Dešavanja u Sandžaku

Post Reply
chill001

#1076 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by chill001 »

Rožaje: Mila iz Novog Sada prihvatila islam

Rožaje – U najodabranijem mjesecu, mjesecu Ramazanu, u najodabranijem danu, danu džume, Allahovom voljom Mila iz Novog Sada prešla je u najlepšu vjeru, islam.

Mila je islam prihvatila pred glavnim imamom Odbora Islamske zajednice Rožaje, Rejhan ef. Hotom i imamom iz Balotića, Rašit ef. Dautovićem. Javno je pred brojnim svjedocima izgovorila kelime -i- šehadet, imanske šarte i suru el-Fatiha, sve sa prijevodom, te sebi odabrala ime Amila.

Molimo Gospodara svjetova, da je na putu islama učvrsti!

http://sandzakpress.net/rozaje-mila-iz- ... rila-islam
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1077 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Chmoljo »

:-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1078 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by PipiDugaDevetka »

Krushna mrva

#1079 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Krushna mrva »

PipiDugaDevetka wrote: Trebao bi HOLLAND, predsjednik Francuske, da odlikuje poubijane Bošnjake koji padoše za slobodu Francuske. Njih oko 200 ili da bliskoj rodbini isplati neku odštetu.
Handzarovce?
JA procitah da su ti izbrisali one sranjarije o Handzar diviziji, ali ne da ti sejtan mira mescini
bokakotorska

#1080 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by bokakotorska »

PipiDugaDevetka wrote:
radostan dan wrote:ja se opšte ne šegačim, ali mi tvoje ideje i miksovanja istorije jesu šega.
ne komentarišem iz principa nastupe vjerskih vođa koji ne pripadaju mojoj konfesiji.
mada je ovaj davno izašao iz okvira duhovnog.
ako je i bio uopše.
vrlo dobro znaš da su ZAVNOBIH ponuda i pružena ruka posljednje mogućnosti da zajedno nešto učinimo prije uništenja države BiH.
tri preovlađujuće opcije vajnih sa x analitičara su -

a) dodik urušava rs tipa - sve je postalo pepeo i dim-
b) rahat patnja još 20-35 god. i bih postaje većinski bošnjačka
c) traktorijada srbalja und madžorizacija croata

čemu onda panika glede uništenja bih?
Slobodno ti začatavaj okrećući ne šegu-šalu diskusiju, znaš vrlo dobro da Sandžaklije zaslužuju prekograničnu EU autonomiju
bujrum.
srbija je ponudila specijalne veze i fed. bih, iste onakve kakve uživa i rs.
što ne prihvatiš?
E, da su ponuđene ''specijalne veze'' sa čitavom BiH, dalo bi se razgovarati, ali ovako posebno rs, pa posebno Pederacija,... :run:
Hoćemo sve što imaju Srbi u Bosni i Hercegovini da imaju i Bošnjaci u Srbiji (na Sandžaku). Reciprocitet!
Pipi Covek,

niko Bosnjake nije terao
ni iz Jugoslavije
ni iz Srbije

niti ce.

Zato ti te dve stvari ne idu za poredjenje.

Al ajde tebi sad Raska oblast zgodno dosla za neki mrz, pa teraj.

Dobro jutro i dobar dan
Towelie

#1081 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Towelie »

Al ajde tebi sad Raska oblast zgodno dosla za neki mrz, pa teraj.
Kakva crna Raska oblast, Sandzak i samo Sandzak.
Image
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1082 Re: Dešavanja u Sandžaku

Krushna mrva wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Trebao bi HOLLAND, predsjednik Francuske, da odlikuje poubijane Bošnjake koji padoše za slobodu Francuske. Njih oko 200 ili da bliskoj rodbini isplati neku odštetu.
Handzarovce?
JA procitah da su ti izbrisali one sranjarije o Handzar diviziji, ali ne da ti sejtan mira mescini
Da, oko 200 ljudi koji su pucali u Nijemce za vrijeme WWII i tako oslobodili jedan grad na jedno 3 dana u OKUPIRANOJ FRANCUSKOJ.
Velikosrpska historija je nabjeđivala Bošnjake da su u vrijeme WWII, pripadali ustašama, SS-jedinicama, domobranima,... fašistima.

Kupih sebi internet ''za kod kuće'', ja tamo kad ono, međutim, sasvim drugačije.

Jugoslovenski fašisti uvučeni među partizanske vlasti SFRJ su odbile čast da se jedna ulica, avenija nazove Ulica jugoslovenskih vojnika u čast poginulih Handžarovaca. Đe može biti išta pozitivno od jedne SS-jedinice?

Eh, eto dragi velikosrbi=četnici, može, Bošnjaci su bili barjak slobode u Francuskoj!

Handžar-divizija osnovana poslije Staljingradske bitke, Handžarovci izveli jedinu pobunu u nekoj od svih SS jedinica, okrenuli oružje dobijeno od Njemaca protiv Njemaca i njih oko 200 poubijano, šehidi poginuli za slobodu velikog francuskog naroda.

17. septembra 2013. im se klanja dženaza na jugu Francuske u gradu Villefranch-de-Rouergue.

Dress code-muškarci: Bijela košulja, sako, francuzica ili fes.
Dress code-žene: Mahrama (Vidjeti je li protivzakonito), ostalo prema islamskim propisima. Preferiram dimije - moderne.
PipiDugaDevetka

#1083 Re: Dešavanja u Sandžaku

Dvadesetsedma noć u Novom Pazaru uz musafire iz Egipta:

Image

http://sandzakpress.net/hiljade-muslima ... vom-pazaru
nosara

#1084 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by nosara »

PipiDugaDevetka wrote:
Krushna mrva wrote:
Handzarovce?
Da, oko 200 ljudi koji su pucali u Nijemce za vrijeme WWII i tako oslobodili jedan grad na jedno 3 dana u OKUPIRANOJ FRANCUSKOJ.
Velikosrpska historija je nabjeđivala Bošnjake da su u vrijeme WWII, pripadali ustašama, SS-jedinicama, domobranima,... fašistima.

Kupih sebi internet ''za kod kuće'', ja tamo kad ono, međutim, sasvim drugačije.

Jugoslovenski fašisti uvučeni među partizanske vlasti SFRJ su odbile čast da se jedna ulica, avenija nazove Ulica jugoslovenskih vojnika u čast poginulih Handžarovaca. Đe može biti išta pozitivno od jedne SS-jedinice?

Eh, eto dragi velikosrbi=četnici, može, Bošnjaci su bili barjak slobode u Francuskoj!

Handžar-divizija osnovana poslije Staljingradske bitke, Handžarovci izveli jedinu pobunu u nekoj od svih SS jedinica, okrenuli oružje dobijeno od Njemaca protiv Njemaca i njih oko 200 poubijano, šehidi poginuli za slobodu velikog francuskog naroda.

17. septembra 2013. im se klanja dženaza na jugu Francuske u gradu Villefranch-de-Rouergue.

Dress code-muškarci: Bijela košulja, sako, francuzica ili fes.
Dress code-žene: Mahrama (Vidjeti je li protivzakonito), ostalo prema islamskim propisima. Preferiram dimije - moderne.
:lol:
Pobuna u Villefranche-de-Rouergueu

U tijeku novačenja bilo je i osoba koje su pripadale Komunističkoj partiji Jugoslavije i koje su se uspjele upisati kao novaci u jedinice Handžar divizije. Ferid Džanić, Božo Jelenek, Luftija Dizdarević i Nikola Vukelić su aktivno planirali pobunu protiv SS divizije i svoju priliku su pronašli u rujnu 1943. godine. Plan je bio pobiti njemačke časnike i s ostatkom "simpatizera" se priključiti francuskom Pokretu otpora protiv Njemačke. Džanić kao vođa skupine imao je dva plana po kojima bi divizija pod njegovim zapovjedništvom ratovala u Sjevernoj Africi ili u Hrvatskoj ovisno o situaciji u Francuskoj u danima poslije pobune. Džanić je u izletima u grad Villefranche-de-Rouergue prije pobune došao u dodir s članovima francuske ilegale u hotelu Moderne, i kada je dobio potvrdu da će imati pomoć Britanaca i Francuza, odlučio se za djelovanje. Ta se pomoć ipak nikada nije pojavila, ali se ne zna je li to bilo točno ili ne jer je pobuna trajala samo nekoliko sati.

Pobunjenici su poslije ponoći upali u spavaće sobe časnika, uzeli im oružje i zarobili ih. Isti su uspjeli privoliti i mali broj vojnika, koje su kasnije po gradu postavili kao stražu. U 16:10 pobunjenici su počeli ubijati časnike i dočasnike.

Imam Halim Malkoć i Dr. Schweiger su saznali za pobunu i smislili plan kako vratiti kontrolu nad bojnom nazad u njemačke ruke. Kada su došli do ostatka vojnika i rekli im za laži o dolasku engleskih i francuskih jedinica, vojnici su (neki i plačući) uzeli oružje i opet se zakleli Hitleru i krenuli gušiti pobunu. Oko 19:00 sati Dizdarević i Džanić su ubijeni, a Vukelić zarobljen. Tada su ostali pobunjenici, osim Jeleneka, prešli nazad na stranu SS-a, a on je prebjegao u Toulouse. Pobuna je ugušena nakon 7 sati trajanja (12:00-19:00).

18. rujna 1943. svi uhićeni pobunjenici koji na vrijeme nisu prešli na stranu SS-a su strijeljani. Njihova imena su: Nikola Vukelić, Mujo Alispahić, Meho Memišević, Philipp Njimać, Ivan Jurković, Alija Beganović, Mustafa Morić, Sulejman Silajdžić, Jusuf Vučjak, Zemko Banjić, Efraim Basić, Ismet Cefković i Uzeir Mehičić.

Imam Malkoć, Dr. Schweiger i pet drugih vojnika su dobili Željezni križ drugog stupnja.
Last edited by nosara on 05/08/2013 09:43, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#1085 Re: Dešavanja u Sandžaku

nosara wrote:
Pobuna u Villefranche-de-Rouergueu

U tijeku novačenja bilo je i osoba koje su pripadale Komunističkoj partiji Jugoslavije i koje su se uspjele upisati kao novaci u jedinice Handžar divizije. Ferid Džanić, Božo Jelenek, Luftija Dizdarević i Nikola Vukelić su aktivno planirali pobunu protiv SS divizije i svoju priliku su pronašli u rujnu 1943. godine. Plan je bio pobiti njemačke časnike i s ostatkom "simpatizera" se priključiti francuskom Pokretu otpora protiv Njemačke. Džanić kao vođa skupine imao je dva plana po kojima bi divizija pod njegovim zapovjedništvom ratovala u Sjevernoj Africi ili u Hrvatskoj ovisno o situaciji u Francuskoj u danima poslije pobune. Džanić je u izletima u grad Villefranche-de-Rouergue prije pobune došao u dodir s članovima francuske ilegale u hotelu Moderne, i kada je dobio potvrdu da će imati pomoć Britanaca i Francuza, odlučio se za djelovanje. Ta se pomoć ipak nikada nije pojavila, ali se ne zna je li to bilo točno ili ne jer je pobuna trajala samo nekoliko sati.

Pobunjenici su poslije ponoći upali u spavaće sobe časnika, uzeli im oružje i zarobili ih. Isti su uspjeli privoliti i mali broj vojnika, koje su kasnije po gradu postavili kao stražu. U 16:10 pobunjenici su počeli ubijati časnike i dočasnike.

Imam Halim Malkoć i Dr. Schweiger su saznali za pobunu i smislili plan kako vratiti kontrolu nad bojnom nazad u njemačke ruke. Kada su došli do ostatka vojnika i rekli im za laži o dolasku engleskih i francuskih jedinica, vojnici su (neki i plačući) uzeli oružje i opet se zakleli Hitleru i krenuli gušiti pobunu. Oko 19:00 sati Dizdarević i Džanić su ubijeni, a Vukelić zarobljen. Tada su ostali pobunjenici, osim Jeleneka, prešli nazad na stranu SS-a, a on je prebjegao u Toulouse. Pobuna je ugušena nakon 7 sati trajanja (12:00-19:00).

18. rujna 1943. svi uhićeni pobunjenici koji na vrijeme nisu prešli na stranu SS-a su strijeljani. Njihova imena su: Nikola Vukelić, Mujo Alispahić, Meho Memišević, Philipp Njimać, Ivan Jurković, Alija Beganović, Mustafa Morić, Sulejman Silajdžić, Jusuf Vučjak, Zemko Banjić, Efraim Basić, Ismet Cefković i Uzeir Mehičić.

Imam Malkoć, Dr. Schweiger i pet drugih vojnika su dobili Željezni križ drugog stupnja.
Tako ti je to kada istoriju pišu sfrj četnici, pa ispade da je ubijeno 13. pobunjenika SS-Handžar divizije i to prenosi :kiss: WIKIPEDIA :kiss:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a-KJrFwxAjo [/youtube]
26'
res publica

#1086 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by res publica »

PipiDugaDevetka wrote: Hoćemo sve što imaju Srbi u Bosni i Hercegovini da imaju i Bošnjaci u Srbiji (na Sandžaku). Reciprocitet!
Ni Bošnjaci u BiH nemaju ono što imaju Srbi u BiH, ako smo realni...
PipiDugaDevetka

#1087 Re: Dešavanja u Sandžaku

res publica wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Hoćemo sve što imaju Srbi u Bosni i Hercegovini da imaju i Bošnjaci u Srbiji (na Sandžaku). Reciprocitet!
Ni Bošnjaci u BiH nemaju ono što imaju Srbi u BiH, ako smo realni...
To ćemo tek da riješimo nekim novim dogovorom uz saradnju sa tzv. MZ, ali ono što postignu Srbi u BiH, MORA se obezbjediti reciprocitet Bošnjacima u Srbiji jer su ti Bošnjaci autohtoni tamo, drugim riječima, Bošnjaci su tamo konstitutivni narod u Srbiji.
PipiDugaDevetka wrote:http://www.narodnovijecesandzaka.org/de ... -bosnjaka/

Image

Na zasjedanju Bošnjačkog nacionalnog sabora, na kome su učestvovali predstavnici organizacija, ustanova i institucija koje okupljaju Bošnjake, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u Novom Pazaru, dana 14.07.2010. godine, usvojena je

D E K L A R A C I J A

I

Bošnjaci su konstitutivni narod u Srbiji.

Od Predsjednika i Vlade Republike Srbije zahtijevamo hitno organizovanje razgovora sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda, u cilju rješavanja ustavnog statusa Bošnjaka.

II

U cilju afirmacije rješavanja statusa regije Sandžak, kroz proces decentralizacije Srbije, Sabor formira odbor za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka.

III

Sabor najoštrije osuđuje pravni i politički barbarizam Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sa jasnom diskriminacijom i elementima rasizma nad Bošnjacima.
Sabor zahtijeva hitnu smjenu ministra Čiplića i utvrđivanje krivične odgovornosti učesnika falsifikovanja izborne volje Bošnjaka.

IV

U cilju internacionalizacije pitanja diskriminacije nad Bošnjacima u Srbiji, Sabor formira poseban odbor.

V

Sabor čestita na konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dajući mu punu podršku na putu očuvanja nacionalnog identiteta Bošnjaka.

VI

Sabor poziva i ostale izabrane kandidate sa liste Bošnjački preporod i izabrane kandidate sa Bošnjačke liste da se pridruže radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

VII

Sabor poziva Bošnjake u matici i dijaspori da izdvajanjem jednog procenta od ličnih prihoda učestvuju u finansiranju projekata od nacionalnog značaja.
nosara

#1088 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by nosara »

PipiDugaDevetka wrote:
VII

Sabor poziva Bošnjake u matici i dijaspori da izdvajanjem jednog procenta od ličnih prihoda učestvuju u finansiranju projekata od nacionalnog značaja.
RATM56

#1089 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by RATM56 »

A Hrvatska Pipi, gde je reciprocitet za Bošnjake u Hrvatskoj? :lol:
Krushna mrva

#1090 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Krushna mrva »

nosara wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
VII

Jebes Nadrealiste. Superhik otima od siromasnih da bi dao bogatima
PipiDugaDevetka

#1091 Re: Dešavanja u Sandžaku

RATM56 wrote:A Hrvatska Pipi, gde je reciprocitet za Bošnjake u Hrvatskoj? :lol:
Ovdje je tema SANDŽAK.
RATM56

#1092 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by RATM56 »

PipiDugaDevetka wrote:
RATM56 wrote:A Hrvatska Pipi, gde je reciprocitet za Bošnjake u Hrvatskoj? :lol:
Ovdje je tema SANDŽAK.
Znači mućak, ništa od reciprociteta za treći entitet, konstitutivnost i mehanizam odbrane od majorizacije :(
PipiDugaDevetka

#1093 Re: Dešavanja u Sandžaku

RATM56 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Ovdje je tema SANDŽAK.
Znači mućak, ništa od reciprociteta za treći entitet, konstitutivnost i mehanizam odbrane od majorizacije :(
Govorimo i pišemo na ovoj temi o Sandžaku, biće reciprocitet za Bošnjake u bijiSr ili slijedi raspad iste!

Za početak, tražimo za Sandžaklije Bošnjake, kulturnu prekograničnu evropsku autonomiju, uvođenje bosanskog jezika, certifikaciju Int. Univerziteta, veći broj policajaca u Novom Pazaru bošnjačke narodnosti uključujući k-dira policija koji neće biti podrepaš Prasima Ljajića.
RATM56

#1094 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by RATM56 »

Ti mora da si u posedu hrvatske putovnice pa si tako obziran prema RH :(
PipiDugaDevetka

#1095 Re: Dešavanja u Sandžaku

RATM56 wrote:Ti mora da si u posedu hrvatske putovnice pa si tako obziran prema RH :(
Ja jesi naporan i navalentan, pogledaj naslov teme.
Ovdje pričamo o Sandžaku, otvori sebi temu ili pronađi već postojeću o Hrvatskoj.
Bodkin

#1096 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Bodkin »

nosara wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
VII

:lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka

#1097 Re: Dešavanja u Sandžaku

nosara wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
VII

Pronađi mi neku vladinu ili nevladinu organizaciju, pokret, vjersku zajednicu, bilo šta,...KOJA NE PRIKUPLJA DOBROVOLJNE PRILOGE ZA SVOJ RAD?
PipiDugaDevetka

#1098 Re: Dešavanja u Sandžaku

Krushna mrva wrote:
nosara wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
VII

Jebes Nadrealiste. Superhik otima od siromasnih da bi dao bogatima
JEBEŠ ZEMLJU KOJOJ JE BOSNA ZAPAD I NEMA OSKARA ZA FILM!
nosara

#1099 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by nosara »

PipiDugaDevetka wrote: JEBEŠ ZEMLJU KOJOJ JE BOSNA ZAPAD I NEMA OSKARA ZA FILM!
Pa i sandzaku je bosna zapad... Saberi se... :-)
PipiDugaDevetka

#1100 Re: Dešavanja u Sandžaku

nosara wrote:
PipiDugaDevetka wrote: JEBEŠ ZEMLJU KOJOJ JE BOSNA ZAPAD I NEMA OSKARA ZA FILM!
Pa i sandzaku je bosna zapad... Saberi se... :-)
Politički, Sandžak se nije odvojio od bijeSr. Šta će biti dalje, vidjećemo,...SANDŽAKLIJE SU KONSTITUTIVNI NAROD U SRBIJI I CRNOJ NAM GORI!
Post Reply