Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Locked

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
115
21%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
77
14%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
100
18%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
65
12%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
28
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
60
11%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
7
1%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
19
3%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
20
4%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
58
11%

Total votes: 549

O'zone
Globalni moderator

#651 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by O'zone »

@Aspekt mislim da je shvatio/la :mrgreen:
Arteta

#652 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Arteta »

Aspekt wrote:
Arteta wrote:
Sarah24 wrote:Image

:twisted:
AKo je bacao kamenice, moralo ga se privesti, ne mozes pustiti da divlja.
Takvi kao ti su trazeni na bliskom istoku da vade dzigare i odvaljuju bubrege djeci :evil: :evil:
A da ti nisi ona cistacica iz SDA sto je postala sudija . :lol: :evil:
ps Bando SDA ovska ne bi vam bio u kozi :zjev:
Bliski istok ostavljam ovima sto prave nerede po Tuzli, a SDA treba zabraniti.
Arteta

#653 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Arteta »

Aspekt wrote:
Arteta wrote:Bolje da se jedan ne muci.
Jos si i drzak -drska to je dijete kome su cetnici ubili roditelje a takvi kao ti mu ne daju da ide u skolu da radi da jede da ima patike i hlace dok vi zderete i vozite se u crnim autima od 200 milja :evil:
Momcino, ja sam bio na prosvjedima.
Great Cornholio

#654 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Great Cornholio »

Ja bih volio da se nađe rješenje a da ne bude ljudskih žrtava, i zato sam protiv ovih nasilnih protesta, koji ništa dobroga ne mogu donijeti.

A vi kako hoćete, sitna sam ja buranija da bi neko mene poslušao.
Mister Yes

#655 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Mister Yes »

VjecitiStudent wrote: Dragi mineru, ima načina, itekako ima.
Ima u Hrvatskoj i drugim normalnim zemljama gdje nema blokada na svakom koraku.

Ovdje ako pokušaš zaštititi domaću proizvodnju, naprimjer, odmah će blokirati HDZ-ovi koji su pod kontrolom Zagreba i koji štite razna Karlovačka, Ožujska, Jane itd i isto sa Srpske strane. Shvatite više da ti ljudi više vole govno iz Srbije nego zlato iz Sarajeva.

Ova država nema šanse da ispliva iz govana sa tolikim saboterima iznutra.
O'zone
Globalni moderator

#656 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by O'zone »

Jasmin Imamović: Razumijem radnike jer su dovedeni na rub gladi
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović istakao je da saosjeća sa radnicima koji su ispred Vlade Tuzlanskog kantona danas ispoljili svoje nezadovoljstvo te da mu je žao što su portesti eskalirali i što je u neredima povrijeđeno više osoba.

"Razumijem ogorčenje radnika jer su privatizacijske pljačke ugrozile njihovo pravo na rad i dovele ih na rub gladi, a za te pljačke još niko nije odgovarao pred zakonom i sudom. Ako pljačkaši i oni koji su se obogatili na državnoj imovini i radničkoj muci, konačno ne budu izvedeni pred sud i osuđeni, ogorčenje ljudi će rasti i eskalirati", istakao je Imamović.

On je naveo da sud mora raditi brže u postupcima po tužbama, kao i u izvršnim postupcima koji su vezani za prava obespravljenih radnika.

"Žao mi je što je u toku demonstracija povrijeđeno nekoliko radnika, policajaca i drugih građana. Očekujem da će nadležni organi utvrditi odgovornost svakog ko je u toku demonstracija prekršio zakon i ugrozio sigurnost drugoga", naveo je Jasmin Imamović u soapćenju za medije.
Michio Kaku

#657 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Michio Kaku »

ljudi, o čemu pričate kakva "kriminalna" privatizacija? pa privatizacija i ne može da bude drugačija.

vjerujte, sve bi naše firme propale kako god da su se privatizirale. propale su i u drugim "tranzicijskim" državama. shvatite da političari s tim nemaju veze - sposobni ili nesposobni, korumpirani ili nekorumpirani - svejedno je. nikakve mjere borbe protiv korupcije ili promjena ustava neće pokrenuti ekonomiju, niti smanjiti nejednakost ili privući investitore. i da smo najpravnija i najuređenija država na svijetu isto bi se živilo. shvatite da je vjerovanje u takvu mogućnost - ne da možemo biti sređena zemlja već da uopšte bolji ustav ili implementacija zakona donosi neku sređenost - iluzija, utopija, isto kao titov i kardeljev samoupravni socijalizam.

problemi koje imamo i mi i sve zemlje svijeta od turske do čilea imaju samo jedan uzrok - pravac u kojem ide kapitalizam.

rjesenja se ne znaju i nije iskljuceno da mogu doci spontano, kroz proteste i pobune protiv sistema širom svijeta ali jedno je sigorno - ona ne mogu biti u okviru načela postojeće ideologije kao što su - štedi, smanjuj porez, reformiši obrazovanje i prilagodi ga tržištu, investiraj u inovacije i biznis, edukujuj eksperte, upoznaj druge kulture, širi toleranciju, smanji korupciju, povećaj transparentnost budžeta, izađi na izbore, vjeruj u sebe, budi to što jesi, gej prava i slične gluposti... ta priča je tu da od vas napravi majmune.

rješenje se još ne zna ali znamo sigurno da to može doći samo od ljevice i to od međunarodne ljevice jer kako za kapital nema granica tako ih ne treba biti ni u politici.

ako ljevica ne ponudi rješenje ne gine nam jedan novi period nekog novog fašizma, upakovan u malo ljepšu formu ali u suštini puno jači nego prije.
VjecitiStudent

#658 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

Imamović: Suosjećam s radnicima koji su danas ispoljili nezadovoljstvo
Licemjeru crveni, evo ti prijedlog kako vrlo konkretno i efektivno možeš ispoljavati suosjećanja i kako da pomogneš mnogima koji nemaju od čega da žive.
Nakon provedenih mjera štednje gradske uprave među kojima je najznačajnija bila svođenje svih gradskih zaposlenika na minimalnu plaću, gradski dug je smanjen za 6,4 milijuna kuna-istaknuo je gradonačelnik Metkovića, Božo Petrov na tiskovnoj konferenciji.

Podsjećajući da je nova vlast naslijedila dug od 17,6 milijuna kuna, što je jednako godišnjim gradskim izvornim prihodima, Petrov je istaknuo da su radikalni rezovi urodili plodom.

U prvih sedam mjeseci nove vlasti svi gradski zaposlenici su na minimalcu, pa i gradonačelnik, čija je plaća 3600 kuna. Dvoje zamjenika gradonačelnika, Katarina Ujdur i Nikola Grmoja su volonteri dok je vijećnička naknada za sedamnaest gradskih vijećnika samo jedna kuna.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#659 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Truba »

Ricken wrote:
Black swan wrote:mislim da ništa neće biti od ovoga...(ali dobro je da je do ovoga došlo )

ali ako bude... treba napadati privatnu imovinu političkih govana i svih ratnih profitera...

ako iko iz tuzle čita

saće još političari proturiti ideju da niko nije kriv pojo vuk magarca...
:roll:

tolko toga bi se moglo pisati nemam živaca više
Kakve su to instrukcije za Tuzlake? I Sarajeva se ovo tiče.
Bujrum ti po privatnoj imovini poliitčara i profitera, priča se da je najgušće raspoređena u Sarajevu.
Najlakše je tuđim gloginje mlatit.
ja sam brate čuo da je kod vas ostalo urbanog stanovništva

kod nas ima 100 000 ljudi koji bi u gradu bez vode grijanja i sa redukcijama struje bolje živjeli nego u svojim rodnim sredinama :D pa im se ne buni... a ovdje su i sva najbolja radna mjesta tako da i nije tako loše...generalno
shibonja

#660 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by shibonja »

Jasmin je nebitan,mumlja veceras opet na tv slon o jezerima... :cry:

Pridruzite se !!

https://www.facebook.com/groups/UDARR/
Great Cornholio

#661 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Great Cornholio »

VjecitiStudent wrote:
Great Cornholio wrote:Ja se ponekad zanesem, počne ozbiljno shvatat forumaše koji su tako jaki na jeziku, pa se stekne dojam da bi oni sami na Rusiju udaril, goloruki :D
Na koga ti nikada ne bi, to nam je jasno.
Great Cornholio wrote:
piplica666 wrote:Neću glasati sve je to isto.
Nije, postoje veća i manja zla, ja ću izabrati najmanje zlo, a to je SDP.
Ja se druže ne mijenjam, i sad mislim tako kako napisah.

Za Jasminovo obraćanje :thumbup:
Havatar

#662 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Havatar »

Michio Kaku wrote: jedno je sigorno - ona ne mogu biti u okviru načela postojeće ideologije kao što su - štedi, smanjuj porez, reformiši obrazovanje i prilagodi ga tržištu, investiraj u inovacije i biznis, edukujuj eksperte, upoznaj druge kulture, širi toleranciju, smanji korupciju, povećaj transparentnost budžeta, izađi na izbore, vjeruj u sebe, budi to što jesi, ta priča je tu da od vas napravi majmune.
:lol: :-)
gumifufna

#663 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by gumifufna »

palermo wrote:
nightvision wrote:
zahtjevi radnika su da im se obezbjedi posao i normalan zivot, to je otprilike ono sto je svaka vlada do sad obecavala a nije ispunila. tako da... ovde je rijec o puno vecim stvarima nego su to samo problemi polihema, dite i drugih unistenih preduzeca. ovde se rado pola miliona nezaposlenih, od kojih je cak jedna petina u BiH. gledaj malo sire, nemoj imati tako ogranicen horizont. narod je danas u tuzli digao glas protiv ove ocajne ekonomske situacije. neko radi besposlenosti, neko radi lose i kriminalne privatizacije, neko zato sto nije primio platu dvije godine... ali su se ujednili, i to je ono sto trebas da vidis, i da podrzis, ako si imalo pametan, a ne da trazis dlaku u jajetu.
Ali kakav je to zahtjev ? Da im netko obezbijedi posao i normalan život ?'??.....Kako se taj zahtjev može ispuniti, mislim šta će se smatrati uspjehom ovih demonstracija ? (ako su to zahtjevi )
Da znaju da ovaj narod nije ovca i da pocnu raditi posao za koji su placeni.Nebitno ko je na vlasti ,ali da znaju da imaju odgovornost prema narodu kao poslodavcu.
Isto kad smo bili djeca dok ne dobijes batine ne znas da to nesmijes.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#664 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Truba »

ako su se sva politička govna i njihovi trabanti i jedan sekund uplašili
mislim da je protest uspio
korisnik.1

#665 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by korisnik.1 »

Da se malo i našalim u ovoj situaciji, ove policajce je bilo lako kupiti, nedavno su dobili novu radnu opremu nove jakne, i odmah su spremni na juriš
Havatar

#666 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Havatar »

gumifufna wrote:
palermo wrote:
nightvision wrote:
zahtjevi radnika su da im se obezbjedi posao i normalan zivot, to je otprilike ono sto je svaka vlada do sad obecavala a nije ispunila. tako da... ovde je rijec o puno vecim stvarima nego su to samo problemi polihema, dite i drugih unistenih preduzeca. ovde se rado pola miliona nezaposlenih, od kojih je cak jedna petina u BiH. gledaj malo sire, nemoj imati tako ogranicen horizont. narod je danas u tuzli digao glas protiv ove ocajne ekonomske situacije. neko radi besposlenosti, neko radi lose i kriminalne privatizacije, neko zato sto nije primio platu dvije godine... ali su se ujednili, i to je ono sto trebas da vidis, i da podrzis, ako si imalo pametan, a ne da trazis dlaku u jajetu.
Ali kakav je to zahtjev ? Da im netko obezbijedi posao i normalan život ?'??.....Kako se taj zahtjev može ispuniti, mislim šta će se smatrati uspjehom ovih demonstracija ? (ako su to zahtjevi )
Da znaju da ovaj narod nije ovca i da pocnu raditi posao za koji su placeni.Nebitno ko je na vlasti ,ali da znaju da imaju odgovornost prema narodu kao poslodavcu.
Isto kad smo bili djeca dok ne dobijes batine ne znas da to nesmijes.
Znaci borite se da zavlada zakon jaceg :?:
Banksy

#667 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Banksy »

Nisam sve pohvatala, čime je opravdana onako žestoka policijska akcija? Čini mi se da su bili strašno brutalni za i ne baš tako veliko nasilje. Ne bih rekla da je bilo čiji život bio ugrožen da bi se onako žestoko odgovorilo.
U Sarajevu su razbijali prozore i glave, letjelo je kamenje na sve strane, ali se nešto ne sjećam ovako nasilnog odgovora? Ko je tamo ministar policije?
shandrprcSA

#668 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by shandrprcSA »

korisnik.1 wrote:Da se malo i našalim u ovoj situaciji, ove policajce je bilo lako kupiti, nedavno su dobili novu radnu opremu nove jakne, i odmah su spremni na juriš
eto i u Sarajevu ce im brzo nova oprema :D :D
asurbanipal

#669 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by asurbanipal »

Armiji nezaposlenih prije će stići poziv za mobilizaciju, nego za posao.

Legendarna scena...

O'zone
Globalni moderator

#670 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by O'zone »

Banksy wrote:Nisam sve pohvatala, čime je opravdana onako žestoka policijska akcija? Čini mi se da su bili strašno brutalni za i ne baš tako veliko nasilje. Ne bih rekla da je bilo čiji život bio ugrožen da bi se onako žestoko odgovorilo.
U Sarajevu su razbijali prozore i glave, letjelo je kamenje na sve strane, ali se nešto ne sjećam ovako nasilnog odgovora? Ko je tamo ministar policije?
Zoran Teofilović
Arteta

#671 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Arteta »

I u Tuzli su se razbijali prozori, automobili i glave.
gumifufna

#672 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by gumifufna »

Havatar wrote: Znaci borite se da zavlada zakon jaceg :?:
Pa zar nije tako do sada bilo.Oni su uvijek jaci bili .Njihova djeca mogu sve a mi zbog pojasa moramo placati njima dnevnice
Last edited by gumifufna on 05/02/2014 21:42, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#673 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:Nisam sve pohvatala, čime je opravdana onako žestoka policijska akcija? Čini mi se da su bili strašno brutalni za i ne baš tako veliko nasilje. Ne bih rekla da je bilo čiji život bio ugrožen da bi se onako žestoko odgovorilo.
Napisano je bilo u onih pet politika, 'pendrek za čovjeka' ili tako nekako.
VjecitiStudent

#674 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

shandrprcSA wrote:
korisnik.1 wrote:Da se malo i našalim u ovoj situaciji, ove policajce je bilo lako kupiti, nedavno su dobili novu radnu opremu nove jakne, i odmah su spremni na juriš
eto i u Sarajevu ce im brzo nova oprema :D :D
Ne samo oprema, već i 130 novih kolega, jedini dobivaju plate na vrijeme, ...
2+2 je lako sabrati.
biske

#675 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by biske »

Mister Yes wrote:
VjecitiStudent wrote: Dragi mineru, ima načina, itekako ima.
Ima u Hrvatskoj i drugim normalnim zemljama gdje nema blokada na svakom koraku.

Ovdje ako pokušaš zaštititi domaću proizvodnju, naprimjer, odmah će blokirati HDZ-ovi koji su pod kontrolom Zagreba i koji štite razna Karlovačka, Ožujska, Jane itd i isto sa Srpske strane. Shvatite više da ti ljudi više vole govno iz Srbije nego zlato iz Sarajeva.

Ova država nema šanse da ispliva iz govana sa tolikim saboterima iznutra.
ovo podvučeno prebaci u prvo lice jednine i biće ok post.
Locked