvijek istrazen ili ne, bitna je namjera i poruka, a to je da je ova grupa kretena spremna da se sprda sa zlocinima, pa bilo da su potpuno istrazeni ili ne. Znaci isti bi transparent istakli i da je zlocin potpuno istrazen i dokazan. Tuga, jer se ovako spustaju na nivo navijaca Rada, Zvezde i td.
PipiDugaDevetka

#188 Re: Dešavanja u Sandžaku

Maverick78 wrote:Bajram Mubarek Olsun iz Sandzaka za sve koji slave :)
PipiDugaDevetka wrote:Živela Žuta kuća:
http://sandzakpress.net/elfic-vucicu-u- ... rent-video
Pa da, napomenuo je Vucica za dvostruke arsine. Sad su pokrenuli nesto protiv obje navijacke skupine,

inace da se nije desio ovaj incident u NP, ovi raniji koje su izazvali navijaci Rada ili Zvezde ne bi bili ni procesuirani (bio je transparent na jednoj utakmici Zvezde i NP „Niste hteli popis, ali ste prvi na spisku" aludirajuci na bojkot popisa stanovnistva u Sandzaku).

Ni u tom slucaju ni u slucaju rebusa vezanog za Srebrenicu javnost, policija i tuzilastvo nisu reagovali. Oni sad kao tvrde da je taj slucaj vec u tuzilastvu, ali cjenim da bi ostao negdje u fioci da se nije desilo ovo u Novom Pazaru prije par dana.

Meni je zanimljiv jedan drugi momenat koji se sada provlaci, a to je da Vucic tvrdi da se ovaj zlocin sa trgovinom organima zaista desio, a do prije nekoliko dana su govorili da je to jos neistrazeno da bi opravdali Dacicev sastanak sa Tacijem. Za Tacija tvrde da je duboko involviran u te zlocine, pa bi Vucicu trebalo sad postaviti pitanje zasto se Premijer Srbije nasao sa "ratnim zlocincem Tacijem", ako su se zlocini zaista i desili. Ili jesu ili nisu... ovi su se totalno pogubili, i Dacic i Nikolic i Vucic, danas pricaju jedno, sutra drugo...

S druge strane, transparent koji su istakli Ekstremi je za svaku osudu. Nebitno da li je zlocin jos uvijek istrazen ili ne, bitna je namjera i poruka, a to je da je ova grupa kretena spremna da se sprda sa zlocinima, pa bilo da su potpuno istrazeni ili ne. Znaci isti bi transparent istakli i da je zlocin potpuno istrazen i dokazan. Tuga, jer se ovako spustaju na nivo navijaca Rada, Zvezde i td.
Interesantno je i to da su glavnina navijača NP ljudi Rasima Ljajića (valjda će oni biti procesuirani).
Maverick78

#189 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Pa on se nesto sad uzbudio u vezi toga, pa osudjuje, pa ce da trazi od Grada Novog Pazara da ne finansira klub. A on je Novi Pazar uveo u prvu ligu, to su bile spletke samo takve. Spojili su BASK i FK Novi Pazar, pa je FSS odlucio da taj takav klub ide u prvu ligu, naravno politicki pritisci su bili veliki. Moze se naci na netu o tome koga zanimaju detalji, ali znam da se taj skandal dugo vukao po medijima. A za navijace... "Ko sa djavolom tikve sadi..." sad mu se to obija o glavu. Inace, nije on jedini politicar koji je povezan sa navijackim grupama. Eno kod Dacica je nakon izborne pobjede bio na proslavi vodja ekstremne navijacke grupe "Alkatraz". Lik krimos najobicniji i olos.

Mozda ce oni sad ove procesuirati, to malo zbog javnosti se mora.
Maverick78

#190 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Ovaj momak sto ne zna himnu :-D
Ljajić je nakon postignutog gola u 45. minuti, otrčao do klupe gdje je uzeo majicu na kojoj je pisalo "Bajram Mubarek Olsun" i trčao nekoliko metara noseći je pored aut linije.

Podsjetimo, Fiorentina je savladala Lazio rezultatom 2:0. Drugi gol postigao je rezervista Luca Toni.

Image

http://www.klix.ba/sport/nogomet/adem-l ... /121028085
AliceInChains

#191 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by AliceInChains »

Zamislite, da je to uradio na nekoj utakmici u Srbiji, tj. u njegovoj "domovini"......ziv nebi ostao.
It_is_a_Leclerc

#192 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by It_is_a_Leclerc »

Svaka čast Bošnjacima Sandžaka. Prosto je za divljenje u kakvim oni uslovima žive. Bukvalno ljudi nemaju pravo da odu bilo gdje iz Sandžaka, a da se ne suoče sa bestijalnim uvredama najvećih tragedija našeg naroda, da ne budu provocirani, premlaćivani...

U znak solidarnosti mladi Bošnjaci iz BiH su proteklog vikenda pohodili neki ocvali "Sajam knjiga"u Beogradu na kojem se, bez ikakve reakcije, moglo prisustvovati prezentaciji knjige - "Projekat Srebrenica", "Dodik - čuvar Srpske", "Srbin - rasa i nacija". Bravo mi !
Helikopter

#193 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Helikopter »

Srbija u Kumanovu proslavila 100 god. od osvajanja sjevernog Sandžaka

29. Oktobar, 2012

Sjeverni Sandžak – Na brdu Zebrnjak u blizini Kumanova u Makedoniji danas je obilježena je stota godišnjica od početka Prvog balkanskog rata, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Image

Ceremonija obilježavanja započela je intoniranjem himni Srbije i Makedonije, a obilježavanju su prisustvovali srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, premijer Srbije Ivica Dačić, ministar pravde Nikola Selaković, načelnik Generalštaba srbijanske vojske Ljubiša Diković, te brojni drugi dužnosnici. Također, u Kumanovo su stigli
predsjednik RS-a Milorad Dodik, te predsjednik Nove Srpske demokratije iz Crne Gore Andrija Mandić.
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić rekao je u svom govoru kako ih je u “prijateljskoj Makedoniji” okupilo poštovanje i sjećanje na jednu od najznačajnih vojnih pobjeda kojima je “počeo civilizacijski preokret u historiji Balkana, Evrope i svijeta”.

Napominjući da se skup održava na brdu Zebrnjak, mjestu gdje je određen ishod Kumanovske bitke i “presuđena sudbina Otomanskog carstva”, rekao i da su “okupatorske snage srušile spomenike podignute u sjećanju na Kumanovsku bitku, pokušavajući tako da unište tekovine Prvog balkanskog rata”.

Nikolić se zahvalio makedonskom predsjedniku Gyorgiju Ivanovu i premijeru Nikoli Gruevskom, koji su, kako je rekao, pomogli pri organizaciji ovog događaja od vitalnog značaja za Srbiju. “Obilježavanje stogodišnjice Kumanovske bitke je poruka mira, saradnje i razumijevanja koju Srbija i Makedonija šalju regionu i svijetu. Zebrnjak je mjesto koje nas spaja”, istakao je Nikolić. Podsjetio je kako su se sve veće bitke koje je Kraljevina Srbija vodila u Prvom balkanskom ratu odigrale baš na prostoru Makedonije. “Koliki je značaj Prvog balkanskog rata u našoj nacionalnoj svijesti svjedoči jedinstven podatak da je odziv na mobilizaciju bio veći od broja pozvanih! Dobrovoljci su stizali sa svih strana. Naročito iz Bosne, Vojvodine i Dalmacije. Odatle je dolazila i značajna pomoć u novcu i lijekovima za ranjenike. Od nepuna tri miliona stanovnika, Srbija je pod pušku i šajkaču stavila 402 hiljade ljudi”, rekao je Nikolić.
Dodao je da kako su riječi “za Kosovo” bile čarobne. “Današnja pokoljenja teško mogu da osjete pokretačku snagu tih riječi”, rekao je Nikolić, javlja dopisnik AA.

On je Kumanovsku bitku ocijenio kao prvu pobjedu srpske vojske nad turskom Vardarskom armijom.
Nikolić je podsjetio da je pobjeda u Kumanovu omogućila ulazak srpskoj vojsci na Kosovo i u Skoplje nakon pet stoljeća. Dodao je da su nakon Kumanova uslijedile bitke koje su rezultirale ”oslobađanjem većeg dijela Makedonije, čime je okončana Osmanska vlast u toj zemlji ”.

Image

Prvi balkanski rat je, prema riječima Nikolića, predstavljao “ispunjenja sna za slobodom koji je Evropa sanjala od kraja 17. stoljeća”. “Nema naroda koji ne obilježava značajne događaje iz svije istorije, to je izraz poštovanja djelu svojih predaka. Idemo u susret svojoj evropskoj budućnosti uz očuvanje teritorijalnog integriteta i bezbjednosti za sve svoje građane. Danas se problemi ne rješavaju oružjem, već promišljanjem, voljom i mudrošću. Probleme ćemo riješiti zato što su pravda i pravo na našoj strani, zato što za sebe i svoju djecu ne tražimo ništa više i ne prihvatamo ništa manje od onoga što dobijaju drugi”, kazao je Nikolić. On je rekao da je Srbija “za neke prihvatljiva samo kada prigušuje svoje vrijednosti”, ali da “sa njima neće moći tako”.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Kumanovska bitka historijsko upozorenje da “balkanski narodi ostvaruju najveće pobjede upravo onda kada su zajedno”. “To je bilo u Prvom balkanskom ratu i to je jedan od rijetkih ratova gdje smo uopšte bili zajedno i gdje nismo ratovali jedni protiv drugih”, rekao je Dačić.
Premijer Srbije je rekao da je u zajedničkom interesu da se sva sporna pitanja u međusobnim odnosima Srbije i Makedonije otklone. “Veoma je značajno što je danas upriličena ova svečanost i značajno je što je ona organizovana i dogovorena sa makedonskom vladom”, rekao je Dačić.

Novine Bosnjaka Sandzaka: http://sandzakpress.net/srbija-u-kumano ... g-sandzaka

Novine Bosnjaka Kosova: http://www.bosnjak-ks.info/indexORGINAL/index.php

---------------------------------------------------------------------------------
Eto Srbi i Srbija (kao i Crna Gora) priznali su da su u 1 balkanskom ratu oteli i okupirali jedan dio teritorije drzave Bosne i Hercegovine zvane Sandzak. Sada se Srbi udvaraju i foliraju Makedonce nebi li ih kako okrenuli protiv Albanaca i Bosnjaka u svrhu svojih ciljeva. Uzeli bi Srbi i teritoriju Makedonije da se ne boje jacih od njih Bugara koji su ih i pobjedili na vise frontova u 2 balkanskom ratu.
PipiDugaDevetka

#194 Re: Dešavanja u Sandžaku

Image
kiky

#195 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by kiky »

da li su užice, zlatibor i sevojno dio sanđaka ...
Maverick78

#196 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Nisu Kiky... tj. Prijepolje i Sjenica su jos u onoj bivsoj Jugoslaviji pripojeni Zlatiborskom okrugu, to je uradjeno cisto da bi na taj nacin Srbi bili dominantniji narod u tom okrugu, jer Uzice, Sevojno, Uzicka Pozega, Bajina Basta, Arilje, Cajetina, Priboj i Nova Varos su vecinski srpske opcine, tako da smo mi Bosnjaci u Prijepolju, Sjenici i nesto malo sto ima u Novoj Varosi i Priboju bili apsolutna manjina u odnosu na Srbe. S druge strane Novi Pazar i Tutin su stavili u Raski okrug sa centrom u Kraljevu. Na taj nacin je Sandzak pored toga sto je podjeljen na dio u Srbiji i dio u Crnoj Gori, dodatno podjeljen tako sto su razdvojili sandzacke opcine i stavili u dva okruga ciji gradovi ranije nikada nisu imali posebne veze sa Sandzakom. Mi u Prijepolju smo po svemu bolje povezani sa Novim Pazarom recimo, ali smo strpani da nam administrativni centar bude Uzice sa kojim nemamo ama bas nikakve veze.

Inace Uzice je grad koji je nekada imao veliki broj dzamija i vecinsko Bosnjacko stanovnistvo. Evlija Celebija je Uzice nazvao Seher Uzice, sto je bila odrednica za vece urbane sredine. Srusene su sve dzamije u Uzicu kojih je bilo po nekim zapisima oko 30, a stanovnistvo protjerano ili ubijeno. Danas Uzice izgleda tako da nikad u zivotu ne bi ni pomislili da je to nekad bio grad sa apsolutno Bosnjackim stanovnistvom. Skoro da nema nikakvih tragova. Eto, ja sam snimio jednu kucu, bas onako stara bosanska kuca, u samom centru Uzica, blizu vojnog odsjeka i medicinske skole... to je to, ne sjecam se da sam jos nesto vidio. Bio sam dosta puta tamo, jer sve ozbiljnije od papirologije sto nam zatreba, moramo u Uzice po to.
Halcyon

#197 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Halcyon »

Navikli Bošnjaci gubit gradove i teritoriju jer smo inače genijalci po pitanju nekih stvari. Žalosno, gledaj nas gdje nas je još ostalo da živimo. Tri enklavice (Sandžak, centralni dio BiH i zapadni dio) i to je to. Baš smo geniji!
PipiDugaDevetka

#198 Re: Dešavanja u Sandžaku

Maverick78 wrote:Nisu Kiky... tj. Prijepolje i Sjenica su jos u onoj bivsoj Jugoslaviji pripojeni Zlatiborskom okrugu, to je uradjeno cisto da bi na taj nacin Srbi bili dominantniji narod u tom okrugu, jer Uzice, Sevojno, Uzicka Pozega, Bajina Basta, Arilje, Cajetina, Priboj i Nova Varos su vecinski srpske opcine, tako da smo mi Bosnjaci u Prijepolju, Sjenici i nesto malo sto ima u Novoj Varosi i Priboju bili apsolutna manjina u odnosu na Srbe. S druge strane Novi Pazar i Tutin su stavili u Raski okrug sa centrom u Kraljevu. Na taj nacin je Sandzak pored toga sto je podjeljen na dio u Srbiji i dio u Crnoj Gori, dodatno podjeljen tako sto su razdvojili sandzacke opcine i stavili u dva okruga ciji gradovi ranije nikada nisu imali posebne veze sa Sandzakom. Mi u Prijepolju smo po svemu bolje povezani sa Novim Pazarom recimo, ali smo strpani da nam administrativni centar bude Uzice sa kojim nemamo ama bas nikakve veze.

Inace Uzice je grad koji je nekada imao veliki broj dzamija i vecinsko Bosnjacko stanovnistvo. Evlija Celebija je Uzice nazvao Seher Uzice, sto je bila odrednica za vece urbane sredine. Srusene su sve dzamije u Uzicu kojih je bilo po nekim zapisima oko 30, a stanovnistvo protjerano ili ubijeno. Danas Uzice izgleda tako da nikad u zivotu ne bi ni pomislili da je to nekad bio grad sa apsolutno Bosnjackim stanovnistvom. Skoro da nema nikakvih tragova. Eto, ja sam snimio jednu kucu, bas onako stara bosanska kuca, u samom centru Uzica, blizu vojnog odsjeka i medicinske skole... to je to, ne sjecam se da sam jos nesto vidio. Bio sam dosta puta tamo, jer sve ozbiljnije od papirologije sto nam zatreba, moramo u Uzice po to.
Ima rijeka koja protiče kroz Užice. Zove se JAUKOVKA. Po pobijenoj bošnjačkoj djeci.
Akadi

#199 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Akadi »

Halcyon wrote:Navikli Bošnjaci gubit gradove i teritoriju jer smo inače genijalci po pitanju nekih stvari. Žalosno, gledaj nas gdje nas je još ostalo da živimo. Tri enklavice (Sandžak, centralni dio BiH i zapadni dio) i to je to. Baš smo geniji!
1878.

Image

2012.

Image
Maverick78

#200 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

@Pipi, Ne znam zaista za Jaukovku, ali rijeka koja protice kroz Uzice se danas zove Djetinja... nisam siguran da li je to to, ali Djetinja zvuci bas tako, kao Djetinja rijeka (rijeka djece, djecija, zar ne?). Pokusavam naci nesto o tome, ali slabo. Da li mozes mozda iskopati gdje si to saznao i da li je to mozda danasnja uzicka Djetinja?
Post Reply