BarbaDue wrote:nije ni cudo sto nije razumio komentar kada nije mogao skontati koliku nam je uslugu ucinila nato produzena ruka amerike ili osovina zla.nosara wrote:Kad, 1991....? Prije intervencije je ubijeno par stotina hiljada ljudi na svim stranama, a tek kad je postojala opasnost da se "muslimanski" dio BiH poveca, opa, eto udara...jeza u ledja wrote: Ne razumijem komentar.![]()
Gbagbo ne zeli priznati rezultate izbora koje je izgubio. Opozicija zeli da ga skine sa vlasti i u tome ima podrsku medjunarodne zajednice i UN, na celu sa Francuzima, koji generalno imaju najjaci uticaj u tom dijelu Afrike. Naravno, Francuzi digli halabuku zbog vjerovatno nekih svojih interesa i sad cijeli svijet zna o tome, ukljucujuci i tebe. Covjek iznad kaze kako "ne vidi pomoc ni sa jedne strane" dok evo dok ovo pisem francuske trupe opkoljavaju zadnju Gbagboovu utvrdu u Abidjanu.
Sta je tu nonsalantno? Hoces da napisem kako mi je zao civila koji ginu? Nisam ja taj koji na temi o Libiji zbog lafo zabrinutosti o pogibiji nevinih civila pise spise o masonskoj zavjeri, japanskoj nuklearnoj havariji, americkoj ekonomiji, zdravstvenom osiguranju i stanju na trzistu nekretnina u St Louisu (jedne od stvari koje sam procitao na ovoj temi).
Inace zvati NATO "osovinom zla" , isti onaj NATO koji je u dva navrata bombardovao srpske polozaje i srbijanske mete, moze samo nezahvalan Bosanac.![]()
Do zla boga da te hrane direktno iz budzeta koliko ih hvalis... Popusti malo... Neka ti oni kucu grade, kao sto grade po svijetu, kad su ti toliko dragi...
zasto osovina zla? bit svega je da gdje imaju interesa djeluju za pet dana a tamo gdje ga nemaju siromahe ostavljaju godinama pa i decenijama da ih njihovi dželati kolju, ubijaju, osvajaju, raseljavaju...itd.
Da, pa?
Je li to NATOova duznost da spasavaju civile diljem planete?
Sve se radi zbog interesa. Mislim halo, o cemu pricamo? O tome kako Zapad intervenise radi interesa, a ne radi zastite civila? Dobro jutro Kolumbo! Pa je li ko slusao sta Obama kaze u vezi intervencije u Libiji - kaze jasno - "u nasem je (americkom) strateskom interesu zaustavljanje rata u Libiji i smjena Gadaffija sa vlasti".
I protiv Srba im je na kraju u strateskom interesu bilo zaustaviti uticaj Rusije. Svugdje gdje djeluju postoji manji ili veci strateski interes. Pa nece valjda trositi toliku lovu tek tako, da spase civile? To hoce, ako se digne kuka i motika, ako Vijece Sigurnosti da zeleno svijetlo, ako domaca javnost vrsi pritisak, itd, ali inace - djelovace samo kad postoji bar neki interes, inace kapak.
To je sve jasno kao dan. Jasno je meni, jasno je tebi, jasno je zonbiriletu, jasno je petom, desetom, jasno je Obami, Gadaffiju, onim pobunjenicima na dzipovima, jasno je debelom Amerikancu na fotelji, jasno je SVIMA. No i pored toga, vi o tome pricate kao da otkrivate Ameriku. Kao ono, vau, Amerikanci gledaju samo svoje interese. Eksi!