To "staro" je bilo toliko progresivno da smo sluzili kao primjer idelano uredjene zemlje mnogima sirom svijeta, a sve i da nije, progresivnije je od vracanja u stadij prvobitne akumulacije kapitala ili utapanja u mraku neoliberalnog kapitalizma. Ne kazem da ne treba uciti i na greskama iz proslosti, a njih prije svega traziti tom balansiranju ka trzisni orjenstisanoj ekonomiji i iz toga izvlaciti pouke. Ljudi koji zaboravljaju svoje historijsko iskustvo osudjeni su da vjecno guraju Sizifov kamen.Pisistratus wrote:Breathless wrote:
Da ovce jesmo, jesmo, ali ne mora znaciti. Ova zemlja ima i svoju svijetlu historiju, a danas joj je tim vise bliza, jer nema nikakvu drugu mogucnost. Bilo bi zanimljivo ispitati ili na ovoj temi ili otvoriti posebnu, sta ljudi zapravo ocekuju od drzave i zivota u ovoj zemlji. Jesu li to neke zakukuljene ideoloske apstrakcije ubacene u javni diskurs kroz ngo-ove, medije, djelovanje sindikata i politickih patrija, ili su to konkretne stvari, kao sto su obezbjedjenje materijalne baze pottebene za dostojanstven zivot, potpuna zdravstvena zastita za sve, jednake mogucnosti za sve, uklanjanje korupcije i nepotizma, oduzimanje opljackanog, povratak radnickog samoupravljanja... itd.
Ovo je država samo na papiru. Institucije koje su nekad predstavljale svjetionike pravde i funkcionalnosti, sada su ili truhle ili zamrle ili toliko iskvarene da od njih nikakve koristi nema. Svako vraćanje na staro nije rješenje, a pogotovo ne radničko samoupravljanje koje se pokazalo kao neuspješno i u bivšoj državi. Revolucija, protest, revolt, mora podrazumijevati i izgradnju potpuno novih institucija i koncepata koji će izroditi novu snagu i polet. Svako vraćanje na staro će samo štetiti svakom uspjehu protesta. Bilo kojeg.
Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
-
Breathless
#2451 Re: Demonstracije u Tuzli
Last edited by Breathless on 06/02/2014 22:42, edited 1 time in total.
- guber90
#2452 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Tesko da ce se desiti, ali ako se desi ostavke ce podnijeti iste sekunde, jer ih nema ko braniti.MOSALJOZE wrote:Kako ne zvanično saznaju :O svi zele čitanostJanjicar wrote:http://topnews.ba/policija-krece-u-demo ... gradanima/
- vješalica
-
VjecitiStudent
#2454 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
RTRS na večerašnjim vijestima sa velikim entuzijazmom citira izjavu tuzlanske policije o opljačkanim radnjama.
-
palermo
#2455 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
pa da je Grebo ubleha sam sasvim sigurno u pravu. Pa zar nije vrijeme da i on nešto da ovoj zemlji, zar ne bi on mogao biti taj koji artikulira stavove i zahtjeve.Banksy wrote:
Nadam se da si u pravu.
A oko ovog drugog, mislim haosa. Pa ko će ga znati, problem je što je vlast nesposobna i bez imalo autoriteta. A niko ne može štetu napraviti kao nesposban i glup čovjek. Koga nitko ne poštuje.
Ali da postoji šansa da se zahtjevi artikuliraju i da bude nekakvo bosansko proljeće, , ne postoji. Pogledaj bogati, ovdje šta se piše, i kakve ćeš sve ideološke pozicije pronaći, ovaj bi vraćao samoupravni socijalizam, onaj jedan bi degenečio političare prije nego što pođu na posao, i nakon što se vrate sa posla......ko zna šta ćemo čuti.
Naravno, postoji uvijek i pitanje države, odnosno druge dvije strane unutar ove države.....i njihovog odnosa prema ovome. To da će podržavati proteste je sasvim sigurno, uostalom, pogledaj postove nekih forumaša poznatih po iznimnoj sklonosti k'a hrvatskoj stvari.....najveći revolucionari ovdje.....
Al opet, ko zna.....do haosa možda može i doći ....vidjećemo.
A onda kada se bude protestovalao protiv ustavnog uređenja ove zemlje, eto i mene. Al, nevjerovatno je koliko je ta tema naprosto tabu, unutar ovih revolucionarskih krugova
-
Korisničkoime
#2456 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
???? Ne zamjeri ali nisam baš razumio.trcicu trceci wrote:korisnicko ime vjeciti student, po tome se vidi kako razmisljas nema potrebe dalje da diskutujes, izbacen si iz diskusije
- gnjev
#2457 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Da je kojim slucajem izvadio pistolj bilo bi milion slika jer kako mozes primjetiti oko njega je masa fotoreportera. A to sto se uhvatio za pistolj ili futrolu nije nelegalno .captainjack wrote:https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... 3334_o.jpg
ne znal da li je bilo al ....
-
StupskaBitanga
#2458 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Baš me interesuje bil vrli Pećanac u Sarajevu specijalce poslao na narod????
Oh wait
Oh wait
- guber90
- trcicu trceci
#2460 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
korisnicko ime-nick, nisam tebe prozivaoKorisničkoime wrote:???? Ne zamjeri ali nisam baš razumio.trcicu trceci wrote:korisnicko ime vjeciti student, po tome se vidi kako razmisljas nema potrebe dalje da diskutujes, izbacen si iz diskusije
- MOSALJOZE
#2461 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Kazu da ta zena uopšte nije bila na protestimaButmiran wrote:https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hph ... 0054_n.jpg
Masovno kače raja ovu sliku po fejsu. Je li žena preminula ili ne?
-
VjecitiStudent
#2462 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Vrli Pećanac u trenutku najvećeg kokuzluka kantona zapošljava još 130 dodatnih drotova.StupskaBitanga wrote:Baš me interesuje bil vrli Pećanac u Sarajevu specijalce poslao na narod????
Oh wait
- O'zone
- Globalni moderator
#2463 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Imam ja Viziju kako stvoriti pare.hAZNADAR wrote:Ma da,.. sjajno ti je rezonovanje i etiketiranje,...VjecitiStudent wrote:Završila se sjednica vlade, šta ima novo, jesu li ti stigle nove direktive?hAZNADAR wrote:Nema nista od demonstracija i nazovi revolucije. Osim sto ce se mnogi tu malo istresti.
...
Ponavljam jos jednom i pitam sve revolucionare ovdje.
Imate li ikakvu viziju kako stvoriti pare i posao cak i da srusite sadasnju vlast?
Ne trebam podsjecati da nema ogromnog novca sakrivenog kod politicara, puno radnih mjesta koja se kriju, .. i sto je najbitnije - nema povratka na stari sistem.
Tvojim šefovima skinuti platu na maksimalno 2x prosječnu platu u BiH
Ukinuti naknade za odovjeni život
Naknade za komisije
Dat Vam kupone za gradski prevoz a prodat vozne parkove
i još nekih hejbet načina i eto para za bar 1000 radnih mjesta
Uhljebašu jedan
- emigrazione
#2464 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Ja predlazem da paljenjem i gasenjem svjetala, tacno u ponoc, pokazemo da nam se stalo do BIH... sjecate li se ovoga
-
hAZNADAR
#2465 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Ovdje su neki vise puta iznijeli raspodjelu budzeta u brojkama sto svi ignorisete pa ispada da vas vise ljubomora i mrznja prema onome ko ima 5000 km platu motivise.VjecitiStudent wrote:
Nisu samo jebene plate u pitanju, oni KRADU na svakom mogućem koraku, u svakom trenutku, na svaki mogući način, od sviju nas, jel to tebi uopšte jasno?
Naravno da politicari kradu,. ali sve to sto su pokrali ne moze podmiriti ni 0,1% onoga sto demonstanti zahtijevaju - da ne spominjem sire armiju nezaposlenih kojima ne moze danas ni Swica svojim budzetom stvoriti posao.
A znas zasto politicari kradu - zato sto su isti kao i mi ostali, zato sto su dio nas. Jer upravo mi zeznemo drzavu gdje stignemo, ne platimo kartu prijevoza gdje stignemo, ogrebemo se gdje stignemo, ukrademo nesto od drustvene svojine kad stignemo, porez ne platimo kad god nam se ukaze prilika, iskoristimo stelu za posao ili skolu kad stignemo.
Niko od demonstranata i ovdje revolucionara sto se rasipa parolama, povicima na juris nema pojma, blage veze, vizije,.. sta dalje i ako se srusi vlast. Opet nece biti niti velikih para niti radnih mjesta. Zato sto je tako hebeno vrijeme i takva hebena tranzicija u hebenoj svjetskoj krizi, a mi narod bez politicke i nacionalne zrelosti i time i odgovornosti.
- starii
#2466 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
pustila ga murija..svaka cast momak ne daj se

-
Tyke
#2467 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
I gdje su sad sve te silne usrane nevladine organizacije, kojekakvi pokreti, ovo-ono? Sve misevi.
I gdje je taj sindikat, ogradjuje se od protesta logicno, smradovi jedni... umjesto da oni predvode narod
I gdje je taj sindikat, ogradjuje se od protesta logicno, smradovi jedni... umjesto da oni predvode narod
- gnjev
#2468 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Pa nema sljiva jedino da ga nisu po bubrezima tukli. Al nesto kontam da bi on to do sad sliko i tagovo kolege revolucionare .
-
StupskaBitanga
#2469 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
zato sam i napisao oh wait a i na snimkama od danas su se i vidjele specijalne jedinice iako nije bilo potrebe za njimaVjecitiStudent wrote:Vrli Pećanac u trenutku najvećeg kokuzluka kantona zapošljava još 130 dodatnih drotova.StupskaBitanga wrote:Baš me interesuje bil vrli Pećanac u Sarajevu specijalce poslao na narod????
Oh wait
-
VjecitiStudent
#2470 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
A to je tek vrh ledenog brijega.O'zone wrote: Imam ja Viziju kako stvoriti pare.
Tvojim šefovima skinuti platu na maksimalno 2x prosječnu platu u BiH
Ukinuti naknade za odovjeni život
Naknade za komisije
Dat Vam kupone za gradski prevoz a prodat vozne parkove
i još nekih hejbet načina i eto para za bar 1000 radnih mjesta
Uhljebašu jedan
Jer ONI od 5 maraka koje potroše na nešto, ukradu 4.
- Alfons Kauders
#2471 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
stani ba malo, jel ovo isti aldin kojem su po pisanju medija slomili obje noge i razvalili lice?starii wrote:pustila ga murija..svaka cast momak ne daj se![]()
sta ono neko rece za huskacke medije?
- Havatar
#2472 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Jeste , to je taj Aldin .Alfons Kauders wrote:stani ba malo, jel ovo isti aldin kojem su po pisanju medija slomili obje noge i razvalili lice?starii wrote:pustila ga murija..svaka cast momak ne daj se![]()
sta ono neko rece za huskacke medije?
-
StupskaBitanga
#2473 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Najjače je bilo u Bihaću traži se smjena Vlade ali niko živ nema pojma ko je Vlada a ko opozicija
- shibonja
-
Korisničkoime
#2475 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Ima par lica u Sarajevu koju urlaju kad vide kameru u blizini inče ublehe teške FB i Twiter revolucionari sve za "lajk".Tyke wrote:I gdje su sad sve te silne usrane nevladine organizacije, kojekakvi pokreti, ovo-ono? Sve misevi.
Sindikati su međutim razočarenje mada nije neočekivano oni tj. njihovi predstavnici ovise od političara više nego što mnogi misle.