Dejton II

Post Reply

Dejton II

Da
53
75%
Ne
18
25%

Total votes: 71

dallton

#26 Re: Dejton II

Post by dallton »

blackepeace wrote:Dejton II bi došao samo u slučaju da opet nešto ozbiljno zabrljamo a veća je šansa da bi se u tom slučaju išlo na razdvajanje nedokaznih naroda nego pravljenja države po volji jednih.
Šanse za to su male jer ni jedan narod nema snage za jednostranu akciju a svijet neće da čačka mečku.
ovo sto si ti naveo je pusta srpska prica, po logici "sto vise budemo pravili problema to cemo vise dokazati da se ne moze zajedno", sto bi moglo proci pod pretpostavkom da je svijet pun idiota koji nemaju pojma sta se desava ...
isto kao san o "razdvajanju" (s tim sto nisi spomenuo da se razdvajanje moze izvrsiti i po hrvatskom modelu ili albanskom modelu :D )
dallton

#27 Re: Dejton II

Post by dallton »

blackepeace wrote:
7cokanja wrote:.. cetnik te tuzi, cetnik ti sudi po cetnickom zakonu...
Cijena zajedničkog života. Ni Dodik neće da mu sude muslimani... Ti hoćeš da živiš sa Srbima, zar ne ?
mislim da smo ti vec sto puta pojasnili da se sasvim lijepo moze zivjeti kraj nekoga ko se prezire, pogotovo ako taj neko i demografski izumire
7cokanja

#28 Re: Dejton II

Post by 7cokanja »

Lincoln-Burrows wrote:
7cokanja wrote:.Gregorijan i Brcko je svijetal primjer..
Ne bih se pozivao na Brčko jer to je mala sredina u koju se upumpava novac i ima apsolutni protektorat,
bilo kakvim izostankom jednog od ova dva faktora tamo će se dogoditi velika sranja. Ne bih želio ali tako obično biva,
to je jedan eksperiment koji je još u fazi ispitivanja, a mislim da nije uspio.

..kakva ti je "velika sredina" citava BiH .. sam grad Chicago ima dva i po puta vise ljudi, pa opet svi postjuju sta "naredi gazda".. a, kad "gazda" ne radi kako treba, dobije nogu.. pitaj Blagojevica.. il' je i to bila "zavera protiv srba" .. svako uvodjenje pravne drzave i zakona koji vladaju na zapadu je napredak za BiH.. prvi korak bi bio raskrinkati kriminal oko privatizacija i pljacki prijasnje drustvene, tj. drzavne imovine.. to je glavni razlog zasto takozvani "nasi", leze na ledini i poturaju nogu svakoj dobroj inicijativi koja dodje sa strane.. takozvani nasi su samo dio masine, zle masine, koju treba rasturiti uvodjenjem pravne drzave.. protektorat treba drzati sve dok ne odrastu nove , mlade snage, skolovane po EU i svjetskim pravilima.. nikakva "sila" nije 4 miliona ljudi .. nadajmo se da ce Inzko postupiti ispravno sa popisom..
Lincoln-Burrows

#29 Re: Dejton II

Post by Lincoln-Burrows »

dallton wrote: pogotovo ako taj neko i demografski izumire
ma ne bih igrao na takve karte jer znaš li koliko J.Osetija ima stanovnika?
negdje oko 65000 nakon ovog zadnjeg kratkog rata. I, stali bi svi u gradić Bihać
a ne mogu im uzeti "državu".
7cokanja

#30 Re: Dejton II

Post by 7cokanja »

Pretpostavljam da s tobom ne mogu pričati o srpskoj perspektivi cijele situacije u državi?
..ispravno.. jer ti sve zapocinjes sa "srpska perspektiva".. iskljucivost.. dobro poznata prica..
dallton

#31 Re: Dejton II

Post by dallton »

Lincoln-Burrows wrote:
dallton wrote: pogotovo ako taj neko i demografski izumire
ma ne bih igrao na takve karte jer znaš li koliko J.Osetija ima stanovnika?
negdje oko 65000 nakon ovog zadnjeg kratkog rata. I, stali bi svi u gradić Bihać
a ne mogu im uzeti "državu".
igrao ti ne igrao to se desava...dok su rusi na granici prema gruzinima moze se zabraniti dolazak gruzina, a kod nas to vise nije moguce
Last edited by dallton on 26/08/2009 18:50, edited 1 time in total.
Lincoln-Burrows

#32 Re: Dejton II

7cokanja wrote: prvi korak bi bio raskrinkati kriminal oko privatizacija i pljacki prijasnje drustvene, tj. drzavne imovine.. to je glavni razlog zasto takozvani "nasi", leze na ledini i poturaju nogu svakoj dobroj inicijativi koja dodje sa strane..
E moj idealisto i optimisto, pa Hrvatska koja je miljama ispred nas
sa time kuburi i ne može se doći do prosesa reprivatizacije, a ti bi započeo
sa samoga kraja. Za to je potrebna složna i jaka država a to BiH nije.
dallton

#33 Re: Dejton II

Post by dallton »

Lincoln-Burrows wrote:
7cokanja wrote:.Gregorijan i Brcko je svijetal primjer..
Ne bih se pozivao na Brčko jer to je mala sredina u koju se upumpava novac i ima apsolutni protektorat,
bilo kakvim izostankom jednog od ova dva faktora tamo će se dogoditi velika sranja. Ne bih želio ali tako obično biva,
to je jedan eksperiment koji je još u fazi ispitivanja, a mislim da nije uspio.
a koji je po tebi uspio? de ti predlozi neki vec testirani model?
7cokanja

#34 Re: Dejton II

Post by 7cokanja »

blackepeace wrote:
7cokanja wrote:..sa Srbima "da", sa cetnicima "ne"..
Da ih zovemo na saslušanje i tetoviramo na čelu "Četnik", "Srbin" ? Vjerujem da bi po tvojim mjerilima bilo 99% Četnika.
..znaci, treba koristiti ispravne termine.. za mene je BNTV leglo cetnistva.. smijesno je, gledam sinoc, prikazuju film "Bosko Buha", a onda, na vijestima - karta velike srbije.. RAK pod hitno treba staviti pod juridistikciju FCC-ja ili neke zapadnoevropske institucije.. RAK u Banja Luci je cetnicka ispostava.. ne srpska - vec cetnicka..i na kraju, Bosko Buha pogide od cetnicke zasjede.. tetoviraj..
BHCluster

#35 Re: Dejton II

Post by BHCluster »

1gorstak wrote:
BHCluster wrote:Hrvatska i Srbija su priznale Bosnu i Hercegovinu u njenim sadasnjim granicama, a da bi to promjenili moraju zaratiti sa nama. Hrvatska to nemoze jer je cllanica NATO saveza a srbija nije u mogucnosti ni financijskoj ni vojnoj.
Prvo, dovoljno je da podrze separatiste na tlu BiH. I drugo, Grcka i Turska su NATO clanice pa se spore.
Ali nisu u otvorenom konfliktu jer nesmiju!
dallton

#36 Re: Dejton II

Post by dallton »

BHCluster wrote:
1gorstak wrote:
BHCluster wrote:Hrvatska i Srbija su priznale Bosnu i Hercegovinu u njenim sadasnjim granicama, a da bi to promjenili moraju zaratiti sa nama. Hrvatska to nemoze jer je cllanica NATO saveza a srbija nije u mogucnosti ni financijskoj ni vojnoj.
Prvo, dovoljno je da podrze separatiste na tlu BiH. I drugo, Grcka i Turska su NATO clanice pa se spore.
Ali nisu u otvorenom konfliktu jer nesmiju!
ispravnije bi bilo reci da je grcka pokusala "proxi" konflikt na kipru pa je zavrsilo neuspjesno
Lincoln-Burrows

#37 Re: Dejton II

dallton wrote: a koji je po tebi uspio? de ti predlozi neki vec testirani model?
Nije mnogo prošlo od kada je službeni izvještaj UN-a glasio kako u
BiH treba pronaći model kakvog u svijetu još nema. To nam govori da
nemamo takvog primjera. Sigurno bi nam odgovarao čak i primjer V.Britanije
iako nemamo sličnosti s njima, ali ko zna i oni su nekada međusobno ratovali i to dugo
i krvavo. Noviji modeli su Cipar i Libanon, radije bih Cipar nego Libanon,
ali to nisu modeli koje bi mi voljeli. Na nama je kako neko kaže da ukinemo
prepreke u glavama, tada nam entiteti neće predstavljati granična područja
već će sami po sebi preći u nekakve regije gdje je svak dobrodošao.
dallton

#38 Re: Dejton II

Post by dallton »

Lincoln-Burrows wrote:
dallton wrote: a koji je po tebi uspio? de ti predlozi neki vec testirani model?
iako nemamo sličnosti s njima, ali ko zna i oni su nekada međusobno ratovali i to dugo
libanon vec imas, dejton je kopija libanonskog ustava i mirovnog sporazuma...kipar nista, to je promasaj
cyprus

#39 Re: Dejton II

Post by cyprus »

7cokanja wrote:
Pretpostavljam da s tobom ne mogu pričati o srpskoj perspektivi cijele situacije u državi?
..ispravno.. jer ti sve zapocinjes sa "srpska perspektiva".. iskljucivost.. dobro poznata prica..
Paaa, srpsku perspektivu spominjem zato što se na ovom forumu stalno priča iz iste perspektive, haj da kažem Bošnjačke. No, srpsko viđenje nije ništa manje bitno za budućnost ove zemlje...

Tu riječ isključivost nisam baš najbolje skonto na šta misliš.
cyprus

#40 Re: Dejton II

Post by cyprus »

O kakvom vi kiparskom modelu pričate? Kipar se uopšte ne može nazvati modelom, nego jednostavno nerješenim pitanjem.
Prpa.ba

#41 Re: Dejton II

Post by Prpa.ba »

BHCluster wrote:Nije tacno! Do nove medunarodne konferencije o Bosni i Hercegovini ili Dejtonu II moze doci ako dezave clanice vijeca sigurnosti UN se dogovre da to urade; a kako se saznaje iz "dobro informisanih diplomatskih krugova", sada se ubjeduju Rusija i jos nekolike drzave.

Moze doci do konferencije, ali njeni zakljucci ce ostati na nivou zakljucaka savjeta brdske mjesne zajednice jer ih se na terenu ne moze mirno sprovesti.
dallton

#42 Re: Dejton II

Post by dallton »

cyprus wrote:O kakvom vi kiparskom modelu pričate? Kipar se uopšte ne može nazvati modelom, nego jednostavno nerješenim pitanjem.
to mu i ja isto kazem (a tvoj je onda avatar onda pravo lijep) :D
Prpa.ba

#43 Re: Dejton II

Post by Prpa.ba »

cyprus wrote:Upravo tako. Promjena administrativnih granica neće doprinjeti nikakvoj harmonizaciji stanja i jačanju države. Najjače podjele su one u glavama ljudi, entitetska linija je tu čak i sporedni problem. Jedino što se promjenom političko-teritorijalnog uređenja može uraditi jeste da se jedni oslabe, a drugi ojačaju. Ako je to nečiji konačni cilj (a jeste cilj mnogih, pod paravanom bosanskog patriotizma), onda jebo sve to...

Svaki narod ima svoje ciljeve. I hvala bogu, podjela u glavama ljudi nece nestati ni u daljoj buducnosti. Prosli put kad su nestale i kad je postojala "harmonija", "nekako" su se nasle jugocetnicke kame pod nasim vratovima.
stari grad Visegrad

#44 Re: Dejton II

Post by stari grad Visegrad »

Lincoln-Burrows wrote:
Osa posalji link za ovo sto trdis, naime:
BiH treba pronaći model kakvog u svijetu još nema.

Ja to prvi put cujem a nije mi ni logicni izmisljati toplu vodu, kad vec postoji.

Najbolji primjer uredjenja sa 3 naroda jeste Svicarska. 3000 e plata svaki mjesec, pa vi razmislite. :-D
dallton

#45 Re: Dejton II

Post by dallton »

cyprus wrote:
7cokanja wrote:
Paaa, srpsku perspektivu spominjem zato što se na ovom forumu stalno priča iz iste perspektive, haj da kažem Bošnjačke. No, srpsko viđenje nije ništa manje bitno za budućnost ove zemlje...

Tu riječ isključivost nisam baš najbolje skonto na šta misliš.
ko ti kaze da srpska perspektiva nije poznata? evo ja cu ti dati osnovne konture s jednog ranijeg posta
Postao/la dallton dana 17/07/2009 18:53

evo ovako otprilike izgleda lista koju bi ti neko iz pca poslao kao neku vrstu zelja za pomirenje:

1. potpis po mogucnosti svih bosnjaka da je pc "neupitna sad i zauvijek", i po mogucnosti da se i oni nesrbi koji su se vratili odsele i naravno da sa sobom povedu i politicke predstavnike da ne bi smetali razvoju demokratije
2. potpis po mogucnosti svih bosnjaka da ukoliko se mlada pc "demokratija" u neko buducnosti odluci na neovisnost, nece ni posto hvatati oruzja vec ce naprotiv aplaudirati volji srpskog naroda da izadje iz vjekovnog suzzanjstva i vjestacke tvorevine
3. prestati pod hitno pricati o srebrenici, ne upotrebljavati referencu "genocid" vec samo "masakr" ili tragicni dogadjaj, odmah nasera orica zatvoriti, kljujica, ganica, sefera halilovica i ostale poslati u beograd da se utvrdi prava istina i pravda i doprinese procesu pomirenja ...naravno rat vise nije agresija, nego je "tragicni sukob" za koji su najvecim dijelom krivi oni koji su glasali za nezavisnost sa 65 posto... i bosanci koji su bili u sarajevu tokom opsade da se izvinu sto nisu izasli iz sarajeva, i da okrive aliju sto ih je tolike dane drzao zatvorene bez vode i struje
4. ne spominjati nikakve silovane zene, zene u crnom baciti u zatvor, cetnicki pokret proglasiti dijelom folklora
5. zatvoriti spomenike za konclogore ili bar napisati da su ovdje stradali svi a cuvari logora i izvrsioci zlocina su bili opet svi...svi su sve radili
6. iznad sarajeva podignuti veliki krst kao spomen obiljezje nastradalima braniocima sarajeva s pala...
7. i naravno gdje god sta se zove bosansko, da se to samoinicijativno ukine, jer kakve veze ima BiH s prefiksom bosanski / naravno vratiti gradovima njihova prava imena...foca=srbinje, srpska sume, srpske vode, itd...samom cinjenicom da se sve zove srpsko, niko nije diskriminiran, i mirna bosna
8. priznati konacno da je bih u stvari uvijek bila cisto srpska zemlja, a da su bosnjaci srbi koji su skrenuli s pravog puta i koji pate od krize identiteta
9. u slucaju da nema neovisnosti pca, definitivno napraviti federaciju sa srbijom

ima toga jos moze dodati ko zeli
Lincoln-Burrows

#46 Re: Dejton II

stari grad Visegrad wrote: Osa posalji link za ovo sto trdis, naime:

Ja to prvi put cujem a nije mi ni logicni izmisljati toplu vodu, kad vec postoji.

Najbolji primjer uredjenja sa 3 naroda jeste Svicarska. 3000 e plata svaki mjesec, pa vi razmislite. :-D
Ne znam zašto pišeš Osa, a link ću potražiti, čitao sam
to u Večernjem listu, ne znam orginalni link, ali je pisalo,
nema razloga da mi ne vjeruješ.

Pisalo je u stilu: "Ni jedan postojeći model u BiH nije primjenjiv u praksi bez protektorata MZ-a, zbog toga je potrebno pronaći novi model"

I ja bi švicarski model ali mnogi će ti ovdje biti protiv i eto ne može se sprovesti.
Fadila
Location: Hvala SA-X na gostoprimstvu, koment #72 je moj zadnji koment.

#47 Re: Dejton II

Post by Fadila »

Mislim da je krajnje vrjeme da se napravi nesto i nadam se da ce to biti povoljno za nas sve i da ce nepravda nad Bosnjacima i BiH kroz taj novi Dejton ili kako ga vec nazovu biti ispravljena.
Prpa.ba wrote:Do Daytona II moze doci samo i iskljucivo ako dodje do vojno-policijskog sukoba, nebitno kakvog intenziteta (najvjerovatnije niskog). Zato sam i protiv.
Haj Prpa sta si se prepo sve je za ljude a ponekad i zivotinje. Nece Dodikova policija htjeti niti smije da se digne protiv oruzanih snaga BiH, jer znaju sta bi dozivjeli.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#48 Re: Dejton II

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Lincoln-Burrows wrote:

Pisalo je u stilu: "Ni jedan postojeći model u BiH nije primjenjiv u praksi bez protektorata MZ-a, zbog toga je potrebno pronaći novi model"

I ja bi švicarski model ali mnogi će ti ovdje biti protiv i eto ne može se sprovesti.
Mnogi su bili protiv i Dejtona, pa sta? Ja sam za nametanje svicarskog modela po principu "uzmi ili mrsh u cosak", a onda ga sprovoditi pod protektoratom slijedecih 50 godina. Sve se moze sprovesti ako ti neko stalno tapse guzicu batinom. :-D

P.S. I jos nesto. Bilo kakva organizacija, ova ili druga,treba nametnuti da predstavnike Bosnjaka biraju Hrvati i Srbi, predstavnike Srba -Bosnjaci i Hrvati, predstavnike Hrvata - Srbi i Bosnjaci,a ostali da biraju svoje vlastite predstavnike.
Pa onda nek bude "kako ti meni, tako i ja tebi". Novi model. Nigdje vidjen.8-)
dallton

#49 Re: Dejton II

Post by dallton »

Lincoln-Burrows wrote:

Pisalo je u stilu: "Ni jedan postojeći model u BiH nije primjenjiv u praksi bez protektorat MZ-a, zbog toga je potrebno pronaći novi model"
pa i dejton ti je bio uslovno receno novi model (bez obzira sto je kopiran iz libanona)
dallton

#50 Re: Dejton II

Post by dallton »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

Mnogi su bili protiv i Dejtona, pa sta? Ja sam za nametanje svicarskog modela po principu "uzmi ili mrsh u cosak", a onda ga sprovoditi pod protektoratom slijedecih 50 godina. Sve se moze sprovesti ako ti neko stalno tapse guzicu batinom. :-D

P.S. I jos nesto. Bilo kakva organizacija, ova ili druga,treba nametnuti da predstavnike Bosnjaka biraju Hrvati i Srbi, predstavnike Srba -Bosnjaci i Hrvati, predstavnike Hrvata - Srbi i Bosnjaci,a ostali da biraju svoje vlastite predstavnike.
Pa onda nek bude "kako ti meni, tako i ja tebi". Novi model. Nigdje vidjen.8-)
ma pusti lincolna on zagovara svicarski ustav jer mu je neko rekao da bi tako nastao neki hrvatski entitet...

evo sta pise u svicarskom ustavu

Preamble
In the name of God Almighty!
We, the Swiss People and the Cantons,
being mindful of our responsibility towards creation,
in renewing our alliance to strengthen liberty and democracy, independence and peace in solidarity and openness towards the world,
determined, with mutual respect and recognition, to live our diversity in unity,
conscious of our common achievements and our responsibility towards future generations,
certain that free is only who uses his freedom, and that the strength of a people is measured by the welfare of the weak,
hereby adopt the following Constitution:

Title 1 General Provisions

Article 1 Swiss Federation
The Swiss People and the Cantons of Zurich, Berne, Lucerne, Uri, Schwyz, Obwald, Nidwald, Glarus, Zug, Fribourg, Solothurn, Basel-City, Basel-Land, Schaffhausen, Appenzell Outer-Rhodes, Appenzell Inner-Rhodes, St. Gall, Grisons, Aargau, Thurgau, Ticino, Vaud, Valais, NeuchGeneva, and Jura form the Swiss Federation.

Article 2 Purpose
(1) The Swiss Federation protects the liberty and rights of the people and safeguards the independence and security of the country.
(2) It promotes common welfare, sustainable development, inner cohesion, and cultural diversity of the country.
(3) It ensures the highest possible degree of equal opportunities for all citizens.
(4) It strives to safeguard the long-term preservation of natural resources and to promote a just and peaceful international order.

Article 3 Cantons
The Cantons are sovereign insofar as their sovereignty is not limited by the Federal Constitution; they exercise all rights not transferred to the Federation.

Article 4 National Languages
The National Languages are German, French, Italian, and Romansh.

Article 5 Rule of Law
(1) The law is the basis for and limitation of state activity.
(2) State activity must be in the public interest and proportional.
(3) State institutions and privat entities must act in good faith.
(4) Federation and Cantons respect international law.

Article 6 Individual and Social Responsibility
Every person is responsible for him- or herself and advances, according to his or her abilities, the goals of state and society.
kompletna verzija se moze naci na
http://www.servat.unibe.ch/icl/sz00000_.html#A003_

a ko ima vremena moze procitati i osnovne zakone kantona, nema nigdje ni spomena o njemcima, francuzima italijanima kao "narodima", vec su razlike u jeziku, a federacija svicarska i kantoni (po sopstvenim propisima) pripadaju svicarskom narodu...takodje, procitajte listu nadleznosti federalne vlade, pa onda da pricamo o pozeljnosti svicarskog rjesenja sa hrvatskog stanovista ... znaci kad bi htjeli svicarsko rjesenje, morali bi ili se proglasiti bosanskim narodom (sto znamo da necemo, tj. nece bar 40 posto populacije jer bi to proglasili "nametanjem identiteta" :lol: ) ili kantone regulisati tako da svaki pripada podjednako svim konstitutivnim narodima ukljucujuci manjine....znaci ni po svicarskom rjesenju nema etnickih entiteta, a vec sam rekao da ne postoje ni nacionalne politicke partije, jer sve partije nastupaju u ime svicarskog naroda (gradjana) s jezickim razlikama sto nije jednako etnicke razlike

uzivacemo mi u nasem libanonu jos dugo, pa ko izdrzi izdrzi :D
Last edited by dallton on 26/08/2009 21:19, edited 1 time in total.
Post Reply