ma dejton je samo mirovni sporazum i kao takav je pun mana.Dejtonskim mirovnim sporazumom je zaustavljen rat i suludo stradanje ljudi i samo po tom pitanju je dojton dobar.Danas je dejton generator podjele,nacionalizma i korupcije.Treba ga mjenjati!Ali kvalitetno i to ka normalnoj demokratskoj gradjanskoj drzavi.Svima treba pricati a pogotovo ljudima u RS-u da je to dobro za sve pa i za njih.Samo kada budemo imali stabilnu drzavu,bice i stranih investicija i daljeg razvoja.Ako promjenimo dejton tako sto cemo se zatvoriti u tri nacionalna "tora" i ostati "ovce" koje svaki nepismeni choban moze da povede u suludi rat i stradanje,onda smo stvarno glupi kreteni i zasluzujemo da ostanemo "shupak" Evrope daleko iza recimo Albanije...Liberalism wrote:Treba razumjeti zasto on to tako govori. Odgovara na takav nacin jer nema drugog objasnjenja za zlocine kojih se i on sam stidi (ili ne stidi).najSrce wrote:ovoliko lazi i gluposti najednom mjestu i jel , vama ovo ozbiljni sugovornik , e svasta,borisdj wrote:[U istom periodu svi koji nisu ubijeni su ili protjerani ili
bačeni u jedan od mnogih logora koje je i sam Haris obilazio.
I onda se usuđujete nazivati nas genocidnim, sramota da vas bude.
Ja objektivno gledam stvari i priznajem da je zločina bilo na svim stranama pa i na našoj al to trebate i vi.
Al eto i pored svega ja pozivam na pomirenje i suživot.
Vi odlučite, jer nam uvijek ostaje ona treće opcija a mi ako budemo htjeli možemo je ostvariti.Na vama je.
To se moze znati jedino ako kaze svoje misljenje o zlocinima koji su napravljenji u cilju stvaranja RS.
Al vjerovatno se on ne stidi nicega sto je napravila Vojska RS. ne treba zaboraviti da je za 90% stanovnika RS Mladic Heroj pa i za ovog borisa istog.
Bas zbog toga sto RS zahvaljujući Dejtonskom sporazumu idealizira postupke najvećih krvnika koji su ikada zivjeli na prostoru Evrope, Dejtonski sporazum se treba ponistiti. ocigledno je da on ne daje rezultate zbog kojih je kreiran. Ljudi grijese i to trebaju da priznaju oni koji su Dejton napravili - da su pogrijesili. Dokaza ima na sve strane.
Dejtonski sporazum
-
Goran_35
-
Goran_35
Kada Srbi kazu da se boje nadglasavanja?Zamislite kako je Bosnjacima koji su muslimani u krscanskoj Evropi?Ako bi ko trebao da se boji onda su to muslimani...
Ljudi moramo pricati i apelovati jedni na druge.Niko nikoga nece nadglasavati,osim ako i dalje budemo ovako nacionalno podjeljeni a nacionalizam obezbjedjuje korupciju i vladavinu lopova koji se nacionalizmom sluze kao instrumentom sigurne vlasti ma kakve greske i lopovluke cinili.Pogledajte samo fudbalski savez,pogledajte drzavu.Ko je nadglasan?Nadglasan je narod koji je siromasan.Ako se budemo djelili na nacionalne "torove" to uopste nije u skladu sa Evropskim tendencijama,jer u evropi se brisu nacije i granice i stvara jedinstvena evropska nacionalna pripadnost.
Ljudi moramo pricati i apelovati jedni na druge.Niko nikoga nece nadglasavati,osim ako i dalje budemo ovako nacionalno podjeljeni a nacionalizam obezbjedjuje korupciju i vladavinu lopova koji se nacionalizmom sluze kao instrumentom sigurne vlasti ma kakve greske i lopovluke cinili.Pogledajte samo fudbalski savez,pogledajte drzavu.Ko je nadglasan?Nadglasan je narod koji je siromasan.Ako se budemo djelili na nacionalne "torove" to uopste nije u skladu sa Evropskim tendencijama,jer u evropi se brisu nacije i granice i stvara jedinstvena evropska nacionalna pripadnost.
-
_BosanaC
Slazem se u potpunosti. Ali ta prica ti nece piti vode ni kod politicara u Sarajevu, jer sam nedavno imao priliku i da licno razgovaram o toj temi s nekima od njih, a tek da ne spominjemo politicare u RSGoran_35 wrote:Kada Srbi kazu da se boje nadglasavanja?Zamislite kako je Bosnjacima koji su muslimani u krscanskoj Evropi?Ako bi ko trebao da se boji onda su to muslimani...
-
Goran_35
Pa ako budemo sutili,onda ce biti tako.Zato treba imati mudrosti!_BosanaC wrote:Slazem se u potpunosti. Ali ta prica ti nece piti vode ni kod politicara u Sarajevu, jer sam nedavno imao priliku i da licno razgovaram o toj temi s nekima od njih, a tek da ne spominjemo politicare u RSGoran_35 wrote:Kada Srbi kazu da se boje nadglasavanja?Zamislite kako je Bosnjacima koji su muslimani u krscanskoj Evropi?Ako bi ko trebao da se boji onda su to muslimani...
Ako se neko zalaze za gradjansku opciju,onda treba to podrzati a ako skrece sa obecanog kursa onda treba vrsiti pritisak,recimo putem demonstracija.Nije samo krivica na politicarima.Naravno politicari koriste situaciju da bi sebi obezsbjedili fotelju.Ali gradjani su ti koji su ih izabrali i gradjani su ti koji treba da imaju svjest.Ako gradjani sute na cinjenicu da se ide ka definitivnoj nacionalnoj podjeli za vjeke vjekova onda nam se ne pise dobro.Po meni ako ce se Bosna djeliti na tri nacionalne republike,onda je to drzava u kurcu vec u samom pocetku.Tri konja koja vuku na tri strane ,poput BH fudbalskog saveza,moze se samo ocekivati jos veca korupcija i kradja a sve pod parolom "nacionalne ugrozenosti"
A onda,kad tad treba ocekivati revoluciju i na zalost ponovo rat i stradanje,jer su narodi u BiH dovoljno bili glupi da ne shvate opsanost za sve od nacionalnih podjela u multietnickoj drzavi.
- Liberalism
Ruzno je reci ''srbi se boje nadglasavanja''. Ispravnije je reci srpski nacionalisticki lideri.Goran_35 wrote:Kada Srbi kazu da se boje nadglasavanja?Zamislite kako je Bosnjacima koji su muslimani u krscanskoj Evropi?Ako bi ko trebao da se boji onda su to muslimani...
Ovde se mora u jednom vrlo bitnom segmentu promjeniti svijest ljudi.
Jedna zajednica ljudi u drustvu - kao sto je zajednica bosnjaka, srba ili hrvata (koju mi obicnim zovemo narodom) kao i svaka druga zajednica (studenata, ribolovaca, miuslimana, pravoslavaca, katolika) nikada ne moze biti demokratsko drustvo (čak ni u slucaju kada je 99% pripadnika drustva član te zajednice).
Kako se kod nas stvari dovode do apsurda jeste primjer naziva politickih stranaka, primjer: Hrvatska demokratska zajednica - HDZ. Ova politicka partija moze biti ili demokratska partija ili hrvatska zajednica oboje ne moze nikako. Ta kombinacija rijeci u nazivu politickih partija je vise besmislenija jer jedno je u potpuinoj suprotnosti sa drugim.
Primjeri su toliko ocigledni da je za ne povjerovati.
Ko danas moze povjerovati da ce na narednim opcinskim izborima SDA dobiti 90% glasova u gradu u kojem zivi 90% bosnjaka? Niko normalan.
I mi svi pustamo da nam to tako normalno prolazi, iako vidimo da je stanje puno drugacije. jos nesto vrijedno za pomenuti. teorija kaze da ne zavisi od politickog vodjstva kakvo je stanje demokratije u drustvu.
To je razlog zbog cega Bosnjaci generalno nisu bili nacionalisti kada su na vlasti bili bosnjacki nacionalisti. To isto vrijedi u slucaju kada su danas na vlasti kao ''demokrate'' to ne znaci da vecina stanovnika u RS nisu ''nacionalisti''.
Jos jedna glupost koju proizvodi Dejtonski sporazum.
-
Goran_35
Promjeniti svijest ljudi uopste nije tesko danas u doba mocnih medija.da postoji politicka volja(a uz pomoc mocnih medija)onda bi svi mi manje bili Bosnjaci,Srbi,Hrvati,ostali a vise bi bili Bosanci...Liberalism wrote:Ruzno je reci ''srbi se boje nadglasavanja''. Ispravnije je reci srpski nacionalisticki lideri.Goran_35 wrote:Kada Srbi kazu da se boje nadglasavanja?Zamislite kako je Bosnjacima koji su muslimani u krscanskoj Evropi?Ako bi ko trebao da se boji onda su to muslimani...
Ovde se mora u jednom vrlo bitnom segmentu promjeniti svijest ljudi.
Jedna zajednica ljudi u drustvu - kao sto je zajednica bosnjaka, srba ili hrvata (koju mi obicnim zovemo narodom) kao i svaka druga zajednica (studenata, ribolovaca, miuslimana, pravoslavaca, katolika) nikada ne moze biti demokratsko drustvo (čak ni u slucaju kada je 99% pripadnika drustva član te zajednice).
Kako se kod nas stvari dovode do apsurda jeste primjer naziva politickih stranaka, primjer: Hrvatska demokratska zajednica - HDZ. Ova politicka partija moze biti ili demokratska partija ili hrvatska zajednica oboje ne moze nikako. Ta kombinacija rijeci u nazivu politickih partija je vise besmislenija jer jedno je u potpuinoj suprotnosti sa drugim.
Primjeri su toliko ocigledni da je za ne povjerovati.
Ko danas moze povjerovati da ce na narednim opcinskim izborima SDA dobiti 90% glasova u gradu u kojem zivi 90% bosnjaka? Niko normalan.
I mi svi pustamo da nam to tako normalno prolazi, iako vidimo da je stanje puno drugacije. jos nesto vrijedno za pomenuti. teorija kaze da ne zavisi od politickog vodjstva kakvo je stanje demokratije u drustvu.
To je razlog zbog cega Bosnjaci generalno nisu bili nacionalisti kada su na vlasti bili bosnjacki nacionalisti. To isto vrijedi u slucaju kada su danas na vlasti kao ''demokrate'' to ne znaci da vecina stanovnika u RS nisu ''nacionalisti''.
Jos jedna glupost koju proizvodi Dejtonski sporazum.
"teorija kaze da ne zavisi od politickog vodjstva kakvo je stanje demokratije u drustvu"
Sa ovim se ne slazem.Politicko vodjstvo je to koje kontrolise medije putem kojih se formira svjest gradjana.Ako fasisti dodju na vlast onda je medijska kampanja u duhu takvog totalitarnog rezima sto direktno utice i na svjest gradjana.Narod je obicna "amorfna masa" koju je lako "oblikovati".Malo je intelektualaca koji ne nasjedaju na propagandu.
Sto se tice naziva partija,potpuno se slazem sa tobom.Na zapadu partije koje imaju u svom imenu nacionalne nazive su obicno ultradesnicarske partije veoma bliske nacistima i smatra se da takve partije nemaju puno veze sa demokratijom ...
-
_BosanaC
Gorane,
Nedavno sam, kao sto vec napisah, imao priliku pricati sa rukovodstvom SBIH, SDA i HDZ-a. I jedni, i drugi, i treci su za to da se uspostavi gradjansko uredjenje. Kada sam ih pitao sta to znaci u praksi i da li to znaci da ce jedan covjek biti upravo to - jedan covjek - napadose me kako propagiram ideje koje je i Milosevic propagirao '89. na Gazimestanu, bez obzira sto sam tada balavac bio i zivo me bolio qrac za Milosevica i Gazimestan. Kada su mi krenuli objasnjavati kako su za gradjansko uredjenje sa konstitutivnim narodima, koji opet vuku svoje vitalne nacionalne interese, podjele, reciprocitet itd stomak mi se okrenuo. Pa iko iole normalan zna da gradjansko uredjenje i drzava konstitutivnih naroda ne mogu imat ama bas ni jedne jedine dodirne tacke.
Znaci, narodu pricaju ono sto narod u tom trenutku zeli da cuje, ali rade nesto sasvim drugo.
I hajde ti sada objasni narodu da se oni ne zalazu za nekadasnju RBIH i uredjenje kakvo je ona imala, nego da pretacu iz supljeg u prazno i planiraju pretakati i dalje jer samo sa ovakvim uredjenjem i sistemom vlasti oni i mogu vladati. Medjutim, to sto kazu medju nekolicinom ljudi ne znaci da ce reci i na sljedecim predizbornim skupovima. Ne da ne znaci nego nece sigurno.
Nedavno sam, kao sto vec napisah, imao priliku pricati sa rukovodstvom SBIH, SDA i HDZ-a. I jedni, i drugi, i treci su za to da se uspostavi gradjansko uredjenje. Kada sam ih pitao sta to znaci u praksi i da li to znaci da ce jedan covjek biti upravo to - jedan covjek - napadose me kako propagiram ideje koje je i Milosevic propagirao '89. na Gazimestanu, bez obzira sto sam tada balavac bio i zivo me bolio qrac za Milosevica i Gazimestan. Kada su mi krenuli objasnjavati kako su za gradjansko uredjenje sa konstitutivnim narodima, koji opet vuku svoje vitalne nacionalne interese, podjele, reciprocitet itd stomak mi se okrenuo. Pa iko iole normalan zna da gradjansko uredjenje i drzava konstitutivnih naroda ne mogu imat ama bas ni jedne jedine dodirne tacke.
Znaci, narodu pricaju ono sto narod u tom trenutku zeli da cuje, ali rade nesto sasvim drugo.
I hajde ti sada objasni narodu da se oni ne zalazu za nekadasnju RBIH i uredjenje kakvo je ona imala, nego da pretacu iz supljeg u prazno i planiraju pretakati i dalje jer samo sa ovakvim uredjenjem i sistemom vlasti oni i mogu vladati. Medjutim, to sto kazu medju nekolicinom ljudi ne znaci da ce reci i na sljedecim predizbornim skupovima. Ne da ne znaci nego nece sigurno.
- Liberalism
Zasto treba ponistiti Dejtonski sporazum?
U RS je srpskim nacionalistima sve ''potaman''. Niko im ne smeta, mogu odabrati bilo koga da ih predstavlja u vlasti ali ipak?
Pored toga, imamo u RS su ljudi izabrali Radmanovica za Predsjedavajućeg BiH iako on ne zna da u postojeće ustavu BiH stoje Bosnjaci, Srbi i Hrvati i GRAĐANI (u koje gosp. radmanovic ne spada jer on je Srbin).
Gosp. Radmanovic, kad ti je glava vec tolika
mogao bi upamtiti bar ovaj dio Preambule Ustava BiH:
Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine
U RS je srpskim nacionalistima sve ''potaman''. Niko im ne smeta, mogu odabrati bilo koga da ih predstavlja u vlasti ali ipak?
Ima li iko na svijetu ko zna sta u praksi znaci ''ravnopravna sva tri konstitutivna naroda i ostali'' a da to nije potpuna politicka ravnoprvnost svih stanovnika Bosne i Hercegovine (ili ti drustvo bez ''konstutivnih naroda'').Radmanović: Bilo bi dobro da dođe do određenih ustavnih promjena
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da u BiH mora doći do određenih ustavnih promjena koje bi bile rezultat dogovora relevantnih političkih faktora i u kojima će biti zastupljena ravnopravno sva tri konstitutivna naroda i ostali.
Pored toga, imamo u RS su ljudi izabrali Radmanovica za Predsjedavajućeg BiH iako on ne zna da u postojeće ustavu BiH stoje Bosnjaci, Srbi i Hrvati i GRAĐANI (u koje gosp. radmanovic ne spada jer on je Srbin).
Gosp. Radmanovic, kad ti je glava vec tolika
Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine
-
Goran_35
Nisam agitator niti jedne partije,pa se ne bih ni osvrtao na ovaj komentar u vezi tvoga razgovora sa duznosnicima navedenih partija..._BosanaC wrote:Gorane,
Ono sto ja zelim istaci da je vazno u ovom trenutku,jeste cinjenica da treba dati podrsku onim koji su obecali gradjansku BiH,te ukoliko skrcu sa obecanog puta,vrsiti gradjanski pritisak na njih.Takodjer veoma je vazno jedinstvo svih politickih partija i gradjana koje se zalazu za gradjansku drzavu.
Sto se tice Ustava i konstitutvnosti,ja sam malo stariji pa se sjecam Ustava Socijalisticke Republike BiH koji je davao i garantovao konstitutivnost naroda i narodnosti koji cine BiH.Takav je bio i Ustav SFRJ uz garanciju prava na rederendum svakoj Socijalistickoj Republici.Iz Ustava SR BiH je proizasao ustav RBiH u principu isto...
Zasto je to tako? A vidimo da je i SR BiH bila drzava konstitutivnih naroda?
Pa zato sto je nemoguce i nedemokratski oduzeti pravo nekome da se osjeca nacionalno onanko kako se osjeca.Gradjanska drzava bez konstitutivnih naroda je moguca u drzavama koje su 99% sacinjene od jedne nacije,mada je u Evropi vrlo malo takvih drzava danas a u buducnosti ce migracije stanovnistva biti jos vece,tako da ce sve drzave biti multietnicke.
BiH kao vjekovna multietnicka drzava u ime demokratije moze biti nacinjena samo kao drzava konstitutivnih naroda.U protivnom,ja sam ubjedjen da ce se prvi Srbi pa onda ostali pobuniti i reci da su nacionalno ugrozeni.To nije nista strasno i ne vidim problem oko toga,jer se moze definisati jos konstitutivnih naroda.Recimo "Bosanci" ili "Bosansko-Hercegovacki nacionalni identitet".Nacionalna pripadnost nebi trebala biti prepreka u gradjanskoj drzavi a gradjani razlicitih nacionalnosti kroz razlicite politicke partije gradjanske a ne nacionalne orjentacije ,mogu ostvarivati vlast...Ili jednom rijecju nije bitno koje si nacionalnosti i sta si,bitno je da se boris za zajednicki interes zajednicke drzave.
Recimo u Svedskoj,u vecini partija imas jedan broj stranca.Na taj nacin je zadovoljena demokratija i zastupljeni su svi u procesu borbe za vlast.Obicno se postavi musliman,pa Crnac itd...Oni ,ako ta partija pobjedi,ulaze u funkcije vlasti kao ministri.Tako da i stranci (porijeklom stranci sa svedskim drzavljanstvom)daju podrsku partijama koje im se trenutno svidjaju.To je gradjanska drzava i niko nije ugrozen!Ako postoje primjeri diskriminacije,onda se javno putem medija proziva gradjanska partija ili alijansa koja je trenutno na vlasti.Postoje i ultradesne partije ali ,kao sto sam rekao,demokratija nije samo sloboda vec i obaveza zastite!Po toj definicij nacionalistickim partijama je zabranjeno da ucestvuju u vlasti osim na lokalnom nivou!Dobar recept za nase podneblje a tako bi i demokratija po njenoj definiciji bila sprovedena.Ovo nije ni "d" od demokrtaije sto se desava na Balkanu
Ja tebe razumijem,ali jednostavno takav je trenutak i nemoguce je ukinuti konstitutivne narode jer bi to izazvalo kontra-efekat i posluzilo nacionalistima u njihove politicko-propagandne svrhe.Proces formiranja nacija je poceo prije oko 200 godina.to je proces koji jos uvjek traje.Cilj tog procesa je da se lakse vlada ljudima a nastao je sa pojavom ateizma.Ne tako davno,hodili su raznorazni reformatori i "ocevi nacija" -kurci palci i sirili naconalizam.To nije bilo tesko ako se radilo o istom ili slicnom govornom podrucju i istoj religiji a rezultat takvoga rada osjecamo od Drugog Svjetskog Rata pa do danas.Prije toga nije bilo ovoliko mrznje medju ljudima koji pricaju gotovo potpuno isti jezik,samo su primili razlicite religije,pa se zbog toga mrze i djele do beskonacnosti.prije nije bilo mrznje jer nije bilo ni nacionalizma,a nacionalizma nije bilo jer nisu bile formirane nacije.Ali danas su te nacije formirane i to je fakat! Mi to ne mozemo promjeniti..Ali mi mozemo i pored toga graditi gradjansku drzavu,sa tezistem na to da se prica malo vise o Bosancima (sto u stvari svi i jesmo) a malo manje o Srbima,Hrvatima i Bosnjacima
- Liberalism
Goran_35 wrote: Nisam agitator niti jedne partije,pa se ne bih ni osvrtao na ovaj komentar u vezi tvoga razgovora sa duznosnicima navedenih partija...
Ono sto ja zelim istaci da je vazno u ovom trenutku,jeste cinjenica da treba dati podrsku onim koji su obecali gradjansku BiH,te ukoliko skrcu sa obecanog puta,vrsiti gradjanski pritisak na njih.Takodjer veoma je vazno jedinstvo svih politickih partija i gradjana koje se zalazu za gradjansku drzavu.
Sto se tice Ustava i konstitutvnosti,ja sam malo stariji pa se sjecam Ustava Socijalisticke Republike BiH koji je davao i garantovao konstitutivnost naroda i narodnosti koji cine BiH.Takav je bio i Ustav SFRJ uz garanciju prava na rederendum svakoj Socijalistickoj Republici.Iz Ustava SR BiH je proizasao ustav RBiH u principu isto...
Zasto je to tako? A vidimo da je i SR BiH bila drzava konstitutivnih naroda?
Pa zato sto je nemoguce i nedemokratski oduzeti pravo nekome da se osjeca nacionalno onanko kako se osjeca.Gradjanska drzava bez konstitutivnih naroda je moguca u drzavama koje su 99% sacinjene od jedne nacije,mada je u Evropi vrlo malo takvih drzava danas a u buducnosti ce migracije stanovnistva biti jos vece,tako da ce sve drzave biti multietnicke.
Gorane, mozes se ti osjecati i kao vanzemaljac, ali povezivati nacionalno osjecanje sa administrativnim uređenjem drzave je besmisleno.
kakve ima veze za Bosnjaka, Srbina ili Hrvata ako ga zaustavi policajac bilo koje nacionalnosti? U demokratskom drustvu nikakve u prvobitnoj zajednici ogromne.
kakve ima veze za Bosnjaka, Srbina ili Hrvata ima ako je Ministar za zapošljavanje bilo koje nacionalnosti? U demokratskom drustvu nikakve, u prvobitnoj zajednici ogromne.
Zato popusti tu pricu oko potrebe za konstitutivnoscu. Il popusti pricu o demokratiji. Jedno sa drugim ne ide nikako. Il si demokrata il si član plemena.
Niko nikome ne brani da se osjeca kako god zeli da se osjeca. U demokratskom drustvu to njegovo određenje nit mu daje povlastice niti ga u necemu iskljucuje.
I zbog toga, izmedju ostalog, treba sto prije ukinuti Dejtonski sporazum.
-
Goran_35
Ja bih najvise volio da nismo nacionalno podjeljeni.Ali kao sto sam rekao to je faktum! Na zalost... Ako moze drzava bez konstitutivnih naroda.time jos bolje...Ali pitanje je kako ce reagovati nacionalisti na to?Liberalism wrote:Zato popusti tu pricu oko potrebe za konstitutivnoscu. Il popusti pricu o demokratiji. Jedno sa drugim ne ide nikako. Il si demokrata il si član plemena.
Ja bih opet spomenuo moju definiciju demokratije...
Demokratija je sloboda ali o OBAVEZA zastite prava svih!
Dakle ti imas pravo da budes sta zelis.Moze ti se i ustavom zagarantovati konstitutivnost.Ali nemas pravo da ugrozavas druge.I to se sve fino Ustavom moze zagarantovati.Pa onda u cilju zastite demokratije u gradjanskoj drzavi, moze se uvesti zabrana ucestvovanja u vlasti(osim na lokalnom nivou) svim partijama koje spadaju u ultradesnu i ultraljevu orjentaciju a koje prijete demokratiji i gradjanskoj drzavi jer se zalazu za totalitarne rezime odnosno za fasisticke rezime kada se radi o ultradesnicarima. To je model sa zapada,tako je kod njih samo kod nas se izgleda demokratija drukcije tumaci...
I onda,recimo, radikali mogu imati samo vlast na nivou neke bjedne i jedne opstine ako iko glasa za njih.Na drzavnom nivou vlast mogu imati samo gradjanski orjentirane partije.
E to je i demokratija i gradjanska drzava..
- Liberalism
To je sad nesto drugo.
Ovde se nesto mora znati. U politickom smislu mozes biti GRAĐANIN ili BOSNJAK/SRBIN/HRVAT
Demokratski ustav moze sadržavati samo odredbe o zabrani diskriminacije po osnovu nacionalnosti (kao sto vec imamo po osnovu vjere, rase, spola i politickog ubjeđenja).
Sve drugo je ne-demokratsko. Prica o ''konstutivnim narodima'' je bukvalno cista izmisljotina kojom se nastojalo dodvoriti primitivcima.
Ovde se nesto mora znati. U politickom smislu mozes biti GRAĐANIN ili BOSNJAK/SRBIN/HRVAT
Demokratski ustav moze sadržavati samo odredbe o zabrani diskriminacije po osnovu nacionalnosti (kao sto vec imamo po osnovu vjere, rase, spola i politickog ubjeđenja).
Sve drugo je ne-demokratsko. Prica o ''konstutivnim narodima'' je bukvalno cista izmisljotina kojom se nastojalo dodvoriti primitivcima.
-
Goran_35
ako moze bez konstitutivnih naroda-tim bolje.Ja bih to najvise volio,jer znam da smo svi mi bosanci razlicitih religija,a ponajvise smo ateisti samo sto je sada moderno da se svi furaju na nekakvu "svoju" vjeru..A Bog je jedanLiberalism wrote:To je sad nesto drugo.
Ovde se nesto mora znati. Mozes biti GRAĐANIN ili BOSNJAK, SRBIN ili HRVAT
Kao sto rekoh,ako moze ja sam za gradjansku drzavu bosanaca bez konstitutivnih naroda...
E sada pitanje je moze li to u ovom trenutku?
- cyprus
Moja podrška (al nažalost ne daju govna)Goran_35 wrote:ako moze bez konstitutivnih naroda-tim bolje.Ja bih to najvise volio,jer znam da smo svi mi bosanci razlicitih religija,a ponajvise smo ateisti samo sto je sada moderno da se svi furaju na nekakvu "svoju" vjeru..A Bog je jedanLiberalism wrote:To je sad nesto drugo.
Ovde se nesto mora znati. Mozes biti GRAĐANIN ili BOSNJAK, SRBIN ili HRVAT
Sve drugo je ne-demokratsko. Prica o ''konstutivnim narodima'' je bukvalno cista izmisljotina kojom se nastojalo dodvoriti primitivcima.samo idiota je puno...
Kao sto rekoh,ako moze ja sam za gradjansku drzavu bosanaca bez konstitutivnih naroda...
E sada pitanje je moze li to u ovom trenutku?
-
Protuparajlija
Aha, kako da ne.Goran_35 wrote:Kao sto rekoh,ako moze ja sam za gradjansku drzavu bosanaca bez konstitutivnih naroda...
-
Ritam & blouse
Da se ovo Dodikov duhoviti sin nije registrirao na ovaj forum ?Protuparajlija wrote:Aha, kako da ne.Goran_35 wrote:Kao sto rekoh,ako moze ja sam za gradjansku drzavu bosanaca bez konstitutivnih naroda...Razumijevanje i tolerancija ti je po principu "ko ih jebe". A neki su se bunili kad se jedan drugi narod u Jugoslaviji poceo na isti nacin bahatiti...
Liberalizam , dobri postovi , odlicni !!! Konstitutivnost naroda je podvala koja ima za cilj pljackati , dijeliti i ubijati Bosnu do zadnje sekunde.Ne znam kako , ali to treba izbaciti naglavacke .Vece gluposti nisam cuo u zivotu.Ako je dobra konstitutivnost 3 naroda neka Srbija i Hrvatska uvedu isto .Gradjanin odnosno onaj po kome drzava nosi naziv treba da bude konstitutivan .To je Bosanac .
To ce se desiti jednog dana i to ubrzo.Na srecu Bosanaca i na nesrecu nesrecu neprijatelja Bosne .A ti @ protupajarlija uslikaj taj dio Ustava gdje su nekakvi Srbi i Hrvati konstututivni i u Nisu i u Splitu i u isto vrijeme u drzavi koja se zove Bosna .To neces dugo gledati .Samo ce ti ostati uspomena.
Ta nakarda o trostrukoj konstituivnosti mrcvari i unistava Bosnu do iznemoglosti.Bosna samo sto nije izdahnula od konstitutivnosti onih koji su je ubijali.Ako su Bosni konstitutivni Srbi onda mogu biti i Bugari i Rusi .Ne vidim nikakvu razliku .
-
Protuparajlija
Zasto bi to radile?Ritam & blouse wrote:Ako je dobra konstitutivnost 3 naroda neka Srbija i Hrvatska uvedu isto .
Ustavan moze samo da bude narod, geografska odrednica ne moze.Ritam & blouse wrote:Gradjanin odnosno onaj po kome drzava nosi naziv treba da bude konstitutivan .To je Bosanac .
Ne vidis ti mnogo toga.Ritam & blouse wrote:Ako su Bosni konstitutivni Srbi onda mogu biti i Bugari i Rusi .Ne vidim nikakvu razliku .
Slazem se, od takvih kao ti.Ritam & blouse wrote:Bosna samo sto nije izdahnula...
-
Ritam & blouse
Tacno ! Nema svrhe .To svoje price mozes pricati onoj djeci u tzv rs sto se setkaju sa kokardma a ne nama..........Protuparajlija wrote:Necu, ne brini, nema svrhe.
-
_BosanaC
Ohani i ti malo... Procitaj pravila i ne odredjuj ko ce sta pisati. Covjek se bar pravila drzi.Ritam & blouse wrote:Tacno ! Nema svrhe .To svoje price mozes pricati onoj djeci u tzv rs sto se setkaju sa kokardma a ne nama..........Protuparajlija wrote:Necu, ne brini, nema svrhe.
- Liberalism
Mozes li bar i jedan izvor navesti ili bar reci iskreno na osnovu cega ti to tvrdis?Protuparajlija wrote:
Ustavan moze samo da bude narod, geografska odrednica ne moze.
Posebno:
- Sta ti znaci to ''Ustavan'',
- kakva je po tebi razlika između naroda i građanina i
- ima li po tebi ikakve razlike izmedju srba-crnaca i srba-bijelaca (posto izgleda da ptipadas srpskom narodu (ma sta to tebi znacilo)?
-
Ritam & blouse
Sacekaj jedno tri dana ogovor na ova pitanja ."Antinovac "Liberalism wrote:Mozes li bar i jedan izvor navesti ili bar reci iskreno na osnovu cega ti to tvrdis?Protuparajlija wrote:
Ustavan moze samo da bude narod, geografska odrednica ne moze.
Posebno:
- Sta ti znaci to ''Ustavan'',
- kakva je po tebi razlika između naroda i građanina i
- ima li po tebi ikakve razlike izmedju srba-crnaca i srba-bijelaca (posto izgleda da ptipadas srpskom narodu (ma sta to tebi znacilo)?