Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Frauenarzt

#276 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by Frauenarzt »

Mislis prof. Esad Bajtal ?
edinbug

#277 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by edinbug »

Tek kada se jasno izjasne o skakljivim temama kao sto je npr. uvodenje vjronauke u djecija obdanista, zakonima o borbi protiv kriminala i korupcije i sl. moci cu povjerovati da se radi o stranci koja zeli od BiH napraviti normalnu drzavu, u suprotnom SDP ostaje jedini borac protiv fasizma svih vrsta, kao i kriminala.
Koliko me sjecanje sluzi niko osim SDP-a ne smije da se suprostavi namjeri IZ i Cerica o uvodenju vjeronauke tamo gdje joj nije mjesto, i takva odluka nije nista gora od smrtnih udaraca koje su zadavali Bosni njeni najveci neprijatelji.Ne smije, jer hutbe zacinjene politickim govorima itekako znaju nastetiti politickim opcijama, ako rasrdi reisa ima za vratom i Sćepu Radoncica.
mladoliki

#278 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by mladoliki »

Dobri ste mi vi SDP-ovci, kao neka se izjasne o svemu, pa ćete vi k`o biva napustiti Zlatka i njegov politički projekat.
To mi dođe isto kao da nacionalistima objašnjavaš kako je multietnička BiH, na čitavoj teritoriji države jedino prirodno i normalno rješenje za evropsku BiH, a oni sve klimaju glavom i opet po svom. Ma ko je pametniji od mene, ja sve znam!!! :zzzz: Drugovi, Manite se vaših šupljikata,pa vi i ne znate misliti svojom glavom, vama treba lider!
Frauenarzt

#279 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by Frauenarzt »

Mislim da je Nasa Stranka u takvoj fazi da je pozeljno i dobro da se pokusamo dok je pravo vrijeme ukljuciti i biti direktni kreatori politike Stranke,neko misli da je program serviran na stolu,e pa nije i to je realnost,postoje osnovne smjernice a detalji se uskladjuju sa kadrom koji se uclanjuje i koji tek treba da se uhvati u kostac sa sadasnjim problemima pa recimo i uvodjenja vjeronauke u vrtice.
SDP je podobro ispuhao radi medjusobnih iscjepkavanja ali konkretno i kompromitiranosti i nema snage niti kapaciteta napraviti vise ozbiljan udarac u vladajucu nacionalističku i kriminalnu oligarhiju.Nemojte me shvatiti da sam neki otrcani lobista na ovom forumu,priznajem da sam se neki dan i sam uclanio,iako nikada nisam ni glasao a kamoli bio clan.Poenta je da mozes ugasiti tv ili ne citati teletext ili pokusati promijeniti situaciju,pa makar za cackalicu.Znam da umijem bolje raditi i govoriti od ovih papaka koji su na vlasti,a i obrazovanje mi je na nivou,kao i vecini vas ovdje.Mladi smo i sposobni pa opet nas j..u u mozak.Najlakse je popljuvati nesto odmah napocetku i predstaviti ga dijelom bosanske inperfekcije ali hajmo uraditi nesto konkretno.
Nasa Stranka je nastala u pravo vrijeme apatije i beznadja i nedo Bog da nemamo u sta gledati,samo bi bila jos veca melanholija,a opet rodila se cista beba ciju cistocu treba napocetku sacuvati i jos izglancati.Zavisi od nas hocemo li se stidjeti u buducnosti te stranke ili cemo naci sebi izlaz u sta vjerujem.
Pozdrav svima
muskox

#280 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by muskox »

Ako Danis Tanovic i njegove kolege u Nasu stranku dovedu prije svega nenacionaliste a pored toga i najbolje poznavaoce ekonomije, prava, skolstva, kulture, sporta, prometa... a vjerujem da bi to Danis sa svojom reputacijom mogao uspjeti onda nevidim nijednu stranku koja joj moze parirati, pa ni SDP. Uostalom ja svoj glas dajem onoj stranci koja ima najbolju ideju kako gradjane ove drzave izvuci iz neimastine a treba pocekati do izbora da vidimo programe pojedinih stranaka.
Last edited by muskox on 17/04/2008 20:32, edited 1 time in total.
Frauenarzt

#281 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by Frauenarzt »

U pravu si,samo nas moralni ljudi i istovremeno strucnjaci,(ali vise moralni nego strucnjaci) mogu podici iz ovog jadnog stanja i neimastine.
Politika u BiH treba da se svodi u budućnosti samo na ekonomiju i rjesavanju zivotnih pitanja gradjana a kada se zalaufamo sa boljim standardom postat ce nam valjda logicno da smanjujemo administraciju jer drugacije necemo nista uspjeti.
Evo poslije rata je samo na snazi prica koja dijeli ljude po nacionalnim i dr.kriterijima a to sto ja moram cekati ponizen u redu za vizu,sto moram traziti stelu da odem do wc-a i gro drugih pitanja,to niko ne rjesava niti kani rijesiti.
Trebala bi drzava naci tkdj.mehanizme da se zastiti medijski prostor od zapaljive retorike koju recimo u zadnje vrijeme forsira Laktaski tajkun ali i drugi,pa normalnom svijetu se zeludac okrece od napete atmosfere koju takvi kreteni stvaraju zarad svog bogacenja
muskox

#282 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by muskox »

Frauenarzt wrote:U pravu si,samo nas moralni ljudi i istovremeno strucnjaci,(ali vise moralni nego strucnjaci) mogu podici iz ovog jadnog stanja i neimastine.
Politika u BiH treba da se svodi u budućnosti samo na ekonomiju i rjesavanju zivotnih pitanja gradjana a kada se zalaufamo sa boljim standardom postat ce nam valjda logicno da smanjujemo administraciju jer drugacije necemo nista uspjeti.
Evo poslije rata je samo na snazi prica koja dijeli ljude po nacionalnim i dr.kriterijima a to sto ja moram cekati ponizen u redu za vizu,sto moram traziti stelu da odem do wc-a i gro drugih pitanja,to niko ne rjesava niti kani rijesiti.
Trebala bi drzava naci tkdj.mehanizme da se zastiti medijski prostor od zapaljive retorike koju recimo u zadnje vrijeme forsira Laktaski tajkun ali i drugi,pa normalnom svijetu se zeludac okrece od napete atmosfere koju takvi kreteni stvaraju zarad svog bogacenja
Slazem se u potpunosti i mislim da je veci problem od ostvarivanja ekonomskog napretka (jer tesko moze losije nego sad) uvjeriti sve narode u BiH da je ta politika jedina koja im moze pomoci kad se susrecu sa svakodnevnim problemima kao sto su vize, korupcija...

Ovaj gore boldirani stav sam cuo i od gospodina Tanovica i mislim da je to najbolji nacin kako mozemo krenuti ka pozitivnoj atmosferi u bh. politici, da bi politicari poceli zaista nesto raditi.
beco

#283 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by beco »

A gdje su uredi ove nase stranke? :?
liberte

#284 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by liberte »

Frauenarzt wrote:Mislim da je Nasa Stranka u takvoj fazi da je pozeljno i dobro da se pokusamo dok je pravo vrijeme ukljuciti i biti direktni kreatori politike Stranke,neko misli da je program serviran na stolu,e pa nije i to je realnost,postoje osnovne smjernice a detalji se uskladjuju sa kadrom koji se uclanjuje i koji tek treba da se uhvati u kostac sa sadasnjim problemima pa recimo i uvodjenja vjeronauke u vrtice.
SDP je podobro ispuhao radi medjusobnih iscjepkavanja ali konkretno i kompromitiranosti i nema snage niti kapaciteta napraviti vise ozbiljan udarac u vladajucu nacionalističku i kriminalnu oligarhiju.Nemojte me shvatiti da sam neki otrcani lobista na ovom forumu,priznajem da sam se neki dan i sam uclanio,iako nikada nisam ni glasao a kamoli bio clan.Poenta je da mozes ugasiti tv ili ne citati teletext ili pokusati promijeniti situaciju,pa makar za cackalicu.Znam da umijem bolje raditi i govoriti od ovih papaka koji su na vlasti,a i obrazovanje mi je na nivou,kao i vecini vas ovdje.Mladi smo i sposobni pa opet nas j..u u mozak.Najlakse je popljuvati nesto odmah napocetku i predstaviti ga dijelom bosanske inperfekcije ali hajmo uraditi nesto konkretno.
Nasa Stranka je nastala u pravo vrijeme apatije i beznadja i nedo Bog da nemamo u sta gledati,samo bi bila jos veca melanholija,a opet rodila se cista beba ciju cistocu treba napocetku sacuvati i jos izglancati.Zavisi od nas hocemo li se stidjeti u buducnosti te stranke ili cemo naci sebi izlaz u sta vjerujem.
Pozdrav svima

O kojoj politici i o kojem kreiranju politike ti pricas ziv bio?
Procitao sam nekoliko intervjua i izvjestaja sa osnivacke skupstine stranke. Bio sam zaprepasten kada sam cuo da na Konvenciji uopste nije bilo protukandidata ni za jednu funkciju. Osnovno demokratsko nacelo je birati i biti biran izmedju vise kandidata. Osnova programa im je ''Bolji zivoz i bolja BiH''. Super. To isto ce reci i dva najbolja, najutjecajnija i najpokvarenija druga, Haris Silajdzic i Milorad Dodik. Pravo je pitanje kako to osigurati?
Takodjer, kada sam cuo da nije svako mogao doci i ukljuciti se u rad Konvencije, najblaze receno zgrozio sam se.
Prof Kazaz, Senad Pecanin, Fadili Sero i Bojan Bajic su imali ekskluzivno pravo delegirati ljude za Konvenciju. FUJ. Ko su ti ljudi da odredjuju ko je podoban delegat a ko nije!?
Pokret DOSTA! su svojim ponasanjem vec otjerali od sebe. Isti slucaj je i sa prof Zdravkom Grebom i ljudima iz ACIPS-a.
O cemu mi pricamo. Vec su se poceli u startu ponasati gore od vecine stranaka koje danas postoje u BiH.
Da je Danis Tanovic predsjednik stranke, da zivi u BiH i bavi se politikom a ne snima filmove po svijetu (sto jako cijenim i podrzavam), mozda bi nesto od stranke i bilo. Ovako, na celu sa anonimusom Bojanom Bajicem iz Rudog, liderima Kazazom, Serom i Pecaninom koji strankom upravljaju iz sjene, stranka moze dobaciti jako malo. Opet kazem nazalost. :sad:
doktor30

#285 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by doktor30 »

ovo je tacno, suplja. sva rezisera, dva-tri komunisticka aparatcika i dva rezisera... i to osvjezenje, pokusaj, nada, maaaaaa dajte ne budite smijesni. jos jedna u nizu cirkusa u bh politici. treba zabraniti, ko god ne moze da skupu vise od 30.000 glasova, zabranjeno raditi politicki. svaki klinac mi formiro stranku. bjezi.
jefferson

#286 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by jefferson »

doktor30 wrote:ovo je tacno, suplja. sva rezisera, dva-tri komunisticka aparatcika i dva rezisera... i to osvjezenje, pokusaj, nada, maaaaaa dajte ne budite smijesni. jos jedna u nizu cirkusa u bh politici. treba zabraniti, ko god ne moze da skupu vise od 30.000 glasova, zabranjeno raditi politicki. svaki klinac mi formiro stranku. bjezi.
De mi nadji nekog od ovih "demokrata" iz SDA, HDZ i SNSD-a (uh umalo da zaboravim SZBiH) koji nisu imali knjizicu partije? Pa Covic se cirilicom potpisivao sve do 1992 :run:
doktor30

#287 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by doktor30 »

jefferson wrote:
doktor30 wrote:ovo je tacno, suplja. sva rezisera, dva-tri komunisticka aparatcika i dva rezisera... i to osvjezenje, pokusaj, nada, maaaaaa dajte ne budite smijesni. jos jedna u nizu cirkusa u bh politici. treba zabraniti, ko god ne moze da skupu vise od 30.000 glasova, zabranjeno raditi politicki. svaki klinac mi formiro stranku. bjezi.
De mi nadji nekog od ovih "demokrata" iz SDA, HDZ i SNSD-a (uh umalo da zaboravim SZBiH) koji nisu imali knjizicu partije? Pa Covic se cirilicom potpisivao sve do 1992 :run:

sto bi reko rambo amadeus "te jedno, te isto, te jedno te isto, te jedne te isto...................................................."
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#288 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by Truba »

jefferson wrote:
ne shvaćaš

jedni su se obratili a drugi nisu...
čović se prekrstio kada je pročitana presuda...
narod voli to
vafenur

#289 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by vafenur »

Za mene je svaka stranka i svaki lider koji je u stanju da okupi siroku koaliciju slicnih stranaka, uspjesan. To je bio SDP 2000. godine kada je napravio Alijansu, ali poslije toga pa evo i sada ponose se time sto iskljucivo idu sami na izbore. Kada bi ova nova "Nasa stranka" uradila nesto u tom pravcu, bilo bi to ohrabrenje za sve. Jer gradjani vide da se svi ovi lideri ponasaju kao carevi, svi misle da su neponovljivi i da ce sami bolje proci. Ovi novi su sada popularni jer ih niko jos nije sasvim sagledao, nismo im vidjeli ni greske ni medjusobne svadje, ali i toga ce biti kao i u svakoj stranci. Okupili su dosta dobrih ljudi - ovo je moment kad bi mogli da porade na objedinjavanju i okupljanju vise malij stranaka i onda da krenu skupa. Nisam siguran da su za to sposobni. I njima se izgleda cini da ce osvojiti svijet.
prekosutra

#290 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by prekosutra »

Evo zaintrigiran vijestima i forumima o novoj Našoj stranci dođoh na ideju da pokrenem jednu temu o političkoj budućnosti BiH. Prema informacijama koje sam dobio ( nisam potpuno siguran da su tačne ), stranka ima multietnički karakter. Otprilike kada proguglam Naša stranka dobijam informacije Bojan i Tanis, što me podsjeća na priču o Momi i Uzeiru.
U bosansko-hercegovačkoj političkoj kaljugi ova inicijativa se čini kao nešto što ima šanse da pokrene zemlju. Mada mi nije jasno jasto je Bojan Bajić predsjednik, kada je Danis mnogo poznatiji lik.
Postavljaju se tu mnoga pitanja:
Jeli Naša stranka stranka od Vijećnice do Ilidže, ili je stranka koja postoji i u Dobretićima na Vlašiću?
Kakav je status Grozda u Našoj stranci?
Dali se Naša stranka zalaže za ukidanje entiteta?
Jesu li Srbi i Hrvati u Našoj stranci samo ikebana?
Jeli za Našu stranku rat u BiH bio agresija ili građanski rat?
Jeli Danis Tanović ima dovoljno znanja da može da vodi npr. vijeće ministara, s obzirom na činjenicu da je Danis majstor za filmove, a ne za ekonomiju?

Mladi su, ambiciozni, možda mogu pokrenuti stvari, ali dok ne dobijem odgvore na ova pitanja oni su za mene neozbilji entuzijasti koje će politički majstori pojesti za doručak
Tomislav MO

#291 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by Tomislav MO »

prekosutra wrote:Evo zaintrigiran vijestima i forumima o novoj Našoj stranci dođoh na ideju da pokrenem jednu temu o političkoj budućnosti BiH. Prema informacijama koje sam dobio ( nisam potpuno siguran da su tačne ), stranka ima multietnički karakter. Otprilike kada proguglam Naša stranka dobijam informacije Bojan i Tanis, što me podsjeća na priču o Momi i Uzeiru.
U bosansko-hercegovačkoj političkoj kaljugi ova inicijativa se čini kao nešto što ima šanse da pokrene zemlju. Mada mi nije jasno jasto je Bojan Bajić predsjednik, kada je Danis mnogo poznatiji lik.
Jeli Naša stranka stranka od Vijećnice do Ilidže, ili je stranka koja postoji i u Dobretićima na Vlašiću?
Jeli Danis Tanović ima dovoljno znanja da može da vodi npr. vijeće ministara, s obzirom na činjenicu da je Danis majstor za filmove, a ne za ekonomiju?

Mladi su, ambiciozni, možda mogu pokrenuti stvari, ali dok ne dobijem odgvore na ova pitanja oni su za mene neozbilji entuzijasti koje će politički majstori pojesti za doručak
Pa evo moje skromno mišljenje, nakon kojeg će vjerojatno mnogi skočiti da me osude kao da to od mene ovisi :), ali dobro, svejedno:

Ako Naša Stranka bude nacionalne probleme gurala pod tepih neće moći dobaciti dalje od općina sa bošnjačkom većinom. :oops:
palermo

#292 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by palermo »

Tomislav MO wrote:
prekosutra wrote:Evo zaintrigiran vijestima i forumima o novoj Našoj stranci dođoh na ideju da pokrenem jednu temu o političkoj budućnosti BiH. Prema informacijama koje sam dobio ( nisam potpuno siguran da su tačne ), stranka ima multietnički karakter. Otprilike kada proguglam Naša stranka dobijam informacije Bojan i Tanis, što me podsjeća na priču o Momi i Uzeiru.

....moje skromno mišljenje, :
U pravu si, jako skromno misljenje.............
Tomislav MO

#293 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by Tomislav MO »

palermo wrote: U pravu si, jako skromno misljenje.............
Teško je budućnost predviđati. Ali eto izbora brzo, ko sutra, pa ćemo znati. :thumbup:
and

#294 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by and »

Tomislav MO

Ako Naša Stranka bude nacionalne probleme gurala pod tepih neće moći dobaciti dalje od općina sa bošnjačkom većinom.
za te probleme imamo nacionalne rješavače problema.
ako se u opštinama sa bošnjačkom većinom bude radilo na stvarnim životnim problemima ljudi to će biti super.
klixober

#295 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by klixober »

Danas sam shvatio da "Nasa stranka" nema nikakvu perspektivu.Imam jednog prijatelja,tipicnog predstavnika grupe "glasao bih za SDP da nije Lagumdzije...".
Godinama se vec sa njim prepirem i govorim da je to glupa teza,a on mi je konstantno ponavljao tu mantru.Hvalio je posebno Bojana Bajica koji je kako on kaze,sjajan covjek i politicar i kojeg je kako on takodje kaze,Lagumdzija otjerao iz SDP-a.I tu cinjenicu,da Bojan Bajic vise nije u SDP-u on je dugo navodio kao najbolji primjer zasto nece da glasa za SDP,jer navodnoo Lagumdzija tjera sve dobre i pametne ljude.

I tako,nakon dugo vremena sretnem danas svog prijatelja i pitam ga da li je napokon sretan sto je Bojan Bajic osnovao stranku i sto ce napokon moci glasati za ljude(SDP-ovce koji navodno zbog Lagumdzije to vise nisu) koje je podrzavao.Rece mi prijatelj da nece glasati za tu stranku,poce pricati da se razocarao u Bojana Bajica(nije znao objasniti zbog cega) i da ce i dalje glasati za SDA.I tako shvatim da je sva ta mantra o Lagumdziji i neglasanju za SDP zbog njega obicna glupost i opravdanje za nase priglupe i primitivne ljude da glasaju za nacionaliste i shvatim da za NS nema neke perspektive(nazalost).
Ja cu i dalje da glasam za SDP,a zivi bili pa vidjeli koliko ce uspjeti NS.
Mogly

#296 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by Mogly »

Tomislav MO wrote: Ako Naša Stranka bude nacionalne probleme gurala pod tepih neće moći dobaciti dalje od općina sa bošnjačkom većinom. :oops:
Ma ne samo NS nego i svaka druga. Negdje sam ranije naglasio da je za mene ZAVNOBIHov dokument genijalan i da ga treba samo prepisati u ustav. Upravo zbog načina na koji tretira nacionalno pitanje. A u stavovima Bajića sam naslutio da je i on s obje noge na toj platformi, što na kraju i jeste nacionalni interes sva tri naroda u BiH. Dakle princip i, i, i, i ni, ni, ni. Nijedna politička partija od dolaska demokratije nije ispoštovala ovaj princip, NS ima šansu.
Last edited by Mogly on 21/04/2008 12:15, edited 1 time in total.
Liberalism

#297 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by Liberalism »

komeba wrote:Danas sam shvatio da "Nasa stranka" nema nikakvu perspektivu.Imam jednog prijatelja,tipicnog predstavnika grupe "glasao bih za SDP da nije Lagumdzije...".
Godinama se vec sa njim prepirem i govorim da je to glupa teza,a on mi je konstantno ponavljao tu mantru.Hvalio je posebno Bojana Bajica koji je kako on kaze,sjajan covjek i politicar i kojeg je kako on takodje kaze,Lagumdzija otjerao iz SDP-a.I tu cinjenicu,da Bojan Bajic vise nije u SDP-u on je dugo navodio kao najbolji primjer zasto nece da glasa za SDP,jer navodnoo Lagumdzija tjera sve dobre i pametne ljude.

I tako,nakon dugo vremena sretnem danas svog prijatelja i pitam ga da li je napokon sretan sto je Bojan Bajic osnovao stranku i sto ce napokon moci glasati za ljude(SDP-ovce koji navodno zbog Lagumdzije to vise nisu) koje je podrzavao.Rece mi prijatelj da nece glasati za tu stranku,poce pricati da se razocarao u Bojana Bajica(nije znao objasniti zbog cega) i da ce i dalje glasati za SDA. I tako shvatim da je sva ta mantra o Lagumdziji i neglasanju za SDP zbog njega obicna glupost i opravdanje za nase priglupe i primitivne ljude da glasaju za nacionaliste i shvatim da za NS nema neke perspektive(nazalost).
Ja cu i dalje da glasam za SDP,a zivi bili pa vidjeli koliko ce uspjeti NS.
Ovde si potpuno u pravu.

ja vjerujem kad bi pitali i nekog poslanika SDA ili neke druge nacionalisticke stranke on bi rekao u stilu i ja bi presao u neku drugu stranku samo da ....

Al gore od toga jeste sto ovi koji su kao drugaciji ne zele da se otvoreno suprostave nacionalistima već im kao nesto podilaze u smislu mi cemo ih privuci sebi. Nevideci da je to pristup oproban od Milorada Dodika.
Liberalism

#298 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by Liberalism »

Usput, jeli neko cuo kakve su reakcije nase stranke povodom povecanja plata u parlamentu?
saibaba

#299 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by saibaba »

Ne razumijem potrebu da se osniva nova stranka. Ako se malo prisjetimo osim SDP-a postoje i stranke kao GDS Liberali i još nekoliko postojećih stranaka lijeve orijentacije. Po mom mišljenju pametnije je bio priključiti se stranci sa stajalištima koja su nabliža njihovim i tako djelovati kroz postojeću infrastrukturu.
Mislim da osnivanje Naše neće donijeti ništa novo možda par glasova u federaciji i to je to.
Nažalost...
mladoliki

#300 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke

Post by mladoliki »

Meni nije jasno kako nekom može biti nejasna potreba za osnivanjem nove stranke. Brojni su razlozi:
- pojedinci su "ispušili foru" u svojim prijašnjim strankama i žele osnovati svoju u kojoj će se oni za sve pitati (primjer SDU 1 i SDU 2)
- pojedinci žele ostvariti lične ambicije, a to mogu preko stranaka u kojima oni određuju tok stvari (Pokret mladih, E5, i sl. nema ih na mapi, a glume političke stranke)
- pojedinci osnivaju male beznačajne stranke od kojih imaju koristi za vrijeme izbora (potreban duži elaborat , tu spadaju BPNS, BNS, DSI, Kongresna stranka itd.)
- pojedinci imaju dobre ideje i rejting, ali im "karizmatični lideri" ne dopuštaju da se probiju u prvi plan, jer tako ugrožavaju njihovu neprikosnovenu dominaciju (GDS- Ibro doživotni lider iako stranka ne može osvojiti 5 000 glasova u državi-nema članstva ni infrastrukture, samo Ibro i nekretnine, SDP-da ne spominjem koliko je desetina hiljada ljudi napustilo ovu stranku)
- pojedinci određenih uvjerenja koji su nezadovoljni rezultatima i radom unutar stranke- npr. LDS ima svega 8300 glasova-kakva je to stranka-neka se odmah sami rasformiraju-iz njihovih redova pojedinci odlaze u druge stranke ili osnivaju nove.
- pametni ljudi koji vide kuda ova zemlja ide,a žele iskoristiti znanje, potencijal i talenat mladih ljudi da bi nešto promijenili (Naša stranka Danisa Tanovića)
- pojedinci koji su željni izazova i lične reklame bez obzira na lako predvidivi neuspjeh (Nezavisna stranka).
Iza svega stoji određeni interes!!!
Naša stranka je za mene prijatno osvježenje koje ne mora biti prihvaćeno i ne mora uspjeti kao projekat, ali reći da su se oni trebali pridružiti postojećim strankama može samo neko ko blage veze nema o političkoj sceni u BiH. Pa oni i jesu nastali zato što u ovoj zemlji NEMA opozicije i NEMA alternativne politike postojećim naciokratima. Zato još jednom puna podrška Danisu.
Da u ovoj zemlji ima više pameti, a manje lične sujete nazovi političara, sve bi se male i tzv. opozicione, građanske stranke ujedinile ili napravile koaliciju i tako pokušale pobijediti nacionaliste. Ali to ne može jer ne mogu se dogovoriti da sve njihove brojne guzice, zauzmu mali broj funkcionerskih mjesta, a oni ne mogu postojati ako nisu na čelu, ako nisu lideri, ako nisu prvi!
Post Reply