Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post Reply
suncokret13

#1 Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by suncokret13 »

Del Ponte u novoj knjizi piše o trgovini organima otetih s Kosova

Image
Del Ponte u novoj knjizi piše o trgovini organima otetih s Kosova
Piše: Administrator
22/03/08

U Albaniju prebačeno više od tristo otetih ljudi

Istražitelji Haškog tribunala u centralnoj Albaniji 2003. obišli su “žutu kuću“ koju su izvori naveli kao mjesto na kome su ubijani zatvorenici pošto su im izvađeni vitalni organi, piše u knjizi “Lov, ja i ratni zločinci“ Karla del Ponte, a prenosi beogradska Politika.

Nestali 1999. godine

Bivša glavna tužiteljica Me­đunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije navodi da je Haško tužilaštvo ot­krilo, istra­žujući zločine Os­l­o­bodilačke vo­j­­ske Kosova (OVK) 1999. godine nad Srbima, Ro­m­ima i drugim etničkim za­j­ednicama, da su osobe, nestale u sukobima na Kosovu, korištene u operaciji krijumčarenja organa.

Istražitelji Tribunala i funkcioneri UNMIK-a dobili su te informacije od “pouzdanih no­vinara“ koji su otkrili da su u ljeto 1999. godine kosovski Albanci kamionima prebacili pr­e­ko granice na sjever Albanije više od 300 otetih osoba.

Ti zatvorenici najprije su bili zatvoreni u kampove u mjestima poput Kukeša i Tropoje. Prema izvorima novinara, ml­ađe i vitalnije zatvorenike pregledali bi ljekari, dobijali su hranu i niko ih nije tukao, a zatim bi bili prebačeni u pritvor u druge centre, u Burel i njeg­ovu okolinu.

Grupa njih bila je pritvorena u baraci iza jedne “žute kuće“ dvadesetak kilometara južno od tog grada, navodi Del Ponte.

Jedna soba u toj “žutoj ku­ći“, kako su opisali novinari, služila je kao operaciona sala u kojoj su hirurzi vadili organe zatvorenicima. Organe bi zatim, preko aerodroma Rinas kod Tirane, slali u hirurške klinike u inostranstvu gdje su korišteni za presa­đi­vanje klijentima koji bi to plaćali.

Žrtve koje bi ostale bez jednog bubrega ponovo bi bile zatvarane u istu baraku do trenutka kada bi ih ubijali zbog “drugih vitalnih organa“.

“Na taj način, drugi zatvorenici u baraci znali su kakva sudbina čeka i njih i, prema tim navodima, preklinjali su, prestravljeni, da odmah budu ubijeni“, prenosi ona navode izvještaja.

Među zatvorenicima dovedenim u tu baraku bilo je i žena s Kosova, iz Albanije, Rusije i bivših jugoslavenskih republika, a dva izvora su tvrdila da su pomagala u sahranjivanju žrtava oko “žute kuće“ i na obližnjem groblju.

Iako su informacije novinara i pripadnika UNMIK-a bile nepotpune, istražitelji Tribunala su utvrdili da su se detalji uklapali i potvrđivali podatke koje je sakupio Tribunal.

Sve osobe za koje izvori navode da su bile prisutne u kampovima u Albaniji u kasno ljeto 1999. proglašene su nestalim u ljeto iste godine i od tada više nikada nisu viđene.

Prefarbana kuća

Del Ponte navodi da su istražitelji Tribunala i UNMIK-a, s novinarima i jednim albanskim tužiocem, došli u centralnu Albaniju početkom 2003, gdje su obišli “žutu kuću“, koju su izvori novinara naveli kao mjesto na kome su ubijani zatvorenici.

“Kuća je sada bila bijela, vlasnik je negirao da je ikada prefarbana, iako su istražitelji otkrili tragove žute boje duž ivica zidova. Istražitelji su pronašli i dijelove gaze, u blizini nalaze i korištenu špricu, dvije pla­stične kese za infuziju stv­r­dnute od blata, prazne bočice lijekova, me­đu kojima i onih koji se obi­čno koriste u hirurškim interve­n­cijama za opuštanje mišića“, opisuje bivša tužiteljica.

Istražitelji Tribunala nisu uspjeli da identificiraju izvore, koje su novinari odbijali da imenuju.

--------------------------------------------------------------------------------

Nedovoljni dokazi

Tužioci i istražitelji na slučajevima OVK odlučili su da su dokazi nedovoljni.

“Bez izvora i načina da ih identificiramo i nađemo, bez tijela i bez dokaza koji bi povezali osumnjičene visokog nivoa za ta djela, sve mogućnosti za vođenje istrage bile su zatvorene za Haško tužilaštvo”, piše Del Ponte u memoarima.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=51
Maraschino

#2 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by Maraschino »

Pa zar jos neko vjeruje Karlinim ""lazima"" ;-)
suncokret13

#3 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by suncokret13 »

Maraschino wrote:Pa zar jos neko vjeruje Karlinim ""lazima"" ;-)

ah,ne tako davno bila je rado vidjen gost u Sarajevu.

:-)
Maraschino

#4 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by Maraschino »

suncokret13 wrote:
Maraschino wrote:Pa zar jos neko vjeruje Karlinim ""lazima"" ;-)

ah,ne tako davno bila je rado vidjen gost u Sarajevu.

:-)
mislim da je jos uvijek ;-)

ali neko joj vjeruje samo parcijalno ( ono, samo popodne) 8-)
suncokret13

#5 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by suncokret13 »

zar to nije bilo prijepodnevno vjerovanje ?

a , da sada ce se sat promjeniti pa ce se racunato sve to po ''ljetnom vremenu''
suncokret13

#6 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by suncokret13 »

Porodice Srba kidnapovanih na Kosovu tužiće Karlu del Ponte
stana - 23. mart 2008.

Udruženje porodica Srba kidnapovanih i ubijenih na Kosovu tužiće bivšu glavnu tužiteljku Haškog tribunala Karlu del Ponte zbog prikrivanja zločina nad kosovskim Srbima koje su Albanci kidnapovali i ubili, najavio je danas predsednik tog udruženja Simo Spasić. „Del Ponte nam je 2004. u Hagu saopštila da ima informaciju da su svi kidnapovani Srbi sa Kosova kasnije pobijeni, ali nam je prećutala da zna da su im, pre nego što su ubijeni, izvađeni organi”, rekao je Simić za „Dan”. Karla del Ponte je, u knjizi „Lov”, koja početkom aprila treba da se pojavi u knjižarama u Italiji, objavila da je tužilaštvo tokom istrage zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad nealbancima saznalo da su ljudi nestali u sukobima u pokrajini korišćeni u operaciji krijumčarenja organa, pod pokroviteljstvom te organizacije. „Del Ponte je sakrila istinu i prećutala informacije o teškim zločinima nad kidnapovanim Srbima, čime je pomogla zločin, iako je spisak imena nestalih i onih koji su ih kidnapovalih dobila 2001. godine, a nikoga nije uhapsila i zbog toga mora da odgovara”, kazao je Spasić.
On smatra nedopustivim da glavni tužilac ima informacije o teškim zločinima koji se na Kosovu vrše nad Srbima, zna njihova imena, a nikoga ne uhapsi i ne spreči vađenje organa ljudima koji su kidnapovani na svojoj teritoriji, pred svojim kućama i na svojim imanjima.

„Del Ponte treba da objasni zašto nije osudila vođe OVK i sprečila da se našim najmilijim vade organi u Italiji, kada je imala informacije iz više izvora - od novinara Dojče Velea, Skaj njuza, Bi-Bi-Sija koji su izveštavali o tome da OVK obezbeđuje prebacivanje otetih Srba u Albaniju”, rekao je Spasić.

Del Ponteova je u knjizi navela da je Haško tužilaštvo do informacije o vađenju organa kidnapovanim Srbima došlo uz pomoć UNMIK-a a preko grupe pouzdanih novinara, koji tvrde da su kosovski Albanci u leto 1999. na kamionetima na sever prebacili 300 otetih Srba, kojima su povađeni vitalni organi radi prodaje na crnom tržištu širom Evrope. Ti zatvorenici bili su u kampovima na severu Kosova u mestima Kukeš i Tropoje.

Del Ponteova je opisala da je u jednoj baraci „žute boje” postojala soba, koja je služila kao operaciona sala u kojoj su albanski hirurzi vadili organe zatvorenicima. Izvađeni organi su, preko aerodroma Rinas kod Tirane, slati u hirurške klinike u inostranstvu, gde su korišćeni za presađivanje klijentima koji su to skupo plaćali. (Tanjug)
BISCANIN2

#7 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by BISCANIN2 »

Da i šta sad jeli ovo treba da umanji zločin keratermu ,omarskoj , visegradu ,foci ili bo ovo trebalo da bude protuteža hladnjačama koje bi završavale u savi ????????????

Ako je isitina onda bi neko trebao da odgovoara za ovo .Valjda nije Karla podlegla četničkoj propagadnoj mašini.
suncokret13

#8 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by suncokret13 »

zlocin je zlocin !!!!!

onaj sto je ubio jednog covjeka ili 1.000 ljudi je ZLOCINAC i treba da odgovara !

a sto se tice kosova,inace je bila javna polutajna da se dosta toga vrtilo s TRGOVINOM LJUDIMA ( oruzje,droga,kriminal) ,a na ovakav morbidan nacin - grozota
harka

#9 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by harka »

:roll: e vala i svako poceo pisati knjige.Zar neko vjeruje u ovakve tvrdnje.
Treba oteti 300 ljudi i izvaditi im organe a da niko nezna.
Kako je Praljku,Seselju i drugima dosadno u zatvoru pa se fatili pera
da eto ubiju dosadu,tako i ovo mi lici na to isto.
Smartex

#10 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by Smartex »

harka wrote::roll: e vala i svako poceo pisati knjige.Zar neko vjeruje u ovakve tvrdnje.

Nazalost samo ti lici
Maraschino

#11 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by Maraschino »

harka wrote::roll: e vala i svako poceo pisati knjige.Zar neko vjeruje u ovakve tvrdnje.

a tek Jeffrey Nice, Luis Arbur...

nije li to sve smisljeno da se baca so na ranu medju ovaj balkanski narod :shock:
ako je to sve istina kao i u knjigama Nicea i Arburove a sada i Del Ponteove, za sta su oni primali placu ili su skupljali materijale za knjige.
Zasto to nisu ranije objavljivali ?
suncokret13

#12 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by suncokret13 »

Maraschino wrote:

nije li to sve smisljeno da se baca so na ranu medju ovaj balkanski narod :shock:
ako je to sve istina kao i u knjigama Nicea i Arburove a sada i Del Ponteove, za sta su oni primali placu ili su skupljali materijale za knjige.
Zasto to nisu ranije objavljivali ?[/quote]

ah,mozda nisu nasli nikoga za recenziju,
pa treba pronaci izdavaca,
pa stampariju,
pa prodavace,
harka

#13 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by harka »

Smartex wrote:

Nazalost samo ti lici
e,jel ti to imas dokumentovano kad tvrdis
cheguevara_k1

#14 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by cheguevara_k1 »

I ja se isto pitam, zasto to nisu spominjali ranije ?
Mislim, cinjenica je da oni tamo vec godinama mlate praznu slamu i ne rade nista, ali
ova tuzba koju spominju... Nece joj uciniti nista lose, samo ce joj donijeti jos vise publiciteta i
knjiga ce joj postati bestseller.
Jbga, Carla je navikla da je frajer ipo :dance:
harka

#15 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by harka »

suncokret13 wrote:
Maraschino wrote:

Zasto to nisu ranije objavljivali ?[/quote]

ah,mozda nisu nasli nikoga za recenziju,
pa treba pronaci izdavaca,
pa stampariju,
pa prodavace,
[/quote]

a tek citaoce :roll:
harka

#16 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by harka »

nadam se da ce tekst biti popracen dokumentacijom :?:
zavrzlama.bl

#17 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by zavrzlama.bl »

BISCANIN2 wrote:Da i šta sad jeli ovo treba da umanji zločin keratermu ,omarskoj , visegradu ,foci ili bo ovo trebalo da bude protuteža hladnjačama koje bi završavale u savi ????????????

Ako je isitina onda bi neko trebao da odgovoara za ovo .Valjda nije Karla podlegla četničkoj propagadnoj mašini.

tacno sam znao da ce neka dileja ovo da napise. ne daj ti Boze da neko spomene drugu zrtvu sem muslimansku. odma je to napad i ne znam ti ja sta.
BISCANIN2

#18 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by BISCANIN2 »

zavrzlama.bl:
acno sam znao da ce neka dileja ovo da napise. ne daj ti Boze da neko spomene drugu zrtvu sem muslimansku. odma je to napad i ne znam ti ja sta.

He he he nakon onog gore napisanog valjalo bi prokontati malo o DILEJIZMU I DILEJAMA.
A vezano za temu to što si slip kraj očiju ili ne kužiš ono što si pročitao jet tvoj problem koji si trebao riješti u osnovnoj i srednjoj školi.
zavrzlama.bl

#19 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by zavrzlama.bl »

BISCANIN2 wrote:zavrzlama.bl:
acno sam znao da ce neka dileja ovo da napise. ne daj ti Boze da neko spomene drugu zrtvu sem muslimansku. odma je to napad i ne znam ti ja sta.

He he he nakon onog gore napisanog valjalo bi prokontati malo o DILEJIZMU I DILEJAMA.
A vezano za temu to što si slip kraj očiju ili ne kužiš ono što si pročitao jet tvoj problem koji si trebao riješti u osnovnoj i srednjoj školi.
sta je jazavac pa sto se ljutis. nisam ja kriv sto ti ne kontas. idi malo prekontrolisi nivo inteligencije, ima sad uveli su i na facebook, pa odluci hoces li vise ikad se javiti da diskutujes o nekoj temi
spreca

#20 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by spreca »

suncokret13 wrote:zlocin je zlocin !!!!!

onaj sto je ubio jednog covjeka ili 1.000 ljudi je ZLOCINAC i treba da odgovara !

a sto se tice kosova,inace je bila javna polutajna da se dosta toga vrtilo s TRGOVINOM LJUDIMA ( oruzje,droga,kriminal) ,a na ovakav morbidan nacin - grozota

Samo onaj sto je ubio 1.000 toliko puta bi trbao vise i da odgovara
suncokret13

#21 Re: Del Ponte piše o trgovini organima otetih s Kosova

Post by suncokret13 »

spreca wrote:
suncokret13 wrote:zlocin je zlocin !!!!!

Samo onaj sto je ubio 1.000 toliko puta bi trbao vise i da odgovara

ma ,da bar hoce odgovarati i za 0,1 % od te cifre,a u vecini slucajeva ga slave kao heroja - sto je jos zalivije.

a takvih je bilo i lijevo i desno od nas a i kod nas.

nas = Bosna i Hercegovina
Post Reply