Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
- pitt
#126 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
aha
mora da je to
a najlakse preko stranke
ili da kupi stan za 900 km 
-
edinbug
#127 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Sve je besmisleno dok je ovakvo Ustavno uredenje u kome se favorizuje nacionalno u odnosu na gradansko.
-
suncandan
#128 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Pa vrijeme je vise da se pojavi neka ( neke) ozbiljne stranke, koje rade za narod, i u kojima su prije svega ljudi!
Ne moze vazda biti CRNI VILAJET, to tako ne ide ni u prirodi, a ni u drustvu!
Ali sacekajmo pa vidimo, znamo da su nasi politicari lopovi!
Ne moze vazda biti CRNI VILAJET, to tako ne ide ni u prirodi, a ni u drustvu!
Ali sacekajmo pa vidimo, znamo da su nasi politicari lopovi!
- kicky
#129 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
meni ta floskula ''građanske BiH'' nije jasna! Ja vjerujem da ste svi vi pametni ljudi i da vjerujete u ideale kao što je taj ''građanske BiH'', ali bogamu...Ne prihvaćamo realnost u kojoj danas, a ni dugoročno, nema govora o takvoj koncepciji. Nacionalna podjela se prihvatila u ratu, prihvatila se u dejtonu, prihvaća se iz dana u dan! Naravno ja ću uvijek zastupat ideju teritorijalnog ustroja BiH po nenacionalnim principima, ali to sad nije moguće, niti je moguće u dogledno vrijeme. Što se tiče ''građanske države'' mislim da je to skroz nemoguće.edinbug wrote:Sve je besmisleno dok je ovakvo Ustavno uredenje u kome se favorizuje nacionalno u odnosu na gradansko.
- turban
#130 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Zanima me kako i kada,za koliko godina...
Obaveza države Bosne i Hercegovine je da svakom svom građaninu omogući najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda u oblasti jednakosti polova, dječijih prava, prava na obrazovanje, radnih prava - posebno prava na rad, prava na pravične i zadovoljavajuće uslove rada, prava na zaštitu od nezaposlenosti, te prava na naknadu za rad koja radniku i njegovoj porodici obezbjeđuje egzistenciju koja odgovara ljudskom dostojanstvu, prava na socijalnu sigurnost i socijalnu zaštitu - posebno prava starijih ljudi na soijalnu sigurnost i prava osoba sa onesposobljenjem te zdravstvenih prava;
Obaveza države Bosne i Hercegovine je da svakom svom građaninu omogući najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda u oblasti jednakosti polova, dječijih prava, prava na obrazovanje, radnih prava - posebno prava na rad, prava na pravične i zadovoljavajuće uslove rada, prava na zaštitu od nezaposlenosti, te prava na naknadu za rad koja radniku i njegovoj porodici obezbjeđuje egzistenciju koja odgovara ljudskom dostojanstvu, prava na socijalnu sigurnost i socijalnu zaštitu - posebno prava starijih ljudi na soijalnu sigurnost i prava osoba sa onesposobljenjem te zdravstvenih prava;
- pitt
#131 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
podsjeca malo na "mrsku" deklaraciju nezavisnosti
: D: D
-
edinbug
#132 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Sam Ustav je koncipiran tako da favorizuje nacionalno iznad gradanskog, sto i u samim izbornim ciklusima daje ogromnu prednost nacionalistickim strankama u odnosu na nenacionalne. Npr. SDP uvijek ima tri "protivnika" od koji svaki ima svoj nacionalni predznak. Primjera je mnogo u prilog mojoj tvrdnji.kicky wrote:meni ta floskula ''građanske BiH'' nije jasna! Ja vjerujem da ste svi vi pametni ljudi i da vjerujete u ideale kao što je taj ''građanske BiH'', ali bogamu...Ne prihvaćamo realnost u kojoj danas, a ni dugoročno, nema govora o takvoj koncepciji. Nacionalna podjela se prihvatila u ratu, prihvatila se u dejtonu, prihvaća se iz dana u dan! Naravno ja ću uvijek zastupat ideju teritorijalnog ustroja BiH po nenacionalnim principima, ali to sad nije moguće, niti je moguće u dogledno vrijeme. Što se tiče ''građanske države'' mislim da je to skroz nemoguće.edinbug wrote:Sve je besmisleno dok je ovakvo Ustavno uredenje u kome se favorizuje nacionalno u odnosu na gradansko.
-
Hamajlija
#133 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Nova stranaka koja obecava je Nasa stranaka. Ja bas i ne znam koji su to sve njeni, za pocetak clanovi ili bar osnovaci. Za one koje znam su ugledni, nekompromitovani.Ako slu cajno u nju, Nasu stranku, se pocnu uclanjivati ne zadovoljni i ne realizovani likovi iz drugih stranaka, takozvani foteljasi, npr, iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu, to definitivno ne bi trebala biti stranka za koju treba glasati i u kojoj treba traziti nadu za bolju buducnost nase zemlje.
s S
s S
- Mogly
#134 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Ja ću opet grlom u jagode, učlanit ću se da vidim hoće li ispuniti moja očekivanja. Po meni ZAVNOBIHov princip u BiH nema alternativu, a ova stranka može da bude sredstvo za postizanje tog cilja. Bajićev rezon mi je OK, to je ta genijalnost principa i, i, i, i ni, ni, ni, svačije a ničije i svima dobro, sva nacionalna prava zagarantovana, a mi građani. Čuo sam da je ZAVNOBIHov dokument sa pravnog stanovišta vrhunski osmišljen i lako može biti urnek za zemlje sa sličnom nacionalnom strukturom. U svakom slučaju
i samo naprijed
- kicky
#135 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
ja ne dovodim u pitanje ispiravnost i etičnost građanskog koncepta, ali BiH je u takvoj poziciji da više ne možemo razmišljati o takvoj konstituciji!edinbug wrote:Sam Ustav je koncipiran tako da favorizuje nacionalno iznad gradanskog, sto i u samim izbornim ciklusima daje ogromnu prednost nacionalistickim strankama u odnosu na nenacionalne. Npr. SDP uvijek ima tri "protivnika" od koji svaki ima svoj nacionalni predznak. Primjera je mnogo u prilog mojoj tvrdnji.kicky wrote:meni ta floskula ''građanske BiH'' nije jasna! Ja vjerujem da ste svi vi pametni ljudi i da vjerujete u ideale kao što je taj ''građanske BiH'', ali bogamu...Ne prihvaćamo realnost u kojoj danas, a ni dugoročno, nema govora o takvoj koncepciji. Nacionalna podjela se prihvatila u ratu, prihvatila se u dejtonu, prihvaća se iz dana u dan! Naravno ja ću uvijek zastupat ideju teritorijalnog ustroja BiH po nenacionalnim principima, ali to sad nije moguće, niti je moguće u dogledno vrijeme. Što se tiče ''građanske države'' mislim da je to skroz nemoguće.edinbug wrote:Sve je besmisleno dok je ovakvo Ustavno uredenje u kome se favorizuje nacionalno u odnosu na gradansko.
- fantom slobode
#136 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Ne, on bi radije da ti pomogne da napravis dzamiju u Svedskojcallmethebreeeze wrote:pitt wrote:pa cekajte da se krene.....nije se stranka ni osnovala a vec su pocele kritike o njimabem ti balkanski mentalitet
garant danis hoce da ga zovu na iftar na hayat-u.
-
callmethebreeeze
#137 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
ne treba nam njegova pomoc, ali cemo ga zovnuti na svecano otvaranje. i avaz da uslika.fantom slobode wrote:Ne, on bi radije da ti pomogne da napravis dzamiju u Svedskojcallmethebreeeze wrote:pitt wrote:pa cekajte da se krene.....nije se stranka ni osnovala a vec su pocele kritike o njimabem ti balkanski mentalitet
garant danis hoce da ga zovu na iftar na hayat-u.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#138 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Ta priča o cijepanju biračkog tijela je puka fraza i odbrambeni mehanizam drugih partija, kojim žele spriječiti osipanje glasača.
Sviđa mi se ideja o ovakvoj stranci, samo moraju narodu ponuditi nešto konkretno, nešto što iskače iz uobičajenih "programskih" fraza.
Za početak mogli bi ponuditi ćevape!
Ne zezam se, mislim ozbiljno. Konkretna akcija makar izgledala i banalno, stvara dobar efekt kod potencijalnih glasača.
Ja - petnaest u pola!
Sviđa mi se ideja o ovakvoj stranci, samo moraju narodu ponuditi nešto konkretno, nešto što iskače iz uobičajenih "programskih" fraza.
Ne zezam se, mislim ozbiljno. Konkretna akcija makar izgledala i banalno, stvara dobar efekt kod potencijalnih glasača.
Ja - petnaest u pola!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#139 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
ima gomila neparlamentarnih stranaka... kao i stranaka koje možda samo u jednoj općini dobiju jednog viječnika...za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Ta priča o cijepanju biračkog tijela je puka fraza i odbrambeni mehanizam drugih partija, kojim žele spriječiti osipanje glasača.
ujediniti 15 stranaka dati im novo ime i nek izađu na izbore... to je po meni solucija
-
signature
#140 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
ne samo cevape,nego i onog misa bijelog sto srecu dijeli.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Ta priča o cijepanju biračkog tijela je puka fraza i odbrambeni mehanizam drugih partija, kojim žele spriječiti osipanje glasača.
Ja - petnaest u pola!
- Prpa.ba
#141 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Za tu koaliciju bih cak i glasao.komi wrote:ima gomila neparlamentarnih stranaka... kao i stranaka koje možda samo u jednoj općini dobiju jednog viječnika...
ujediniti 15 stranaka dati im novo ime i nek izađu na izbore... to je po meni solucija
Na nasoj politickoj "sceni" svako misli da je najpametniji, i da ce bas on za sobom povuci masu i ostvariti apsolutnu pobjedu. To ne ide ni nacionalnim gigantima od ruke (jedino je SNSD uspio, ali polovicno, i oni moraju jos raditi na tome iako imaju laksi posao jer su bh srbi navikli na jednostranacje). Nekakva reformirana i cvrsca Alijansa sa jasnim ciljevima razvoja FBiH koja bi imala 25-30% glasova bi bila opasna konkurencija, i brzo bi "giganti" postali regionalni takmicari u trecoj federalnoj ligi
Dakle, kljuc je u smanjenju rasipanja glasova, te stvaranju osjecaja "mase" spremne za akciju. Sad kad pogledas glasacki listic, hrpa nekakvih strancica, ovako bi imali jasan izbor: SDA, SBiH, ili Promjene (ne mora ukljucivati SDP, ako vec imate takvo oko sokolovo da ste uocili nedostatak SDP-a medju "vladajucim"
-
doktor30
#142 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Prpa.ba wrote:Za tu koaliciju bih cak i glasao.komi wrote:ima gomila neparlamentarnih stranaka... kao i stranaka koje možda samo u jednoj općini dobiju jednog viječnika...
ujediniti 15 stranaka dati im novo ime i nek izađu na izbore... to je po meni solucija![]()
Na nasoj politickoj "sceni" svako misli da je najpametniji, i da ce bas on za sobom povuci masu i ostvariti apsolutnu pobjedu. To ne ide ni nacionalnim gigantima od ruke (jedino je SNSD uspio, ali polovicno, i oni moraju jos raditi na tome iako imaju laksi posao jer su bh srbi navikli na jednostranacje). Nekakva reformirana i cvrsca Alijansa sa jasnim ciljevima razvoja FBiH koja bi imala 25-30% glasova bi bila opasna konkurencija, i brzo bi "giganti" postali regionalni takmicari u trecoj federalnoj ligi
Dakle, kljuc je u smanjenju rasipanja glasova, te stvaranju osjecaja "mase" spremne za akciju. Sad kad pogledas glasacki listic, hrpa nekakvih strancica, ovako bi imali jasan izbor: SDA, SBiH, ili Promjene (ne mora ukljucivati SDP, ako vec imate takvo oko sokolovo da ste uocili nedostatak SDP-a medju "vladajucim")
BPS - Sefer Halilovic! danis je trebao doci u BPS. tamo vec ima sve, a ovako, oni ce malo tamo u rudom imati, i malo po centru sarajeva, i to je to. reci ce pokusali smo i gotovo. parlamentarne stranke u fbih su SDA, SDP , SZBiH, BPS, i jos jedna neka stranka ili dvije sa po dva ili jednog poslanika.
- gospodar kuglastih munja
#143 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Tako ce biti ako TI budes brojao glasovedoktor30 wrote:Prpa.ba wrote:Za tu koaliciju bih cak i glasao.komi wrote:ima gomila neparlamentarnih stranaka... kao i stranaka koje možda samo u jednoj općini dobiju jednog viječnika...
ujediniti 15 stranaka dati im novo ime i nek izađu na izbore... to je po meni solucija![]()
Dakle, kljuc je u smanjenju rasipanja glasova, te stvaranju osjecaja "mase" spremne za akciju. Sad kad pogledas glasacki listic, hrpa nekakvih strancica, ovako bi imali jasan izbor: SDA, SBiH, ili Promjene (ne mora ukljucivati SDP, ako vec imate takvo oko sokolovo da ste uocili nedostatak SDP-a medju "vladajucim")
BPS - Sefer Halilovic! danis je trebao doci u BPS. tamo vec ima sve, a ovako, oni ce malo tamo u rudom imati, i malo po centru sarajeva, i to je to. reci ce pokusali smo i gotovo. parlamentarne stranke u fbih su SDA, SDP , SZBiH, BPS, i jos jedna neka stranka ili dvije sa po dva ili jednog poslanika.
-
zrikavac48
#144 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Cestitke Bojanu Bajicu, Borisu Divkovicu, Dini Mustaficu, Maji Marjanovic, Danisu Tanovicu I svima ostalim aktivnim clanovima (nadam se da nece biti pasivnih) sa zeljom za uspjeh u utrci po trnju. Nece biti lako, ali za sada mali broj a uskoro veliki koji vjeruje u vas uspjeh.
-
zrikavac48
#145 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
lunci wrote: ipak je njemu tek nesto vise od 30ak godina..cinjenica je da ima energiju ali nije sve u tome...zato kao sto ti rece nadajmo se nekoj buducoj alijansi
Pa ljudi boziji do sada smo imali starije politicare. I sta? Dosta vise skleroticnih staraca sa okostalim razmisljanjem.
Potpis: Baka
Pa ljudi boziji do sada smo imali starije politicare. I sta? Dosta vise skleroticnih staraca sa okostalim razmisljanjem.
- turban
#146 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Ma suplja prica.zrikavac48 wrote:lunci wrote: ipak je njemu tek nesto vise od 30ak godina..cinjenica je da ima energiju ali nije sve u tome...zato kao sto ti rece nadajmo se nekoj buducoj alijansi
I ako osvoji koji procenar(mislim jedno 3% a u rs 001%)nece moci nista, sem da ce se pisati o stranci.Da osvoji nekim slucajem 30% NS bi morala u koaliciju sa nekom od postojecih strankama.Sta znaci koalicija?Kalkulacija je odustajanje od nekih nacela stranke.Jer kad ulazis u savez nemozes samo svoj program nametati,tu se oduzima i dodaje,na kraju dobije isto pakovanje kao i sad...
Ni za 150 godina Nasa Stranka nece dobiti vecunu,zali boze para jer Nasa Stranka ce dobijati koju crkavicu od BiH gradjana koji ionako nejmaju za hljeb.
P.S
Da me nije sramota osnovao bi i ja stranku ribolovaca,ima nas raznih nacionalnosti i dobro se uvjek slazemo,mislim dok pecamo...
-
voajer
#147 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Mislim da pogresno gledas na dinamiku politickih zbivanja.
Tesko je danas govoriti o nekim izbornim uspjesima stranke. Jenostavno ne mozemo znati kakv ce uticaj ona uspjeti ostvariti jer ne nam ni osnovne stvari o nacinu na koji ce svoje poruke da sire medju gradjanima nisu jasne.
Cinjenica medjutim stoji da biracko tijelo kojem se stranka obraca i te kako postoje, cak sta vse, ono je iz dana u dan vece u drzavi gdje postoji jedna teska politicka apatija biraca. Novi vjetar moze izuzetno pozitivno uticat nakon godina ustajalog vazduha.
Meni se licno narocito svidjaju tri stvari u vezi ove stranke:
1. Svi oni koji za SDP nisu glasali iz ideoloskih razloga ili radi skepse u sposobnost te stranke a stoje na gradjanskim pozicijama dobijaju svog konja u trci.
2. Predsjednik stranke je napokon neko iz manjeg entiteta, neko ko bolje od nas razumije koji je nacin razmisljanja stanovnistva tamo i koje su njihove stvarne potrebe mimo politickog epp-a.. Osvajanje poslanickih mjesta u oba entiteta je kljucni elemenat ovdje.
3. Nacionalni glasacki faktori ce napokon biti prisiljeni da se ozbiljno pozabave svojim stajalistima jer se stvaraju uslovi da se ideje vodilje plitickog djelovanja sagledaju izvan konteksta borbe s onim drugim. Narocito Bosnjaci koji se deklarativno zalazu za jedinstvenu BiH ce morati da definisu svoj odnos spram stranke koja stoji na istom stajalistu a predsjednk joj je Srbin iz drugog entiteta. Ovaj unutarnji proces ce usloviti pokretanje stvarnog pluralizma kod Bosnjaka i na vidjelo ce izaci neke stvari koje ce sigurno pomoci da se situacija u BiH moze lakse sagledati u pravom svjetlu.
A prvi korak u rjesavanju problema je shvatanje da imas problem.
Sve skupa vidim jedno more pozitivnih promjena, cak i ako izborni rezultati stranke budu skromni.
Tesko je danas govoriti o nekim izbornim uspjesima stranke. Jenostavno ne mozemo znati kakv ce uticaj ona uspjeti ostvariti jer ne nam ni osnovne stvari o nacinu na koji ce svoje poruke da sire medju gradjanima nisu jasne.
Cinjenica medjutim stoji da biracko tijelo kojem se stranka obraca i te kako postoje, cak sta vse, ono je iz dana u dan vece u drzavi gdje postoji jedna teska politicka apatija biraca. Novi vjetar moze izuzetno pozitivno uticat nakon godina ustajalog vazduha.
Meni se licno narocito svidjaju tri stvari u vezi ove stranke:
1. Svi oni koji za SDP nisu glasali iz ideoloskih razloga ili radi skepse u sposobnost te stranke a stoje na gradjanskim pozicijama dobijaju svog konja u trci.
2. Predsjednik stranke je napokon neko iz manjeg entiteta, neko ko bolje od nas razumije koji je nacin razmisljanja stanovnistva tamo i koje su njihove stvarne potrebe mimo politickog epp-a.. Osvajanje poslanickih mjesta u oba entiteta je kljucni elemenat ovdje.
3. Nacionalni glasacki faktori ce napokon biti prisiljeni da se ozbiljno pozabave svojim stajalistima jer se stvaraju uslovi da se ideje vodilje plitickog djelovanja sagledaju izvan konteksta borbe s onim drugim. Narocito Bosnjaci koji se deklarativno zalazu za jedinstvenu BiH ce morati da definisu svoj odnos spram stranke koja stoji na istom stajalistu a predsjednk joj je Srbin iz drugog entiteta. Ovaj unutarnji proces ce usloviti pokretanje stvarnog pluralizma kod Bosnjaka i na vidjelo ce izaci neke stvari koje ce sigurno pomoci da se situacija u BiH moze lakse sagledati u pravom svjetlu.
A prvi korak u rjesavanju problema je shvatanje da imas problem.
Sve skupa vidim jedno more pozitivnih promjena, cak i ako izborni rezultati stranke budu skromni.
- Altsa
#148 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Slazem se i ja isto ovako razmisljam. I ako je ocito da ce ova stranka uglavnom pokupi razocarane glasace SDP-a.fantom slobode wrote:U svakom slucaju zelim novoj stranki sve najbolje i nadam se da ce probuditi ucmalu ljevicu kod nas( u ovom trenutku SDP sve negira, nigdje pozitivne akcije, ponasa se kao uvrijedjeno dijete), ako skupi dovoljno dobre i postene ljude oko sebe, odustajem od SDP na izborima, glasam za Danisa(ovo figurativno, mrzim stvaranje kulta licnosti).Zelim mu da postane stranka koja ima glasace na citavoj teritoriji drzave.Sve najbolje, interesuje me program stranke, valjda uskoro vise o tome.
-
voajer
#149 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Mozda to natjera i SDP da se zapita zasto su joj glasaci razocarani. Monopol na grdjanske birace im ocito nije pomogao, mozda malo konkurencije pomjeri stvari sa mrtve tacke i tamo.
S druge strane moze se racunati i na to da ce glasovi dosadasnjih SDP "simpatizrera" koji do sada upravo zbog efekta razocrenja nisu izlazili na glasanje ponovo uticati na postizbornu politicku sliku u zemlji.
Kad saberes, opet ces imat vise glaova nego samo sa ovakvim SDP-om.
Takodje ostaje da se vidi kako ce stranka poentirati kod ostalih gradjanski nastrojenih biraca u oba entiteta koji ni do sada nisu smatrali SDP za svoju opciju i koji zapravo u takvoj situaciji i nisu imali izbora nego da apstiniraju na izborima ili da biraju samo "manje zlo".
Ja licno vidim samo pozitivne momente, makar i nisam siguran da cu glasati za "Nasu Stranku" dok im ne vidim jasan program i ljude koje su okupili oko sebe.
edit: ima momenata koji mi se cine izuzetno politicki upitni kod njih. Govore o tome da se nece dati iskoristiti od politickih elita, dok je moje ocekivanje od stranke za koju glasam upravo da ona bude nosioc poitickog elitizma u zemlji, snaga koja ce biti u stanju da nametne svoje teme i rjesenja i biracima koji danas imaju jednu sasvim drugaciju perepciju stvarnosti u BiH.
S druge strane moze se racunati i na to da ce glasovi dosadasnjih SDP "simpatizrera" koji do sada upravo zbog efekta razocrenja nisu izlazili na glasanje ponovo uticati na postizbornu politicku sliku u zemlji.
Takodje ostaje da se vidi kako ce stranka poentirati kod ostalih gradjanski nastrojenih biraca u oba entiteta koji ni do sada nisu smatrali SDP za svoju opciju i koji zapravo u takvoj situaciji i nisu imali izbora nego da apstiniraju na izborima ili da biraju samo "manje zlo".
Ja licno vidim samo pozitivne momente, makar i nisam siguran da cu glasati za "Nasu Stranku" dok im ne vidim jasan program i ljude koje su okupili oko sebe.
edit: ima momenata koji mi se cine izuzetno politicki upitni kod njih. Govore o tome da se nece dati iskoristiti od politickih elita, dok je moje ocekivanje od stranke za koju glasam upravo da ona bude nosioc poitickog elitizma u zemlji, snaga koja ce biti u stanju da nametne svoje teme i rjesenja i biracima koji danas imaju jednu sasvim drugaciju perepciju stvarnosti u BiH.
- winabike
#150 Re: Danis Tanovic i Osnivacka skupstina Nase stranke
Da, moram priznati da slicno i ja razmisljam.voajer wrote:Mozda to natjera i SDP da se zapita zasto su joj glasaci razocarani. Monopol na grdjanske birace im ocito nije pomogao, mozda malo konkurencije pomjeri stvari sa mrtve tacke i tamo.
SDP, ciji sam (redovni!) glasac od 1996 pa na ovamo ('90 glasadoh za onog Antu, sto nam sad brane po rijekema hoce pravit, hebem li mu sve!
Zali boze odlicnih ljudi koje SDP ima - Komsica, Imamovica, Lipovacu, Sucura, Damira Hadzica, do prije par mjeseci bih rekao i Bojana Bajica - tolika jedna pozitivna energija vrlo cesto "zabavljena sama sobom". OK, Zeljko odradjuje neke stvari u Predsjednistvu, koliko mu funkcija dozvoljava, Imamovic je u Tuzli, vodi svoju politiku i narod ga obozava, ali je cinjenica da je SDP upao u vrzino kolo.
Jedna od zanimljivijh tacki iz ove platforme "Nase Stranke" je da se predsjednik bira na 4 godine i da mu se ne moze produziti mandat
Naravno, NS-u treba dati vremena da se formira, izgradi infrstrukturu, napise kvalitetan program (prije svega ekonomski, a onda i evropskih inegracija), osmisli borbu protiv korupcije i kriminala. Da misle ozbiljno, vidim po tome da su vec prvi dan po osnivanju stranke postavili web stranicu, sa dosta sadrzajnom platfomom.
Na drugom forumu, o BPS-u, evo vec 3-4 dana molim pristalice te stranke, da ako vec stranka nema web stranicu (?!), da bar negdje na rapidshare postave ekonomski program te stranke - covjece, pa nemaju ga uopste!!!! Glavni argument je "ma mi smo mrak, najbolja stranka, dodji u nase prostorije pa ces se uvjeriti". Hvala lijepo, jeza me je spopala, i prije bi za "turbanovu" stranku ribolovaca glasao nego za nekog takvog - zamisli kako "organizovano" bi vodili drzavu.
Zato se nadam da ce NS poceti sa stvaranjem infrastrukture i sistama unutar vlastite stranke (sto bi pokazalo da bi to mogli napraviti i u drzavi), i kreiranjem dobrog programa na osnovu vec dobre platforme. Ako to urade, postat ce respektabilna stranka, za sada su mi samo "zanimljivi", kao opcija za glasanje.
A o koalicijama: ljudi dragi, pa gradjanski orijentirane stranke ljevice su bliske jedne drugima, i "dijele" biracko tijelo... Tu ne racunam SDU, to je po meni zaista smijurija od stranke, ali koalicija SDP i NS, plus manje stranke, bi bila odlicna stvar, samo ako manje stranke opet ne budu nerealne (sjecate se Kljujicevog, Seferovog i Zubakovog ulitmatuma tadasnjoj Alijansi da hoce po dva ministarstva u vladi FBiH...imali bi vise ministara nego sveukupno clanova), i ako Zlaja opet zbog egoizma ne zakrmi... a to se moze lako desiti.