Deklaracija Hrvata u Kresevu!!!

Post Reply
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:
Prozor wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ovo si 101% u pravu.
Slazem se.
mašalah, jedam upotrijebio pravi izraz.
Zasto svako ko dovodi u pitanje TV-kanal biva proglasen tlaciteljem Hrvata?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Tomislav MO wrote:
Ne, Švicarsku sam izostavio sasvim slučajno, ispričavam se.

Da se sad ispravim, može i Švicarska što se mene tiče, odmah sutra.

Ono što nikako ne može je unitarna BiH, i nadam se da se slažemo u tome da višenacionalne unitarne države na svijetu nema, i da je zalaganje za nju bolesna politika.
Moj Tomislave, 90% Bosnjaka bi sutra potpisalo da dobjemo uredjenje na nivou BiH po uzoru na Svicarsku. Pratis li ti bar dnevnu stampu?

Ovo te pitam ne da bih te provocirao ili omalovazavo vec zato sto i sam znas da svi u R.S-u govore kako R.S mora opstati u punom kapacitetu; a ko biva F.BiH se moze cjepati i prekrajati kako je njima ili nekom trece ceif ?! Upravo takva politika je dovela do toga da danas u Sarajevu imas vise Hrvata nego u citavoj R.S. Na zalost mnoge na ovome forumu to ni najmanje ne zabrinjava, ali ih itekako zabrinajva kada Hrvat sa srednjom skolom u Sarajevu tesko moze pronaci posao. :shock: :oops:
Ok, drago mi je da je tako. Srbi su takvi kakvi jesu, ali oni ne smiju biti razlog da se barem hrvatsko-bošnjački odnosi ne urede do kraja.

Što onda priječi da se Federacija odmah ne preuredi?

Pazi ne predlažem betoniranje RS, nego jednostavno unutarnji preustroj Federacije tj. usklađivanje hrvatsko-bošnjačkih odnosa, da se tu ne gubi energija.
osa

Post by osa »

Prozor wrote:
osa wrote:
Prozor wrote: Slazem se.
mašalah, jedam upotrijebio pravi izraz.
Zasto svako ko dovodi u pitanje TV-kanal biva proglasen tlaciteljem Hrvata?
ljudi si nađu našto će reagirati bošnjaci na građanski bih, srbi na rs, a hrvati na tv-kanal nije tako ni stršno, njih će izgleda biti najlakše zadovoljiti.
Šapat

Post by Šapat »

Pa dobro, to sto se hrane tice je donekle i tacno, ali mislim da to nije bas to.
Nasi ljudi nikad nisu tezili necemu previse. Ni da imaju par kuca, par vikendica, jahte i sl., mada se i toga imalo.

Ali u danasnjem poretku i vazecim vrijednostima (koje su srozane u svakom smislu), vecina naroda se zadovoljava sa uobicajenim zivotnim stvarima koje se svode na pozitivnu nulu. Znaci - placeni racuni, cipele na nogama i obrok na stolu. I naravno, krov nad glavom, koji cak i ne mora biti vlastiti.

I to je pogresno, upravo kako si i rekao. Ali opet je tome uzrok - strah. Svi se boje za radna mjesta (ako ih imaju), pa se ni za sta i ne bune i nista vise i ne traze. I tako imamo jedno horizontalnu, jednolicnu liniju zivota, koja je drugacija samo kod politicara i njihovih ekonomskih igraca.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šapat wrote:
Tomislav MO wrote:Evo jedan argument. Kad je nastala ova nesretna Federacija, prosječna plaća je bila oko 600 maraka, kao i u Hrvatskoj. Danas je u Hrvatskoj oko 1500 maraka, a u nas i dalje 600!!! To nije stagnacija??? Zajednički budžet je Hrvate u BiH uveo u ekonomsku stagnaciju.
Los ti argument Tomo. Ocito bas i nisi na "ti" sa finansijskom istorijom u BiH, ali kako god, ispravka je da je prosjecna plata u Federaciji BiH nakon njenog nastanka iznosila 230 KM, a u HR 750, a danas je u F BiH prosjecna plata skoro 700 KM, dok u HR jeste oko 1.500.

Dakle, o kakvoj stagnaciji pricas?
Argument je vrlo dobar. Prosjek u Federaciji nakon njenog nastanka je bio 230KM, ali ne ravnomjeran, nego oko 600KM u hrvatskim krajevima i nešto više od 100KM u bošnjačkim. Hrvatima je Federacija donijela ekonomsku stagnaciju i iseljavanje.
Šapat wrote:
Moja namjera i želja je europska BiH izgrađena na principima ostalih naprednih višenacionalnih država: Kanade, Švicarske, Belgije, pa i Britanije, Španjolske, Italije, ima primjera koliko hoćeš.
Lijepi primjeri, nema sta. Fali ti samo sitni detalj koji kaze da u tim zemljama ni jedna etnicka manjina ili vecina nema svoj vlastiti entitet i vladu...
Nitko niti ne želi vlastiti entitet. Deklaracija je upravo odustajanje od zahtjeva za trećim entitetom i traži kompletni preustroj BiH, po uzoru na primjere iz svijeta koje sam naveo.
Šapat

Post by Šapat »

-Važno je da Hrvati ovim načelima dobivaju priliku da postanu jednakopravni, odnosno stvaraju mogućnosti za donošenje novih rješenja koja jamče uspostavu ustrojbenih jedinica u BiH sa hrvatskom većinom, naveo je Ljubić.

Predsjednik HSS-a BiH Marko Tadić mišljenja je:

-Govorimo o drugačijem ustroju, ustojbenim jednicama koje moraju poštivati jasne kriterije i moraju imati zakonodavnu i izvršnu vlast, pojasnio je Tadić.

Kada je riječ o ostvarivanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda, u deklaraciji se predlaže da ona bude osigurana uvođenjem između ostalih načela pariteta u izboru i imenovanju izvršne i sudske vlasti i ostalih institucija BiH, rotacije u rukovođenju institucijama države, kao i konsenzusom pri odlučivanju. Lideri stranaka sa hrvatskim predznakom očekuju i da će načela o ustavu BiH biti prihvatljiva i za druge hrvatske stranke i institucije, te da ovo bude osnova za njeno daljne nadograđivanje.
Tomo, evo te demantovase upravo u Deklaraciji.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Prozor wrote:@Tomo

A zasto ti je potrebna ta TV? Ako cemo vec biti JEDNA drzava, ako cemo vec zivjeti zajedno, ako cemo vec ici u iste skole, na ista radna mjesta i zivjeti u istim ulicama zasto da gledamo razlicite TV? Zar to nije betoniranje podjele BiH a ne integracija iste...?
Pa evo sad nemaš hrvatsku TV, pa ne vidim da to pomaže međunacionalnim odnosima, nego upravo stalna je tema za svađe.

Jesu li odnosi zbog nepostojanja te TV bolji? Ja mislim da nisu, ali može biti da je to samo moj subjektivni dojam. :roll:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šapat wrote:
-Važno je da Hrvati ovim načelima dobivaju priliku da postanu jednakopravni, odnosno stvaraju mogućnosti za donošenje novih rješenja koja jamče uspostavu ustrojbenih jedinica u BiH sa hrvatskom većinom, naveo je Ljubić.

Predsjednik HSS-a BiH Marko Tadić mišljenja je:

-Govorimo o drugačijem ustroju, ustojbenim jednicama koje moraju poštivati jasne kriterije i moraju imati zakonodavnu i izvršnu vlast, pojasnio je Tadić.

Kada je riječ o ostvarivanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda, u deklaraciji se predlaže da ona bude osigurana uvođenjem između ostalih načela pariteta u izboru i imenovanju izvršne i sudske vlasti i ostalih institucija BiH, rotacije u rukovođenju institucijama države, kao i konsenzusom pri odlučivanju. Lideri stranaka sa hrvatskim predznakom očekuju i da će načela o ustavu BiH biti prihvatljiva i za druge hrvatske stranke i institucije, te da ovo bude osnova za njeno daljne nadograđivanje.
Tomo, evo te demantovase upravo u Deklaraciji.
A što su demantirali, ne kontam?
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
Šapat wrote:
Tomislav MO wrote:Evo jedan argument. Kad je nastala ova nesretna Federacija, prosječna plaća je bila oko 600 maraka, kao i u Hrvatskoj. Danas je u Hrvatskoj oko 1500 maraka, a u nas i dalje 600!!! To nije stagnacija??? Zajednički budžet je Hrvate u BiH uveo u ekonomsku stagnaciju.
Los ti argument Tomo. Ocito bas i nisi na "ti" sa finansijskom istorijom u BiH, ali kako god, ispravka je da je prosjecna plata u Federaciji BiH nakon njenog nastanka iznosila 230 KM, a u HR 750, a danas je u F BiH prosjecna plata skoro 700 KM, dok u HR jeste oko 1.500.

Dakle, o kakvoj stagnaciji pricas?
Argument je vrlo dobar. Prosjek u Federaciji nakon njenog nastanka je bio 230KM, ali ne ravnomjeran, nego oko 600KM u hrvatskim krajevima i nešto više od 100KM u bošnjačkim. Hrvatima je Federacija donijela ekonomsku stagnaciju i iseljavanje.
Šapat wrote:
Moja namjera i želja je europska BiH izgrađena na principima ostalih naprednih višenacionalnih država: Kanade, Švicarske, Belgije, pa i Britanije, Španjolske, Italije, ima primjera koliko hoćeš.
Lijepi primjeri, nema sta. Fali ti samo sitni detalj koji kaze da u tim zemljama ni jedna etnicka manjina ili vecina nema svoj vlastiti entitet i vladu...
Nitko niti ne želi vlastiti entitet. Deklaracija je upravo odustajanje od zahtjeva za trećim entitetom i traži kompletni preustroj BiH, po uzoru na primjere iz svijeta koje sam naveo.
Rekao sam ti da je tih 600 KM dostignuto ratnim plijenom i pljackom i neplacanjem nikakvih poreza i doprinosa drzavi, a sada nema ni plijena ni neplacanja doprinosa, mada pljacke ima. Od tuda i pad standarda,a ako ti mislis da se Bosnjacima podigao standard nakon stvaranja federcije onda si lud. Bolje se zivilo 98. godine 10 puta nego sto se zivi danas i prosjek plate je bio mnogo veci od 100 KM i u tom bosnjackom dijelu. Moj stari je 98. godine imao platu oko 2.000 KM, a 6 godina poslije kad je odlazio u penziju imao je duplo manju.
Okanite se jednom price da vi hranite bosnjake i gradite sarajevo, jer vase ucesce u budzetu je oko 10-20% i toliko vam se cak i mnogo vise vrati. Okanite se propagandnih floskula i dajte dokaze, a to ne mozete dati jer prica o tome da Hrvati hrane federaciju je sranje, jer krepali bi od gladi u bilo kakvom ustroju gdje valda zakon, da vam nije Bosnjaka koji pune budzet i hrane vam penzionere dok se lova iz Aluminija i HT-a slijeva u finansiranje stranackih televizija, stranaka i sportskih kolektiva po vukojebinama zapadne hercegovine.
Last edited by mostarac on 26/09/2007 14:16, edited 1 time in total.
osa

Post by osa »

Šapat wrote:Pa dobro, to sto se hrane tice je donekle i tacno, ali mislim da to nije bas to.
Nasi ljudi nikad nisu tezili necemu previse. Ni da imaju par kuca, par vikendica, jahte i sl., mada se i toga imalo.

Ali u danasnjem poretku i vazecim vrijednostima (koje su srozane u svakom smislu), vecina naroda se zadovoljava sa uobicajenim zivotnim stvarima koje se svode na pozitivnu nulu. Znaci - placeni racuni, cipele na nogama i obrok na stolu. I naravno, krov nad glavom, koji cak i ne mora biti vlastiti.

I to je pogresno, upravo kako si i rekao. Ali opet je tome uzrok - strah. Svi se boje za radna mjesta (ako ih imaju), pa se ni za sta i ne bune i nista vise i ne traze. I tako imamo jedno horizontalnu, jednolicnu liniju zivota, koja je drugacija samo kod politicara i njihovih ekonomskih igraca.
nisam to mislio bukvalno nego kao nešto što se kroz stoljeće teškog života ljudima urezalo u svijest kao neki minimum kojim su zadovoljni i s kojim funkcioniraju kao ljudska bića. imam za to primjer nije isti ali bi mogao biti ilustrativan: kaže mi jedan prijatelj koji je porijeklom s banije kako mu je otac još davno prije rata kad je htio nešto raditi oko kuće rekao" šta se patiš ionako će to netko zapaliti2, ili bio sam osobno prisutan kad mi je radni kolega nakon što je obnovio kuću (bila je zapaljena) kupovao karniše za zavjese pa mu je trgovkinja ponudila plastiče s objašnjenjem da mogu trajati sto godina , na to je on odgovorio kao kroz šalu " hvala gospođo ali u mom kraju se sve svakih 40-50 godina zapali, ne trebam takve. to su neki momenti koji su u naše ljude ušli kroz generacije i generacije će biti potrebne da se promijene. što se tiče onoga kako ne možeš vjerovati da ljudi i nakon 15 godina laži glasaju stalno za jedne te iste, tako sam i ja mislio da nakon pljačke u privatizaciji hdz nikad više u hrvatskoj neće biti na vlasti, a kad ono !!!
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote: Rekao sam ti da je tih 600 KM dostignuto ratnim plijenom i pljackom i neplacanjem nikakvih poreza i doprinosa drzavi, a sada nema ni plijena ni neplacanja doprinosa, mada pljacke ima. Od tuda i pad standarda,a ako ti mislis da se Bosnjacima podigao standard nakon stvaranja federcije onda si lud. Bolje se zivilo 98. godine 10 puta nego sto se zivi danas i prosjek plate je bio mnogo veci od 100 KM i u tom bosnjackom dijelu. Moj stari je 98. godine imao platu oko 2.000 KM, a 6 godina poslije kad je odlazio u penziju imao je duplo manju.
Komičan si. :roll:
Prozor

Post by Prozor »

Tomislav MO wrote:

A zasto ti je potrebna ta TV? Ako cemo vec biti JEDNA drzava, ako cemo vec zivjeti zajedno, ako cemo vec ici u iste skole, na ista radna mjesta i zivjeti u istim ulicama zasto da gledamo razlicite TV? Zar to nije betoniranje podjele BiH a ne integracija iste...?
Pa evo sad nemaš hrvatsku TV, pa ne vidim da to pomaže međunacionalnim odnosima, nego upravo stalna je tema za svađe.

Jesu li odnosi zbog nepostojanja te TV bolji? Ja mislim da nisu, ali može biti da je to samo moj subjektivni dojam. :roll:
Ali nama je valjda cilj multi-etnicka drzava, zasto onda mono-etnicke televizije?
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote: Rekao sam ti da je tih 600 KM dostignuto ratnim plijenom i pljackom i neplacanjem nikakvih poreza i doprinosa drzavi, a sada nema ni plijena ni neplacanja doprinosa, mada pljacke ima. Od tuda i pad standarda,a ako ti mislis da se Bosnjacima podigao standard nakon stvaranja federcije onda si lud. Bolje se zivilo 98. godine 10 puta nego sto se zivi danas i prosjek plate je bio mnogo veci od 100 KM i u tom bosnjackom dijelu. Moj stari je 98. godine imao platu oko 2.000 KM, a 6 godina poslije kad je odlazio u penziju imao je duplo manju.
znam, jer zaboga ti mene hranis sa milion maraka uplacenih od strane HT Mostar i oko 600.000 od Aluminija :D
S druge strane sta je BH Telecomovih 170 miliona u budzet federacije :D

Da ne govorim da je tuzlanski kanton najbogatiji u federaciji, ali sta je to sto se iz tog kantona uplacuje najvise poreza, naspram aluminijevih 600.000 :lol:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Prozor wrote:
Tomislav MO wrote:

Ali nama je valjda cilj multi-etnicka drzava, zasto onda mono-etnicke televizije?
Iz istog razloga što multi-religijska država znači više RAZLIČITIH religija, a ne osnivanje neke hibridne zajedničke religije. I smisao svega toga je da JEDNA PORED DRUGE stoje crkva i džamija u miru, a ne da se nekakav zajednički objekt koristi zajednički. :-)

Iz istog razloga što multi-sportska aktivnost, znači više RAZLIČITIH sportova, a ne bavljenje nekim hibridnim super sportom. Što multi-kultura znači više različitih kultura, što jednostavno riječ multi znači više različitih, a ne jedno zajedničko.

Iz istog razloga što multi-etnička država znači više RAZLIČITIH etničkih skupina, a ne asimiliranje u neku zajedničku bosansku itd itd.
Šapat

Post by Šapat »

Nije komican Tomo, nego to jeste tako.

A na pitanje sta su demantovali deklaracijom, pa procitaj boldirane dijelove. Pa ako ne skontas - procitaj opet.

Na kraju ces shvatiti da su u tim boldiranim dijelovima rekli upravo kontra od ovoga sto si ti rekao da su rekli. Hoce jedinstvenu BiH, ali u njenim medjunarodno priznatim granicama (sto je BiH i danas), ali sa dijelom gdje ce vlast i vecinu imati - Hrvati.
Plus - da imaju 33% udjela u drzavnoj vlasti :).
mostarac

Post by mostarac »

Nego niste mi rekli ko ce finansirat tu vasu HDZviziju :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šapat wrote:Nije komican Tomo, nego to jeste tako.

A na pitanje sta su demantovali deklaracijom, pa procitaj boldirane dijelove. Pa ako ne skontas - procitaj opet.

Na kraju ces shvatiti da su u tim boldiranim dijelovima rekli upravo kontra od ovoga sto si ti rekao da su rekli. Hoce jedinstvenu BiH, ali u njenim medjunarodno priznatim granicama (sto je BiH i danas), ali sa dijelom gdje ce vlast i vecinu imati - Hrvati.
Vidim to, ali zar sam ja tvrdio drugačije?
osa

Post by osa »

Šapat wrote:Nije komican Tomo, nego to jeste tako.

možda su ljudi kao trgovci dali početnu ponudu pa sad čekaju šta će druge zainteresirane strane reći.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:
Tomislav MO wrote:
znam, jer zaboga ti mene hranis sa milion maraka uplacenih od strane HT Mostar i oko 600.000 od Aluminija :D

Da ne govorim da je tuzlanski kanton najbogatiji u federaciji, ali sta je to sto se iz tog kantona uplacuje najvise poreza, naspram aluminijevih 600.000 :lol:
Vremenom se situacija mijenjala. Danas bi se čak moglo reći da si u pravu, i da su Hrvati teret Bošnjacima, što otvara nadu u pravičniji preustroj. :)
Šapat

Post by Šapat »

TomislavMO
Nitko niti ne želi vlastiti entitet. Deklaracija je upravo odustajanje od zahtjeva za trećim entitetom i traži kompletni preustroj BiH, po uzoru na primjere iz svijeta koje sam naveo
Kao sto vidis - jesi.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:Nego niste mi rekli ko ce finansirat tu vasu HDZviziju :D
Ti ne moraš, je li ti odmah lakše? :D

Inače, financirat će je oni koji ni danas ne plaćaju nikakvu TV pretplatu, naravno ne zato što je skupa može biti i veća, to je više iz ideoloških razloga. 8)
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote:
Tomislav MO wrote: Komičan si. :roll:

Vremenom se situacija mijenjala. Danas bi se čak moglo reći da si u pravu, i da su Hrvati teret Bošnjacima, što otvara nadu u pravičniji preustroj. :)
pa nedavno si tvrdio da hrvati ne zele da grade sarajevo, a kako ga grade ako im Sarajevo daje novac
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šapat wrote:
TomislavMO
Nitko niti ne želi vlastiti entitet. Deklaracija je upravo odustajanje od zahtjeva za trećim entitetom i traži kompletni preustroj BiH, po uzoru na primjere iz svijeta koje sam naveo
Kao sto vidis - jesi.
Hoćeš mi molim te podebljati gdje se, bilo u deklaraciji, bilo u izjavama bilo koga od potpisnika spominje da Hrvati traže treći entitet?
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:

Inače, financirat će je oni koji ni danas ne plaćaju nikakvu TV pretplatu, naravno ne zato što je skupa može biti i veća, to je više iz ideoloških razloga. 8)
U tom slucaju necete skupit ni za vijesti i bice vam ista kao danasnja HTV Mostar :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:
Tomislav MO wrote:

U tom slucaju necete skupit ni za vijesti i bice vam ista kao danasnja HTV Mostar :D
Može biti, ali to je već naš problem, nemoj se sekirati zbog toga. Sami pali, sami se ubili. :)
Post Reply