Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
fukara_tz

#901 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

11.06.2008

Tuzla
Amiru Hodžiću strijeljani dedo, otac, četvorica amidža

Jedan od najgnusnijih zločina u Podrinju - strijeljanje civila u vlaseničkom selu Zaklopača 16. maja 1992. godine - dobio je i službenu potvrdu o broju ubijenih, njihovoj starosnoj dobi i spolu. Prije dvije godine u sekundarnoj masovnoj grobnici u Zaklopači ekshumirana su 54 posmrtna ostatka Bošnjaka.

Tima i Amir Hodžić: Svjedoci pokolja u vlaseničkom selu
Image

Ukop 21. juna

Preživjeli članovi njihovih porodica već nekoliko dana pristižu u Tuzlu kako bi potvrdili identifikaciju svojih najmilijih i dali pristanak na njihov ukop u subotu, 21. juna, na mezarju u Zaklopači. Tog dana bit će ukopano ukupno 58 žrtava, jer su četiri ranije identificirane.

Amir Hodžić stigao je iz San Franciska. U Zaklopači su mu strijeljani djed Ibro, otac Bećir, amidže Huso, Haso, Hamdija i Safet te amidžić Mersudin.

- Svi moji ubijeni pronađeni su u grobnici u Zaklopači. Ovdje su samo hrpe kostiju koje su sklopili patolozi. Nažalost, koliko je godina prošlo od ovog zločina, a ja sam njegov svjedok, nikada me niko nije ni upitao šta se to dogodilo. Evo ovdje mnogih mojih rođaka koji znaju ko je ubijao, ali to, izgleda, nikoga ne zanima - kazao nam je Amir Hodžić, koji je u svojih tridesetak godina preživio dva pokolja.

Tima Hodžić prisustvovala je identifikaciji supruga Mehe. Identificirani su joj i djever Rifet, njegova devetogodišnja kćerka Admira i svekar Ismet.

- Moj svekar bio je ranjen kada sam ja sa djecom istjerana iz kuće. Prišao mu je četnik sleđa i udario ga pištoljem u glavu. Vidjela sam mnoge od njih mrtve. Svekrva i ja stajale smo na putu dok su četnici ubijali. Sve smo vidjele. Vidjela sam amidžu Ibru kako uzima abdest, a onda su ga ubili - ispričala nam je Tima.

Poznate ubice

Dževad Mahmutović došao je identificirati oca Mustafu. Ispričao nam je da su identificirana i trojica braće Hamidović te četveročlana porodica Salihović - Osman, Fatima i djeca Edin i Edina.

- Nažalost, oni koji su pobili mještane Zaklopače danas mirno žive i rade u Vlasenici, Milićima, Zvorniku. Ja nisam tu bio, ali postoje svjedoci koji znaju da su ubice dovezene kolima lokalne policije. Zna se ko je tada bio komandir u Vlasenici i Milićima, ali to, izgleda, nikoga ne zanima - navodi Mahmutović.

Pronađeno 15 djece

- Uz Suhu, Zaklopača je jedna od najstrašnijih grobnica. Podatak da je u njoj pronađeno petnaestero djece starosti do 15 godina govori o razmjerama zločina koji je počinjen nad stanovnicima ovog sela - kazao nam je dr. Vedo Tuco, sudski patolog.

Autor: A. HADŽIĆ
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... ica-amidza
fukara_tz

#902 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

11.06.2008

Srebrenica
Ekshumirano 79 raznih oznaka i dva kompletna tijela

Ekspertni tim Instituta za traženje nestalih odjeljenja Tuzlanskog kantona, danas je u sekundarnoj masovnoj grobnici Pusmulići kod Srebrenice izvadio 79 raznih oznaka i dva kompletna tijela, potvrdila je Danica Arapović-Kovač, tužiteljka Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Ona je naglasila da je riječ o sekundarnoj grobnici, ali ima indicija da je i tercijalnog tipa, što govori da su tijela Srebreničana, nakon likvidacije, u julu 1995. godine, dva puta izmještana.

Ovo je, inače, peta masovna grobnica u okolini Zelenog Jadra, od kojih su tri istražili stručnjaci Haškog tribunala.

Memorijalni centar Srebrenica / Potočari juni 2008
Image
fukara_tz

#903 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

11.06.2008

Tuzla
Mirni protest Zena Srebrenice

U znak sjecanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata, "Zene Srebrenice", uz podrsku "Zena u crnom iz Beograda", zena iz Teocaka i Srebrenika organizirale su danas mirni protest pod nazivom "Istina nama kazna zlocincima".

Zene Srebrenice podsjecaju da je kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije Ujedinjenih naroda, Evropska unija i vecina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu nestalo i izmasakrirano više od 10.000 ljudi.

Image

Da su se objelodanili svi zasticeni dokumenti zene Srebrenice su sigurne da bi bio i drugaciji ishod presude u tuzbi BiH protiv Srbije izjavila je Hajra Catic predsjednica tuzlanskog udruzenja Zene Srebrenice. Stasa Zajevic (izvrsna direktorica Mreze "Zene u crnom" iz Beograda) izjavila je da takodje podrzava inicijativu za objavljivanje svih zasticenih dokumenata koji se ticu genocida u Srebrenici. Zene Srebrenice insistiraju i na brzem otvaranju masovnih grobnica i identifikaciji zrtava genocida ali i konacno procesuiranje svih odgovornih medju 810 osumnjicenih na listi komsije za Srebrenicu.

Hajra Catic najavljuje i postavljanje "stuba srama" u Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari i ovim potezemo zelimo israziti nase nezadovoljstvo do sada neucinjenim kada je rijec o privodjenju ratnih zlocinaca u Hag.

Image
Pietje_Bel

#904 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Pietje_Bel »

fukara_tz

#905 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

12.06.2008

Sarajevo
Na groblju Budakovići obilježena 15. godišnjica od pogibije građana

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović, predstavnici Grada Sarajeva, Općine Stari Grad i političkih stranaka danas su odali počast i položili cvijeće na spomen-ploču na groblju Budakovići.

Na današnji dan, prije petnaest godina, u vrijeme klanjanja dženaze, život je izgubilo desetero naših sugrađana, dok ih je troje teže i lakše ranjeno.

"Ovi ljudi nisu poginuli, oni su ubijeni, i ako počinitelje za sva njihova zlodijela ne stigne ovodunjalučka pravda, božija sigurno hoće. Nikada ne smijemo zaboraviti stradanja, jer zločin i priča o zločinu nikad ne zastarijeva“, rekao je ministar Hadžihafizbegović.

Tog tragičnog dana od agresorske granate poginuli su: Edhem Borovina, Salko Bradarić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080612044
fukara_tz

#906 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

12.06.2008

Beograd

Izrečena presuda za ratne zločine počinjene na području opštine Zvornik
"Zvornik": Ukupno 31 godina zatvora

Beograd -- Za zločin na teritoriji Zvornika 1992. godine, Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je troje okrivljenih, na ukupnu kaznu zatvora od 31 godine.

Jedan okrivljeni oslobođen je optužbe. Dragan Slavković osuđen je na 15 godina zatvora, Ivan Korać na 13, Siniša Filipović na tri godine, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbe.

Osuđeni se terete da su, od druge polovine maja do polovine juna 1992. godine, počinili ratni zločin nad muslimanskim civilima u domu kulture u Čelopeku, kao i na mestima zvanim ekonomija i ciglana.

Suđenje je počelo krajem 2005. godine, a na optuženičkoj klupi su bili i tadašnji predsednik privremene vlade u Zvorniku i komandant Teritorijalne odbrane tog grada Branko Grujić i Branko Popović.

Sudsko veće je, na predlog tužilaštva, u maju ove godine razdvojilo postupak za njih dvojicu u odnosu na ostale optužene, jer se "protiv njih vodi istraga za novi ratni zločin počinjen na drugoj lokaciji".

Zamenik tužioca za ratne zločine Milan Petrović je na glavnom pretresu 14. aprila ove godine predložio razdvajanje postupka, a taj zahtev je obrazložio time da je pri kraju istraga protiv Grujića i Popovića za nova krivična dela na novoj lokaciji koja su u vezi sa zločinima za koja im se sudi, pa bi, ukoliko se ne razdvoji postupak, to produžilo ovo suđenje i za ostale optužene.

Vukčević najavljuje žalbu

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da kazne izrečene u slučaju "Zvornik" nisu adekvatne i najavio da će tužilaštvo podneti žalbu. Posle izricanja presude četvorici članova dobrovoljačkih jedinica "Žute ose" i "Pivarski" Vukčević je rekao novinarima da su izrečene kazne blage i da su morale biti strožije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=303389
fukara_tz

#907 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

13.06.2008

Višegrad
Obilježena godišnjica zločina u Višegradu

U organizaciji Udruženja "Žena-žrtva rata“ danas je u Višegradu, u Pionirskoj ulici, prvi put obilježena godišnjica stravičnog zločina nad 70 Bošnjaka.

Image

Uglavnom je riječ o stanovnicima sela Koritnik, Mušići i Sase koji su dovedeni u tu ulicu, zatvoreni u jednu od napuštenih kuća i spaljeni. Najmlađa žrtva ovog stravičnog zločina bila je beba od dva dana, a najstarija je imala 67 godina.

"Ovo je prvi put nakon 16 godina da smo došli na ovu lokaciju na kojoj je 14. juna 1992.godine zapaljeno 48 žena i 22-oje maloljetne djece, dobi od dva dana do 18 godina. Tog datuma je iskorijenjeno kompletno bošnjačko stanovništvo sela Koritnik, a spaljeni su i Bošnjaci sela Mušići i Sase. Od 70 Bošnjaka koji su živi spaljeni, ovaj stravični zločin preživjelo je njih šestero“, kazala je predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata“ Bakira Hasečić.

Preživjele žrtve, članovi porodica spaljenih Bošnjaka i danas su uputile jasnu poruku sa zahtjevima za hapšenje svih ratnih zločinaca koji su učestvovali u ovom, ali i drugim zločinima nad Bošnjacima Višegrada, dodajući da se brojni ratni zločinci nalaze na slobodi i dostupni su vlastima Republike Srpske.

Prema iskazima svjedoka, najodgovorniji za ovaj zločin su haški optuženik Milan Lukić i Sredoje Lukić te Mitar Vasiljević koji su uhapšeni. Danas je spomenuto i ime sadašnjeg načelnika Općine Višegrad Miladina Miličevića, za kojeg svjedoci tvrde da zna gdje su dislocirani posmrtni ostaci spaljenih Bošnjaka.

Kako tvrde, Miličević je bio rukovodilac u komunalnom preduzeću, čiji su kamioni posmrtne ostatke spaljenih odvezli na još nepoznatu lokaciju.

Autor: Fena
fukara_tz

#908 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

13.06.2008

Brčko

Čoban našao tijela porodice Čaluković

U Brčkom će sutra biti organizirana druga kolektivna dženaza za civilne žrtve koje su početkom agresije ubile srpske paravojne formacije. Danas u 13 sati ispred džamije u Ivicima krenut će organizirana kolona članova porodica žrtava prema Komemorativnom centru u Tuzli, gdje će preuzeti posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Među 47 žrtava su i tri člana porodice Čaluković, Mirsad (39), njegova majka Fatima (56) i kćerka Elizabeta, koja je u momentu ubistva imala samo 13 godina.

Isma Čaluković: Pored kabura supruga, svekrve i pastorke
Image

Posljednja fotografija

Pored iskopanih kabura svog supruga, svekrve i pastorke zatekli smo Ismu Čaluković. Čas je gledala u posljednju fotografiju na kojoj je zajedno sa svojim najmilijima, čas u kabure gdje će sutra oni biti spušteni.

- Kada je rat počeo, mi smo se skrivali u kući moje majke, u centru Brčkog. S obzirom na to da su pripadnici paravojnih formacija navaljivali da nas isele kako bi zaposjeli tu kuću, mene i moju majku su istjerali, a tada su me razdvojili od supruga i moje Elizabete. To je bilo 1993. godine - kazuje nam Isma, dok joj se iz grudi otima uzdah.

Isma je bila prebačena u Srbiju. S Mirsadom i Elizabetom čula se nekoliko puta telefonom, a nakon toga izgubila je svaki kontakt i od tada je godinama tragala za bilo kakvom informacijom o njima.

- Tražila sam ih putem svih institucija, ali ništa nisam mogla saznati. Kasnije sam dobila informaciju da se ništa ne zna o Mirsadu, Fatimi i Elizabeti te da se sumnja da su ubijeni, u šta nisam mogla povjerovati. Nastavila sam da ih tražim - kaže Isma.

Konačno smiraj

Dodaje da je kasnije čula razne priče o tome ko ih je maltretirao te da je ovaj predmet kod nadležnih pravosudnih organa i da se na njemu radi.

- Bila sam nekoliko dana u šoku kada mi je predsjednica Udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka Zumra Džaferović jednog jutra javila da je grobnicu s tijelima mojih najmilijih pronašao čoban dok je napasao stoku između Ilijaša i Vareša. DNK analizom utvrđeno je da su to oni. Samo da mi je doživjeti subotu kada će biti pokopani i kada će njihove duše konačno naći smiraj - kazala nam je Isma.

Autor: E. RAŽANICA
fukara_tz

#909 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

13.06.2008

Tuzla
Obavljen ispraćaj tijela iz Tuzle

Na mezarju Ivici u Brčkom, sutra će, 14. juna 2008. godine biti ukopana trinaestogodišnja žrtva zločina Elizabeta Ćaluković, koja je svirepo ubijena 1994. godine, a njeno tijelo je pronađeno u manjoj masovnoj grobnici u Srednjoj Bosni, gdje su je zločinci prebacili da bi prikrili ovo ubistvo. Istoga dana, kada kosti ovog djeteta budu spuštene u zemlju, bit će ukopano još 46 civilnih žrtava zločina.
Image
Predsjednica ovoga Udruženja Zumreta Džaferović kazala je da će svi identificirani biti ukopani i da su porodice dale saglasnost za ukop. Rečeno je također da se na dženazi i ukopu očekuje oko 20.000 ljudi koji će svojim dolaskom odati posljednju počast nevino ubijenim. Početak dženaze planiran je u 12.00 sati na mezarju Ivici.
Nekoliko stotina članova porodica žrtava i njihovih prijatelja danas je ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispratilo tijela žrtava. Prisutnima se obratio tuzlanski muftija Husejin ef. Kavazović, koji je kazao kako danas ispraćamo nevine žrtve zločina za čiju smrt još uvijek niko nije odgovarao. Večeras će, 13. juna u 19.30 sati biti održana komemoracija žrtvama u brčanskom Domu kulture.

Iz petnaest gradova BiH od jutra 14. juna bit će organiziran besplatan prevoz za sve zainteresirane za prisustvo na dženazi. Povratak iz Brčkog planiran je u popodnevnim satima.

Predsjednik Organizacionog odbora dženaze i ukopa civilnih žrtava zločina u Brčkom Sead Zahirović pozvao je sve one koji dolaze na Dženazu da izbjegavaju dolazak svojim vozilima, jer će širi prostor oko mezarja Ivici biti zatvoren za saobraćaj. Za zvaničnike, novinare i goste koji dolaze na dženazu bit će obezbjeđen i uredno označen parking u blizini tvornice Izbor Brčko.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080613161
Image

Image

Image
Last edited by fukara_tz on 13/06/2008 23:54, edited 1 time in total.
Fiore

#910 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Fiore »

Da se ne zaboravi..
fukara_tz

#911 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

13.06.2008

Brčko
14.juna Druga kolektivna dženaza u Brčkom

13.juna 2008.godine između 16:30 i 17:00 sati doćek kolone sa tijelima na platou ispred džamije Ivici

13.juna 2008. godine Komemoracija za civilne žrtve rata biće održana u Domu kulture sa poćetkom u 19 sati

13.juna. 2008.godine u 20:30h klanjanje Akšam-namaza i učenje hatme šehidima u džamiji na Ivicima
DATUM VRIJEME AKTIVNOST PREDMET AKTIVNOSTI
14. juni 2008.godine 12,15 Dolazak zvaničnika i polaganje cvijeća
12,25 sati Himna
12,30 sati Učenje Kur'ana Sura Jasin

Sura Kalem
12,55 sati Poziv na pripreme za podne-namaz Uputstva
13,00 sati Ezan Učenje ezana
13,03 sati Podne-namaz Predvođenje džemata
13,15 sati Obraćanje porodica Čitanje pisma
13,20 sati Obraćanje Reisu-l-uleme Obraćanje
13,30 sati Dženaze-namaz Predvođenje džemata i obraćanje
13,40 sati Iznošenje tabuta Nošenje tabuta
Ukop i čitanje imena
14,30 sati

Učenje na kaburu (7 hafiza)
Ašere, Sura Et-Tekasur, Sura El-Ihlas, Sura El-Feleq, Sura En-Nas, Sura El-Fatiha, Sura Bekare-početak, Dova

Slike ubijenih Brčaka

Image

Do sada su identificirani:

AHMETOVIĆ MUHAREM
11. maja 1992. godine ubijen u logoru Luka u Brčkom
ALJIĆ BEGO
Ubijen u maju 1992 godine u Brčkom
BEGIĆ HANIFA
Umrla u Brčkom.Tijelo iz brčanske bolnice odveženo i bačeno u masovnu grobnicu.
ČALUKOVIĆ ELIZABETA
Trinaestogodišnja djevojčica.U novembru 1994. godine odvedena iz porodične kuće, a potom ubijena.
ČALUKOVIĆ MIRSAD
Elizabetin otac.U novembru 1994. godine odveden iz porodične kuće, a potom ubijen.
ČALUKOVIĆ FATIMA
U novembru 1994. godine odvedena iz porodične kuće, a potom ubijena.
ĆERIMAGIĆ SEAD
u maju 1992. godine ubijen u logoru Luka u Brčkom
ĆUMUROVIĆ JASMINKO
ĆORIĆ MEHMED
U maju 1992. godine ubijen u Brčkom.
ĐAPO ESAD
U augustu 1992. godine ubijen u Brčkom.
GIGOVIĆ REUF
GLAVOČEVIĆ STIPO
u maju 1992. godine, nakon stravičnog mučenja, ubijen u logoru Luka u Brčkom
HAMZABEGOVIĆ HAJRUDIN
HADŽAJLIĆ JUSUF
HASANBAŠIĆ BEGO
Ubijen u brčanskom naselju Kolobara u maju 1992. godine
ISIĆ NURIS
HUREMOVIĆ SELIM
JAKUBOVIĆ MUHAMED
U junu 1992. godine ubijen na pragu porodične kuće.
JAŠAREVIĆ ENES
KARIĆ AVDO,sin Sakiba
04. maja 1992. godine ubijen ispred hotela "Posavina"
KARIĆ AVDO,sin Salke
KEVRIĆ SEAD
KUCALOVIĆ ADMIR
MANDIĆ MARA
Ubijena u Brčkom
MALENČIĆ ŽELJKO
MAHMUTOVIĆ MIRSAD
MEHAKOVIĆ SABRIJA
U maju 1992. godine odveden iz stana i ubijen
MIŠČIĆ AZEM
04. maja 1992. godine ubijen u Brčkom.
MUJIĆ ELMAZ
MUSTAFAGIĆ DŽEVDET -
MUMINOVIĆ SEJDALIJA
30. maja 1992. godine odveden iz porodične kuće i ubijen
MURATOVIĆ BEDRUDIN
NAKIČEVIĆ ALIJA
U maju 1992. godine odveden iz porodične kuće u Brčkom, a potom ubijen.
OMERAŠEVIĆ IBRAHIM
Ubijen u Brčkom 04.maja 1992. godine ispred hotela "Posavina"
OMEROVIĆ ŠABAN
Ubijen u Brčkom 04.maja 1992. godine ispred hotela "Posavina"
PLAKALO MUJO
PRELJEVIĆ ŠEĆO
07. maja 1992. godine ubijen u Brčkom
RAMIĆ ALIJA
RAMIĆ BEGO
Ubijen prilikom dizanja u zrak mosta na Savi
SALETOVIĆ SEJDO
SPAHALIĆ NEDŽAD
u junu 1992. godine ubijen u logoru Luka u Brčkom
SULEJMANOVIĆ IBRAHIM
SULJIĆ OSMAN
U maju 1992. godine izveden iz porodične kuće i ubijen
ŠABANOVIĆ MIDHAT
TERZIĆ EKREM
TERZIĆ MUHAMED
TERZIĆ ENES
TURSUNOVIĆ ŠEVKET
U maju 1992. godine ubijen u Brčkom
TURSIĆ ALBIN
u junu 1992. godine ubijen u logoru Luka u Brčkom
ZAHIROVIĆ NEDŽAD
ZAHIROVIĆ MUSTAFA
ZAHIROVIĆ SALIH
ZAHIROVIĆ ZENAN
U junu 1992. godine odveden iz porodične kuće i ubijen.

Danas je ispred Komemorativnog centra Tuzla obavljen ispraćaj civilnih žrtava rata a tabuti sa tijelima ubijenih dovezeni su u Brčko slike mozete pogledati ovdje http://www.infobrcko.com/galerija/thumb ... hp?album=9 odakle sam preuzeo i ostale informacije
fukara_tz

#912 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Stradanje Bosnjaka i Hrvata tokom agresije na BiH u Brčkom

I dio

II dio

fukara_tz

#913 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

14.06.2008

Brčko
Gregorian prisustvovao ukopu žrtava u Brčkom

Supervizor za Brčko Raffi Gregorian je, na mezarju Ivici, prisustvovao ukopu 47 civilnih žrtava proteklog rata iz Brčkog.

Žrtve su ekshumirane u jesen 2006. iz sekundarne masovne grobnice u Goricama, a ovo je drugi ukop koji je uslijedio nakon teškog procesa identifikacije svih ekshumiranih tijela, koji još uvijek traje.

Kako se navodi u saopćenju OHR-a, Gregorian je kada je posjetio grobnicu u novembru 2006., osudio ubistvo ovih žrtava, ali isto tako i njihovo naknadno premiještanje u sekundarnu grobnicu, "što je učinjeno sa namjerom da žrtve budu lišene identiteta i da se nanese još veća bol njihovim bližnjim".

Supervizor je, kako se dodaje, još jednom odlučno istakao svoju osobnu i opredjeljnost OHR-a da treba osigurati da oni koji su odgovorni za ovakve zločine budu izvedeni pred lice pravde, naročito bjegunci za kojima postoji potjernica raspisana od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju - Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

“Međunarodna zajednica je svjesna odgovornosti koju svi imamo prema žrtvama i njihovim porodicama, a trabalo bi da to budu i vlasti i institucije svih zemalja kojih se to tiče. Nedavno hapšenje Stojana Župljanina pokazuje da zajedničkim radom sa međunarodnom zajednicom, lokalni partneri, koji su posvećeni vladavini prava, mogu ove genocidne ubice da izvedu pred lice pravde” rekao je supervizor Gregorian,navodi se u saopćenju OHR-a Brčko.

Autor: FENA
fukara_tz

#914 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

14.06.2008

Brčko
U Brčkom ukopano 47 civilnih žrtava rata

Danas su na mezarju Ivici, u Brčkom, u zajedničkoj grobnici sahranjeni posmrtni ostaci 47 bošnjačkih civila ubijenih tijekom proteklog rata a koji su ekshumirani iz masovne grobnice Gorice i na području općine Ilijaš.

Image

Među njima je i trinaestogodišnja Elizabeta Ćulaković, koja je svirepo ubijena 1994. godine nakon čega je njeno tijelo pronađeno u jednoj manjoj masovnoj grobnici kod Ilijaša u srednjoj Bosni,

U ime obitelji stradalih brčanskih civila nazočnim se obratila Amela Šabanović iz Brčkog.

„Zahtjevam danas u ime njih koji leže na ovim tabutima i svjedoče da se dogodio zločin, da se konačno objelodani ko je kriv za njihovu smrt. Da nam se kaže postoji li krivnja onih koji su do sada morali otkriti ubice i kazniti ih. Imamo iza sebe godine koje su uzaludno utrošene i u kojima ništa nije učinjeno“, kazala je Amela Šabanović.

Dodala je kako je „zločin bez kazne samo najava novog zločina koji nam se može dogoditi. Razmislimo jesmo li spremni prihvatiti ga».

Image

Potom se nazočnima obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice Mustafa ef. Cerić, koji je govorio o deset božjih zapovjedi i o njima, zločincima koji su prekršili svih deset.

I brčanski je supervizor dr. Raffi Gregorian prisustvovao današnjem ukopu u Brčkom kako bi odao poštu žrtvama, podijelio žalost sa obiteljima i izrazio iskrenu sućut.

U Brčko Distriktu BiH danas je dan žalosti, a režim prometovanja kroz dio grada gdje je obavljen ukop i dženaza je posebno reguliran.

Današnjem ukopu nazočilo je više tisuća Brčaka i građana iz drugih dijelova BiH, koji su pojedinačno i organizirano doputovali u Brčko. (FENA)

Slike preuzete sa http://www.infobrcko.com

Image

Image

Image

Image

Image

Image
fukara_tz

#915 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

17.06.2008

Srebrenica
U Pusmulićima ekshumirano još 59 ostataka

Za sedam dana rada na tehničkoj pripremi, Ekspertni tim Instituta za traženje nestalih BiH, odjeljenje Tuzlanskog kantona, iz masovne grobnice Pusmulići kod Srebrenice ekshumirao je tri kompletna i 56 nekompletnih tijela Srebreničana, ubijenih jula 1995. godine.

Ovo je Feni potvrdio Emin Ibrahimović, tužilac Tuzlanskog kantona koji je najavio da će se danas obaviti vađenje ostalih skeletnih ostataka, a time će se radovi na ovoj sekundarnoj grobnici i završiti.

(FENA)
fukara_tz

#916 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Srebrenica victims' relatives search for justice - 18 May 2008

Rodbina ubijenih Srebrenicana trazi pravdu

Srebrenica massacre hearing o Hasan Nuhanovicu i tuzbi Srebrenicana protiv UN-a i Holandije

fukara_tz

#917 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

19.06.2008

Srebrenica
OKONČANA EKSHUMACIJA IZ MASOVNE GROBNICE U PUSMULIĆIMA

Tim Instituta za traženje nestalih BiH, Odjeljenje Tuzlanskog kantona pod vodstvom Tužilaštva Tuzla, danas je nakon trosedmičnog rada završio radove na ekshumaciji masovne grobnice Pusmulići kod Srebrenice, iz koje su ekshumirana tri kompletna i 90 nekompletnih tijela žrtava genocida u Srebrenici.

"U ovoj grobnici pronađeno je i 14 izdvojenih tijela, odnosno različitih skeletnih ostataka", kazala je danas tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Tuzla Diana Arapović-Kovačević.

Dodala je da će ekspertni tim sutra "zatrpati ovu grobnicu i preseliti se na drugu lokaciju".

(ONASA)
fukara_tz

#918 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

19.06.2008

U subotu 21.juna ukop 55 civilnih žrtava iz sela Zaklopača opština Vlasenica
U subotu kod Vlasenice ukop 55 identificiranih Bošnjaka

Predstavnici Organizacionog odbora za zajedničku dženazu i ukop civilnih žrtava rata ubijenih 16. maja 1992. godine u Zaklopači, održali su danas u Tuzli press konferenciju na kojoj su izneseni podaci o do sada provedenim aktivnostima na pripremi dženaze, procesu identifikacije i organizacije.

Novinarima su se obratili dr. Vedo Tuco, sudskomedicinski vještak, koji je u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla izvršio identifikaciju tijela žrtava iz sekundarne masovne grobnice u Zaklopači i Dževad Mahmutović, potpredsjednik Organizacionog odbora.

Image

U subotu 21. juna na Šehidskom mezarju u Zaklopači obavit će se zajednička dženaza za 55. žrtava jednog od najvećih zločina počinjenih na početku rata u Bosni i Hercegovini. Dženaza će se klanjati za 53 žrtve ekshumirane iz masovne grobnice 2006. godine i dvije žrtve ubijene padom Srebrenice i u Vlasnici, koji su prije rata živjeli u Zaklopači. Među žrtvama su žene, starci, odrasli muškarci i djeca. Najmlađa žrtva Naida Hodžić imala je samo pet godina.

- Radim poslove obrade posmrtnih ostataka i identifikacije žrtava rata već dvanaest godina, ali je ova masovna grobnica ostavila zaista snažan utisak. Teško je bilo vršiti obradu i sklapanje žrtava čiji su posmrtni ostaci izmiješani u svim dijelovima sekundarne grobnice. Poseban utisak na mene je ostavila obrada posmrtnih ostataka petnaestero djece – rekao je dr. Vedo Tuco.

Image

-U Zaklopači je počinjen savršen zločin. Ubijeno je u jednom danu 62 lica, što je preko 40 posto stanovništva ovog sela. Ubijane su kompletne porodice, očevi sinovi, njihove supruge i djeca. U nekim porodicama nije bilo bližeg srodnika koji je mogao izvršiti identifikaciju. Počinjeni zločin je dobro skrivan, a lokaciju sekundarne masovne grobnice smo pronašli uz velike napore. Zaklopača je danas pusto mjesto u kome se niko nije vratio i za to niko nije odgovarao. Kada se uzmu svi ovi parametri dolazi se do zaključka kako je počinjen savršen zločin, a zločinci su postigli svoj cilj – ubili su cijele porodice, nema se ko vratiti na svoja imanja i za to niko ne odgovara. Tu dolazimo do zaključka o indolentnosti nadležnih institucija koje trebaju procesuirati ovaj zločin. Postoje svjedoci, preživjeli očevici, i danas su živi sudionici ovog zločina i svjedoci ih prepoznaju, ali se sporo dolazi do pravde – rekao je Dževad Mahmutović, potpredsjednik Organizacionog odbora dženaze i zajedničkog ukopa žrtava zločina u Zaklopači na jučer održanoj konferenciji za novinare u Tuzli.
fukara_tz

#919 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

20.06.2008

SREBRENICA PHOTO STORY:ZELENI JADAR, AREA WHERE MANY CHILDREN WERE SHOT TO DEATH

ZELENI JADAR AREA YIELDS 5TH MASS GRAVE, MORE AWAITING TO BE EXCAVATED

INTRO: Zeleni Jadar is the area where many child victim remains were found. Children were shot to death, dumped into mass graves, and later relocated to secondary mass graves to cover the crime. As reported by the ICMP, children were aged between 7 and 11 years old. What you are about to see is yet another mass grave containing bodies of Srebrenica genocide victims that were summarily executed during Srebrenica massacre...

In a secondary mass grave Pusmulici near Srebrenica, expert team of the Institute for the search of missing persons of Tuzla Canton, revealed 79 human remains and two whole bodies, as it was confirmed by Danica Arapovic Kovac, prosecutor of Tuzla Canton prosecution. She added that this is the case of secondary mass grave but that there are indicators that it could be a tertiary mass grave which shows that bodies of people killed in Srebrenica in July 1995 were relocated twice. This is a fifth mass grave in the region of Zeleni Jadar out of which, three were examined by the Hague Tribunal experts.

Image

PHOTO CAPTION #1: A forensic expert from the ICMP (International Commission for Missing Persons) works at a mass grave with the remains of Bosniaks June 16, 2008, discovered in the former UN safe-zone of Srebrenica. A Dutch court on Monday began hearing from a survivor of the 1995 Srebrenica massacre who says Dutch troops guarding the Bosnian town as part of a U.N. force allowed Bosnian Serbs to murder his family during genocide in Srebrenica.

Image

PHOTO CAPTION #2: EUFOR peacekeepers in Bosnia visit Srebrenica Genocide Memorial in Potocari June 16, 2008. A Dutch court on Monday began hearing from a survivor of the 1995 Srebrenica massacre who says Dutch troops guarding the Bosnian town as part of a U.N. force allowed Bosnian Serbs to murder his family during genocide in Srebrenica.

Image

PHOTO CAPTION #3: EUFOR peacekeepers in Bosnia watch forensic experts from the ICMP (International Commission for Missing Persons) work in a mass grave with the remains of Bosnian Muslims June 16, 2008, discovered in the former UN safe-zone of Srebrenica. A Dutch court on Monday began hearing from a survivor of the 1995 Srebrenica massacre who says Dutch troops guarding the Bosnian town as part of a U.N. force allowed Bosnian Serbs to murder his family during genocide in Srebrenica.

Image

PHOTO CAPTION #4 : Forensic investigator Admir Jugo of Bosnia, of the International Commission for Missing Persons, ICMP, inspects body remains at a mass-grave site in the village of Zeleni Jadar near the eastern Bosnian town of Srebrenica, 70 kms north east of Sarajevo, Bosnia, Tuesday, June 10, 2008. The mass grave is considered to be secondary mass-grave of Srebrenica genocide victims, where bodies initially buried elsewhere were dumped.

Image

PHOTO CAPTION #5: British forensic investigator Sharna Daly, of the International Commission for Missing Persons, ICMP, inspects body remains at a mass-grave site in the village of Zeleni Jadar near the eastern Bosnian town of Srebrenica, 70 kms north east of Sarajevo, Bosnia, Tuesday, June 10, 2008. The mass grave is considered to be secondary mass-grave of Srebrenica genocide victims, where bodies initially buried elsewhere were dumped.

Image

PHOTO CAPTION #6: Forensic investigator Admir Jugo of Bosnia, of the International Commission for Missing Persons, ICMP, inspects body remains at a mass-grave site in the village of Zeleni Jadar near the eastern Bosnian town of Srebrenica, 70 kms north east of Sarajevo, Bosnia, Tuesday, June 10, 2008. The mass grave is considered to be secondary mass-grave of Srebrenica genocide victims, where bodies initially buried elsewhere were dumped.

Image

PHOTO CAPTION #7: British forensic investigator Sharna Daly, left, and Canadian Laurie Shead, of the International Commission for Missing Persons, ICMP, inspect body remains at a mass-grave site in the village of Zeleni Jadar near the eastern Bosnian town of Srebrenica, 70 kms north east of Sarajevo, Bosnia, Tuesday, June 10, 2008. The mass grave is considered to be secondary mass-grave of Srebrenica genocide victims, where bodies initially buried elsewhere were dumped.

Image

PHOTO CAPTION #8: A forensic expert from the ICMP (International Commission for Missing Persons) explains his work to EUFOR peacekeepers visiting a mass grave with the remains of Bosniaks June 16, 2008, discovered in the former UN safe-zone of Srebrenica. A Dutch court on Monday began hearing from a survivor of the 1995 Srebrenica massacre who says Dutch troops guarding the Bosnian town as part of a U.N. force allowed Bosnian Serbs to murder his family during genocide in Srebrenica.

Image

PHOTO CAPTION #9: British forensic investigator Sharna Daly, foreground, and Canadian Laurie Shead, of the International Commission for Missing Persons, ICMP, inspects body remains at a mass-grave site in the village of Zeleni Jadar near the eastern Bosnian town of Srebrenica, 70 kms north east of Sarajevo, Bosnia, Tuesday, June 10, 2008. The mass grave is considered to be secondary mass-grave of Srebrenica genocide victims, where bodies initially buried elsewhere were dumped.

http://srebrenica-genocide.blogspot.com/
fukara_tz

#920 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

21.06.2008

Vlasenica
Ukopano 55 civilnih žrtava rata

Oko 3.000 ljudi iz cijele BiH prisustvovalo danas u Zaklopači kod Milića ukopu 55 civilnih bošnjačkih žrtava ubijenih u maju 1992. godine...

Muharem ef. Omerdić predvodio je zajedničku dženazu kojoj su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i premijer Vlade Federacije BiH Nedžad Branković.

Image

Član Organizacionog odbora Dževad Mahmutović je u obraćanju istakao da su u Zaklopači ubijene kompletne porodice. Najmlađa žrtva Naida Hodžić imala je pet godine, a najstarija Fatima Berbić 62 godine.

Tijela žrtava su pronađena u dobro skrivenoj sekundarnoj grobnici koja je locirana uz velike napore.

Za zločine u Zaklopači još niko nije odgovarao.

(FENA)
Ime, prezime i slike ubijenih civila

Image
fukara_tz

#921 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

21.06.2008 Vlasenica - Obavljena dženaza za 55 ubijenih civila

Image

Image
fukara_tz

#922 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

23.06.2008

Kalinovik
Potpisi logoraša i danas stoje na zidovima logora

Fejzija Hadžić iz Mjehovine kod Kalinovika zarobljen je 25. juna 1992. godine i zajedno s još 65 Bošnjaka odveden u objekt Osnovne škole "Miladin Radojević". Nakon desetak dana, prebačen je u logor Barutni magacin, gdje je jedan od dvojice preživjelih od ukupno 86 zatočenih.

Ožiljak na licu

- Petog avgusta 1992. godine poveli su nas u tri kamiona, strijeljali pred Tuzlakovom štalom u Ratinama, a naša tijela unijeli su zarobljenici. Onda su nas zapalili. Dva kamiona produžila su prema Miljevini - kaže Hadžić koji je, vezanih ruku i ranjen u lijevu nogu, uspio iskočiti iz zapaljene štale.

Prvi put nakon 16 godina, jučer je, uz odobrenje Ministarstva odbrane BiH, zajedno s nekoliko stotina članova porodica ubijenih, ušao u Barutni magacin u kojem je bio zatočen.

Zloglasnim logorom jučer su se prolamali jecaji kada bi neko od rodbine na zidu pronašao potpis svojih najdražih. Većina potpisa je u međuvremenu uklonjena. Fejzija je objašnjavao gdje su bili objekti za stražare, minska polja, upravna zgrada u kojoj je sjedio Đorđislav Aškraba.

Osim u Barutnom magacinu, cvijeće je, uz učenje Jasina, položeno i pred školom "Miladin Radojević", koja danas nosi ime Ljutice Bogdana, na Mehkim brdima, gdje je ekshumirano 12, u Tuzlakovoj štali, gdje je spaljeno 25, te u tunelima kod Miljevine, gdje je ekshumirano 37 osoba.

Posjetu masovnim stratištima Bošnjaka Kalinovika, Trnova, Gacka, Nevesinja i Foče organiziralo je Udruženje "Istina - Kalinovik 92", koje još traga za 56 do 59 žrtava.

Pravdu za žrtve i kaznu za zločince jučer je zatražila i Mirveta Pervan, koja je u trenutku zarobljavanja imala pet i po godina. Tokom napada bivše VRS na Jelašac ranjena je u lice i zauvijek će nositi ožiljak koji će je podsjećati na stradanje kroz koje je prošla.

Zločinci na slobodi

- Uhvatili su me i doveli ovdje u školu. Bila sam ranjena, samo su mi stavili flaster i ništa više. Nanino tijelo ostalo je u kući i ni danas ne znam gdje su joj kosti - kaže Mirveta.

Kemal Pervan, predsjednik Udruženja "Istina - Kalinovik 92", u ime žrtava je izrazio nezadovoljstvo zbog odluke Suda BiH da se osumnjičeni ratni zločinci Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba brane sa slobode.

- Policajci iz ove škole danas rade u policijskim snagama, SIPA-i, Ministarstvu odbrane. Lice koje je bilo pomoćnik komandanta za bezbjednost radi u Odjelu za ratne zločine u SIPA-i - ističe Pervan.

Čekaju odgovor Predsjedništva BiH

- Od Predsjedništva BiH zatražili smo da nam dodijeli Barutni magacin, jer 5. avgusta u njemu planiramo organizirati dženazu za 37 osoba, a tu namjeravamo izgraditi i memorijalni centar.

Dopis smo poslali 20. maja, a odgovor još nismo dobili. Apelujemo na Predsjedništvo da nam u što kraćem roku dostavi odluku kako bismo mogli počeli pripreme za dženazu - kazao nam je Kemal Pervan

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... ima-logora
fukara_tz

#923 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

23.06.2008
CHILD VICTIMS IN ZAKLOPACA MASS GRAVE: THE YOUNGEST CHILD VICTIM 5 YEAR OLD NAIDA HODZIC (FUNERAL PHOTOS)

The war in Bosnia-Herzegovina started in 1992 when the Bosnian Serb forces started attacking Bosniak villages around Srebrenica, in Eastern Bosnia, and summarily executing Bosniak women and children. Zaklopaca village is located just outside of Srebrenica, in Vlasenica area...

In May 2004, forensic experts have exhumed remains of 72 Bosniak victims, including 16 children and 10 women, summarily executed by the Bosnian Serb forces in the village of Zaklopaca in Vlasenica area - just outside of Srebrenica - at the outbreak of the 1992-95 war. The bodies were first buried in Zaklopaca, but later dug up, moved about two kilometers away and covered by heavy stone blocks to cover up the crime.
On June 21, Bosnia's Federal News Agency reported that 55 DNA identified Bosniak victims from Zaklopaca mass grave have been finally laid to rest. The youngest victim was 5-year old Naida Hodzic and the oldest victim was 62-year old Fatima Berbic.

PHOTO CAPTION #1: Bosnian Muslim woman weeps near the coffins of victims exhumed from mass graves during a funeral ceremony in the village of Zaklopaca in Vlasenica area, just outside of Srebrenica, on Saturday, June 21, 2008. Some 5,000 Bosniaks gathered for the funeral ceremony for 55 Bosniak women, children, and men killed by Bosnian Serbs at the beginning of Bosnian war in May 1992.

Image

PHOTO CAPTION #2: Bosnian Muslim woman is comforted as she cries by a grave of her loved one during a mass funeral in Zaklopaca June 21, 2008. Thousands of Bosniaks gathered for a mass funeral for 55 people killed in their village by Serb forces in 1992, whose bodies were then found in different mass graves more than a decade after the end of the country's war.

Image

PHOTO CAPTION #3: Bosniak men carry the coffin of one of victims exhumed from a mass grave during funeral ceremony in the village of Zaklopaca, on Saturday, June 21, 2008. Five thousand Bosniaks gathered at the funeral ceremony for 55 Bosniak women, children, and men killed by Bosnian Serbs at the beginning of Bosnian war in May 1992. All of the bodies were found and exhumed from mass grave sites.

Image

PHOTO CAPTION #4: Bosniak men carry the coffin of one of victims exhumed from a mass grave during funeral ceremony in the village of Zaklopaca, on Saturday, June 21, 2008. Five thousand Bosniaks gathered at the funeral ceremony for 55 Bosniak women, children, and men killed by Bosnian Serbs at the beginning of Bosnian war in May 1992. All of the bodies were found and exhumed from mass grave sites.

Image

PHOTO CAPTION #10: Bosnian Muslim woman weeps near the coffins of Bosniak victims exhumed from mass grave sites, during a funeral ceremony in the village of Zaklopaca on Saturday June 21, 2008. Five thousand Bosniaks gathered at funeral ceremony for 55 Bosniak women, children, and men killed by Bosnian Serbs at the beginning of Bosnian war in May 1992. All of the bodies were found and exhumed from mass grave sites.
Image

http://srebrenica-genocide.blogspot.com/

Idun

#924 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Idun »

Jezivo! I vise od toga!
Jezivo je da je Bosna, Evropa i Svjet dozvolila sve ovo.... Jezivo je da, ako ih vec nismo mogli spasiti, da zemlju na kojoj su ubijeni i gdje pocivaju nazivamo Republikom Srpskom.... Jezivo je da danas slusamo Cecu i ostale Turbo Zvijezde, koje su ih huskale protiv nas i sa cijim pjesmama na usnama su nas ubijali, klali, mucili, silovali.... nase oceve, majke, sestre, djecu, nas.....Jezivo je da sada pljujemo na ruku koja nas je branila i jedina pomagala kada su se svi okrenuli od nas.....Jezivo je da smo zaboravili sto su nam uradili.... Jezivo je da se ne sjecamo...Jezivo je da nam vise nije vazno...Jezivo je da nestajemo....Kamo ides Bosno?
Prozor

#925 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Prozor »

Autor: Avdo Huseinović

U subotu 21.juna Zaklopača, malo pitomo selo na putu između Vlasenice i Milića, zasigurno je bilo najtužnije mjesto na ovom dunjaluku. Pred više hiljada članova porodica, njihovih prijatelja i Bošnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore ukopano je 55. Bošnjaka civilnih žrtava koje su četnici za samo 15. minuta zvjerski pobili 16.maja 1992. godine. Najmlađa žrtva Naida Hodžić imala je pet godine, a najstarija Fatima Berbić 62 godine. Tijela žrtava su pronađena u dobro skrivenoj sekundarnoj grobnici koja je locirana uz velike napore. Grobnica je po priči preživjelih mještana nekoliko puta premještana. Na jednom mjestu je bila čak obilježena i kao srpsko groblje sa krstovima iznad glava.

Punih 16 godina nakon ovog stravičnog zločina niko još nije odgovarao, mada zločinci svakodnevno šetaju Milićima, Vlasenicom, Zvornikom...
Na sat prije početka dženaze razgovaramo sa Hamilom Hodžićem, svjedokom ovog zločina, koji je tada imao 13. godina.

Bila je subota, prelijep sunčan dan, negdje oko 17 sati i 15 minuta. Pošao sam svom djedu koji je radio na njivi da odnesem jelo. Najednom je desetak automobila skrenulo sa magistralnog puta i ušlo u naše selo. Za nekoliko minuta su počeli pucati po svemu što se kreće. Zaklopača je odjekivala, čuo se pucanj sa svih strana. Ubijali su cijele porodice, djecu… Ništa nisu gledali. Pucali su, smijali se, derail, šenlučili… Preživjeli su oni koji nisu izašli napolje. Kad su završili sa ubijanjima krenuli su prema meni i poveli su me sa sobom do mosta koji vodi prema magistralnom putu, a onda su me pustili. Jedni su krenuli prema Vlasenici a drugi prema Milićima. Na putu naiđoh na mrtvog djeda, ležao je ne daleko od Salkine kuće. Idući tako dalje, naišao sam na desetinu mrtvih rođaka i komšija, puno njih je bilo na kaldrmi kod Ibiševe kuće. U Ibiševoj avliji vidjeh moju majku Hatu, ležala je mrtva i pored nje tetka Vahida i moj brat Salih, imao je samo sedam godina. Nisam vrištao, niti govorio, onako nijem sam krenuo dalje. Ispred mektebe sam vidio oca Hasana, tako sam bio sretan što je on živ.

Ja sam sa preživjelim ženama i djecom preko šume krenuo u Vlasenicu, a moj otac prema Srebrenici. Tri dana smo proveli u šumi i zbog neprestane pucnjave smo se predali Srbima. Bilo nas je 15-20, došli smo ispred Alpra u Vlasenici. Vidjela su nas dva vojnika. Jedan od njih je rekao: “Vidi, evo još Balija izlaze.” Odveli su nas do opštine i dali nam neke dokumente sa kojim možemo preći preko barikade. Sa autobusom su nas dovezli do Šekovića da bismo odatle pješke prešli do Kladnja. Saznao sam da mi je otac bio živ sve do pada Srebrenice u julu 1995. godine. Tada je i on poginuo, a ja ostao sam, bez roditelja i brata
- priča nam Hamil.

Zaklopaču se još niko nije vratio da živi, a preživjeli Bošnjaci iz nepoznatih razloga uglavnom izbjegavaju da pričaju za medije o zločinu u kojem su četnici pobili 40 odsto stanovnika sela. Ipak, jedan dedo koji jedva stoji na nagama nam priča: - Ovaj naš narod je uvjek bio blesav. Eno, kuće preko ceste. Tamo živi četnik Gorčin kojem su naši ljudi vjerovali ko najrođenijem. Narod je vidio da je u okruženju i da bi se moglo slično desiti što i Bijeljini i Zvorniku. Bili smo se dogovorili da krenemo preko šume za Tuzlu a taj Gorčin je ubijedio ljude da ne idu, da im je on garancija da ih niko neće dirati i tako ih ostavio da ih njegovi ovako pobiju. Nije ga nigdje bilo kad su ubijali. Čak je on nagovorio ljude da predaju i ono malo lovačkog naoružanja što su imali. Ali, eto kod nas Bošnjaka i danas ima onih koji će reći da on nije kriv, da je on dobar čojk, da je on prije rata pomagao Bošnjacima kod zaposlenja u Boksitu. Ja ti moj sine kažem da je taj Gorčin bio zadužen od Karadžićevog četnika Rajka Dukića, diektora “Boksita” iz Milića da nas muslimane drži pod kontrolom i onda da signal kad nas treba istrijebiti. Ali opet pameti nećemo doći, neki su se samnom svađali zbog Gorčina da nije kriv. Pa, što ga nema danas ovdje, što nema Rajka Dukića…Bošnjaka teško šta opameti - odhukujući reče nam dedo.

Nakon muhabeta sa ovim dedom, raspitali smo se ko je pomenuti Gorčin i saznali da je u pitanju Milenko Đurić Gorčin, čovjek čije se ime uz Rajka Dukića, direktora “Boksita” iz Milića i glavnog čovjeka SDS-a za područje Birča, te Milenka Stanića predsjednika “srpske općine Vlasenica”, Save Čelikovića komandanta vlaseničke brigade, Zvonka Bajagića “četničkog vojvode” nalazi u Tužilaštvu kao glavnog organizatora ovog zločina. Po ratnim izjavama preživjelih svjedoka koje su davali u Srebrenici tokom 1992. godine kao egzukutori nad Bošnjacima Zaklopače, kao i ostalih vlaseničkih sela se pominju imena Radeta Bjelanovića, Save Tešića Gajana, Rajka, Save, Momira i Miće Drakulića, Bore Tešića svi iz obližnjeg sela Donjeg Zalukovika…, kao još nekoliko desetina zločinaca iz ovog kraja. Nema sumnje da su zločin nad Zaklopačama izvršile komšije iz Milića i Vlasenice.

Na dženazi smo sreli i folk pjevača Osmana Ahmetovića Tamburu koji je iz Sent Luisa iz Amerike došao da ukopa svog zeta.
-Kad su mi zločinci ubili zeta, izašla je moja sestra iz kuće i molila ih da i nju ubiju. Smijali su se i rekli: ”Nećemo te ubijati, mi smo vama pomogli jer će te naći bolje muževe od ovih što smo ih pobili” - ispričao nam je kroz suze Osman.

U Zaklopači su monstrumi za svega tri minute ubili Ibru Hodžića, njegovih pet sinova Bećira, Husu, Hasu, Hamdiju i Safeta i unuka mu Mersudina. Ubijena su trojica braće Hamidović Alija, Hašima i Asima. Pred kućom su ubili Fadila Hodžića, suprugu mu Velidu i djecu Admira (9 godina ) i Naidu (5 godina ).

Upoznajemo i Ramizua Hodžića kojem je ubijena supruga i dvoje djece Anesa (7 godina) i Asim (5 godina). Tijelo kćerke Anese još nije nađeno.

Nažalost, stradanje Bošnjaka Zaklopače bila je repriza jeseni 1941. godine. Tada su u seoski mekteb četnici iz okolnih sela koji su bili u sastavu Drinskog četničkog korpusa kojim je komandovao ondašnji zlikovac major Jezdimir Dangić, zatvorili 81 Bošnjaka, među kojima je bilo i djece u naručju. Polili su mekteb benzinom i zapalili ga. Tada su stradale čitave familije, a ista sudbina zadesila je i 1992. godine familiju Hodžić, kojih je 16. maja 1992. godine ubijeno u Zaklopači čak 33. Zatim je ubijeno 10 Hamidovića, osam Salihovića, a među ubijenim bilo je i Mahmutovića, Hreljica, Berbića, Avdića, Selimovića, Ibiševića, Gugalića, Dugalića.

Da se historija nad Bošnjacima itekako ponavlja pokazuje i podatak da je genocidni zločin i nad Bošnjacima Srebrenice počinjen od strane monstruma koji su bili u sastavu vojnih jedinica koje su “kakve li slučajnosti” pripadale korpusu koji se zvao Drinski. Samo što je sada Drinskim korpusom komandovao “novi Dangić” po imenu Radislav Krstić, osuđen u Hagu na 46.godina zatvora.

Image
Post Reply