Deklaracija Hrvata u Kresevu!!!

Post Reply
Hantraga

#1 Deklaracija Hrvata u Kresevu!!!

Post by Hantraga »

Novim ustavom BiH treba biti napušten postojeći dvoentitetski ustroj države, a osigurano stvaranje decentralizirane BiH sa tri nivoa vlasti - državni, srednji i lokalni, glavna su načela ustavne reforme u BiH sadržana u Deklaraciji koju su danas u Kreševu potpisali lideri šest bh. stranaka sa hrvatskim predznakom.

Stavljanjem potpisa na ovaj dokument predsjednici HDZBiH-a Dragan Čović, HDZ 1990. Božo Ljubić, HSSBiH-a Marko Tadić, HSP-a Đapić-Jurišić Zvonko Jurišić, Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović, te HKDU-a Ivan Musa iskazale su potrebu za cjelovitom ustavnom reformom u BiH koja će osigurati funkcionalniji i pravedniji ustroj za sva tri konstitutivna naroda.

Prvo načelo od kojeg se polazi u Deklaraciji je opredjeljenje za BiH kao suverenu državu u njenim međunarodno priznatim granicama. Državna i srednja razina vlasti trebale bi biti ustojene na načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Srednja razina vlasti, prema ovom dokumentu, bila bi uspostavljena na osnovu geografskih, etničkih, ekonomskih, prometnih i drugih kriterija, dok bi lokalnu razinu vlasti činile jedinice lokalne samouprave i uprave koje će se organizirati na istim načelima.

Lideri šest stranaka odbili su detaljnije pojasniti neka načela iz deklaracije, posebno ona koja se tiču uspostave srednje razine vlasti u BiH, te decidno odgovoriti da li ona znači težnju za trećim entitetom ili federalnom jedinicom. Oni su naglasili kako je riječ o načelima prihvatljivim za sva tri konstitutivan naroda, te predstavljaju osnovu za dalje razgovore o budućem ustroju države.

-Ovaj dokument omogućava jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, a prije svega hrvatskog, koji sada apsulutno nije ustavnopravno jednakopravan sa ostala dva konstitutivna naroda, ustvrdio je predsjednika HDZBiH-a Dragan Čović.

On je ocijenio da se samo načelom jednakopravnosti svih može osigurati bolja i evropska budućnost BiH, zbog čega stavljanje potpisa na ovaj dokument smatra velikim danom za hrvatski narod u BiH.

Lider HDZ-a 1990. Božo Ljubić kazao je kako je Deklaracija ustvari platforma za integraciju BiH, te da je njena najveća vrijednost što je sastavljen tako da treba biti prihvatljiva za sve Hrvate i druga dva naroda u BiH.

-Važno je da Hrvati ovim načelima dobivaju priliku da postanu jednakopravni, odnosno stvaraju mogućnosti za donošenje novih rješenja koja jamče uspostavu ustrojbenih jedinica u BiH sa hrvatskom većinom, naveo je Ljubić.

Predsjednik HSS-a BiH Marko Tadić mišljenja je kako je najbitnija tačka dokumenta da su Hrvati za cjelovitu BiH, iako je, kako navodi, javnost očekivala spominjanje trećeg entiteta.

-Govorimo o drugačijem ustroju, ustojbenim jednicama koje moraju poštivati jasne kriterije i moraju imati zakonodavnu i izvršnu vlast, pojasnio je Tadić.

I lideri stranaka Radom za boljitak, HSP Đapić-Jurišić, te HKDU-a istaknuli su značajnim usaglašavanje i potpisivanje ove deklaracije, izrazivši očekivanja da će definirana načela biti prihvatljiva i za druga dva konstitutivna naroda.

Neka od načela iz Deklaracije su i da se spomenute stranke zalažu da Sarajevo, kao glavni grad BiH, ima poseban status koji će biti uređen zakonom na nivou BiH.

Kada je riječ o ostvarivanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda, u deklaraciji se predlaže da ona bude osigurana uvođenjem između ostalih načela pariteta u izboru i imenovanju izvršne i sudske vlasti i ostalih institucija BiH, rotacije u rukovođenju institucijama države, kao i konsenzusom pri odlučivanju.

Lideri stranaka sa hrvatskim predznakom očekuju i da će načela o ustavu BiH biti prihvatljiva i za druge hrvatske stranke i institucije, te da ovo bude osnova za njeno daljne nadograđivanje.

Također se zalažu da se proces ustavnih reformi u BiH vodi u institucijama sistema i pod stalnim nadzorom javnosti, te da novi ustava stupi na snagu do isteka mandata sadašnjeg visokog predstavnika u BiH.
Drago mi je vidjeti da su bosnski Hrvati ipak prevagnuli prema opredeljenju da BIH bude nedjeljiva i gradjanska zemlja...

Da li mislite da je ova Deklaracija vrlo vazna za buducnost BIH...Mozda vazna koliko i onaj 29.2.1992, kad su se hrvati na referendumu ipak odlucili na nedjeljivu i suverenu BiH...

JA mislim da je ova deklaracija vrlo vazna, jel ovom Deklaracijom hrvati kazu MZ, da su oni ipak za opciju koja ne bi federalizovala zemlju...Mislim da je vrijeme da se MZ vrati na onaj put od prije par godina kad je radila na tome da se zemlja vise ujedini, za razliku od danasnjice kad radi na tome da se udovolji srpskoj strani...

Mislim da su hrvati ovom deklaracijom ponovo ucvrstili temelje jedinstvene i nedjeljive BiH, i da ce poslije ovog MZ, poceti ponovo vrsiti pritisak na srpsku stranu da ide ka opciji ukidanja entiteta...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Ako je ispred zagrade više(+), zagrada se briše.
Ako je ispred zagrade manje (-), u zagradi se mijenja stanje.

Šta je bolje, da stanje ostane isto, a zagrada se pobriše ili da se mijenja stanje uz brisanje zagrade, takodje?
Koji je hrvatski predznak, manje (-) ili više (+) ?

Što ne mogu predznaka i banketa sa blitvom, sirom trapistom,...i to o trošku narodnih para, pa to ti je,...
Last edited by PipiDugaDevetka on 22/09/2007 09:59, edited 1 time in total.
kucuk

Post by kucuk »

Nezavisne novine
“BANJALUKA - Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik naglasio je juče da nema ništa protiv novog ustavnog uređenja BiH u kojem bi RS bila politički, teritorijalno i ustavno pozicionirana.
"RS, u okviru Dejtonskog sporazuma, jasno je locirana sa svojim ustavnim nadležnostima i mi se u RS i ponašamo u skladu s njima", rekao je premijer.
Komentarišući Deklaraciju koju su u Kreševu potpisale hrvatske stranke o ustavnim promjenama u BiH, u kojoj se protive dvoentitetskom uređenju BiH, Dodik je rekao da mu nije poznat sadržaj pomenute deklaracije i istakao da je Dejtonski sporazum jasno utvrdio dvoentitetsku strukturu BiH.
Hrvatima u BiH nije problem Dejtonski sporazum, odnosno dvoentitetsko uređenje BiH, rekao je Dodik, već Vašingtonski sporazum u kojima su Hrvati izgubili niz svojih prava zbog potkusurivanja hrvatske politike na regionalnom i globalnom nivou.”

Deklaracija je dobra osnova za izradu platforme za novi ustav. Steta je sto Mile ne misli tako i sto nece htjeti o njoj ni razgovarati.
Otprilike odgovr im je od Mila sledeci “ sto i vi niste svoje balije protjerali i pobili pa bi imali drzavu”
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Meni se cini da je Dodi problem vasingtonski sporazum i to nerjesiv, kasnija provedba istog, narocito onog vojnog dijela, jos mu srce razara.Volio bi on i njegovi nadredjeni da isti nikada nije potpisan.
mustang_gt_1987

#5 Re: Deklaracija Hrvata u Kresevu!!!

Post by mustang_gt_1987 »

Hantraga wrote: JA mislim da je ova deklaracija vrlo vazna, jel ovom Deklaracijom hrvati kazu MZ, da su oni ipak za opciju koja ne bi federalizovala zemlju...
a MZ je? :) :-)
incognito071

Post by incognito071 »

medjunarodna zajednica
celavac27

Post by celavac27 »

:-D Pozdrav za odluku Hrvata nadam se da ce se drzati ove deklaracije sve stranke sa Hrv. predznakom ... :-D
Nama je bitno samo da se u odnos izmedju Bosnjaka i Hrvata ne mijuesaju komunisti i sve ce biti OK Jedino cjelovita i jedinstvena BiH. Ja sam isto za ukidanje entiteta za ravnopravnost i za jacanje lokalne zajednice znaci opcina e tu nam je glavni problem... Treba po meni i kantone ukinuti nek svak razvija svoju opcinu bili bi jaci manje novca ode velika nam je administracija
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Ja se ne bih zalijetao sa pozdravima, jer je ovo nekakav blijedi, politicki korektni kompromis onoga za sta se dobar dio stvarno zalaze.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dekleracija ima veoma pozitivne stvari za BIH....

Prvo...BIH hrvati su se jednim vaznim sporazumom jedinstveno izjasnili da su za opstanak i BIH koja ide ka zapadu(Nato i EU)

Drugo...izbijen je najjaci adut velikosrbima i saveznik u podjeli BIH ,kojom oni teze...

Trece...MZ ce posle ove deklaracije morati promijeniti svoj odnos i politiku prema BIH....

Uvijek sam govorio da je posle MZ....najznacaniji faktor u BIH hrvati i Vatikan...ko ima Vatikan na svojoj strani ima i MZ....

Ova ce Deklaracija natjerati Dodika da promijeni svoj odnos prema BIH i da postane mnogo fleksibilniji u vezi nadolazecih Ustavnih reformi....
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Dobar znak. Kolko je vjerodostojan, vidjet ce se. Za ove pesimiste...sta bi bilo kad bi srbi podpisali slicnu deklaraciju...mislim da bi se upisali u gace od cuda.
zemo_online

Post by zemo_online »

Ajd stavi se na mjesto jednog Srbina iz RS i pokusaj zamisliti da si za ukidanje RS,pocevsi od imena pa nadalje-vlade,skupstine,zakona RS i RS kao izborne jedinice.
Koliko ti je to realno?
ibro dirka

Post by ibro dirka »

rajvosa^ wrote:Dobar znak. Kolko je vjerodostojan, vidjet ce se. Za ove pesimiste...sta bi bilo kad bi srbi podpisali slicnu deklaraciju...mislim da bi se upisali u gace od cuda.
Nadjoh se ovdje :D Priznajem, upisao bi se od cuda.

Ovakva deklaracija je rezultat pritisaka malo MZ, malo zvanicnih stavova Vatikana, a sve u posljednji minut. Onima koji su (cini mi se sinoc na Dnevniku FTV) culi izjavu predsjednika HDZ 1990, su ovi razlozi za "nezalijetanje" jasniji.
medvjed

Post by medvjed »

Da sam Hrvat i da je Dodik moj politicar broj jedan, ja bih se mumetalno prepisao u muslomane. Kakav je to narod koji nema dovoljno svojih fasista, nego hin mora uvoziti iz Laktasa?!
mate bosnjak

Post by mate bosnjak »

zavrzlama wrote:Dekleracija ima veoma pozitivne stvari za BIH....

Prvo...BIH hrvati su se jednim vaznim sporazumom jedinstveno izjasnili da su za opstanak i BIH koja ide ka zapadu(Nato i EU)

Drugo...izbijen je najjaci adut velikosrbima i saveznik u podjeli BIH ,kojom oni teze...

Trece...MZ ce posle ove deklaracije morati promijeniti svoj odnos i politiku prema BIH....

Uvijek sam govorio da je posle MZ....najznacaniji faktor u BIH hrvati i Vatikan...ko ima Vatikan na svojoj strani ima i MZ....

Ova ce Deklaracija natjerati Dodika da promijeni svoj odnos prema BIH i da postane mnogo fleksibilniji u vezi nadolazecih Ustavnih reformi....
Nista ne vjerujem Covicu,Ljubicu a bogami ni ostalim potpisnicima.
Sve su to Tudjmanovi i Suskovi i Bobanovi ucenici.
Sjetite se stavova HDZ-a iz 1990-1991.
Svi za BiH.
Cim su vidjeli da su Srbi jaki-odmah su privatili podjelu BiH i dogovor sa Karadjicem i Milosevicem.
To je nas Hrvate iz Posavine i suvise kostalo.
Nazelost moji sunarodnici se jos nisu opametili.
Deklaracija je upravo takva da ostavlja dovoljno prostora da Covic i Ljubic u datom momentu ponovo kazu da su za federaciju ili treci entitet odnosno za smrt drzave BiH.
To ce sigurno uraditi cim im Dodik i Kostunica ponude Hercegovacku guberniju ili nesto drugo (mozda u obliku ceka u nekoj stranoj banci).
Nisu u deklaraciji nigdije napisali da su protiv nacio-entitetskog uredjenja BiH.
Nisu nigdije spomenuli Posavinu.
Deklaracija je takva da je Mile-traktordjija mirno moze potpisati a zatim ovoj grupi potpisnika komotno reci-Eto sad samo proglasite Nezavisnu Hercegovinu pa da popijemo po jednu na rancu kod Gice-Ivanica.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

To je to, Mate, svaka cast.
Prozor

Post by Prozor »

rajvosa^ wrote:Dobar znak. Kolko je vjerodostojan, vidjet ce se. Za ove pesimiste...sta bi bilo kad bi srbi podpisali slicnu deklaraciju...mislim da bi se upisali u gace od cuda.
:faraon1:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

@mate b.,
Bog si ove hefte!
Dobro si objasnio i ja velim,
ko u Trapistima sa Ivanićem i
Dodikom dogovara BiH,...nema tu sreće...
Pusur

Post by Pusur »

Ma samo nek se nadaju, ima raja pravo na nadu sto bi Muzurovic rekao "niko na ne moze oduzeti pravo da se nadamo" al to ej neka druga tema.
Koliko se sjecam bio i ona neka samouprava pa raja popusi neke prijave za podrivanje drzave i tako malo Amreika zavrnula ruku raji i onda se sve smirilo, polako ba sve ce se toizravnati prije ili kasnije.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

mate bosnjak wrote:
zavrzlama wrote:Dekleracija ima veoma pozitivne stvari za BIH....

Nista ne vjerujem Covicu,Ljubicu a bogami ni ostalim potpisnicima.
Sve su to Tudjmanovi i Suskovi i Bobanovi ucenici.
Sjetite se stavova HDZ-a iz 1990-1991.
Svi za BiH.
Cim su vidjeli da su Srbi jaki-odmah su privatili podjelu BiH i dogovor sa Karadjicem i Milosevicem.
To je nas Hrvate iz Posavine i suvise kostalo.
Nazelost moji sunarodnici se jos nisu opametili.
Deklaracija je upravo takva da ostavlja dovoljno prostora da Covic i Ljubic u datom momentu ponovo kazu da su za federaciju ili treci entitet odnosno za smrt drzave BiH.
To ce sigurno uraditi cim im Dodik i Kostunica ponude Hercegovacku guberniju ili nesto drugo (mozda u obliku ceka u nekoj stranoj banci).
Nisu u deklaraciji nigdije napisali da su protiv nacio-entitetskog uredjenja BiH.
Nisu nigdije spomenuli Posavinu.
Deklaracija je takva da je Mile-traktordjija mirno moze potpisati a zatim ovoj grupi potpisnika komotno reci-Eto sad samo proglasite Nezavisnu Hercegovinu pa da popijemo po jednu na rancu kod Gice-Ivanica.
Halal ti vjera - tvom komentaru nije potreban drugi... To je zapravo to... Al eto vidis i sam da se obicnom narodu tebi i meni pripadnicima razlicitih konfesija (iako dijelim ljude samo na lose i dobre) podmecu upravo takve stvari medijski i sistemski/sustavno da bi od nas i pravili razlicite ljude.

Svaka cast jos jednom.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Nista drugo do "utvrdjivanje pazara", sto bi se reklo kod nas.
Nazalost!
Last edited by jugoistocnjak on 23/09/2007 08:24, edited 1 time in total.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

ibro dirka wrote:
Nadjoh se ovdje :D Priznajem, upisao bi se od cuda.

Ovakva deklaracija je rezultat pritisaka malo MZ, malo zvanicnih stavova Vatikana, a sve u posljednji minut. Onima koji su (cini mi se sinoc na Dnevniku FTV) culi izjavu predsjednika HDZ 1990, su ovi razlozi za "nezalijetanje" jasniji.
Naravno da se ne treba zalijetati, al kad se jedna deklaracija potpise (a ne podpisuje se cesto ovakvih znacenja), covjeku nesto milo oko srca. Gledam ono nekako u danasnje vrijeme, kad vidjeh deklaracija se potpisala kontam Hrvati traze svoj entitet, kad ono jebo te oni potpisuju za jedinstvenu BiH. Mate kaze ne vjeruje nikome, s cim se slazem u podpunosti....al fakat me ovo malo iznenadi....zar nije i tebe?
kucuk

Post by kucuk »

Deklaracija je polazni radni materijal za izradu zajednicke platforme za novi ustav i zato nema razloga da se ona unaprijed osudjuje ili previse hvali.
Bosnjaci su pri kraju izrade svoje platforme.
Vjerovatno ce i Srbi ponuditi svoju verziju buduceg uredjenja BiH.
Mislim da bi kao polazni osnov mogao posluziti i Ustav koji je bio na snazi do Dejtona.
Kad se i ako se napravi zajednicka platforma za novi ustav i prihvate je svi, onda mozemo govoriti o optimizmu i pesimizmu, a dotad su to samo inicijative.

Mate i ja vise vjerujem Komsicu ali kake fajde, vidis, predsjednik a ne smije sam sebi da napise govor za UN .
TheGodfather001

Post by TheGodfather001 »

Deklaracija je potpisana da ne bi naturalizovani Bosanski Hrvati ostali bez pasosa,odnsono postali apatridi.Hrvatska je pocela sa revizijom drzavljanstava,slicno ovoj reviziji kod nas sa Turcima,i vehabijama,i ostalim kriznim grupama.Pozdrav
Ergot

Post by Ergot »

celavac27 wrote:
Nama je bitno samo da se u odnos izmedju Bosnjaka i Hrvata ne mijuesaju komunisti i sve ce biti OK
Meni je samo bitno da se tipovi poput tebe ne mijesaju ni u sta, osim eventualno u mijesanje maltera, i sve ce biti OK.
kucuk

Post by kucuk »

001, ne razumijem te. Deklaracija nije nikakav pravni akt pa da moze uticati na necije drzavljanstvo.Volio bih da to hoces pojasniti.
Post Reply