Dejtonski sporazum

Liberalism

#1 Dejtonski sporazum

Post by Liberalism »

Ured visokog predstavnika(OHR ) je naročito zabrinut zbog prijetnje jednostranog usvajanja odluke o izdvajanju Općine Srebrenica iz Republike Srpske.

Ukoliko bi Općinsko vijeće tako postupilo, visoki predstavnik neće imati izbora nego da poduzme "čvrste mjere", izjavio je u utorak na brifingu za novinare u Sarajevu portparol OHR-a Mario Brkić.

Komentirajući Rezoluciju koju su 24. marta usvojili bošnjački članovi Općinskog vijeća o izdvajanju Općine Srebrenica iz RS-a, Brkić je istaknuo da je to pravni akt koji prevazilazi odgovornosti Općine kako je definirano Ustavom RS-a i Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a, te općinskim Statutom.

"Institucije na različitim nivoima vlasti su ovlaštene da poduzmu nešto o pitanju ove situacije i to trebaju učiniti bez odgađanja. Vijeće za provedbu mira je 13. marta naglasilo da svi u BiH moraju poštivati Daytonski mirovni sporazum, nadležnosti institucija BiH, entiteta i općina koje su uređene ustavima i odgovarajućim zakonima BiH i njenih entiteta. Svaka promjena statusa Srebrenice je pitanje za vlasti RS-a, odnosno BiH. OHR će informirati općinske, entitetske i bh. organe vlasti o svojim viđenjima ovog pitanja", izjavio je Brkić.

Na novinarsko pitanje da li OHR smatra akt bošnjačkih članova Općinskog vijeća pravno nevažećim, Brkić je odgovorio: "Smatramo ga protuustavnim".
Zasto ga postivati, kada:

1) Svi govore da je upravo ovaj Sporazum glavni krivac za sve negativno sto trpe stanovnici Bosne i Hercegovine

2) Kad su ovaj Sporazum potpisali predstavnik Republike Bosne i Hercegovine (pod prisilom), predstavnik Republike Hrvatske Tudzman kojeg svi tvrde da je bio nacionalista a ne demokrata (sto znaci da on nikako nije osoba koja zeli dobro drugima) te predstavnik SRJ Milosevic, osoba optuzena za genocid nad stanovnicima Bosne i Hercegovine.

3) Dejtonski sporazum je sprijecio rat u smislu da je zaustavio srpsku vojsku u vrsenju genocida nad bosnjacima. Danas? danas su srpski politicari ''demokrate'' tako da se od njih ne ocekuje vise da prave genocid (il sto bi se reklo nek pokusaju ponovo pa ce viditi), tako da vise ni taj argument ne pije vode.

Uglavnom ako je argument za postivanje Dejtonskog sporazuma po svaku cijenu sprijecavanje rata nek i ova kontakt grupa ukine svoje vojske i nek sebi nametnu ''Dejtonski sporazum'' pa kad i oni to urade sebi onda imaju moralno pravo govoriti da je u Bosni obaveza svih da postivaju Dejtonski sporazum.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Po meni ovo oko Srebrenice u ovom trenutku je bespotrebno. Gubi se energija oko necega sto nikada, ili barem u ovoj konstalaciji, nece dozvoliti. Zasto u ovom trenutku ici u konfrontaciju sa OHR-om i zemljama EU? Zar nije logicnije usmjeriti energiju na reformu policije i izmjene Ustava BiH? Ne kazem da su zahtjevi Srebrenicana neopravdani ali moralo bi se malo to takticnije i lukavije raditi.
Liberalism

Post by Liberalism »

Hoce li to biti nesto Evropi ako se u slucaju Srebrenice ne postuje Dejtonski mirovni sporazum?

Sto bi Srebrenica ostala u RS? Da se mozda ne zamjerimo Milosevicu? Ili ima neki drugi razlog pa zemlje EU ne podrzavaju izdvajanje Srebrenice iz RS?

Uostalom nad stanovnicima EU nije izvrsen genocid tako da ne vidim razlog sto bi se oni bunili ikako. Srebrenica je bosansko unutrasnje pitanje. Evropljani su svoju priliku imali kada se odlucivalo o tuzbi Bosne protiv SRJ.

Po meni nakon presude i dejton je unutrasnje Bosansko pitanje i postovace se ukoliko ga mi zelimo postovati. A ako ga zelimo postovati nek Srebrenica ostane u RS.

Ako se zaista zeli Srebrenica izdvojiti iz RS to se moze uraditi (pa makar i na nacin kako je Srebrenica i usla u sastav RS-a). Pitanje je koliko smo mi svi spremni pomoci da se Srebrenica izdvoji iz RS-a.
cyprus

Post by cyprus »

Zašto ga poštovat? Ne mora ga se poštovat, ali ga se mora pridržavat, zato jer ga je Alija, kao predsjednik BiH, nažalost potpiso. Pod prislilom možda, ali mu bar data mogućnost da učestvuje u sastavljanju istog.
Protuparajlija

Post by Protuparajlija »

Zasto bi RS ostala sastavni dio BiH, a ne proglasila nezavisnost od BiH, ako opstina Srebrenica moze da proglasi nezavisnost od RS? Prouci malo pojmove zakona, prava i ustava, Liberalism.
Liberalism

Post by Liberalism »

cyprus wrote:Zašto ga poštovat? Ne mora ga se poštovat, ali ga se mora pridržavat, zato jer ga je Alija, kao predsjednik BiH, nažalost potpiso. Pod prislilom možda, ali mu bar data mogućnost da učestvuje u sastavljanju istog.
Alija dovede i mudzahedine pa niko iz Evrope ne rece mora se postovati ono sto alija potpise.

A i da nije potpisao sporazum pod prisilom nego dobrovoljno, odkud bilo kome pravo da danas kaze: Moras biti gladan, moras nemati posla jer je to neko potpisao. Pa da je tako Amerika bi i danas bila Britanska kolonija (ili bi bosna bila dio Austrougarske svejedno).

Ja mislim da ovi ''Evropljani'' sve nas uzimaju na foru. Plase nas nesto, a niko ne zna cime nas plase :-) Jel to oni prijete da ce nas klati :zzzz: ako se ne bude postovao Dejtonski sporazum i ako Srebrenica ne ostane u RS-u?
Liberalism

Post by Liberalism »

Protuparajlija wrote:Zasto bi RS ostala sastavni dio BiH, a ne proglasila nezavisnost od BiH, ako opstina Srebrenica moze da proglasi nezavisnost od RS? Prouci malo pojmove zakona, prava i ustava, Liberalism.
Pa nemoze niko politicarima iz RS-a zabraniti da proglase nezavisnost od BiH. Al u tom slucaju nek budu spremni na rat, izuzev da to proglasenje ne smeta ostalim stanovnicima BiH.

Al politicari iz RS su kukavice i oni su vec nekoliko puta ponovili da bi za njih rat bio najgore rjesenje. Znaci manje lose rjesenje za njih je izdvajanje Srebrenice iz RS.

Al da se malo odmaknemo od pitanja Srebrenice na opste pitanje: Zasto postovati Dejtonski sporazum ako je od njega svima gore u ovoj zemlji?
Protuparajlija

Post by Protuparajlija »

Htio sam da kazem da ne mozes ocekivati od RS da postuje medjunarodno pravo ako ti sam ne postujes medjunarodno pravo podrzavajuci onu nakaradnu rezoluciju dijela poslanika srebrenicke SO. Ali ti se odmah za rat uhvatio...

Sto se tice Dejtonskog sporazuma, on je jedini uspio da obezbjedi zivot Bosne i Hercegovine kao prisilne zajednice dva Srba (Republike Srpske) sa Hrvatima i Muslimanima (FBiH). Insistirati na njegovom ponistavanju i izmjenama koje vode ka stanju iz '91 je nerazumno.

I nije tacno da je svima gore u ovoj zemlji od Dejtonskog sporazuma. Republika Srpska dozivljava ekonomski i opsti napredak, a postuje Dejtonski sporazum, sto govori da nije problem u Dejtonskom sporazumu, ili ustavima RS i BiH, vec u politicarima iz Sarajeva, koji uopste ni ne zele da iskotiste potencijale dejtonskih ustava. Ko im je kriv, vrijeme prolazi, RS napreduje, a oni stoje u mjestu nadajuci se da ce im neko sa neba ispuniti zelje u pet minuta. Vrlo naivo i djetinjasto, po meni.
Last edited by Protuparajlija on 27/03/2007 14:52, edited 2 times in total.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Liberalism wrote:Pa nemoze niko politicarima iz RS-a zabraniti da proglase nezavisnost od BiH. Al u tom slucaju nek budu spremni na rat, izuzev da to proglasenje ne smeta ostalim stanovnicima BiH.

Nazalost, isto vazi i za Srebrenicu.
Liberalism

Post by Liberalism »

Prpa.ba wrote:
Liberalism wrote:Pa nemoze niko politicarima iz RS-a zabraniti da proglase nezavisnost od BiH. Al u tom slucaju nek budu spremni na rat, izuzev da to proglasenje ne smeta ostalim stanovnicima BiH.

Nazalost, isto vazi i za Srebrenicu.
Pa u tome i jest fol. Ako se zeli izdvajanje Srebrenice iz RS mora se biti spremno na sve. To je valjda jasno svim politicarima koji kazu - zelimo da izdvojimo Srebrenicu iz RS. Naravno ukoliko prije toga ne popuste politicari iz RS.

Na kraju krajeva ni Srbija nije pripojila Srebrenicu RS ruzama.
Protuparajlija

Post by Protuparajlija »

Pretpostavljam da ces ti uzeti pusku u ruke i doci pomoci da se opstina Srebrenica izdvoji iz RS? :-)
Liberalism

Post by Liberalism »

Pogresno predpostavljas ja sam samo jedan beskonacno nevazan clan drustva i kao pojedinac ne mogu uciniti nista na tome da Srebrenica bude izdvojena iz RS. Ali politicari to nisu. Oni donose odluke o svemu pa i između ostalog o tome da li ce se (ili ne) Srebrenica izdvojiti iz RS.

A kako su bas ti politicari oni koji su rekli kako su za izdvajanje Srebrenice iz RS, trebali bi biti spremni i na to (da zovnu narod da uzmu puske u ruke).
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Protuparajlija wrote:Pretpostavljam da ces ti uzeti pusku u ruke i doci pomoci da se opstina Srebrenica izdvoji iz RS? :-)
jebo pusku
eto me sa tenkom :D
Protuparajlija

Post by Protuparajlija »

Liberalism, cova, buraz, jarane... ja ne kontam uzimati pusku u ruke i ginuti zbog tamo neke Srebrenice, pa taman da me sta-ja-znam-ko pozove. Sto se mene tice, ako se zarati, ja se pakujem, zato rat za mene nije izbor, ja se drzim medjunarodnog prava. A, ako se drzimo medjunarodnog prava, opstina Srebrenica nema mandat da proglasi samoizdvajanje od nadleznosti RS, kao sto ni RS nema mandat da proglasi nezavisnost.

Sto se tice Dejtonskog sporazuma, na njemu su bazirani ustavi RS, FBiH i drzave BiH, te onaj ko ne ih ne postuje, krsi zakon, pa ti vidi hoces li postovati najvisi pravni akt BiH ili neces.

Mislim, ono, mozemo se mi iz RS svadjati sa vama iz FBiH jos milion godina, a mozemo i prihvatiti jedni druge i nastaviti dalje...
cyprus

Post by cyprus »

:x Alo, jel ja to čujem pozive za rat :x Molim ove što se zalažu za izdvajanje Sreberenice iz RS, da ne tretiraju RS kao da je druga država, jer samim tim djele Bosnu. Srebrenica se može naći van RS-a samo restruktuiranjem unutrašnjeg uređenja, a nikako "izdvajanjem"
spreca

Post by spreca »

Protuparajlija wrote:Liberalism, cova, buraz, jarane... ja ne kontam uzimati pusku u ruke i ginuti zbog tamo neke Srebrenice, pa taman da me sta-ja-znam-ko pozove. Sto se mene tice, ako se zarati, ja se pakujem, zato rat za mene nije izbor, ja se drzim medjunarodnog prava. A, ako se drzimo medjunarodnog prava, opstina Srebrenica nema mandat da proglasi samoizdvajanje od nadleznosti RS, kao sto ni RS nema mandat da proglasi nezavisnost.

Sto se tice Dejtonskog sporazuma, na njemu su bazirani ustavi RS, FBiH i drzave BiH, te onaj ko ne ih ne postuje, krsi zakon, pa ti vidi hoces li postovati najvisi pravni akt BiH ili neces.

Mislim, ono, mozemo se mi iz RS svadjati sa vama iz FBiH jos milion godina, a mozemo i prihvatiti jedni druge i nastaviti dalje...

Srebrenica je u BiH isto kao RS koja ranije nikad nije postojala a Srebrenica jeste i tu nema dileme.Kad je dodik govorio referendumu nesto se ne sjecam da si govorio kako to ne treba a kad neko u srebrenici kaze o izdvajanju iz rs odmah si tu.Dodik je govorio o izdvajanju prakticno pola drzave Bih a srebrenica je samo jedan mali dio koji nema namjeru odcjepljena od BIH.
Dejton kako je sagraden tako se moze i razgraditi.
Daj malo realnosti
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Uzmimo da se sutra izdvoji Srebrenica iz te rs, sta ce biti pravda za ostale
djelove po rs gdje je slican genocid pocinjen kao sto je Prijedorska opstina,
Kozarac, Omarska, Manjaca, ......?
spreca

Post by spreca »

Bosanac_21 wrote:Uzmimo da se sutra izdvoji Srebrenica iz te rs, sta ce biti pravda za ostale

Da slazem se .

Ali izdvajanje Srebrenice bi bilo kao spomenik i za sve ostale s obzirom da je najvise zla tamo bilo pocinjeno.
Liberalism

Post by Liberalism »

Bosanac_21 wrote:Uzmimo da se sutra izdvoji Srebrenica iz te rs, sta ce biti pravda za ostale
Niko ne kaze da ostale opštine u RS u kojima su napravljeni masovni ratni zločini kao sto je Visegrad, Foča, Zvornik ostanu u nekom administrativnom dijelu BiH koji se danas zove RS.

Bar tako ne bi trebao razmisljati bilo ko smatra da je politicki nemoralno da Srebrenica jos uvijek pod ''okupacijom'' RS. Zar im nije dosta sto 12 godina dole ljude maltretiraju. Dokle
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

Bosanac_21 wrote:Uzmimo da se sutra izdvoji Srebrenica iz te rs, sta ce biti pravda za ostaledjelove po rs gdje je slican genocid pocinjen kao sto je Prijedorska opstina,
"Pravda" - mozda ne odmah , ali satisfakcija svakako : NEGIRATI RS U SVAKOM POGLEDU ! NEGIRATI NJENO POSTOJANJE I NJENO PRAVO NA POSTOJANJE!
AKO TI JE NEKO OTEO IMOVINU - TA IMOVINA MOZE POSTATI NJEGOVA SAMO AKO TI NA TO PRISTANES!!
CETNICI U RS-u SU OTELI IMOVINU KOJU PRISVAJAJU KOJA NIJE NJIHOVA!!

Nelson Mandela se je goloruk borio desetljecima za fundamentalna prava svojih sugradjana u Juznoj Africi! Apartheid je bio zlocinacki faschisticki rezim, koj je bio "mala maca" u poredjenju sa zlocinackoim i faschistickim rezimom, koji vlada iz Banja Luke, grada koji je "kamom" ociscen, koji danas sebe naziva "demokratskim", a koji je napravljen na genocidu, o kome je donesena i zvanicna odluka medjunarodnog suda pravde!!
"REPUBLIKA SRPSKA JE PRODUKT GENOCIDA I TREBA BITI UKINUTA!"-
,
"REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED!!

"THE TERMINATION OF THE RS IS THE ONLY POSSIBLE JUSTICE AND THE ONLY CONSOLATION FOR THE SURVIVORS AND VICTIMS."

Francis A. Boyle, Professor of International Law,
.
Protuparajlija

Post by Protuparajlija »

Pitam se zbog cega nisam ni ocekivao objektivno vidjenje situacije?

P.S. Meni je malo glupo ignorisati nesto sto ocigledno postoji i sto je cinjenica, a pojedinci neka rade kako zele, ne zelim da se mijesam.
Liberalism

Post by Liberalism »

Protuparajlija wrote: Sto se tice Dejtonskog sporazuma, on je jedini uspio da obezbjedi zivot Bosne i Hercegovine kao prisilne zajednice dva Srba (Republike Srpske) sa Hrvatima i Muslimanima (FBiH). Insistirati na njegovom ponistavanju i izmjenama koje vode ka stanju iz '91 je nerazumno.
Cak i u najekstremnijem slucaju krsenja Dejtonskog sporazuma, taj slucaj ni u kojem obliku ne bi licio na stanje iz 1991. godine.

Dejtonsko stanje je nametnula Srbija sa svojom vojskom i diktatorom koji je bio spreman pociniti genocid nad kompletnim jednim narodom kako bi dobio ono sto trazi - RS. Tada Bosna i Hercegovina nije imala nit svoju vojsku nit svoju policiju pa je mogao ko je god htio uci u Bosnu i izivljavati se nad ljudima - silovati zene i ubijati djecu.

Sada su stvari puno drugacije.
Protuparajlija

Post by Protuparajlija »

Fasciniras me. :shock: Je li prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma u SRBiH harao gradjanski rat? Je li potpisivanjem sporazuma taj rat prekinut? Sta se namece kao logican razvoj dogadjaja ponistavanjem tog sporazuma?

Nas glavni problem je sto ti gledas stvari sa subjektivno muslimanske strane, a ja sa objektivne i neutralne strane.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Protuparajlija wrote:Fasciniras me. :shock: Je li prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma u SRBiH harao gradjanski rat? Je li potpisivanjem sporazuma taj rat prekinut? Sta se namece kao logican razvoj dogadjaja ponistavanjem tog sporazuma?

Nas glavni problem je sto ti gledas stvari sa subjektivno muslimanske strane, a ja sa objektivne i neutralne strane.
I ti nas fasciniraš :D Već danima, svojom nepristrasnošću, neutralnošću i objektivnošću, da bi ti i Dodik pozavidio :D :oops:
mAAm

Post by mAAm »

Ahmmed wrote:
Protuparajlija wrote:Fasciniras me. :shock: Je li prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma u SRBiH harao gradjanski rat? Je li potpisivanjem sporazuma taj rat prekinut? Sta se namece kao logican razvoj dogadjaja ponistavanjem tog sporazuma?

I ti nas fasciniraš :D Već danima, svojom nepristrasnošću, neutralnošću i objektivnošću, da bi ti i Dodik pozavidio :D :oops:

a sta bi tek napisao da nije objektivan?????
Post Reply