DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
jeza u ledja

#726 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

DinoZe wrote:Znaci osjecaju se pritisnuto od rezima hoce samo demokratsku slobodu i postovanje. Samim tim ukidaju i socijalizam.
Kada dodze demokratija, dolazi tranzicija u kapitalizam. A znamo sta ih onda ceka u tom periodu , ono sto je nas proslo njih ce snaci. Dolaziti ce bijelosvjestki skakavci i kupiti od njih sve sto valja nadajuci se sto vecem profitu a njima ostaviti samo nerentabilne firme. Vise nece moci podpuno besplatno studirati niti ce im ko onako podijeliti pare. Drzavne firme ce postati privatne i podijelit otkaze. Onda ce ti isti sto danas studiraju besplatno do bezsvijesti moliti za posao na gradzevini kao i svugdje u kapitalizmu.
Pa neka su onda digli revoluciju da i oni osjete malo slasti pravog hardcore kapitalizma, sto bi oni bili drugaciji.
Znaci zakljucujes na osnovu BiH sta ce se desiti u Libiji? :-)

Kakva je to logika da neko ko ima fakultetsku diplomu moli za posao na gradjevini "kao i svigdje u kapitalizmu"?
Optimus Prime

#727 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

DinoZe wrote: Znaci osjecaju se pritisnuto od rezima hoce samo demokratsku slobodu i postovanje. Samim tim ukidaju i socijalizam.
Kada dodze demokratija, dolazi tranzicija u kapitalizam. A znamo sta ih onda ceka u tom periodu , ono sto je nas proslo njih ce snaci. Dolaziti ce bijelosvjestki skakavci i kupiti od njih sve sto valja nadajuci se sto vecem profitu a njima ostaviti samo nerentabilne firme. Vise nece moci podpuno besplatno studirati niti ce im ko onako podijeliti pare. Drzavne firme ce postati privatne i podijelit otkaze. Onda ce ti isti sto danas studiraju besplatno do bezsvijesti moliti za posao na gradzevini kao i svugdje u kapitalizmu.
Pa neka su onda digli revoluciju da i oni osjete malo slasti pravog hardcore kapitalizma, sto bi oni bili drugaciji.
Pa kako vam vise nije jasno da im pare od nafte niko nece uzeti?

Zasto uporedjujes Libiju sa Bosnom? Znas li ti koliko je 50 milijardi dolara godisnje na pet miliona stanovnika.
Zamisli da nasa vlada dobije na racun 80 milijardi KM svake godine.

Eto Dodik je dobio samo 1,3 milijardi za Telekom Srpske pa sere zadnjih par godina.

Dakle opasnost da ce oni i bez Gadafija morati placati studij vjerovatno ne postoji.

Jedino ako neki novi ultra dikator dodje na vlast, i sav novac pa kratkom postupku transferise na racune na Kajamanskim otocima.
ALi taj scenario se nece desiti, jer bilo ko da dodje na vlast dobro zna da narod ocekuje da vise profitira od petrodolara, inace im ne gine nova revolucija.
Last edited by Optimus Prime on 01/03/2011 22:32, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#728 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

DinoZe wrote:Zakljucujem na osnovu svih socijalistickih zemalja koje su usle u tranziciju.

Bosna nije jedina zemlja gdje oni sto imaju fakultetsku diplomu rade bilo kakve poslove da prehrane porodicu.
U Sloveniji, Ceskoj, Poljskoj, Slovackoj i skoro svim zemljama bivseg SSSRa, ukljucujuci i Rusiju, bolje zive nego prije 20 godina. I u Rumuniji zive bolje. Cinjenica je da sa fakultetskom diplomom imas ubjedljivo najvece sanse za zaposlenje (to je statisticki podatak i u BiH, a kamo li u ostalim zemljama).
Uvijek ce postojati ljudi sa fakultetskom diplomom koji se nisu snasli, pogotovo ako od te fakultetske diplome nisu dalje makli u svojoj karijeri (citav vijek proveli u jednoj drzavnoj firmi u bivsoj drzavi).
Optimus Prime

#729 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

DinoZe wrote:

A zasto si ti ubijedzen da nijma nece niko doci da ubere kajmak i zasto si ubjedzen da kod njih nece biti korupcije, hajde molim te to mi objasni.

Znaci ko god dodze poslije Gadafija a doci ce jedno 50-100 novih ljudi jer ce biti demokratsko drustvo ti si siguran u to da niko od njih nece primiti odredzenu sumu novca od Kineza, Amera ili Britanaca za koncesije crpljenja nafte od kojih narod nece nista vidjeti.
Imamo milion primjera na svijetu gdje u zemljama sa prirodnim resursima samo 1% stanovnista profitira a narod ne vidi nista od toga, znaci po tvome Libija je prva zemlja gdje ce svaki barel nafte sto bude prodan ici direktno narodu i tek ce sada narod poceti da zivi u raskosi.
Naravno da ce biti korupcije, ali ni blizu u onoj mjeri kao kod Gadafija.
Pogotovo ako se uspostavi parlamantarna demokratija, gdje ce narod kroz slobodne medije moci pratiti da li se vlada ponasa bahato.

Barem novi predsjednik nece vise za privatne vecere pozivati pop-rock zvijezde i placati im milionske iznose za sat vremena pjevanja, i to od petrodolara koji pripadaju libijskom narodu.

Nemoj misliti i da ce biti lako tako netransparentno raditi poslove. Nije bas lako crpiti milione barela nafte i transportirati ih naftovodima a da bas niko nema pojma.
Last edited by Optimus Prime on 01/03/2011 22:43, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#730 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

DinoZe wrote:
Pa napravili su pomak iz nicega prije do sada nesto. Ali sta je to nesto, jos uvijek su ti isti sa dipolmama puno manje placeni nego takvi u Njemackoj ili Americi. Sada ti isti ljudi rade i po 70sati u sedmici i nemaju vremena ni za sta drugo. Zato u Evropi i hara bijela kuga i rijetko se ko odluci da porodicu zasnuje. Ja bas nisam siguran da se u Rusiji
zivi toliko bolje nego prije 20 godina.Po statistici se i kod nas zivi bolje nego prije dvadeset godina a mi znamo kako nam je .Eh sada ako u Libiji koja nema nista osim nafte imamo 50% koji studiraju a dodze kapitalizam gdje ce oni svi raditi. Libija nema nikakvu industriju ili ti znas neki poznati libijski industrijsi proizvod. No sve u svemu trebaju oni prvo proci period tranzicije a tu neka im je dragi Bog na pomoci.
Pa sta bi ti htio?
Zapadni standard se ne postize preko noci!

Ono sto je bitno za zemlje istocne Evrope je da napokon lagano izlaze iz tranzicionog perioda i da konacno mogu uzivati u plodovima demokratije. Sto se tice plata moras uzeti u obzir i da su troskovi zivota u tim zemljama nizi. Ceski inzinjeri ne zive puno losije od Njemackih.
jefferson

#731 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

DinoZe wrote:U Sloveniji, Ceskoj, Poljskoj, Slovackoj i skoro svim zemljama bivseg SSSRa, ukljucujuci i Rusiju, bolje zive nego prije 20 godina. I u Rumuniji zive bolje. Cinjenica je da sa fakultetskom diplomom imas ubjedljivo najvece sanse za zaposlenje (to je statisticki podatak i u BiH, a kamo li u ostalim zemljama).
Uvijek ce postojati ljudi sa fakultetskom diplomom koji se nisu snasli, pogotovo ako od te fakultetske diplome nisu dalje makli u svojoj karijeri (citav vijek proveli u jednoj drzavnoj firmi u bivsoj drzavi).
Pa napravili su pomak iz nicega prije do sada nesto. Ali sta je to nesto, jos uvijek su ti isti sa dipolmama puno manje placeni nego takvi u Njemackoj ili Americi. Sada ti isti ljudi rade i po 70sati u sedmici i nemaju vremena ni za sta drugo. Zato u Evropi i hara bijela kuga i rijetko se ko odluci da porodicu zasnuje. Ja bas nisam siguran da se u Rusiji
zivi toliko bolje nego prije 20 godina.Po statistici se i kod nas zivi bolje nego prije dvadeset godina a mi znamo kako nam je .Eh sada ako u Libiji koja nema nista osim nafte imamo 50% koji studiraju a dodze kapitalizam gdje ce oni svi raditi. Libija nema nikakvu industriju ili ti znas neki poznati libijski industrijsi proizvod. No sve u svemu trebaju oni prvo proci period tranzicije a tu neka im je dragi Bog na pomoci.
Izvini, ali tvoja me prica podsjeca na onu suplju sto se cuje svaki dan po kaficima.
Cinjenica da ti imas zavrsen fakultet ne znaci da ces imati posao! Ko si ti da tebi neko garantuje zaposlenje? Sto si ti bolji od ostalih? Hocu ti reci da fax nije zakonom propisana edukativna institucija. Tj. osnovnu skolu moras, ali srednju i fax, to je do tebe, i to ti samo daje vece sanse da se zaposlis. Znas li sta ja znam ljudi u americi sa magistarskom diplomom pa cak i doktorskom koji se nika nisu snasli? ne mogu, jednostavno ne kontaju koncept, a tu nema te skole koja ce im to objasniti, a onda znam tipa koji nece da se javi na telefon jer toliko lose engleski prica, i zaradjuje 100,000 godisnje sasvim legalno! Znaci, diploma je samo plus, a tvoja tako reci ulicna pamet ce te odvesti do posla.
E sad, to sto nema dovoljno radnih mjesta je nesto drugo, ali ne mozes porediti zapadnu evropu i ameriku sa istocnom evropom i rusijom. Taj region se kockao sa jednom ideologijom koja je na kraju propala, i to ti je to, nemogu sad oni preko reda. Sta bi sad poljaci, da budu bogati ko francuzi? eeeee malo morgen jaro!
Optimus Prime

#732 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

DinoZe wrote:

Do sada su imali njega i njegove megalomanske zelje i njegovu porodicu. Sada ce imati 100 takvih.
Kreni sam od sebe da smo ja i ti u libijskoj vladi i doze mi neki Amer stavi mi kofer na sto i kaze daj mi 5 busotina za dzabe naormalno je da cu reci da. Koga briga za narod, kada je kes u pitanju svi smo mi isti, pogotovo ovi sto dodzu iz nicega kao ti sto ce doci poslije Gadafija. Biti ce gladni svega, plus sto ce naici na igrace iz svijeta koji znaju da igraju tu igru.
Pa sta mislis, da da je Gadafi sam odrzavao rezim?

Ni jedan diktator se ne moze odrzati sam na vlasti.
Iza njega stoje hiljade koruptnih drzavnih sluzbenika koji su profitirali od Gadafijevog sistema i drzali ga 40 godina na vlasti. Ispastao je samo obican narod, njih 95% koji nisu bili privilegovani.
jeza u ledja

#733 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Ma nek oni rade sa sebe sta hoce. Od njih ovisi kako ce i sta ce, najvise, a ne od drugih.
Ne vidim relaciju sa odlaskom Gadafija - sa ekonomskom propascu i divljim kapitalizmom. Mogu i oni svoju ekonomiju zastititi, kao sto rade i ostale zemlje sa lafo liberalnom ekonomijom.
I da te podsjetim - vec sada su u Libiji svi veliki naftni igraci.
Svasta moze, samo ako upres vijuge.
psydelija

#734 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by psydelija »

zna li iko sta je sa onim otrovnim gasom (senfgas) :( sto je gadafi posedovao?

nekih 25 tona.., od toga je cini mi se uz dogovor i pomoc eu-a i usa nekih 13 t unisteno, i da je bilo ostalo jos 12 t za unistiti.
bice guravo ako ludak pobesni i upotrebi to sranje.

senf gas je isti onaj koji je sadam husein koristio napadajuci severni irak (kurde) i iran. :sad:

edit: evo vidoe iz severnog iraka iz 1988 g.

http://www.youtube.com/watch?v=qDeeJGpN ... re=related
Optimus Prime

#735 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Optimus Prime »

DinoZe wrote:@ jefferson

Izvini, ali tvoja me prica podsjeca na onu suplju sto se cuje svaki dan po kaficima.

Ja licno imam 32 godine i vlasnik sam firme u Zenici. Nemam zavrsen fakultet i sve sam sam zaradio i stekao. Nisam ozenjen jer nemogu stici lave moj, nemam vremena. Otac mi je tu kao osoba od povjerenja cisto da se imam na koga osloniti i da obavi povjerljive stavri za mene za koje ja licno nemam vremena. Znaci reci cu ti otvoreno i sam sam kapitalista. Ja najbolje znam koliko imam neprespavanih noci iza sebe i kao sam stekao to sto imam. Ja najbolje znam koliko sam stavri propustio u zivotu jer nisam imao vremena da se druzim.
Posto se radi o Libiji zemlji koja je bogata naftom,radi se o pitanju zasto hoce neko da zamijeni socijalizam kakav oni imaju ( guzovaca) za kapitalizam u kojem ce morati raditi od jutra do mraka. Na stranu sada Gadafi neka njega smijene jer je diktator ali sistem kao sistem bi trebali ostaviti.
Zato sto ljudi ne zele biti paraziti i zele vise od zivota nego bezciljno vegetiranje!

I niko nije rekao da ce morati crnciti, nego normalno raditi.
A ko nece taj ce dobijati i dalje neku vrstu socijalne pomoci. Ponavlljam se po 50 put, ali sa dijelom od tih 50 milijardi si to mogu priustiti.
jefferson

#736 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

Ja licno imam 32 godine i vlasnik sam firme u Zenici. Nemam zavrsen fakultet i sve sam sam zaradio i stekao. Nisam ozenjen jer nemogu stici lave moj, nemam vremena. Otac mi je tu kao osoba od povjerenja cisto da se imam na koga osloniti i da obavi povjerljive stavri za mene za koje ja licno nemam vremena. Znaci reci cu ti otvoreno i sam sam kapitalista. Ja najbolje znam koliko imam neprespavanih noci iza sebe i kao sam stekao to sto imam. Ja najbolje znam koliko sam stavri propustio u zivotu jer nisam imao vremena da se druzim.
Posto se radi o Libiji zemlji koja je bogata naftom,radi se o pitanju zasto hoce neko da zamijeni socijalizam kakav oni imaju ( guzovaca) za kapitalizam u kojem ce morati raditi od jutra do mraka. Na stranu sada Gadafi neka njega smijene jer je diktator ali sistem kao sistem bi trebali ostaviti.
Ja sam rekao da me tvoja prica podsjeca na to. Jarane, od guzovace se zivi kratko, a visoko se leti. Problem je sto kad se visoko leti, pad vise boli. To jednostavno nije produktivno niti se moze odrzati, jer sta ce biti kada nafte nestane ili ako cijena padne?
jeza u ledja

#737 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Ama nek naprave sistem kakav hoce, ko im brani, samo nek im se dozvoli da sami to odredjuju.
quasar

#738 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Prioritet im je da sacuvaju istinski suverenitet i da se odupru vjerskom radikalizmu. Imaju pare da plate sve ostalo.
Ako uspiju da se dogovore o mirnim reformama sistema, to bi naravno bilo najbolje za Libiju. Tako bi ostala lider arapskog svijeta, zemlja za uzor, primjer uspjeha "socijalisticke demokratije" (da je tako nazovem). Iskreno se nadam da ce unarednim danima mudri ljudi iz plemena naci rjesenje.
Izmedju ostalog, mogao bi se tako i formirati sistem, da predstavnici plemena cine parlament i da odlucuju o krupnim stvarima konsenzusom. Neka Gadafija do smrti kao pocasnog predsjednika, (nece dugo svakako), sa protokolarnim ovlastima. Neka se formira vlada i neka premijer ima pravu vlast. Moze to biti i ovaj mali Sajif za pocetak do nekakvih izbora. Ima siguran sam puno nacina da se izbjegne krv, pogotovo sto je pozicija pobunjenika u pregovorima jaca otkako fakticki NATO drzi njihovu stranu.
Ne trebaju pustiti da im neko natura sistem ili pise ustav. Bice samo drzava - pacijent.
zonbirile

#739 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zonbirile »

--------------------------------------
pa ti spajaš vodu i vatru.Evo anegdote,ustvari priče oca P.Galbrajta,inače maga ekonomske znanosti.Radio on za UN i razvili program za zemlje Magreba,da će uz istu aktivnost poštujući njihove upute imati 2x prinos,u svim,ali baš u svim zemljama im rekli -Ok,duplo manje ćemo raditi i imati ćemo isto.
Moses lake

#740 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Moses lake »

Bojim se reprize BIH i Ruande u Libiji :sad: a posle ce biti kasno
Doce do krvoprolica koji se nece moci kotrolisati
zonbirile

#741 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zonbirile »

Moses lake wrote:Bojim se reprize BIH i Ruande u Libiji :sad: a posle ce biti kasno
----------------------------
ništa se ne boj,kontrolisani haos je najbolji haos za ostvarenje ciljeva.Gadafi je bio samo jedna rola u opereti zvanoj nezavisne,nesvrstane zemlje i kao i ostalima istekao mu rok.Sada se igra mora privesti kraju i po ovu,ili onu cijenu ostvariti cilj-libijska nafta,a hijene su već tu.Na žalost ni Gadafi ni Libijci se nisu uzdigli iznad nekih uskih interesa i cijena se mora platiti.
Trebam te

#742 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Trebam te »

Moses lake wrote:Bojim se reprize BIH i Ruande u Libiji :sad: a posle ce biti kasno
Diktatura jedno pljackaski system ode a demokratija vise pljackaski sytem dodje i to ce se vrjetjeti u krug sljedece 2 generacije do pojave nekih novih pokreta u svijetu.

pojedinci suvise citaju CNN i americke analize,..tipicno americki i dalje misle da samo ono sto amerika kaze je tacno...vidim vecina nije bila u tima zmeljama, ja jesam i imam drugacije misljenje jer sam sretala ljude svih socijalnih staleza i dovoljno poznajem mentalitet...

Ako je korejajncu hehehe korejancu cilja da napravi auto (recimo nisan ja nemam pojam koja oni auta prave) sjeverno afrikancu je da napravi 5 djece, da sjedi u hajimi i pije caj i od to 5 jedno ce progurati da bude kao najbolli od 1 korejanca (jedno dijete u prosjeku)...tako da su nebuloze sto pricate...a jeste omaldina u sjevernoafrickim zemljama obrazovana i dosta ih radi u evropi, i nije tacno da su zaostali i glupi bas onako kako slijepo ameri plasiraju pricu a mi pratimo jer i mi mislimo sto amerika kaze tako je! :lool: :skoljka:

Ako enko nezna da se pravi silicon od substance vezuvnog sitnog pustinjskog pijeska onda je to njegov problem... :mrgreen:

A da li rusija zivi bolje u vrijeme komunizma i danas pitanje je, ja bih rekla da su se u vrijeme komunizma barem mogli piustiti sahranu na grobljima a sad tesko...

I kome je amerika pomogla, kao i nama, napravila nam papir da se niakd nemozemo rijesiti problema, ali eto bacili su par bombi i toga cemo se sjecati...hehehe

"Kurta sjasi, murta uzjasi" ...
madner

#743 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by madner »

Ovo su najjaci postovi. Pravi bosanski. Samo si previse oduzila, ljepo si mogla rec:

'ta vi znate :D
Trebam te

#744 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Trebam te »

zonbirile wrote:
----------------------------
ništa se ne boj,kontrolisani haos je najbolji haos za ostvarenje ciljeva.Gadafi je bio samo jedna rola u opereti zvanoj nezavisne,nesvrstane zemlje i kao i ostalima istekao mu rok.Sada se igra mora privesti kraju i po ovu,ili onu cijenu ostvariti cilj-libijska nafta,a hijene su već tu.Na žalost ni Gadafi ni Libijci se nisu uzdigli iznad nekih uskih interesa i cijena se mora platiti.

Lesinari su tu, cekaju da kljucnu plijen!...

hehehe, u Lebanonu su ameri i zapad vodili nekakve projekte za uposljavanje "ne obrazovanog stanovnistva" kroz malu privredu i samoodrzujuce projekte ( nemogu se tacno sjetiti) i kazu dodju demokratski politicari kazu evo ameri ulazu za primjer 10mil dolara u razvoj malih porjekata privrede, i onda dodje americki staf, da setira projekte, onda savjetnici, onda trgovci, onda lokalna korupcija..itdd.. dok se iz finansiraju sve aktivnosti projekta ostane toliko da ti projekti nemogu biti odrzivi i haj'mo iz pocetka...

a cim hoce da maknu sa crte prosjeka onda ih tretiraju kao tero...e
Trebam te

#745 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Trebam te »

madner wrote:Ovo su najjaci postovi. Pravi bosanski. Samo si previse oduzila, ljepo si mogla rec:

'ta vi znate :D
a da sta :dance: :mrgreen:
seldzuk

#746 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by seldzuk »

Novi naslovi u vezi teme:

Robert Gates
"Protesti u arapskom svijetu ne idu na ruku Al-Qaidi"
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/110302022

Tunis
Privremena vlada ostala bez još jednog ministra
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/110302035

Zbog nasilja
Libija suspendovana u Vijeću za ljudska prava UN-a
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/110302027

Gadafi trenutno drži govor koji prenosi Džezira sa slikom iz Bengazija uporedo.
http://english.aljazeera.net/watch_now/
Gadafijeva provala dana:
Ja nisam predsjednik, tako da ne mogu odstupiti. :-)
Last edited by seldzuk on 02/03/2011 14:12, edited 1 time in total.
madner

#747 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by madner »

Gadafi nije presjednik, to je tacno :roll:

Zemlja mu nema ustav (dzemahirija) i on nema formalnu funkciju.
seldzuk

#748 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by seldzuk »

madner wrote:Gadafi nije presjednik, to je tacno :roll:

Zemlja mu nema ustav (dzemahirija) i on nema formalnu funkciju.
de jure ništa, a de facto car
seldzuk

#749 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by seldzuk »

Ujedinjene nacije
Izbjeglička kriza na zapadnoj granici Libije
http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /110301064

Globus
U Egiptu referendum 19. marta, a parlamentarni izbori u junu
http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /110301026

Mustafa Abduldželil, bivši ministar pravde, mogući predvodnik libijske prelazne vlade:
http://www.irishtimes.com/newspaper/wor ... 07140.html
seldzuk

#750 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by seldzuk »

Emisija Rize Kana na Džeziri sa poznatim piscem Tariko Alijem i bivšim ambasadorom SAD u UN, Iraku i Afganistanu Zalmajom Halilzadom:
Novi početak: Hoće li arapske pobune revolucionarno promijeniti odnos SAD prema regionu
http://english.aljazeera.net/programmes ... 36935.html
Post Reply