DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
simpozijum delirijum

#251 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by simpozijum delirijum »

pa sta je istina onda ?
po ovim informacijama tamo je totalni masakr, cak avioni bombarduju Bengazi i Tripoli
dva aviona "Miraza" sa Libijskim pukovnicima dezertirali na Maltu a dio vojske se bije izmedju sebe i pridruzio se demonstrantima, evo link;
http://www.sott.net/articles/show/22462 ... in-Tripoli
koji klinac se desava tamo ?
znam da je barel nafte poskupio preko 4 $ danas zbog haosa u Libiji
e bas "lijepo"
jeza u ledja

#252 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

simpozijum delirijum wrote:znam da je barel nafte poskupio preko 4 $ danas zbog haosa u Libiji
Preko 4$?? Uu skup taj barel nafte pravo.
Hemel

#253 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Hemel »

-LIBERO- wrote:Jeste,sve md i mliejko..niko dole nista ne radi,uplacuju im na racun,sjede uzivaju..opsta zajebancija,k'o neka velika hipi komuna.

A oprostite zasto je onda stotine hiljada ljudi izaslo na ulice bukvalno na metke i puscane cijevi,jer se broj poginulih priblizava 300.

Iz zajebancije????

p.s samo mi nemojte pisati ogromne opservacije CIA,Mosad,Kina,Rusija..i slicne zavjere. Znam,svjestan sam,da imaju MOZDA neki djelomicni upliv,ali su onda vanzemaljci ako su uspjeli cisto onako iz zezancije dici cijeli bliski istok.

A ovi samo cekali da izadju i tuku se sa policijom i vojskom i ginu po ulicama.
grijesis al haj neka bude...
vjerovatno da se u nekim zemljam opravdano narod digao a u nekima :? trazili su kruha preko pogace ili sto bi kod nas rekli ''iz obijesa''.
o upletenosti CIA,MIA,SAO i MAO...i te kako samo su se iznenadili ucinkom. ovo ako se nastavi, nece biti problem jedne zemlje, niti regije...ovo ce biti problem sirih razmjera i osjetit ce se do Kine (makar ekonomsi efekti).
sada ce ti isti koji su upleteni u sve ovo prvi potrcati da podrze ''svog'' covjeka a kako ce narodu biti :? u vecini slucajeva gore nego sto je bilo.

p.s. evo SAD je vec poslao svog izaslanika u Kairo...sto li, sta njih interesuje sta se desava tamo u nekom Egiptu...oni su se pomirili sa Libijom ali nikada prijateljski sa Gadafijem (covjek imao svoj stav koji se nekada ni meni nije svidjao ali je imao i nije padao pod neke uticaje)
cocochanel

#254 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by cocochanel »

Ako nista zapitajte se sto je dosta nasih ljudi otislo tamo na par mjeseci, a ostalo godinama..neki decenijama..ne zato sto im je lose sigurno.
snaga_znanja

#255 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by snaga_znanja »

Suvise je kompleksno desavanje u Arapskom svijetu da bi se moglo ovako sa strane moglo ispravno protumaciti. Definitivno je da cemo imati nove politicke igrace na sjeveru Afrike i mislim da ova nategnuta situacija mnogo podsjeca na raspad SSSR-a i komunizma. U mnogim su zemljama poceli ovakvi nemiri ali slomilo se na nama!

Isto tako treba ocekivati krvavi sukob u nekoj od zemalja koje imaju vise nacija ili razlicitih vjera. Sad krece borba za interese i bojim se da ce neki narod opako krvavo platiti "NOVI ARAPSKI POREDAK"!
abdulah_skretnicar

#256 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by abdulah_skretnicar »

Kenan-sa wrote:vrijedi pogledati ovaj prilog sa B92!
http://www.b92.net/video/videos.php?nav ... _id=494341
Ukratko ,nikome nije jasno zasto neki protestuju u Libiji,mislim da je u pitanju ili ovaj novi trend koji je zahvatio sjever Afrike ili su u pitanju Izrael i SAD i njihovi placenici,jer jedino njima neodgovara rezim Muamera Gadafija! Gadafi je za Libiju nesto kao Tito za bivsu Yugoslaviju,cak i bolji! evo kako kaze ovaj gost na B92,u Libiji se u naredne 2 godine planiralo izgradito 10 000 km autoputa izmedju ostalog,oni bukvalno sav zaradjeni novac ostavljaju u toj zemlji...Sinovi Gadafija se ponasaju kao svaciji tatini sinovi,uzivaju ,boli ih neka stvar,ali oni sa ovim nemaju veze! ovdje je u pitanju njihov otac koji je preporodio tu najbogatiju africku zemlju! Mnogi analiticari u svijetu smatraju da je za Libiju i tamosnji narod,(a tamo ima jako puno plemena,i gotovo ih je nemoguce ujediniti a to je uspjelo jedino njihovom vodji) bolja diktatura Gadafija nego bilo kakva demokratija,jer Gadafi je u pravom smislu otac nacije,koji se o svom narodu brine kao otac o svojoj djeci! ukratko narod u Libiji zivi bolje nego narod u pola evropskih zemalja gdje vlada fol neka demokratija,jebes demokratiju ako nemas od cega zivjeti,to najbolje znamo mi na Balkanu,oni u Rumuniji,Bugarskoj,Ukrajini i sve zemlje bivse Yuge,osim mozda Sovenije! kako god da se ovo zavrsi situacija vise nece biti kao sto je bila,ali odlaksom Gadafija ovoj zemlji prijete nemiri usudit cu se reci do Sudnjeg dana,jer tamo ne postoji covjek koji je u stanju ujediniti silna plemena i pruziti narodu vise od samog Gadafija,volio bi da grijesim..
Ako zanemarim tvoje divljenje diktatoru koji 41 godinu vlada zemljom, vidim da si krivo inforimisan ili neupućen. Što se tiče toga da iza protesta stoje CIA-ini, izraelski ili čiji već plaćenici, moram ti reći da su vremena kad je Gadafi bio crna ovca u očima zapada odavno prošla. Gadafi je svoja vrata prema zapadnim zemljama, ili tačnije rečeno krupnom kapitalu i svjetski kapital je itekako povezan i u međusobnoj zavisti libijskim režimom, što dokazuju u cijene nafte koje su odmah skočile. Libija posjeduje 4% ukupnih svjetskih zaliha nafte, a prijetnja Gadafijevog sina kako će Libija prestati izvoziti naftu itekako može zabrinuti pojedine moćne krugove. Dalje, nijedna zapadna vlada još nije podržala proteste u Libiji niti pozvala Gadafija da da ostavku. Tebi to ne govori ništa? Protesti u Libiji su samo nastavak lančane reakcije protesta u arapskom svijetu koji mogu poprimiti i mnogo ozbiljnije, možda čak i globalne okvire.

A ti nastavi sanjariti o velikom muslimanskom ocu koji brine za svoj narod jer je malouman i primitivan da bi brinuo sam o sebi, a "pukovnik" im je priuštio blagostanje. Vjerovatno zbog tog blagostanja goloruki idu na cijevi spremni da žrtvuju svoje živote. Sva sreća pa ti hrabri mladići nemaju mentalni sklop kao ti.
simpozijum delirijum

#257 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

jeza u ledja wrote:
simpozijum delirijum wrote:znam da je barel nafte poskupio preko 4 $ danas zbog haosa u Libiji
USA galon je vec preko 3.30 $ a prosli mjesec je bio 2.90 $
a to je za USA skupo , sjecam se kada je bio galon preko 4 $ ? kolje po dzepu pravo :roll:
nije smijesno mada ako je cijena Arapske slobode i 10 $ galon ?
neka bude ! ja cu vozati bAciklo :D a i vi se priviknite na litru u Evropi od 6-7 Eura
Desert Wind

#258 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

ne znaci ako je otislo par nasih ljudi tamo dole da radi da je med i mlijeko ostalima...
moja sestra je imala platu vecu i 2 i 3 puta ako cemo realno u bolnici od samih libijki i mislim da je to cista diskriminacija...
sto je tako i kako je bilo ostaje da se vidi...
medjutim tako je...

kad sam cuo da solidni strani inzinjeri ne bog zna kojeg obrazovanja imaju 7-8 hiljada eura platu zgrozio sam se jbote...
pa nisu doktori... uglavnom daj boze da ista od ovog bude dobro premda sam licno pesimista...
jeza u ledja

#259 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Libyano wrote:
Ukratko ,nikome nije jasno zasto neki protestuju u Libiji,mislim da je u pitanju ili ovaj novi trend koji je zahvatio sjever Afrike ili su u pitanju Izrael i SAD i njihovi placenici,jer jedino njima neodgovara rezim Muamera Gadafija! Gadafi je za Libiju nesto kao Tito za bivsu Yugoslaviju,cak i bolji! evo kako kaze ovaj gost na B92,u Libiji se u naredne 2 godine planiralo izgradito 10 000 km autoputa izmedju ostalog,oni bukvalno sav zaradjeni novac ostavljaju u toj zemlji...Sinovi Gadafija se ponasaju kao svaciji tatini sinovi,uzivaju ,boli ih neka stvar,ali oni sa ovim nemaju veze! ovdje je u pitanju njihov otac koji je preporodio tu najbogatiju africku zemlju! Mnogi analiticari u svijetu smatraju da je za Libiju i tamosnji narod,(a tamo ima jako puno plemena,i gotovo ih je nemoguce ujediniti a to je uspjelo jedino njihovom vodji) bolja diktatura Gadafija nego bilo kakva demokratija,jer Gadafi je u pravom smislu otac nacije,koji se o svom narodu brine kao otac o svojoj djeci! ukratko narod u Libiji zivi bolje nego narod u pola evropskih zemalja gdje vlada fol neka demokratija,jebes demokratiju ako nemas od cega zivjeti,to najbolje znamo mi na Balkanu,oni u Rumuniji,Bugarskoj,Ukrajini i sve zemlje bivse Yuge,osim mozda Sovenije! kako god da se ovo zavrsi situacija vise nece biti kao sto je bila,ali odlaksom Gadafija ovoj zemlji prijete nemiri usudit cu se reci do Sudnjeg dana,jer tamo ne postoji covjek koji je u stanju ujediniti silna plemena i pruziti narodu vise od samog Gadafija,volio bi da grijesim..
Lijepo receno i veoma istinito...
A sta kad taj "otac nacije", "nesto kao Tito, samo bolji" mandrkne? Ko ce se onda brinuti o svom stadu?

Prvo, nismo mi ti da rasudjujemo sta je za Libijce bolje, niti mozemo biti neutralni, pogotovo kad se nekih od nas direktno tice sta ce se tamo desiti. Cuj neki analiticari tvrde da je bolje za njih diktatura?? Pa treba to pitati ove protestante sta je za njih bolje. Sinovi Gadafija nemaju ni sa cim veze, mada oni koliko vidim drze vladajuce pozicije u vladinim ekonomskim, politickim i vojnim strukturama?? Nidje veze.
Pitam se onda da li i Saudijci trebaju protestovati jer ih vlada osipa sa parama?
Jebes demokratiju ako nemas sta da jedes? Je li to znaci da oni ne bi imali sta da jedu i pored onolike nafte? Ko god da je bio na vlasti u Libiji zadnjih 40 godina, bilo da je to diktator, kralj, sah, vanzemaljci ili demokratski izabrani parlament, oni bi itekako imali sta da jedu, jer je kolicina bogatstva u odnosu na broj stanovnika ogromna.
Uostalom, pitam se po kojoj to ingenioznoj logici bi jedna parlamentarna demokracija upropastila tolike prirodne resurse i zakinula narod od onog sta mu pripada, ako bi se taj isti narod pitao o tome kako ce se ti resursi raspodjeliti? Ah da, zaboravio sam to je neuk, neobrazovan i lijen narod, barbari koji kopaju rupe u brdima da bi tamo parkirali svoje mercedese.
jeza u ledja

#260 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

simpozijum delirijum wrote:
jeza u ledja wrote:
USA galon je vec preko 3.30 $ a prosli mjesec je bio 2.90 $
a to je za USA skupo , sjecam se kada je bio galon preko 4 $ ? kolje po dzepu pravo :roll:
nije smijesno mada ako je cijena Arapske slobode i 10 $ galon ?
neka bude ! ja cu vozati bAciklo :D a i vi se priviknite na litru u Evropi od 6-7 Eura
Znas li ti razliku izmedju galona benzina i barela nafte? :-)
Desert Wind

#261 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

ima razlike - sto je barel nafte skuplji i galon benzina je skuplji druze - ne moze nikako biti jeftiniji 8-)
zovemsecrveni

#262 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 23:22, edited 2 times in total.
abdulah_skretnicar

#263 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Hemel wrote:
-LIBERO- wrote:Jeste,sve md i mliejko..niko dole nista ne radi,uplacuju im na racun,sjede uzivaju..opsta zajebancija,k'o neka velika hipi komuna.

A oprostite zasto je onda stotine hiljada ljudi izaslo na ulice bukvalno na metke i puscane cijevi,jer se broj poginulih priblizava 300.

Iz zajebancije????

p.s samo mi nemojte pisati ogromne opservacije CIA,Mosad,Kina,Rusija..i slicne zavjere. Znam,svjestan sam,da imaju MOZDA neki djelomicni upliv,ali su onda vanzemaljci ako su uspjeli cisto onako iz zezancije dici cijeli bliski istok.

A ovi samo cekali da izadju i tuku se sa policijom i vojskom i ginu po ulicama.
grijesis al haj neka bude...
vjerovatno da se u nekim zemljam opravdano narod digao a u nekima :? trazili su kruha preko pogace ili sto bi kod nas rekli ''iz obijesa''.
o upletenosti CIA,MIA,SAO i MAO...i te kako samo su se iznenadili ucinkom. ovo ako se nastavi, nece biti problem jedne zemlje, niti regije...ovo ce biti problem sirih razmjera i osjetit ce se do Kine (makar ekonomsi efekti).
sada ce ti isti koji su upleteni u sve ovo prvi potrcati da podrze ''svog'' covjeka a kako ce narodu biti :? u vecini slucajeva gore nego sto je bilo.

p.s. evo SAD je vec poslao svog izaslanika u Kairo...sto li, sta njih interesuje sta se desava tamo u nekom Egiptu...oni su se pomirili sa Libijom ali nikada prijateljski sa Gadafijem (covjek imao svoj stav koji se nekada ni meni nije svidjao ali je imao i nije padao pod neke uticaje)

A interes SAD-a da ruši svog potrčkala Mubaraka je kakav?

Egipat sigurno nije "tamo neki" nego vrlo važan strateški igrač. Tamo neki su južnije afričke zemlje u kojima na stotine hiljada ljudi svakodnevno umire od gladi, a ti o tome znaš ništa jer ne dolaze na red od izvještaja sa žurke Paris Hilton.
jeza u ledja

#264 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Vrlo je jasno da upravo nafta potpomaze i placa diktatorske rezime sirom Bliskog Istoka, i to nafta koju placa i kontrolisu naftne korporacije uz pomoc svojih muppet rezima, bilo da se radi o americkim, kineskim, ili necijim drugim parama. Ubacite tu jos Izrael i strateski znacaj i eto formule. Prirodni resursi su donjeli blagostanje, a ne ti rezimi. Rezimi su donjeli nedostatak postovanja osnovnih ljudskih prava. Valjda je lakse bilo manipulisati protokom nafte preko rezima, nego preko legitimnih vlada. Jedino sto se moglo kositi sa interesima onih koji naftu i strateske odnose kontrolisu su upravo narodi ovih zemalja, jer se radi o njihovom i samo njihovom prirodnom blagu.
Jedan po jedan ti rezimi padaju, sigurno ne zahvaljujuci globalnim centrima moci, vec UNATOC njima.
abdulah_skretnicar

#265 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

zovemsecrveni wrote:
abdulah_skretnicar wrote:
Ako zanemarim tvoje divljenje diktatoru koji 41 godinu vlada zemljom, vidim da si krivo inforimisan ili neupućen. Što se tiče toga da iza protesta stoje CIA-ini, izraelski ili čiji već plaćenici, moram ti reći da su vremena kad je Gadafi bio crna ovca u očima zapada odavno prošla. Gadafi je svoja vrata prema zapadnim zemljama, ili tačnije rečeno krupnom kapitalu i svjetski kapital je itekako povezan i u međusobnoj zavisti libijskim režimom, što dokazuju u cijene nafte koje su odmah skočile. Libija posjeduje 4% ukupnih svjetskih zaliha nafte, a prijetnja Gadafijevog sina kako će Libija prestati izvoziti naftu itekako može zabrinuti pojedine moćne krugove. Dalje, nijedna zapadna vlada još nije podržala proteste u Libiji niti pozvala Gadafija da da ostavku. Tebi to ne govori ništa? Protesti u Libiji su samo nastavak lančane reakcije protesta u arapskom svijetu koji mogu poprimiti i mnogo ozbiljnije, možda čak i globalne okvire.

A ti nastavi sanjariti o velikom muslimanskom ocu koji brine za svoj narod jer je malouman i primitivan da bi brinuo sam o sebi, a "pukovnik" im je priuštio blagostanje. Vjerovatno zbog tog blagostanja goloruki idu na cijevi spremni da žrtvuju svoje živote. Sva sreća pa ti hrabri mladići nemaju mentalni sklop kao ti.
Interesantno je to da se Gadafijev sin Islam (koji je držao govor) jaraniše sa izvjesnim "Lordom Rotšildom", nekim tamo Olegom Deripaskom i sličnom sirotinjom (koja jaše krupni kapital i upravlja planetom). Ima na vikipediji ko ne vjeruje: http://en.wikipedia.org/wiki/Saif_al-Is ... Al-Gaddafi
Dakle Libija je već uveliko "In the system", inače joj se nikad ne bi skinule sankcije. Anti-zapadnjački stavovi su tu više zbog rulje (nešto poput Dodika), dakle sviraj ono što narod voli da sluša. Ali eto, sad zapuhaše neki novi vjetrovi...

Ko god je barem i površno pratio globalnu scenu jasno mu je da je libijski režim odavno postao još jedna od produženih ruku svjetske finansijske oligarhije, a anti-zapadnjički stavovi su tu radi svoje mainstream privlačnosti jer je naročito u arapskom svijetu poželjan takav stav. Ali narod koliko god možda bio naivan, nesposoban ili podložan ne može biti vječno varan. Tako je bilo 1789., tako je i danas.

Ali vidiš ti kako podanički balkanski mentalitet posmatra situaciju- pa on je veliki vođa, on je dao slobodu svom narodu, neka je na vlasti 42 godine, šta se bune, dobro im je.... I onda se čudimo što nam je ovako.
jeza u ledja

#266 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Desert Wind wrote:ima razlike - sto je barel nafte skuplji i galon benzina je skuplji druze - ne moze nikako biti jeftiniji 8-)
eksi
cocochanel

#267 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by cocochanel »

pa ne radi se o par ljudi, sad se radi o 1500, a vjerovatno bi ih bilo i mnogo vise..

Tesko je pricati s ljudima o ovome koji nisu upoznali libijce, i koji nisu tamo bili u skorijoj proslosti..
Ovako gledajuci medije i na osnovu slike koja se sada pruza o libiji izvodi se apsolutno pogresan zakljucak, i o narodu, i o zemlji.
Mislim da mi imamo razloga da zalimo za ovom situacijom, ako nista zbog nasih projekata ugovorenih tamo koji su jako vrijedni. Itekako ce se posljedice i ovdje osjecati.
jeza u ledja

#268 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

abdulah_skretnicar wrote:Ali vidiš ti kako podanički balkanski mentalitet posmatra situaciju- pa on je veliki vođa, on je dao slobodu svom narodu, neka je na vlasti 42 godine, šta se bune, dobro im je.... I onda se čudimo što nam je ovako.
Pa da, pogledati pod "Da li nama u BiH treba diktator?" :roll:
abdulah_skretnicar

#269 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

cocochanel wrote:Ako nista zapitajte se sto je dosta nasih ljudi otislo tamo na par mjeseci, a ostalo godinama..neki decenijama..ne zato sto im je lose sigurno.
I prosječnom Nijemcu je bilo dobro u trećem reichu do 42.
Kenan-sa

#270 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Kenan-sa »

abdulah_skretnicar wrote:

Abdulah vjeruj mi da nisi upravu,tacnije da si u velikoj zabludi! ja ne volim Tita,gusio je vjerske slobode prije svega,ali je sve ostalo narodu dao! razlog izmedju Tita i Gadafija je sto Gadafi narodu bukvalno nista ne brani a daje im sve,cak puno vise nego sto realno zasluzuju,tamo ko god zeli moze biti bogat covjek (za nase balkanske prilike) ali je problem kao sto Libyano kaze sto su tamo ljudi nepismeni i sto su veliki neradnici,navikli su da ih se "pita" na usta kao malu djecu,i sad koliko su oni glupi vidjevsi da u susjednim zemljama pada rezim,vele,pa hajmo se i mi malo zabaviti,kad mogu oni mozemo i mi,nazalost to je jedina logika kojom se sluze demonstranti,koje usput receno podrzavaju zapadne organizacije za slobodu prije svega iz Francuske! e sad,Abdulah ti da iole poznajes situaciju u Libiji i tamosnju kulturu,narod,i razna plemena iz kojih poticu,znao bi da je Gadafi tu zemlju preporodio,ucinio je najbogatijom africkom zemljom i jednom od najbogatijih svjetskih zemalja u odnosu na broj stanovnika(kojih u Libiji ima malo vise od 6 miliona)! Svako normalan je protiv diktature,ali u slucaju Libije,nemoguce je bilo od zemlje sa tradicionalno plemenskim narodom napraviti jedinstvo i preporoditi zemlju bez diktature,tamo ima jedno 100 i vise plemena,sto u slucaju da zavlada demorkatija znaci da ce biti 100 i vise politickih stranaka! pa sad zamisli taj haos u Parlamentu,kako bi se oni uopste oko necega mogli dogovoriti,nema sanse nikakve! Gadafi je ucinio nemoguce,zapadne zemlje se i dan danas cude kako mu je uspjelo za rukom ujediniti sva ta silna plemena i od Libije napraviti svjetsko cudo! ali nazalost svemu dodje kraj pa i tom,kao sto ce i ovom bajnom dunjaluku jednom doci kraj,ko u to nevjeruje njegov vec problem!
p.s.
U BIH postoje razlicite nacionalnosti,3 konstitutivna naroda,ili u Libijskom slucaju plemena,i vidi nam situacije u zemlji,mogu li se Srbi ,Bosnjaci,Hrvati dogovoriti oko buducnosti itd,mogu al malo sutra,a zamisli da demokratija zavlada u Libiji i 100 plemena udje u Parlament,pa oni se ne bi mogli dogovoriti oko banalnih stvari tipa da pripadaju Africkom kontinentu,a da ne govorim o nekim drugim stvarima...Neka im je Bog na pomoci!
quasar

#271 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Koliko ja pamtim dogadjaje, nista se krupno u svijetu nije desilo spontano, pa nije ni ovo. Interesantno je kako se stalno sranja desavaju tamo gdje ima nafte. Ne znam kako i na koji nacin i u kojoj mjeri je koja strana sila ucestvovala u kreiranju atmosfere za ovakve revolucije, ali sigurno je da se nije desilo tek tako. Uglavnom isplivace za jedno 20-30 godina i neko ce napraviti blockbuster. Dugo ce se raspravljati sta je istina, a sta fikcija.

Kako god, demokratije nece biti. Od stabilnih i turistickih zemalja imacemo nestabilne marionete gdje ce svako pleme provoditi svoje zakone i gdje nece niko osim avanturista ici. Svaka zemlja imace svoje talibane koji ce se boriti za nesto imaginarno. U toj situaciji bice lako montirati korumpirane vlade i napraviti stetne ugovore o koncesijama na izvorista. Nase firme sto su radile - radile su. Sad niti ce biti mehanizacije, niti ce biti placanja, ako se uopste bude moglo i sa kime pricati o poslu. Energoinvest je tu pogotovo u teskoj situaciji.

Indikativno je kako se ocigledno plasiraju lazne vijesti koje imaju svrhu da dizu tenzije i bijes spram vlasti. Od ljudi sa "bombardovanih" lokacija saznajemo potpuno druge informacije.

Za Gadafija se znalo da je ekscentrik i bilo je jasno da vise cijeni svoje kamile nego ljudske zivote, medjutim ocigledno je da se plasiraju i dezinformacije preko stranih tv kuca.

Demokratija je lijepa rijec, i sluzi da bogati budu jos bogatiji, a narod da dobije iluziju da se nesto pita.
Za pravu demokratiju treba imati gradjansku svijest i jaku srednju klasu. Jasno vam je kako stoji stanje u tom pogledu, i kod nas i koda arapa tako da je suvisno debatirati na tu temu.
abdulah_skretnicar

#272 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

jeza u ledja wrote:
abdulah_skretnicar wrote:Ali vidiš ti kako podanički balkanski mentalitet posmatra situaciju- pa on je veliki vođa, on je dao slobodu svom narodu, neka je na vlasti 42 godine, šta se bune, dobro im je.... I onda se čudimo što nam je ovako.
Pa da, pogledati pod "Da li nama u BiH treba diktator?" :roll:
Demokratska svijest, ili ja bih rekao radije slobodarska svijest je nešto što se gradi stoljećima. Nažalost, mi smo u 21. stoljeću odmakli malo dalje od nule. Dovoljno je pogledati kakvim se samo psihološkim profilima dive naši ljudi- što si bahatiji, arogantniji, osioniji i koristiš više populističkih bljuvorina, to su veće šanse da postaneš čoban stada.
upaljac01

#273 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by upaljac01 »

Abdulah vjeruj mi da nisi upravu,tacnije da si u velikoj zabludi! ja ne volim Tita,gusio je vjerske slobode prije svega,ali je sve ostalo narodu dao! razlog izmedju Tita i Gadafija je sto Gadafi narodu bukvalno nista ne brani a daje im sve,cak puno vise nego sto realno zasluzuju,tamo ko god zeli moze biti bogat covjek (za nase balkanske prilike) ali je problem kao sto Libyano kaze sto su tamo ljudi nepismeni i sto su veliki neradnici,navikli su da ih se "pita" na usta kao malu djecu,i sad koliko su oni glupi vidjevsi da u susjednim zemljama pada rezim
citas li ti sta pises, daje im vise nego zasluzuju, drug zakon o skolovanju, da moras ici da je bar osnovna obavezna itd itd, sto ih naviko pitat, sto ih nije naviko da idu u skolu i da rade :wink:
simpozijum delirijum

#274 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Desert Wind wrote:ima razlike - sto je barel nafte skuplji i galon benzina je skuplji druze - ne moze nikako biti jeftiniji 8-)
US galon je 3,75 litara
barel je je 169 litara ( ispravite me ako grijesim i te njihove Anglo-saksonske mjerne jedinice , jos se nisam navikao a moram ih koristiti na poslu svakodnevno i inci i jardi i foot :lol: )
uglavnom za Evropske pojmove benzin je jeftin u USA ali morati uzeti u obzir da je USA ogromna zemlja , normala je putovati na posao po 50 Km dnevno i vise u jednome pravcu uz sve ostale potrebe to je za neke familije sa po dva tri auta ( a Americki auti nisu bas stedljivi mislim na ove krkanske SUV ) preko 200-300 Km dnevno pa racunajte koliko se guta benzina i koliko i najmanji porast cijene zatrese po dzepu obicnoga radnoga covjeka uz ostali transport robe zasnovan bar 80 % na drumskome saobracaju
a Libijski 'sinovi" Gadafija bas prijete na tome polju da ce zaustaviti izvoz nafte uz sve ostale nemire u Arapskome svijetu i vrlo tesku zimu na sjeveru USA koja je nanijela velike stete ekonomiji i budzetima obicnih radnih ljudi
e sada razumijete zasto USA vlada proliva krv za naftu jer im je nafta krvotok drzave i nemaju milosti ko im stane na put , ja to razumijem i nije pravedno ali je tako
sila Boga ne moli i Amerikanci moraju razmisljati o skromnijem zivotu , vise Evropski stil zajednice , manje kuce manja auta, vise javnoga prevoza i stegnuti malo kais :D
biti manje pohlepan i prozdrljiv
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#275 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by -LIBERO- »

cocochanel wrote: Mislim da mi imamo razloga da zalimo za ovom situacijom, ako nista zbog nasih projekata ugovorenih tamo koji su jako vrijedni. Itekako ce se posljedice i ovdje osjecati.
Vjerovatno zbog tvog subjektivnog gledanja i ti nisi bas relevantan,koliko god si vremena bio dole,da donosis neki neutralan zakljucak. Tesko ej pomisliti da se zbog tamo neke volje,tamo nekog naroda i tamo nekog diktatora dovede u pitanje licna primanja,ili mogucnost za njima(neko iz familije mozda) koja nisu mala za nase parometre.

Ali,ko smo mi zapravo da tvrdimo da je jedan narod lijen,glup,ne zeli da radi,ne zasluzuje demokratiju,da nisu spremni na nista drugo sem na diktaturu..itd.itd.

Libijski narod,kao i svi drugi imaju pravo da odluce sta je za njih dobro i da l' im smeta trenutni rezim,raspodjela dobara,unutrasnja politika i politicko uredjenje zemlje. Ko uopste moze tvrditi sta bi se desavalo da nije bilo Gadafija?? Mozda bi bas standard bio 3,5,7 puta veci i pravicnije raspodjeljen. Opste je poznata cinjenica kako se ponasaju Libijski vrhovnici,Gadafi,njegova porodica,suradnici,sinovi narocito po Italiji. Poznato je,i vise puta prozivano po zapadnim medijima,rastrosnost i bahacenje od placanja pjevacica za nenormalne cifre,do forsiranja novcem da jedan od Gadafijevih sinova igra na silu u italijanskoj ligi,pa i prica oko kupovine pojedinih italijanskih fudbalskih klubova a i velikog paketa dionica u Milanu ,klubu koji je vlasnistvo premijera Berluskonija. itd.itd. OvO je samo ponesto sto ja znam iz medijskih natpisa,a vrlo vjerovatno da je toga mnogo vise.
To je njihova zemlja,a svi ostali su tu samo iz licnog interesa i profita,sto ih automatski diskredituje kao objektivne analiticare.

Nista licno,naravno... :thumbup:
Post Reply