demografska mapa BIH 2010.god.

Locked
pionir47

#276 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by pionir47 »

travnik wrote: Izgleda i smiješno i žalosno istovremeno. Žalosno je u tome da govoriš o dugogodišnjoj povijesti Bosne i "jednoj i jedinoj", a zagovaraš de facto Bošnjačku Bosnu. Trebao bi znati, barem kada se pozivaš na povijest i tradiciju Bosne, da je BiH uvijek bila multi-kulti društvo, da narodi BiH žive na velikom dijelu teritorije BiH i da je kao takva, BiH uvijek predstavljala jedinstvo različitosti
Bravo! Ovo si mu dobro odgovorio.Slazem se sa tobom. Ali ipak iako je ovo logicno sto ti govoris; praksa je dosta drugacija. Nisu svi tako bistri i nacitani kao ti.

Uzmimo kao primjer zadnji rat. U srcu Bosne (travniku, Busovaci, Kiseljaku) covijek u odredjenom periodu rata (1993. godine) nije mogao ubjediti Hrvate da taj teritorij NECE BITI u sastavu neke "Herceg Bosne". Kada su u Fojnici franjevci pozvali ljude Fojnice; Hrvate, da odbiju mobilizaciju u HVO i da odbiju da ratuju protiv Armije R BiH; tada Boban dovlaci iz Hercegovine svjezu vojsku na kamionima ( Izvor: BBC).

Znaci praksa i teorija su dvije razlicite stvari. Bosna je bila na ivicu propasti. Hrvati nisu bas pokazivali veliku zainteresovanje za Bosnu vec su je vidijeli kao "Povijsnu Hrvatsku grudu" i tako je mislilo 85% Hrvata iz BIH; i skoro pa svi su bili ujedinjeni oko toga osim "Kljujicevi Hrvati i HOS".

Najobicnija veliko Hrvatska retorika je bila prisutna u dnevnim boravkama velike vecine Hrvata. A bilo je jako puno normalnih ljudi u Sarajevu, Tuzli 1992. Jako jako puno. 30% mjesanih brakova je bilo u Sarajevu. A sta mogu oni biti nego normalni (po nasem konceptu "normalnosti" o kojem mi govorimo)?

Sva ta normalnost i suzivot koji je trajao 50 godina je znaci razvaljen od strane "Veliko Hrvatske" i Veliko srpske politike" vrlo brzo. A zasto? Pa zato sto je Armija BiH imala 2 tenka i 20 transportera i vojsku u tenama.

Meni je drago sto ti volis BiH. Protiv takvih kao ti ja nemam apsolutno nista. I moji roditelji imaju najbolje prijatelje Hrvate koji tako razmisljaju kao ti. Ali bas najbolje. No da bi se BiH sacuvala moraju Bosnjaci biti vecina i to ubjedljiva. Tek kada se to desi; tek tada ce se HDZ-ova nacionalisticka retorika smanjiti i oni ce se okrenuti vise na stranu Bosnjaka. Potom ce se Islamsiticke partije poput SDA-a postati nepotrebne (Bosnjacki korpus ce se "normalizirati") a zatim ce i Srbima postati jasno da nema nista od cetnicke retorike. Samo tako BiH moze postati normalna drzava sa sigurnoscu.

Sve ostalo je suplja. Da je Bosnjaka 30% u BiH bi sutra izbio rat.
Last edited by pionir47 on 24/08/2010 21:20, edited 1 time in total.
pionir47

#277 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by pionir47 »

Suti i trpi,

Molim te ne lupetaj. Koji se covijek nalazi na "jednoj konfedtibilnoj marci" mozes li mi reci? To je fra Ivan Frano Jukic. Ako imas jednu marku papirnu od 1 KM pogledaj!

Image

On je napisao "historiju Bosne i Bosnjaka" jos 1848. godine. Napisao je proglas za "Busjednje Bosnjacke nacije":
Mi Bosnjaci njekad slavan narod sada jedva da smo zivi. Nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju prijatelji nauka i zale nas...Vrime je i da se probudimo od dugovicne nemarnosti,dajte pehar te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predrasudah,fatajmo za knjige i casopise, vidmo sto su drugi uradili te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tmina neznanstva na svitlost istine izvedemo"
Ili njegovu izjavu tokom sirenja Hrvatske ideje na Bosnu:"Katolicki Bosnjaci ne znadu za ime Horvatsko a kamoli da se osjecaju pripadnicima te nacije."

Ivan Jukic je bio samo jedan od franjevaca koji su se zalagali za sacuvanje Bosnjackom imena kod katolika! Samo jedan. Bilo ih je mnogih. Ali on je bio jedan od nazescih. Zelio je da probudi Bosnjacku naciju katolika i muslimana pa je ga Omer pasa Latas protjerao! A sam sebi je dao ime "Slavoljub Bosnjak".

Svi Bosanski franjevci nazivaju katolike u Bosni Bosnjacima dok katolike u Hrvatskoj nazivaju Hrvatima. (Znaci mi Bosnjaci i oni Hrvati) sve do 1850. godine kada se Hrvatska narodna IDEJA pocinje siriti na Bosnu. Pogledaj njihove knjige:

1- http://i37.klix.com/wwndr5.jpg
2- http://i34.klix.com/14uyp77.jpg
3- http://i38.klix.com/2uqbrxw.jpg
4- http://i36.klix.com/1z5lq9t.jpg
5- http://i35.klix.com/2u8fjio.jpg
6- http://i38.klix.com/2wpqfb7.jpg
7- http://i38.klix.com/2n7dswg.jpg

Tako da bih te zamolio da se raspitas prije nego sto nesto lupnes.

To sto si ti rekao je isto kao kada bi ja rekao za 50 godina da se pravoslavci iz Crne Gore nikada nisu Srbima nazivali.
:run:
Suti i trpi

#278 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Suti i trpi »

Imas li neke podatke o katolicima i pravoslavcima bosnjacke nacionalnosti :shock: ? Ne mozes ti na izjavi jednog covjeka temeljiti cijelu teoriju. Mesa Selimovic i Emir Kusturica su Srbi... Je li to znak za Srbe da pozovu sve muslimane da budu Srbi :shock: ? Razmisli malo...

Ovaj covjek je puno znacajnija licnost u Bosanskoj historiji od fra Ivana Frane Jukica... Najveci bosanski kralj je potomak Nemanjica, osnivaca srpske pravoslavne crkve i srpske drzave... I sam se proglasio kraljem Srba u Milesevu pred grobom Svetog Save. Je li to znak da svi Muslimani trebaju biti Srbi pravoslavne vjere?
Razmisli covjece...

Svako je ono kako se osjeca a ne kako mu neko drugi kaze. Svako ima pravo da bira naciju i vjeru. Ti se imas pravo boriti za svoje ideale, ALI NEMAS PRAVO NAMETAT SVOJU VOLJU.
pionir47

#279 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by pionir47 »

@Suti i trpi,

Tvrtko I Kotromanic je se nazvao kralj Srba zato sto je on zavladao Srbima u Raskoj. On je znaci pripojio jedan djelic Srbije i nazvao je se kralj Srba. Bas kao sto se Car Dusan nazvao carem Bugara i Grka. Mada se ugledni historicari jos uvijek ne slazu da li je Tvrtko I Kotromanic sebe nazivao "kraljem Srba ili Srbije" jer u svojoj tituli se naziva "Kraljem Srbljem". No to je totalno nevazno.

Tvrtko je se na isti nacin; kada je osvojio Hrvatsku; nazvao "Kraljem Hrvatom". Tada mu se pridruzuju veliki plemici Hrvatskoga roda poput Hrvoje Vukicica Hrvatinica.

Ali Tvrtko i svi ostali kraljevi; iako vladaju dijelovima Hrvatske ili Srbije; uvijek bez dvojbe svoj narod nazivaju Bosnjanima a svoju kraljevinu "Kraljevinu Bosnu" (bez obzira sto se dijelovi Srbije i Srba nalaze u toj kraljevini)
A kada spominju Srbe i Hrvate onda ih opet uredno rastavljaju:"Bosnjani; Srbi i Hrvati".

Ali meni je drago da ti sada malo pokazao svoje pravo lice. Jer sada znamo da diskutujemo ovdje sa salonskim cetnikom koji navlaci rukavice na ruke.

Vikipedia je los izvor. Jedino sto nam je ostalo su povelje iz tog vremena a one ne lazu. Nigdje niti jedan kralj ne spominje u Bosni Srbe ili Hrvate. Spominje ih samo tamo gdje je on osvojio te zemlje:

"A pridje mi Hrvoje sa svojim Hrvatima a o tome svjedoce dobri Bosnjani"

Na primjer

Ili ova povelja Tvrtka II:
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.
U skoro svakoj povelji se ime "Bosnjanin" spominje u prosjeku 3 puta. Srbin ili Hrvat nikada osim ako se povelja odnosi na "anexirane zemlje".

Ali zamolio bih moderatore da sankcionisu ovakvo ponasanje jer ovo je ipak brutalno vrijedjanje. Nazivati Bosanske kraljeve Srbima i Hrvatima je cisti fashizam.
travnik

#280 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by travnik »

Spominjati fra Ivana Franju Jukića i dovoditi ondašnje "bošnjaštvo", pisanja i promišljanja sa sadašnjim vremenskim kontekstom, postojećim nacionalnim nabojima i izjašnjavanjima, nedavnom prošlosti, sveukupnim društvenim stanjem u državi, odnosno ukratko rečeno, cjelokupnom novonastalom situacijom, je nemoguće. To vrijeme i ovo danas, posebno kada su u pitanju narodi u BiH, je skroz drugačije. Za današnje stanje i nacionalne osjećaje, pisanje fra Ivana Franje Jukića o "bošnjaštvu" je potpuno irelevantno.
"Bošnjaštvo" i "Bosanstvo" su dvije različite kategorije. Očekivati da će Hrvati i Srbi prihvatiti "Bošnjaštvo" i početi se izjašnjavati tako je iluzorno. Može biti poneki izolovan slučaj i ništa više. Međutim, "Bosanstvo" je nešto drugo. Svi mi građani BiH, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, ujedno smo i Bosanci/Hercegovci. Kod nas se javlja veliki problem u tome što BiH, a samim tim ni već spominjano "Bosanstvo" ne prihvataju mnogi. Unatoč tome, s vremenom, vjerujem, stanje će se poboljšati. "Bosanstvo" ima jasno uporište i mogućnosti da bude prihvaćeno od svih u BiH ili barem od većine, ali "Bošnjaštvo" ne. Tako da nema potrebe inzistirati na nečemu što je odmah u startu osuđeno na propast.
Suti i trpi

#281 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Suti i trpi »

pionir47 wrote:Ali meni je drago da ti sada malo pokazao svoje pravo lice. Jer sada znamo da diskutujemo ovdje sa salonskim cetnikom koji navlaci rukavice na ruke.

Ali zamolio bih moderatore da sankcionisu ovakvo ponasanje jer ovo je ipak brutalno vrijedjanje. Nazivati Bosanske kraljeve Srbima i Hrvatima je cisti fashizam.
Nisam tuzibaba, ali kada vec insistiras... Zasluzio si sankcionisanje jer si me nazvo 'salonskim cetnikom'. Sankcionisanje si zasluzio ti jer radis na asimilaciji srpskog i hrvatskog stanovnistva... Navodis neke krajnje debilne primjere koji su egzistirali u potpuno drugacijim okolnostima. 'Bosnjani' iz vremena bosanski kraljeva se razlikuju od dansanji Bosnjaka kao nebo od zemlje.

Kada vec pozivas Srbe i Hrvate na prihvatanje modifikovanog bosnjastva i osnivanje bosnjacke crkve (koja nikada nije postojala)... Da li pozivas i Bosnjane da se odreknu islama i vrate u 'bosansku crkvu'!?? Zasto bi Srbi i Hrvati prihvatili bosnjastvo i bosansku crkvu kada Bosnjaci ne prihvataju bosansku crkvu i ne praktikuju krscanostvo. Ne mozes od Srba i Hrvata zahtjevat da se vrate 500 godina unazad i prihvate da budu Bosnjani, dok se ti ne zelis vratiti 500 godina unazad i prihvatiti bosansku crkvu kao svoju vjersku instituciju i krscanostvo kao svoju religiju. Tvoja prica je toliko ljigava i licemjerna da nemam rijeci. Malo mi je defektno sto se spustam na tvoj nivo, ali sam si me natjero na to.

Tvrtko 1 Kotromanic je potomak Nemanjica koji su osnivaci srpske pravoslavne crke i srpske drzave. Kotromanic se kruniso u Milesevu pred mostima Svetog Save. Kotromanic je uzeo ime Stefan koji je nasljedno ime svih Nemanjica. Mnogi bosanski kraljevi poslije Tvrtkka 1 Kotromanica su takodje uzeli ime Stefan. Ovo su NEPOBITNE cinjenice, koje se tebi mogu i ne moraju svidjati.
pionir47

#282 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by pionir47 »

@Travnik

"Bosanstvo" je nesto poput "Yugoslovenstvo". U BiH i van nje ima mnogo onih ne muslimana koji se izjasnjavaju bosancima katolicima (znaci ne Hrvatima) koji kazu explecitno: Ja nisam Hrvat nego Bosnac.

Ti ljudi ce se vremenom ukljuciti u Bosnjastvo. Ali tu najvecu odgovornost igraju muslimani. Jer oni se osjecaju xenefobicni i onda se fataju za "Islamizam" tj.: probaju od Bosnjastva da naprave Islamsku odrecicu :"Dobar si Bosnjak ako si dobat vjernik." To je proces koji nece moci dugo trajati. Kad tad ce Bosnjaci morati sekularizirati koncept Bosnjastva.

To ce se desiti na jednom od Bosnjackih sabora i nakon toga. Sada da li ce to trajati 10, 20 ili 30 godina; tesko je reci. Po meni ce ovo "Islmisticko Bosnjastvo" trajati sve do onog momenta dok Bosnjaci-muslimani ne dobiju demografsku ubjedljivu vecinu.

A to da se Hrvati i Srbi nece "tjerati" u Bosnjastvo; to je sasvim jasnoo svima. Ali jednog dana cu i ja za sebe reci da sam Bosnjak ( a ne Bosanac) jer ce to Bosnjastvo biti prihvatljivo i za ove malo-modernije muslimane. Ali tada ce to Bosnjastvo i biti prihvatljivo i za mjesane brakove, "Bosance katolike" itd.
pionir47

#283 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by pionir47 »

Suti i trpi wrote:
Tvrtko 1 Kotromanic je potomak Nemanjica koji su osnivaci srpske pravoslavne crke i srpske drzave. Kotromanic se kruniso u Milesevu pred mostima Svetog Save. Kotromanic je uzeo ime Stefan koji je nasljedno ime svih Nemanjica. Mnogi bosanski kraljevi poslije Tvrtkka 1 Kotromanica su takodje uzeli ime Stefan. Ovo su NEPOBITNE cinjenice, koje se tebi mogu i ne moraju svidjati.
Tvrtko Kotromanic NIJE potomak Nemanjica. Koji istoricar to tvrdi? Tvrtkova BAKA je bila Nemanjic i nista vise. Tvrtko je pored toga bio i rodjak Ugarskog kralja. Citava evropa je u to vrijeme se zenila i udavala izmedju sebe. Jeisli ti zdrav covjece? Koji Srpski istoricar kaze da je Tvrtko potomak Nemanjica?

Svi Srpski historicari od Dinica, Cirkovica, Corevica; tvrde da je Tvrtkova baka Nemanjic i nista vise! Ugarska najmocnija kraljeica je bila Bosanka- Elisabeta Kotromanic. Pa sta? Tvrtko se poziva na srodstvo sa Nemanjica da bi prosirio svoje zemlje. I to je u njegovo vrijjeme bila normala. Stefan je preuzeto od Vizantskog carstva. Stpska zastava (4 C) je preuzeta od Vizantije.

I nemoj lupetati vise! Ja ne pricam o Srbima i Hrvatima!!!!!!

Ja kazem da se oni Bosanci; umjereni muslimani, ateisti, mjesani brakovi, bosanci-katolici da se oni trebaju primiti u Bosnjastvo. :x :x :x

Hrvate ne spominjem. Oni Hrvati u Sarajevu koji su se borili u ARBIH; koji za sebe kazu da su Bosanci. Oni se trebaju primiti u Bosnjastvo.
Suti i trpi

#284 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Suti i trpi »

To sam i reko u pretproslom komentaru. Kotromanic je dijelom potomak Nemanjica. Kako se on licno osjeco to ne znamo ni ja i ti. Mozemo diskutovati samo o njegovim djelima. Ali, ovdje cemo zavrsiti sa tom pricom, nije za ovog podforuma. Ako imas nesto dodat, dodaj, ja Kotromanica vise necu pominjati.

Razumijem ja tvoje zelje, prihvatam ih, ali ne prihvatam da nameces svoju volju.

Kako bi ti reagovo da ja na ovom forumu pozivam na pokrstavanje!?? Razmisli malo... Nemas pravo uticati na bilo ciju odluku.

Ti mozes u bosnjackom narodu pripremati teren da se ta nacija nekada svidi Srbima i Hrvatima, ali nemas pravo to nametati Srbima i Hrvatima. Ako zelis da ti se neko pridruzi mjenjaj sebe a ne drugoga. To sto radis ti jeste KLASICNI pokusaj asimilacije... Naravno, to nema ni grama sanse da se realizuje u stvarnosti, samo bezveze stvaras tenzije i provociras osjecaje Srba i Hrvata.
1gorstak

#285 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by 1gorstak »

pionir47 wrote:U skoro svakoj povelji se ime "Bosnjanin" spominje u prosjeku 3 puta. Srbin ili Hrvat nikada osim ako se povelja odnosi na "anexirane zemlje".
Ovo je podrucje preoptereceno razlicitim tumacenjima istorije, svako ima svoje i neka tako ostane. Ono oko cega se mozemo sloziti jeste okvir ZAVNOBiH-a koji nasu zemlju definise kao zemlju tri naroda. Nasem drustvu nije potrebno vise od tog.
1gorstak

#286 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by 1gorstak »

Bikonja wrote:Neki se pozivaju na Bajicev clanak gde on sugerise da Bosnjaci treba samo da cekaju nekoliko desetina godina, da postanu znacajna vecina, i onda ce se stvar resiti sama od sebe... to je politika rulje, ima i preko 200 miliona ljudi u Bangladesu, pa tesko da sa tom brojkom resavaju probleme jer su jezivo siromasni.
Nisi razumio Bajica. On prostim izlaganjem brojki velikosrbima ukazuje na cinjenicu da je ono za sto se oni zalazu nemoguce izvesti jer utjecaj Bosnjaka raste svakim danom, te da treba sjesti za sto i doci do istinskog dogovora (sto Dejtonski sporazum nije) dok su Bosnjaci jos zainteresovani za taj dogovor.
Student Exchange

#287 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Student Exchange »

Bajicevo misljenje je relevantno koliko je i on sam relevantan, to jest skoro nula. Pa da kazemo da je barem neko ko dobro pravi projekcije, dokazo se vec u tome i slicno, ali cak ni to.
Taki smo mi narod volimo da se zavaravamo i to znam nego me vise brine sto se u nekim glavama cjela strategija Bosnjaka zasniva na brojcanoj dominaciji i nista osim toga. e ako je to strategija najbolje da se ubijemo
Bikonja

#288 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Bikonja »

1gorstak wrote:
Bikonja wrote:Neki se pozivaju na Bajicev clanak gde on sugerise da Bosnjaci treba samo da cekaju nekoliko desetina godina, da postanu znacajna vecina, i onda ce se stvar resiti sama od sebe... to je politika rulje, ima i preko 200 miliona ljudi u Bangladesu, pa tesko da sa tom brojkom resavaju probleme jer su jezivo siromasni.
Nisi razumio Bajica. On prostim izlaganjem brojki velikosrbima ukazuje na cinjenicu da je ono za sto se oni zalazu nemoguce izvesti jer utjecaj Bosnjaka raste svakim danom, te da treba sjesti za sto i doci do istinskog dogovora (sto Dejtonski sporazum nije) dok su Bosnjaci jos zainteresovani za taj dogovor.
A gde raste taj uticaj?!

To sto ih se vise radja nego Srba i Hrvata...jel to neki argument.

Objasni ti meni kako na politickom planu raste uticaj, kakve instrumente imaju da kontrolisu stanje na 49% teritorije Bosne... brojcano stanje i zivotni uslovi Bosnjaka u RS su mizerni.

Razumeo sam ja dobro Bajica, teorija mu je u sustini profasisticka, kao radovanje Gadafija da ce Evropa zbog niskog nataliteta postati muslimanska, to su luzerske price koje samo radjaju mrznju, nije bitna brojnost, nego kvalitet te brojnosti.
Nezbilj

#289 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Nezbilj »

Suti i trpi wrote: 1. Slazem se da BiH postoji radi bosnjacke volje, ali... Da li se ti slazes da je u pozadini teritorija ili sentimentalna povezanost za Banja Luku i Siroki Brijeg? Npr. za Srbe u Srbiji bi se moglo reci da Kosovo 'ne daju' zbog sentimentalne povezanosti sa tom pokrajinom/drzavom. Jug Srbije (Presvo, Medvedju i Bujanovac) ne daju iskljucivo radi zelje za vecom teritorijom... Ne vjerujem da imaju sentimentalnu povezanost sa Presevom kao sto imaju sa Prizrenom npr. Ja sam razocaran sto Srbi i Hrvati ne dozivljavaju BiH kao svoju domovinu, jer historijski gledano na to imaju puno pravo. Da li ti smatras da je mentalitet i 'genetski kod' Bosnjaka u Sandzaku slican sa mentalitetom Bosnjaka u BiH. Da li bi Bosnjaci u Sandzaku pocjepali Srbiju kada bi im se za to ukazala prilika. Da li bi po tebi Bosnjaci u BiH zauzimali isti stav da je Srba preko 50%, a Bosnjaka oko 30%. Da li su u pitanju plemenite namjere ili interes?
2. Hmmm... Zanimljivo... Djelimicno se slazem, ali... Zamisli da se Bosnjacima postave ovakva dva referendumska pitanja... Da li ste za BiH u kojoj ce vecina kreirati unutrasnju i vanjsku politiku bez prava veta koje bi onemogucavalo ugrozavanje nacionalni i vjerski interesa ili ste za BiH u kojoj ce narodi biti jednakopravni, u kojoj ce zaposlenost u institucijama biti srazmjena brojnoscu naroda i u kojoj ce narodi imati pravo veta koje ce onemoguciti ugrozavanje interesa druga dva naroda. Sta mislis kakav bi bio odgovor? Ja mislim da bi prva opcija dobila 90% glasova u bosnjackom narodu. Ako bi pitanje bilo prosto, onako kako si ga ti formuliso, onda se slazem sa tobom (iako bi i tada bilo jako jako gusto). Ali opet ostaje kljucna recenica u tom slucaju... 'Na stranu to što Bošnjaci nisu u stanju da artikulišu šta zapravo znači država ravnopravnih naroda i građana i kako bi se ta ravnopravnost u praksi sprovela.' Posto zivim u Federaciji, niko me ne moze ubjediti da Bosnjaci ne zele da njihova bude zadnja u unutrasnjoj i vanjskoj politici buduce BiH.
3. Bosnjaci su vecinski narod, Bosnjaci zele jedinstvenu i cjelovitu BiH, tako da je sasvim logicno da krenu sa primjerima koji ce pokazat spremnost na suzivot i jednakopravnost svih naroda. Zar nije logicno da se to ocekuje od Bosnjaka, a ne od separatisticki nastrojeni Srba i Hrvata!? Bosnjaci kao najbrojni narod moraju biti generator pozitivni promjena ako usitinu zele da ova drzava bude jedinstvena u kojoj ce svi narodi biti jednakopravni... Ovih 15 godina je pokazalo da jednakopravnost nije volja vecine bosnjackog naroda, kao sto nije volja srpskog i hrvatskog naroda. Ko tvrdi drugacije prodaje maglu.

4. Ne bih se slozio da je mali broj Bosnjaka koji zele etnicki cistu BiH. Zelja za dominatno bosnjackom BiH je posebno izrazena u ruralnim sredinama. Otidji u neko selo i pitaj da li bi voljeli da Srbi i Hrvati napuste BiH i odu u svoje 'matice'... Mislim da bi ti vecina potvrdno odgovorila. Ovo ne lupam, imo sam se priliku milion puta uvjeriti u te tvrdnje. U gradovima je situacija nesto drugacija, ali i tu postoji solidan broj Bosnjaka koji u dubini duse zeli dominantno bosnjacku BiH. Kazes da Srbi i Hrvati usmjeravaju Bosnjake ka oslanjanju na svoje snage i stav 'ili ste snama ili protiv nas'. To je jedna strana medalje, ali si zaboravio pomenuti drugu. Sta Bosnjaci nude Srbima i Hrvatima da bi bili sa njima?
5. Za vrijeme Ramazana u mnogim vecim firmama se pustaju ilahije za vrijeme radnog vremena. Jedan drug (koji je Bosnjak) mi je reko da je propado u zemlju od stida radi svoje kolegice Marije koja je Hrvatica. Reko je tim likovima 'zasto ne ugasite ilahije, nisu svi u celiji Muslimani'... Oni su mu odgovorili 'pitali smo Mariju da li joj smetaju ilahije, a ona nam je rekla da ne smetaju' :o . Ovakvih primjera ima mali milion. Isto je i u gradovima sa srpskom i hrvatskom vecinom gdje je tolerancija vjerovatno na jos nizim granama. Kako se osjecaju bosnjacka djeca koja idu u skolu koja se zove 'Sveti Sava' i u kojoj u kabinetu stoji ikona nekog svetca? Ima mali milion primjera diskriminacije na sve tri strane. Ali, nikog ne zanima ono sto se desava u njegovom dvoristu, iskljucivo se brine za probleme u tudjem. Takvim stavom nista dobro necemo postici.
1. Za Bošnjake ideja samostalne i jedinstvene BiH nema alternative i to prije svega iz strateških egzistencijalnih interesa koje naravno prati i sentimentalna patriotska veza. Ne znam koliko se može uopšte govoriti o plemenitim ili manje plemenitim namjerama ali Bošnjaci vide BiH kao uslov svog opstanka koji je u posljednjem kao i prethodnim ratova bio frontalno ugrožen upravo od Srba i Hrvata. Očuvanje cjelovitosti BiH posmatra se također kao uslov opstanka jer bi podjelom BiH Bošnjaci bili getoizirani na vrlo uskom prostoru koji bi Srbija i Hrvatska okružile na širokom području i time onemogućile razvoj i opstanak ovog naroda. Osim toga Bošnjaci su živjeli u manjem ili većem broju na cijeloj teritoriji BiH tako da je danas nemoguće odreći se tih dijelova BiH sa kojih su silom i zločinom protjerani. To je možda ta sentimentalna dimenzija koja ne dozvoljava bilo kakav politički kompromis kojim bi se bilo ko mogao odreći nekog dijela BiH po bilo koju cijenu. Mislim da paralela sa Kosovom ili Sandžakom nema puno veze sa BiH. Kada Bošnjaci u BiH budu krenuli sa teritorijalnim pretenzijama prema Sandžaku, primorju ili nekom drugom području izvan BiH na koje bi se po nekom tobožnjem istorijskom ili nacionalnom osnovu moglo polagati neko pravo onda možemo govoriti o ekspanzionističkim pretenzijama kao što je to Kosovo ili RS za Srbiju.

2. Mislim da se političko razmišljanje dobrog dijela Bošnjaka može analizirati na primjeru odnosa prema Željku Komšiću. Činjanica da ovaj čovjek nije Bošnjak ni na koji način ne umanjuje povjerenje i privrženost prema politici koju on vodi iz prostog razloga jer je njegova politika patriotska i bosanskohercegovačka. Mislim da bi kada bi se birao jedan predsjednik Bošnjaci dali više glasova Željku Komšiću nego i jednom od postojećih bošnjačkih kandidata. Ovo dokazuje da dobar dio Bošnjaka još uvijek ima kapaciteta da cijeni ljude prema njihovoj politici odnosno u ovom slučaju prema njihovoj patriotskoj politici bez obzira na njihovu nacionalnost. E sada se postavlja pitanje je li Komšićeva politika Bošnjačka ili je njegova politika nešto što Bošnjaci podržavaju a to je državna bosanskohercegovačka patriotska politika. Mislim da u okvirima navedenog leži potencijal i željeni pravac kretanja bošnjačke politike. Međutim trebaće još dosta vremena da se takva politika jasno definiše, stekne potrebnu infrastrukturu i ljudske potencijale.

3. Bosnjaci kao najbrojni narod moraju biti generator pozitivni promjena ako usitinu zele da ova drzava bude jedinstvena u kojoj ce svi narodi biti jednakopravni...
Sa ovim komentarom se u potpunosti slažem ali kao što sam već na nekoliko mjesta komentarisao Bošnjaci kao politički narod još vijek prolaze kroz razvojne faze i nemaju dovoljno kapaciteta za takvu vrstu političkog liderstva. Možda će se jačanjem pozicije Bošnjaka u BiH kroz demografski i ekonomski razvoj kompleksi malog i ugroženog naroda postepeno prevazilaziti ali također je moguće da će ojačana pozicija rezultovati i novim talasom bahatog nacionalizma i unitarizacije. Nadam se da će prevagnuti pozitivne snage ali nikad se ne zna. Isto kao što su i Srbija i Hrvatska prolazile kroz slavne i mračne faze u stvaranju svojih država tako ne treba očekivati ni a će BiH niti Bošnjaci biti pošteđeni svojih demona.

4. Sta Bosnjaci nude Srbima i Hrvatima da bi bili sa njima? Opet se slažem. Međutim odgovor je isti kao i kod prethodnog pitanja. Bošnjaci nisu dovoljno zreli da bi mogli politički artikulisati takav pristup. Bošnjaci se još uvijek osječaju žrtvama jer oni to realno i jesu. Zar poslije Srebrenice, opsade Sarajeva i rušenja Mostara itd Bošnjaci još nešto treba da nude Srbima i Hrvatima da bi ih potkupili da ipak žive sa njima u istoj državi?
Bošnjaci se ne osjećaju da bilo šta duguju Srbima i Hrvatima već upravo suprotno. Bošnjaci osjećaju da bi Srbi i Hrvati trebali da se na neki način iskupe za ono što su u ratu napravili i da najmanje što mogu da urade jeste da promjene svoju antidržavnu i separatističku politiku. Dakle radi se vrlo dubokim kolektivnim emocijama koje još uvijek ne dozvoljavaju racionalno političko djelovanje o kojem ti govoriš. Bošnjački političar koji bi smatrao da Srbima i Hrvatima treba nešto ponuditi kako bi bili spremni živjeti sa Bošnjacima bio bi proglašen budalom i izdajnikom. Ja se međutim slažem da su Bošnjaci kao najbrojniji narod u poziciji da učine više kako bi konkretnim potezima otklonili razloge za strah od Bošnjačke dominacije čime bi se možda otvorili pravci za funkcionalnije preuređenje države međutim očigledno je prerano za takve političke ideje.

5. Moram priznati da nisam naročito dobro upoznat sa razmišljanjem bošnjačkog seljaka i zato sam govorio o Sarajevu. Mislim da je društveni mentalni sklop koji se formira u Sarajevu ipak onaj koji se najuticajnije širi na Bošnjake u drugim krajevima i zato mislim da je relevantno posmatrati odnose u ovom gradu. Ne znam kakva je to firma u kojoj se slušaju ilahije tokom radnog vremena niti mogu zamisliti likove koji poste i takvu muziku slušaju na poslu ali moguće da ima i takvih. Međutim ne bih rekao da je taj primjer relevantan za oslikavanje odnosa Bošnjaka prema nemuslimanima već šta više rakao bih da je taj primjer prilično pretenciozan. Hajde da navedemo još par primjera. Evo da se ne vraćamo na ratni period i činjenicu da ni jedna crkva nije stradala u Sarajevu, možda bi kao primjer mogli navesti i događaj kamenovanja katoličke crkve u Briješću grupe navijača Sarajeva nakon sahrane Vedrana Puljića. Počinioci su isti dan uhapšeni a sutra dan su Horde Zla došle da se izvinu sveštenicima i da osude to što se desilo i još donesu para za polupana stakla. Radi li se o političkom pranju ruku ili organizovanoj medijskoj predstavi? Recimo možda. U svakom slučaju radilo se o izrazu dobre volje i javnoj osuditi ovakavog akta jer on ne pretstavlja način na koji Sarajlije tretiraju crkve u svom gradu. Usporedi ovo sad sa paljenjem Barjakli džamije u sred Beograda na očigled policije 2004. ili neredima u Banja Luci 2001. godine prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije džamije u kojima je učestvovalo nekoliko hiljada napadača prilikom čega je Murat Badić poginuo zbog dobivenog kamena u glavu. Kao izraz dobre volje trebalo je 6. godina da bi otpočelo suđenje osumnjičenih za paljevinu u Beogradu, a za ubistvo Murata Badića nikada niko nije odgovarao.
Last edited by Nezbilj on 25/08/2010 01:26, edited 1 time in total.
Bikonja

#290 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Bikonja »

Nezbilj wrote:
1. Za Bošnjake ideja samostalne i jedinstvene BiH nema alternative i to prije svega iz strateških egzistencijalnih interesa koje naravno prati i sentimentalna patriotska veza. Ne znam koliko se može uopšte govoriti o plemenitim ili manje plemenitim namjerama ali Bošnjaci vide BiH kao uslov svog opstanka koji je u posljednjem kao i prethodnim ratova bio frontalno ugrožen upravo od Srba i Hrvata. Očuvanje cjelovitosti BiH posmatra se također kao uslov opstanka jer bi podjelom BiH Bošnjaci bili getoizirani na vrlo uskom prostoru koji bi Srbija i Hrvatska okružile na širokom području i time onemogućile razvoj i opstanak ovog naroda. Osim toga Bošnjaci su živjeli u manjem ili većem broju na cijeloj teritoriji BiH tako da je danas nemoguće odreći se tih dijelova BiH sa kojih su silom i zločinom protjerani. To je možda ta sentimentalna dimenzija koja ne dozvoljava bilo kakav politički kompromis kojim bi se bilo ko mogao odreći nekog dijela BiH po bilo koju cijenu. Mislim da paralela sa Kosovom ili Sandžakom nema puno veze sa BiH. Kada Bošnjaci u BiH budu krenuli sa teritorijalnim pretenzijama prema Sandžaku, primorju ili nekom drugom području izvan BiH na koje bi se po nekom istorijskom ili drugom osnovu moglo polagagati neko tobožnje pravo onda možemo govoriti o ekspanzionističkim pretenzijama kao što je to Kosovo ili RS za Srbiju.

2. Mislim da se političko razmišljanje dobrog dijela Bošnjaka može analizirati na primjeru odnosa prema Željku Komšiću. Činjanica da ovaj čovjek nije Bošnjak ni na koji način ne umanjuje povjerenje i privrženost prema politici koju vodi ovaj čovjek iz prostog razloga jer je njegova politika patriotska i bosanskohercegovačka. Mislim da bi kada bi se birao jedan predsjednik Bošnjaci dali više glasova Željku Komšiću nego i jednom od postojećih bošnjačkih kandidata. Ovo dokazuje da dobar dio Bošnjaka još uvijek ima kapaciteta da cijeni ljude prema njihovoj politici odnosno u ovom slučaju prema njihovoj patriotskoj politici bez obzira na njihovu nacionalnost. E sada se postavlja pitanje je li Komšićeva politika Bošnjačka ili je njegova politika nešto što Bošnjaci podržavaju a to je državna bosanskohercegovačka patriotska politika. Mislim da u okvirima navedenog leži potencijal i željeni pravac kretanja bošnjačke politike. Međutim trebaće još dosta vremena da takva politika stekne potrebnu infrastrukturu.

3. Bosnjaci kao najbrojni narod moraju biti generator pozitivni promjena ako usitinu zele da ova drzava bude jedinstvena u kojoj ce svi narodi biti jednakopravni...
Sa ovim komentarom se u potpunosti slažem ali kao što sam već na nekoliko mjesta komentarisao Bošnjaci kao politički narod još vijek prolaze kroz razvojne faze i nemaju dovoljno kapaciteta za takvu vrstu političkog liderstva. Možda će se jačanjem pozicije Bošnjaka u BiH kroz demografski i ekonomski razvoj kompleksi malog i ugroženog naroda postepeno prevazilaziti ali također je moguće da će ojačana pozicija rezultovati i novim talasom bahatog nacionalizma i unitarizacije. Nadam se da će prevagnuti pozitivne snage ali nikad se ne zna. Isto kao što su i Srbija i Hrvatska prolazile kroz slavne i mračne faze u stvaranju svojih država tako ne treba očekivati ni a će BiH niti Bošnjaci biti pošteđeni svojih demona.

4. Sta Bosnjaci nude Srbima i Hrvatima da bi bili sa njima? Opet se slažem. Međutim odgovor je isti kao i kod prethodnog pitanja. Bošnjaci nisu dovoljno zreli da bi mogli politički artikulisati takav pristup. Bošnjaci se još uvijek osječaju žrtvama jer oni to realno i jesu. Zar poslije Srebrenice, opsade Sarajeva i rušenja Mostara itd Bošnjaci još nešto treba da nude Srbima i Hrvatima da bi ih potkupili da ipak žive sa njima u istoj državi?
Bošnjaci se ne osjećaju da bilo šta duguju Srbima i Hrvatima već upravo suprotno. Bošnjaci osjećaju da bi Srbi i Hrvati trebali da se na neki način iskupe za ono što su u ratu napravili i da najmanje što mogu da urade jeste da promjene svoju antidržavnu i separatističku politiku. Dakle radi se vrlo dubokim kolektivnim emocijama koje još uvijek ne dozvoljavaju racionalno političko djelovanje o kojem ti govoriš. Bošnjački političar koji bi smatrao da Srbima i Hrvatima treba nešto ponuditi kako bi htjeli živjeti sa Bošnjacima bio bi proglašen budalom i izdajnikom. Ja se međutim slažem da su Bošnjaci kao najbrojniji narod u poziciji da učine više kako bi konkretnim potezima pokazali Srbima i Hrvatima otklonili razloge za strah od Bošnjačke dominacije čime bi se možda otvorili pravci za funkcionalnije preuređenje države međutim očigledno je prerano za takve političke ideje.

5. Ne znam kakva je to firma u kojoj se slušaju ilahije tokom radnog vremena niti mogu zamisliti likove koji poste i takvu muziku slušaju na poslu ali moguće da ima i takvih. Međutim ne bih rekao da je taj primjer relevantan za oslikavanje odnosa Bošnjaka prema nemuslimanima već šta više rakao bih da je taj primjer prilično pretenciozan. Hajde da navedemo još par primjera. Evo da se ne vraćamo na ratni period i činjenicu da ni jedna crkva nije stradala u Sarajevu, možda bi kao primjer mogli navesti i događaj kamenovanja katoličke crkve u Briješću grupe navijača Sarajeva nakon sahrane Vedrana Puljića. Počinioci su isti dan uhapšeni a sutra dan su Horde Zla došle da se izvinu sveštenicima i da osude to što se desilo i još donesu para za polupana stakla. Radi li se o političkom pranju ruku ili organizovanoj medijskoj predstavi? Recimo možda. U svakom slučaju radilo se o izrazu dobre volje i javnoj osuditi ovakavog akta jer on ne pretstavlja način na koji Sarajlije tretiraju crkve u svom gradu. Usporedi ovo sad sa paljenjem Barjakli džamije u sred Beograda na očigled policije 2004. ili neredima u Banja Luci 2001. godine prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije džamije prilikom čega je Murat Badić poginuo zbog dobivenog kamena u glavu. Kao izraz dobre volje trebalo je 6. godina da bi otpočelo suđenje osumnjičenih za paljevinu u Beogradu, a za ubistvo Murata Badića nikada niko nije odgovarao.
Ima ovde napisanih dobrih zapazanja, ne bi analizirao tacku po tacku, osvrnuo bi se na pricu o tome sta Bosnjaci mogu ponuditi Srbima i Hrvatima.

Prvo se treba otarasiti price o vecitoj zrtvi, tako poimanje stvarnosti cak i da je tacno, ne moze da resi probleme, vec ih samo produbljuje, jer se pokolenja uce o masovnim stradanjima, jedino sto se kod njih javlja kao reakcija je iskonska mrznja, Srbi su uceni 50 godina sta je bilo u Jasenovcu, pa je to eskaliralo na najgori moguci nacin.

Mora da se ponudi pozitivna prica koja nece zaboraviti proslost, ali je nece potencirati, pogotovo ako se to planski radi zarad nekih politickih poena. I Srbi i Hrvati su isto zrtve, bili su u proslosti u raznih dogadjajima, bili su i u zadnjem ratu, jer su gurnuti u besmisleni rat protiv svojih komsija sa kojima su 50 godina ziveli u miru, vencavali, radjali decu, radili u istim preduzecima, druzili se... nasli su se na vetrometini u kojoj su im preko sredstava ispiranja mozga usadili strah, dali im puske u ruke, i mnogi nisu imali izbora... retki su oni koji su sa radoscu ubijali komsije, vecina ih je regrutovano i pucalo je jer je moralo.

Sta se danas nudi njima, optuzbe da su koljaci i genocidni, da su bolesnici, da se stide svog naroda...jel to put kojim ce oni priznati da su pogresili, mislim da je vecina njih svesno u ime kakve price su ubijali, ali iz inata nece da to javno priznaju, nego odlaze u inat i negaciju, jer sa druge strane nije osoba koja ce saslusati njihove probleme, nego koja ih gleda kao krvnike.
Nije lako ni Bosnjacima da oproste, pogotovo onima koji su izgubili najmilije, postali invalidi...ali ako hoce da imaju zajednicku drzavu, mora da se postave dostojanstveno u svojoj patnji, a ne puni mrznje i zelje za osvetom.

Ne vidim ja danas politicare koji mogu da se izdignu na taj nivo, mozda to sad nije ni bitno, bitno je da obican covek to shvati sa obe strane, jer se mora zajednicki ziveti u ma kakvoj organizaciji drzave.

Kad se to postigne, onda ce se moci naci i odredjena saglasnost sto se tice istorijskih i kulturnih prica, vodjenja usaglasene drzavne politike, i na dugi rok zaceljivanja rana iz zadnjeg rata koje su preduboke, ali ne i neizlecive.
hercegovac_pravi

#291 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by hercegovac_pravi »

Bikonja wrote:
Nezbilj wrote:
1. Za Bošnjake ideja samostalne i jedinstvene BiH nema alternative i to prije svega iz strateških egzistencijalnih interesa koje naravno prati i sentimentalna patriotska veza. Ne znam koliko se može uopšte govoriti o plemenitim ili manje plemenitim namjerama ali Bošnjaci vide BiH kao uslov svog opstanka koji je u posljednjem kao i prethodnim ratova bio frontalno ugrožen upravo od Srba i Hrvata. Očuvanje cjelovitosti BiH posmatra se također kao uslov opstanka jer bi podjelom BiH Bošnjaci bili getoizirani na vrlo uskom prostoru koji bi Srbija i Hrvatska okružile na širokom području i time onemogućile razvoj i opstanak ovog naroda. Osim toga Bošnjaci su živjeli u manjem ili većem broju na cijeloj teritoriji BiH tako da je danas nemoguće odreći se tih dijelova BiH sa kojih su silom i zločinom protjerani. To je možda ta sentimentalna dimenzija koja ne dozvoljava bilo kakav politički kompromis kojim bi se bilo ko mogao odreći nekog dijela BiH po bilo koju cijenu. Mislim da paralela sa Kosovom ili Sandžakom nema puno veze sa BiH. Kada Bošnjaci u BiH budu krenuli sa teritorijalnim pretenzijama prema Sandžaku, primorju ili nekom drugom području izvan BiH na koje bi se po nekom istorijskom ili drugom osnovu moglo polagagati neko tobožnje pravo onda možemo govoriti o ekspanzionističkim pretenzijama kao što je to Kosovo ili RS za Srbiju.

2. Mislim da se političko razmišljanje dobrog dijela Bošnjaka može analizirati na primjeru odnosa prema Željku Komšiću. Činjanica da ovaj čovjek nije Bošnjak ni na koji način ne umanjuje povjerenje i privrženost prema politici koju vodi ovaj čovjek iz prostog razloga jer je njegova politika patriotska i bosanskohercegovačka. Mislim da bi kada bi se birao jedan predsjednik Bošnjaci dali više glasova Željku Komšiću nego i jednom od postojećih bošnjačkih kandidata. Ovo dokazuje da dobar dio Bošnjaka još uvijek ima kapaciteta da cijeni ljude prema njihovoj politici odnosno u ovom slučaju prema njihovoj patriotskoj politici bez obzira na njihovu nacionalnost. E sada se postavlja pitanje je li Komšićeva politika Bošnjačka ili je njegova politika nešto što Bošnjaci podržavaju a to je državna bosanskohercegovačka patriotska politika. Mislim da u okvirima navedenog leži potencijal i željeni pravac kretanja bošnjačke politike. Međutim trebaće još dosta vremena da takva politika stekne potrebnu infrastrukturu.

Bošnjaci se ne osjećaju da bilo šta duguju Srbima i Hrvatima već upravo suprotno. Bošnjaci osjećaju da bi Srbi i Hrvati trebali da se na neki način iskupe za ono što su u ratu napravili i da najmanje što mogu da urade jeste da promjene svoju antidržavnu i separatističku politiku. Dakle radi se vrlo dubokim kolektivnim emocijama koje još uvijek ne dozvoljavaju racionalno političko djelovanje o kojem ti govoriš. Bošnjački političar koji bi smatrao da Srbima i Hrvatima treba nešto ponuditi kako bi htjeli živjeti sa Bošnjacima bio bi proglašen budalom i izdajnikom. Ja se međutim slažem da su Bošnjaci kao najbrojniji narod u poziciji da učine više kako bi konkretnim potezima pokazali Srbima i Hrvatima otklonili razloge za strah od Bošnjačke dominacije čime bi se možda otvorili pravci za funkcionalnije preuređenje države međutim očigledno je prerano za takve političke ideje.

5. Ne znam kakva je to firma u kojoj se slušaju ilahije tokom radnog vremena niti mogu zamisliti likove koji poste i takvu muziku slušaju na poslu ali moguće da ima i takvih. Međutim ne bih rekao da je taj primjer relevantan za oslikavanje odnosa Bošnjaka prema nemuslimanima već šta više rakao bih da je taj primjer prilično pretenciozan. Hajde da navedemo još par primjera. Evo da se ne vraćamo na ratni period i činjenicu da ni jedna crkva nije stradala u Sarajevu, možda bi kao primjer mogli navesti i događaj kamenovanja katoličke crkve u Briješću grupe navijača Sarajeva nakon sahrane Vedrana Puljića. Počinioci su isti dan uhapšeni a sutra dan su Horde Zla došle da se izvinu sveštenicima i da osude to što se desilo i još donesu para za polupana stakla. Radi li se o političkom pranju ruku ili organizovanoj medijskoj predstavi? Recimo možda. U svakom slučaju radilo se o izrazu dobre volje i javnoj osuditi ovakavog akta jer on ne pretstavlja način na koji Sarajlije tretiraju crkve u svom gradu. Usporedi ovo sad sa paljenjem Barjakli džamije u sred Beograda na očigled policije 2004. ili neredima u Banja Luci 2001. godine prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije džamije prilikom čega je Murat Badić poginuo zbog dobivenog kamena u glavu. Kao izraz dobre volje trebalo je 6. godina da bi otpočelo suđenje osumnjičenih za paljevinu u Beogradu, a za ubistvo Murata Badića nikada niko nije odgovarao.
Ima ovde napisanih dobrih zapazanja, ne bi analizirao tacku po tacku, osvrnuo bi se na pricu o tome sta Bosnjaci mogu ponuditi Srbima i Hrvatima.

Prvo se treba otarasiti price o vecitoj zrtvi, tako poimanje stvarnosti cak i da je tacno, ne moze da resi probleme, vec ih samo produbljuje, jer se pokolenja uce o masovnim stradanjima, jedino sto se kod njih javlja kao reakcija je iskonska mrznja, Srbi su uceni 50 godina sta je bilo u Jasenovcu, pa je to eskaliralo na najgori moguci nacin.

Mora da se ponudi pozitivna prica koja nece zaboraviti proslost, ali je nece potencirati, pogotovo ako se to planski radi zarad nekih politickih poena. I Srbi i Hrvati su isto zrtve, bili su u proslosti u raznih dogadjajima, bili su i u zadnjem ratu, jer su gurnuti u besmisleni rat protiv svojih komsija sa kojima su 50 godina ziveli u miru, vencavali, radjali decu, radili u istim preduzecima, druzili se... nasli su se na vetrometini u kojoj su im preko sredstava ispiranja mozga usadili strah, dali im puske u ruke, i mnogi nisu imali izbora... retki su oni koji su sa radoscu ubijali komsije, vecina ih je regrutovano i pucalo je jer je moralo.

Sta se danas nudi njima, optuzbe da su koljaci i genocidni, da su bolesnici, da se stide svog naroda...jel to put kojim ce oni priznati da su pogresili, mislim da je vecina njih svesno u ime kakve price su ubijali, ali iz inata nece da to javno priznaju, nego odlaze u inat i negaciju, jer sa druge strane nije osoba koja ce saslusati njihove probleme, nego koja ih gleda kao krvnike.
Nije lako ni Bosnjacima da oproste, pogotovo onima koji su izgubili najmilije, postali invalidi...ali ako hoce da imaju zajednicku drzavu, mora da se postave dostojanstveno u svojoj patnji, a ne puni mrznje i zelje za osvetom.

Ne vidim ja danas politicare koji mogu da se izdignu na taj nivo, mozda to sad nije ni bitno, bitno je da obican covek to shvati sa obe strane, jer se mora zajednicki ziveti u ma kakvoj organizaciji drzave.

Kad se to postigne, onda ce se moci naci i odredjena saglasnost sto se tice istorijskih i kulturnih prica, vodjenja usaglasene drzavne politike, i na dugi rok zaceljivanja rana iz zadnjeg rata koje su preduboke, ali ne i neizlecive.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pa jedino što Bošnjaci mogu ponuditi Dodiku i koaliciji, je da ponovo legnu pod četničke i ustaške kame a ta vremena su davno prošla. Nakon što su preživjeli pokušaj kompletnog biloškog uništavanja, ti očekuješ od Bošnjaka da nešto ponude istim onima koji su ih pokušali istrijebiti i to samo zato da bi ih odobrovoljili da dželati pristanu da žive u državi koja je i njihova? :-) E ovakav izdanak još nisam pročitao.
Dalje, Bošnjaci jednostavno nisu u poziciji da trebaju nekome nešto nuditi. Zbog čega bi to radili i gubili ono što već imaju?
Inače sam želio preskočiti ovaj post ali mi je oči privuklo ovo gore što sam boldirao. Kako misliš "čak i da je tačno"? :shock: Otarasiti se priče o "večitoj žrtvi" znači postati žrtva ponovo. "Otarasili" smo se tih priča u novijoj istoriji već nekoliko puta, da bi ponovo iste te priče proživljavali. E "neće da može" i ovaj put.
Kao npr. ko to "potencira prošlost" i radi planski i zbog političkih poena? Znači Bošnjaci trebaju prestati pretraživati masovne grobnice u kojima se i danas nalaze tijela njihovih najmilijih? Ili možda ne bi trebali održati komemoraciju na dan sjećanja na srebrenički genocid? Ili možda Bošnjaci ne bi trebali postaviti spomen ploče na mjesta njihovog stradanja ..ili...itd..a sve to eto da bi se pojedini politički krugovi u BiH odobrovoljili? Po tvome tumačenju i interpretaciji žrtava, Srbi i Hrvati su žrtve u zadnjem ratu zato što su ubijali Bošnjake a ubijali su ih zato što im je mozak ispran!? E svašta čovjek pročita.
Niko danas nikog ne optužuje nizašto. Ono što ljudi rade je samo citiranje zvaničnih presuda o genocidu, ratnom zločinu, etničkom čišćenju....i bestijalnim iživljavanjima nad nevinim starcima, ženama, djecom ..itd..itd.. E sada što se to pojedinim ne sviđa, to je drugi par opanaka. Ali stvari gurati pod tepih ne rješava probleme već ih samo produbljuje. A što se tiče inata...kod nas u eraniji ima jedna stara izreka.."iz inata je i kenjac krepo"...

Ono što ti vidiš kao uzdizanje za većinu Bošnjaka je spuštanje na niži nivo u odnosu nivo na kome su sada. I šta običan čovjek sa obadvije strane treba da shvati a da već nije shvatio?
Saglasnost u pogledu istorijskih i kulturnih priča je već postignuta. Ono što je već zaključeno u relavantnim institucijama i širokom svjetskom mjenju jednostavno treba biti prihvaćeno od strane pojedinih krugova u BiH. Ako ne vjeruješ meni pogledaj Haške presude i procese koji još traju ili izvještavanja nezavisnih medija tokom ratnog perioda. (unaprijed...risto đogo nije nezavisni medij)
travnik

#292 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by travnik »

hercegovac_pravi

Tvoja se razmišljanja podudaraju jednim dijelom sa Dodikom. Ti kažeš: "Bošnjaci jednostavno nisu u poziciji da trebaju nekome nešto nuditi. Zbog čega bi to radili i gubili ono što već imaju?" Dodik otprilike kaže:"Imamo RS, nedamo niti dio teritorija, a ni nadložnosti. Nama ustavna reforma ne treba. Što bi gubili ono što već imamo?" Dakle, dva potpuno oprečna mišljenja, kao i posljednje 4 godine. Šta dalje? Pa sa ovakvom željom za kompromisom i dogovorima, bit ćemo svjedoci još 4 teške godine.
Kada govoriš o žrtvama, nije samo jedan narod stradao u BiH. Činjenica je da su Bošnjaci stradali najviše, ali stradanja je bilo i na drugim stranama.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#293 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Chmoljo »

travnik wrote:hercegovac_pravi

Tvoja se razmišljanja podudaraju jednim dijelom sa Dodikom. Ti kažeš: "Bošnjaci jednostavno nisu u poziciji da trebaju nekome nešto nuditi. Zbog čega bi to radili i gubili ono što već imaju?" Dodik otprilike kaže:"Imamo RS, nedamo niti dio teritorija, a ni nadložnosti. Nama ustavna reforma ne treba. Što bi gubili ono što već imamo?" Dakle, dva potpuno oprečna mišljenja, kao i posljednje 4 godine. Šta dalje? Pa sa ovakvom željom za kompromisom i dogovorima, bit ćemo svjedoci još 4 teške godine.
Kada govoriš o žrtvama, nije samo jedan narod stradao u BiH. Činjenica je da su Bošnjaci stradali najviše, ali stradanja je bilo i na drugim stranama.
jedno mišljenje je utemeljeno, argumetnovano na dokumentaciji koja skuplja prašinu u Haagu.

drugo mišljenje je utemeljeno na onanisanju po mitologiji.

u ovoj zemlji snaga argumenta ne vrijedi.
Student Exchange

#294 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Student Exchange »

Chmoljo wrote:

jedno mišljenje je utemeljeno, argumetnovano na dokumentaciji koja skuplja prašinu u Haagu.

drugo mišljenje je utemeljeno na onanisanju po mitologiji.

u ovoj zemlji snaga argumenta ne vrijedi.
Izvini, ali..... znas li kako se stvari odvijaju u Haagu? Fakat kako se odvijaju ne kako pricaju (necu da budem shvacen pogresno)
e vidi haveru svjedoka optuzbe, i ko ga je uopste ovog covjeka poslao tamo?!?:
http://www.youtube.com/watch?v=gK1cc1wF6lg
-Vozili ste u alkoholisanom stanju?
-Normalno!

ima u odlomcima, danas gledam 11 nastavaka i ne mogu da vjerujem (a preporucuje i tebi da pogledas svih 11). Na krju nisam znam sta da mislim, muka mi od svega bilo. Cisto da se zapitas kakva nam je dokumentacija u Haagu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#295 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Chmoljo »

Student Exchange wrote: Izvini, ali..... znas li kako se stvari odvijaju u Haagu?
presude su sasvim dovoljan dokaz kako se odvijaju. krenuvši od Bilje, pa sve do presuda za genocid. kao i onih o ekstradiciji npr. Batka...

i koga briga šta sirovina Šešelj izvodi. :roll:
seldzuk

#296 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by seldzuk »

Bikonja wrote:
1gorstak wrote:
A gde raste taj uticaj?!

To sto ih se vise radja nego Srba i Hrvata...jel to neki argument.

Objasni ti meni kako na politickom planu raste uticaj, kakve instrumente imaju da kontrolisu stanje na 49% teritorije Bosne... brojcano stanje i zivotni uslovi Bosnjaka u RS su mizerni.

Razumeo sam ja dobro Bajica, teorija mu je u sustini profasisticka, kao radovanje Gadafija da ce Evropa zbog niskog nataliteta postati muslimanska, to su luzerske price koje samo radjaju mrznju, nije bitna brojnost, nego kvalitet te brojnosti.
Mislim da će utvrđivanje broja Bošnjaka, ako je tačno da je to više od 50%, imati posljedicu ako ništa u tome što će zabetonirati situaciju po pitanju "otcjepljenja" i "trećeg entiteta", jer nema te vlade na svijetu koja će priznati bilo kakav okrajak od države na bh. prostoru. Takođe mislim da su Bošnjaci isuviše pacifisti da bi naštetili nekom Srbinu ili Hrvatu. Koliki je broj osveta od strane Bošnjaka nad ratnim zločincima?
Utvrđivanje da je ovo država koja ima većinu može valjati svim njenim građanima, jer će dovesti do nekog poretka stvari. A ne znam kakvu inače inicijativu očekuju Srbi i Hrvati od Bošnjaka. Bošnjaci su prvi iz svoje politike izbacili jednostranačje, prvi su istjerivali svoje borce i izbjeglice iz stanova, prvi su odlučili procesuirati članove vlastitog naroda... itd.
Za to vrijeme kandidat za člana EU - Hrvatska nije vratila vlasništvo Srbima iz Krajine, a njeno "rješavanje srpskog pitanja" je dijelom i preko naših leđa, jer je dio tih ljudi iz Kninske prešao u Bosansku Krajinu.
A znam da je Bošnjacima navrh glave (da nije ramazan možda bih se i drugačije izrazio)ove situacije - dok su Bošnjaci većinski narod, jedni vuku cijelu državu u rikverc zato što im se naprijed gura entitet, a drugi cijelo vrijeme kukaju da su ugroženi a istovremeno imaju sve ko i druga dva naroda i čak kusaju kajmak iz Federacije, a Hrvatska im doljeva. A cijelo vrijeme nije sigurno ima li ih i 8%. Ubica navijača Hordi zla ne radi ništa jer je bojovnik HVO-a ali zato ima primanja 2800 KM, 2100 od Hrvatske, a 700 od BiH - i ugrožen, nema šta, u po Zagreba, gdje je zdimio od bh. sudstva.
Da Allah da da im Komšić opet bude član Predsjedništva. Amin!
hercegovac_pravi

#297 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by hercegovac_pravi »

Moja i Dodikova razmišljanja su neuporediva jer dolaze iz kompletno drugačije perspektive pa ti je usporedba čist promašaj. Sadašnjom situacijom Bošnjaci ne gube apsolutno ništa. Čak šta više, sama situacija ide u prilog stvaranju nacionalne države Bošnjaka. Sa svakim prođenim danom vjerovatnoća se povećava. U kakvoj je situaciji Dodik?
Dalje, hajde mi reci, šta Bošnjaci mogu dobiti čineći ustupke Dodiku i "najnovijoj koaliciji"? Pominješ kompromis (znači nešto Bošnjaci dobivaju a nešto i gube) pa kontam da te priupitam šta je to što bi Bošnjaci dobili?
Unaprijed isključujem odgovor koji glasi nešto u smislu "pa Dodik i najnovija koalicija će prihvatiti državu BiH" jer to nije kompromis. Naime, Dodik i "najnovija koalicija" su već u državi BiH i nemaju druge opcije osim ostati u BiH ili se iseliti u matične zemlje. Znam da surovo zvuči ali je ovo realnost koja se neće promijeniti bez obzira sviđalo se to meni i tebi ili nam se ne sviđalo.
Za žrtve i zločine je već sve rečeno. Do tebe je da li to želiš prihvatiti ili ne.
1gorstak

#298 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by 1gorstak »

Bikonja wrote:Prvo se treba otarasiti price o vecitoj zrtvi, tako poimanje stvarnosti cak i da je tacno, ne moze da resi probleme, vec ih samo produbljuje, jer se pokolenja uce o masovnim stradanjima
Bosnjacima velikosrpski faktor namece ulogu zrtve. Uzmi za primjer ovaj Dodikov zahtjev da se rezultate novog popisa mora sto prije pretociti u novi etnicki kljuc. Budala ce blokirati popis ako se sto prije kroz izmjenu etnickog kljuca ne provede kroz papire ono sto mu je prethodnik Karadzic uradio. Bosnjaci bi mozda i prestali da non-stop podsjecaju kako su podnijeli najvece zrtve da se to konstanto i sistematski ne dovodi u pitanje. Kaze se da je tek dvadesetak Bosnjakinja silovano, da su sami na sebe bacali granate po Markalama, da se u Srebrenici nije desio genocid, Fati je Orlovic ona inat crkva jos pod balkonom, a ti hoces da Bosnjaci urade sta ?
heckler

#299 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by heckler »

Prica o vjecitoj zrtvi!? I to nam porucuju ljudi sto jos kosovo slave kao da je juce bilo? Vi mora da se salite?

Kamo lijepe srece da nismo kolektivno zaboravili zlocine u zadnjih 100 godina. Pa i unazad iz 2 sv. rata. Manje bi ljudi stradalo u podrinju.

No dobro, po volji vam. Samo voz prolazi. Promjena svijesti je vec na djelu a i ovaj forum je vrlo dobar primjer. Ko je pratio ovaj forum zadnjih 4-5-6 godina primjecuje sigurno jednu promjenu paradigme, povecanu samosvijest o svojoj poziciji. Ako Bosnjacka politika konacno shvati da mogu iskljuciti kao faktor separatiste i da na kreativan nacin mogu skoro svaku blokadu prebroditi teko onda bi mnogi mogli oplakati i zakukati.

Vec sa postojecim brojcanim stanjem citav velikohrvatski politcki establishment se moze dovesti na nivo irelevantnih lokalnih politickih stranaka koje ce se boriti za mrvice opstinskih budzeta u svom rezervatu liseni vlasti na drzavnom i federalnom nivou i liseni politickog uticaja u javnim preduzecima odakle danas i crpe vecinu finansija. Ustav moze biti promjenjen isti momenat. Presedan vec postoji u cetnitetu gdje su svi nesrpski ministri osim jednog imenovani iz SNSD-a.

Povecanim investicijama u par kljucnih podrucja i podsticajnim zakonima broj Bosnjaka registrovanih u pc-u moze biti udvostrucen gotovo preko noci. Pc je vec danas podijeljen na 2 zone a uz samo manji napor i na 4.

I to sve sa danasnjim odnosom snaga. Sve ovo sto se desava demografski danas je rezultat prirodnih procesa a ne neke Bosnjacke strategije ili pameti. Da se aktiviraju resursi u ovoj oblasti ti prirodni procesi bi se mogli cak i ubrzati no trenutna Bosnjacka politika to za sada ili ne vidi ili je prezauzeta kokosarskim pljackama na sitno da bi im bilo stalo. No i to se moze promjeniti.

Kao sto smo ponovili vec nekoliko puta. Vrijeme za fer dogovor je danas. Ne sutra a pogotovo ne prekosutra. Prostor za komprimis se suzava.
bicebolje

#300 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by bicebolje »

seldzuk wrote:Mislim da će utvrđivanje broja Bošnjaka, ako je tačno da je to više od 50%, imati posljedicu ako ništa u tome što će zabetonirati situaciju po pitanju "otcjepljenja" i "trećeg entiteta", jer nema te vlade na svijetu koja će priznati bilo kakav okrajak od države na bh. prostoru.
Sve zavisi od volje MZ i toga koliko će Bošnjaka niti u "trećem" ili manjem entitetu. U Srbiji je bilo 80% Srba pa opet ode Kosovo.
Last edited by bicebolje on 25/08/2010 08:31, edited 1 time in total.
Locked