Ima Bosne_Bice Bosne wrote:Lincoln-Burrows wrote:stari grad Visegrad wrote:
Osa posalji link za ovo sto trdis, naime:
Nije mnogo prošlo od kada je službeni izvještaj UN-a glasio kako u
BiH treba pronaći model kakvog u svijetu još nema.
Ja to prvi put cujem a nije mi ni logicni izmisljati toplu vodu, kad vec postoji.
Najbolji primjer uredjenja sa 3 naroda jeste Svicarska. 3000 e plata svaki mjesec, pa vi razmislite.

Ne znam zašto pišeš Osa, a link ću potražiti, čitao sam
to u Večernjem listu, ne znam orginalni link, ali je pisalo,
nema razloga da mi ne vjeruješ.
Pisalo je u stilu: "Ni jedan postojeći model u BiH nije primjenjiv u praksi bez protektorata MZ-a, zbog toga je potrebno pronaći novi model"
I ja bi švicarski model ali mnogi će ti ovdje biti protiv i eto ne može se sprovesti.
Mnogi su bili protiv i Dejtona, pa sta? Ja sam za nametanje svicarskog modela po principu "uzmi ili mrsh u cosak", a onda ga sprovoditi pod protektoratom slijedecih 50 godina. Sve se moze sprovesti ako ti neko stalno tapse guzicu batinom.
P.S. I jos nesto. Bilo kakva organizacija, ova ili druga,treba nametnuti da predstavnike Bosnjaka biraju Hrvati i Srbi, predstavnike Srba -Bosnjaci i Hrvati, predstavnike Hrvata - Srbi i Bosnjaci,a ostali da biraju svoje vlastite predstavnike.
Pa onda nek bude "kako ti meni, tako i ja tebi". Novi model. Nigdje vidjen.

ma pusti lincolna on zagovara svicarski ustav jer mu je neko rekao da bi tako nastao neki hrvatski entitet...
evo sta pise u svicarskom ustavu
Preamble
In the name of God Almighty!
We, the Swiss People and the Cantons,
being mindful of our responsibility towards creation,
in renewing our alliance to strengthen liberty and democracy, independence and peace in solidarity and openness towards the world,
determined, with mutual respect and recognition, to live our diversity in unity,
conscious of our common achievements and our responsibility towards future generations,
certain that free is only who uses his freedom, and that the strength of a people is measured by the welfare of the weak,
hereby adopt the following Constitution:
Title 1 General Provisions
Article 1 Swiss Federation
The Swiss People and the Cantons of Zurich, Berne, Lucerne, Uri, Schwyz, Obwald, Nidwald, Glarus, Zug, Fribourg, Solothurn, Basel-City, Basel-Land, Schaffhausen, Appenzell Outer-Rhodes, Appenzell Inner-Rhodes, St. Gall, Grisons, Aargau, Thurgau, Ticino, Vaud, Valais, NeuchGeneva, and Jura form the Swiss Federation.
Article 2 Purpose
(1) The Swiss Federation protects the liberty and rights of the people and safeguards the independence and security of the country.
(2) It promotes common welfare, sustainable development, inner cohesion, and cultural diversity of the country.
(3) It ensures the highest possible degree of equal opportunities for all citizens.
(4) It strives to safeguard the long-term preservation of natural resources and to promote a just and peaceful international order.
Article 3 Cantons
The Cantons are sovereign insofar as their sovereignty is not limited by the Federal Constitution; they exercise all rights not transferred to the Federation.
Article 4 National Languages
The National Languages are German, French, Italian, and Romansh.
Article 5 Rule of Law
(1) The law is the basis for and limitation of state activity.
(2) State activity must be in the public interest and proportional.
(3) State institutions and privat entities must act in good faith.
(4) Federation and Cantons respect international law.
Article 6 Individual and Social Responsibility
Every person is responsible for him- or herself and advances, according to his or her abilities, the goals of state and society.
kompletna verzija se moze naci na
http://www.servat.unibe.ch/icl/sz00000_.html#A003_
a ko ima vremena moze procitati i osnovne zakone kantona, nema nigdje ni spomena o njemcima, francuzima italijanima kao "narodima", vec su razlike u jeziku, a federacija svicarska i kantoni (po sopstvenim propisima) pripadaju svicarskom narodu...takodje, procitajte listu nadleznosti federalne vlade, pa onda da pricamo o pozeljnosti svicarskog rjesenja sa hrvatskog stanovista ... znaci kad bi htjeli svicarsko rjesenje, morali bi ili se proglasiti bosanskim narodom (sto znamo da necemo, tj. nece bar 40 posto populacije jer bi to proglasili "nametanjem identiteta"

) ili kantone regulisati tako da svaki pripada podjednako svim konstitutivnim narodima ukljucujuci manjine....znaci ni po svicarskom rjesenju nema etnickih entiteta, a vec sam rekao da ne postoje ni nacionalne politicke partije, jer sve partije nastupaju u ime svicarskog naroda (gradjana) s jezickim razlikama sto nije jednako etnicke razlike
uzivacemo mi u nasem libanonu jos dugo, pa ko izdrzi izdrzi