Doslo je vrijeme za optimiziranje Daytona.
Ovakav kakav je bio Dayton je ucinio koliko je mogao.
Novo vrijeme trazi nova rjesenja.
Dejtonski sporazum
- Liberalism
nema tu puno optimiziranja.
Prvo bosnjaci moraju pokazati jasno kojoj ideji su naklonjeni. Građanskoj i slobodardskoj ili nacionalno-nacionalisickom.
Ako je vecina bosnjaka pro-demokratski opredjeljenja tada vise nema problema sa Dejtonom. Pocjepace se papir ''ko od sale''. Al problem je sto Bosnjaci moraju puno vise uraditi nego jednostavno reci: ja nisam nacionalista ja sam građanin Bosne i Hercegovine.
Tako da tu nema puno price oko optimiziranja Dejtona. Bosni treba neko ko će stati ispred pro-demokratski orjentiranih stanovnika i koji će pozvati na ujedinjenje ne pro-bosanskih vec pro-demokratskih stanovnika Bosne i Hercegovine koji bi bili spremni i za ukudanje Dejtonskog sporazuma po svaku cijenu. Jer ovako vise nema smisla da ide.
Prvo bosnjaci moraju pokazati jasno kojoj ideji su naklonjeni. Građanskoj i slobodardskoj ili nacionalno-nacionalisickom.
Ako je vecina bosnjaka pro-demokratski opredjeljenja tada vise nema problema sa Dejtonom. Pocjepace se papir ''ko od sale''. Al problem je sto Bosnjaci moraju puno vise uraditi nego jednostavno reci: ja nisam nacionalista ja sam građanin Bosne i Hercegovine.
Tako da tu nema puno price oko optimiziranja Dejtona. Bosni treba neko ko će stati ispred pro-demokratski orjentiranih stanovnika i koji će pozvati na ujedinjenje ne pro-bosanskih vec pro-demokratskih stanovnika Bosne i Hercegovine koji bi bili spremni i za ukudanje Dejtonskog sporazuma po svaku cijenu. Jer ovako vise nema smisla da ide.
-
PetiKorpus
Ima, ima optimizacije.Liberalism wrote:nema tu puno optimiziranja.
I nema tako lakog rjesenja.
Ne slazem se ni u kom slucaju sa ovako pojednostavljenim prikazivanjem stvari, jer po ovome bi se dalo zakljuciti da su samo Bosnjaci krivi.
Papir se nece "ko od sale" pocijepati, jer to nece dati Dodik.
Volio bih vidjeti te argumente po kojima su Bosnjaci "nacionalisti".
Normalno je da su Bosnjaci razocarani Haskom presudom, jer, u ratu je Srebrenica masakrirana dok je bila ZASTICENA ZONA UN-a, a Butros Butros Galiju i Yasushiu Akashiju ne fali ni dlaka s glave zbog toga.
Normalno je da Bosnjaci osjecaju nepravdu kojom visegodisnje Kostunicine lazi o "Mladicevom izrucenju" ne ometaju priblizavanje Srbije EU.
Dio BiH koji NE SARADJUJE SA HAGOM, dakle RS, u kojoj eto "niko ne zna gdje je Karadzic" i dalje je OPSJEDNUT NACIJOM.
Treba samo pogledati koliko u sarajevskim (privatnim) televizijama ima Srba, a koliko u banjaluckim (privatnim) televizijama ima Bosnjaka.
- Liberalism
@Peti korpus
Jesi li ti za to da se u Ustavu, u procedurama u drzavnim institucijama, na popisima stanovnistva, u zakonima, nigdje ne spominje ime Bosnjak ili Bosnjaci (kao ni ostala dva ''konstutivna naroda'')?
A Bosnjacka nacionalna politika je nacionalisticka u bezbroj primjera. Svaki put kada bosnjacki politicar recenici spomene ''Interes bosnjaka'' on je nacionalista. Jer neko moze biti ili demokrata il nacionalista.
Svaki politicar koji u svojim porukama koristi nazive naroda i ne obraca se svim stanovnicima (nekog geografskog prostora na kojem je izabran u institucije vlasti ili je na vodecoj funkciji u partijskim institucijama) je nacionalista.
Tako ces lako moci razvrstati nacionalisticke politicare od demokratskih. pa sad provjeri i vidi koliko su politicari koji ''pripadaju bosnjackom narodu'' nacionalisti a koliko demokrati.
Jesi li ti za to da se u Ustavu, u procedurama u drzavnim institucijama, na popisima stanovnistva, u zakonima, nigdje ne spominje ime Bosnjak ili Bosnjaci (kao ni ostala dva ''konstutivna naroda'')?
A Bosnjacka nacionalna politika je nacionalisticka u bezbroj primjera. Svaki put kada bosnjacki politicar recenici spomene ''Interes bosnjaka'' on je nacionalista. Jer neko moze biti ili demokrata il nacionalista.
Svaki politicar koji u svojim porukama koristi nazive naroda i ne obraca se svim stanovnicima (nekog geografskog prostora na kojem je izabran u institucije vlasti ili je na vodecoj funkciji u partijskim institucijama) je nacionalista.
Tako ces lako moci razvrstati nacionalisticke politicare od demokratskih. pa sad provjeri i vidi koliko su politicari koji ''pripadaju bosnjackom narodu'' nacionalisti a koliko demokrati.
-
Regnum_Bosnae
Mene interesuje kako da niko nije urgirao na to da je Slobodan Milosevic stavio svoj potpis na Dayton, a kao Srbija ili tada SRJ nije bila umjesana.
Pa kako nije bila umjesana ako je njihov vrhovni zapovjednik uspio da "zaustavi" rat u kojem nije bila umjesana.
Pa kako nije bila umjesana ako je njihov vrhovni zapovjednik uspio da "zaustavi" rat u kojem nije bila umjesana.
- Liberalism
Zlatku svaka cast za zadnju izjavu u 60 minuta veceras.
- Liberalism
Gledao sam samo kraj, uglavnom u stilu da ce svi morati da odu sa politicke scene i Tihić i Belkić i Dodik ukoliko se ne rjesi pitanje Srebrenice, cemu se Dodik usprotivio u stilu, on nece, a Zlatko hladno odgovori u stilu ''hoces hoces..''