da vidimo... trade RS za Sandzak, da ili ne i zasto?
- Sir Charles
Ama ne bi mjenjao ni za cijelu Srbiju, ukljucujuci Vojvodinu i Kosovo. Meni samo moja Banja Luka vrijedi vise od svega nabrojanog, a kamoli one sake jada od Sandaka
- Prozor
#227 Re: da vidimo... trade RS za Sandzak, da ili ne i zasto?
Malo si se preracunala... Sandzak je zajedno sa BiH usao u sastav AU-monarhije 1878. i tek 1907. kao kompenzacija za aneksiju Bosne vracen Osmanskoj Imperiji gdje su mu dijelovi(Plav, Gusinje..) usli u sastav Kosovskog vilayeta...basta sljezove boje wrote:Sandzak je bio Bosna od 1580. do 1872. Tek 1872. je pripao Niskom ejaletu. Danasnji Sandzak u Srbiji obuhvaca samo 6 opcina i ne moze se ni u jednom scenariju mijenjati za RS. 5 opcina se nalazi u Crnoj Gori (Plav, Rozaje, Berane, Bijelo Polje, Pljevlja) i oni nisu zainteresirani da budu u BiHbl4ever wrote:... zanima me, onako... jer zna se da ne moze oboje...
-
Kulin_Ban_1189
Kao prvo onaj koji je postavio ovaku glupu tezu razmijene Sandžaka za dio BiH ili je glup ili je dovoljno neinformisan.
Sandžak je za mene uvije bio druga država i ja svoj Doboj ne bi dao ni za kompletnu Srbiju jer me taj Sandžak upoće ne interesuje uostalom mi onako već imao Sandžak u Sarajevo,pa bi bio red da se promijeni ime Sarajeva u Sandžak.
A vi iz Pederacije BiH nemate pravo ni da spominjete ovakavu glupost jer mi Bošnjaci u manjem bh entitetu smo previše krvi prolili da bi se vi zajebavali sa tim.
Za mene sa ovakim tezama ste gori od četnika,jebo vas Sandžak
Sandžak je za mene uvije bio druga država i ja svoj Doboj ne bi dao ni za kompletnu Srbiju jer me taj Sandžak upoće ne interesuje uostalom mi onako već imao Sandžak u Sarajevo,pa bi bio red da se promijeni ime Sarajeva u Sandžak.
A vi iz Pederacije BiH nemate pravo ni da spominjete ovakavu glupost jer mi Bošnjaci u manjem bh entitetu smo previše krvi prolili da bi se vi zajebavali sa tim.
Za mene sa ovakim tezama ste gori od četnika,jebo vas Sandžak
-
basta sljezove boje
#230 Re: da vidimo... trade RS za Sandzak, da ili ne i zasto?
ne znam gdje sam se to preracunala? Jesam li igdje spominjala sto je bilo nakon 1872. kada je Sandzak pripao Niskom ejaletu? Bolje se poklopi usimaProzor wrote:Malo si se preracunala... Sandzak je zajedno sa BiH usao u sastav AU-monarhije 1878. i tek 1907. kao kompenzacija za aneksiju Bosne vracen Osmanskoj Imperiji gdje su mu dijelovi(Plav, Gusinje..) usli u sastav Kosovskog vilayeta...basta sljezove boje wrote:Sandzak je bio Bosna od 1580. do 1872. Tek 1872. je pripao Niskom ejaletu. Danasnji Sandzak u Srbiji obuhvaca samo 6 opcina i ne moze se ni u jednom scenariju mijenjati za RS. 5 opcina se nalazi u Crnoj Gori (Plav, Rozaje, Berane, Bijelo Polje, Pljevlja) i oni nisu zainteresirani da budu u BiHbl4ever wrote:... zanima me, onako... jer zna se da ne moze oboje...
-
sveznajuci
A OVO JE DRAGI GLEDAOCI PRIMER IZMISLJENE NOVO-ISTORIJE U NALJEPSEM IZDANJU. CITAJTE I UZIVAJTE.Panasonic wrote:Ti ocito imas problema sa percepcijom. Gandi nije bio Englez, kao sto ni car Dusan nije bio Bosnjak, ali osvajanjem podrucja Sandzaka i dijela CG dolazi do naseljavanja Bosnjana u te krajeve. Indija je bila Engleska kolonija, nemoj lupati i porediti Indiju i Sandzak. Ti zelis reci da su na Srbi na Sandzaku sad "postali" Bosnjaci, sto je van pameti. Bosnjaci su dosli na Sandzak krajem XIII stoljeca, i od tada, pa do XX stoljeca (tacnije, do 1913.) Sandzak je u bosanskim granicama!zlata wrote:Dragi moj Panasonic
I kraljica Viktorija je vladala Indijom...pa Gandi nije bio Englez! Turci su vladali Bosnom...pa opet nismo Turci. Kakve veze...sto je Bos. Kralj...naslijedio..ili vladao susjednim krajevima. Da je to slucajno bila Grcka...jel'bi mi danas dokaziv'o da su i Grci Bosnjaci!
Opet manipulises podacima. Bos.Srbe i Cro.Srbe ne mozes stavljati u isti kosh. Bos.Srbi su rodom ni odakle drugo nego iz Bosne. Cro.Srbi su se doselili vecim dijelom iz Srbije (Vukovar, Osijek i okolina, granica sa Srbijom), a manjim dijelom posrbljeni Hrvati-pravoslavci (pri cemu se koristio isti recept kao i u Bosni). Glavni propagator srpstva u Hrvatskoj (vecinom u Dalmaciji) je bio Zivojim Misic, placenik vlada Aleksandra I.zlata wrote: Sto se tice Starog Vlaha...to ti je jedan dio..tromedja BiH, Crne Gore, Srbije. Fino progooglaj...malo...ugasi malko bosnjacke nacioalisticke strasti...pa citaj.
Inace...Istocni Hercegovci, Bos.Srbi (narocito Krajiski) Cro.Srbi...su vecinom rodom iz tog kraja. (Zato tol'ko naglasena stokavska ijekavica kod BiH i Cro Srba)...za razliku od domacih...koji su bili vecinom ikavci!
U Bosni se pricala tada novostokavska ijekavica, postoji mnogi dokazi o tome. Pricas neistinu, ali vjerovatno ni sama toga nisi svjesna, jer mislis da je to istina sto pricas. Beckim knjizevnim dogovorom se za knjizevni jezik Srbije i Hrvatske uzela bas bosanska stokavstina! Vuk Karadzic i Ljudevit Gaj su to javno izjavili, nisu imali sta da kriju.Kao sto sam rekao, Srbi u BiH i u HR nisu isti. Tacno da se radi o vlaskoj proslosti, ali u BiH to ide dublje. Vlasi u vecoj mjesri naslejavaju BiH sa okupacijom Osmanlija, te se odmah identificiraju sa Bosnjacima. Drugi dio danasnjih bh.Srba je nastao direktno od pravoslavaca koji nisu bili Vlasi porijeklom. Pitaj svog oca, ili dedu, kako su se izjasnjavali njihovi djedovi i pradjedovi! (mislim na period prije 1850.g)! Da oni znaju sta sada Bos."Srbi" od njihove otadzbine rade, prevrnuli bi se u grobu.zlata wrote:
Evo ti jedan vazan link...koji svjedoci o Vlaskoj proslosti Cro-Srba...(a tu se podrazumjeva i BiH)...jer'su ih Turci isto naseljavali sa istih prostora....po cesto opustosenoj BiH!
"Eventualno" postaju Srbi? Vrlo ubjedljivo.zlata wrote: Eh....sad...ovdje se radi o gradjanima ondasnje Austrougraske...koji su ocito i Vlasi...koji eventualno postaju Srbi...da bi se kolektivno zrtvovali za Veliku Srbiju. Je'l'se Sandzaklije zbilja zele zrtvovati za neciju Golemu Bosnu! Il'samo hoce imati jos jednu rezervnu domovinu..
Ti novonastali Srbi su se zrtvovali za neku veliku Srbiju, jer im je svasta utureno u glavu! Bogoljub Petranovic je propagirao Rusiju kao veliku slavensku silu, govorio kako se pravoslavci mogu ujediniti u jednu drzavu (mislio je na Srbiju), i na taj nacin pridobijao Bosnjake pravoslavce da prelaze na srpstvo! (Osmanska vlast im je predstavljana kao opasnost, naravno neopravdano, jer je osmanska vlast bila negativna za sve Bosnjake, ukljucujuci i vecinske bogumile!)
Sandzaklije i Bosnjaci nemaju tako nizak nivo da se zrtvuju za neke nacionalisticke ideje kako to rade Srbi. Nacionalizam je prisutan u primitivnim nacijama, kojima je nezaposlenost i prosjecna plata od 150EUR (kada je NATO bombardovao SCG, prosjecna plata je iznosila 150EUR), nedostatak socijalne pomoci u drugom planu. Zato se Srbija nece nikad ni razviti, pogotovo sad sa radikalima. S druge strane, Bosnjaci nikad nisu bili nacionalisticki nastrojeni, samo brane ono sto je njihovo. Zbog "konstitutivnih naroda" autohtoni bosnjacki narod je poistovjecen i sa istim pravima kao i oni koji Bosnu, svoju otadzbinu, ne prizanju svojom domovinom, i to je kocnica razvoja i velika nepravda.