Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Locked

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
115
21%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
77
14%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
100
18%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
65
12%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
28
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
60
11%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
7
1%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
19
3%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
20
4%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
58
11%

Total votes: 549

guber90

#2401 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by guber90 »

insomnia78 wrote:
guber90 wrote:Evo kako je jedna otprilike 50-to godisnja gospodja dozivila proteste danas:
PENDRECI U AKCIJI!!!
Da nisam bila očevidac,da mi je neko ispričao ovu priču,teško da bi mu povjerovala.
U popodnevnim satima sam bila promatrač protesta.Stajala sam u pozadini od protestanata koji su se nalazili ispred zgrade vlade. Bila sam sa većim brojem građana.Neki su bili u šetnji,neki su izveli psa, bilo je majki sa malom djecom i posmatrli smo dešavanja oko nas.Bila sam razočarana grupom "dječačića" koja je dovlačila kontejnere na raskrsnicu ne shvatajući da time ruše kredibilitet protestanata.
Neznam tačno, ali poslije osamnaest časova počela je gužva ispred zgrade vlade i mi smo,trčeći prema gimnaziji Ismet Mujezinović nastojali da se sklonimo od gužve.
Šok koji sam doživjela kada sam ugledala oko dvadesetak policajaca, koji su se nalazili iza zgrade vlade kantona,kako trče sa palicama prema nama teško je opisati.U momentu sam se trčeći okrenula i vidjela poicajce kako udaraju pendrecima koga stignu, ne znajući ni ko su ni šta su.Pogotovo su na udaru bili mlađi ljudi.
Bila sam u društvu djevojke koja je dobila pendrek a njena prijateljica je ostala negdje iza nje jaučući od batina.
Takođe sam,nakon što se situacija smirila bila očevidac brutalnog obaranja na asfalt i premlaćivanja dečka koji je sa svojim drugarom krenuo prema gimnaziji i to mu je bila velika greška.
Pošto su ga dobro premlatili,izrevoltiran postupkom opsovao im je i ponovo dobio pendrek pa tek onda lisice.Nravno odveden je a vjerujem da će biti informacija da su privedeni samo izgrednici.
Danas sam bila samo posmatrač,ali sutra, bez obzira na moje godine, biću učesnik protesta.Biću podrška onima pred kojima je život a koji im se krade dvadeset godina.
Kako je ba uspjela odozdo trcati prema gimnaziji?
Ovi pis'o neko ko je dva put Tuzlu vidio, kakva 50-godisnja gospodja

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
A kako sam ja od zgrade vlade trcao tom dionicom kada su suzavac poceli bacati. Ides pokraj EP pumpe prema gimnaziji.
It_is_a_Leclerc

#2402 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by It_is_a_Leclerc »

Nikšić i Zeljković su bolesni ljudi.

Pa jesu oni svjesni da je ovo najobičnije pišanje po ljudima, koje može još i gore rezultirati ?!
stojcevac

#2403 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by stojcevac »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-hitnu- ... /140206135

Nije prvi put da policija lažira broj povrijeđenih kako bi pridobila simpatije javnosti. Ne sumnjam da ima povrijeđenih policajaca, ali velika većina laže da bi naplatila odštetu zbog povrede na radu. Između ostalog i tome treba stati u kraj kao i huškačkim medijima koji jedva čekaju da na jednoj strani padne mrtva glava. Pod stranama mislim na građane i policiju. Njihov posao je da prenose objektivne informacije sa terena, a ne da huškaju ili da navijaju za jednu stranu, ma koja to strana bila u datom trenutku.
aewi

#2404 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by aewi »

Ovi tacno nisu normalni, nemaju pojma ni gdje zive ni sta pricaju...
Ali kad treba guzice spasavati tada se znaju "usaglasiti" i brzinske kompromise iznalaziti :-)
baxul

#2405 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by baxul »

stani je li ovaj uporedio ljude koji protestuju sa jna agresorima. jbte led.
Pisistratus

#2406 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by Pisistratus »

Breathless wrote:
Da ovce jesmo, jesmo, ali ne mora znaciti. Ova zemlja ima i svoju svijetlu historiju, a danas joj je tim vise bliza, jer nema nikakvu drugu mogucnost. Bilo bi zanimljivo ispitati ili na ovoj temi ili otvoriti posebnu, sta ljudi zapravo ocekuju od drzave i zivota u ovoj zemlji. Jesu li to neke zakukuljene ideoloske apstrakcije ubacene u javni diskurs kroz ngo-ove, medije, djelovanje sindikata i politickih patrija, ili su to konkretne stvari, kao sto su obezbjedjenje materijalne baze pottebene za dostojanstven zivot, potpuna zdravstvena zastita za sve, jednake mogucnosti za sve, uklanjanje korupcije i nepotizma, oduzimanje opljackanog, povratak radnickog samoupravljanja... itd.

Ovo je država samo na papiru. Institucije koje su nekad predstavljale svjetionike pravde i funkcionalnosti, sada su ili truhle ili zamrle ili toliko iskvarene da od njih nikakve koristi nema. Svako vraćanje na staro nije rješenje, a pogotovo ne radničko samoupravljanje koje se pokazalo kao neuspješno i u bivšoj državi. Revolucija, protest, revolt, mora podrazumijevati i izgradnju potpuno novih institucija i koncepata koji će izroditi novu snagu i polet. Svako vraćanje na staro će samo štetiti svakom uspjehu protesta. Bilo kojeg.
Banksy

#2407 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Banksy »

Ugledni profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu dr. Zdravko Grebo prati dramatične događaje sa protesta u Tuzli, ali i diljem Bosne i Hercegovine, te se nada je ovo početak "bosanskog proljeća".
"Ono što nedostaje jeste koordinacija i jeste artikulisani cilj na jednom velikom, bitnom, državnom nivou za socijalne proteste, nedostaje onaj ko je spreman da preuzme vodstvo i odgovornost.
Ali, da je ovo početak buđenja nekakve, starinskim rječnikom kazano, posne svijesti, jeste. Ovdje nema organizovanih grupa. Mislim da je voda baš došla do grla i da se nešto bitno mora desiti u narednih dva-tri mjeseca", rekao je Grebo za Agenciju Anadolija.
Ako toga ubrzo ne bude, ovo lako može skliznuti u opći haos ...
Breathless

#2408 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Breathless »

-LIBERO- wrote:Zeljkovic je degenerik. Prosto je nevjerovatno sta prica na ovom press-u.

Klasicni dokaz koliko su odvojeni od naroda i realne situacije kako se zivi.
Sila ih je zaslijepila i oni ne vide stvarnost, ali zato je tu stvarnost da ih natjera da progledaju.
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#2409 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by Picajzla »

insomnia78 wrote:
guber90 wrote:Evo kako je jedna otprilike 50-to godisnja gospodja dozivila proteste danas:
PENDRECI U AKCIJI!!!
Da nisam bila očevidac,da mi je neko ispričao ovu priču,teško da bi mu povjerovala.
U popodnevnim satima sam bila promatrač protesta.Stajala sam u pozadini od protestanata koji su se nalazili ispred zgrade vlade. Bila sam sa većim brojem građana.Neki su bili u šetnji,neki su izveli psa, bilo je majki sa malom djecom i posmatrli smo dešavanja oko nas.Bila sam razočarana grupom "dječačića" koja je dovlačila kontejnere na raskrsnicu ne shvatajući da time ruše kredibilitet protestanata.
Neznam tačno, ali poslije osamnaest časova počela je gužva ispred zgrade vlade i mi smo,trčeći prema gimnaziji Ismet Mujezinović nastojali da se sklonimo od gužve.
Šok koji sam doživjela kada sam ugledala oko dvadesetak policajaca, koji su se nalazili iza zgrade vlade kantona,kako trče sa palicama prema nama teško je opisati.U momentu sam se trčeći okrenula i vidjela poicajce kako udaraju pendrecima koga stignu, ne znajući ni ko su ni šta su.Pogotovo su na udaru bili mlađi ljudi.
Bila sam u društvu djevojke koja je dobila pendrek a njena prijateljica je ostala negdje iza nje jaučući od batina.
Takođe sam,nakon što se situacija smirila bila očevidac brutalnog obaranja na asfalt i premlaćivanja dečka koji je sa svojim drugarom krenuo prema gimnaziji i to mu je bila velika greška.
Pošto su ga dobro premlatili,izrevoltiran postupkom opsovao im je i ponovo dobio pendrek pa tek onda lisice.Nravno odveden je a vjerujem da će biti informacija da su privedeni samo izgrednici.
Danas sam bila samo posmatrač,ali sutra, bez obzira na moje godine, biću učesnik protesta.Biću podrška onima pred kojima je život a koji im se krade dvadeset godina.

Kako nije, molim te objasni mi ?
ilkbahar

#2410 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by ilkbahar »

hAZNADAR wrote:
VjecitiStudent wrote:
hAZNADAR wrote:Nema nista od demonstracija i nazovi revolucije. Osim sto ce se mnogi tu malo istresti.
...
Završila se sjednica vlade, šta ima novo, jesu li ti stigle nove direktive?
Ma da,.. sjajno ti je rezonovanje i etiketiranje,...

Ponavljam jos jednom i pitam sve revolucionare ovdje.

Imate li ikakvu viziju kako stvoriti pare i posao cak i da srusite sadasnju vlast?

Ne trebam podsjecati da nema ogromnog novca sakrivenog kod politicara, puno radnih mjesta koja se kriju, .. i sto je najbitnije - nema povratka na stari sistem.
Ništa se ti ne sikiraj, svakako postoje sposobni ljudi u ovoj drzavi koji ce o tome misliti. Npr kako korisno iskoristiti kredite koji se uzmaju i trose na debljanje stomacina glavonja! Protesti imaju cilj i jasne zahtjeve!!!!!!!!
ljuspica

#2411 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by ljuspica »

insomnia78 wrote:
PENDRECI U AKCIJI!!!

Gimnazija "Ismet Mujezinovic" od zgrade Sodaso tj. od zgrade Vlade TK je svega stotinjak metara. Ali to nije ni bitno sad :-)
Last edited by ljuspica on 06/02/2014 22:28, edited 1 time in total.
palermo

#2412 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by palermo »

Banksy wrote:

Ugledni profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu dr. Zdravko Grebo prati dramatične događaje sa protesta u Tuzli, ali i diljem Bosne i Hercegovine, te se nada je ovo početak "bosanskog proljeća".
"Ono što nedostaje jeste koordinacija i jeste artikulisani cilj na jednom velikom, bitnom, državnom nivou za socijalne proteste, nedostaje onaj ko je spreman da preuzme vodstvo i odgovornost.
Ali, da je ovo početak buđenja nekakve, starinskim rječnikom kazano, posne svijesti, jeste. Ovdje nema organizovanih grupa. Mislim da je voda baš došla do grla i da se nešto bitno mora desiti u narednih dva-tri mjeseca", rekao je Grebo za Agenciju Anadolija.
Rekao bih da Grebine riječi ohrabruju, čovjek nije dosada nikad ništa pogodio......

Koja ubleha....
insomnia78

#2413 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by insomnia78 »

guber90 wrote:
insomnia78 wrote:
PENDRECI U AKCIJI!!!

A kako sam ja od zgrade vlade trcao tom dionicom kada su suzavac poceli bacati. Ides pokraj EP pumpe prema gimnaziji.
Znam ja gdje se ide, imas vala masu blizis orjentira, na to sam mislio

Hercegoviina

#2414 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Hercegoviina »

Tirkiz wrote:Idemo pred Vladu SBK - koja je duzna 153 miliona KM svojim gradjanima
Sutra u 12:00 spontano okupljanje gradjana Travnika...molimo obavjestite sto vise ljudi
sigurno si ti neki zavrseni travnicki diplomac cim sazivas spontano okupljanje. Jadna fukaro
Breathless

#2415 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Breathless »

Breathless wrote:
-LIBERO- wrote:Zeljkovic je degenerik. Prosto je nevjerovatno sta prica na ovom press-u.

Sila ih je zaslijepila i oni ne vide stvarnost, ali zato je tu stvarnost da ih natjera da progledaju.
I kad smo kod Zeljkovica, dokle je stigla istraga oko Toplana? Neki mediji su pisali da je negdje u neznanju zagubio oko 70 miliona maraka.
Banksy

#2416 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Banksy »

StupskaBitanga wrote:
Banksy wrote:
VjecitiStudent wrote:Na Al-J Niksic i iza njega stoji Zeljkovic.
Kako lijepo uplašeno izgledaju.
savjet Nikšiću,
skinuti TZ premijera, kazniti policajce koji su prekoračili ovlasti, razgovarati s protestantima i pokušati na svaki način odobrovoljiti masu,
u suprotnom, za par dana eto ih pred njegovim vratima, a onda ...
on ih brani
velika, velika greška ...
insomnia78

#2417 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by insomnia78 »

ljuspica wrote:
insomnia78 wrote:
PENDRECI U AKCIJI!!!

Gimnazija "Ismet Mujezinovic" od zgrade Sodaso tj. od zgrade Vkade TK je svega stotinjak metara. Ali to nije ni bitno sad :-)
Gimnazija je od zgrade opstine stotinjak metara

VjecitiStudent

#2418 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

hAZNADAR wrote:
VjecitiStudent wrote:
hAZNADAR wrote:Nema nista od demonstracija i nazovi revolucije. Osim sto ce se mnogi tu malo istresti.
...
Završila se sjednica vlade, šta ima novo, jesu li ti stigle nove direktive?
Ma da,.. sjajno ti je rezonovanje i etiketiranje,...

Ponavljam jos jednom i pitam sve revolucionare ovdje.

Imate li ikakvu viziju kako stvoriti pare i posao cak i da srusite sadasnju vlast?

Ne trebam podsjecati da nema ogromnog novca sakrivenog kod politicara, puno radnih mjesta koja se kriju, .. i sto je najbitnije - nema povratka na stari sistem.
Da karikiramo do kosti:

Kakva su do sada ONI vlast bila, nasljednike možemo komotno i lutrijom birati, ništa manje stručni biti neće. Što je sigurno, ovakve lopove teško da možemo dobiti, jer za ovakve lopovluke je potrebna dobro uigrana mafija.

A čim bude manje krađe, para će biti više. Pa ćemo onda vidjeti kako dalje.
Banksy

#2419 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Banksy »

palermo wrote:
Banksy wrote:

Rekao bih da Grebine riječi ohrabruju, čovjek nije dosada nikad ništa pogodio......

....
Nadam se da si u pravu.
MOSALJOZE

#2420 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by MOSALJOZE »

Danas je Sarajevo podbacilo.Bio sam tek pola sata,a ljudi su samo prolazili.Pa dvije minute dvije,daj podršku.
VjecitiStudent

#2421 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

Breathless wrote:
Breathless wrote:

I kad smo kod Zeljkovica, dokle je stigla istraga oko Toplana? Neki mediji su pisali da je negdje u neznanju zagubio oko 70 miliona maraka.
Ko njega Toplanama, on će njega drugim majem.
Mr. Brightside

#2422 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Mr. Brightside »

Nikšiće je pogotovo jebao ježa ako ovaj momentum protesta prizove i poljoprivrednike i borce i radnike pred njegova vrata...
hAZNADAR

#2423 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by hAZNADAR »

Breathless wrote:
molekularna_genetika wrote:Iz Crne Gore sam evo pratim ova desavanja cio dan i vidim ima vas masu skepticnih oko svega.Ljudi imate odlicnu situaciju da nesto pokrenete vidim podrsku sa svih strana ukoliko se organizujete moze ovo da bude odlican obrt za BIH.Cio dan gledam sto se desava i zalim sto u CG ne postoji jedna masa ljudi pa i duplo manja od ove kod vas da pokusa nesto da promijeni.Borite se ljudi budite jedinstveni.

Ovo jeste historijska prilika, a one se ne ja i ako je pametno iskoristimo, BiH kao sto rekoh, moze postati svetionik svim zemljama bivse Jugoslavije, a i sire. Da su oni prije nas koji su izborili socijalizam i oslobodili se fasistickog okupatora i kvisliga ciji su nas potomci ponovo 90-ih uzjahali, kalkulisali kao sto kalkulisemo mi i da su se zakucavali najprizemnijim realizmom, ne samo ove zemlje, vec bi i Evropa danas bila jos crnja nego sto jeste.
Koja historijska prilika? Nema vise povratka na stari sistem,.. nema vise socijalizma niti ce ga biti. Volili ga ili mrzili - tako je. Kakav ba svetionik i primjer drugima,.. pa samo nam se mogu svi smijati danas sto zahtijevamo od vlade da nam stvori i pare i posao - a da sami ne ucestvujemo u budzetu.

Da se sad vlada zaduzi uz ogromne rente koje ce unuci otplacivati i podijeli lovu demonstrantima - splahnula bi revolucija ko balon - dok se pare ne potrose - i opet hajmo drugovi juris,... Dok ne shvatimo da imamo sad sami svoju drzavu u kojoj nismo stranci, da varanjem drzave i zakona varamo i sebe i da smo kolektiv a ne grupa pojedinaca - nece biti bolje.
Šveđanin

#2424 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Šveđanin »

Izlozi čitavi, policija laže.
Image
trcicu trceci

#2425 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by trcicu trceci »

MOSALJOZE wrote:Danas je Sarajevo podbacilo.Bio sam tek pola sata,a ljudi su samo prolazili.Pa dvije minute dvije,daj podršku.
:lol: :lol: :lol: kontali ljudi zeljo slavi titulu pa prosli samo
Locked