Demonstracije u Estoniji

Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

nesto mi mutno pokusavas braniti estonce zbog njihove sramne uloge u holokaustu...i oni su ubijali i odvodili, pomagali nijemce u tome...
Svemirski_Jebach

pike wrote:
Svemirski_Jebach wrote:u redu je ba..nemam sta pricati sa ljudima koji jasno ne osudjuju nacisticke zlocine i holokaust
Otkud ti znas ko od nas osudjuje holokaust, a ko ne. Pa nisi klikera sa nama igro.
citam sta pisete.
pike

Post by pike »

Svemirski_Jebach wrote:
pike wrote:
Svemirski_Jebach wrote:u redu je ba..nemam sta pricati sa ljudima koji jasno ne osudjuju nacisticke zlocine i holokaust
Otkud ti znas ko od nas osudjuje holokaust, a ko ne. Pa nisi klikera sa nama igro.
citam sta pisete.
Ono sto sam ja napiso je cista realnost u koju sam se i sam uvjerio, dakle nista nisam izmislio. Stanje na terenu je takvo kakvo jeste.
saki

Post by saki »

Svemirski_Jebach wrote:nesto mi mutno pokusavas braniti estonce zbog njihove sramne uloge u holokaustu...i oni su ubijali i odvodili, pomagali nijemce u tome...
Kako mutno? Eto kazem ti da je u Estoniji bilo manje Jevreja nego u Bosni. Ko je odvodio Bosanske Jevreje. Za vrijeme nezavisnosti Estonije 1918-1940 Jevreji nisu bili ugnjetavani niti je bilo antisemizma. Istina je da su masovno pristupili SS-u, ali samo zbog onoga sto su Rusi stigli uciniti za vrijeme okupacije.

I btw. ne mozes znati bolje od mene stanje u baltickim zemljama :D
Talicni Tom

Post by Talicni Tom »

Svemirski_Jebach wrote:
pike wrote:
citam sta pisete.
To nije dovoljno :-D Treba malo i bubrege ukljuciti :D
kucuk

Post by kucuk »

Ja uopste u ovom slucaju nisam iznosio svoje misljenje. Sve sto sam napisao je objavljeno u stampi i to je tacno. Sto se tice mog misljenja ja sam ga jos ranije formirao a otprilike ono je sledece,- Estonci tvrde da su Rusi bili u povlastenom polozaju za vrijeme SSSR-a i da se ljute zbog toga sto su to sad izgululi,- Rusi kazu da to nije tacno nego da su u to vrijeme svi bili ravnopravni a da se oni sad bore za osnovna ljudska prava. Imao sam priliku da upoznam i jedne i druge. Vama ostavljam da ocijenite ko je u pravu. Mogu vam reci da Estonci nas iz bivse YU cijene zbog onog -NE- Staljinu.
Talicni Tom

Post by Talicni Tom »

kucuk wrote:Ja uopste u ovom slucaju nisam iznosio svoje misljenje. Sve sto sam napisao je objavljeno u stampi i to je tacno. Sto se tice mog misljenja ja sam ga jos ranije formirao a otprilike ono je sledece,- Estonci tvrde da su Rusi bili u povlastenom polozaju za vrijeme SSSR-a i da se ljute zbog toga sto su to sad izgululi,- Rusi kazu da to nije tacno nego da su u to vrijeme svi bili ravnopravni a da se oni sad bore za osnovna ljudska prava. Imao sam priliku da upoznam i jedne i druge. Vama ostavljam da ocijenite ko je u pravu. Mogu vam reci da Estonci nas iz bivse YU cijene zbog onog -NE- Staljinu.
Staljinu je rekao NE , Josip Broz Tito .Da se pitalo Rankovica bilo bi DA .
Dalje , SSSR = SFRJ , dalje Srbi u SFRJ = Rusi u SSSR .
Talicni Tom

Post by Talicni Tom »

Svemirski_Jebach wrote:
pike wrote:
citam sta pisete.
To znaju i djeca u djecijem vrticu .Treba znati citati izmedju redova i misliti glavom a ne stomakom koji je pun sa Kentucky Chicken. :-D
saki

Post by saki »

Slucaj je ustvari isti kao npr. sa Drazinim spomenikom u Brckom. Ni manje, ni vise.
Talicni Tom

Post by Talicni Tom »

saki wrote:Slucaj je ustvari isti kao npr. sa Drazinim spomenikom u Brckom. Ni manje, ni vise.
To ne znam ! Nisam siguran da je uklonjen spomenik onom Rusu koji je napravio genocid nad Estoncima kao sto je Draza napravio nad bosanskim muslimanima .Da je to bio neki ruski Draza valjda bi to Estonci uklonili davno .Skoro ima dvadest godina od kako su dobili nezavisnost.
Ali to bi se moglo porediti sa nekim ulicma u Sarajevu .Recimo sta ce u dusi Sarajeva odmah iznad sebilja prema Kovacima ulica Milosa Obilica .Yebo te zivot koji ce kurac takva ulica u Sarajevu.Valtera Perica DA ali Milosa Obilica iz 14 stoljeca , ( lik iz druge drzave iz srednjeg vijeka bez obzira kakav je bio ) ili ulica Vojvode Stepe Putnika........Koliko moje skromno znanje kaze taj cetnik je zapalio Sarajevo bas kao i Eugen Savojski .Eugen je zlikovac a Putnik oslobodilac.Pa ti sada reci da Jugoslavija ( koju ja volim ) nije bila Srboslavija ...... jasta je ....gdje je ulica Muje Mustafica u Beogradu .To je bio jedan dobar covjek i dobar vulkanizer i obucar koji nije zapalio Beograd ali opet nema ni sokak po svom imenu . :x
kucuk

Post by kucuk »

Da je situacija ipak ozbiljna govori i danasnja izjava Putina koji kaze da je duboko zabrinut za stanje u Estoniji kao i njegov razgovor sa gospodjom Merkel koja pokusava da smanji tenzije. Prema nekim nepotvrdjenim informacijama na mjestu gdje je bila bista nalazi se grobnica u kojoj je sahranjeno 12 sovjetskih vojnika.
zzzzz

Post by zzzzz »

Istina je to za sovjetske vojnike, kosti tih vojnika ce biti prebacene na groblje
Talicni Tom

Post by Talicni Tom »

zzzzz wrote:Istina je to za sovjetske vojnike, kosti tih vojnika ce biti prebacene na groblje
U Bosni je napravljen genocid .U Bosni su cetnici Bosance sjekirama i tupim i hrdjavim nozevima sjekli a Bosanke su bile silovane i ponizavane kao na tvornickoj traci .Cijeli svijet je to gledao uz pivu i uz cips .Hiljadu dzamija je odletilo u zrak kao da se snima film od papira i karoton i kurtona a ne da se ruse kulturni i vjerski objekti jednog naroda kojima po starini i ljepoti nije bilo ravna.
Serem ti se iz pune guzice i na Rusiju i Estoniju . I na cijeli svijet :(
Svemirski_Jebach

Talicni Tom wrote:
zzzzz wrote:Istina je to za sovjetske vojnike, kosti tih vojnika ce biti prebacene na groblje
U Bosni je napravljen genocid .U Bosni su cetnici Bosance sjekirama i tupim i hrdjavim nozevima sjekli a Bosanke su bile silovane i ponizavane kao na tvornickoj traci .Cijeli svijet je to gledao uz pivu i uz cips .Hiljadu dzamija je odletilo u zrak kao da se snima film od papira i karoton i kurtona a ne da se ruse kulturni i vjerski objekti jednog naroda kojima po starini i ljepoti nije bilo ravna.
a to se nigdje drugo nije desio zlocin?

Koliko ti brines za ono sto se danas desava pred tvojim ocima - u Darfuru gdje je 400 hiljada ljudi pobijeno (muslimana od strane muslimana) i hiljade i hiljade zena silovano, koliko brines za one koji su pobijeni u Ruandi - 700 hiljada za manje od dva mjeseca...

koliko se brines za ono sto se desavalo u Kambodzi...U Sierra Leoneu su ljudima sjekli ruke sistematski, djeca u pretvarana u ubice i zlocince, ljudima su sistematski vadili oci...

Jel ti uz baklavu i serbe gledas "Poruku" dok u darfuru dnevno bude ubijeno ko zna koliko djece?

Sta si rekao kad su talibani rusili one kipove stare hiljade godina?

Poserem se i ja na tebe i na tvoju jednostranost...stalno ko fol pozivas na neki kosmicku pravdu al samo kad se o tebi radi...sto kritukujes druge za ono sto i sam radis?

I nismo mi jedini koji smo pogodjeni nekom nepravdom i nismo jedini koji su patili i nismo jedini koji imaju pravo nekoga osudjivati. Cak - i sami padamo na ispitu na kojem su pali i drugi prije nas.

mozda smo mi postidili europu i bogati svijet sto su nas gledali 3,5 godine dok ginemo ali su Boga mi i nas postidjeli oni u Ruandi, Sierre Leoneu, Darfuru i inim mjestima koji umiru evo sad dok mi hladimo muda ovdje po forumu.

Nista mi nismo ni bolji ni gori od drugih, niti imamo vise prava da osudjujemo od mnogih drugih naroda na svijetu.
zzzzz

Post by zzzzz »

Skrenuli ste s teme..

Tema je Estonija i problemi sa segregacijom koja vlada u ovoj zemlji. Svi nagomilani problemi isplivali su na povrsinu a povod je uklanjanje spomenika sovjetskim vojnicima iz II svjetskog rata.

Sreca Estonije je da iza nje stoji EU I NATO inace bi im bilo veselo. zadesilo bi ih isto sto i BiH ili Moldaviju
micika

Post by micika »

Svemirski_Jebach wrote:
Talicni Tom wrote:

Koliko ti brines za ono sto se danas desava pred tvojim ocima - u Darfuru gdje je 400 hiljada ljudi pobijeno (muslimana od strane muslimana) i hiljade i hiljade zena silovano, koliko brines za one koji su pobijeni u Ruandi - 700 hiljada za manje od dva mjeseca...

koliko se brines za ono sto se desavalo u Kambodzi...U Sierra Leoneu su ljudima sjekli ruke sistematski, djeca u pretvarana u ubice i zlocince, ljudima su sistematski vadili oci...

Jel ti uz baklavu i serbe gledas "Poruku" dok u darfuru dnevno bude ubijeno ko zna koliko djece?

Poserem se i ja na tebe i na tvoju jednostranost...stalno ko fol pozivas na neki kosmicku pravdu al samo kad se o tebi radi...sto kritukujes druge za ono sto i sam radis?

I nismo mi jedini koji smo pogodjeni nekom nepravdom i nismo jedini koji su patili i nismo jedini koji imaju pravo nekoga osudjivati. Cak - i sami padamo na ispitu na kojem su pali i drugi prije nas.

mozda smo mi postidili europu i bogati svijet sto su nas gledali 3,5 godine dok ginemo ali su Boga mi i nas postidjeli oni u Ruandi, Sierre Leoneu, Darfuru i inim mjestima koji umiru evo sad dok mi hladimo muda ovdje po forumu.

Nista mi nismo ni bolji ni gori od drugih, niti imamo vise prava da osudjujemo od mnogih drugih naroda na svijetu.

Zaboravio si Irak :wink:

Samo jedno pitanjce!
Kako mozes covjeku reci da se seres na njega :? Spusti loptu ba malo,niste na stocnoj pijaci pobogu :oops:
Talicni Tom

Post by Talicni Tom »

zzzzz wrote:Skrenuli ste s teme..

Tema je Estonija i problemi sa segregacijom koja vlada u ovoj zemlji. Svi nagomilani problemi isplivali su na povrsinu a povod je uklanjanje spomenika sovjetskim vojnicima iz II svjetskog rata.

Sreca Estonije je da iza nje stoji EU I NATO inace bi im bilo veselo. zadesilo bi ih isto sto i BiH ili Moldaviju
Gavrilo Princip ! A sta je uzrok ?
spreca

Post by spreca »

ako se ne varam na tom mjestu uopste nije niko sahranjen nego je je samo podignut spomenik soldatima oslobodiocima.
Na sjeveru Moskve samo ih dijeli cesta se nalazi gradic Himki tamo se je isto nalazio spomenik oslobodiocima i oni su ga izmjestili jer je je smetao nekoj saobracajnoj petlji ali za divno cudo niko nije uopste tome se protivio.Danas je na Radio Eho Moskve bila anketa sa pitanjem :Dali je Rusija jaka drzava i odgovor je bio 90% NE.
Kad se sve to malo smiri Estonci ce spomenik postaviti na vojnom groblju.
babanovac

Post by babanovac »

Suma pored Rige,2. svjetski rat,30 000 Jevreja strijeljanih u roku od dva dana.Naredbodavci Njemci,a ovima nije trebalo dvaput rec`.
Ovo me podsjeca na ustase i partizane.
Svemirski_Jebach

micika wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
Talicni Tom wrote: U Bosni je napravljen genocid .U Bosni su cetnici Bosance sjekirama i tupim i hrdjavim nozevima sjekli a Bosanke su bile silovane i ponizavane kao na tvornickoj traci .Cijeli svijet je to gledao uz pivu i uz cips .Hiljadu dzamija je odletilo u zrak kao da se snima film od papira i karoton i kurtona a ne da se ruse kulturni i vjerski objekti jednog naroda kojima po starini i ljepoti nije bilo ravna.

Zaboravio si Irak :wink:

Samo jedno pitanjce!
Kako mozes covjeku reci da se seres na njega :? Spusti loptu ba malo,niste na stocnoj pijaci pobogu :oops:
nisam zaboravio irak...samo je on previse u vijestima dok niko ne spominje koliko je ljudi izginulo u darfuru...sto arapske televizije ne prikazuju izvjestaje UN-a iz Darfura gdje je u proteklih 2 godine ubijeno oko 400.000 ljudi...zato sto arapizirani Sudanci muslimani ubijaju africke crne muslimane...

A on se poziva na to kako je neko gledao nas dok su nas ubijali. A ja pitam njega sta je sa nasom omladinom koja ispija kafe dok druga djeca po svijetu (posebno africi) umiru svakodnevno? Sto oni koji sjede po centralu ne kazu sta protiv rata u Darfuru? Ili Iraku? nego hlade muda i nista ne rade...a onda kukaju kako je cijeli svijet protiv njih...(odnosno nas). Nismo mi nikome bitni da neko protiv nas zavjere kuje, nego smo sami nesposobni i lijeni i sami sebi smo najveci neprijatelji.

a moram mu slikovito objasniti sta mislim...a i on je prvi rekao da se citiram "posere na cijeli svijet"...i nervira me to nase stalno kukanje i pozivanje na nekakvu pravdu dok samo sebe gledamo...ima drugih koji su i vise od nas propatili...

nego umjesto kukanja se zavrnu rukavi pa se radi i uspije i tako se dolazi do uspjeha...ne kukanjem, niko ne hebe onoga sto kuka i prosi...svi ga sazalijevaju i sutaju kad im dosadi. ne sjedi se po kafama nego se radi...
kustah

Post by kustah »

Ne prestajem se iznenadjivati, ali svaki put tema odluta negdje drugo. Sto se Jevreja tice svi oni imaju prljave ruke: od Vasingtona preko Londona, Berlina, Varsave i Moskve. Svim tim centrima moci je na jedan ili drugi nacin odgovaralo to sto je Hitler radio

I po ko zna koji put mali narodi sluze imperijalnim silama za potkusurivanje.
Od kako su povratile nezavisnost, trzavice izmedju Baltickih zemalja i Rusije su stalno prisutne. Kakav je trenutacni odnos Rusije i "US and A", ovo moze biti i namjerna provokacija Estonaca.
Šandor

Post by Šandor »

kustah wrote:Ne prestajem se iznenadjivati, ali svaki put tema odluta negdje drugo. Sto se Jevreja tice svi oni imaju prljave ruke: od Vasingtona preko Londona, Berlina, Varsave i Moskve. Svim tim centrima moci je na jedan ili drugi nacin odgovaralo to sto je Hitler radio
Ovako neki tvrde i za Bošnjake (ili makar za one koji su dirigovali). Po njima Bošnjacima je odgovaralo da spadnu na manje od 15% teritorije i da budu gotovo presječeni na svim frontovima. Trebalo bi maxuz za tebe iscrtat kartu iz ljeta 1993. godine da vidiš kakva je to situacija bila. Obični ljudi su to osjetili u vidu kore na tijelu i prebrojavanju rebara. :D

Nijemci su izuzetno sposobni. Bili su djelimično u pravu kad su se prsili da su bolji od drugih. Ali vodili su ih ludaci. Ljudi koji su htjeli pokoriti planetu. A to ne može niko. Čak ni Svemirkova Amerika. Da su fino sjeli ko ljudi i dogovorili se sa dvije velike sile protiv onih što su ostali UK & USA bi otišli u historiju. Ubilo ih je to što su ratovali protiv svih. Da su bili u stvarnom savezu sa SSSR-om sad bi Svemirko s dignutim kurcem hvalio Hitlera, Geringa i druge kretene. Bitno je samo da si na strani pobjednika. Niko ne želi biti luzer. :-)
kucuk

Post by kucuk »

Estonci su mala nacija i oni su morali i bez svoje volje izvrsavati i Hitlerove a i Staljinove naredbe. Isto kao i mi u Bosni uvijek su bili u situaciji da o jihovoj sudbini odlucuju drugi. Oni su u Hitlerovu vojsku a kasnije i u Staljinovu mobilisani a mobilizacija obicno nije dobrovoljna. Zato mislim da se oni ne mogu u nekoj znacajnijoj mjeri povezivati sa fasizmom.
cyprus

Post by cyprus »

kucuk wrote:Estonci su mala nacija i oni su morali i bez svoje volje izvrsavati i Hitlerove a i Staljinove naredbe. Isto kao i mi u Bosni uvijek su bili u situaciji da o jihovoj sudbini odlucuju drugi. Oni su u Hitlerovu vojsku a kasnije i u Staljinovu mobilisani a mobilizacija obicno nije dobrovoljna. Zato mislim da se oni ne mogu u nekoj znacajnijoj mjeri povezivati sa fasizmom.
Po ovome ni ustaše ne možeš povezat sa fašizmom. Mrtva glupost.
kucuk

Post by kucuk »

Zahtjevi ruske manjine,

1.SMJENA PREDSJEDNIKA VLADE ESTONIJE

2.VRACANJE BISTE DO 9.maja NA MJESTO GDJE JE BILA

Nisu rekli sta ce biti ako se njihovim zahtjevima ne udovolji.
Post Reply