rumenko wrote:e yebi ga nisi parlamentaran prvi sam pitao i red je da mi odgovoris

...al'nema veze...
1. nisam citav (a ti?)
2.jesam
3.ocigledno si student i ovo je tvoj/subjektivni stav o tvom licnom problemu(nema veze sa temom) i zasto mislis da bi ovaj problem bio rijesen usvajanjem amandmana?
4. kao prvo ne dajes izvor informacija za ovaj podatak,a drugo zasto mislis da bi ovo pitanje bilo rijeseno usvajanjem amandmana?(udaljavas se od teme)
5.opet izvor informacija? ovo je subjektivna ocjena/ nigdje argumenta
6. ne kontam ovo pitanje (jel da ja kazem o cemu bi se trebalo raspravljati)
Ja sam davne 1998 godine prvi put procitao dejtonski ustav i od tada jos jedno 10 puta.
heheh hvala sto mislis da sam student, al ja sam ekonomiju u Sarajevu zavrsio davne 2000-te godine, prijatelju moj i to kao među najboljim studentima. Primjerom stipendija sam ti samo dao jedan primjer onoga sto bi bilo moguce izglasati u parlamentu BiH da su amandmani bili prihvaceni.
Za pod 4 ne udaljavam se od teme. Reko si da si procitao amandmane. U amandmanima pise da ce svaki stanovnik BiH imati zdravstvenu zastitu. To podrazumjeva za one koji nemaju pare ( a njih je mnogo vjeruj) dobice zdravstvenu zastitu besplatno. Mozda ti nemas tih problema, ali prema entitetskim zavodima zdravstva taj problem ima vise od 750 hiljada tvojih i mojih sugrađana. Ako ti mislis da to nije vazno, imas ozbiljan problem sa moralnoscu i altruizmom.
Naravno da ti kazes o cemu bi Parlament BiH inace trebao raspravljati. Ako bi BiH imala normalan parlament onda bi ona raspravljala o slicinim pitanjima o kojima raspravlja bundestag, hrvatski sabor ili skupstina srbije. Trebo bi da vidis koja su to pitanja o kojima normalni parlamenti inace raspravljaju, pa zatim da ponovo pogledas amandmane na ustav BiH i da to sve usporedis sa postojecim ustavom. Vidio bi da ovaj postojeci parlament BiH ima nadleznosti skoro ko mjesna zajednica, a da bi sa novim amandmanima bio u mogucnosti da raspravlja o skoro svim temama o kojima raspravlja normalni parlament.
Ako ti je lakse, sa amandmanima bi parlament BiH mogao punovazno raspravljati o problemu nezaposlenosti i donositi zakone koji bi mogli povećati zaposlenost. A za tvoju informaciju dosadasnji saziv parlamenta je samo na jednoj sjednici jedan sat raspravljao o ekonomskim pitanjima u BiH i donio je jedan zakljucak koji niko nikad nije proveo u praksi. To je zato jer to nedozvoljava postojeci ustav.
pa ti sad vidi.
Iskreno ti savjetujem, pusti mirnesa