Dejton II

Post Reply

Dejton II

Da
53
75%
Ne
18
25%

Total votes: 71

ex-1978

#76 Re: Dejton II

Post by ex-1978 »

1gorstak wrote:
ex-1978 wrote:RS svoj legalitet crpi iz međunarodnog ugovora/sporazuma čiji su potpisnice i garant najveće svjetske sile.
Taj ugovor su velikosrbi vec prekrsili parcijalnom primjenom Dejtonskog ugovora i izgovora da ih se vojno skrsi ima dovoljno. Sretna okolnost je to sto rat (nadam se) niko ne zeli.
Navedi primjere u kojima se Dejtonski ustav krši u RSu. Nabroj iste takve primjere u FBiH. Uporedi kvantitet i kvalitet tih kršenja. Zaključi.

... ili da ja to uradim umjesto tebe?
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#77 Re: Dejton II

Post by Hame_ »

Ovo za NATO vježbe...

Juče tip fino upozorava na BH Radio 1 da ovo nisu NATO vježbe u septembru, već vježbe USA vojske uz podršku nekih zemalja članica NATO saveza.

Lafo kao do sada su ameri uvijek to u Njemačkoj (oko Frankfurta meščini) vježbali, ali eto ove godine će te vježbe preseliti na teritoriju BiH.

Folovi golovi :D
ex-1978

#78 Re: Dejton II

Post by ex-1978 »

NATO vježba je vježba koja se odnosi na sistem veze. Neće biti nikakvih aviona, tenkova, nabildanih specijalaca i sličnih stvari... Nadati se da će ta i takva NATO vježba uništiti RS ili da će joj zadati snažan udarac može samo onaj koji se poput davljenika i za slamku hvata.

Proći će vježba i ništa se promijeniti neće.
and

#79 Re: Dejton II

Post by and »

ex-1978 wrote:
1gorstak wrote:
ex-1978 wrote:RS svoj legalitet crpi iz međunarodnog ugovora/sporazuma čiji su potpisnice i garant najveće svjetske sile.
Taj ugovor su velikosrbi vec prekrsili parcijalnom primjenom Dejtonskog ugovora i izgovora da ih se vojno skrsi ima dovoljno. Sretna okolnost je to sto rat (nadam se) niko ne zeli.
Navedi primjere u kojima se Dejtonski ustav krši u RSu. Nabroj iste takve primjere u FBiH. Uporedi kvantitet i kvalitet tih kršenja. Zaključi.

... ili da ja to uradim umjesto tebe?
moglo bi biti problema zato što je potpisnik osumnjičeni ratni zločinac koji je umro u međ.zatvoru.
dallton

#80 Re: Dejton II

Post by dallton »

ex-1978 wrote:NATO vježba je vježba koja se odnosi na sistem veze. Neće biti nikakvih aviona, tenkova, nabildanih specijalaca i sličnih stvari... Nadati se da će ta i takva NATO vježba uništiti RS ili da će joj zadati snažan udarac može samo onaj koji se poput davljenika i za slamku hvata.

Proći će vježba i ništa se promijeniti neće.
nema potrebe ni za kakvim specijalcima, jer se sila primjenjuje protiv sile, a rijetko provtiv 350.000 mentalno bolesnih i demografski izumiruce populacije...ovo oni rade samo da malo demonstriraju da su tu u slucaju da nekome padne nesto na pamet
dallton

#81 Re: Dejton II

Post by dallton »

Hame_ wrote:Ovo za NATO vježbe...

Juče tip fino upozorava na BH Radio 1 da ovo nisu NATO vježbe u septembru, već vježbe USA vojske uz podršku nekih zemalja članica NATO saveza.

Lafo kao do sada su ameri uvijek to u Njemačkoj (oko Frankfurta meščini) vježbali, ali eto ove godine će te vježbe preseliti na teritoriju BiH.

Folovi golovi :D
ma ja, bilo hladno u septembru oko frankfurta i bas kontaju gdje ce, kad se neko sjeti "a sto ne bismo u bosnu, lijepo je vrijeme u septembru"
:D
nokia6170

#82 Re: Dejton II

Post by nokia6170 »

Promijeniti diskriminatorski naziv Republika Srpska i sve ce biti OK...sve tenzije ce prestati na relaciji drzava-entitet.

Pravo radi na strani drzave Bosne i Hercegovine, ko u to ne vjeruje neka se samo osvrne na nadleznosti RS-a i Federacije iz 1996. godine i 2009. godine danas.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#83 Re: Dejton II

Post by pici »

ev nweke naznake iz kulisa......e sad u tHoČnost podataka još nisam siguran dok se ne namjesti satelit CIA iznad RaŠHn :mrgreen:
Ubijeđivanje Rusije u toku: Amerikanci spremaju "Dejton 2"
25.08.2009u 10:47 h

Washington i Brisel spremaju novu međunarodnu konferenciju o BiH na kojoj bi se izvršila revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma i udarili temelji novog unutrašnjeg uređenja države

Jedina prepreka realizaciji ovog plana je čvrst stav Moskve, koja za sada ne pristaje ni na kakve promjene "dejtona".

Kako za "Press RS" ističu odlično obavješteni diplomatski izvori, američka administracija uz pomoć Velike Britanije pokušava da ubijedi Rusiju, ali i još nekoliko država koje se protive ovom planu, da je "dejton" prevaziđen i da BiH ne može da opstane ukoliko se taj ugovor ne promjeni. Najprihvatljivija opcija za promjene unutrašnjeg uređenja BiH je organizovanje nove međunarodne konferencije.

Isti izvori podsećaju da je probni balon nedavno pustio američki kongresmen i član vladajuće Demokratske stranke u SAD Russ Carnaham. On je ustvrdio da administracija predsjednika Baracka Obame podržava ideju bivšeg gradonačelnika Dejtona Mikea Tarnera, koji je na toj funkciji bio kada je potpisan Dejtonski sporazum, da se sada održi i "Dejton 2".

Politički analitičar i odličan poznavalac prilika unutar EU Zekerijah Smajić potvrdio je za "Press RS" da ideja o novoj mirovnoj konferenciji o BiH nije nova i da se i sam već duže zalaže za to.

"BiH ovakva kakva je sada ne može ni u jednu međunarodnu organizaciju. BiH je trenutno nefunkcionalna i neodrživa i, kao takva, nepouzdan partner međunarodnim organizacijama i institucijama. Na unutrašnjem planu nije moguće postići konsenzus o ključnim pitanjima, a pitanje svih pitanja je Dejtonski sporazum koji je stvorio ovakve institucije BiH, a one su neefikasne i nefunkcionalne u odnosu na zahtjeve EU i NATO", kaže Smajić.

On ističe da je jedino rješenje u "dobro organizovanoj i dobronamjernoj međunarodnoj konferenciji na kojoj bi se preispitalo ono što je urađeno od Dejtona na ovamo i stvorio novi međunarodni plan koji bi bio perspektivan za BiH kao samostalnu i suverenu državu".

"Ovakva BiH se urušava i ne samo da zaostaje za Albanijom po pitanju evropskih integracija, već ide u pravcu definitivnog rastrojstva. U slučaju da se međunarodna zajednica odluči za organizovanje nove mirovne konferencije, što smatram neophodnim, vlasti u BiH se ne bi ništa pitale, jer bi pokrovitelji takve konferencije bile UN i EU i rješenje bi bilo nametnuto kao i u novembru 1995. godine", kaže Smajić.

Predsjednik Izvršnog odbora Srpske stranke RS Nenad Stevandić kaže da ga ne iznenađuje ovakva inicijativa. On ističe da bi ona mogla da bude realizovana nakon ulaska BiH u NATO, kada će, kako kaže, Amerikanci moći da rade šta hoće i da sprovedu u djelo sve što naume.

"Naši političari ne znaju da naplate pristupanje NATO i prodali su RS za tri stolice, kao što je i prethodna garnitura za tri stolice prodala Vojsku RS. Oni sada nemaju ni tih stolica, niti ima Vojske RS! Umjesto da od NATO traže garancije da će poštovati unutrašnje uređenje BiH, da se neće mješati u proces ustavnih promjena i da Srbija i Rusija i dalje budu garanti Dejtonskog sporazuma, oni su bezuslovno pristali na članstvo u NATO. To će značiti cementiranje centralizacije BiH, ali to naši političari ne vide", kaže Stevandić.

On ističe da i nedavna inicijativa za imenovanje specijalnog izaslanika SAD za BiH pokazuje da su Amerikanci odlučni da zadrže uticaj u BiH. Štaviše, kaže Stevandić, on je uvjeren da će SAD vrlo brzo da ozvaniči pomenutu inicijativu i da će na Balkan da stigne Obamin izaslanik.

Vojno-politički analitičar iz Beograda Miroslav Lazanski smatra da bilo kakva revizija Dejtonskog sporazuma ni dalje nije moguća bez pristanka RS.

"Ne mislim da treba polagati puno pažnje na inicijative kojekakvih američkih kongresmena, jer najveći broj njih nema pojma ni gdje se nalazi BiH. Njihove inicijative su plod bošnjačkog ili nečijeg drugog lobiranja. Bez obzira na to ko pokreće takve inicijative, njihovo sprovođenje u djelo je nemoguće bez pristanka srpskih političara, a ne vidim baš da u RS vlada takva klima i da je premijer RS Milorad Dodik spreman na tako nešto", kaže Lazanski.

On ističe da je drugo pitanje da li BiH, ovakva kakva je i sa ovakvom unutrašnjom strukturom, može u NATO.

"To je rekao i donedavni predsjednik NATO Jaap de Hoop Scheffer. I nakon ulaska BiH u NATO biće nemoguće prekrajanje Dejtona bez srpske saglasnosti", kaže Lazanski.

Direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke Miloš Šolaja kaže da u ovom trenutku nema političke volje za projekat "Dejton 2". On, ipak, ne isključuje snažniji angažman američke administracije u BiH.

"Amerikanci će pojačati angažman u BiH kao dio izlazne strategije iz problema u koje su zapali u Iraku, pa i Afganistanu. U BiH mogu da uberu poneki diplomatski poen i poprave poljuljani imidž. Kad je riječ o "Dejtonu 2", dok god ga budu pokretali pojedini kongresmeni, on neće imati težinu i predstavljaće rezultat rada raznih lobističkih grupa. To može da bude ozbiljna inicijativa, tek kada dođe iz usta Baracka Obame", tvrdi Šolaja.

Image
dallton

#84 Re: Dejton II

Post by dallton »

zadnji put bosna u obaminim "ustima" je bila u kairu, kad se "onomadne" obama obracao muslimanskom svijetu "urbi et orbi" ko papa :D
izjava je bila "mrlja na kolektivnoj savjesti" - bogami republiku srpsku nije spominjao :D
dallton

#85 Re: Dejton II

Post by dallton »

provala dana
Radojičić: "Tihić je od goluba postao jastreb"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je Srni da je Sulejman Tihić, od kada je ponovo izabran za predsjednika SDA, preko noći promijenio politiku i od "goluba postao jastreb".
oliver dragojevic pjesma "moj jastrebe" ili "leti suljo a letis i ti, za sulju zna se a sta ces ti?"
xfacktor

#86 Re: Dejton II

Post by xfacktor »

Joj sto bi volio da nas stranci koloniziraju. Da onaj Tim Clancy ili kako se vec zove, il neko slican njemu. Dodje jednog dana i kaze...
Nema vise Srbi ,Hrvati,Bosnjaci.. Sad mi svi Bosanci i Hercegovci. Nema vise entiteti,kantoni,vlada. I svi imati ista himna. Voliti svoja zemlja od sjevera do juga, od istoka do zapadnih granicaaa. Imati nova zastava, nova ljudska prava.
NEk mi neko kaze da je ovo utopija, ili izdaja, sta god, ali meni bi to bilo najbolje. I nadam se da ce stranci jednog dana skontati da smo mi balkanska stoka.
dallton

#87 Re: Dejton II

Post by dallton »

ex-1978 wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
ex-1978 wrote:Dejton 2 je nevjerovatna opcija. Za tako nešto je potreban novi rat i novih 100 000 žrtava. Dejton je bio prije svega mirovna konferencija, za novu mirovnu konferenciju potreban je novi rat. Bujrum.

Zagovornici Dejtona 2 zaboravljaju da su svi u BiH napravili jednako bolan i mučan kompromis u Dejtonu 1995. godine. Niko tamo nije pobijedio i niko tamo nije izgubio. Ideja da će se na nekom novom pregovaračkom stolu sa srpske strane braniti Dejton a sa bošnjačke napadati taj isti Dejton je potpuno pogrešna. Ukoliko se uđe u novu rundu ustavnih pregovora/promjena Srbi će za sebe, Hrvati za sebe i Bošnjaci za sebe tražiti mnogo više nego što su dobili u Dejtonu 1995. godine. Opet ćemo se naći negdje na sredini, negdje na 3 konstitutivna naroda, RSu kao nesumnjivoj kategoriji i još jednom ili dva entiteta.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa, bolan, ta ne da je samo sumnjiva od glave do pete, vec je 100% dokazano da je fasisticko - genocidna nakaza.
Živi bili pa vidjeli...

RS svoj legalitet crpi iz međunarodnog ugovora/sporazuma čiji su potpisnice i garant najveće svjetske sile. Njen legitimitet jeste volja najmanje 80% njenih državljana. Dovoljno za "nesumnjivost".
koliko je od tih 80% jos ostalo u brojevima ili sad garantuju legitimitet zgrada u novom sadu?
blackepeace

#88 Re: Dejton II

Post by blackepeace »

xfacktor wrote:Joj sto bi volio da nas stranci koloniziraju. Da onaj Tim Clancy ili kako se vec zove, il neko slican njemu. Dodje jednog dana i kaze...
Nema vise Srbi ,Hrvati,Bosnjaci.. Sad mi svi Bosanci i Hercegovci. Nema vise entiteti,kantoni,vlada. I svi imati ista himna. Voliti svoja zemlja od sjevera do juga, od istoka do zapadnih granicaaa. Imati nova zastava, nova ljudska prava.
NEk mi neko kaze da je ovo utopija, ili izdaja, sta god, ali meni bi to bilo najbolje. I nadam se da ce stranci jednog dana skontati da smo mi balkanska stoka.
Nije to što si ti zamislio kolonizacija. To su mokri snovi nepostojeće Bosanske nacije.
Kolonizacija je kad dođe Englez pa kaže nema više Srbi, Hrvati, Bošnjaci sad ste svi Englezi.
nokia6170

#89 Re: Dejton II

Post by nokia6170 »

blackepeace wrote:
xfacktor wrote:Joj sto bi volio da nas stranci koloniziraju. Da onaj Tim Clancy ili kako se vec zove, il neko slican njemu. Dodje jednog dana i kaze...
Nije to što si ti zamislio kolonizacija. To su mokri snovi nepostojeće Bosanske nacije.
Kolonizacija je kad dođe Englez pa kaže nema više Srbi, Hrvati, Bošnjaci sad ste svi Englezi.
Ili kad dodje Srbija i kaze nema vise bosnjaci i muslimani sad ste svi Srbi i pravoslavci :D
dallton

#90 Re: Dejton II

Post by dallton »

nokia6170 wrote:
blackepeace wrote:
Ili kad dodje Srbija i kaze nema vise bosnjaci i muslimani sad ste svi Srbi i pravoslavci :D
a onda dodju albanci i kazu nema vise srba pa nema ni potrebe da postaju bilo sta drugo
torcida

#91 Re: Dejton II

Post by torcida »

ex-1978 wrote:
torcida wrote:ma nek dogovor bude sklopljen i na falklandu ako treba, samo da se ovakvo činjenično stanje promijeni...ovako dalje ne može, em smo bankrotirali, em smo još razjedinjeniji nego prije a korov i dalje cvijeta na sve strane...treba nam čistog zraka inače ćemo svi pod zemlju
Ne mislim da je naša kriza kriza političke prirode. Naša kriza je posljedica nedostatka znanja i nedostatka kapitala. Nema tog političkog dogovora koji će nama donijeti znanje. Za to je potrebno mnogo više od dobre volje političara. Za to je potrebno odricanje i vrijeme.
Akutni problem sada upravo jeste nedostatak volje za odricanjem. Ljudi bi da grade državu a nisu spremni niti da se odreknu 10% prihoda, a svjesni su da su ti prihodi i neosnovani i da mogu ugroziti funkcionisanje čitavog sistema. Na sceni je klasično licemjerstvo.
iskreno, ne vidim niti jedan zdravorazumski razlog zašto bi to trebali napraviti...fukara sebi diže plaću, lafo se štedi na sve strane a i dalje se daju basnoslovne cifre za vozne parkove (HNŽ), zastupnici su opet sebi digli osnovicu uprkos neodrživoj financijskoj situaciji i prognoziranom totalnom kolapsu....zašto bi bilo tko dobrovoljno pristao na smanjenje plaće da bi vladajuće amebe ponovno podebljale svoj konto?? sva priča se svodi na demagogiju i bacanje prašine ljudima u oči dok se benevreci i dalje bogate na naš račun...mislim da je vrijeme da im se računi pomrse,, neka svoje nezaslužene plaće prepolove,sva službena putovanja kao i sl. mobitele eliminiraju, izdatke za ''odvojen'' život i ostale pogodnosti koje padaju na teret poreznih obveznika i peneza će biti na bacanje!
dallton

#92 Re: Dejton II

Post by dallton »

Patrice C. McMahon, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Nebraski i Jon Western, profesor međunarodnih odnosa na koledžu Mount Holyoke, autori su jedne od analize o stanju u Bosni i Hercegovini, što je posebno interesantno u svjetlu dolaska zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara u BiH Stuarta Jonesa. Najzanimljivije dijelove objavljene u Foreign Affairs, objavljuje i Oslobođenje
Četrnaest godina nakon intenzivnih napora međunarodne zajednice da stabilizira i izgradi Bosnu i Hercegovinu, država se nalazi korak od kolapsa.
Prvi put nakon novembra 1995, kad je Dejtonski sporazum okončao tri i pol godine dug krvav etnički sukob, građani BiH još jednom misle o potencijalnom ratu.
Odmah po okončanju rata, država je opskrbljena posebnom pažnjom s preko 14 milijardi međunarodne pomoći, stvarajući laboratoriju za nedvojbeno najekstenzivniji i najinovativniji demokratski eksperiment u historiji. Do kraja 1996, 17 stranih vlada, 18 agencija Ujedinjenih nacija, 27 transnacionalnih i oko dvije stotine nevladinih organizacija - da se ne spominje hiljade vojnika - bilo je uključeno u napore rekonstrukcije države. Kad bi se računalo po stanovniku, izgradnja Njemačke i Japana poslije Drugog svjetskog rata izgleda skromno u odnosu na rekonstrukciju BiH (koja ima manje od četiri miliona stanovnika).
Dok lokalci bjesne zbog budućnosti, međunarodne organizacije već su počele povlačenje iz BiH. Najjači instrumenti međunarodnog autoriteta razblažen je od etničkih stranaka i uopće opadajućeg globalnog interesa u državi. Globalna financijska kriza, ratovi u Afganistanu i Iraku, diplomatski izazovi u Iranu i Sjevernoj Koreji, ubrzali su proglašenje misije u BiH - okončanom. I sve je spremno za odlazak.
Tri problema
No, tu su najmanje tri problema. Prvo, BiH možda neće ostati zadugo mirna. Bez provjera, trenutni trendovi ka podjelama gotovo sigurno vode ka eskalaciji nasilja - i, ukoliko je historija 20. vijeka ikakav pokazatelj, konflikt koji bi počeo u BiH teško bi ostao u granicama države. Drugo, odlaskom iz BiH bosanski muslimani - Bošnjaci - ostali bi izolirani i ranjivi, što bi odaslalo pogrešnu poruku muslimanskom svijetu u vrijeme kada Bruxelles i Washingon pokušavaju popraviti odnose narušene nakon iračkog rata i "globalnog rata protiv terorizma". Konačno, ukoliko međunarodna zajednica ne može ispuniti svoja obećanja spram BiH - državi lociranoj u središtu Evrope, poluge moći koje Evropska unija i NATO posjeduju tamo, uključujući i masu novca uloženog dosad - govori da je perspektiva eventualne međunarodne pomoći u izgradnji bilo koje države u svijetu - krajnje crna.
foreign affairs original teksta
The Death of Dayton
available at http://www.foreignaffairs.com/articles/ ... -of-dayton (subscription required)

Zabranjeno pusenje "Crk'o Dejton"
xfacktor

#93 Re: Dejton II

Post by xfacktor »

nokia6170 wrote:
blackepeace wrote:
A ja bi reko tom Srbinu da je on moj kurt..n cobain, i da ide istocno,jer tamo mu je mjesto, ili rokanje..
Fadila
Location: Hvala SA-X na gostoprimstvu, koment #72 je moj zadnji koment.

#94 Re: Dejton II

Post by Fadila »

nokia6170 wrote:Promijeniti diskriminatorski naziv Republika Srpska i sve ce biti OK...sve tenzije ce prestati na relaciji drzava-entitet.

Pravo radi na strani drzave Bosne i Hercegovine, ko u to ne vjeruje neka se samo osvrne na nadleznosti RS-a i Federacije iz 1996. godine i 2009. godine danas.
U pravi si potpuno, ime je veoma vazno jer je povezano sa genocidom, ako Srbi zele da se ograde od te genocidne tvorevine onda prvo ime mora da se promjeni i zastave pod kojim se vrsio genocid, silovanja, protjerivanja, paljenja itd. Meni licno nesmeta ni da postoji 10 entiteta ali da oni samo imaju ekonomsku, skolsku i sportsku nadleznost koja ce biti ujedno direktno i usko povezana sa zakonima BiH, znaci da entiteti ne mogu da imaju drugacije zakone, jedna drzava, jedan ustav i jedni zakoni.
Fadila
Location: Hvala SA-X na gostoprimstvu, koment #72 je moj zadnji koment.

#95 Re: Dejton II

Post by Fadila »

nokia6170 wrote:Promijeniti diskriminatorski naziv Republika Srpska i sve ce biti OK...sve tenzije ce prestati na relaciji drzava-entitet.

U pravi si potpuno, ime je veoma vazno jer je povezano sa genocidom, ako Srbi zele da se ograde od te genocidne tvorevine onda prvo ime mora da se promjeni i zastave pod kojim se vrsio genocid, silovanja, protjerivanja, paljenja itd. Meni licno nesmeta ni da postoji 10 entiteta ali da oni samo imaju ekonomsku, skolsku i sportsku nadleznost koja ce biti ujedno direktno i usko povezana sa zakonima BiH, znaci da entiteti ne mogu da imaju drugacije zakone, jedna drzava, jedan ustav i jedni zakoni.
blackepeace

#96 Re: Dejton II

Post by blackepeace »

Fadila wrote:ako Srbi zele da se ograde od te genocidne tvorevine.
Ne žele
bulevarmostar

#97 Re: Dejton II

Post by bulevarmostar »

The Death of Dayton
available at http://www.foreignaffairs.com/articles/ ... -of-dayton (subscription required)

Zabranjeno pusenje "Crk'o Dejton"[/quote]

Ja imam orginal u pdf formatu. Mislim da ga vrijedi procitati. Ako nekoga interesuje ili ako neko ima zivaca prevesti (16 strana), neka posalje PP.

Ne znam kakva su pravila ovog portala i da li bi bilo u redu da ga cijelog postiram u uzvornom formatu?
dallton

#98 Re: Dejton II

Post by dallton »

slobodno postavi engleski original, vecina ovdje zna engleski
popajic

#99 Re: Dejton II

Post by popajic »

Postao/la nokia6170 dana 28/08/2009 12:27
Promijeniti diskriminatorski naziv Republika Srpska i sve ce biti OK...sve tenzije ce prestati na relaciji drzava-entitet.
ma, da je samo taj jedan prefix... :roll:

http://www.youtube.com/watch?v=Ul6Tf5VW8Rk
bulevarmostar

#100 Re: Dejton II

Post by bulevarmostar »

Evo clanka i cijelosti. Strana 1 (od 16)

The Death of Dayton
How to Stop Bosnia From Falling Apart
Patrice C. McMahon and Jon Western

After 14 years of intense international eªorts to stabilize and
rebuild Bosnia, the country now stands on the brink of collapse. For
the first time since November 1995—when the Dayton accord ended
three and a half years of bloody ethnic strife—Bosnians are once
again talking about the potential for war.
Bosnia was once the poster child for international reconstruction
eªorts. It was routinely touted by U.S. and European leaders as proof
that under the right conditions the international community could
successfully rebuild conflict-ridden countries. The 1995 Dayton peace
agreement divided Bosnia into two semi-independent entities: the
Federation of Bosnia and Herzegovina, inhabited mainly by Bosnian
Muslims and Bosnian Croats, and the Serb-dominated Republika
Srpska (Serb Republic, or rs), each with its own government, controlling
taxation, educational policy, and even foreign policy. Soon after the
war’s end, the country was flooded with attention and over $14 billion
in international aid, making it a laboratory for what was arguably the
most extensive and innovative democratization experiment in history.
By the end of 1996, 17 diªerent foreign governments, 18 un agencies,
27 intergovernmental organizations, and about 200 nongovernmental
organizations (ngos)—not to mention tens of thousands of troops from
Post Reply